Új kezdeményezés: ismerd meg a költségvetést

A magyar állampolgárok legtöbbjét a legkisebb mértékben sem érdekli, mi történik a pénzével, amit adó formájában befizet. Akit viszont érdekel, az sincs túl könnyű helyzetben, mert a költségvetésről szóló törvény minden, csak nem könnyen értelmezhető olvasmány.

Ezen a két dolgon szeretne segíteni egy új kezdeményezés. Egyrészt, hogy végre a magyar állampolgárok is legyenek tudatosak és kérjék számon a mindenkori kormányt, mire is fordítják az adóforintokat, amit tőlük vettek el, másrészt hogy civil szervezetek is beleszólhassanak, hogy mire mennyit költsön a kormány.

(Arról, hogy mennyi adót fizet egy átlagember, már írtam itt: Ennyit adózol. Az adózásról általánosságban pedig itt: Milyen a jó adórendszer?)

A kezdeményezés sajtóközleménye itt, az ennél sokkal érdekesebb infógrafikája pedig itt található: Költségvetés 2015

A grafikán vizuálisan is láthatod, mire mennyit költ az állam és erre milyen formában szedi be a pénzt az adófizetőktől. Érdemes megnézni az arányokat és eljátszani a gondolattal, te hogyan osztanád inkább fel azt a 13,5 billió forintot.

A projekt mögött a KFIB áll, az oldalukon találsz néhány jó anyagot a témában, amit érdemes elolvasnod.

Share

53 hozzászólás

 • Zsoca

  6. Sztójayt is hozd fel még vagy négyszer, annyira semmi köze a nyugdíjrendszer szükséges reformjához. De kapják meg azt a pénzt is, nekem mindegy.

  7. Vazze ezzel kezdtem, nyugdíjrendszert megszüntetném és szociális ellátást adnék. És megjegyeztem hogy amit eddig befizetett a nép járulékot azt még visszakapná. Na itt kötöttél bele majdnem minden szóba.

 • Janos82
  :

  1, szerintem nagyon kevesen elnek mar azok kozul, akik 1944 elott erdemi adot fizettek, ha feltetelezzuk, hogy legalabb 4 ev munkaval lehetett erdemben megtakaritani, es 14eves belepokort, akkor 1926 elott szuletettekrol van szo… Ugye latjuk, hogy nem sok ( raadasul az o ingatlanjaikat lebombaztak, allampapirjaik, keszpenzuk elertektelenedett… Ha a pengot az utolso ervenyes arfolyamon szamolod at forintra, akkor valoszinuleg evi 10% hozammal se lesz sok abbol a par tizedfillerbol ami maradt egy 1943as szep vagyonbol… )
  2, a karpotlas mar megvolt. 1szer legyen eleg, nem kene megint…

  En amugy azt tartanam jo otletnek, ha a nyugdij osszegebe beleszamitanak a felnevelt gyermekek jarulekat is. Lenne valami alap, ami a fizetesbol jon ( mondjuk 50-100e ft kozott), es erre meg a gyermekek, unokak utani ( mondjuk max 200e forint + )

 • Kiszamolo
  A vita le van zárva. Minden további hozzászólást kitörlök.