Te mit csinálnál másként?

Vannak nagy horderejű dolgok, amiket az ember szeretné, ha megváltoznának az országban. Ilyen például az oktatás, hogy a gyerekeink ne kínzásnak éljék meg az iskolaéveket, ahol teljesen felesleges lexikai tudást taposnak bele a fejükbe, amit bármikor megtalálnak a mobiltelefonjukon is. Ellenben az életre elfelejtik felkészíteni őket, mert arra már nincs idő. Így nem tudnak érvelni, mások érveit elfogadni vagy megcáfolni, prezentálni, logikus következtetéseket levonni, alkalmazkodni és sok más egyéb készséggel sem rendelkeznek 12-18 év tanulás után. De azt bezzeg tudnák, ha közben el nem felejtették volna, milyen ásványkincsek találhatóak Kenyában és hogy kell papíron, tollal kettős integrált számolni.

Azonban az oktatás átalakítása olyan horderejű dolog amiben nem várható változtatás egyik pillanatról a másikra.

Aztán ott vannak a politikailag kényes döntések. Például Budapest egyszerűen élhetetlen a rengeteg autótól, mert mindenki mindenhová autóval akar menni. Egy egyszerű dugódíj, amit a Duna hidak használatánál kellene fizetni, naponta mondjuk kétezer forint, azt is csak hétköznap 7 és 9 valamint 16 és 19 óra között, mindjárt megoldaná a dugókérdést. (Csak mert sokan félreértették: napi 2.000 forint és csak munkanap, csúcsidőben a legeslegrosszabb esetben 44 ezer forint lenne havonta és csak annak, aki csúcsidőben jár a hidakon keresztül. Egy átlag budapesti autó fenntartási  költségének a fele-harmada sincs ez az összeg.)

Arra a néhány hídra kamerát szerelni, kialakítani a beszedést néhány hétig tartana. A rendszert bármikor lehetne finomhangolni, csökkenteni vagy éppen kiterjeszteni az időablakot vagy a fizetendő díjat, amíg a kívánt forgalomcsökkenést elérik. De ezt kevés politikus merné felvállalni, mert érthetően nem tetszene azoknak, akik miatt most a dugók vannak.

Viszont van ezer olyan apróság, amit csak egy csettintés lenne megváltoztatni, mégis azonnal sokkal élhetőbbé válna az ország.

Arról jutott ez eszembe, hogy éppen most izzadtam össze a KSH statisztikai adatkérőjét. Minden évben felbosszantom magam vele, mert gyakorlatilag azért szívat szénné a KSH minden évben, hogy azokat az adatokat megosszam vele, amit bármikor lekérdezhetne az adóhivataltól is.

Gyakorlatilag abból a mérlegből és eredménykimutatásból töltöttem ki a sok oldalas űrlapot, amit az adóhivatalnak is be kellett küldeni. Miért kell nekem külön elküldeni a KSH-nak, mennyi volt a személyi jellegű ráfordítás, eszközbeszerzés és minden más, ha ő is el tudná olvasni magának? Ennek mi az értelme? Ennyire gyengeelméjűek dolgoznak ott, hogy nem tudják, hogy az összes ilyen adat megtalálható az adóhivatalnál, ráadásul elektronikusan? Csak le kellene futtatniuk egy automata adatlekérést és feldolgozást és már kész is lennének. Ha azon kívül kíváncsiak valamire, aminek értelme is van, arra szívesen válaszolok.

Néhány példa, mit változtatnék meg az országban, hogy jobb legyen itt élni. Ha neked vannak hasonló ötleteid vagy tapasztalataid, más országban hogyan csinálják ezt jobban, oszd meg a hozzászólásokban.

– Betiltanám a kamu akciókat az üzletekben. Piros, narancs, rózsaszín és hasonló táblával csak az akciós dolgokat lehetne jelölni, így nem csapnák be az embereket a hasonló színű táblára kiírt “szuper ár” “ezt ajánljuk” “alacsony ár” és hasonló megtévesztő táblákkal, amely termékek nem is kedvezményes árakkal szerepelnek a kínálatban.

Akciónak nem lehetne hívni azt, ami legalább nem 10% kedvezményt jelent és jól láthatóan százalékosan is fel kellene tüntetni a kedvezményeket. Így megszűnnének az ilyen becsapások:

Gyakori, hogy valaminek az árát felemelik az “akció” előtt, hogy aztán látványosan leakciózzák, majd utána újra a normál árért adják. Feltűnt, hogy például a szárzeller mindig akkor lesz drágább jelentősen, ha rá két hétre akciós lesz. Három nap akció után újra a régi áron árulják.

Akciós ár:

Másnap újra a rendes áron:

Az eredeti árnak az elmúlt fél év és az utolsó két hét átlagára közül az alacsonyabbat lehetne csak kiírni. (Van olyan jégkrém márka, ami egész nyáron kéthetente akciós. Gyakorlatilag így adnak el belőle rengeteget, mert örülnek az emberek, milyen olcsó ahhoz képest amennyit a páratlan heteken kérnek érte.)

Ugyanígy betiltanám a kamu pontgyűjtő akciókat. Ez a késkészlet/bőrönd/fazék csillió forint igazából, de 15 pont után csak 9.990 Ft-ért a tiéd lehet. Ja, annyiért adják máshol is, pontok nélkül. Csak olyan terméket árulhassanak így a boltok, amik egyébként is megtalálhatóak a kínálatukban és abból érdemi mennyiséget el is adnak a termékkategórián belül. Adják azt a bőröndöt 9.990 Ft-ért, amit egyébként 25 ezer forintért adnak és még annyiért is viszik a vásárlók.

– Utazás: a repjegyeknél sikerült megoldani, hogy csak annyiért hirdethessék, amennyibe kerül. Nem plusz ilyen meg olyan költség és illeték. Az utazási irodák ajánlata a végső árral köszönő viszonyban sincs. Reptéri illeték, kerozindíj, transzfer költsége, kötelező borravaló és még ezernyi fantáziadús lehúzás. Így lesz a 200 ezer forintos útból 350 ezer forint. Miért engedik ezt? Hirdessék annyiért, amennyibe valóban kerül.

– Ingatlanügynökök: a külsős hitelügyintéző ügynökök jutalékát 2%-ban maximalizálták úgymond az ügyfelek védelmében s mégsem szűnt meg a szakma. Miért nem lehet maximalizálni az ingatlanügynökök jutalékát is 2%-ban? Szerintem ez bőven elégséges költség a szolgáltatásért cserébe. Plusz legyen kötelező a pontos utcanevet megadni és képeket feltölteni az ingatlanról. Így nem a helyszínen derül ki, hogy hát ez a lakás a Hungária körútra néz vagy a ház nincs bevakolva és kerítése sincs még.

– Bankok: valamiért az összes bank, ahol nekem számlám van, nem teszi lehetővé csak 12 hónapig a számlakivonatok letöltését. Jó nagy szívás, mert az adóbevallás határideje a következő év közepe. Ha elfelejtettem lementeni időben, csak pénzért adják ki a 12 hónapnál régebbi kivonatokat. Miért csinálják ezt??? Nem fér el a szerveren az a plusz 20 MB pdf fájl? Kötelezzék a bankokat arra, hogy az adóhivatali elévülésig, hat évig tegyék ingyen elérhetővé a számlakivonatokat.

– Telekom cégek: az akciós telefonok hirdetésénél legyen kötelező feltüntetni a 12-24 hónap alatt összesen kifizetendő minimumösszeget is. Így a most ingyen a tiéd lehet ez az álommobil hirdetés úgy hangzana, hogy most ingyen a tiéd lehet, összes minimumköltség 24 hónapra 390 ezer forint. Ne lehessen hirdetni megtévesztően a tv-internet díjcsomagot 3.999 Ft-ért, ha az csak három hónapig annyi. Itt is legyen feltűnően feltüntetve a minimális éves költség.

– Termékek: a gyártó cégek azt szeretik, ha egész Európába ugyanabban a csomagolásban lehet kiszállítani az árut. Így aztán 22 nyelven rányomtatják a kötelező kellékeket a csomagolásra (összetétel, kalória, stb.), csak éppen akkora betűkkel, hogy nagyítóval sem tudja senki elolvasni. Legyen előírás, hogy minimum milyen betűmérettel kell ezeket az infókat feltüntetni. Majd csomagolnak három különböző csomagolóanyagba a különböző országokba, de legalább olvashatóak lesznek az infók.

– Hivatalos levelek leforditása magyar nyelvre. Te voltál már úgy, hogy levelet kaptál az önkormányzattól vagy az adóhivataltól és harmadik olvasásra sem értetted, hogy akkor most mit is akarnak tőled? Olyan kacifántos bürokratikus bikfa nyelven fogalmaznak két oldalon keresztül, teleszúrva jogszabályi hivatkozásokkal, hogy azt sem tudod, miről szól a levél vagy akkor most mit kellene csinálnod, ha egyáltalán bármit.

Az összes hivatalos levelet írják át úgy, hogy egy átlagos végzettségű és intelligenciájú ember is megértse, mit akarnak. Sok nyugati országban ez már alap. S nem a címzett hülye, ha nem képes értelmezni, mit akar tőle a hivatal, hanem a hivatal, ami nem képes rövid, tömör mondatokban leírni, mi a csodát is akar.

– Miért kell felesleges iratokat magamnál hordani? Mit tud meg a rendőr például a forgalmiból, amit nem lát a központi nyilvántartásban?

Na, hirtelen ennyi jutott eszembe, amit én biztos másként csinálnék. De most jöttök ti. Ti min változtatnátok, ami sem nem nagy horderejű, nem is politikai döntés, mégis jobbá tenné az életet itthon?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Share

349 hozzászólás

 • jurta

  “3. Elköltöztetném a Liszt Ferenc repteret, hogy ne a város fölött szálljanak le és fel a gépek.”

  Nekem eddig ez a kedvencem a nem nagy horderejű, nem politikai döntéseitek közül. 😀 😀

  Amúgy ha csak azokat a hozzászólásokat hagynánk meg, amik nem bosszúállás jellegű ötleteket mutatnak be, talán a kétharmada maradna.

 • Névtelen
  A BKK akkor is elkér egy apró büntetést, ha az adott pillanatban nem tudod bemutatni a bérleted, hiába rendelkezel érvényes bérlettel, csak épp otthon hagytad. Szerintem nem lenne nagy erőfeszítés elengedni ez esetben a bírságot, hisz szabályt technikailag nem szeg vele senki, és utólag úgyis be kell mutatni. Érvényes bérlettel utazik az illető, csak épp nincs nála. (Esetleg az ellenőr okostelefonról le tudná kérdezni, de abba már erőt kell fektetni.)
 • Endre bá
  ezt írod: “Nyugdijkorhatar eleresevel megvonnam a szavazati jogot (radikalis, de egyreszt mar nem az o jovojuk, masreszt ne lehessen ket kilo csirkefarhattal megvenni tobb millio demens idos polgar szavazatat)”

  Az egyik legprimitivebb dolognak tartom a mostanában divatos nyuggerezést.
  Az ilyen alakok agyában, aki ma tanár, mérnök, orvos, miniszter, szakács, benzinkutas, szabó, az egyik napról a másikra, értéktelen, hülye nyuggerré válik?
  Egy 60-as éveiben járó ember jellemzően nem demens, nem hülye és akár még évtizedek is hátra vannak az életéből.
  Fura, hogy ezen a fórumon is felbukkannak ilyen nyuggerező figurák. Azt hittem itt eszesebbek vannak.
  (Nem, nem vagyok nyugdíjas.)

 • Fajanko
  Választójog a 18alattiaknak is, melyet 14ig a szülő gyakorolhat; 14 felett személyesen IS lehessen. Gyorsan csökkenne a fiatalok politikai apátiája – ami nem mellesleg jelen helyzethez vezetett… Mondom ezt sohanemszavazott harmincas kétgyerekes apukaként(!). Engem pl. ez bevinne végre a fülkébe.

  +EÜ bonus malus!

 • Zoli
  – Az egyik legfontosabb szerintem az lenne, hogy új törvényeket és meglévők módosítását csak azután lehesessen megszavazni, hogy részletes szakértői hatástanulmány készült róla. Rengeteg ötletet olvasok itt, és sajnos sok köztük az olyan, amely felszínen elsőre esetleg jó ötletnek hangzik, de részletekbe menve, kiderül rengeteg negatív következménye van. Azt azonban nem tudom hogyan lehetne biztosítani ezen tanulmányok minőségét, függetlenségét.

  – A legtöbb drasztikus módosítás tehát nem feltétlen tartom jó ötletnek, a nem egyértelmű következményekkel miatt. De tananyag/oktatás reformot nyugodtan támogatnák én is, a már sokat említett skandinávokat lehetne minél jobban másolni.

  – Egészségüggyel nyilván kéne kezdeni valamit.

  – Állami szoftveres beruházások az online ügyintézés könnyítésére,bürökrácia minimalizálására,sorok csökkentésére

  – Bármi ami a korrupciót képes checkben tartani

 • Endre bá
  na ezt nem értem, miért is kéne limitálni az ingatlan ügynökök jutalékát?
  Azért, mert nem csíped a fajtájukat?
  Nem arra vártunk a 80-as évek végéig, hogy a piac szabályozza az árakat az állam helyett?
  Az ingatlanközvetítést senkinek nem muszáj igénybe venni, hatalmas a verseny, nyoma sincs árkartellnek.
  Ennyi erővel lehetne szabályozni a szobafestő, villanyszerelő, kulcsmásoló, szemfelszedő, fogorvos, nőgyógyász stb. díját is. De minek?
 • Zoli
  folyt:
  Ezen kívül a legtöbb apró módosítást jó ötletnek tartom itt, ami nem nyilvánvalóan troll válasz. Főleg a rejtett költségek szabályozásáról szóló ötletek, meg pl lakáshirdetéseknél a pontos cím (bár utóbbinál is el tudok képzelni negatív következményt).

  Pár nagyobb módosítás, amelynek biztos van árnyoldala, és emlegetett volt itt: halálbüntetés, online szavazás, szavazati jog korlátozás, stb.

  A GDPR alapvetően egy pozitív EU-s kezdeményezés, amely azzal idegesítette a felhasználókat, hogy az összes létező valamire való cégnek változott a felhasználási feltétele. De fő előnye az, hogy ha te tényleg azt akarod, hogy a Facebook (óriás cégek) törölje az összes adatod örökre, most már elérheted ezt.

  A cookie-s kezdeményezés kivitelezése igazán pocsék lett, ebben a formájában a usernek haszontalan. Inkább csak szigorították volna az (reklám céllal) adatgyűjtő cookiek használat valahog

 • -A legfontosabb amit tennék az, hogy kb havonta konkrétan a polgárok szavaznának interneten a fontosabb kérdésekben. Tized bürokrácia lenne, tizedekkora állam, a választottak pedig végrehajtanák a nép akaratát (és nem helyettük hoznának döntést a hátuk mögött róluk, ami a népre kötelező, de rájuk nem). Lassan 10 éve kész a rendszer, nem véletlen nem szavazzák meg a politikusok, hisz mehetnének a levesbe, aztán a rács mögé.

  “Az megvan,hogy sok vedooltas csak akkor er valamit, ha a teljes közegnek van? Különben mutalodhat x nem beoltott szervezetében, és elkaphatja az, aki az alapvirusra van beoltva?” Ez alapján csoda hogy élünk. A sok bevándorló, plusz a Kínai, Mongol, Szerb, Ukrán stb munkavállalók tömege(!) biztos mind be van oltva..

  Írta valaki a vizitdíjat. Értelmes volt: kb minden nap visszarendelt a doki minuszokba lázasan retek 300 ft miatt s órákat kellett várni! SOHA TÖBBET!

 • handyman
  Vicces, h a papír alapú dolgokat akarják sokan betiltani. Az megújuló / újrahasznosítható. Helyette inkább termeljünk jó sok áramot (egyik legkörnyezetszennyezőbb tevékenység) és gyártsunk jó sok tabletet, okostelefont, pc-t, szervert = veszélyes hulladék. Ezt a kíméljük a fákat, ne használjunk papírt baromságot télleg mindenki beszopta? Ügyesen kitalálta ezt valami marketinges/píáros meglovagolva a látszat-környezetbarátság trendet.
  Amúgy a WC-n mit terveztek használni papír helyett? Környezetbarát okos-seggtörlőt?
 • Karl
  Életszerű oktatás.
  Cukrász ismerős meséli, hogy van nála egy tanuló. A tananyag ugyanaz még mindig, mint a 70-es években, amikor ő tanult, pedig azóta ebben a szakmában is volt nem kis fejlődés.

  Autóvillamosság szerelő képzés: itt szintén le vannak maradva az oktatásban a 30 évvel ezelőtt, pedig ez a terület rengeteget fejlődött ez idő alatt.

  Mindkettő végez majd, de amikor kijön és elmegy dolgozni, majd rájön, hogy a megszerzett tudás sz*rt se ér.

  Aki a tananyagot meghatározza odafent, valószínűleg egy őskövület, akit már rég nyugdíjazni kellett volna, mert nem haladt a korral.

  Életszerűség helyett értelmetlen magolások. Felsőoktatás dettó. Ki használta életében valaha is pl. a deriválást, integrálást?
  Mégis anno az évfolyam nem kis része a matek nagy zh-n vérzett el. Olyanok is, akik értettek a szakmához, de ezek az értelmetlen sz*rok nem mentek nekik. Ennek mi értelme???

 • Kiszamolo
  Endre ba, azért mert egy rejtett költség, ami nem is transzparens.

  Ugyanezért limitálták a hitelközvetítők díját, a unit linked huszárok jutalékát és szinte minden mást, ahol az általuk kapott díjat a vásárló fizeti csak éppen nem tud róla, de legalábbis a mértékét nem ismeri.

  Egyedül az ingatlanosok maradtak ki, pedig pofátlanul magas díjakat szednek a semmiért. Nagy cégeknél 5% plusz áfa a díja annak, hogy felrakja az ingatlan.com ra a hirdetést. Az egy 40 milliós lakásnál 2.5 millió forint.

  S közben olyan szerződéseket iratnak alá az ügyfelekkel, hogy azoknak még a családját is el kell adni gályarabnak, viszont ők semmi konkrétat nem vállalnak.

  Ja és a hiteleseknek alá kell íratni az ügyféllel, hogy ők x ezer forintot keresnek a hitel ügyintézésen. Mert így transzparens.

  Az ingatlanos is mutassa be a vásárlónak, hogy a cége mennyi jutalékot számolt fel, amit a végén a vásárló fizet.

  Egyből mindenki a helyén kezelné őket, meg a hozzáadott értéküket.

  S még egyszer: ez csak ugyanaz lenne, ami más szektorban ma is így van. Semmi kitolás nem lenne benne.

 • Blend Ahmed
  Mivel a feladat az volt, hogy gondolkodjuk kicsiben és olyasmiben, ami nem vezet új rendszerváltáshoz, ezért bátorkodom megemlíteni a TBSZ-t, amely alapos észszerűsítésre szorulna.
  Az olyan értékpapírok esetén, amelyeknél nincs kamatfizetés vagy osztalék, azok miatt teljesen felesleges akár évente külön TBSZ-t nyitogatni. Miért nem lehet egyszerű értékpapírszámlán tárolni? Ha el akarom adni az adott papírt, akkor a vétel és eladás időpontjából egyből látszik, hogy öt évnél régebben vettem-e vagy sem.
 • Éva

  Én szerb bevándorlo vagyok, és be vagyok oltva 🙂 errefelé ez a divat.

  Fentebb irta valaki a nyájimmunitást. Nem minden védöoltásnál feltétel, hogy mindenki be legyen oltva, de van aminél az.

  Tudom, hogy sokan utáljál a szerb szerbeket, de jo tulajdonságaik is vannak (pl.összetartás és általános jokedv=lényegesen kevesebb rinyálás, ápoltság). Ezt-azt tanulni is lehet(ne) tőlük.

 • Grza
  BTW sosem értettem, hogy az ingatlanosok díja miért is %-os (meg a hitelközvetítőké, biztosítási ügynököké stb.)… Pontosan ugyanannyi munka van egy 500 milliós lakással mint egy 20 millióssal, sőt. (A 20 millióst többen fogják megnézni, szóval pont azzal van több munka.) Ez kb. a hitelre is igaz, az értetlenek, alacsony béresek vesznek fel kisebb hitelt, amit cipőkanállal kell préselgetni sokszor.
  Kérjenek egy fix összeget, esetleg kapjanak pluszban sikerdíjat ha X fölött sikerül eladni. A villanyszerelő se úgy jön be, hogy 20m vezeték cseréje a lakás árának 3%-a, hanem mittomén 2000Ft/m.

  @zé A vizitdíj csodája pont az volt hogy a telezsúfolt rendelők kiürültek, a rászorulók ráadásul nem is fizettek. Nálad volt a kivétel lehet, de mindenki sokkal jobban járt vele.
  A “nép szavazzon mindenről” csodás ötlet, kb. 1 éven belül államcsőd, káosz és anarchia lenne belőle…

 • Éva

  Papir-ügyben két pálda:
  – otp aláirat 50!db papirt egy számlanyitásnál, majd ugyanezt tableten is
  – magyar állami ügyfelekkel mikor dolgozunk mindig minden papiron is és online is kell nekik, de ha papir akkor min.három páldány, és abszolut logikátlan dokumentumokat töltögetek, értelmetlen megrendelöt küldenek. Ezekböl a lényegi info is hiányzik (nem tudom, hova szállitani, kinek, számlázási, számlaküldési cim), a dátum nem jo, telefonálgatni is kell.
  Ezzel szemben svájci cégek max 1 papirt küldenek és minden rajta van.

  700 euros magyar rendeléssel néha min.3 órát szorakozok a sok papir, telefonálgtás, oda-vissza email.
  50 000 euros svájcival max 30p

  Az egész bürokrácia 6szorosan lassitja a rendszert.

 • Grza
  Empátia??Amikor elveszik a béred felét,odaadják olyanoknak akik életük során csak pénzbe kerültek??E felett milyen empátia?Persze,sajnálom én is őket,de lássuk be,hogy az alsó középosztály szegénységét épp az okozza,hogy a bérük felét ingyenélőknek adják.Soha a világtörténelemben nem volt ilyen szociális rendszer,most sincs rá szükség.
  Amikor a 2 csóró (aki bőven viszi a pénzt a rendszerből) még csinál 3-4 gyereket,akit csak segélyből és támogatásból tud felnevelni,közben persze anya gyes-re megy,amit szintén mi fizetünk,majd a 3-4 gyerek szintén soha nem fog dolgozni semmit vagy hasonlóan kvalifikált marad (döngölt padló – te említetted) hát köszönöm,én ezt nem finanszíroznám.Ez ugyanolyan hobbi mint vezérünk stadionja,és még kevesebbe se kerül!És igen,ez a gyereknek rossz!
  El kell menni dolgozni és nincs gond.
  Ráaásul van épp elég példa hogy sikerül kitörni.Úgyhogy hajrá!
 • Grza
  A nyugdíjasok szavazati jogát meg nem azért kell elvenni mert “nyuggerek”, mi meg szemetek vagyunk, hanem mert

  1.) Aki nem fizet a közösbe az ne is döntsön arról, mire költik a pénzemet.
  2.) Aki függő helyzetben van, soha nem fog tudni tiszta fejjel szavazni. (Ld. 90 óta a nyugdíjasok, segélyezettek döntő többsége mindig az aktuális kormánypártra / épp hatalmon lévő polgármesterre szavazott, aki nem, az pedig többnyire fanatikus) Tőlem lehet felmenő rendszerben, mondjuk még 1 választáson szavazhasson.

  Szavazzon az, aki fizet!


  Vannak bajok… Kezdve azzal hogy a papír előállításához biztos nem kell áram… Meg vegyszerek tömege sem…
  És nem a WC-papírt kell elfelejteni, hanem az ügyiratokat, és nem is csak, sőt nem is elsősorban a környezetvédelem miatt… (És igen,sokkal kevésbé szennyez egy kis áram a papír helyett)
  És ott van még a festék is, a postai szállítás, a raktár

 • jami
  Biztosan vannak jó ingatlanközvetítők is, én olyanokkal találkoztam, akik 1. kevesebbet tudtak az ingatlanról, mint amit látni lehetett/doksikból kiolvasni (ilyenre gondoljatok, mint a szigetelés vastagsága, gépészet); hajtották volna a szerződést, de nem voltak tisztában pl. a csok követelményekkel papír szinten; többször hazugságokon kaptam őket stb.
  Végül úgy vettem házat, hogy az eladóval azzal kezdtem, hogy azt az árat mondja, ami maradna neki az ingatlanos jutalék után (úgy is volt hirdetve) – és akkor a pasi rájött, hogy amit én mondok, az nem rossz ár.
 • Matetoth

  ugyan tényleg igazad van, nem lesz a nyugdíjas egyik napról a másikra demens, de azért érdemes meghallgatni a másik oldal észszerű érveit. A nyugdíjas egy államon élő, ezáltal nagyon kiszolgáltatott réteg, életerejének csökkenésével pedig egyre jobban… Ennek ellenére a legaktívabb szavazócsoport. Szerintem érdemes arról beszélgetni, hogy van-e értelme meghagyni a szavazati jogot például azoknak, akiknek már csak állami ellátásból élnek. Lehet, hogy van, lehet, hogy nincs.

 • Ihász Nikoletta
  A gyóygszertárakban legyen kiírva a termékek ára, ne kelljen minden egyes tételt megkérdezni ha nem akarom, hogy lehúzzanak vásárláskor.
 • Viktor
  útdíj fizetés:
  -ha már mindenhol kapus rendszer van, akkor büntetés helyett miért nem számlát küld automatikusan?
 • Blend Ahmed
  “nyuggerkérdés”

  Nem ismerem az összehasonlító statisztikákat, de első gondolatra azt mondanám, hogy más országokban is több idős megy el szavazni, mint fiatal. (Pláne azért, mert már számszerűleg is több idős van, mint fiatal.

  A nyugdíjasok sem csupa ÁFA-mentes terméket vásárolnak, ráadásul a nyugdíjak bruttósítása csak egy gombnyomásba kerülne.

  Ha a nyugdíjasoktól csak azért kellene elvenni a szavazati jogot, mert az “állam csecsén” függnek, akkor az összes állami alkalmazottal is ugyanezt kellene tenni. Még a politikusokkal is 🙂

 • Grza
  Az ÁFA nem számít ebből a szempontból, mert ilyen erővel kaphatnának kevesebb nyugdíjat és vásárolhatnának ÁFA mentesen is. Az ÁFÁt is a nyugdíjból fizetik. A nyugdíj bruttósítása nem oldja meg a függő helyzetet!

  Az állami alkalmazottak esete érdekes, én pl. lehet hogy a politikai kinevezettektől is elvenném (miniszter,államtitkár stb), másrészt – mivel titkos a szavazás – pont egy sima ügyintéző, rendőr, nővér fog elszavazni ha látja hogy rohad az egész rendszer, tehát valahol pontosabb képet lehet kapni egy rendszerről ha hagyjuk őket szavazni.

  Ráadásul az bér, még ha mi is fizetjük a végén. (A bolti eladó meg a buszsofőr bérét is mi fizetjük igazából…)
  Ők azért kevésbé vannak függő helyzetben, mert bármikor kiléphetnek dupla/tripla bérért a munkaerőpiacra!
  A nyugdíjasnak nincs választása

  Ha dolgozik nyugdíj mellett, szavazzon nyugodtan!

 • handyman
  miért a tablet,stb előállításához nem kell áram? Meg vegyszerek tömege? És ott van még a festék, a szállítás, a raktár. És a folyamatos áramellátás, h ezek mind tudjanak működni. Persze építsünk még Paks2,3,4…-t. Félreértés ne essék, utálom a rengeteg FELESLEGES papírbürokráciát. Na de az egészet lecserélni elektronikusra és eladni környezetvédelemnek?! Amúgy villamosságtan órán az egyetemen elhangzott az a mondat, h “A villamos energia termelés a legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon.” 😉
 • ON
  Hemond
  Minden európai országban tanulnak hittant a gyerekek, és ilyen bődületes baromság mint erkölcstan /etika csak Magyarországon létezik.
  Jah ne tanuljon hittant, ne is tudja ki ő.
  Akinek nincs identitása, hite a legjobban asszimilálható a népek masszájába.
  Ez tök hülye ötlet, hogy ne legyen hittan. Amióta naponta van testnevelés a fiam jobban szeret suliba járni.
 • Mankel
  Dehogy sajnálod a valódi gondolotatid a DE után jönnek.Me’ ezek nem dóóóóógóznak mert ha dóóóóóógóznának nem vóna gondjuk! Böff A pi@!^ba kiloccsan a söröm…Szintű érv.
  Tudtad, hogy a csórók kevesebbet kapnak a rendszertől mint a gazdagok? Szóval a valóságban a közép és felsőközéposztály szipolyozza a szagényeket és alsó középosztályt. Nagyságrendekkel több támogatást kap egy programozó netto 600-al mint egy roma 4 gyerekkel gyessel és közmunkával.
  Igazad van hagyjuk a fenébe a leszakadók támogatását legyen úgy mint a most, a szegényebbektől irányítsunk jövedelmet a gazdagabbak felé. Az alsó középosztály életszínvonalát a leszakadók életszínvonalának növelése épp, hogy javítaná.
  Hát mondjuk Alsószentmártonból good luck have fun, hogy melót találj magadnak aztán meg be is járj oda. Ja vagy költözz el jobb infrastruktúrájú mondjuk cigányként.. A pálya végül is egyenes
 • star70
  ne mondd milyen a nyugateuropai oktazas,tudom:-)7. osztalyban az en gyerekem volt aki tudta mi Belgium fövarosa,es hol van egyaltalan.Szerintem gáz igy Europa közepen..de nyilvan ha beütik a többiek a Googlba akkor az kidobja.Mar akit erdekel
  Mondjuk en pont olyan targyakat szerettem ahol sok mindent kellett tanulni”magolni” hogy kesöbb ertsd a következö lepest.Ezert is nem ertem a tiltakozasodat:-)De elfogadom.Egyebkent meg egy csomo mindent te tudsz jol megtanitani megmutatni a gyerekednek(lasd rackajuh)az iskola csak kiegeszites,ami azert fontos.Es igen a kötelezök is:-)
 • Pampalini
  Hatalmi ágak szétválasztása. Fügetlen bíróság, ügyészség.

  Állam és egyház szétválasztása. A vallás magánügy.

 • jami
  A gyerekeim imádnak mozogni, versenyszerűen sportolnak. Tudnak görkorizni, sima korizni, minden úszásnemet, kötélre mászni, megy az egykezes fekfő stb. A mindennapos tesit viszont utálják, mert olyan szuper feladatok vannak, mint 2 osztály összevonva, fiúk focizzanak, lányoknak futás. No most a fiaim nem szeretnek focizni, ellenben nagyon jól kosaraznak. De az sosincs ilyenkor, csak foci. Vagy: nincs terem, ugrálnak a lépcsőkön…

  Hittan: ha az európai műveltség része, miért nem rakják bele több óraszámmal az irodalomba? Akkor tuti össze lenne kötve a különböző megjelenéseivel. Nekem a hittannal a legnagyobb bajom a hitoktatók maguk…

 • Gary

  Fordítsuk meg: az erkölcstan rendelkezik gyakorlati haszonnal, és értelmes dolgokkal foglalkozik. (Mi a helyes és mi a helytelen és főleg miért. Kedvenc idevágó művem: Sam Harris: The moral landscape; a lényeg egy zseniális TED talk formájában fent van a youtubon is.) Az erkölcstan segíthet jobb embereket nevelni a következő generációból.

  A hittan meg simán olyan mitológiával foglalkozik, amit nem illik megkérdőjelezni, mert az őseink hittek benne, és mert ez “sérthet másokat”. A vakhit és a megkérdőjelezhetetlenség pedig szolgává és birkává tesz.

  Rajtam múlna, hittantanárt annyira engednék gyerekek közelébe, mint kreacionistát, alkimistát vagy asztrológust: 18 éves koráig semennyire.

 • A magyar mindenhez IS ért

  Minek csinálsz ilyen cikket? Mondjuk arra jó, h lássuk, a magyarok mindenhez IS értenek. 🙂 Egyik jön a VÉDÁT mindenhova, mert a propagandán nem képes átlátni a fogalmatlan, így nincs tisztában azzal, hogy a balesetek elenyésző részét okozza a gyorshajtás, alig százan halnak meg emiatt évente! (KSH statisztika.)

  A másik a dohányosokat büntetné magasabb EÜ hozzájárulással, eszébe se jut a fogalmatlannak, lehet, ez a dohányos eddig is 10-szer annyi járulékot fizetett évente, mint egy nem dohányos. Ennyi erővel legyen lakásból kimozdulás adó, mert a szerencsétlen csak azért kapott tüdőgyulladást, mert nem bírt a seggén ülni a lakásban télen.

  A 3. visít, hogy mi kerül az ügyvédi óradíjon 30 ezerbe -> hát neki meg el lehet menni elvégezni a 6 éves egyetemet és elkérhet szabadon 600 ft/órát.

  A világban, ami vkinek jó, az egy másiknak nem annyira… kinek kedvezzünk? Miért neki?

 • Endre bá
  @kiszamolo: “Egyedül az ingatlanosok maradtak ki, pedig pofátlanul magas díjakat szednek a semmiért. Nagy cégeknél 5% plusz áfa a díja annak, hogy felrakja az ingatlan.com ra a hirdetést. Az egy 40 milliós lakásnál 2.5 millió forint.”

  Nem voltál még ingatlanos, igaz? 🙂
  Kurva kemény meló.

 • Kiszamolo
  Endre, a hitelügyintézés is marha melós, mégis van plafon a jutalékban.
 • @Éva Részben egyetértek: Tapasztalataim a szerbekkel: szépen össze tudtak fogni (a magyarok ellen), gondosan figyeltek, hogy soha ne köszönjenek meg semmit a magyarnak, én főleg mogorva nénével dolgoztam, egyáltalán nem voltak ápoltabbak mint bárki más, inkább ellenkezőleg, kissé lenézőek és általánosítóak voltak s ez mind kirívóan. Az ukránokról viszont kizárólag csak jót tudok mondani.

  Ingatlanossal gyakorlatilag sosem tudtam üzletelni, semmit nem tudott mondani pl telek méret, tíz hívásból egyszer ha elérhető volt, és gyakorlatilag semmiért nem vállal felelősséget, hiába extra olcsó valami garantáltan a legmagasabb áron vesz az ember, töredékét sem tudja nem is tudhatja mint az eredeti lakó. Akkor meg minek?? Lementettem pár hirdetést, van amit harmadával többért, de volt amit többszörös árba adtak el. Én egyetértek a cikkel.

  Ja, én a kétlépcsős parlamentet is visszaállítanám!

 • Tamás
  “A másik a dohányosokat büntetné magasabb EÜ hozzájárulással, eszébe se jut a fogalmatlannak, lehet, ez a dohányos eddig is 10-szer annyi járulékot fizetett évente, mint egy nem dohányos.”

  Egy nemdohányzónál egy dohányzó valóban jóval több jövedéki adót fizet a dohány után.
  A valóságban a dohányosokra kb 4x annyi pénz megy (eü, kiesés a munkából, stb), mint amennyit adóban befizetnek, nagyon régen volt erről egy cikk a hvg-ben.

 • Gauchos

  Nyilván nem lehet úgy csinálni, hogy mindenkinek jó legyen, de a mindennapos tesi órák bevezetése nagyon hasznos szerintem. Most, amikor Európa egyik legelhízottabb nemzete a magyar, egészésgügyi szmepontból nagyon fotnos, hogy a gyerekek többet mozogjanak. Sajnos a többségük nem sportol hobbiból, de így legalább a suliban mozognak naponta. Hogy az éppen foci vagy más, már részletkérdés, első körben az a lényeg, hogy mozogjon, hogy mit az már részletkérdés.
 • Grza
  Dehogynem, kell áram, festék a tablethez is. De az úgyis megvan már. A mai világ nincs meg ezek nélkül, mindenkinél van telefon, a “hivatalban” ott a számítógép. Plusz igény minimális a papíralapú ügyintézés eltörlése miatt. (Ma is beszkennelnek mindent, aztán sokszor újra ki is nyomtatják!!!) Tehát a papír “eltörlése” csak javítana a helyzeten, és minimális energiafogyasztás-növekedést okozna, sőt, én állítom, csökkenést, mert 6 tonna irat szállítása, nyomtatása, szkennelése, feldolgozása sokkal több energia mint ha az egész csak (az amúgy is működő) elektronikus infrastruktúrát használja.
 • Zabalint
  Attól, hogy bénák az ingatlanosok, meg én sem látom a legtöbb esetben szükségességüket, még nem jogos a rögzített maximum ár. Ilyen alapon bármilyen ágazatra rá lehetne ezt húzni. A rejtett költségek elkerülésére pedig az a korrekt, ha kötelezik őket ezek feltűntetésére (lásd mint TKM, THM). Az államilag szabályozott rögzített minimum vagy maximum ár soha nem vezetett semmi jóra.

  Az más kérdés, hogy azokat az ingatlanosokat, akik telefonon zaklatnak olyan hirdetőket, akik kikötötték, ingatlanos ne keresse őket, szankcionálni kellene. Vicces, mikor a médiában a legnagyobb ingatlanközvetítő cégek adják elő a dumát a szakmai etikáról, és hogy ők olyasmit nem csinálnak, mint egyes kis cégeknél, aztán a gyakorlatban épp az ő ügynökeik csinálják ezt is leggyakrabban.

 • Grza
  De, képzeld el, sajnálom őket. Csak nem annyira, hogy odaadjam a bevételeim 50+27%-át kötelezően,válogatás nélkül mindnek!
  Volt egy hiszti,hogy nem kapott közmunkát valaki,de amint elolvastam a cikket kiderült,tudna dolgozni,dolgozott is jóval több pénzért,csak neeem mert akkor messze vagyok,blablabla…Ja.És?Nagyapám meg hétfőtől szombatig az ország másik felén volt,nem rinyált.
  De nem is ez a fő kérdés.Mint írtam senki hobbiját nem akarom finanszírozni!A gazdagét se!Csökkentsük az adókat,és vonjunk meg MINDEN támogatást.Igen,a CSOKot,a babaváró hitelt,mindent!
  Seniktől nem kell elvonni semmit,és nem lesz gond.
  A nettó 600as programozó pont 0 támogatást kap,(cserébe 600at elvonnak tőle)amíg egyedül él.De egyébként ő se kapjon semmit,meg más se.
  A csórók a befizetésükhöz képest sokkal többet kapnak a rendszertől!És ugyan mit irányítunk el tőlük a gazdagokhoz a 0 befizetésükből?
 • Grza
  Egyébként meg még mindig nem értesz.Levezetem.(Igen,demagóg egyszerűsítéssel,ennyi fér ide)
  Van egy házaspár,keresnek 2×250 bruttót.
  A munkaadónak ez 2×302500-ba kerül, ők keresnek 2×166250-et.
  Az államé összesen 272500Ft, ők kapnak 332500Ft-ot.
  Mivel ma magyarországon 4 millióan dolgoznak,ez azt jelenti,hogy ebből a pénzből 6 másik ember kap.Mivel nekik van 2 gyerekük,legyen szimmetrikus,ők 4en vannak,eltartanak másik 4-et(!)
  Fejenként jut nekik havi 83125Ft.Rezsivel,BKV-bérlettel,kajával,ALBÉRLETTEL már nem is jut ruhára se…
  Ha ez a 272500Ft-ot nem adnám oda a “leszakadóknak”,hanem a felét náluk hagyom (a másik fele az Ő TB és nyugdíjukat fedezi),máris maradna plusz 136ezer forintjuk,és az alsó középosztály helyzete brutális ugrásnak indulna!
  Az ország fele a bruttó 250-nél kevesebbet keres,szerinted segítene rajtuk egy ilyen lépés?
  Nem veszem el tőlük,SENKINEK nem adom oda!
 • star70
  a legkemenyebb szerintem ,naponta kezelni a sok h..e embert.Semmi penzert nem csinalnam.
  Van jo ingatlanos is.Amikor mi hirdettük a lakasunkat a sajat hirdetesünkre alig jelentkeztek,az ingatlanosera pedig rengetegen.Ugyan azokkal a kepekkel rakta fel…
 • Grza

  – A leggazdagabb réteg nem fizet bérhez kötött adót, járulékot, úgyhogy neki mindegy.
  – A felső középosztály sem, ez a két réteg leginkább vállalkozó. (cserébe ők fizetnek a többieknek – bért)
  – A közép középosztály (“600 nettós programozó”) a magas adóterhe miatt úgy él mint egy nyugati alsó-középosztálybeli.
  – Az alsó középosztály pedig az éhhalál szélén áll a magas adóterhek miatt.
  – A szegény réteg meg az alsó és középső középosztály lehúzásán tengődik.

  Magyarországon a felső jövedelmi tized tartalmazza a felső 3 réteget, ez nevetséges, ráadásul az alsó 9ben(!!) a nyomor van.

  Ez kinek jó?

  Hagyni kell békén a középosztályt. A szegények más pénzén meg ne vállaljanak gyereket (egyet se!) mert szerencsétlen gyerek életét a születéstől kezdve elrontják.

  És ezzel megoldottad hogy a felső 7 jövedelmi tized nem nyomorog!
  Lesz pénzük vásárolni, és máris húzzák fel az alsó 3at is!

 • Kiszamolo
  Zabalint, nagyon sok éve hitelügyintézést hirdettem ingatlanos oldalakon. Sorba hívtak az ingatlanosok “az eladó lakás miatt”.

  Mondom ember, te meg se nyitottad a hirdetést, hogy nem lakást, hanem hitelügyintézést hirdetek????

  Ott volt egy hirdetés meg egy telefonszám, már tárcsázott is.

  Ezután nyugodtan beleírhatod, hogy ingatlanosok kíméljenek….

 • Kiszamolo
  Gauchos, ja, csak közben reggel hétre megy a szerencsétlen és délután fél háromkor ebédel. Hogy aztán hazamenjen és este hétig tanuljon. Hülyeségeket.

  De sokak szerint minden a legnagyobb rendben, a magyar oktatás úgy tökéletes, ahogy van.

 • Garbo
  A magyar oktatás nincs rendben. Nem, nem a sok infotmáció megtanulása a baja.

  Kéretik nem figyelmen kívül hagyni azt a pszichológiai tényt, hogy az agy úgy működik, igen, mindenkié, hogy a széleskörűen beágyazott és megfelelő módon feldolgozott tudás jön elő nagy biztonsággal, nem pedig a szűrve tanult.

  Tehát az oktatás módszertanával van a baj, nem mással.

  Igen, akkor is, ha itt mindenki informatikus meg mérnök meg bankfiú, és igen, akkor is, ha online világot élünk.

  Ingatlanosok meg … röhej. Többmillát akartak levenni rólam is, azzal,hogy átveszik a profi képeimet, meg a szövegemet, plusz belinkelik az általam készített, 3 nyelvű website-ot. Hát persze. Egynek engedtem vevőt hozni, mert ő profi. És a vevő második kérdésésre nem tudott válaszolni a lakás kapcsán (fűtési rendszer). Na, ennyit erről. Az emberek kezelése meg: ügyfélszolgálatnak hívják és nem, nem érdemel 4-7%-ot.

 • Szilvi
  Orvosi rendelőkben egészséges rendelés: ha csak laborbeutaló, gyógyszerírás, vérnyomásmérés kell, ne kelljen a tüsszögő-köhögő tényleg beteg emberek közt ülni órákat. Házidoki is mondta, hogy idejön valaki egészségesen receptért, ezért-azért, s betegen megy haza… Ha előreveszi a recepteseket, akkor szívnak a betegek, ha meg azokat, akkor ül az egészséges órákat a vírusok közt. (Az e-recept nem mindig megvalósítható, pl. vérnyomáscsökkentőhöz ő meg szokta mérni a vérnyomást amolyan kontroll-képpen, illetve ha a célszemély nem tudja személyesen kiváltani a gyógyszerét – pl, bokaficammal hever otthon, de kéne neki pl. allergiagyógyszer – akkor máris ugrott a digitális verzió.)
 • naa
  Mezei hiéna-ingatlanos addig van, amíg használjátok őket… Aki képes lenne 10 fotót készíteni és feltölteni egy balta-egyszerű honlapra, de nem fizet ki párezret a képes hirdetésért (vagy akár pár tízezret profi ingatlanfotósért), helyette milliókat hagy legombolni magáról, az meg is érdemli. Persze ha külföldön vagy, vagy messze van az ingatlan és mutogatják helyetted, akkor OK lehet, de az se ér milliókat. Ha meg az ingatlanos csak időpont-egyeztetésre van, az no comment.

  Én pl. anno sokszor először a “tulajdonostól” c. hirdetéseket néztem meg, vagy megpróbáltam megtalálni a tulajdonos hirdetését is ugyanarra vagy magát az ingatlant. Legalább annyit mindenki megtehetne, hogy felteszi ugyanannyiért akár kép nélkül, és a komoly vevő meg fogja találni – mert 3%-kal lejjebbről indítani az alkut mindig könnyebb.

  Viszont tiltani és szabályozni nem kell még ezt se – majd a piac megoldja…

 • star70
  7re megy egy alsos???3kor ebedel?,Ott az iskolaval vannak bajok.Rossz szervezes pl.En közepiskola utolso eveben jartam ilyen beosztasban sz@r volt..
 • Kiszamolo
  Star, nem alsós. De akkor is gyerek.
 • QTT

  “Taxi ne közlekedhessen buszsávban (nem tudom, egyáltalán lehet-e, de nagyjából mindig ott mennek)”

  Jó néhány hozzászólás hasonló a Tiédhez. Azt sem tudod, hogy az adott dolog, hogy működik, de tíccsuk be, ne is gondolkozzunk. Tiltsuk, mert engem zavar, bár igazából azt sem tudom miért zavar, mitől rosszabb ez nekem.
  Egyébként igen, teljesen szabályosan közlekednek ott, ahogy a motorosok is….

  Gondolj bele, ha kitiltanák Budapesten azt a rengeteg taxit a buszsávokból, azok még nagyobbra duzzasztanák a többi sávban a dugót. Így legalább azok elhúznak, annyival kevesebb autó áll a dugóban a többi sávban. Ha te buszozol, a buszsávos taxi nem fog a busznak dugót csinálni, de a többi sávnak annál nagyobbat.