Szülőtartás

Pár napja borzolja itthon az idegeket a PTK módosítására tett indítvány, ami a gyerekeket a szülők eltartására kötelezi.

Eddig is volt ilyen törvény, igaz az sem régóta, csak 2011 óta, de most a változás után (ha életbe lép, de miért ne lépne, itt nem nagyon szoktak érdemben megvitatni semmilyen tervezett változtatást) már intézmények is kötelezhetik a leszármazottakat az idősek eltartására.

Sokan gondolják úgy, hogy ennek a változtatásnak a célja a jogi felkészülés arra az időre, amikor az állam már nem tudja biztosítani az idősek ellátását. Kezdődött azzal, hogy átnevezték a nyugdíjjárulékot szociális hozzájárulási adóvá. Ez sokaknak fel sem tűnt, pedig hatalmas lépés volt.

Ugyanis ha járulékot fizetek, jogosulttá válok valamire. Egészségügyi ellátásra, nyugellátásra, akármire, ami célból fizetem vagy fizettem a járulékot.

Az adó egy egyszerű jövedelemelvonás, azért cserébe semmit nem kérhetek. Az ugyanolyan adó, mint mondjuk az áfa. Nem jár érte közvetlenül semmi cserébe. Nem mondhatom, hogy mivel magas az áfa és én sokat fizettem, legyen jobb a közvilágítás a környékemen.

Tehát a törvényi változás azt eredményezte, hogy nem perelhetem az államot 35 év múlva, hogy fizessen nekem nyugellátást.

Ezért is gondolják úgy sokan, hogy ez a törvényi változtatás is ugyanilyen célból született, az állam elkezdett szisztematikusan kihátrálni a nyugdíjellátási kötelezettsége alól.

A 24.hu-n van egy remek összefoglaló, hogy a mai állapot szerint ki és hogyan kötelezhető a szülei eltartására. Mi van akkor, ha ő is gyereket nevel? Ha lakáshitelt fizet? Kötelezhető-e arra, hogy eladja az értékeit, hogy eltartsa a szüleit? Mikor érdemtelen egy szülő az eltartásra? Milyen összegnél mondhatja azt a szülő, hogy nem elégséges a jövedelme? Ha érdekel a téma, olvasd el itt.

Share

172 hozzászólás

 • Kiszamolo
  TIbor, van olyan bank, ami ad kölcsön. Keresd Solymosi Gábort, http://www.olcsohitelek.com, nyugodtan hivatkozz rám. Ha van megoldás, ő úgyis tudja.
 • Jenő
  Külföldön van ilyen? Nem tudom.
 • xezs
  Nem is kell alkoholista szülő ehhez, csupán egy olyan, amelyik képtelen bánni a pénzzel. Nem egy olyan ember van, aki már fiatalabb korában is csak a hülyeségre költ, hó végén meg néz bociszemekkel hogy hova tűnt a pénze. Egy pénzherdáló szülőt is el kell majd tartani? Maximum akkor, ha a nyugdíja (vagy akármilyen bevétele) az én kezemben landol, akkor majd kaját kap belőle és nem hülyeségeket.

  Ki ne találd hogy anyám hozzám költözzön. A házasságom 100% hogy rámenne, idegbeteg meg alkoholista lennék. Ne hidd, hogy minden szülővel olyan jó és könnyű öregkorára.

 • xezs
  És vajon hány hirtelen, misztikus körülmények között elhunyt szülő lesz majd, ha ezt a törvényt bevezetik?
 • Maxi
  Felelőtlenség volt a tőkefedezeti pillér felszámolása, és a felhalmozott vagyon felélése.
 • Családfő

  Rövid történetedből az sejlik ki, hogy az erkölcsileg elvárhatónál is jóval többet segítesz a szüleiden. Ha ők ennyire nem akarnak változtatni, hanem csak arra várnak, hogy majd te megmented őket, biztos, hogy érdemesek rá? Ha elzárnád a pénzcsapot, az nem azt jelentené, hogy sz..ban hagyod őket. Akkor nem lenne más választásuk, mint a nadrágszíj meghúzása. Valószínűleg nem túl idősek még a korodból ítélve, így lenne értelme ennek a “tanításnak”. Ellenkező esetben nem lehet, hogy a következő 20-30-akármennyi évben is őket támogatod majd erőn felül, és nem tudod a saját életedet elkezdeni?

 • ügyvéd
  Ne gondolja senki, hogy lesz nyugdíja mondjuk 15 év múlva. Én sem gondolom, és már elég rég készülök rá, de nem a gyerekeimre számítok. Megoldottam.
 • Ati
  @Tücsökkel pusztuló hangya sorstársa leszek én is.
  Nem untatok senkit a részletekkel, irgalmatlan gyerekkor után 18 évesen elköltöztem, egy ruhában, amit akkor és azóta elhoztam onnét az a fogkefém volt. Hitelem nincs, még egy áruhitel sem, nevelek 3 gyereket, 2-5 év múlva nagykorúak lesznek. Panaszkodni már nincs okom az életemre, sikerült megoldanom.
  Értem én, hogy eddig is így volt, csak most “nyilvánvalósították”. Azt is értem, hogy ez erkölcsi kötelessége lenne mindenkinek.
  De nincs az az erkölcs és nincs az a bíró, aki engem bármiféle tartásra kötelezzen a “szüleimmel”, és a felelőtlen, nemtörődöm életvitelükkel szemben. Annak fényében pedig főleg nem, amit az első 18 évben produkáltak velem szemben (mondjuk a többi se kutya). Akár hálás is lehetnék nekik, mert nagyon megmutatták, milyen nem akarok lenni.
  Lehet, hogy a joggal összeegyeztethető ez az elvárás, de számomra nonszensz.
 • Kovács István

  Teljesen igazad van, csak sajnos én ilyen “lelkizős” típus vagyok.
  Igazából próbálom a szabadidőmet hasznosan tölteni (nyelvtanulás, tanfolyamok, továbbképzések – szerencsére főnököm támogat ebben); remélem sikerül elérnem azt a szintet, mikor a szülők támogatását kevésbé érzem majd meg. Csak sokszor eléggé kilátástalannak tűnik a helyzet. (Az évek meg csak telnek.)
  -nak is igaza lehet, később visszanézve talán majd úgy látom, hogy legalább időben megtanultam hogyan ne kezeljem a pénzügyeimet.
  (Amúgy ezen kívül nincs gondunk egymással, csak ha előjön erről a szó ők a fejüket a homokba dugják, mintha nem is vennének róla tudomást, bennem meg ettől 2 percen belül felmegy a pumpa és már áll is a bál).
  Na befejeztem, nem panasz délután ez. 🙂
 • walaki
  Úgy gondolom, ez a törvény nagyon káros és rossz irány.
  A mostani idős generációt rászoktatták arra, hogy azt csinál, amit akar, az állam (vagy más) majd gondoskodik.
  A megoldás, ha a szülő úgy neveli a gyermekét, ahogy szeretné, ha róla is gondoskodnának idős korában. Ha jól neveli és szívvel, lélekkel, szeretettel teszi, nem kell törvény, hogy gondoskodjanak róla, hisz a gyerek ebben nőtt fel.
  Azok, akik viszont úgy éltek, hogy nekik minden jár és a gyerekeikkel nem törődtek – na azoknak lesz ez a törvény. Igazságtalanul.
  Sajnos a mai “nyugdíjas és nyugdíj felé” közeledő korosztály kivételezett. Abban élnek, hogy nekik minden jár (pl ingyen utazás). Nagyon felborult az értékrend. Kell törődni az idősekkel, de nem a jelen generáció életének feletetése árán.
 • walaki
  folytatás..
  Szóval a szocializmus kinevelte az 50-es évek szülötteinek nagy részéből a felelősség vállalás és a döntés képességét. Ezért várnak mindent az államtól, vagy hogy más oldja meg az ő problémáikat. Tisztelet természetesen a kivételnek.
  Ezen generáció jelentős része elfelejtett foglalkozni a gyermekével, mert ugye van állami nyugdíj és orvosi ellátás, nem szorul rá senkire épp ezért nem is kell gondoskodnia senkiről.
  Ezek az emberek most kivételezettek, mert jó szavazók. De, ehhez kell, hogy az illúzióikban megmaradjanak.
  A mai – fiatal és középkorú – generáció már nem ebben nőtt fel. Nekünk már nem “kiutalnak” lakást, hanem meg kell keresnünk az árát és venni, fizetni. A mi nyugdíjunkat már elköltik előre. A diák bérlet drágább, mint a nyugdíjas… már amíg a nyugdíjasnak fizetnie kell.. ez mutatja is kb az értékrendet.
 • jurta
  De milyen szép is volna, ha a cikk tartalmához és nem a címéhez szólnátok hozzá! 🙂
 • Tinaturner
  Egy újabb példa ami miatt állampolgárságban is megéri diverzifikálni. 🙂 a szüleimet támogatnám ha kellene ettől függetlenül. Megérdemlik
 • whave
  igen, a kulfoldre koltozottekkel van a baj, nem azzal, hogy evtizedes megtakaritast lopott el es koltott el villamgyorsan az allam.

  amugy ilyen eseteknel, mint a jarulek adova atnevezese, gondolkodok el hogy az egesz ellenzek le van fizetve.

  mindenki tudja h nalunk a nyugdijas szent tehen, megsem lovagolt ezen kb senki. pedig ezzel pl lehetne valamit kezdeni, meg annyi minden massal is.

 • stroge
  a fővárosi nyugdíjas otthonokban már most is így működik. Max a nyugdíj 80%-át vonhatják a bentlakótól térítési díjra, a maradékot a rokonoknak kell fizetni és az átlag nyugdíj másfélszerese a havi térítési díj. tehát van mit beletolni a gyerekeknek/unokáknak.
 • Topfly
  @krisztian A külföldön dolgozó magyarok nem hazaárulók, de még csak nem is hibásak a kialakult helyzetért. Ha valaki hibás, akkor az aki miatt 45 évig szocializmus volt Magyarországon! Ettől függetlenül van egy helyzet, amelyet meg kell oldani!
  Nem gondolom, hogy morálisan is elítélhető, hogy a külföldön dolgozó magyarokat is kötelezik szülőtartásra, ha a szülők segítségre szorulnak. Ha ez nem létezne, akkor a másik alternatíva hogy a Magyarországon maradt adófizetők tartsák el külföldre költözött magyarok szüleit!
 • Ildikó
  Egy kicsit faramuci a megfogalmazásod, mert a nyugdíjasok nagyon nagy része évtizedekig fizetett nyugdíjjárulékot, tehát magának a nyugdíját megalapozta valamivel. Arról, hogy ezt a havonta levont járulékot, ami a bruttó 27+10%-a minden hónapban szétosztják a mostani nyugdíjasok között nem tehet. A most dolgozók nagy részének volt magánnyugdíjpénztára, ami pont a több lábon állás lehetőségét adta volna meg.
 • Stanlee
  Érdekes hozzáállás, hogy a mostani külföldre ment generáció miatt kell ilyen szabályozás. Magyarázd el kérlek anyukámnak is, hogy ő nem magának fizetett majd 40 évig nyugdíjjárulékot, hanem valaki másnak és én vagyok köteles a nyugdíját fizetni + magamnak is előtakarékoskodni a nyugdíjra. Az állammal van egy szerződésed, hogy a befizetett nyugdíjjárulék után majd valamikor a jövőben majd valamit kapsz nyugdíjként. Az más tészta, hogy a mostani befizetésekből adják a pénzt a ma nyugdíjasainak és reménykednek abban, hogy amikor a mai járulákfizetők nyugdíjasok lesznek, akkor is lesz olyan adózó, akinek az adójából a nyugdíjat kifizethetik. A statisztika szerint persze nem lesz, de ugye ezzel nem szeret senki se foglalkozni.
 • sz.krisz
  Az “önhibáján kívül” rész elég gumiszabálynak tűnik. Ha az illető szülő 1950 után született és nem tudja bizonyítani, hogy volt nyugdíjcélú megtakarítása legalább 15 éven keresztül, vagy dohányzással vagy alkohollal összefüggésbe hozható megbetegedése volt, akkor kapásból bukni tud a dolog. (95 % ezzel kizárva).
 • Tibor
  : Nem, az alternativa az, hogy tetszettek volna nem elszexualni az ezen szulok altal negyvenakarhany ev alatt befizetett nyugdijjarulekot, amit azert fizettek be, hogy majd ha nyugdijasok lesznek, akkor nyugdijat kapjanak…

  Vagy ha ez nem tetszik, lehet visszafizetni egyosszegben es jelentertekben az osszes befizetesuket, meg fogjak oldani belole a nyugdijat.

  Tudom, demagogia. Csak felmegy bennem a pumpa, mikor jonnek ezzel az “eltartjak” szoveggel. Ez kb olyan mintha annak aki eves berletet vesz a BKV-re felronad, hogy ingyen utazik mert nem vesz jegyet… Nem, nem ingyen utazik amiert ott es akkor nem fizet a jegyert, mivel KORABBAN mar fizetett es nem is keveset.

 • Tibor
  Mert folytatva az analogiat: talan abbol a penzbol tankoljak oktoberben a bkv buszt amit az evesberletes januarban kicsengetett? Nyilvan nem, azt mar reg eltapsoltak, majd abbol amit szeptember-oktoberben jegybevetelbol tehat a jeggyel utazoktol kaptak. Ugyane logika szerint tehat a jeggyel utazok fizetik meg az evesberletes evvegi utazasanak az arat…

  Node ezert ne keruljon mar egy kalap ala az evesberletes a bliccelovel..

 • Tibor
  De mielott elmenne a tema demagogiaba: ertem en a dolog gazsasagi szuksegesseget, meg a feloszto-kirovo rendszer mukodesi elvet is.
  Csak nagyon irrital, mikor fentrol pokhendi, lekezelo, megalazo modon es modorban az arcukba vagjak az eletet vegigdolgozott nyugdijasnak, hogy o, aki 40+ evig gurcolt, galyazott, es fizette a jarulekait, most “eltartott”, ahelyett hogy tisztelettudo es szereny modon, ahogy illene, elmagyaraznak a jonepnek a gazdasagi szuksegesseget es a helyzet komolysagat.

  Ne vedd magadra topfly, nem rolad beszelek, hanem nehany politikusrol es holdudvaraikrol.

 • Feri78
  Olvasgatva a hozzászólásokat, szíven ütött, hogy az emberek jelentős része a szüleinek az időskori támogatását egyfajta csapásként emlegeti, amit talán ügyes jogi trükkökkel ki lehet majd kerülni. (“Tartását”… már ez a szó is rossz, mintha valamilyen haszonállatról beszélnénk).

  A szüleim majd megszakadtak, gürcöltek egész életükben, hogy a gyerekeik vigyék valamire. Nekik köszönhetjük, hogy sikeresek vagyunk, anyagilag függetlenek, és messze az átlag felett keresünk. És mindent odaadnánk, hogy Anyunak és Apunak jobb legyen, hétvégénként várjuk az újabb találkozást, és nincs olyan alkalom, hogy a gyerekeink ne vinnének ajándékot a nagyszüleiknek, tőlünk pedig több pénzt kapnak, mint a nyugdíjuk.

  Ilyenkor látom, hogy mekkora a szakadék a családom és az átlag magyar család között. Milyen lehetett annak a gyerekkora, az értékei annak az embernek, aki felnőttként így gondolkodik? Szomorú.

 • Tibor
  : mert vannak akik mint te, es en, a szuleik segitsegevel, nekik koszonhetoen jutottak valamire, vannak alairom olyanok is, akik ellenukre, es foleg es szep szammal vannak olyanok, akik nem vittek semmire, es ezert hibas az allam, hibasak a szuleik, meg altalaban mindenki, kiveve termeszetesen sajat maguk.
 • Handalamandala

  “Milyen lehetett annak a gyerekkora, az értékei annak az embernek, aki felnőttként így gondolkodik? Szomorú.”
  Nem volt gyerekkorom. Ridegtartással “neveltek”, éhen csak azért nem haltam, mert az iskolából begyűjtöttem az “ingyen” kenyeret, meg a konyhásnénik tudták, hogy mi a stájsz és adtak kaját például. Tudod milyen érzés nem hazamenni, mert félsz, és nincs senki, akiben bíznál vagy aki segíthetne?

  Milyenek az értékeim? Például tudom, hogy a testi/lelki erőszak nem megoldás, és tudom, hogy milyen érzés magányosan felnőni. A családom a legnagyobb kincsem, és valahányszor a gyerekeimre nézek és ők visszanevetnek rám, tudom, hogy jó úton haladok.

  Érzem a lesajnálást a kérdésedben, és nehéz indulatok nélkül reagálni, ezért ettől most eltekintek. A buborékodból nem tudsz kitekinteni, és soha nem fogod érteni, hogy a magamfajták min mentek keresztül. Szégyelld magad.

 • Tibor
  Egyebkent Franciaorszagban (bocs hogy megint ezzel jovok) van egy olyan segely idoseknek amit ugy hivnak hogy ASPA, es egy minimalis havi nyugdijat ad azoknak akiknek nincs eleg jovedelme. egeszpontosan kieegesziti a letminimum osszegeig a meglevo jovedelmet. De, az oroksegbol levonjak utolag.

  Vagyis ha az idos utan van mit orokolni (lakas, stb), de a csalad nem segiti, akkor kerheti ezt, aztan majd miutan meghalt behajtjak az orokosokon. Akiknek nincs semmijuk, azoktol persze nem veszik el se elore se utolag.

  Valami ilyesmi nem artana nalunk sem. Tehat hogy azokat akik se maguk nem tudnak megelni, se a gyerekeik, ne nyuzza meg az allam, de azokat akiknel volna mit apritani a tejbe, csak sajnaljak, keressek csak meg.

 • Zabalint

  Inkább az a szomorú, hogy nem tudsz elvonatkoztatni a saját életedtől. Az én szüleim is megérdemelnék, hogy segítsem őket, bár valószínűleg nem lesz rá szükség. De nem szeretném, hogy törvény kényeszerítse azokat, akik rossz viszonyt ápolnak a szüleikkel, mert a rossz viszonynak oka lehet.
 • Frafó
  Kedves István,

  akármennyire is fáj, ez csak akkor fog az megoldódni, ha kilépsz a körből, amiben futsz. Azaz elkezdesz “nem segíteni”, és ezzel belekényszerülnek abba, hogy a saját életüket kell megoldani. Lesz fájdalom, anyazás, stb…ja és lesz saját életed is, mert lesz rá energiád…
  Szülői családommal én is végigjátszottam ezt….
  (Felnöttség egyik legjobb definicója: 1. azt csinálsz amit csak akarsz az életeddel, senki nem mondhatja meg mit lehet/kell/stb.. 2. A felelősség is a tied a cselekedeteid következményekért)

 • Adócsaló vállalkozó

  Anno azért léptem be a magánnyugdíjpénztárba, mert kötelező volt. Ezt sok év fizetés után ellopták, akarom mondani, állami felügyelet alá vonták. Most megint tegyék kötelezővé, amivel megint többet fizetek, majd egy későbbi kormány ezt is megvédi nekünk.
  Köszönöm szépen, de én most ott tartok, hogy szívem szerint nem fizetnék egészségügyi járulékokat, adókat, és inkább fizetnék az egészségügyért. Nem akarok semmiféle nyugdíjmegtakarítást (se kötelezőt,, se önkéntest), cserébe én sem kérnék semmilyen nyugdíjat.
  A magánnyugdíjpénztárban lévő pénzem megvédésének pedig örülök… Eddig attól féltem, hogy a magánbiztosító fogja ellopni, de már nincs mitől félnem. Ellopta az állam…

 • Topfly
  Lehet, hogy benned felmegy a pumpa, de ez a valóság. A felosztó kirovó rendszer csak akkor működik ha nő vagy minimum stagnál a lakosság, mert te nem a saját nyugdíjadat fizeted a járulékaiddal, hanem mások nyugdíját! A BKV példa azért sántít, mert ott mindenki alapvetően a saját utazását fizeti és senki nem vesz elő 30 évvel BKV bérletet. A BKV költségszerkezete is azonban egy utasszámhoz van igazítva. Ha hirtelen fele ennyi utas lenne, akkor vagy ritkítani kellene a 50%-al a BKV járatokat vagy duplájára kell emelni a BKV bérlet és jegy árait.
  Az a magyar aki külföldre megy itthon felborítja a rendszer kényes egyensúlyát, külföldön viszont támogatja a jelenlegi nyugdíjasok kifizetését.
 • Feri78
  Persze, igazad van.

  És persze, azt is aláírom, hogy ha valakit otthon vertek, éheztettek, a pincében aludt, ráengedték a kutyát, eladták k*rvának, stb, akkor biztosan nem tudott mély kapcsolatot kialakítani velük. Logikailag megértem a dolgot.

  De a többség biztosan nem ilyen, főleg a blogot olvasók közül, hiszen ezt egy szellemileg igényesebb kör olvassa… normális, középosztálybeli szülők gyerekei. Mégis, a kommentelők jelentős része mintha azon matekozna, hogyan lehetne jogilag kikerülni, hogy támogatniuk kelljen a nélkülöző szüleiket. Sajnálom őket, hogy kimarad az életükből egy mélyebb, bizalmon alapuló érzelmi kapcsolat a szüleikkel, rossz lehet így élni.

  Az én családomban az a legnagyobb konfliktus, hogy a szüleink már nem akarják elfogadni, amit adnánk nekik, Édesanyám pedig a kis nyugdíjából rendszeresen túlköltekezik, hogy az unokáit kényeztesse hétvégenként.

 • Tamás

  “De mielott elmenne a tema demagogiaba: ertem en a dolog gazsasagi szuksegesseget, meg a feloszto-kirovo rendszer mukodesi elvet is.
  Csak nagyon irrital, mikor fentrol pokhendi, lekezelo, megalazo modon es modorban az arcukba vagjak az eletet vegigdolgozott nyugdijasnak, hogy o, aki 40+ evig gurcolt, galyazott, es fizette a jarulekait, most “eltartott”, ahelyett hogy tisztelettudo es szereny modon, ahogy illene, elmagyaraznak a jonepnek a gazdasagi szuksegesseget es a helyzet komolysagat.”

  Tudod Tibor, ha ismernéd a számokat, akkor pontosan tudnád, hogy a “40+” az kb 10-15%, a nagy többség átlaga 30-32 év munkaviszony úgy, hogy ennek egy jó része a szocializmusban keletkezett, ahol kb 4-5 aktív tartott el egy akkori nyugdíjast, míg most ez a szám max 2, és jóval magasabb a színvonal mellett… ezeknek az ismeretében elég furcsa nem az aktív generáció fosztogatásáról beszélni..

 • Tamás
  tehát a jóval magasabb járulékszint + kitolt korhatár + mellett csak annyi van ígérve, hogy az állam majd törekszik rá, és emellé még a nyakukba kapják a szülőtartást is..
 • Krisztián
  Az egészben a legrosszabb az, hogy azokat érdekli ez az egész a legkevésbé, akik érintve lesznek 20-25 év múlva. Akinek nincsen gyereke/nincsen megtakarítása, az mit fog kezdeni magával? Lesz alapjövedelem? Vagy éhen halnak?
 • Tinaturner
  Az azért hozzá tartozik h Magyarországon 50%os elvonás mellett nehéz eltartani a szülőket, a gyerekeket felnevelni, 3 szoba, 4 kerék és a saját nyugdíjadra is félretenni. Meg esetleg a nyakadba varrnak pár millió fekete pákót..
 • szocske
  valami minimumot biztosan fognak kapni, ahhoz túl sok szavazó lesz, hogy bármelyik kormány teljesen kihátráljon mögülük.
  Az viszont esélyes, hogy ez a pénz éppen csak éhhalál ellen lesz elég, még arra is szűken.
  Nos, egy részük majd tengődik belőle nyomorogva, másik részük meg majd lop tőled és tőlem.
  Szóval jobban tesszük, ha a nyugdíj mellett magas kerítésre és betörésvédelmi rendszerre, esetleg néhány fegyveres őr fizetésére is félreteszünk…
 • Zedder

  Egyszerűen undoritó a hozzáállásod, sokáid gondolkoztam, de nem tudtam szalonképesebb jelzőt találni!

  Szerintem kb. senkinek sem az a gondja, hogy el “kell” tartania a szülőjét. Legalábbis leszámitva a tényleg gázos eseteket.

  Az itt a kurva nagy probléma, hogy a kedves és tisztelt szüleink egy életen át tisztességesen dolgoztak, fizették a járulékokat, kialakult egy értékrendjük és életszinvonaluk.

  Csak nagyságrendileg, most pl. az egyik szülőm keres havi 300 nettót, nyugdij hamarosan, ebből 200 nettó simán várható, és ennyiből meg tudna élni. De ha hirtelen ezt levágják mittomén havi 50-re, mondván majd a “gyerekeid eltartanak”, akkor azért kinyilik a lámpavas az ember zsebében, mert folyamatosan támogatjuk a szüleinket, persze, de most igy hirtelen havi 150 x2 összeget lehet nem tudnánk ám elővakarni! Mindketten családosak vagyunk a testvéremmel, vannak más felelősségeink!

 • Zedder

  Szóval nem tudom, érted-e, hogy az itt a probléma, hogy az állam igért valamit, amiből persze jó eséllyel nem lesz semmi (nyugdij), ellopta a magánvagyonunkat (manyup), utána még ránktolja a “szülőtartást”, miközben Európa legmagasabb elvonása (igen, nézz utána, ne a propagandának higgy!) nálunk van.

  Lófütyköst a tisztelt popsikba.

  Komolyan mondom, itt hamarosan lámpavas történet lesz, és az nem egy vidám mese lesz…

 • Krisztián
  szocske

  Nekem biztos nem kell, én addigra már rég nem leszek itt. Nem szeretném itthon megtapasztalni azt, ami be fog következni pár évtizeden belül. Szerintem az nyilvánvaló, hogy az emberek 90%-a nem annyira önző, hogy leszarja a szüleit, és ha teheti, segíti őket, vagy segíteni fogja őket. Erre nem kell törvény. Az állambácsi átszeretné másvalakire terhelni a feladatát, miután sikeresen be fog fuccsolni a jelenlegi rendszer. De jó magyar szokáshoz híven, most is kell egy bűnbak. Ezek lesznek a hazaáruló külföldi magyarok, meg majd 20 év múlva azok a szülők, akiket törvényileg akarnak eltartatni a gyerekeikkel.

 • tinaturner
  Topfly: ha már a külföldi magyarok vannak kikiáltva bűnösnek akkor azért szálljunk vissza egy picit a földre.Ha Magyarországra szakadna hirtelen 600ezer ember akkor hirtelen találna munkát. Vajon nem azért mentek ki mert otthon nem boldogultak(részben).Egy csomó olyan ismerősöm van aki hitelből jött ki utolsó lehetőségként, ill olyan is aki a lakáshitel problémák miatt.Őket is szeretnéd eltartani családostul szülőstől? Pl Borsodban vannak részek ahol 30-50% a munkanélküliség.Oda menjen vissza? Mindeközben a beteg, korrupt politikai vezetők nyíltan osztogatják a haveroknak jövőnket. De menjünk tovább, mikor elvégeztem a közgázt 3x adtam be a helyi banfiókba a pályázatom legalacsonyabb posztra, ebből mindössze a 3ik alkalommal kaptam választ h nem felelek meg. Interjúra se. Miközben 3 barinő lett felvéve végzettség nélkül. Ez így rendben van?Nem írtam alá szerződést az állammal szolgaságra
 • GT
  Asszem beszélgetnem kellene személyesen pár emberrel, mert elvesztettem a fonalat. Jó lenne tudni, ki hogyan ért egy-egy mondatot?
  De lehet, hogy egyáltalán nem kellene, még a végén kiderülne, a tipikus “mindenki hülye, csak én vagyok helikopter” mondásban én vagyok a helikopter és körülöttem mindenki ért mindent, ráadásul úgy, ahogy a másik fél gondolta. Ez fájna, na 🙂
 • Feri78
  Megértem, nehéz gyerekkorod volt. Nem lesajnállak. Egyszerűen sajnálom, hogy nem volt szorosabb kapcsolatod a szüleiddel – tudom, nem kérsz a sajnálatból. Remélem, a gyerekeid kárpótolnak.

  Igazad van, nem tudok elvonatkoztatni a saját példámtól. Embertársaink jelentős része ott tart, jogi úton próbálná elkerülni, hogy segítse idős szüleit akik szerették, és bíztak benne. Mi szerető családban élünk, jó anyagi körülmények között. A gyerekeket is arra tanítjuk a templomban minden hétvégén, hogy a nagyszülőket segíteni kell. Ezért számomra ez a mentalitás szomorú és visszataszító.

  Magyarázkodás… sokan igenis azon matekoznak, hogyan ne kelljen fizetni Anyunak és Apunak. Ez undorító. (A manyupot nem volt kötelező odaadni, nekem megvan. Aki pedig az elmúlt 6 év adórendszerével nem járt jól, az “annyit is ér”, hogy hódmezővásárhely klasszikusát idézzem.)
  🙂

 • Nem latott dolgok Tanuja

  Ez most durva lesz, de huzd ki mar a fejed a seggedbol, b+!

  “De a többség biztosan nem ilyen, főleg a blogot olvasók közül, hiszen ezt egy szellemileg igényesebb kör olvassa… normális, középosztálybeli szülők gyerekei.”

  A haverom pont ilyen csaladbol szarmazik. Kozeposzatlybeli csalad, fater a faluban elismert valaki, mely vallasossag, vasarnapi templomba jaras … a kulvilag fele. Amirol nem tudott senki, hogy az egesz csak egy rohadt szinhaz, egymas kozt ugy uvoltottek, mint a sakal. Ajtocsapkodas, ordibalas, az en hatamon futkarozik a hideg, amikor ra gondolok.
  Amikor valami gondja volt, az en anyamhoz jart kisirni magat, mert otthon nem tudott kihez fordulni.
  Amint csak tudott, huzta a nyulcipot es tipli.
  Most komolyan, attol meg, hogy a kollegad / haverod nem koti az orrodra a szuleivel valo kapcsolatat, attol meg lehet pokol.

 • szocske
  gondolod, hogy máshol jobb lesz? a nyugdíjbomba ugyanúgy ketyeg az egész EU-ban. Ott sokan a bevándorlóktól remélik a megoldást. Nekünk már itt van egy hatalmas képzetlen réteg, nálunk őket kellene felzárkóztatni, de ebben sajnos az utóbbi 50-60 évben nem sok sikert ért el egyik kormány/rendszer sem.
 • Zabalint

  Nem azok akarják megúszni a a szüleik segítését, akik szerető családban nőttek fel, hanem épp azok, akik velünk szemben nem kaptak szeretetet a a szüleiktől. Ha én lennék ilyen, és nekem magyaráznád ezeket, akkor joggal nyílna nekem is ki a zsebemből a bicska (mint egyes kommentelőknek itt). És az, hogy valakit milyen szülőkkel áldott mega sors, nem anyagi helyzet függő, az itt kommentelők családi hátterét nem ismered, nincs jogod ítélkezni felettük .

  Szóval azt gondolom, egy ilyen törvény semmire sem jó. Ha rossz a viszony, annak oka van, az államnak viszont nem dolga eldönteni, ki a hibás, ezért milyen alapon kötelezze a gyereket a szülőtartása, mikor lehet, hogy épp a szülő keserítette meg az életét. Ahol meg szeretet van, ott nem kell államilag kényszeríteni.

 • Topfly
  Nem érted a lényeget! Azt írod, hogy “Nem írtam alá szerződést az állammal szolgaságra”

  Amikor gyereked születik, akkor sem írsz alá szerződést az állammal szolgaságra, mégis el kell tartanod akárhová költözöl a világban!

  Évezredek óta az volt a normális, hogy a gyerekeket és az időseket el kell tartani a családnak, mert nem volt sem gyes, sem nyugdíj! Ez a normális állapot!

  Amióta feltalálták a nyugdíj intézményét mindenki azt hitte hogy ez egy működő rendszer, de kiderült, hogy csak egy piramisjáték, amely addig tud működni, ameddig többen fizetnek be, mint amennyien kapnak ellátást!

 • Feri78

  Biztosan igazad van a sakálként ordító családokról. Sajnálom a szerencsétlen kisgyereket, aki oda születik.

  A környezetünkben élő családok többsége, akiket ismerünk, nem ilyen. Hanem szemmel láthatóan mindent megtennének azért, hogy a gyereknek jó legyen, óvják és szeretik.

  Számomra nehéz elhinni, hogy Magyarországon a családoknak olyan nagy aránya lenne diszfunkcionális, mint ahány százalékban az itt hozzászólók azt feszegetik, hogy jogilag hogyan is kellene majd nem támogatni majd anyut és aput, és hogy a szociális otthon perelhet-e majd titeket az ellátásukért.

  A sok felháborodott válasz is azt mutatja, hogy itt sokan kellemetlenül és rajtakapva érzik magukat, mert valahol ők is érzékelik, hogy lehet anyagilag meg jogilag ügyeskedni, de pont azzal szemben, aki kiskorodban gondoskodott rólad? És ilyenkor jön a magyarázkodás. És ez emberileg igen taszító.

 • Krisztián
  szocske

  Ha a nyugdíjról van szó, máshol sem lesz jobb. Egész Európa kiöregedik. Ha a saját életemről van szó, és a jövőképemről, nekem kint jobb lesz. És első a saját életem, minden más utána. Normális embert nem kell “kötelezni” a szülei segítésére, ezek a nyikhaj politikusok meg inkább azzal foglalkoznának, ami a valódi probléma.

 • xezs
  Bocs hogy ez ennyire személyes lesz, de ekkora szentfazekat mint te, rég láttam már blogon. Hajtogatod hogy biztos van olyan is, amiről az ellentábor beszél, de aztán egy elegáns huszárvágással kijelented, hogy nem hiszed el, hogy ekkora arányban. Te egyszerűen nem akarod felfogni, hogy nem mindenki olyan családból jön, mint te. És azt sem fogod fel, hogy akiket ismersz és “láthatóan mindent megtennének azért, hogy a gyereknek jó legyen” még lehetnek jó színészek. Hidd el, az emberek egy jó része kifele nagyon jól tudja mutatni a jóságot, csak hogy megtévesszen másokat.

  Nem akarok belemenni a vitátokba, mert szerencsére én egy elfogadható családból jövök (amiben azért volt némi ajtócsapkodás és indokolatlan bántás). De fel nem foghatom, hogy hogy akarod elvárni mindenkitől, hogy támogassa a szüleit.

 • Stanlee
  Nemetorszagban a szulok utan a gyereknek es annak hazastarsanak is fizetnie kell. A fizetesbol automatikusan levonnak egy bizonyos reszt, amit az egeszssegbiztositas nem fedez. Persze ezt nem ugy kell elkepzelni, hogy ha a szulo havi apolasi koltsege mondjuk 3500€, a biztosito fizet 2000€-t, akkor a gyerektol levonnak 1500-at, de meg van hatarozva, hogy a fizetes alapjan mennyivel kell hozzajarulni, a fennmarado reszt a helyi onkormanyzat fizeti ki segely formajaban.

  A hazassagok 2/3-a valassal vegzodik. Eleg nagy a valoszinusege, hogy a gyerek vagy egy ilyen hazassagba kerul bele, vagy a szulo egyedulallokent neveli fel. A normalis csalad egyre ritkabb lesz, es ahogy a hozzaszolasok is mutatjak, egyre tobben szarmaznak valamilyen hibas csaladmodellbol. Az en peldam is eleg erdekes lehet: szuleim 1 eves koromban elvaltak. Apam soha nem kereste a kapcsolatot velem. Folyt.