Új lakástámogatás a láthatáron

Két, az ingatlanpiacra komoly hatást gyakorló új intézkedést jelentett be a kormány.

Az első, hogy új lakásnál 5%-ra csökkentik az áfát, vagyis az új építésű lakások ára jelentősen esni fog. Vagy a építők benyelik a hasznot, vagy annak egy részét, de legalább több új lakás fog épülni.

Ha az építők átengednék a vásárlóknak a teljes áfacsökkentést, akkor egy most bruttó 30 milliós lakás jövőre 24,8 millió forintba fog kerülni. (Önerős építkezésnél pedig 5 millióig lehet majd visszaigényelni a forgalmi adót.)

Ez magával tolhatja lefelé a régebbi lakások árát is.

De hogy ez nehogy így legyen, egy elképesztően nagyvonalú ajánlatot lengetett be a kormány: a három gyereket vállaló (tehát akár csak tervezett gyerekek is lehetnek) családok 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, valamint további 10 millió, fix 3%-os kamatozású kölcsönt is vehetnek fel hozzá akár 25 évre is.

A kétgyerekesek támogatása pedig megduplázódott, vagyis 2,6 millióra emelkedett.

Egyrészt szerencse, hogy mindkét emelt ajánlat csak új építésű, maximalizált összegű ingatlanra vehető igénybe (Budapesten 35 millióig), másrészt viszont pont a szinte nem is létező új építésű ingatlanok piacára terel rengeteg embert.

A CSOK szabályainak továbbra is meg kell felelnie az igénylőknek, vagyis nem lehet lakóingatlan a nevükön, ha eladták, a vételárat az új ingatlanra kell fordítani és csak a fennmaradó részre lehet igénybe venni bármilyen támogatást, stb.

Ezzel az intézkedéssel sikerült visszahozni a 2006-2008-as éveket. Ott is boldog-boldogtalan vette fel a szocpolt és az állami kezességvállalás mellett olyan emberek vettek 25 milliós új építésű lakást, akik életükben nem láttak még kétmillió forintot egyben.

De új lakást vettek, mert arra járt a nagyobb szocpol. Pont mint most.

Ha akkoriban az emberek teljesen megbolondultak a 3,6 milliós szocpol miatt és a józan eszüket elfelejtve adósodtak el (tisztelet a kivételnek), akkor vajon most mi lesz, ha 10 milliót találnak az utcán? Megismételjük a történelmet?

Tízezrek csaltak a szocpollal, keleti városokba rengetegen költöztek, akik szocpol ügyeskedés útján kaptak rengeteg pénzt. Most háromszor akkora a tét, gondolom lesznek egy páran, akik nem tudnak majd ellenállni a talált pénznek.

Ennek a 10 milliónak a nagy része az ingatlanfejlesztőknél fog kikötni profitként, mert ennyivel drágábbak lesznek az új lakások, mint jelenleg, az állami támogatások gerjesztette kereslet miatt. Ez történt a kétezres években is.

Összedobva a 10 milliót és a kamattámogatás költségét 25 évre, kijön egy csinos 15 millió forint körüli összeg. Ebből a pénzből nem lehetne inkább állami bérlakásokat építeni és azokat kiadni a többgyerekes családoknak?

Az építőipar azzal is pörögne, a családok nem adósodnának el és nem ismételnénk meg a 10 évvel ezelőtti hibákat, amiket ma is nyög a társadalom.

Na mindegy, ez csak az én véleményem, ha neked van 2-3 gyereked és szeretnél ingatlant venni, figyeld a híreket.

Share

136 hozzászólás

 • okoska2
  Versenyezzünk, ki volt az első! 😉
 • Janos82
  :

  Szerintem itt az is kozrejatszik, hogyha egy 25ev koruli par igy jut lakashoz, mondjuk meg gyerek nelkul, majd jon egy gyerek, es rajonnek, hogy megse szeretnenek tobbet, attol meg be fogjak valalni a 2.at, 3.at, mert egy kb 15-20 millio ftos bukot lathatnak magukelott. Legalabbis ennyi lehet a 10 millio + kamatok, illetve a 10 millio kamattamogatasanak az osszege. Raadasul 10 evig csak gyulik. Bar a reszletek meg nem ismertek, de ha jol tudom,a CsOK eseteben is tobbet kell visszafizetni, ha nem lesz meg a 3. gyerek.

  Oktatasi kedvezmennyel nem szuletne ennyi plusz gyermek. Adokedvezmennyel se, mert azt elvehetik, de ha ezt egyszer odaadjak, akkor marad.

  Szerintem se jo otlet igy csinalni, de a logika az ertheto ami mogotte all.

 • Handalamandala

  Én nem szűkíteném a sáncot a két és a többgyerekes családok támogatása között.
  3 gyerektől nem fenyeget az elfogyás veszélye minket.
  Ezeket a gyerekeket Lázár-gyerekeknek fogják hívni Ratkó asszonyság után szabadon. Nekem mondjuk pont jól fognak jönni a nyugdíjamhoz.
  Szóval hajrá.
 • Garbo

  “Miért gondoljuk, ha ugyanazt csináljuk, mint tíz éve, akkor a végeredmény más lesz, mint 10 éve?”

  Miklós, tudod: az elmebaj első jele, ha ugyanazt csinálod és más eredményt vársz 😀

 • Én is akarok kommentelni
  :
  Olvasd el a mostani CSOK-ot, már abban is benne volt, hogy mekkora büntivel kell visszafizetni a bemondott gyerekek utáni kedvezményt. Tippre azon érdemben nem fognak változtatni. Visszatartó ereje nincs ha megnézed.
 • Janos82
  :

  Ez a tiltas nem a gazdagok ellen van. Nem hiszem, hogy valaki csak azert gazdag lenne, mert 25 evesen vett maganak egy 6 millios garzont. Akkor se, ha az ma 9-10et er.

  Raadasul ha van egy 6 millios lakasod, akkor ezt nem kapod meg, de ha van 60 milliod( nem lakoingatlanban), akkor megkapod a tamogatast:)

  Ami picit szepit, de meg mindig nem jo, az az, hogyha eladtad a 6 millios lakasodat, akkor azt kotelezoen bele kell tenned az uj hazadba(de legalabb megkapod a tamogatast), mig a 60 milliodat nem…

 • antenna
  pontosan ezt fogják csinálni. Akkor majd a szülők nevére íratják az ingatlant, fillérekből megvan, aztán később fillérekből vissza lehet írni.
 • Tibor
  : jo, most leallhatunk vitatkozni azon hogy kinek hol kezdodik a gazdag, altalaban mindenkinek valahol kicsivel sajatmaga folott…
  Az en szememben aki sajat (tegyuk hozza tehermentes) ingatlannal rendelkezik (tehat van egy atlagban minimum tizmillio forintos vagyona), plane fiatalon, 30 eves kor alatt, az mar bizony gazdag.
 • Tibor
  @antenna: annyira szomoru hogy ha jon valami ami tenyleg segitene a raszorulokon, hogy azok, akiknek nem lenne eselyuk sajat erobol elindulni, mert a szuleik nem tudnak a valluk ala nyulni, azok kapnak egy eletkezdesi tamogatast, amit a polgarsag ugye a szuloktol szokott kapni, akkor rogton azzal kell kezdeni hogy ki hogy fog vele ugyeskedni, hogy kell a csalokat kiszurni.

  Most kommolyan, akinek van szazmillioja, annak olyan sokat szamit ez, hogy volna pofaja beadni a kerelmet?

 • xy
  ” Ebből a pénzből nem lehetne inkább állami bérlakásokat építeni és azokat kiadni a többgyerekes családoknak?

  Az építőipar azzal is pörögne, a családok nem adósodnának el és nem ismételnénk meg a 10 évvel ezelőtti hibákat, amiket ma is nyög a társadalom.”

  Ismételjük meg az önkormányzati-állami bérlakások 25 éves hibáját?

 • Janos82

  ertem, akkor ha van egy 10 millios tehermentes ingatlanom, akkor gazdag vagyok, de ha nincs, viszont cserebe 60 milliom van a bankban, akkor nem:)

  Ezen lehet tenyleg nincs ertelme vitatkozni.

  Szerintem meg a tamogatast maximum annak nem kene megadni, akinek legalabb ketszerannyija van mint maga a tamogatas. Mert az nem fair, hogy az egyik osszekuporgat 10 milliot, a masikhoz meg hozzavag az allam 15-20 milliot mondvan, o szegeny.

 • graphite
  Kicsit olyan érzésem van, mint amikor a fronton elkezdik osztogatni a rumot. Az újoncok boldogan megrészegednek, az öregebbek, akik már félig túl vannak egy devizahitelen, óvatosan kortyolgatnak….
 • Janos82
  :

  15 millio forintert ne hajolna le valaki? Ne vicceljel mar. Ha milliardjai vannak, akkor talan, de meg ugyis durva oraber jon ki az igenylesre. Ez olyan mintha az mondanad, akinek van 1 millio forintja, annak ne legyen pofaja lehajolni 150e-ert…:)

  En a tanittaasomat kaptam a szuleimtol, es el tudok indulni onerobol. Eleg sokan vannak ezzel meg igy. Az allamnak elsosorban az oktatast kene tamogatnia, hogy az a fiatal majd jol tudjon keresni, es ne szoruljon ilyen tamogatasokra. Kulonben legkesobb 10-20 ev mulva kerul majd bajba, amikor esedekesse valnak a hazon a felujitasok, de o nem tudja a fizetesebol ezt fizetni…

 • okoska

  és mi van ha van egyhatod tulajdonrésze egy haszonélvezeti joggal terhelt lakásban?
  (sok ilyen van, ahol a nyugdíjas szülők ráiratták a kölkökre)

  ettől még nem lesz gazdag, tulajdona van, amit eladni se tud, max visszairatja a szülőre.

 • okoska

  szülők nevére iratni azért nem teljesen kockázatmentes, pláne ha van tesó is….

 • Tibor
  @okoska: gondolom az, ami a CSOK eseteben, lasd Kormanyrendelet 3.§ (1) b pontja:
  ha a lakas tobb mint ket eve orokles vagy ajandekozas jogcimen haszonelvezettel terhelten kerult az igenylo tulajdonaba, es a haszonelvezo bent lakik.

  Tipikus pelda mikor meghal a nagyszulo, es a szulo koltozik a lakasba/hazba, de a gyerek fizeti ki pl a masik orokost, es ezert nevere irjak a szulo haszonelvezetevel terhelten.

 • Tibor
  : “En a tanittaasomat kaptam a szuleimtol, es el tudok indulni onerobol. Eleg sokan vannak ezzel meg igy” Ez igy rendben is volna, en is igy vagyok.
  Csak nyugdijas apam is velem lakik, mivel neki sincs sajat lakasa (anyam a nagyapamnal, mivel neki sincs sajat). Ezert kellett kijonnom, mert akkor alakas lakberet egy fizetesbol mar nem tudom megoldani, ket lakbert meg plane nem.

  Neked valoszinuleg a szuloknek legalabb van sajatja, igy az o lakhatasukat legalabb nem neked kell tamogatni.

 • antenna
  Tudom, szomorú. De ez a magyar valóság. És ahogy Miklós írta, ha a sokkal kisebb pénzekre is azonnal haraptak a svindlisek, mi lesz ezzel? Én örülnék, ha célzottabban tényleg azoknak jutna, akiknek kell. Ez gyakorlatilag 25M Ft nagyon-nagyon kedvezményesen. Kérdés, milyen ellenhatások indulnak el, megdrágul-e az építési telek, az építőanyag, marad-e értéke a 6-8 milliós lakásoknak.

  Számomra pl. az is kérdés, hogy ha a házaspár egészségi állapota 10 év alatt annyit romlik, hogy még lombikkal sem jön össze a 3 kölök, örökbefogadáshoz meg késő, akkor mi lesz? Tegyük fel, valóban akartak volna hármat. Szóval minden szempontból érdekes a sztori.

 • Tibor
  @antenna: elidegenitesi tilalmat kell csinalni az ingatlanra a 3. gyerek nagykorusagaig, akkor mar mindjart nem lesz olyan erdekes a dolog azoknak akik nem a celjara akarjak hasznalni.
 • Janos82
  :

  Asszem csak a minimum 50% os tulajdonjog szamit, es az is csak akkor, ha senkinek sincs rajta haszonelvezete. Legalabbis most a CsOKnal igy van.

  Ennel jobb a 3 millios, zsakfaluban levo, omladozo haziko, ami lakoingatlan, es 100%ban megorokolte az emberunk:D

  Szoval akarhogy nezem, nem jo ez a “ne legyen lakoingatlana” kikotes. Ha mar van ilyen, akkor vagyoni helyzethez kene kotni, de ott is %os aranyban.

 • antenna
  A saját családomból indultam ki, nálunk teljesen kockázatmentes lenne a szülőkre íratni az ingatlan.
 • Tibor
  De ugy latom hogy sehogy se fog ez nekem mukodni 🙁
  Mar ha kell a tbjogviszony igazolas.
  Mert hogy bejelentett magyarorszagi lakcimem nincs, az egy dolog, azt meg talan valami ismerostol ki tudnam sirni hogy hadd jelentkezzunk be papiron hozza, hogy legyen egy lakcimkartya.
  De hazateresre ez sajnos nem jo: “Külföldi munkavállalók jogosultak TB jogviszony igazolásra?
  Külföldi biztosítási jogviszony esetén az OEP nem tudja kiadni a TB jogviszony igazolást akkor sem, ha a külföldi munkavállaló Magyarországon egészségbiztosítást fizet maga után.”

 • antenna
  Pár éve még úgy ment a szocpollal, hogy ha eladtad a támogatott kéglidet, a támogatás visszarepült az államhoz és ha újra ingatlanra költöttél, akkor vissza lehetett igényelni. Mondjuk erre mondhatná az állam, hogy a legkisebb gyerek 18. születésnapjáig, de minimum 20 évig így kell lennie.
 • József
  Új építésű lakásnak számít az, amit már 10 éve építettek, de csak most adják el a lakásokat (természetesen újként, nem használt ingatlanként)?

  Nálunk most van több lépcsőháznyi ilyen lakás, és egész jó áron. Vajon akkor mi van, ha mondjuk csak 12-13M Ft ezeknek az új lakásoknak az ára? Akkor is “jár” a 10M, vagy akkor kevesebb, vagy mi alapján van meghatározva, hogy mennyi jár? Tud erről valaki valamit?

 • csak kérdezem
  Az miért nem jó megoldás, ha inkább több pénzt hagyunk a kedves munkavállalónál = hadd fizessek már inkább szülőként (sokkal) kevesebb adót és az összegyűlt pénzemből vehetnék magamnak olyan házat, amilyet akarok?
  Ez miért nem tud működni??????
  Miért az a tuti, ha csak azért a tényért, hogy valaki gyereket tud a világra nemzeni (nem felnevelni!) hozzávágunk 10+10 millát?
  Kinek áll ez érdekében?
 • T

  “@Tibor: Akkor majd a szülők nevére íratják az ingatlant, fillérekből megvan, aztán később fillérekből vissza lehet írni.”

  Ha a szulok a gyerek nevere “irattak” az ingatlant (ajandekozas). Onnan nincs vissza ut. A sajat nevukre vissza “iratas” nem fog menni a gyamhatosag nelkul. A gyamhatosag meg termeszetesen nem fog hozza jarulni, hogy a gyerek a vagyonat elajandekozza.

 • Janos82
  :

  Azert, mert ez most egy celzott tamogatas az epitoipar szamara. Raadasul ennek az elonyeit mar 1-2 even belul lehetne latni ( nehany plusz gyerek, sok uj hazepites miatt bovulo GDP ), a hatranyai viszont ( elszallo koltsegvetes, eron felul lakasvasarlok bedolese ) csak a kovetkezo ciklusban vagy talan azutan.

  :

  A feleseged ( vagy te magad) valaljon munkat Magyarorszagon ( legalabbis papiron ). Ehez kell egy valalkozo ismeros, aki nemi penzert felveszi. 6 honap utan megigenylitek a tamogatast es a hitelt, es 1 ev mulva mar be is koltozhettek. Akkor meg megszunik a feleseged szerzodese es kesz. Persze valodi munkavegzes nem kell, csak valami latszat. Lehetoleg reszmunka.

 • antenna
  Ezt nem nekem címezted, szerintem. Én arról írtam, hogy a felnőtt korú tulajdonosok a szüleikre íratják a kéglit és nem a gyerekeikre. Ehhez a gyámhatóságnak semmi köze.
 • L70
  Kíváncsi leszek, hogyan kezelik az alábbiakat:
  – összejön 0, 1 vagy 2 gyerek, majd a szülők elválnak;
  – összejön 0, 1 vagy 2 gyerek, és kiderül, hogy eü probléma miatt sosem lehet 3;
  – születik 1 gyerek, meghal, majd születik még 2;
  – a család külföldre menne dolgozni/élni;
  – a család az ország másik részébe költözne.

  Az ördög a részletekben rejlik.

  Az lehet, hogy a 3 gyereket “nem teljesítőknél” vagy visszafizetik a pénzt és a többlet kamatokat, vagy jelzálogot tesznek az ingatlanra. Ebből egy komoly eszközkezelő lesz itt pepitában.

  Addig meg jó nagy felfordulás az ingatlanpiacon. Hatástanulmány kb annyi készülhetett, hogy “Jól lesz nekünk ez 2018-ban?” / “Hidd el, Viktor, nagyon!”

 • Zabalint

  “Szerintem itt az is kozrejatszik, hogyha egy 25ev koruli par igy jut lakashoz, mondjuk meg gyerek nelkul, majd jon egy gyerek, es rajonnek, hogy megse szeretnenek tobbet, attol meg be fogjak valalni a 2.at, 3.at, mert egy kb 15-20 millio ftos bukot lathatnak magukelott.”

  És ez szerinted pozitív? Tudom, hogy csak leírtad most ezt, de a véleményedre vagyok kíváncsi.

  Mert az én szememben ez olyan, csak enyhébb formában, mint betiltani az abortuszt még azok esetében is, akiket megerőszakoltak. Mert akkor több gyerek volt.

 • tundra
  Mikor fogják egyszer végre a lakásbérlést is támogatni? Nyomatják a saját lakást aztán panaszkodnak az alacsony mobilitás miatt.
 • Zabalint
  Amúgy az állami bérlakásokkal nem értek egyet.

  Ha az állam nem támogatna semmilyen lakácélt, és az önkormányzatok is kiszállnának a buliból, akkor idővel egészséges lakáspiac lenne, és megjelennének a lakásokat bérbeadó magáncégek is. Az önkormányzati bérlakás rendszer gettósodáshoz és a szegénység konzerválásához vezetett, az államival is ez lenne.

 • Király Attila
  Hááát összerándult a gyomrom egy pillanatra, amikor ezt elolvastam.
 • debora
  A rendszerváltás idején azt gondoltam, hogy ezentúl a dolgozó embört megfizetik és abból vesz, amit akar, fel tudja nevelni a gyerekeit, gyűjthet a nyugdíjas évekre, stb.
  Ehelyett mi van? A fizetések ugyanúgy a béka feneke alatt és továbbra is állam bácsi osztogat. Ingyen könyv, ingyen ebéd, ingyen utazás, adóelengedés, most meg ez. Iszonyat bürokrácia, pazarlás, kézből etetés. Ráadásul megosztja a társadalmat, de lehet, hogy ez a cél.
 • Garbo
  : Az építési vállalkozóknak.
 • cabala
  Sose értettem ezeket az állami osztogatásokat. Megpróbálják mindenféle feltételekhez kötni… aztán a rászorulók igazán nagy körét nem sikerül megint belőni és a svindlisek járnak jól, meg egy csomóan rosszul, akik hitelcsapdába kerülnek és emiatt megint növelni kell az adót a kimentésük miatt…

  Ahelyett, hogy aki rászorul, az visszaigényelhetné a befizetett adójából. (Ezzel is fehéredhetne a gazdaság.)

 • Chemist

  “Miért gondoljuk, hogyha ugyanazt a hülyeséget csináljuk mint 10-15 éve, akkor most más lesz a végeredmény.”

  Alapvető tévedésben vagy: a Fidesz NEM tekinti “hülyeségnek” (kudarcnak) a történteket:
  – ott és akkor a szocpolosok boldogok voltak és az aktuális kormányra szavaztak
  – épült egy csomó ház, az építési szektor boldog volt és az aktuális kormányra szavazott (nemcsak a haver vállalkozó, de a kőműves is, mert volt munkája)
  – amikor bedőltek a hitelek, a megmentettek az aktuális kormányra szavaztak

  Kik vesztettek?
  – A bankok (lehet, hogy most nem szállnak be és nem hiteleznek olyanoknak, akik nem tudnak majd fizetni)
  – Azok, akiknek az adója erre ment, de a kormány sikeresen kommunikálta, hogy az egészet a bankokkal etette meg.

  Összefoglalva, hogyha minden megismétlődik, 300000 bukott hitellel együtt, a Fidesznek ez akkor is főnyeremény.

 • star70
  Annyira örültem, hogy így írtál erről az “óriási” lehetőségről!!!
  + pont részemről(az utóbbi dőben elég meredek volt sok mindenről a véleményed,de most sok piros pontot kaptál)
 • Panasonic
  Tibornak: szerintem az OEP alap esetben nem tudja, hogy Te kulfoldon elsz/dolgozol. Ha par honapig befizeted az eu biztositast, utana ki kell adja az igazolast. Persze ennek utana kell jarni, csak ne ugy kezd az erdeklodest, hogy “kulfoldon dolgozom”
  🙂
 • Panasonic
  Szerintetek az afa csokkentessel, csok kiterjesztessel boritekolhato lakasepitesi es ar robbanast milyen befektetesi eszkozzel lehetne legjobban kihasznalni? Nem lakas vasarlasra gondolok, hanem altalanossagban ingatlanbefektetesi alapra vagy epitoipari reszvenyre vagy??? de amint konkretumrankerul a sor, megakadok.az altalam ismert ingatlan alapok ugyanis inkabb ipari kereskedelmi erdekeltseguek, magyar epitoipari reszvenyt pedig csak a Masterpast jut eszembe. Valami otlet?
 • QTT
  Nincs most időm végigolvasni az összes hozzászólást, szóval lehet elhangzottak ezek a dolgok előttem.
  Szóval én két nagy problémát látod, nyilván tévedhetek, de szerintem a két legnagyobb gond ezzel:
  1. Ezzel gyakorlatilag a vállalkozók járnak jól, ők teszik el a hasznon nagy részét. Menni fognak majd az elszaporodott építkezésen a fiktív számlázások az alvállalkozók rengetegében, illetve kíváncsi leszek sok ilyen újépítésű ház minőségére is. Nem kell meglepődni, ha sokszor a legolcsóbb anyagokkal dolgoznak, meg majd ki lesz számlázva x kömbéter beton, aztán a lakásba a fele sem kerül. Hány ilyen silány újépítésű ház lesz…. Az már csak mellékes, hogy a kisebbség úgy fogja nyomni a visszaéléseket a szocpollal, hogy öröm lesz nézni.

  Folyt….

 • -nb-
  :
  sztem az OEP pontosan tudja, hogy dolgozol-e Magyarországon.
  Azt gondolom, hogy a cégek a bérfizetéskor ezt jól bejelentik, őnekik meg ott van a számítógépjükön.
 • QTT
  Folyt:

  2. Ha ezzel a kormánynak az a célja, hogy szaporodjon a magyar, akkor mellélőtt, nem jó az irány véleményem szerint. Tegyük félre a kisebbséget. Vegyük csak a 3 és 3+ gyerekes magyar családokat. Azt azért kijelenhetjük, hogy nagy részük a szegényebb rétegekben él. Kíváncsi lennék egy ilyen statisztikára, de ha tippelnem kellene 3 gyerekes magyar családból úgy 60-70% biztosan napról napra él. Ezzel csak az a gond, hogy így 3 gyereknek esélytelen a minőségi oktatás és szakma megszerzése. Egyszerűen nem lesz rá keret a szülők nagy részénél. Ebből pedig az adódna, hogyha boldog-boldogtalan szülne 3 gyereket, hogy a felnövő társadalomban még nagyobb arányban lenne a semmihez sem értő, közmunkásnak, segédmunkásnak használt ember. Nagy adóbevételeket nem lehet majd várni tőlük.

 • Dpeter
  Engem a cikkben felsorolt aggályokon túl az iS érdekelne,hogy azt hogyan kívánják megoldani, ha a gyermektelen pár bevállalja, hogy lesz három gyereke, majd mégsem jön össze 10 év alatt. Hogyan hajtják majd be?
 • L70

  Megterhelik jelzáloggal az ingatlant, ha nem fizeti vissza. Az más kérdés, hogy utána ketyeg-e valamilyen késedelmi kamat, és azt is ráterhelik-e az ingatlanra, mert akkor csak idő kérdése, hogy full meg lesz terhelve.

  Következő lépés pedig, ha kellően sokan így járnak, akkor majd a politikusok megmentik őket. Már csak arra leszek kíváncsi, hogy ki lesz a bűnbak, mert a bankokra fogni, hogy nem jött össze a 3 gyerek, az elég meredek ötlet lenne. De szerintem a politikusok simán megoldják majd ezt is. És a hangyák (nem a zemberek, mert azok sosem) majd megfizetik az újban lakhatás örömét a nem teljesítőknek is.

 • Panasonic
  -nb-: Tibornak a egészségügyi szolgáltatási járulékot kellene fizetni, ami pont azoknak van, akiknek nincs Magyarországon munkája, hogy érvényes legyen a hazai eü biztosításuk. Kb 6800 ft/hó
 • magnes
  Nyugi, nem vagy egyedül! Soha, semmilyen támogatásra nem voltunk jogosultak, sőt 2011-ben még a GYES-t is elvették, mert visszamentem dolgozni, ráadásul az állami bölcsődékért horribilis (kb 20.000-t) pénzt kellet havonta fizetni! 2 gyerek kevés, és valóban ráfizetés, de inkább legyen csak 2.

  S valóban, igen nagy problémát vet fel az esetlegesen megszületett gyermekek iskoláztatása. Milyen színvonalú oktatásban tudnak majd részesülni, s vajon milyen orvosaink lesznek, akik képesek lesznek minket egészségben tartani, hogy felneveljük a kívánt 3-4-és ki tudja hányadik gyermeket.

  A robbanásszerű építkezéseket vajon milyen munkaerő fogja végrehajtani, ugyanis nincs megfelelő szakképzés, illetve munkaerő hiány van.

  Engem még ez az összeg sem győzött meg arról, hogy szüljek még egy gyereket, ehhez nem elég a pénzbeli ösztönzés!

 • Feri
  Nemrég adtunk el egy ingatlant csokkal. Szét fog vetni az ideg, hogy ha 10 millióval többért eladhattuk volna jövőre.
 • afonya
  Adott egy távoli Bolygó, ahol – többek között – három bolygólakó él. Ali Bali és Mici. Mindhárman szeretnének venni egy kis bolygókunyhót, ami (most az egyszerűség kedvéért) 100 bolygótallérba kerül, amire régóta gyűjtik tallérjaikat. Majd a bolygó kormánya bejelenti, hogy azok, akiknek rövid (3betűs) a nevük, kapnak az államtól 30 tallért a kunyhóvásárlás támogatására.
  Az első dolog ami történik, hogy az eddig 100 tallérba kerülő kunyhók ára pillanatok alatt felmegy 110 tallérra.
  1. Ali örül, mert saját pénzből csak 80-at kell költeni a kunyhóra.
  2. Bali kicsit szomorú, mert 10 tallérral többet kell összetarhálni, de nincs nagy baj, mert van egy régi kis kunyhója, aminek szintén emelkedik az ára, igaz nem 10 tallérral, de sebaj.
  3. Mici viszont irgalmatlanul anyázik, és bizony megszívta, mert neki elő kell teremteni a +10 tallért.

  Összefoglalva bizony az a helyzet, hogy minden támogatás nagyjából ugyanannyival növeli meg a támogatott termék(ek) árát, amilyen a támogatás mértéke. Ezt világosan lehetett látni a 2000-es évek közepi (szintén nagyvonalú) szocpolnál és egyéb lakásépítési támogatásoknál is.

  Természetesen nem azt mondom, hogy nem támogatandó a 3+ gyermek vállalása esetén a közvetlen állami támogatás (ez örömteli és üdvözlendő), de tuti hogy egy széles kört érintő támogatási rendszer nagy árfelhajtó hatású lesz az ingatlanpiacon. És ezt biztosan nem fogja kompenzálni az áfacsökkentés.

 • Emese
  Az első reakció a hír hallatán az volt, hogy szülök egy 3. gyereket. A második az, hogy megvan az oka, miért nem akarok harmadik gyereket, és ezen 10-20-25 M Ft sem változtat.

  Felvetődő kérdéseim:
  -Van három gyerekem, de egyedülálló anya vagyok. Nem házas.
  – Van három gyerekem, házas is vagyok, de két különböző apától.
  -Két gyerek után megözvegyülök, elválok.
  Én az új lakást sem értem. Ha az a cél, hogy saját lakásom legyen, és nekem jó egy olcsó, régi lakás is, miért nem vehetem meg azt olcsóbban. Az építőipart támogatjuk, vagy a saját lakást?