Társasági adó csökkentése 9%-ra

A mai nap híre, hogy a társasági adót 9%-ra csökkentik, az eddigi 10 és 19%-ról. A nagyobb kulcsot 500 milliós eredmény felett kell alkalmazni, ez kevesebb mint 1.300 vállalatot érint Magyarországon.

(Ezek cégek pedig vagy kaptak eddig is komoly kedvezményeket, vagy éppen ellenkezőleg gyakran többet fizettek be ágazati különadókba, mint társasági adóba. Csak a példa kedvéért most nagy csinnadrattával bejelentették, hogy az internet áfáját leviszik 18%-ra. Azt nem tették hozzá, hogy a kábelszolgáltatók továbbra is fizetnek különadót minden méter kábel után. Ha azt eltörölnék, sokkal olcsóbb lehetne a vezetékes internet, mint pár százalékos áfacsökkentés miatt. De ott van a mindenféle bankadó, távközlési adó és sok minden más is.)

Vagyis valójában annyi történt az átlag cég életében, hogy 10-ről 9%-ra csökkent a társasági adó. Sajnos ez csak töredéke a cégek adózásának, mert rengeteg más címen is kell még adózni, ott az iparűzési adó, ami sok cégnél több, mint a társasági adó, az osztalék felvétele után fizetendő adó és az EHO, a 27%-os áfáról és cégautó-adóról és társairól nem is beszélve. (Az áfát és egyéb adókat figyelmen kívül hagyva egy átlagos kisvállalkozó durván 30%-ot adózott a jövedelme után, mire a zsebében volt a megtermelt haszon. Ez most 29%-ra csökken. De ha lakosságnak értékesít áfával, akkor az adóterhelése 51%, ez most 50%-ra csökken. Nem csoda, ha örömtáncot lejt a hatalmas könnyítés miatt.)

Egy látványos, de igazából jelentéktelen adócsökkentésről van szó, amit jól lehet kommunikálni, hogy nálunk a legalacsonyabb a társasági adó Európában (eddig Bulgária vezetett 10%-os kulccsal). Arról meg mélyen hallgatni kell, hogy nálunk csak a fizetendő adóteher töredéke maga a társasági adó, majdhogynem a legjelentéktelenebb tételek egyike, míg sok országban nem kell még további pénzeket befizetni ötvenféle jogcímen.

Komoly cégeket biztos nem fog idecsábítani az adókulcs-csökkentés (sokkal fontosabb a képzett munkaerő és a kiszámítható jogi környezet, de akár a kialkudható állami támogatás mértéke is), bár arra jó lehet, hogy multicégek itt akarják leadózni a máshol megtermelt jövedelmüket. (Ez akár kompenzálhatja is a kieső adóbevételeket, gondoljunk csak a GE által itthon befizetett hatalmas adóra.)

Mindegy, az adócsökkentés még mindig jobb, mint egy adóemelés, de ez nem az a normalizálás és az államháztartás rendbetétele, amire várunk lassan harminc éve.

Share

81 hozzászólás

 • Feri78

  Amit a manyup-ról írtál, abban igazad van. Középosztály, vagy nem középosztály, mindenkinek volt arra lehetősége, hogy megtartsa a manyup megtakarításait. Egyszerűen alá kellett írni egy nyilatkozatot. Én is így tettem, és a mai napig ott figyel 7 millió forint a tőkeszámlámon, amiből 20-30 év múlva lesz reálértéken 20 millió kiegészítő befizetéssel, kiegészítve az állami nyugdíjamat. Aki nem így tett, magára vessen.

  A kommented többi részével nem tudok mit kezdeni, mert nem írsz semmit. Egy darab konkrét tény, adat nincs, amivel lehetne valamit kezdeni, csak általánosságokat pufogtatsz:
  – nincs középosztály, csak tehetős prolik
  – az urambátyám rendszerben érdekeltek
  – kádási nosztalgiával operáló párt
  – a munkanélküliség az elvándorlás miatt alacsony
  – hülyenépszavazás, legbutábbaknak szóló propaganda

  Ez az életérzésedet átadja de semmiféle érdemi információtartalmuk nincs.

 • Sóstói vállalkozó

  Feri nem jobboldali, hanem kormánypárti. Ezért nyomja a propagandát. Hiány: 3% alatt hitelminősítők felminősítettek.
  Egy pénzügyi szakember ezeket a mondatokat nem írja le, mert akkora bullshit, amekkorát csak a politikusok nyomnak.
  Növekedés: EU átlag feletti.
  Infláció: nincs, középtávon 1-2%.
  Munkanélküliség: felére csökkent, rendszerváltás óta a legalacsonyabb. Hol az Index egymillió munkahely számlálója?

 • Családfő
  Lehet, hogy kezd itt sok lenni a politizálás? Eléggé parttalan.
 • d4n13l

  te valamiert azt nem akarod vagy nem tudod eszrevenni, hogy mi miert van. Az, hogy valamekkora novekedes van, az a kulso korulmenyeknek es az unios penzeknek koszonheto (hogy is lehetne mashogy egy ennyire exportorientalt orszagban?..), az, hogy alacsony inflacio van, az annak koszonheto, hogy mindenhol lenn vannak a kamatok, igy az MNB is lehozhatta azokat. Az, hogy alacsony a munkanelkuliseg, az annak koszonheto, hogy rengetegen kimentek kulfoldre, igy nem otthon hisztiznek, hogy nincs munka. A szamok persze jol neznek ki csupaszon, de mindezt milyen aron ertek el es ez mennyire fenntarthato? Itt errol megy a vita es rohadtul nem arrol, hogy a Fidesz ilyen hatszelben hogyan teljesit, az a kutyat nem erdekli, lejton lefele konnyu gyorsulni.

 • d4n13l
  Es ami az egeszben a leggazabb, hogy a szegenyebb retegek, akik tenyleg a tulelesert kuzdenek, annyit latnak, hogy jajdejo, tobb lett a penzem, de jo ez a Fidesz, de te, akinek – feltetelezem – messze nincsenek ilyen problemai, szoval te is csak addig vagy kepes ellatni, hogy tobb maradt a zsebedben es ha tobb maradt a TE zsebedben, akkor az mar azt jelenti, hogy a kormany kivaloan vegzi a munkajat. Hat, a loszart.
 • Feri78
  @sóstói vállalkozó Ugyanabba a hibába esel, általánosságokat írsz, semmi konkrétumot. Egy kultúrember, ha valakivel nem ért egyet, akkor nem azt mondja hogy “akkora bullshit amekkorát csak a politikusok nyomnak”. Hanem leírja, hogy melyik állítással nem ért egyet, és utána az érveit alátámasztja adatokkal. Budai vagyok, nem tudom, Sóstón nálatok ez nem így szokás?

  Én úgy látom, hogy Te a fejedbe vetted, hogy MO-n rettenetes nyomor van, rohanunk a szakadék felé, emberhalál lesz, stb. Teljesen mindegy, mit írok, téged nem az adatok, nem a tények érdekelnek. Ennek nincs értelme. Már annyi mindent belengettek itt: államcsőd, kidob minket az unió, stb. Most a nem fenntartható fejlődés a ballib közgazdászok slágere.

  Tudjátok, az a szomorú, hogy ha ezeket a gazdasági mutatókat egy ballib kormány hozta volna, most állóovációt tartanátok. De mert OV volt, kötelező látványosan utálni.

 • d4n13l

  kulfoldon elek es ehhez kepest bizonyos helyeken valoban rettenetes nyomor van. Kerlek, vonatkoztass el most attol, hogy Pesten vagy Budan mi van, mert Budapest csak az orszag 20%-a es raadasul ott sem mindenki gazdag.

  Maradjunk annyiban, hogy az eletben kell a szerencse, a Fidesznek most megvan, de en butasagnak es onamitasnak tartom onmagunkat fenyezni amiatt, mert jo szinre tettunk a ruletten.

  Namindegy, en befejeztem, nekem nem kell szavazatot maximalizalnom 😀

 • sóstói vállalkozó

  Én nem szoktam bullshit ellen érvelni, mert ez azt jelentené, hogy komolyan veszem és érdemesnek arra, hogy vitatkozzak vele és érveljek ellene. Egy bullshit benyögést sokkal több energia megcáfolni, mint létrehozni. Ezért nem éri meg, mert jön a következő, amit cáfolni kellene, aztán a következő. Egy bizonyos intelligencia szint felett automatikusan fel kell tudni ismerni mi a bullshit, és mi az ami komolyan vehető, de mégis cáfolandó érv. A fórum törzsközönsége szerencsére megüti ezt a szintet, szóval hagyom őket értékelni. Amúgy is túl kevés a 900 karakter tételesen cáfolni mind a 4 bullshitet amit felsoroltál, ezért hogy ne legyek destruktív, kiválasztok egyet neked, hogy megmutassam mennyire gáz pénzügyes szájából ekkora bullshit. Legyen a növekedés EU átlag feletti kijelentés. Ezt lehet a legkevesebb energia befektetéssel megmutatni, hogy mekkora semmitmondó állítás.
 • sóstói vállalkozó
  Egy osztálytársam mindig csak kettes tanuló volt. Nem ismerte a százalékszámítás tulajdonságait például. Én ötös tanuló voltam. Nekem a következő dolgozat is ötös lett. Vagyis az én eredményem 0 százalékot növekedett. Ő kivételesen összehozott egy négyest. Az ő eredménye 100 százalékot növekedett. Jöhetne a bullshit, hogy az ő eredményének növekedése összehasonlíthatatlanul jobb, mint az enyém. Mégis az én eredményem a jobb. Ugyanis Bem mindegy milyen alapról indulunk. Remélem ezt a példát át tudod transzformálni a növekedés EU átlag feletti kijelentésre, hogy belásd, micsoda ostobaság ezt a bullshitet egy állítólagos pénzügyi szakember szájából hallani.
 • Feri78
  vallalkozo

  Ha nagyobb az alap, akko ugyanakkora szazalek mellett nagyon az abszolut novekedes. Matematikailag igaz, de mit valtoztat azon, hogy a kelet europai regio, es MO is erdemben novekedik? Ez mitol bullshit?

  Azt mondjatok hogy csak a Fidesz propagandat ismetlem.

  Kozeli rokonom baloldali ujsagnal dolgozik ujsagirokent. Gyakran vagyok naluk, naponta hallom, hogy amikor kijon egy hir, korbetelefonal, hogy a ballib mediaban mit kell rola irni, telefonon szepen kapja az utasitast. Itt is ugyanazokat az erveket ismetelgetitek a nem fenntarthato, EU penzbol finanszirozott hitelezesrol, az elmaradt strukturalis reformokrol, a valotlan munkanelkuli statisztikarol.

  Szepen felmondjatok a ballib lecket.

  Meg egyszer mondom, ha evi 10% lenne a novekedes, koltsegvetesi tobblet lenne, olajat talalnak az alfoldon, nektek az sem tetszene, mert Orban Viktornak hivjak a miniszterelnokot.

 • sz.krisz
  “Egy Szerencsejatek Zrt. magankezbe adasa oriasi hiba lenne, de egy BKV-t vagy MAV-ot siman privatizalhatnanak. Ezek persze a kutyanak se kellenek…”

  Az SZZRT állatorvosi lova a tőzsdén keresztül privatizálandó cégnek, értelem szerint a monopólium feloldásával. Nem közszolgáltatás, nyereséges (stabil 5-6 % profitot termel) és az állami tulajdonlás látványosan visszafogja a működést (kádertemető és kifizetőhely). Még az sem kizárt, hogy az állam játékadóból származó bevételei nőnének, illetve a koncesszióból is lenne bevétel. A BKK-nál egyes vonalak kiadása és a MÁV-CARGO eladása szintén sikeres privatizáció volt.

 • Feri78
  @sóstói vállalkozó Még annyit, hogy ha a növekedési, a hiány és a munkanélküli adat bullshit, akkor nyilván a S&P és a Moody’s hitelminősítőknél sem pénzügyi szakemberek dolgoznak. Ezért félreértelmezik ezeket az adatokat, csak ezért minősítettek fel minket, tévedésből. (Ha Warren Buffett az “Omahai Bölcs”, akkor Te lehetnél a Sóstói Bölcs, akihez elzarándokolnak a hitelminősítők, hogy segítsen értrlmezni a Fidesz bullshit adatait.) 🙂

  Az országnak az a része, ahol az általad említett nyomor van, menthetetlen. Aki azon a környéken értelmes, elvándorol, a többire nem érdemes rá pénzt, energiát, erőforrást pazarolni. Ha egy másik kormány megpróbálná őket megmenteni, csak a fejlődő középosztályt fojtaná meg a szolidaritás értelmetlen költségeivel. Bármennyire rossz, sajnos azoknak az embereknek el kell engedni a kezét.

 • sóstói vállalkozó
  A bullshit definíció szerint semmitmondó állítás.A növekedés EU átlag feletti állítás semmitmondó.Ha csak az lenne az állítás,hogy a gazdaság növekszik,azzal nem vitatkoznék.A világgazdasági környezet jelenleg olyan,hogy a harmadik világbeli térségeket leszámítva mindenhol növekszik a gazdaság.De nem ez az állítás,hanem az,hogy EU átlag feletti.Tehát viszonyítjuk magunkat valamihez,ami nominálisan sokkal jobbanan teljesít,ámde ha deriváljuk a teljesítményt,akkor a meredeksége nagyobb a magyar gazdaságnak.Nyilván, mert alacsonyabbról indul.Ezért semmitmondó az állítás.Ráadásul én meg sem említettem Orbánt.Engem nem foglalkoztat, ez csak a te mániád úgy tűnik, ahogy a ballibezés is.Ezért mondom,hogy kormányzati propagandát nyomsz.Ha évi 10% lesz a növekedés, költségvetési többlet lesz, olajat találnak az alföldon, akkor majd újraértékelek.Köszi,hogy nem mondod meg előre a véleményemet.
 • sóstói vállalkozó

  Komolyan a hitelminősítéssel jössz? Ne légy már korlátolt. Mondok neked újabb példát. Véletlenül elrontom kedves feleségem porszívóját. Javítgatom, javítgatom de nem javul meg. Majd 6 év javítás után sikerül megjavítani. Utána büszkén közhírré teszem, hogy 6 év után megjavítottam a porszívót. Szerintem mindenki kiröhögne. Azzal, hogy felminősítettek, pont ott vagyunk ahonnan 2010-ben indultunk. Ugyanis ott lettünk leminősítve. Gyakorlatilag 6 év alatt eljutottunk oda, ahonnan indultunk és nagyon büszkék vagyuk rá. Gratulálok te nagy budai bölcs.
 • Zabalint
  @Feri87:
  Amikor meg leminősítették az országot, akkor ment a sorosbérencezés… Az nem tűnik fel, hogy a gazdasági környezet most teljesen más, mint mondjuk 2011-ben? Volt egyetlen év, amikor átlag felett volt a gazdasági növekedés, de volt honnan, a többiben meg alatta. Nagyon durva, hogy sikert vízionálsz csak azért, mert csúszva, de végül kilábalunk a válságból.

  Én örülnék legjobban, ha lenne alapja az állításaidnak.

 • Zabalint
  vallalkozo:
  Azzal nem értek egyet, amit a százalékokról írsz. Elvileg ha a mi gazdaságunk fele akkora, mint másé, és a miénk gyorsabban növekedik, akkor elvbeb utol is érhetnénk. Persze jellemző az, hogy a kevésbé fejlett országok gyorsabban növekednek, aztán egy-egy durva helyzetben visszacsúsznak relatív oda, ahonnan indultak, vagy közelítenek egy ideig, aztán ellaposul a növekedési görbéjük még előtte, hogy közelébe érnének annak, akit utol szerettek volna érni. Ettől még ha tényleg relatív jók lennének a gazdasági mutatóink, az jó lenne, sajnos azonban a legtöbbször csak kiragadott példákkal kampányolnak, lásd a szórólap a gazdasági növekedésről, ami épp egy jó évet fedett le, de előtte és utána más volt a helyzet.
 • Zabalint
  @Feri78:
  Már csak az a kérdés, hogy te kitől kapod az utasítást, miután te vagy az, aki rendszeresen felhozod a pártpolitikát itt, és nem kicsit elfogultan véded az egyik oldalt, miközben ballibezed a veled egyet nem értőket.

  Egyébként engem sokkal jobvan zavar, hogy az én adómból fenntartott “jobboldali” sajtó meg 100%-ban propagandát nyom, a “ballib” sajtót ugyanis nem az én pénzemből tartják fenn.

 • sóstói vállalkozó

  Persze, ha gyorsabb a növekedés, akkor elvileg utolérheti. Ez nem is kérdés. A kérdés milyen időtávon. Az állandó növekedés persze csak illúzió, de erre is van egy jó példám. Ha főnök fizetése egymillió forint, a szaki fizetése pedig százezer (kicsit eltúlzom és nem a feleakkora méretből indulok ki), akkor feltételezve, hogy a főnök fizetése minden évben 5%-ot nő, a szakié 10%-ot, akkor röpke ötven év alatt utol is éri fiztésben a főnökét. Persze itt érdemes akkor szummázni azt is, hogy a főnök számszerűleg mennyit keresett összesen az 50 év alatt és mennyit a szaki. Két nagyságrenddel nagyobb a különbség. De a szaki legalább utolérte. Persze ha a növekedés fennmarad, akkor összegben is utoléri előbb-utóbb. Persze ez a példa irreális, mert nincs állandó növekedés, de lehet rá bullshitet építeni.

 • Feri78
  Kitünő kérdés, örülök neki, sőt már vártam. Én az utasításokat a Tónitól meg az Árpitól kapom, az Aulich utcában mostanában már nem kávézunk, de a hosszabb helikopter utakon szokott jutni idő erre. Általában csak átbeszéljük a dolgokat, meg a Tóni néha ürgebőrben is odaadja, mert ilyen konzervatív hagyománytisztelő pali. Úgy működik a dolog, hogy van egy heti célszámom, akikkel meg kell kedveltetni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, ezzel mérik a teljesítményemet. Illetve, ha el tudom érni, hogy valaki közületek az elsőszülött fiúgyermekének a Viktor, Antal vagy János keresztnevet adja, na azért komoly bónuszok járnak, nagy pénz van benne.
 • Feri78
  vallalkozo

  A hitelminősítőkről annyit, hogy az amerikai befektetési bankoknak lefeküdtek a kenőpénzért, velünk viszont kegyetlenek voltak, szerintem ha felminősítenek, az jelent valamit. Itt is felületesen nézitek a dolgot, sajnos.

  Én nagyon szívesen elismerem az Orbánék hibáit. Amúgy nem az adórendszer gáz, hanem az egészségügy, na azt elbaltázták rendesen, pedig a gyurcsánynak abban az egyben igaza volt.

  De továbbra is tartom, hogy aki megnézi a legfontosabb gazdasági mutatókat (növekedés, hiány, infláció, munkanélküliség, egy párra jutó születések száma, nettó bér jövedelemre rakódó adók és járulékok, stb) hogy álltak 2010-ben, és hogy állnak most, és ez alapján azt mondja, hogy nem léptünk előre, az a politikai szimpátiája miatt elfogult a Fidesszel szemben, nem objektív.

 • Warrior

  Az a baj ezekkel a mutatókkal és számokkal, mint általában az összes statisztikával: én csak annak hiszek, amelyiket én hazudtam. Ezzel együtt – értem ezalatt, hogy a számításaik során ők választják az alapot, az időintervallumot és a módszertant is – sokszor még így sem jön ki a matek, ld. államadósság.
  Arról már nem is beszélve, hogy mit látunk, ha megkapargatjuk a számok cukormázas felszínét és esetleg megkérdőjelezzük a módszertant is.
 • d4n13l

  Ajanlom figyelmetekbe az alabbi cikket:
  “”Aki egyszer a demokrácia, másszor az autokrácia kiépülését segíti, arra könnyen rásüthetnénk, hogy elvtelen. Szurkov viszont valószínűleg inkább posztmodern személyiségként jellemezné magát. Már csak azért is, mert politikai filozófiájára sokak szerint nagy hatással volt Jean-Francois Lyotard A posztmodern állapot című műve. A könyvet eredeti nyelven 1979-ben adták ki, oroszra pedig akkoriban fordították le, amikor Szurkov politikai marketinggel kezdett foglalkozni.
  Lyotard könyvének lényege, hogy a nagy ideológiai narratívák (mint a kommunizmus, kapitalizmus, liberális demokrácia) halottak, nincs már olyan, hogy objektív, mindenki által ugyanúgy elfogadott valóság, hanem végtelenül sok mikroigazság, mikronarratíva vetekszik egyszerre egymással.”

  folyt.

 • d4n13l
  “A posztmodern ember értelmezésében nincs olyan, hogy valódi, mert minden csak látszat, még az is, amit a saját szemével lát. Átlátva a korábban stabilnak hitt világnézetek szétesését, Szurkov arra alapozta hatalomtechnikáját, hogy az amúgy is bizonytalan helyzetre ráerősítve egy olyan virtuális valóságot konstruál, amiben senki sem tudja eldönteni, hogy mi igaz, és mi hamis.”

  Magyarul arrol van szo, hogy naponta annyi informacio bombazza az emberek agyat, hogy ebbol keptelenseg kihamozni, hogy mi az objektiv es mi nem, ebbol pedig olyan vad dolgok is kijonnek, minthogy szerinted az objektiv, hogy mit mutatnak a szamok, szerintem pedig az, hogy ezek a szamok miert mutatjak azt, amit. Olyan ez az egesz, mint amikor a kedvenc csapatod szerez egy ongolt, Te azt mondod, hogy lam, vezetunk, az ellenfel szurkoloja pedig csak annyit, hogy igen, de ez akkor is csak egy ongol.

 • d4n13l
  Hja, a link:

  index.hu/kulfold/2016/11/02/vlagyiszlav_szurkov_putyin_orban_habony/

  Tudom, Index, de kerlek, vonatkoztassunk el attol, hogy KI mondja es arra figyeljunk, hogy MIT mond!

 • Zabalint
  @Feri78:
  Szerintem meg az erősen elfogult, aki tisztán összeveti anélkül, hogy az adott időszak gazdasági környezetét ne venné figyelembe.

  Másrészt itt senki nem védi Gyurcsányékat, nem a másik rosszal vetem én sem össze, hanem önmagában találom katasztrófálisnak az Orbán kormány gazdaságpolitikáját. Az, hogy ennek ellenére nem maradunk örökké a lejtőn, hanem idövel kilábalunk a válság után, nem a jó gazdaságpolitika eredménye, hanem a rossz gazdaságpolitika ellenére is végbemegy. Azért kíváncsi lennék ugyanez egy válság mélyén, EU-s pénzek nélkül hogyan nézne ki.

 • jancsika
  Ferike!

  Azért ugye te sem gondolod komolyan, hogy 0,9- 1% az infláció, vagy hogy az adók járulékok alacsonyabb szinten lennének most, mint 2010-ben?

  (összességében nézzük már: ÁFA , , EHO, termékdíj, Népegészségügyi termékadó, Jövedéki adó, banki különadó, Kiskereskedlmi adó, Távközlési adó, alanyi jogon járó adójóváírás-ezek biztosan nőttek, vagy a kedvezmények megszűntek, Társasági adó, SZJA-csökkentek, Egbizt, nyugdbizt változatlanok.

  A hiány egyik nagy csökkenésének az OKA a szocikhoz képest az, hogy a magánynyugdíjpénztári befizetések az államhoz mennek.

  A foglalkoztatottságnál nézd meg mennyien dolgoznak közvetlenül vagy közvetve az államnak. (csihovnyikok)

  Az alapkamat kemény levitele szerintem az egyetlen, amit el kell ismerni jól csináltak. az már más kérdés, hogy a devizahitelesekkel meg jól k..tak 260 vs 310es EUR, s az így megnyert összegből alapítványokat hoztak létre.

 • Feri78

  Nincs objektív igazság?Az adott körülmények alapján van az adott helyzetre ráhúzható igazság?

  Pontosan az ellentéte annak, amiben hiszek. 🙂

  A konzervatív gondolkodású emberek szerint ezért múlt el az idő a liberalizmus felett, mert az eredetileg egy tiszteletre méltő politikai irányzat volt, aminek legfőbb feladata a feudalizmus társadalmi szerkezetének lebontása volt, és ezt sikeresen el is érte.

  Azonban emiatt a természetéből következően egy romboló ideológia, mert megkérdőjelezi, erodálja a társadalmi értékeket.

  Pont az általad leírt értékrendszer relativizálással a bomlasztja a liberalizmus sikeresen a társadalmi értékeket.

  De ez céltalan rombolás, mert nincs többé feudalizmus. Ezért jönnek az új liberális irányzatok: a genderelmélet (a szexuális identitás rombolása), a multikulti (a nemzeti identitás rombolása).

  Van állandó értékrendszer. Nem kell relativizálni.

 • Feri78

  “Szerintem meg az erősen elfogult, aki tisztán összeveti anélkül, hogy az adott időszak gazdasági környezetét ne venné figyelembe.”

  2006: erős konjunktúra, túlfűtött gazdaság, 4% növekedés, 9% hiány, 7% munkanélküliség
  2016: konjunktúra, növekvő gazdaság, 2.5% növekedés, 2.5% hiány, 5% munkanélküliség

  De természetesen elismerem, hogy vannak mulasztásaik, hibáik, és a Habony művek produkciója is groteszk.

  De még egyszer elmondom, tőlünk nyugatra számos ország vezetője a fél karját adná, hogy ilyen számokat produkáljon. És ha nálunk baloldali vezetés lenne, most állva tapsolnátok a rendkívüli teljesítményt. De mert OV csinálta, mentek a ballib média után, és kötelességszerűen utáljátok a rendszert.

  Amikor hat év alatt 25%-al nőnek nominálisan a bérek, és felére esik a munkanélküliség, előadni ezt a nemzethalál jelenetet, a nyomorgó emberekkel… ez hiteltelen, komolytalan.

 • Dani2

  “De továbbra is tartom, hogy aki megnézi a legfontosabb gazdasági mutatókat”
  Na nézzük fogyikám 🙂

  Növekedés: jjjjja, 6.5 év alatt sikerült kb. 12%-os növekedést elérni összesen – miközben ezermilliárdokat pumpált be az EU, és még ez se fenntartható
  Hiány: manyup ellopásával, egészségügy/oktatás balkáni szintre sorvasztásával, trükközéssel, brutális adóemeléssel sikerült 3% alá nyomni, gratulálok, egy fogyatékos delfinnek is jobban ment volna
  Infláció: a 0%-os infláció pont annyira szar, mint az 5%-os
  Munkanélküliség: félmillió ember kivándorlásával, 250 ezer értelmetlen munkára kényszerítésével, kozmetikázással sikerült egy jól hangzó százalékot elérni
  Egy párra jutó születések száma: ja, éppen sikerült megállítani a zuhanást, ami 2016-ig volt
  Nettó bér jövedelemre rakódó adók és járulékok: de milyen áron, te szerencsétlen

  Jobb neked máshol szerintem, keress egy másik blogot.

 • Geroj
  Mint mindig, most is valahol a kettő között – a nagy szürke ködben – lehet a valóság!
 • Családfő
  …egyre parttalanabb és sehova nem vezető, zuhanó színvonal mellett.

  Biztos kell ezt folytatni? Itt?