Tovább nőtt az átlagkereset

A KSH közzétette a legfrissebb adatokat az átlagfizetésről.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 327 700 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 217 900 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 225 800 forintra becsülhető.

A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 13,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A növekedést erősen befolyásolta a közalkalmazottak bérének nagyobb arányú emelése, illetve a minimálbér és garantált bérminimum 15 és 25%-os emelése.

Budapesti adatok iparágak szerint:

Részletesebb adatok iparágak szerint erre.

Területi megosztás szerint erre. (Budapesti átlag nettó 251 ezer forint, Szabolcs-Szatmár megye nettó 138 ezer forint.)

Share

115 hozzászólás

 • vgaborka
  Nekem a hajvágás (kb birkanyírás) 3 perc és az is 1500 pénz. Múltkor mire a srác mellettem elmondta, hogy mit akar én kész is voltam.
  Sajnos magamnak nem merem levágni, a gyerekek miatt egyelőre nem meri a feleségem vágni otthon, pedig az olcsóbb (5000 Ft egy normális, otthoni hajvágógép).
 • Tamás4
  “Mindenki annyit ér, amennyit keres!” Mondjuk nem éppen erre akarta kilyukadni… Mint, ahogy más is említette, lehetnek olyan szakmák, amik “jellegüknél fogva” alulfizetettek, mint a tanár vagy az ápoló. Nyilván, ők hivatástudatból csinálják, amit csinálnak. Nekik komoly pálya- vagy országelhagyásra kell szánniuk magukat, ha jobban akarnak keresni. Ellenben egy elektromos szakember, egy bolti eladó (lsd. Lidl, Aldi) vagy egy adminisztrációs munkát végző ember, ha nagyon akarja, akkor most megtalálja magának azokat a cégeket, akik hajlandóak fizetni a minőségi munkáért. És, ha nem is 3-4x-es pénzt tud keresni, de az már nem mindegy, hogy a sarki fűszeresnél kap 120 nettót (esetleg minimálra bejelentve), vagy a Lidl-be 200-at.
 • speki
  Hülyeség és nagy kamu az egész! Valóban nőttek valamelyest a bérek de közben meg kell nézni, hogy az elvonások is 3x ára nőttek a fidesz kormány alatt. Kapkodás és “rongyrázás” ami nálunk van de ezzel csak a valós képet próbálják eltüntetni. Felénk munka sincs és ennek ellenére a csapból is az folyik, hogy van, de ez az egész egy nagy hazugság.
 • Garbo
  @ügyvéd
  “Gondolod én ezt nem tudom??? Azért írtam külön….. A t….m tele van már hogy itt mindenki nekem osztja a nemlétező eszét!”

  Mindenki szembe jön az autópályán?

 • Rissa
  @Kiszámoló
  Igen, a ffi hajvágás gyorsabb, főleg a gépi. Bár nekem sincs túl hosszú hajam, volt már, hogy fél óra alatt le lett vágva. Szerintem ha valakinek van egy ügyes kezű párja, simán levághatja a másiknak. Az olló(k), elektromos vágók pár ezer Ft-ba kerülnek, 1x kell csak megvenni. Youtube-on van fent sok DIY, ill. oktatóvideo. A fodrászüzletekben kifejezetten idegesít az a sok süket duma, amiről tudnak beszélgetni, azért is jobb kerülnöm…
 • elpresi
  To all,
  azt azért látni kell h a pénzügyi függetlenséghez és önmegvalósításhoz kell:
  1.) Önmagunkba invesztálás
  2.) Magasabb hozzáadott értékkel jobb fizetés
  3.) Emelkedő fizetéssel aszkétább életmód
  4.) Jövedelem átcsoportosítása befektetésekbe ( üzletrész/vállalkozás/ banki termékek/ingatlan / stb.)
  5.) A későbbi források eltolódása a befektetések felé, ami mellett a “fizu” elenyésző lesz.
  6.) Ja és 1 konkretizált életcél kitűzése, majd a lépések programszerű lebontása, hogyan érem ezt el.
 • Dani2
  SSC-kben sem annyira jelenik meg ez a hihetetlen emelés, ezekben mindig 2-4% körül szokott lenni egy “jó” emelés. A járulékcsökkenés sem gyűrűzött be ide, se a HUF gyengülés hatása (még évekkel ezelőtt).
 • Átlagparaszt
  @Tamás4 „azok az emberek, akik ezt nem képesek felfogni és hőzöngenek és értetlenkednek egy ilyen statisztika láttán, nem is fognak soha átlag környékén vagy afölött keresni. Két okból sem: 1. nincs meg hozzá a képességük, 2. a hőzöngésre és a más hibáztatására van affinitásuk a fejlődés és önképzés helyett”

  Eddig nem hőzöngtem, de az ilyen beképzelt, fölényeskedő, pofátlan arrogancia láttán fogok.

  „Mindenki annyit ér, amennyit keres!”

  Egyik kollégám fia tanársegéd az ELTÉn nettó 170ért.

 • Bálint Tamás
  #Baltzr

  “Mindenki annyit ér, amennyit keres!”

  Ejj, ez de szép mondat volt… Hiába, no, az ilyenek miatt érdemes ide járni…

  Különösen, ha “álamférfi”… 😀 😀

 • Dr. Jones
  #vgaborka: én magamnak tolom otthon kéthetente az egyre kevesebbet (Kulka János-forma). Philips hajnyíró ötezerért, évek óta így csinálom.

  A kopaszodásnak is van anyagi előnye. 🙂

 • Branch
  Tagadhatatlan, hogy nőttek a bérek, legalábbis Budapesten, saját tapasztalat alapján. És ennek igen is örülni kell!
  Viszont bizonyos szakmáknál jóval gyorsabban: pl. IT. Át is képzem magam, mert egész más területen dolgozom jelenleg, de akár milyen jó is vagyok benne, fényévekre vagyok bizonyos szakmáktól és az én bérnövekedésem, ha egyenlő is egy programozójéval, ez akkor is azt jelenti, hogy összegben viszont egyre távolodunk egymástól.
  Ez olyan, mintha magyarország nő 4%-ot, Németország nő 2.5%-ot és mégis távolodunk tőle, mert más a bázis. pl. Magyarországi fizuk 20 éve a német fizuk 40%-a.
  Jó hogy most korrigál kicsit a piac, de cseszheti a fennt megszólalt fizikai alkamazott, mert a bére így is egyre távolodik egy programozóétól.
  Magyarán aki tud, az tanuljon annak amit meg is fizetnek, de ezt már nálam 100x okosabbak már 100x elmondták.Tetszik, nem tetszik ez van.
 • elpresi
  Békés társadalomhoz:
  1.) “Mindenki annyit ér, amennyit keres!” kerülése
  2.) Normál eloszlás ( vagyon ) szigmája 1nél kisebb legyen –> a vagyon jól
  eloszlik a társadalom 80%-án ( alsó 10% szegény, felső 10% tehetős )
  3.) Alsó 10% felhúzása a 80%-ba
  4.) Felső 10% vagyonelemeinek adóztatása
  5.) Ne úgy segítsd a szegényt hogy a “gazdagot” elszegényíted
  6.) De azért a kő gazdagot jól megnyírni
  7.) Kerülni a túl nagy vagyonkülönbségeket, akár mesterséges extra adókkal is
  hogy a társadalmi kohézió ne Afrika szintjén legyen.
  8.) Ha a melós kb megél, de hülyeségekre költ, viszont van folyamatos megújuló
  hitele, bár nem túl kreatív, viszont ez őrzi a békét ( van meló, költekezik, fizeti
  a hitelt, nem borul a rendszer. )
 • jami

  bő fél éve festettem vissza a hajam (a “bolti” festékekre nem jól reagál), azóta csak 3-4 havonta kell egy vágás.
  Magamnak manikűrözök és festem a körmöm 2-4 naponta – egyszerűen annyira gyorsan nő, hogy nem akarok manikűrösnél ülni ilyen gyakran, ritkábban meg nem szép.
  Mákom van a bőrömmel is.

  Ellenben: ruhára sokkal többet költök a férjemnél 🙂 (Aki kopasz 🙂

 • naa
  Márpedig az ingatlannak/bérleti díjnak nagyon vastagon benne kellene lennie. Amúgy sz*rt se ér az infláció értéke a nem a létminimum szélén egyensúlyozóknak, még ha nem is kozmetikáznák.
  Mi az isten haragjára költi az ember a megkeresett pénzének nagy részét, ha nem az ingatlanjára, annak berendezésére, felújítására, nagyobb vásárlására, stb. Tökmindegy mennyi a kenyér, a tej, a hús, a hajvágás, mert ezekből a fogyasztott mennyiség nem nő és forintosítva elenyésző.

  Ingatlan/felújítás/amortizálás vagy bérlés költsége, esetleg az autó vásárlásának a költsége – ezek lennének a mérvadóak.

  Amerikában benne van valahogy az ingatlan, bérleti díj formájában – ami teljesen jó és egyszerűen mérhető lenne. Bizony azt az alternatív bérleti díjat “elfogyasztod” és kidobod az ablakon, mert Te laksz az ingatlanodban. Ez nem “beruházás”.

  naa, utoljára vettem ki a spamből a hozzászólást. Az ürülék emlegetésére (is) automatikusan a szemétbe kerül a hozzászólás. Erre figyelj legközelebb.

 • Petike
  @speki: milyen 3x akkora elvonásokra gondolsz?
 • Tamás4
  @Átlagparaszt Sorry, ha beletapostam a lelkivilágodba, de az erről szóló hírek alatt szinte kivétel nélkül a siránkozás, panaszkodás és értetlenkedés ment, de ez egyébként is általános jelenség. Bocs, ha őszinte vagyok és nem tudok kellő tisztelttel és tapintatossággal beszélni az ilyen fajta mentalitásról. Te tudsz, szerinted ez rendben van? És félreértesz, ha azt hiszed, hogy azzal van bajom, ha valaki keveset keres…
 • vgaborka
  . Jones
  Nekem MÉG nem magas a homlokom (bár már kezdek Mickey egeresedni), így még sokat kell nyírni, hátul sajnos látom. Amúgy nekem is 5 eFt Philips-em van.
 • Paprikajancsi007
  10 eve nem jartam fodrasznal. Mennyi penzt sporoltam?:D
 • Átlagparaszt
  @Tamás4
  Ez nem őszinteség, hanem taplóság. Arról példálóztam, hogy aki „felrobbanó bérekről” beszél, az vagy tökre tájékozatlan, vagy pedig beszopta a kormánypropagandát. Erre te itt jössz azzal, hogy hőzöngök, siránkozok, panaszkodok, hülye vagyok ahhoz, hogy megértsem a statisztikákat, és hülye vagyok ahhoz is, hogy fejlődjek és önképezzek.
 • Tamás4
  @Átlagparaszt “Ugattam erről már itt a múltkor, de ezen a blogon senki nem tud elképzelni félmilliósnál kisebb fizetéseket.” Jössz azzal, hogy ki milyen felsőbbrendű dumát, de úgy kezded a mondandódat, mint a fenti idézet, ami azt sugallja, hogy te már a múltkor is megfellebbezhetetlen tényeket közöltél, amit akkor se és most se akar senki megérteni, de bezzeg te vagy itt az okos. Miközben te nem vagy képes felfogni, hogy amit a statisztikai hivatal közölt, az statisztikailag helytálló és mindenféle mikropéldákkal, mint amilyen a tiéd is, nem lehet megcáfolni (max. árnyalni a képet). Mint ahogy az én példáimmal sem, amik jóval 10-15% feletti béremelkedésről tanúskodnak… Még annyit a hőzöngésről: ha úgy kezded a kommentedet, hogy “ugattam”, akkor az hőzöngésnek fog tűnni, bármit is írsz le utána. Az őszinteség meg sokszor fájdalmas és taplóságnak tűnik. De ez már legyen a te bajod…
 • Szilvi
  Férjem haját én vágom -már egész gyorsan megy- ,a hajamat meg én festem:)) egy festék olyan 1000-1300, míg a festetés több mint 10k lenne. Ezzel is spórolunk:-)
 • Kiszamolo
  Paprikajancsi, csak azt ne mondd most, hogy tusfürdőn és vízen mennyit spóroltál az elmúlt 10 évben. 🙂
 • Bltzr
  Maradj ott ahol vagy, ha neked az jó 🙂 Vagy sírj, az még jobb! 🙂 Sőt a legjobb, ha nyomorodért a kormányt okolod 🙂

  Nejem fizetése 3 év alatt 40% al nőtt. Most készül további emelést kérni, mivel két helyről kapott ajánlatot, ami a jelenlegi fizetése + 100 e Ft bért tartalmaz.
  Nettó kézhez kapott bérről írok, na milyen elvonás nőtt? 😀

 • almastaska
  Ez egyrészt örvendetes, másrészt ilyenkor bennem mindig felmerül, hogy így vajon még meddig leszünk nemzetközi szinten versenyképesek? Mikor fog eljönni az a pont, amikor a nagy multik azt mondják hogy jobbra át, mert onnantól kezdve itt elég nagy recesszióra lehet számítani. Sajnos úgy érzem egyre közelebb ez a pont, egyre több multi települ át (nem véletlenül…). Miklós erről vélemény?
 • Hapci
  Nem tudom milyen 1500 Ft-os hajvágásról beszéltek. Én 3500-ért vágatom a rövid hajam, Budapesten. Lehet menni a biohairbe is, ami ugyan olcsó, de kaparják a fejed, elfelejtik a pajeszod és várhatsz egy csomót mire sorra kerülsz (10 alkalom után elegem lett), meg lehet menni normális fodrászhoz. Ja és nem szalonba járok.
  Az én bérem egyébként 4 év alatt a duplájára emelkedett, de ezért megdolgoztam és volt arcom kérni, vagy ajánlattal beállítani. Kékgallérosoknál nem tudom hogy megy, a multiban gondolom egyszerűbb a történet.
 • Hapci
  Nem fogok idézni de azzal a kommentelővel nem értek egyet, aki szerint ha 2x annyit keresünk, de 2x annyi a fodrász, a kenyér stb., akkor nem vagyunk előrébb. Dehogynem. Nézzétek csak meg pl. a norvégokat. Vegyünk egy keresetet ami mondjuk 3M Ft. 1 főétel 2 sörrel egy átlagos pubban 14ezer. Számunkra nevetséges, ugye? Sokat keresnek, sokat költenek. DE: Az autók, az IKEA, az elektronikai termékek, az ázsiai nyaralás az bizony pontosan ugyanannyi, mint nekünk, szegény magyaroknak. Az ingatlanok hasonlóan. Egy 19 nm2-es lakás Osloban 60 milla. De ilyen fizuval hasonló a helyzet, mint itthon. Úgyhogy igenis emelkedjenek a fizetések, és ezzel együtt emelkedjen a fodrász, a pék, kőműves fizetése is. Mindenkinek jobb lesz.
 • Pít
  Végignézve a kommenteket, nem tudom hol nyírnak 1500-ért férfi hajat, mire megy el akkor az 500ezres fizetés és miért pl. a kereskedelem bővülése mutatja a fejlődésünket?

  Biztos csak a folyamatos növekedés a járható út?

 • Garbo
  Hát, a férjem kb. elfutna, ha én akarnám nyírni a haját, és utána azzal a fejjel kellene járkálnia, de neki sem állnék 😀 Körülbelül ugyanannyiba kerül a fodrászolásunk, mert ugyan nő vagyok, de horribile dictu rövid hajú, a férjemnek ellenben az átlagosnál bonyolultabb frizurája van, így kiegyensúlyozódik a dolog. Viszont mindketten járunk kozmetikushoz, ő mondjuk ritkábban, mint én.

  Ruhákra kb. ugyanannyit költünk, van, hogy ő többet. Amire még költünk, kb. egyenlő arányban, az a jó minőségű bőrcipők, túraruházat. Amire viszont nem, az a körmös, szolárium, műizé, pótmizé felrakatása, ilyesmik.

  Egy szó, mint száz, mi ezen nem spórolunk meg komoly összegeket. Csak ellenpontként, hogy ilyen is legyen itt. 🙂

 • Átlagparaszt
  @Tamás4
  A szóhasználat nem volt megfelelő, és ezúttal se tudtam jól érthetően fogalmazni. Az emelkedő bérekről, meg a rólad alkotott véleményemet viszont továbbra is fenntartom.
 • Valaki
  Meglepődve olvastam, hogy itt mindenki konkrét tényként könyvel KSH adatot.
  Meghökkenve olvastam, hogy simán 5 fős cég átlag 360 as fizetés és stb vannak. Nyilván a matek kijön belőle, elképzelhető, hogy pl BP en van is ilyen pár, de ezt tekinteni átlagnak vagy általános esetnek .min erős túlzás, én ennek az ellenkezőjével találkoztam eddig.
  A mindenki annyit ér mit amennyit keres az meg aztán na … Végül is egy olyan országban ahol Pénztáros Lőrinc okosabb mint Zuckerberg bármi megeshet.

  Ma olvastam ezt 444.hu/2018/02/20/megjott-a-berkulonbozet-2-forint-tobbletet-vihet-haza-az-apolo

  Inkább ez és az ehhez hasonló esetek állnak közelebb a valósághoz a mindennapokban. Az, hogy mindenféle kamupoziciók, hogy indiakutató és hogy a külügyben 800 ezret keresnek a futsalosok és ezen esetek megszámlálhatatlan változatai felnyomják az átlagot attól az még messze nem az a realitás

 • Kiszamolo
  Valaki, mindenki abból indul ki, amit maga körül lát, az lesz neki a valóság és az átlag. Ha melós egy gyárban havi 130 ezerért és Havannán lakik, akkor az, ha 750 ezret keres informatikusként és Budán lakik, akkor pedig az. Egyiknek sincs igaza.
 • sokfa
  @pit: biohajvagoszalon.hu/en/prices/ 1290 ft rovid haj vagas geppel
 • szocske
  A feleségem gyed-en van, előtte eladóként dolgozott.
  1 éven belül másodszor kapott olyan levelet amelyben béremelésről értesítik, összesen kb. 30%-kal nőtt a bére úgy, hogy jelenleg nem is dolgozik.
  Amint visszamegy dolgozni az első naptól magasabb bért kap, mint mikor eljött.
 • Kiszamolo
  Sokfa, szigorúan egy méretre. Ha már oldalt rövidebb, mindjárt 2590 lesz. Mert az annyival nehezebb munka.
 • Tyler Durden

  Mikor még SSC-ben voltam, mondta a főnök, hogy van egy keret, amit szét lehet dobni tetszés szerint a beosztottak között. (nálunk így volt)

  Az összeg siralmasan kevés volt, volt hogy 0%, de volt hogy vicces 0,5%-ot kaptam. A 3-4% százalék volt a max.
  Nagyobb fizetés emelés, csak ha váltasz -akár cégen belül is-, máshogy kizárt volt.

  A bónusz a másik vicc.
  A főnököm tudta kb hogy állok anyagilag (jóban voltunk), mikor hozta az éves értékelést meg a bónuszt, átbeszéltük hogy mennyit nőtt előző évben a portfólióm. Utána mikor átadta a bónuszt sírva röhögtünk, bruttó 30eFt- volt.

  Na többek között az ilyenek (és még sok más) miatt hagytam ott a multit, és nem is szándékozok visszatérni.

  Lehet hogy átlagban emelkednek a bérek, de ha az ember a multinál nem váltogat, vagy nem erőlteti nagyon a kérdést a főnöknél, akkor ott látható emelés nem lesz, legalább is én ezt láttam…

 • antenna
  A melós 2 éve kapott papíron 150-et, zsebbe 100-at. Most kap papíron 200-at, zsebbe jó esetben 50-et. Vagy a cafetériát fogták vissza pl. Hivatalosan nőtt az átlagkereset, de valójában nem biztos, hogy mindenki többet visz haza. De közben az élelmiszer drágult, a szolgáltatások drágultak, az építőipar halál, az éttermek drágultak, a lakhatás nagyon durva és még sorolhatnám. Persze a kormánymédiában csak a béremelés van kihangsúlyozva. Nagyon jó, örülök neki, de az csak az érem egyik oldala.
 • Inevitable
  Soproni szuperinfó, aktuális állásajánlatok, szemezgetés a konkrét ajánlatokból (nettó):

  szállodába vízvezeték szerelő 150.000; szobaasszony: 120.000; masszőr 130.000
  autóiparba betanított dolgozó: 150.000-250.000 (ugyanez egy másik cégnél 140.000-200.000)
  börtönbe vízvezeték szerelő ~175.000, felügyelő ~156.000
  targoncavezető: 200.000
  ikea gyárba: gépkezelő 200.000-220.000

  Mindenki értékelje, ahogy akarja, tájékoztatásul írtam, de szerintem azért ezek nem olyan rossz számok, ráadásul az állásajánlatok többsége nem írja ki, hogy mennyit ajánl, gondolom részben azért mert kézbe fizetnek. Itt a térségben fizikai munkásként is össze lehet szedni a nettó 2-300ezret, igaz a három műszak nem mindenkinek való (nekem pl. biztos nem :D).
  Kontrasztként a vasúton a betanított melósok (állami cég) komoly béremeléssel együtt is olyan nettó 130 körül kapnak.

 • Kiszamolo
  inevitable, miután 30 kilométerrel odébb ugyanezért kapnak 1.300 eurót, azt is 14-szer egy évben, nem tűnik olyan kiugró lehetőségnek, gondolom, nem is találnak épkézláb embert ennyiért Sopronban.
 • Tyler Durden

  Most jöttem pont fodrásztól, 1100Ft (vidéken, 1 éve is ennyi volt.), időpont van szóval nincs sor.
  Vágják géppel-kézzel, bárhogy ahogy kéred.
  Borravaló: ki van írva, hogy az alkalmazottak nem fogadhatnak el borravalót (??).
  Szóval ennek megfelelően 1100Ft-ot fizettem.

  Mondjuk tekintve a nagyobb költségvetési tételeket (lakhatás, kocsi, kaja, stb) nekem hogy 1100 a fodrász vagy 3000 az sokat nem oszt nem szoroz.

 • Inevitable
  Érdekes dolgozatot lehetne írni a témában, ha általánosítani akarok azt mondanám, hogy aki fiatal és képes kimenni, kimegy. Nyelvtudás nagy előny, de ezeket a srácokat DURVÁN túlhajtják odakint, 6-kor indulnak ki és sokan csak este 8-ra érnek haza. Arról nem is beszélve, hogy amíg élsz auslander leszel, soha nem leszel egy közülük. Az idősebbek (50+) már szívesebben maradnak itthon, nem kell utazni, és napi fix a munkaidő. Előnye is van meg hátránya is mindkettőnek, nem vagyunk egyformák, mindenki maga dönti el, hogy bevállalja-e egyiket vagy másikat. Azonban tényleg fontos tudni, hogy nincs kolbászból a kerítés máshol sem.
 • Zabalint

  Amiket írtál béreket, azok nagyon alacsonyak, a lakhatási költségeket figyelembe véve (Sopronban közel budapesti lakásárak vannak, pesti külvárosokhoz képest magasabbak) nem fog emiatt valaki Kelet-Magyarországról Sopronba költözni, az osztrák bérekért persze igen.
 • senkifia
  @Inevitable:

  “Arról nem is beszélve, hogy amíg élsz auslander leszel, soha nem leszel egy közülük.”

  Érdemes elgondolkozni azon, hogy jobb-e becses tagja lenni az itthoni elsavanyodott, egyre szűkülő látókörű, középosztálytól, nyugattól, Nagyvilágtól egyre elszigeteltebb, saját hazájában is egyre elátkozottabb, fortyogó, panaszkodó, szitkozódó, irigykedő, önsajnáltató rétegnek.

  “Azonban tényleg fontos tudni, hogy nincs kolbászból a kerítés máshol sem.”

  Valóban, nyugati bérért nyugati teljesítményt is kell nyújtani és hosszabb távon át kell venni az ottani mentalitást, ha sikeres akarsz maradni.

 • s
  @Dani2: SSC-ben én is ilyesmit hallottam 5 éve amikor elkezdtem itt dolgozni, azóta 110%-kal nőtt a fizetésem. persze ülnek mellettem emberek akik éppen annyit tesznek, hogy a minimum elvárásoknak megfeleljenek, azt is duzzogva, és csodálkoznak, hogy nincs béremelés.
 • Kiszamolo
  s, a legtöbb ember annyit dolgozik, hogy ne rúgják ki és annyit keres, hogy ne mondjon fel. Ha valaki előrejut mellőlük, akkor az a csókos, meg a protekciós, meg aranykanállal a szájában született.
 • Inevitable

  Meh, amiről te beszélsz az már politika, amitől ha tehetem élesen elhatárolom magam.
  Amire én gondoltam az prózaibb: szabadságot 20 év munkaviszony után is csak akkor vehetsz ki amikor mondják, a kulimunkát akkor is te fogod csinálni, ha osztályvezető vagy, ha a honos beosztottal ellentétes véleményen vagytok, automatikusan neki van igaza, stb stb. Köznyelven: ha kint dolgozol, az ottaniak kutyája vagy.
  Nem lehet így hosszútávon meghasonlás nélkül élni szerintem. És a pénz nem minden, még ha itt sokan el sem tudják ezt képzelni. A psziché egészsége felbecsülhetetlen. Szerintem.
 • Családfő
  s és Kiszamoló által írottak margójára: maximálisan igaz, hogy alkalmazottként tenni kell a béremelésért. Akár SSC, alár más multi, akár kis cég, a mindenkori főnök/tulaj örül, ha talál épkézláb embert, aki hajlandó kilépni a megszokásból, nagyobb felelősséget vállalni és többet tenni. Vagy ha cégen belül nem megy, akkor ugyanezt munkahely váltással lehet megtenni. Ekkor jön a béremelés is.

  A baj ott kezdődik, ha az ember alanyi jogon akar folyamatos/jelentős béremelést, de a nagyobb felelősségtől menekül. Nem fog menni. (Legfeljebb a csókosoknak, de ez most irreleváns.)

  A vállalkozó kicsit más téma, viszont az elv hasonló: ott is ki kell tűnni valamiben a versenytársaktól, ha jövedelemben is ki akar tűnni.

 • Zabalint
  @Családfő
  Hát én nem nagyon láttam még itthon embert, aki nagyobb hatáskört utasított volna vissza (a nagyobb felelősségnek ez előfeltétele). A helyzet az, hogy komolyabb fizetésemelést, és egyben komolyabb felelősségkört az esetek 99%-ában csak munkahelyváltással lehet elérni.
 • szemelyesen tapasztaltam

  „a kulimunkát akkor is te fogod csinálni, ha osztályvezető vagy, ha a honos beosztottal ellentétes véleményen vagytok, automatikusan neki van igaza, stb stb. Köznyelven: ha kint dolgozol, az ottaniak kutyája vagy.”

  Ne haragudj, de ezt kijelenteni nagyon nagy butaság. Több mint 10 évig éltem és dolgoztam külföldön (Németország és Svájc), különböző pozíciókban. Semmi ilyet nem tapasztaltam.

  Készséggel elhiszem, hogy létezik a jelenség, de ez az általánosítás nem szerencsés. Ez kb. olyan, mint azt mondani, hogy Puskás jó focista volt, az ország tehát tele van Ronaldókkal…

 • Warrior

  Optimális esetben igaz, amit írsz.
  Én sajnos tapasztaltam, hogy nagyobb felelősséget simán adnak (“Te felelsz ezért!”), de a hatáskör lemarad, szóval nincs mit visszautasítani… 🙂
  Ha úgy tetszik, hiányzik a szponzor. Utána pedig jön a csodálkozás, hogy nem sikerült végrehajtani a feladatot.
 • Családfő
  Zabalint,

  Akkor mást láttunk/látunk, gyökeresen. Természetesen egyikünk saját és családi/ismerősi/baráti tapaszatalata nem ad reprezentatív mintát. A 99%-kal viszont nagyon óvatosan bánnék, mert ugye az 100 emberből 99. Azt bizton állíthatjuk, hogy nem csak 1 ember tud komolyabb felelősségkört elérni munkahelyváltás nélül és a másik 99 nem.

  Az már inkább hangzik reálisan, hogy – és ezt most csak érzésre írom – 100 emberből 70 a komfortzónából kilépés nélkül szeretne jóval több fizetést (és nem kap), miközben 30 tesz érte és vállal nagyobb felelősséggel járó pozíciót. Közülük 15 munkahelyen belül, 15 más munkahelyre váltva éri el ezt.

  Fentieket elsősorban a versenyszférára írtam, csak ott van tapasztalatom illetve a network-öm is lényegében onnan kerül ki.