TEVA részvények diszkont áron?

Mindig rágjátok a fülem, hogy írjak arról, én milyen értékpapírokat szoktam venni. Ettől nagyon szoktam fázni, mert egyrészt nem való minden mindenkinek, sőt mindenkinek más való. Éppen ez a lényege a személyes tanácsadásnak: igyekszel azt ajánlani valakinek, ami az ő vagyoni helyzetének és kockázattűrő képességének megfelelő. A 44-es túrabakancs egy remek lábbeli, de nem mindenkinek és nem minden alkalomra.

Másrészt én is éppúgy tévedek vagy tévedhetek, mint bárki más.

Az egyik legnagyobb befektetői hiba a picking, a másik a timing, vagyis amikor ki akarod találni, hogy mit érdemes megvenni és azt is, hogy mikor.

Na ezért szoktam én ezt kis pénzzel űzni. 🙂

Van egy pár milliós összeg, amivel szoktam így okoskodni, ezt hívom játékpénznek. Ebből veszek orosz részvényeket, brazilokat, egyedi részvényeket és hasonlókat. A többi pénzt fejlett országok tőzsdeindexeibe, kötvényalapjaiba vagy állampapírjaiba teszem.

Ezekkel a spekulatív vásárlásokkal kapcsolatban szerény elvárásom van, 50-60% profit elég szokott lenni 2-3 év alatt, utána kiszállok. 🙂 Ha nem jön össze, maximum üldögélek benne még pár évig és nem árulom el senkinek.

Azokat a helyzeteket szeretem, amikor a helyi gazdaság összeesik, ennek következtében a helyi deviza is, ami miatt a külföldi befektetők is elfordulnak a piactól. további áresést generálva ezzel.

Ma éppen vettem egyiptomi tőzsdeindex ETF-t ebből a megfontolásból. Az egyiptomi font összecsuklott tavaly októberben és egyébként is nagyon rájár a rúd Egyiptomra az elmúlt években. A nagy leértékelés jót tesz a gazdaságnak középtávon és egyszer csak lesz emelkedés. Sajnos túl sokáig gondolkodtam rajta, idén már 8% körül emelkedett a tőzsde.

Na, ez a piac még nekem is meredek és erősen spekulatív, akár 4-5 évre is beleszorulhatok. Neked nem ajánlom.

A másik, amiből ma bevásároltam, az az izraeli TEVA cég részvénye. Ezt a céget biztos ismered, idehaza is van gyára. Főleg generikus, azaz lejárt szabadalmú gyógyszereket gyárt, de vannak saját fejlesztésű gyógyszerei is.

Nagyon rájár a rúd a cégre, lejárt egy fontos szabadalma (Copaxone), az amerikai hatóságok vizsgálódnak árkartell miatt, felvásárolt egy céget 500 millió dollárért, ami elég megdobta a hitelállományát, távozott a vezetője is, stb. A generikus gyógyszerek piacán a verseny is egyre nagyobb, ami szintén nem tesz jót a jövedelmezőségnek. A 2016-os nyeresége elolvadt, meg is büntették a befektetők rendesen. A részvények ára 2015 közepétől gyakorlatilag megállás nélkül esett, jelenleg a felét sem éri a cég a piacon, mint másfél éve.

A lecsökkenő nyereség miatt a 12 havi gördülő P/E rátája jelenleg 462, ami finoman szólva sem túl biztató.

Ennek ellenére még mindig a legnagyobb generikus gyógyszergyár, amelyik most ráadásul komoly költségcsökkentő megszorításokat jelentett be, valamint öt fontos gyógyszere is az engedélyeztetés végső fázisában van. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi áránál többet ér a cég, ezért vásároltam be belőle pár ezer dollárért.

(Helyi piacot és egyedi részvényt is csak akkor veszek, ha már komoly és hosszú áresésen van túl. A TEVÁ-ról már 13 hónapja is írták, hogy alulértékelt és venni kell, de azonnal. Miután még további egy évig esett az ára majd stabilizálódni látszott, el is hittem róla. Ezzel együtt is legalább 2-3 évre vettem a papírt, kivéve ha előtte nagyot emelkedik. Ha minden 15-20% esésre rámozdulsz és minden újsághírt elhiszel, vagy két-három hetes időtávokon akarsz kereskedni, nagyon gyorsan nagyon ráfizetsz. Normál részvénybefektetésnél 7-8 év a minimális időtáv, az ilyen játéknál is pár év. Ha ki-be ugrálsz hetente, vagy havonta, biztos, hogy gyorsan szegény leszel. )

Azonban nagyon felhívnám a figyelmedet, hogy ezt csak azért írtam le, hátha tudsz belőle valamit tanulni, hogy mi alapján döntök akkor, amikor egyedi értékpapírokat veszek.

Egyáltalán nem biztos, hogy okos döntés volt, vagy lehet, hogy csak öt év múlva fog annak tűnni.

Nem biztatlak arra, hogy vegyél ilyen részvényt, főleg akkor nem, ha még nem csináltál ilyet, vagy egy újabb 40%-os áresés komoly érvágást jelentene neked. Ha nem bírod nézni, hogy tovább esik még mondjuk 30%-ot, akkor se való (még) neked egy ilyen vásárlás.

Share

158 hozzászólás

 • gaborr

  ügyvéd, csak hogy a citadelládat említsük, tele van tömve állampapírral. dkj 15%, magyar államkötvény 30% , kp 16% (ami valszeg állampapít jelent) egyik sem kamatozik szinte semmit. 🙁 (és még 30% külföldi állampapír) reméljük az alap kezelője újra erőre kap, mert utóbbi hónapokban nem igazán ment neki. de mint tudjuk a piac már csak ilyen.

 • Lezli

  Hol vettél Teva részvényt ?
  Én is gondolkozom, de az Erste-él nem választható.

 • Trader

  T. Kiszámoló,
  vViktor írta, hogy 20 dolláron jó vételnek tűnt a részvény. Technikailag, még indokolt is volt, a vásárlás. Viszont a Gopronak KARMA drónokkal műszaki gondjuk volt, ezért a befektetők újabb részvény esést generáltak. Történt ugyanis, hogy hibás volt a drone akkumulátor csatlakozása. Ez miatt leestek a drónok és cégnek visszavásárlásokat kellett eszközölni. ezért esett további 10 dollárt a részvény. Viszont ez évben ezt már kijavították.
  De nézzünk egy kis technikai elemzést. Az árfolyam chartja jelenleg egy W1-es hullámtengelyen próbál átjutni. Amennyiben sikeres lesz, egy újabb emelkedő szakaszra fordul. Ennek a szakasznak a hullám tengelye az árfolyamot 31 dollárnál keresztezi. Ezért ezt mint egy célárat is felfoghatjuk. Persze jó hírek kellenek majd hozzá. Ezen a szinten vViktor is profitban kiszállhat. Jelenleg, bár lassan, de emelkedő momentumok is megjelentek.

 • Kiszamolo

  Trader, a drónokkal is Dunát lehet rekeszteni, abból sem lesz egy nagy durranás. Én továbbra se vennék Gopro-t.

 • Kiszamolo

  Lezli KBC.

 • Kiszamolo

  Hemond, a cikk csak arról nem tesz említést, hogy egyáltalán létezik-e külföldi TBSZ, ami a magyar szabályoknak is megfelel, mert szerintem nincs ilyen, maximum elméletben. De ha tud valaki ilyet, ne tartsa magában.

 • headset

  Usespanner
  2017-04-09 at 13:25

  “A tech elemzés stoploss megbizást sosem értettem.”

  És szeretnéd érteni?

 • Varga Zoltan

  Talán érdekes lehet:

  Kár, hogy nincs sok köze a linkeknek a cikkhez. Aki ismeri a Google-t, sok hasonló oldalt talál még.

 • attila

  Usespanner!

  A stoploss nem igy mukodik! Hanem: ha veszel 1000Ft-ert reszvenyt, akkor 950ft-on lesz a stoploss. Tipikusan 5%. 500ft-ra senki nem tesz stop losst. Nem azert van, hogy ne veszitsd el a penzed, hanem mert nem talaltad el az iranyt. Day-traderek szoktak hasznalni. Mellesleg en is hulyesegnek tartom….Miert adnek el barmit is minuszban?

  Kotveny: par eve meg 10% felett hoztak a PMAK-ok. Akkor erdemes volt venni. Aki 5% hozam alatt vesz, azt en sem ertem. Annal meg az is jobb, ha otthon tartom a penzt.

  Harmadik kerdesed: diverzifikacio! Nem csak a (pillanatnyi) hozam szamit, hanem hogy minden esetre felkeszuljel. A biztonsag fontosabb, mint a hozam maximalizalasa.
  Azert ciki, ha valaki 1 milliardot reszvenybe tesz, es leharmadolja a penzet. Vagy ingatlannal detto.

 • Dávid

  @attila
  “Kotveny: par eve meg 10% felett hoztak a PMAK-ok. Akkor erdemes volt venni. Aki 5% hozam alatt vesz, azt en sem ertem. Annal meg az is jobb, ha otthon tartom a penzt.”

  Miért? A bármekkora relatíve kockázat mentes hozam miért nem jobb, mint a párnaciha?

 • attila

  @Dávid
  Azert, mert a kotveny es betet sem kockazatmentes. Van egy csusztatas a koztudatban: a hozam, kamat tenyleg fix. De mindket esetben odaadod a penzed, tehat lehet hogy nem kapod vissza. Lasd Ciprus bankbetet par eve. Ujabba van egy EU torveny, hpgy ha a bank bajba kerul, akkor a betetsek penzebol mentik ki.

  Allamkotveny hozam is fix, de ha felmennek a hozamok, akkor a visszavaltasi arfolyam esik le. Persze tarthatod lejaratig, de akkor sem koveti a kamatkornyezetet. Mellesleg allamkotvenyeket sem biztos hogy visszakapod: lasd Gorogorszag.

  Magyar allamnak etikai okobol sem adnek most penzt, de politikaba ne menjunk bele.

 • Usespanner

  Volt egy futó pillanat a válság után, amikor kötvény-bankbetetek is a 10%ot erintették, igaz, ha készpénz hiány van a világgazdaságban akkor minden befektetés nyerő.
  De van egy rakat cég, ami pont a válságot várja, pl kisbolt halozatok es diszkontok, autojavito műhelyek (ha lerohad a jármű park vkinek szervizelni kell) stb.

  Talán kialakithato ezek részvényeibol is egy válságallo divetzifikalt befektetés.

 • vandala

  A tőzsde a balekok adója. Olyan, mint a tippmix, pont ugyanannyi esélyed van eltalálni, mi lesz. (Leszámítva pl. ETF-ek, ahol semmit nem kell eltalálni.) Ez egy szerencsejáték, ami az emberi kapzsiságra épül, nem lehet kiszámolni, mi lesz, mert a vételek és eladások algoritmusa határozza meg az árakat, és nem a valós reálpiac.

  Persze, regény tengereket lehet összeírni, hogy mit, hogyan, merre… A valóság, senki nem tud semmit, és soha nem is fog… A tőzsde egy pszichológiai játék, ha jó vagy benne, akkor van némi esélyed, de akkor is csak addig, míg egy nagypénzű spekuláns nem indít támadást valamivel szemben, vagy mellett…

  Jó játékot mindenkinek 🙂

 • FoX

  “A tőzsde a balekok adója.”
  Ez így van. Az adószedők pedig azok, akik befektetésnek tekintik, és ennek megfelelően foglalkoznak vele.

 • potyagyerek

  Kiszamoló: csak fundamentális szempontok alapján szokott dönteni? Technikai megközelítésekről mi a véleménye? Volume Price Analysis-ről tapasztalat?

 • vandala

  @Fox

  Igen, az adószedők pedig a brókercégek. 🙂 🙂

  Természetesen részvények esetén is a leírásom a forgatási célú papírokra vonatkozott. Hosszú távon (5-15 év) A REÁLPIACCAL ÖSSZEFÜGGÉSBEN érdemes tulajdonrészt szerezni, pl. osztalékszerzési-tartási céllal, lásd Microsoft, Google, OTP stb.

  A többi csak mese habbal. Forgatási célú (spekulatív) részvényekkel soha nem fog a többség (99,9%) nyereséget elérni.

  Az adófizetők a játékosok. Az adószedők a brókerek. A vállalatoknak tök mindegy, mert ha egyszer értékesítették a papírokat, forrást vontak be, innentől elválik a tőzsdei pénzpiac és reálpiac.

  De majd rájössz ezekre magadtól hosszú távon 🙂

 • FoX

  Köszönöm a jóslatot, vandala. Taníts még…

 • headset

  Üdv Potyagyerek!

  Köszi az ötletet.

  Letöltöttem Anna Coullingtól a “A Complete Guide To Volume Price Analysis”-t.
  Éjfélig olvastam, nem bírtam abbahagyni. Most a negyedik fejezetnél tartok.

  Ez a nő zseniális. A stílusa is nagyon élvezetes.

  Egyenlőre nem néztem, hogy grafikonokon mennyire működik a módszer, de nagyon sok jó gondolatot látok benne.

 • vandala

  @Fox

  Te reagáltál az én hozzászólásomra, illene talán nem egoistaként fogadnod a viszont választ!!! khm.

  mindenki megtanulja a saját bőrén, ahogy te is. Nem véletlen írta kiszámoló is, hogy a piacot nem lehet megverni! Nekem fura ennek ellenére, hogy TEVA-ba fektet, de mint irta, ez jatékpénzbol van! és ő is 5 évben gondolkodik, azaz a reálpiaccal számol, és nem a spekulációval.

  A tobbiek meg kovessenek mindenféle csodamódszert 🙂

  Zsidai is csak mások pénzén tud keresni, érdekes hogy a sajátját mindet elbukta… majd ha ez is becsődöl, gyorsan megszunteti az alapot, és ki járt jól? Hát az adószedo, aki soha nem a játékos. 🙂

 • potyagyerek

  @Headset: Én bátran merem ajánlani a módszert. Én a Master the markets ( tradeguider.com/mtm_251058.pdf ) alapján csináltam, amikor volt “tőzsdére való” pénzem és nálam abszolút működött. Úgyhogy hajrá!

 • V

  @potyagyerek “amikor volt tozsdere valo penzem” vs “nalam abszolut mukodott”

  enyhe ellentmondasnak tunik, hogy ha tenyleg “abszolut mukodott” akkor most gondolom egy penzhegyen csucsulnel

 • headset

  @V

  Nem ismerem potyagyerek helyzetét, de általában itt nincs ellentmondás.

  A tőzsdei spekulációhoz (rövid távú, extra hozamot megcélzó üzletek) nem kell sok pénz. Lehet pl. néhány havi fizetéssel és 1:10 arányú CFD-kkel operálni.

  Ha sok pénzt forog kockán, nehezebb sikeresnek lenni, mert a pszichológiai gátlások erősebbek.

  Az “abszolút működött”-be belefér pl. egy 50%-os éves hozam. És ha jön egy lakás vagy kocsivásárlás, akkor a spekulációban résztvevő pénz simán szükségessé válhat.

 • ügyvéd

  @gaborr:
  “( Persze a bef alapok amikben tartom a befektetéseim nagyját, gondolom tartanak kötvényt is dögivel…)”
  de azért köszi a részleteket, bár halálra nem érdekel, soha nem olvastam/om el miből mennyit tart az adott bef alapom.

  Már többször leírtam: Szerintem bizonyos embereknek túl sok minden van a fejében ahhoz, hogy valóban pénzt keressenek.

  Citadella hozam:
  Amíg van kb ugyanannyi MÁS eszközöm is éves 20% felett, addig nem különösebben izgat a Citadella “gyengélkedése”, ami mellesleg még most is sokkal jobb mint mondjuk bármilyen államkötvény.

 • potyagyerek

  @V és @headset: Én sem látom az ellentmondást. Csak olyan összeggel tőzsdézem, amire belátható időn belül nincs szükségem, ha esetleg beragadnék, akkor ne kelljen jelentős bukót realizálnom.
  Jött egy lakásvásárlási terv, úgyhogy jó előre, amikor jónak éreztem a pillanatot – VPA alapján egyébként 😉 – , minden pozíciómat felszámoltam, mert kellett minden pénz.
  Az abszolút működött – ha már belemegyünk – 45% hozamot jelentett 15 hónapos időtávon. Ez nyilván semmire nem garancia. A tőzsde alapvetően kiszámíthatatlan – nincsenek csodamódszerek, de a VPA nekem nagyon hasznos mankót adott, ami alapján talán jobban meg tudom ítélni a helyzetet.
  És ha már TEVA. Én még várnék. Szerintem lesz még lejjebb. Nincs még rendesen “kirázva” a papír és elég sikeres tesztet sem látok. De érdemes figyelni a papírt, mert hamarosan tényleg jó vétel lehet!

 • SzaboZ

  Sziasztok !

  Ezt a bef. alapot ismeritek ?
  7.5% USD hozamot ígérnek.
  erstemarket.hu/termekek/strukturalt-ertekpapir/AT0000A1VFZ0

 • gaborr

  Az a 3.6% éves hozam a citadellában nem mondanám hogy sokkal jobb lenne mint bármilyen államkötvény. (igaz, bruttóban valszeg 6% felett van a hozam, csak az az alapkezelőnél landolt ennek nagy része)
  Szerencsére nem kell annyi mindent fejben tartani mióta van az internet. Ezt az infót 5 klikk alatt lehet beszerezni, kb 90 másodperc.

 • Kiszamolo

  SzabóZ, ott van benne a strukturált szó. Azokkal érdemes vigyázni.

 • FoX

  “Ha sok pénz forog kockán, nehezebb sikeresnek lenni, mert a pszichológiai gátlások erősebbek.”
  Ezzel nagyon egyetértek. Most többen ki fognak röhögni, de akkor is leírom: a FoX név nálam erősen utal a Forexre. De ezen a blogon szinte istenkáromlásnak számít leírni, hogy valaki ezzel (is) foglalkozik. Sokáig csak olvastam a blogot, de ez tisztán látszott.
  Egy dolog a Forexen nagy hozamot elérni, és teljesen más tisztán abból megélni. Én is megpróbáltam, hogy csak abból éljek, nem ment. Egyszerűen nem tudtam ugyanúgy döntést hozni akkor, amikor a teljes megélhetésem volt a tét. De sokkal kisebb összeggel, nem vérre menően szép számok jöhetnek ki. Persze day-trade csak elvétve, nem az én műfajom. Hosszabb távon gondolkodva sokkal egyszerűbb…nekem.
  Ezért nem igazak azok az írások, hogy a Forexen csak veszíteni lehet, és azok sem, hogy simán megélhet belőle bárki. Az igazság középen van..

 • ügyvéd

  @ FoX

  “Ezért nem igazak azok az írások, hogy a Forexen csak veszíteni lehet, és azok sem, hogy simán megélhet belőle bárki. Az igazság középen van..”

  Persze… és boldogan éltek míg meg nem haltak…

  444.hu/2015/02/16/iszonyatosan-megegettek-magukat-a-magyar-forexezok

 • headset

  @potyagyerek
  “Nincs még rendesen “kirázva” a papír és elég sikeres tesztet sem látok.”

  Érdekesen hangzik.

  Melyik napokon vannak a tesztek? Hol látsz anomáliákat és mire lehet következtetni belölük?

  Az látható lenne a VPA-ból, hogy az insiderek nem felhalmozták a részvényeket, hanem short pozíciókat gyüjtöttek és lefelé fog megindulni az árfolyam?

 • FoX

  @ügyvéd
  Számítottam rá, hogy te az elsők között fogsz valami ilyesmivel előjönni. Tulajdonképpen lehet, hogy nem is állít valótlanságot a cikk. De… tudjuk, hogy a legtöbb kisbefektető a részvényeken is bukik. Ez alapján a részvénytőzsde is tűzre való aljasság? Ezen kívül az, hogy egy csoport teljesítménye összességében negatív, nem jelenti azt, hogy minden résztvevője negatív eredményt ér el. Érdekes lenne nem csak az anyagi eredményt látni, hanem azt is, hogy a kereskedők hány %-a volt veszteséges. Oké, hogy az eredményt lebontják per főre, de az nem ugyanaz.

 • Tamás

  @Trader: szerintem leginkabb parasztvakitas. Megis mi a turonak akarna valaki vagatlanul feltolteni az akciokameras felveteleit, anelkul, hogy latna, hogy egyaltalan mit is vett fel…? Hasonlo funkcio a kompakt fenykepezok azonnali kepnyomtatasa, az is nagy sikert aratott. Ja, nem.

 • gaborr

  @FoX mutass valami bizonyítékot, hogy elhiggyük. 😉 Szerintem még senki sem látott ilyet, itt a lehetőség, hogy előjöjj, mivel ahogy látom az abszolút hozamú alapok is jellemzően buknak a forex illetve határidős deviza ügyleteken. Nagy ritkán becsúszik egy év amikor pozitívban zárnak. Talán ékes példája ennek az OTP supra, amelyik az svájci frankon bukott. De úgy látom a citadella is negatívban volt 2015-ben (korábbi a beszámolókból nem derül ki, ott hogyan volt).

 • FoX

  @gaborr
  Nekem teljesen mindegy, hogy ki mit gondol rólam. Bizonyítási függőségben sem szenvedek. Nem emlékszem, hogy bárkit is arra kértem volna, hogy higyjen nekem. Viszont soha nem kérdőjeleztem meg mások itt kifejtett teljesítményét sem. Ha igaz, akkor örüljön neki, ha meg nem, akkor úgyis csak a saját szánalmasságában fürdik.
  Az pedig, hogy ennyire szívesen végignéznéd egy számodra idegen ember személyes pénzügyeit, legyen a te bajod.

 • ügyvéd

  @FoX
  Én nem azt “mondtam” (meg az MNB sem), hogy MINDENKI bukik a forexen, csak azt “mondjuk”, hogy ezerből kb. 999 !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😀 😀 😀

  Lehet nekilátni, nagyon jók az esélyek)

 • ügyvéd

  Ps.:

  Sosem mondtam, hogy a forex “tűzre való aljasság”, nosza csinálja aki ezt szeretné…

  Amíg nem az én pénzemet veri el, addig halálra nem érdekel ki-ki mit csinál a sajátjával.

  A tőzsdét meg azért ne keverjük ide, ott “csak” a daytraderek (ami gyakorlatilag metodikájában olyan mint a forex) nagyon nagy hányada bukja el pillanatok alatt a pénzét.

 • FoX

  @ügyvéd
  “ami gyakorlatilag metodikájában olyan mint a forex”
  Ezt a részt nem értem. Az oké, hogy Forex pozícióm még sosem volt évekig nyitva, de nem is day-trade-elek. Nyilván más műfaj a kettő.
  Szerintem az ezerből 999 bukó sem lehet igaz, már csak azért sem, mert nem vagyok én akkora király, hogy én legyek az az egy. 🙂 🙂 🙂
  Vannak még ott rajtam kívül is 😉 😉

 • ügyvéd

  @FoX
  A daytrader tőzsdés, és a forex harcosok többsége is általában naponta többször ügyletel. Ez a közös bennük.
  Ezért írtam, hogy metodikájában hasonlóak, és a sorsuk is egyezik, mert a daytraderek döntő többsége, is hasonló sebességgel bukja el a pénzét mint a forex harcosok.

 • Trader

  T. ügyvéd,
  Jó magam is foglalkozom day-trade-el. Teljesen más technikailag, mint bármely napon túli kereskedés. Nagyon megterheli a kereskedőt, nem is ajánlható mindenkinek. 5-6 éves intenzív gyakorlat, sok ezer éles kötés szám, igen feszes money management és stabil pozíció managelés kell hozzá. Nem a kiugró nyereségre kell törekedni, hanem egy konzisztens hozamra. Általában a teljes számlára vetítve átlag havi 7-10% elérhető. De vannak nagyon rossz időszakok is, ezért helyesebb, ha évi elért százalékokat tartjuk szem előtt. Napon belül a fundamentumok háttérbe szorulnak, itt színtiszta technikai kereskedést használunk. Aztán vagy működik, vagy nem, aznap a piac eldönti. Ezért áll mögöttünk egy bonyolultabb money management program, hogy szabályozza az aznapi kezdeti kockázatainkat, illetve javasoljon egy elvihető profit méretet. Hatással csak a veszteségeinkre lehetünk.

 • rozoga

  @Hemond @Kiszamolo
  Igen, létezik külföldi TBSZ. Nekem Bécsben van 3 éve TBSZ számlám. A Concorde Alapforgalmazó nyitotta, az Alkotás úton. Bár lehet, hogy csak kiemelt ügyfeleknek intézik.

 • vandala

  @én sem látok itt ellentmondást…

  Ennyi sok madarat, mint aki itt van 🙂 “Az “abszolút működött”-be belefér pl. egy 50%-os éves hozam. És ha jön egy lakás vagy kocsivásárlás, akkor a spekulációban résztvevő pénz simán szükségessé válhat.”

  A tőzsde a kapzsiságra és a szerencsejáték függőségre épül. Az emberek annyira el akarják hinni, a “matematikai” módszereket stb., hogy saját magukat is meghazudtolják:

  Ha van egy működő modell, mint itt állítják sokan magukról, és hoz évi 50% hozamot, akkor abbahagyom, mert kellett a pénz lakásra! Ti kit néztek hülyének? 🙂 Ha van ilyen működő modelled, akkor nem felveszel annyi hitelt, amennyit tudsz, hogy 50% hozamot érj el vele? 🙂

  Ha van ilyen módszered, megírod könyvben? 🙂

  Józan ész, amikor a reálpiac profitrátája évi 3-6-8%, honnan a bánatból jönne már neked az az évi 50% a tőzsdén egy “működő” modellből? 🙂 😀

  Matek általános iskola 🙂

 • gaborr

  @FoX én nem benned kételkedem, vagy a teljesítményedben, hanem mindenkiben aki forexezik és azt mondja, hogy ez tud nyereséges lenni éveken keresztül (5+) nem azt mondtam, hogy a saját teljesítményedet mutasd meg, felőlem bárkié lehet. mutass akár egy szignál szolgáltatót, egy (nem nigériai vagy orosz, vagy thai, vagy hasonló) licenccel rendelkező brókercéget, menedzselt számlával vagy bármit ami ennek az ellenkezőjét bizonyítja. ügyvéddel ellentétben én azt mondom, hogy a forexen minden kereskedő bukik 1000-ből 1000 (értsd teljes tőkét elbukja vagy kiszáll örökre még előtte). csak idő kérdése. és hogy lehet az hogy mindenki bukik? hát a spread, a swap, és a brókercég ellenérdekeltsége miatt. minden hasznot a brókercég és hálózata viszi haza.

 • gaborr

  @Trader erről mi a véleményed? (ELSŐ MAGYAR DAYTRADE Nyíltvégű Befektetési Alap )
  bamosz.hu/alapoldal?isin=HU0000706783
  A csúcson majdnem 4millió dollárt kezeltek. Ezen szenvedtek el cirka 86% veszteséget közel 9 év alatt.

 • FoX

  @vandala
  Korábban már írtam arról, hogy én is próbáltam jelentős tőkével Forexezni, hogy megélhessek belőle. Úgy gondoltam, hogy ha az eddigi százalékaimat hozom továbbra is, akkor tőkét emelek, és meg is vagyok. 🙂 Na itt hibáztam nagyot, és a legtöbben ugyanezt követik el. Fejben nem tudtam felnőni a feladathoz. Baromi nehéz úgy meghozni a mindennapi kereskedési döntéseket, hogy mindened azon múlik.
  Szerencsére én időben beláttam, hogy hibáztam. Sokan viszont tényleg addig erőltetik, amíg mindenük rámegy.
  Tehát a nagy %-os haszon viszonylag kisebb tőkén jön össze. Amúgy tartósan évi 50% az nem is reális, ilyet én soha nem mondanék. Ahogy azt sem mondtam, hogy ebből leszek milliárdos. Nem leszek, de nekem jó és hasznos befektetési forma a játékpénzemnek.

 • attila

  @Trader kérdés hogy amennyi stressz ér tanulás és kereskedés közben az megéri-e a többlet hozamot ? szerintem nem.

 • Trader

  T. Vandala ,
  “Ennyi sok madarat, mint aki itt van” Körülbelül 15 éve ez a szakmám. A matematikai módszerrel kapcsolatban, viszont igazad van. Nincs általános módszer arra nézve, hogy minden tőzsdei ármozgásra igaz legyen. A daytradereknél, általában 2-3 naponta kereskedelmi stratégiát kell váltani. 80 körül van az a kereskedelmi stratégia, amelyet váltogatunk. Ami stabil, az a money management. Viszont igen ritka ez a szakma. Itthon talán ha 100-an lehetünk, akik főállásban ezzel foglalkoznak. Amit pedig a hitelről írtál, mivel pénzügyi pályáról beszélünk, a “hivatásosok” sokkal több pénzt eltudnak érni a hiteleken kívül is, így nincs szükség pótlólagos pénz bevonásra.
  Amit a “matek általánosról ” írtál, nos mérnök-matematikusként mi is látjuk egy árfolyam éves mozgását. De mivel itt napi mozgások lekereskedése a cél, mind csökkenő, mind növekvő irányban, itt más a százalékos arány.

 • Trader

  T. Attila,
  “kérdés hogy amennyi stressz ér tanulás és kereskedés közben” Ebben igazad van. Ezért is mondtam, hogy ennél számtalan nyugodtabb pálya létezik.. Fontos, hogy napon belüli kereskedésnél magát a stresszt tudjuk kezelni. Erre egyetlen módszer az, hogy nagyon feszes szabály rendszerekkel dolgozunk. Egy veszteséges trade-nél sem hibáztatjuk magunkat, hanem a kereskedés részének tekintjük. @Vandalának igaza van abban, hogy itt maga a szerencse is döntő faktor. Akár egy pénzfeldobásnál. Ott sem hibának tekintjük, ha nem találjuk el az érme oldalát, hanem azt mondjuk , hogy vesztettünk. Itt sincs máshogy. Itt is csak a veszteség nagyságára lehetünk hatással. Amennyiben van egy hosszabb veszteséges sorozatunk, matematikai alapon folyamatosan csökkentjük a kezdeti kockázatokat illetve változtatunk a kereskedelmi stratégián, addig ameddig nem fordulunk ki a DRAW DOWN-ból.

 • Trader

  T. gaborr
  Hát igen. Ez a példa nem éppen a véleményemet támasztja alá. Ennél az alapnál az sem tudható, hogy a traderek a forexes piacokon, vagy a határidős piacokon dolgoztak. Jómagam határidős kereskedéssel foglalkozom. Az sok tekintetben eltér a forextől. Ez egy szabályozott piac. Minden kötés a bankközi piacra kerül ki. Ellenben a forexel, ahol a kötéseket árjegyzők összegyűjtik, amit lehet házon belül párosítanak, a nagyobbakat, vagy a külön szerződőket küldik ki csak a bankközire. Ott sok a csalási lehetőség. Sikeres, napon belüli kereskedést ,nem is lehet kivitelezni ezekkel a dealing-desk-es cégekkel. Bár az alap induláskor kezelt vagyonából következtetve, Ők is futures piacon dolgoztak. Mivel folyamatosan DD-ben volt a kereskedelmi görbéjük, valószínűsítem, hogy a Money Managementtel volt baj. Nem tudom elképzelni, hogy egy jó MM nem tudta kifordítani a számlát a DD-ből.

 • vandala

  T. Trader!

  Sztem vagyunk itt, akik részesultek magasabb szintu matek képzésben. A matematikusok még inkabb ki vannak téve a “ki tudom szamolni” tévhitnek, mert elhiszik, h mindent ki lehet szamolni. Nekem kedvencem a statisztikai-matematikai modellezésbol az OLS, viszonnt ez is egy “jó jatek” 🙂 Mivel matematikai alapon szamol, nincs esélye valós (pszichikai) folyamatokat elorejelezni. Ekkor mar istent jatszanank, amit a természet nem véletlenul nem enged. (Még akkor sem, ha ezért nobel dijat osztanak.) A kozgazdasagtanban sem lehet arra hasznalni, amire kitalaltak… (a pszichológiat nem lehet matek alapon modellezni.)

  A tozsde egy zero osszegu jatek! Innentol madar, aki belemegy. Kozgazdasagtanilag pedig latni kell hol kapcsolódik ossze a realpiac és pénzpiac: a globalis nyereség kizarólag a realpiac éves profitratajanal kisebb érték lehet. Ezen osztoznak a jatékosok. 🙂

 • headset

  @Trader

  Végül is jobb, ha az emberek arról vannak meggyőződve, hogy rövidtávú kereskedéssel csak veszteni lehet. Ennek az ellenkezője sokkal rosszabb lenne.

  Amúgy, milyen görbéket, módszereket használsz? Csak címszavakban.