Többet kell keresnem?

Norbi tett fel egy érdekes kérdést levélben. Ő a magyar átlagnál jobban keres, nettó 500 ezer forint körül, ráadásul van lehetősége, hogy hetente akár többször is otthonról dolgozzon.

Szeretne több pénzt keresni, de az valószínűleg több munkával és kevesebb szabadidővel járna, ami többgyerekes családapaként egy fontos szempont a számára. Azt kérdezte, mi lenne a helyes döntés ebben az esetben.

Ő a szokásos kérdéssel szembesült: a szabadidejét, vagy a kényelmes munkahelyét kellene átváltania több bevételre. Ha megteszi, kevesebbet lehet a gyerekeivel most, de nagyobb anyagi biztonságban élhetnének később. Esetleg adják lejjebb az igényeiket és igyekezzenek beosztani a meglévő pénzt, hogy az elég legyen a mai kiadásokra és a későbbi költségekre (mint nyugdíj, gyerekek iskoláztatása, stb.) félrerakandó megtakarításokra is?

Ez a klasszikus trade-off kérdése. (Ha valaki tud erre jó magyar fordítást, árulja el nekem is.)

Van, amikor fel sem merülhet ez a probléma. Ha túl keveset keresel, akkor lépni kell. Ha jelenleg annyit keresel, hogy nem tudsz belőle félretenni eleget, nincs min gondolkodnod. Be kell vállalnod a több munkát esetleg a több utazást a munkahelyedre, mert egyébként nagyon szomorú nyugdíjas éveid lesznek, ha most nem tudsz felkészülni rájuk. (Érdemes elkezdeni képezni is magadat, esetleg vállalkozásban gondolkodni, hogy kevesebb munkával többet keress néhány év múlva.)

Egyébként nagyon sok ember eltékozolja az életét egy-egy munkahelyen, csak mert az kényelmes. Amikor látok egészséges fiatalembereket évek óta például portásként dolgozni egy óvodában, iskolában, nehéz megállnom, hogy ne kérdezzem meg, miért nem keres egy normális munkát, amiben van kihívás is és még pénzt is lehet vele keresni. Elhiszem, hogy nagyon kényelmes napi hét órát üldögélni egy portásfülkében éveken át, semmi elvárás és felelősség mellett, mobiltelefont nyomkodva meg videókat nézegetve, de könyörgöm, ne legyen már ez valakinek az életcélja, ha egyébként egészségügyileg alkalmas más munkakörre is.

De rengeteg egyéb ember is van, akik lusták vagy bambák egész életükben kimozdulni a komfortzónájukból és ugyanott dolgoznak már évek-évtizedek óta fillérekért, csak azért, mert kényelmes a munka.

Nekik egyértelmű az üzenet: lépj tovább, amíg nem ragadsz örökre bele ebbe a bűzös, posványos mocsárba, ahol most vagy. Emberileg is megújulsz, ha változás áll be a beszürkült, unalmas életedben. Ahogy mondani szokták, ha ugyanott tartasz a karrierben, ahol tartottál 3-5 éve, akkor eltékozoltál az életedből 3-5 évet. Ha pedig már azt sem tudod, mit jelent az a szó, hogy karrier meg életcél, válts azonnal.

(Ugye nem érted félre? Nem az a baj, hogy árufeltöltő vagy egy áruházban, hanem az, ha ezen nem akarsz változtatni, pedig a képességeid egyébként lehetővé tennék.)

A kérdés akkor lesz érdekes, ha már most is keresel annyit, hogy félretegyél a későbbi kiadásokra is elég pénzt. Mit válassz? A nagyobb életszínvonalat vagy a szabadidőt?

Nos, ez egy komoly dilemma és tényleg kell hozzá bölcsesség, hogy melyiket válaszd.

Régebben gyakran hívtak projektmunkákra, napi 4 óra elfoglaltság havi 500 ezer forintért, pár hónapig. Hol egy  banki kalkulátort kellett volna fejleszteni, hol egy összehasonlító oldal blog részét kellett volna tartalommal feltölteni.

Bár 500 ezer forint nagyon is szemmel látható összeg lett volna a havi bevételünkben és az időmbe is belefért volna az a napi négy óra, de mindig nemet mondtam. Ugyanis az lett volna az ára, hogy napi 9-10 órát dolgozok, így nem tudtam volna reggel elvinni a gyerekeket az óvodába és valószínűleg este sem tudtam volna velük lenni.

Ennyit meg egész egyszerűen nem ért az a havi összeg. A gyerekeim egyszer kicsik és csak egy apjuk van. Az így kieső pénzt majd megkeresem később. Ha két évvel tovább kell dolgoznom azért, hogy meglegyen az a pénz, ami elég a nyugdíjamra, akkor inkább két évvel tovább dolgozok, mintsem most a munka miatt elhanyagoljak minden mást, ami szintén fontos az életben.

Így én eddig mindig úgy döntöttem, hogy megtehetem azt a luxust, hogy nem dolgozok többet a pénzért, mert a jelenlegi bevétel is elég, inkább az igényeimből adok lejjebb a szabadidőmért cserébe.

De ez csak az én esetem. Ahány ember, annyi anyagi helyzet, annyi választás, annyi szempont. Érdemes bölcsen hozzáállni a kérdéshez és fontos, hogy gondolkodj sokat a dolgon, mielőtt döntesz. Ha nem lenne elcsépelve a szó mindenféle keleti kultusz által, azt mondanám, hogy meditálj rajta. Nem kell kapkodnod, forgasd a szívedben, mi lenne a legjobb. Gondolkodj rajta néhány hetet, aztán hozd meg a döntést és ragaszkodj ahhoz, akárhogy is döntöttél.

Sok sikert mindenkinek az ilyen döntésekhez, ez is az élet igazán fontos döntéseinek az egyike.

Itt már írtam erről a témáról egy másik nézőpontból:

Midász király érintése

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

210 hozzászólás

 • Iam my own grandpa
  Szerintem ha valaki tenyleg de tenyleg szivesen csinal valamit, akkor azt “ingyen” teszi, magyarul nem a penzert csinalja, hanem azert mert szereti.
  Ha viszont elkezd erte penzt kerni, akkor megfordul a dolog es elobb utobb mar csak a penzert fogja csinalni es szeretni sem fogja.
  Errs mondja MMM, hogy a munka celja a teremtes, a penzkereses celja pedig hogy tobb penzed legyen.
 • Családfő
  Durden,
  van személyes tapasztalatom (ellenekző esetben nem formáltam volna ilyen határozott véleményt). Való igaz, sok az SSC, és nagyjából tudvalevő, hogy melyek képviselik a “prémium” kategóriát, és melyek a “favágót”. Sőt, egy nagyobb SSC-n belül is tudnak lényeges különbségek lenni részlegtől függően.

  Akik a magasabb hozzáadott értékű munkákat csinálják – bármilyen szinten -, azoknak jut kreativitás és változatos munka.

  Értem egyébként, miről beszélsz, mert olyat is láttam. Személyes tapasztalatom azonban pozitívabb a tiédnél.

  ,
  Szerintem nem érted a lényeget, valahol nem élsz a realitások talaján. Visszatérően “síránkozol” és olyan áldozatnak írod le magad, mint akinek semmi eszköze nincs tenni a jobb életkörülményekért/munkáért/fizetésért. Nem értem ezt, hisz írott kommunikációban, a stílust és a tartalmat is tekintve jó vagy, többre lehetnél hivatott.

 • Garbo

  A semmittevés szeretése és a lustaság nem eliminálja a tényt, hogy elég sokan megtalálták maguknak azt, amit szeretek csinálni és fizetnek is érte jól. A tiédet a te feladatod megtalálni, nem másé. Ha még ez sem megy, akkor nem tudom, mit vársz az élettől.
 • Garbo

  Írta, hogy az anyjánál lakik. Ezt hívjuk mamahotelnek, mert ez a neve.
 • Tyler Durden

  Ok, ebben igazad van, általánosítottam az összes ssc-re, és ez tényleg nem volt korrekt.
  Most jelen esetben viszont egy portásról volt szó, hogy hová fejlődjön.
  Mit gondolsz, ha ssc-be megy, akkor L3-as kolléga lesz belőle vagy telefonos kisasszony?
  Főleg ha eddig keresztrejtvényt fejtett 24-48-ban?

  Viszont ha a véleményem nálad a “hülyeségeket beszélek”,
  akkor azért még azt elmondom hogy szerintem (tehát ez nem egyetemes igazság, csak szerintem), az összes multis munkahely egy droidmunka.
  Láttam már sok mindent…Bérrabszolgaság a köbön. Szerintem.

  Most úgy élek, hogy reggel felkelek, este lefekszek és a kettő között azt csinálok, amit akarok. Na a jólét az itt kezdődik, és ilyen a multinál nincs.

  Akinek az életcélja hogy egy fogaskerék legyen a gépezetben, akkor hajrá.
  Egyszer egy hülye kitalálta a 8-5ig munkát,de komolyan ez egy életcél lehet egy értelmes, kretatív embernek?

 • elpresi
  Kedves Penge,
  sajnos az alap kerneleddel van a hiba. Bora-bora/koktél/csajok/pause/ stb. Te már előre elköltötted a pénzt, amit még meg sem kerestél, illetve a semmit tevés lenne a cél, amire vágysz. De ez ignorálja a pénzszerzést. illetve ha rendelkeznél a forrással, annak rögtön a valagára vernél és ismét a start helyen lennél.
  A passzív jövedelemről lehetett itt olvasni, nézz rá a cikkre. A láblógatás nem lehet életcél. kiszámoló írta, hogy legyen nagyon magas a vágy a képességek bővítésére, az igény pedig olyan szerény amilyen csak lehet. Ha így teszel 10-15éven keresztül, eléred a saját világodhoz mért gazdagságot. Idővel bővítheted az igényeidet, ha nó hitel, +bankbetét/kincstárjegy/nyugdíj számla/ esetleg pár ingatlan, és némi fölös, könnyen mozgósítható pénz ( havi összes kiadások 8-10x ese ). Ezen kombinációval csökken a rajtad lévő nyomás h mi lesz holnap 😉
 • Eltévelyedés
  @Dééé
  Ha unod a jelenlegit, keress cégen belül más munkakürt, ha amúgy a céggel minden rendben.
  Ahogy én jártam: Volt egy állásom, délután 3-ra mindig otthon voltam, rugalmas munkaidő, cserébe reggel volt, hogy 7-kor már otthon valami callba voltam (east coast már rég dolgozik, amirko a nyugati parton még hajnal van.) 5 éve voltam a cégnél, ismertem már mindent, megvolt a kivívott helyem, jól csináltam amit csináltam. Jól kerestem.
  Elcseréltem egy másik pozira, versenytársnál, másik országban ami kb 2x akkora energiabefektetést igényelt, kb 2x annyi pénzért. Másfél év múlva felmondtam, nem jött be a váltás, az utolsó fél évben minden nap azt számoltam, hogy optimalizálhatom a bónuszkifizetést, mikor érdemes felmondani. Szörnyű volt a cég, sorra mondott fel mindenki, engem is beleértve.

  Folytatom

 • Eltévelyedés
  @Dééé
  Szóval a váltás sem mindig kockázatmentes, hiába ígérnek jó pénzt, senkit sem ismersz a cégnél, lutri, ha nem illesz bele a cégkultúrába, hamar felmondasz.

  Megérte utólag? Meg.
  1. A korai nyugdíjbavonulást nagyon megdobta az amúgy sem rossz fizu duplázása, a megélhetés meg maradt kb ugyanannyi.
  2. Megismerni az új országot
  3. Tartom a kapcsolatot a korábbi kollegákkal, távozásom után egy évvel az egész business unitot átszervezték, feldarabolták, senki nem nyilatkozott elismerően, túlélnek.
  4. Hazaköltözhettem, boldogan nevelem a kis trónörököst, aki a felmondással egy időben született.

  Segített? Komplex dolog az ilyesmi.

 • Eltévelyedés

  Ez könnyű, a válasz a kommentedben van. A passzív befektetéseidet kell nézegetned.
  Ja, kérem, hogy ahhoz kellene egy tőkét felhalmozni? Eddig mit csináltál?
 • axt
  Tyler Durden: Portásból nem lesz L3-as, hülyeséget mondott aki ezt írta. Ellenben én nem nézném le az alkalmazotti státuszt. Attól még, hogy valaki alkalmazott egy multinál, az a multi ugyanúgy működik nagyban, mint a te kisvállalkozásod. Van egy stratégia és azt kell végrehajtani. Csak nálad te vagy a döntéshozó meg a végrehajtó is egyben. Az azért erős csúsztatás, hogy te azt csinálsz amit akarsz, mert nem gondolom hogy 5 évig henyélhetnél anélkül, hogy elfogyna a pénzed. Én elfogadom, hogy valakinek jobban fekszik a vállalkozói lét, mint az alkalmazotti, de lerabszolgázni az alkalmazottakat meg úgy magas lóról rájuk köpni nem szép dolog.
 • axt
  Tyler Durden: persze hogy nem lesz portásból L3, ez egy hülye gondolat volt akárki is írta. Azt viszont nem értem, hogy miért nézed le ennyire magas lóról az alkalmazottakat. Attól még, hogy ők nem döntéshozók, csak végrehajtók, még nem kevesebbek egy vállalkozótól aki általában a kettő egyben. Az ilyen nagyképű kijelentéseket meg szerintem hanyagold, hogy te azt csinálsz amit akarsz, mert nyilvánvaló túlzás. Persze gondolom hogy pár napig henyélhetsz ha akarsz de azért 5 évig te se.
 • Gábor
  MichaelKnight23

  Ha soraimat elolvastad, akkor oda írtam, hogy 100-ból megélni és a felette lévő részt eltenni arra amire vágyunk, ami feletti rész lehet 20 vagy 100ezer vagy több.
  A saját ingatlanomban lakom, amit én sporoltam össze mindenféle segítség nélkül és saját autóm van, igaz tíz éves. Mindezt pont a következetességemnek köszönhetem, annak, hogy nem költöttem többet havi 80-100ezernél kb 9-11éven keresztül, miközben két munkahelyváltást éltem meg és 140-200netto között kerestem.
  Továbbra sem kell a példámat követni, de szegény családból származom és megtanultam szerényen élni és alaposan beosztani a kiadásaimat, nem kellet hozzá kiszámoló blog (bocs Miklós), mert korán meg tanítót rá az élet.
  De ha valaki mamahotelben él, akkor azt az idöszakot használja ki arra, hogy megtakarítson és ne herdálja el.

 • Zedder

  Nem tudom, hogy trollkodsz-e, vagy komolyan fullba’ nyomod a kretént. Ja, persze, nyilván előbb a habzsi-dőzsi, és majd AZTÁN váltod meg a világot.

  És még te mertél Elon Muskra hivatkozni, meg hozzá hasonlítani magad? Hogy nem szégyelled magad a szádra venni a nevét!

  Nézd meg, hogy ő mit tett le az asztalra, honnan indult, és mennyit dolgozik, milyen tervei vannak, milyen a hozzáállása. Kimondottan nézz utána, hogy fiatalon, amikor hirtelen megütötte a jackpotot, akkor hogyan változott meg a habzsi-dőzsihez való hozzáállása egyik napról a másikra. Konkrétan: felhagyott a hülyéskedéssel, mert ráébredt, ha megöli magát, akkor nem fogja megváltani a világot.

  És te?

  Neeem, ez nem lehet igaz. Trollkodsz.

 • Nagy Vonalakban

  Hát, kiscsávó, nem olyan bonyolult ez…
  a saját pèldàm: végig nyomtam a sulit, felvettek az egyetemre, elvègeztem, majd szakvizsga, dr.,
  29 èvesen vállalkozás, piaci rés, piackèpes szaktudás, kemèny munka, közel százezer forintos órabér,
  ingatlanok, saját bár,
  Bora-Bora, koktèlok, csajok…

  Hajrá.

 • Penge
  Garbo: Bármilyen területen próbáltam is ki magam, mindig azon járt az agyam, hogy a robotok mennyivel hatékonyabban és gyorsabban el tudnák végezni és akkor nem nekem kéne dolgoznom. Meg hogy más ember, hogy tud ilyen szar melót hosszútávon végezni, megváltás lenne az emberiségnek ha ezeket gépek csinálnák.

  Aztán rájöttem, hogy azért gépesítenek, mert nem akarnak embereket fizetni, így ez csak a teljes társadalom átalakításával lenne lehetséges.

  Családfő: És az írott kommunikációt hol fizetik meg? Újságíró/blogger, mint égen a csillag, többségük ingyen vagy pár dollárcentért nyomja. Minél értelmesebb/szakmaibb témákról van szó, úgy csökken az olvasótábor, minél bulvárabbról, úgy növekszik.

  Eltévelyedés: Magas fizetés nélkül belátható időn belül nem tudsz értékelhető tőkét kovácsolni. A spórolást már túltoltam, csak a bevételnövelést érzem lehetetlen küldetésnek.

 • Tamás
  “Kimondottan nézz utána, hogy fiatalon, amikor hirtelen megütötte a jackpotot, akkor hogyan változott meg a habzsi-dőzsihez való hozzáállása egyik napról a másikra. Konkrétan: felhagyott a hülyéskedéssel, mert ráébredt, ha megöli magát, akkor nem fogja megváltani a világot.”

  mi volt az a jackpot, és mivel hülyéskedett?

 • Penge
  Zedder: Nem értem, hogy mi nem világos. Elon Muskot mondtam, nem Teréz anyát. Plusz ahhoz képest, hogy az itteniek többsége havi 4-5K-t csak FÉLRETESZ és mégis kb. annyi életcélja van a 80%-uknak, hogy nekik és a családjuknak mindenük meglegyen és korán nyugdíjazhassák magukat, mégis engem találtál be.

  Amúgy egy egzotikus szigeten állítólag a megélhetés sokszor még olcsóbb, mint itthon (kivéve túlárazott üdülőparadicsomokban), viszont aktív bevétel hiányában marad a passzív (ami esetemben nem mérhető). Erre kell a pénz, hogy inspirálódhass, kiteljesedhess. Tudod, Maslow-piramis. Amíg alapvető dolgokban hiányt szenvedsz, elsősorban magadat akarod megváltani, a világ ráér.

 • Kopter Geza

  Cisco nagyon jó alapokat ad a hálózatokhoz.
  Engem magam fizette ccent-vel vettek fel l1-re, majd megcsináltam a ccna + ccna securityt. Bekerültem l2-re, ott bevágtam a BGP alapjait, majd a secunetet, belekezdtem a ccnp-be. L3-ra már így jutottam. A vicc h a mostani munkahelyemen pár nyamvadt ASA-n kívül nincs is cisco cucc. 😀
  Angol persze alap, senkinek eszébe se jusson magyarul tanulni.
  Oktató videókból Cbt nuggets jött be, könyvből Wendell Odom ír jókat.
 • Garbo

  “hogy az itteniek többsége havi 4-5K-t csak FÉLRETESZ és mégis kb. annyi életcélja van a 80%-uknak, hogy nekik és a családjuknak mindenük meglegyen és korán nyugdíjazhassák magukat”

  Igen, Penge. Ennyi életCÉLjuk van, amiért tesznek, és tervszerűen meg is valósítják azt. Utána meg élhetnek, ahogyan tetszik nekik.

  Neked pedig nincs életCÉLod, te csak álmodozol. De jó lenne, ha lenne pénzem, meg de jó lenne, ha lenne jó fizető munkám meg de jó lenne, ha valaki megmondaná nekem, mit tegyek, hogy jól keressek, és a szemét gazdagok meg sem érdemlik/seggük alá tették/haéngazdaglennék’

  A két hozzáállás között ez a fő különbség. Világot megváltani pedig szintén nem lehet …nem, nem pénz: CÉL nélkül. Az az elsődleges, az egyebek csak utána jönnek.

 • Zedder
  , azért téged találtalak be, mert nemrég egy másik írás alatt muszklival példálóztál. Pedig ha valaki, akkor ő nagyon nem úgy kezdte, hogy koktélok-pálmafák, hanem kb. a semmiből vakarta ki magát, és azóta is napi 36 órát dolgozik megállás nélkül.

  Egyszerűen hiteltelen az, hogy te először akarod a luxust, és akkor majd talán, egyszer nekiállnál agyalni világmegváltó terveken. Ugyan mire alapozva? Milyen képzettséged van? Ha olyan okos vagy, miért nem vagy vállalkozó, feltaláló, akármi?

  Mondom: hiteltelen.

  @Tamás, nem emlékszem a részletekre, még nagyon fiatalon, az x.com vagy paypal időszakban vett egy elég drága, egyedi sportautót, amit aztán annak rendje és módja szerint nem kicsit összetört.

 • Bratyli
  No, én most egy ilyen dilemmát csináltam végig. Multitól (német tulajdonú) jöttem el 9 év után, ahol elég magasra jutottam, aztán űrbe kerültem. Lett volna munka még, küldeni nem akartak, én nem akartam maradni már igy. Magas fizu, jó légkör, stbstb, ellenben már láttam a cégben a repedéseket.
  Nagy levegővel (ismét) Németországban vállaltam el egy projektet, szabadúszóként. A kihivás és a nehézség az, hogy hozom a családot is nemsokára, azaz nincsenek még itt (hiányoznak is ám). Otthon van nagy házunk (nem agyonhitelezett), ingatlnok, stb, és lett volna végül hétszámjegyű más magyar állás is.
  Ellenben ez viszont kilökött a komfortzónámból.
  Azt veszem észre, hogy napok alatt csomó kurrens technológiát tanultam, stb.
  A gyerekek meg majd németet fognak.
  No most ennyi, fél év múlva meglátjuk hova jutunk ezzel most. Megszámolva 4. alkalommal költözöm ki, de most már családdal majd..
 • Ez vagyok
  Én a munkámban és a mindennapokban nem tudnám elképzelni az életemet az ötleteim megvalósítása nélkül. Legyen ez a legegyszerűbb, vagy akár nagyobb dolog. Simán kitalálom és imádom teljes erőbedobással megvalósítani. A munka, a pihenés, a családi élet, a kapcsolatok barátokkal terén a kreativitással sok sikert érek el nagy megelégedésre az ők és a magam részéről is. Nem tudnék “droid” lenni egy munkahelyen. Mikor ilyennek csak a szele is megérintett volna, mentem volna tovább egyből, de ilyen nem volt. Mindig volt vagy megvalósítottam egy teret, ahol tudtam ezt csinálni. Igaz, hogy már nagyon régóta a magam ura vagyok. Talán ez is szükséges ehhez.
  A pénz nem igazán érdekel, mert van bőven annyi, hogy ezen ne kelljen rágódnom.
 • headset
  Kopter Geza
  “@headset
  Cisco nagyon jó alapokat ad a hálózatokhoz….”

  Próbálom megtalálni a fonalat, de ez miért nekem szól ❓ 🙂

 • Biztiboy

  Nem tudom, kaptál-e választ, még nem értem a hsz-ek végére…
  41 év nem kor. Mostanában (is) nagyon jó post-ok születtek, ott a válasz a kérdése(i)dre a sorok között és a sok kommentben.
  Kérdés, hogy jelenleg milyen céljaid vannak, az emberi oldal mennyire őrli fel a mindennapjaid. (válás-ápolás)/Itt is írták többen is, ha csak a pénz motivál nem biztos, hogy jó váltás az informatika/
  A sulit bármikor folytathatod szerintem,a kreditjeid megvannak és van átjárás a sulik között. De ingyen is tanulhatsz, lásd az informatikus cikket.
  Én 380 Ft-os órabérről indultam 5éve, ma már van 600 és 1250-Ft-os is, meg 3 féle (más) maszek, így elértem a 250-es “álomhatárt” brutális időráfordítással.
  “Igen ám, de ilyen ‘kondíciókkal’ hova váltsak?”
  A cikk címe neked is szól. Mit tudsz be és elvállalni a valamiért-valamit elv mentén? Sztereotípia szerint mi léhűtők vagyunk, nem is fog senki segíteni
 • Biztiboy
  Nna, a végére értem…
  Portás és portás állás között is van különbség… Akinek valós 24h-t kell dolgoznia, netán ugrálnia 12-12h-t, az estére full elfárad. Van, ahol mobil se lehet az embernél, olvasni is tilos… Az is sztereotípia, h éjszaka alszol. Minimális az ilyen hely. Ahol pedig ezért adnának 2k-t olyan nincs. Sokszor örül az ember, ha 2-3 részletben összejön 3-h Ha 36-ban, esetleg még többe vagy, az külön élvezet. Persze szakmában az a menő, ha 24 után! KIPIHENVE mégy haza. Persze havi 120-130-ért… és van akinek ez elég. Ha meg dolgozni kell,ott nagy a fluktuáció. Aki tud nyelvet, netán nyelveket, az (aki normális) nem fog elmenni 1200-1500 Ft-os nettó órabérért irodaházba 12-zni… Az ugyan úgy nem élet, mint ez. Én Bt. igazgató státuszból csúsztam így le, talán 1 év múlva már nem lesz adósságom… Csak közben az élet nem állt meg és fiatalabb se lettem. A remény még megvan.
 • Attila9
  ” Aki nem fejlődik, az halott.”

  Soros György

 • Tyler Durden
  vagyok

  Ott a pont. Kreatív agynak minden droid munka halál.

  Droid munka = mások mondják meg mit csinálj, mikor csináld, hogyan csináld, stb…

 • Családfő
  Igazán érdekesen nézne ki az a világ, ha mindenki a maga ura lenne. Csupa egyszemélyes vállalkozás? A magukat kreatívnak tartók nem dolgoznának munkahelyen, mert onnantól droidok? A hatékonyság netovábbja és valódi reális forgatókönyv. LOL

  A kreatívak és nem kreatívak el tudják dönteni, hogy vállalkoznak vagy alkalmazottak lesznek. Így van ez jól.

 • Tyler Durden
  @Családfő

  Kiforgatod, nem azt mondtuk, hogy alkalmazottként nem lehet így.
  Nyilván ott is vannak ilyen lehetőségek. Csak sokkal kevesebb,
  illetve sokszor sajnos időben/térben korlátoznak nem kicsit.

  Rengetegen nem azért dolgoznak a multinál mert az jó nekik.
  Egyetem/főiskola után irány az első munkahely ahová felveszik (szülők is alkalmazottak jellemzően), utána hitelek, gyerek stb. Onnantól kezdve meg már be vannak szorítva, kell a “havi fix”, és ez így is marad végig, mert jön az életszínvonal inflációja. Várják a tizedikét.

  Nyilván sok minden hatékonyabb a nagy cégekben. Laptopot vagy mobilt se állnék neki itthon fejleszteni vagy gyártani, örülök, hogy van aki ezeket megcsinálja. Ahogy a szemetet is jó hogy elviszik, stb.
  Itt a kérdés az, hogy jó-e ez az ott dolgozóknak, vagy sem?
  Van akinek igen, van akinek nem, de jobbára az utóbbi.
  Folyt.

 • Tyler Durden
  Szerinted ha minden alkalmazott megkapná a fizetését ha bemegy ha nem,
  ugyan hétfő reggel hányan lennének az irodákban, gyárakban, stb?

  Nyilván kapásból alig, majd idővel szállingóznának vissza páran, de a többség nem.

  Abszolút igazad van, nem működni úgy a világ ha mindenki a maga ura lenne.
  Ki dolgozni a gyárakban, multiknál, ki vinné el a szemetet?

  De most az egyén szintjén vizsgáljuk a a kérdést.

  Láthatóan a tömegek csak erre képesek, illetve csak azt gondolják (!!) hogy erre képesek.
  Mert anyu, apu, a tanárok megmondták, hogy “rendes állás kell”.
  Már maga az iskolarendszer is a 9-5ig re készít fel, óvodától 65 éves korig a legtöbben így nyomják. De nem kellene feltétlen.

  Szóval aki úgy érzi hogy nem az igazi a munkája,
  az gondolkozzon el rajta, hogy ne kötelező beállni a sorba…

  Ugyan ez a kérdés: hogy keresnénk passzívan ha mindenki befektetne?
  Dehogy fektet be mindenki…

 • Zabalint
  @Családfő
  Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb vállalkozó nem a saját ötleteit adja el, hanem megrendelői igényeket teljesít, tehát ugyanúgy áll rájuk az, amit Tyler Durden az alkalmazottakról ír, jó, persze annyi különbség van, hogy ha nem tetszik, visszautasíthatja az adott munkát, viszont ennek is bőven vannak korlátai.

  A másik, hogy rengeteg olyan terület van, ahol a vállalkozói szint sokkal magasabban kezdődik, és ha az illető azt eléri, akkor már nem is a szakmájával foglalkozik. Jó, persze minden területen vannak bedolgozók is, de ha egy energetikai mérnök alvállalkozója az atomerőműnek és nem alkalmazottja, az nem egetverő különbség a felvetett szempontból.

 • Heisenberg
  Vállalkozni azért mindig kockázatos. Van egy ilyen elképzelés a magyar fejekben, hogy vállalkozás = több pénz, de ez inkább azokra jellemző, akik gombokért dolgoznak valami szakmában (pl. könyvelő) és nyilván többet tud elrakni ha egyéni vállalkozóként csinálja. Ami valójában vállalkozás, az mindig kockázatos, és akinek nincs meg a know how, hogy mi lesz benne az “okosság”, annak csak komoly tőkeerővel érdemes belevágnia. Vállalkozó ismerőseim közül sokan mentek csődbe, vagy szenvednek az éppen alacsony bevételek miatt, alkalmazottnak felmondtak, most napi 13 órát vannak az üzletben. Rövidre zárva, vállalkozás nem egyenlő sok pénz, sok szabadidő és egyéb elképzelések.
 • Családfő
  Tyler Durden, a kulcs, amit a végén írtál: aki úgy érzi, hogy nem a megfelelő munkát végzi, az váltson, legalábbis törekedjen rá. Hozzáteszem, akkor is, ha nincs korrekten megfizetve.

  Vannak gyatrán fizetett alkalmazottak és szenvedő, túlélésért küzdő vállalkozók. Vannak ugyanakkor jól megfizetett alkalmazottak (ráadásul a kockázat sem az övék) és pénzben fürdő ügyes vállalkozók is. Az utóbbi kettő közé érdemes tartozni, vagy oda igyekezni. (Mindezt tisztességesen és gerincesen elérve. Ha nem, akkor az az erkölcsi hulla kategória, oda igyekezzen, akinek van gyomra hozzá.)

  Említetted az életszínvonal inflációját. Többszörösen kivesézett téma itt, és bizony érdemes féken tartani. Stresszmentesebb lesz úgy az élet.

 • Családfő
  Zabalint, így igaz. A “maga ura” kategória a szó szoros értelmében egy nagyon szűk rétegnél jöhet csak szóba, de még ott is akad(hat)nak egyéb kötöttségek.

  Heisenberg, bizony. Elég körbenézni, mennyi a kényszervállalkozó vagy a csak túlélő. Ugyan nincs főnöke, ő osztja be a saját idejét – de közben többszörösen több stresszt szenved el, mint egy közepesen kereső alkalmazott. Nem való mindenkinek minden, a zsák találja meg a foltját.

 • Tyler Durden
  Családfő

  Akkor körbe is jártuk a kérdést.
  Én is visszafogtam rendesen az inflációt, és nagyon jól tettem.

  ,Hb

  Nyilván egy kényszervállalkozó az megint más téma.A kényszer sose jó.

  Összegezve,nekem a következő jött be:
  – alap megélhetés passzív jövedelemből, ha nem csinálok semmit is elvagyok családostól (ehhez persze reális,MMM szerű életfelfogás kell, meg kellett egy “kicsit” gereblyézni hozzá)

  -ez felett freelancer meló, olyan amit szeretek,ingyen is ezt csinálnám.
  Nincs se főnök, se alkalmazott, se kényszer.
  Csak annak dolgozok akinek akarok, akkor és annyit amennyit akarok.

  Az ügyfelek nagy részét eleve elvesztem, mert nem adok meg mobilszámot.
  Engem ne hívogassanak ha gondolnak egyet…
  Szenteste sos ügyfeleket kiszolgálni? Na nekem ez a LOL.
  (Max. ha atomerőműnek szolgáltatnék, és robban ha nem megyek be.)

  Nagyjából ez az a “korai nyugdíj”,amiről korábban itt szó volt.

 • axt
  Durden Képzeld, egy sor törvény mondja meg, hogy hogyan élj, és mit csinálj. Elhiszem, hogy nagyon kreatív vagy, de azért ha lehet, ne kreatívkodd már be a kocsidat a bal oldali sávba, csak mert a sok droid jobb oldalon megy.

  Régóta figyelem a blogot, és itt néhányan annyira el vannak szállva önnön kreatívságuktól, hogy már kezd unalmas lenni. Nem attól vagy kreatív, hogy nincs egy főnököd, aki megmondja, hogy mit csinálj. Egy csomó olyan munka van, ahol megmondják, hogy mit kell elérni, de hogy hogy csinálod, az már rád van bízva.

  Eleve ez a kreativitás dolog is túl van misztifikálva manapság köszönhetően annak, hogy a csapból is az folyik, hogy mindenki egyedi és megismételhetetlen jelenség, pedig annyira egyediek azért nem vagyunk. Állítom, a sok kreatív arc el se tudná mondani, mi is az a kreativitás, csak jól lehet arcoskodni vele, mert olyan trendi fogalom.

 • Garbo
  Annyit gombolnék ide, hogy azért, mert valaki maga osztja be a(z munka) idejét, attól még rohadtul nem kreatív. Ne keverjünk már szezont fazonnal!

  Kreatívnak lenni teljesen mást jelent. Nagyon mókásnak találom ezt a rengeteg kreatív, vállalkozó/freelancer státusú, százával ugyanolyan szerelőt/kereskedőt/webshopost/egyéb tucatszolgáltatót.

  Nem vagytok kreatívak, feleim. Csak nincs főnök, meg munkaidő, amin belül pont ugyanazt csináljátok, mint bárki más.

  Kreatív egy író, egy zeneszerző, egy festő, esetleg a Prezi alapítóinak egy része, ott sem mindenki. A többiek csak másképpen ugyanolyanok.

 • Tyler Durden
  axt,Garbo

  Köszi a “kreatív” kritikákat, lehet Ti a multinál nyomjátok 8-5ig,
  és savanyú a szőlő 🙂 Amit leírtok az egy vélemény, és nem tény.
  Mások meg beírják, hogy pl. tréderek, akkor ők se írjanak ide,
  mert unalmas hogy mindenki tréder, nem?

  Én leírtam, hogy én hogy csinálom, hátha másnak is ötletet ad.
  Nem írtam mit csinálok, de se szerelő, se hasonló nem vagyok, elég annyi,
  hogy valóban kreatív a munkám.

  Kreatív:
  “1. Nagy képzelőerővel rendelkező (személy), aki képes új ötletekkel előállni egy probléma megoldása során, aki nagy teremtőképességgel rendelkezik, és képes új dolgokat létrehozni.”

  Szerintem már ahhoz is kreatívnak kell lenni, hogy fiatalon összerakj egy nyugdíjazást. “Spórolás” + PMÁK itt sajnos nem játszik, abból túl sokára lesz csak látható tőke.
  Ehhez bizony elő kell állni pár új ötlettel, amiket meg is kell valósítani.
  Ha nem hiszed el,próbáld ki és meglátod

 • @headset:
  Idézem:
  “@Zedder
  “Kicsit unalmas már ez a végtelenségig mantrázott “programozó legyél” szöveg… Annyi millió más ága van az IT-nak, tele résszakmákkal…”

  Igen, de az induláshoz olyan terület kell, ahova felvesznek diploma és gyakorlat nélkül, csak tudás alapján.

  Mondj ilyeneket, az nagy segítség lenne a pályaváltoztatóknak.”

  Erre mondtam, hogy a Cisco jó indulásnak. Jómagam info tanárból lettem vállalati rendszergazda, egy volt kolléga pedig borászatot tanult. Ok, cert az kell, legalább a netakadémia négy szemesztere vagy egy CCENT / CCNA. De erre az ember maga is fel tud készülni.
  Az ere felé szaglászóknak szólnék, hogy nyugodtan higgyétek el, az indiai, maláj, stb. konkurencia egy szint felett minket abszolúte nem veszélyeztet. 😉

 • Tyler Durden
  Ha valaki azt gondolja, hogy nem lehet egyedi, csak “másképpen ugyanolyan” az behatárolja a saját lehetőségeit.

  “Vagy a saját, vagy más álmát valósítod meg.”
  Menj és valósítsd meg mások álmait ha sajátok nincsenek,ezzel sincs semmi gond.

  Követi mindenki a kottát..jó jegyet kaptál?nyelvvizsga/diploma megvan már?szereztél jó állást? van már kocsid? vettél lakást?mentek nyaralni?házasság?mikor jön a gyerek?és a testvérke? bla-bla..
  Elárulok valamit, ezek közül egyik se kötelező!

  Óriási a csoportnyomás a kollégák,rokonok,részéről,nem csodálom,hogy a legtöbben beállnak a sorba.Ehhez erős jellem kell,hogy ne tarts a nyájjal.Tudom,mert én így csináltam,és nem volt könnyű,de megérte.

  Szertiem hol kezdődik a kreatívság?
  Ott, hogy a saját életemet élem,nem azt amit a család meg a környezetem elvár tőlem.
  Net:”Top 5 dolog amit a haláluk előtt megbánnak az emberek”-többek között ez is benne van.

 • mtoma73

  Lehet sokan keverik a kreatívat az önállóval. 🙂

 • Zedder
  Géza

  “Az ere felé szaglászóknak szólnék, hogy nyugodtan higgyétek el, az indiai, maláj, stb. konkurencia egy szint felett minket abszolúte nem veszélyeztet.”

  Sok-sok pluszpont erre.

  Én nagyon nem hálózatos vagyok, de amikor a projektben látom a hibajegyeket / levelezéseket, hogy milyen szintű hálózati “probléma” fog ki a fent említett országok híres-hírhedt “informatikusain”, akkor csak fogom a fejem, és verném a falba a legszívesebben…

 • headset
  Géza

  Kössz, így már értem a hivatkozást.

  Azért egy gyakorlat nélküli rendszergazdát inkább csak gyakornokként tudnék elképzelni egy rendszergazdai csoporton belül. Ha valaki még nem gondozott nagy helyi hátózatot, nem bíznám rá egy vállalatét.

  Neked a info tanárság – gondolom – az iskola hálózatának a kezelését is jelentette, amit elfogadtak szakmai tapasztalatnak.

 • Zabalint
  Durden
  A bullshit amit előadsz, ugyanúgy egy társadalmi nyomásként jelenik meg olyan formában, ahogy előadod, mint amit fikázol. A kreativitáshoz meg semmi köze.
 • jami
  Nőként a “társadalmi nyomás” szerint szülj 5 gyereket, süss-főzz és legyen bio konyhakerted, közben vegyél részt az összes iskolai eseményben több tálca sütivel/több órás munkával, naponta kérdezd ki az össezs gyereket és tanítsd meg nekik, a napi tananyag mellett, a mainstream “anyagot az élethez” (=nyelv, programozás, favágás, önmenedzselés és gazdálkodás); persze mindenképp legyen olyan bevételed, amiből bármikor és bármeddig eltartod az 5 gyereket, ha már kellett neked ennyi.
  És legyél csinos, valamint ne öregedj 35 éves korodtól, mert onnantól már egy öregecske nő kb. máglyaszökevény boszorkány.

  Na, aki ezek miatt, nem szül pl., az nem partizán 😉

 • Zabalint
  A cisco vizsgákat egyetemen, ahol tanultam, elvileg ingyen meg lehetett csinálni, mert voltak olyan tárgyak, amik valójában Cisco-s kurzusok voltak. Sajnos a szépséghiba az volt, hogy a ráépülés miatt sehogy sem jött ki a matematika, a legtöbben nem tudták felvenni, vagy legalábbis nem megfelelő sorrendben. Másrészt akkor és azóta sem láttam olyan állashirdetést, ahová elég lett volna belépőnek a Cisco kurzusok elvégzése, mindenhol szakmai tapasztalatokat várnak el. Programozási területen meg rakás intern program van, plusz van némi esélye annak is, aki kizarólag hobbi projekteken dolgozott.
 • Zabalint
  Azt még hozzáteszem, hogy a legtöbb nem kimondottan fejlesztői IT-s területen is tudni kell programozni, meg egy rakás nem IT-s területen is egyre inkabb fontos alapkészség. Emellett a jó fejlesztők tudásának is csak kis hanyada kötődik közvetlenül a programozáshoz. Nem véletlenül tanítanak programozást egyre több országban az általanos iskilakban. Nálunk is vannak próbálkozások, mellesleg mi is Basic-eztünk ötödikben, Pascaloztunk hetedikben a 90-es években, az utánunk követlezők meg Logo-ztak. Sajnos nem mindig sok sikerrel, sok embert ismerek, akik csak megutáltak emiatt, de hat poroszos módszerekkel minden tárgynál ez az eredmény…
 • Tyler Durden

  Bullshit amit előadok 🙂 ?

  Akkor a kényszeres, tömeges kommentelésed minden egyes poszt alá nem tudom micsoda. Neked csak az a lényeges hogy hozzászólj, mindegy mit, csak a lehető többet.
  Na pont ezt hívják bullshitnek…

  Társadalmi nyomásról:
  Ilyen alapon ez az egész blog társadalmi nyomást vált ki.

  Hiszen ismerjük itthon a pénzügyi kultúrát, és sokan ha elolvassák ezt a blogok, a hatására nem változnak meg, csak frusztráltak lesz tőle. Nem mindenki, de sokan, mert változtatni nem bírnak, csak a kifogások. (Lást a másik poszt: kövérek és a pajzsmirigy…)
  Megoldás? Akinek nem tetszik ne olvassa, ilyen egyszerű.

  Na most az én hozzászólásom is már csak ilyen. Akinek nem tetszik, ne olvassa el, vagy ne vegye magára.
  Ha valakinek meg meg ‘betalál’, az ne háborodjon fel, hanem először nézzen szét a háza táján.

  Tipp: Kényszeres kommentelés helyett akár fejlődni is lehet :))

 • Kopter Geza

  A magyar viszonyokat nem ismerem, de itt Szlovákiában van orange, t-systems, at&t, dxc / hpe, nokia, alcatel-lucent, hogy csak párat soroljak.
  T-systems nemrég emelt egy eget rengető központot Kassán.
  Hálózatosdinál nem divat a gyakornokság, meg én amúgy is a munkáért pénzt elvet követem. Ha nem vesznek fel egyből level2/3 rendszergizdának, lehet menni l1-re is. Onnan is feljebb lehet jutni.
  Koleszon voltam rendszergazda, de szinte semmit nem számított. Suliba, polgi hivatalba, stb nem szabad menni, mert ott az egyet jelent a gondnoksággal.
  Azt meg nem hiszem h bárki tonert akarna tölteni meg vindózt installálni. Az azért nagyon a szomszéd Pistike szint, és persze egy zacskó cukorkával fizetnek.
 • Zabalint
  Durden
  Abban teljesen igazad van, hogy kényszeresen kommentelek, csak épp az ok-okozat fordított, nagyon sok dologról van véleményem, ami sokszor ellenkezik másokéval, és nehéz megállnom, hogy magamban tartsam, mellesleg még így is van, hogy megteszem, sosem kommentelek úgy, hogy nincs mondandóm, csak hogy írjak valamit. Lehet ezt bullshitnek mondani, viszont az én véleményem az enyém, és nem pedig valami motivációs bullshit, ami a felszínen nagyon trendinek hangzik, csak épp nincs mögötte semmi. Aki kreatív, az meg egyáltalan nem hangoztatja azt, hogy kreatív, és nem hangsúlyozza, hogy bezzeg a többség meg droid.