Újabb áremelés az Axánál

Az Axa Bank is beállt a sorba és áthárította a tranzakciós adót, kivéve a bankkártyás vásárlásokat. A kártyát továbbra is ingyen adta, egy csekély 3 évenként aktuális díj mellett.

Április elsejétől ez is megváltozik, az eddigi ingyenes kártya fizetőssé válik, (minden kártya 2.000 Ft-tal lesz drágább), illetve havonta 150 (sima kártya) és 300 (dombornyomott kártya) forintot felszámol a kártyák után.

(Update: a világ felgyorsult, egy nap alatt máris változott a hirdetmény: a dombornyomott MasterCard kártyák esetén eltekintenek a havi 300 forintos díjtól, amennyiben legalább 40.000 forintért vásároltunk a kártyánkkal. Ez a Visa és a nem dombornyomott kártyákra nem vonatkozik.)

Ezzel tud áthárítani 75, illetve 150 ezer forint bankkártyás vásárlás után fizetendő tranzakciós adót a bank havonta, illetve a kétezer forintos áremelés is fedez újabb egymilliót háromévente.

Ez azt is jelenti, hogy tulajdonképpen fizetsz a számlavezetésért, ha van hozzá bankkártyád is.

Ha eddig volt olyan axás bankkártyád, amit nem igazán használsz, csak van, érdemes visszaadnod április elsejéig. Nekem is van egy kártyám, amit internetes vásárlásra használok, érdemes átgondolni, ér-e ez évi 3600 forintot.

A hirdetményt itt találjátok.

Share

36 hozzászólás

 • Kgyuri
  Elütési hiba: “Ezzel tud átárítani” helyett “Ezzel tud áthárítani”.

  Köszi a hasznos tippeket eddig és a jövőben is.
  Az innen szerzett infók alapján nyitottam egy lakossági K&H Zéró számlacsomagot és Gránit banknál egy 0 Ft-os alap vállalkozói számlát. Ezzel próbálom biztosan 60 napig “kibekkelni” a banki költségeket.
  Gyuri

 • Kgyuri
  Egy hasznos lakossági banki folyószámla összehasonlító kalkulátor:

  ( Remélem nem minősül reklámnak. 🙂 )

 • Kiszamolo
  de 🙂
 • Miki
  Ó, pedig kíváncsi lettem volna… 🙂
 • Kiszamolo
  egyébként nem is pontos az a kalkulátor.
 • Kgyuri
  Nem néztem végig az összes variácót, de a K&H Zérót jól mutatja. 🙂
 • Kiszamolo
  Azt nehéz is elrontani…. 🙂
 • Kisbankar
  Azért érdemes azt is figyelembe venni, hogy az AXA-nal van látra kamat, 500e ft felett nem is olyan kevés. Jellemzően mindenhol máshol ingyen parkol a pénzed, és ha 200e körül költesz mindennel együtt havonta, az már többszáz forint havi kamatkiesést is jelenthet.
 • Laslow
  Bankkártya visszaadás alatt mit értesz? A bank ügyfélszolgálata szerint visszaadásra nincs mód, hanem vagy letiltom (2000 vagy 10000Ft-ért), vagy megvárom míg lejár, és addig fizetem a havidíját.
 • Kiszamolo
  Szerintem meg bármikor visszaadhatod a bankkártyát, hiszen nem feltétele a számlacsomagnak.

  Az Axa mondta, hogy nem lehet visszaadni?

 • Laslow
  Igen, az előbb kérdeztem a telefonos ügyfélszolgálatuktól. Persze nincs kőbe vésve egy ügyintéző infója, lehet, hogy ő tudja rosszul.
 • pdw
  Furcsa, en meg nem talalkoztam olyan bankkal ahol ne lehetne “lemondani” a bankkartyat, hiszen az is csak 1 szolgaltatas.
 • pdw
  Sajnos ez az egyre alacsonyabb alapkamat miatt egyre kevesbe mervado. 500e-t meg minek tart az ember latra szoloan? (Kiveve persze ha epitkezik v vmi magas keszpenzigenyu dolgot csinal.)

  En kivaltottam az AXA-t egy penzpiaci alappal a foszamlavezeto banknal, ez azontul hogy legalabb annyit hozhat mint az AXA, a 100Ft-os veteli/visszavaltasi dij meg kenyszeriti is az embert a jo cashflow menedzsmentre es ketszer is meggondolja az ember h tenyleg ki akar e venni penzt 🙂

 • jurta
  “Persze nincs kőbe vésve egy ügyintéző infója, lehet, hogy ő tudja rosszul.”

  Akkor minek az egész ügyfélszolgálat?

  Pláne, hogy ilyen általános (hozzád nem kötődő) és egyszerű kérdésről van szó.

 • pdw
  Na tessek. 2013ban igenyelt hitel(!) kartyakra a Citibank is felszamitja az adot. Ami poen, hogy meg az altaluk terhelt dijakra is fizetni kell 🙂

  https://www.citibank.hu/hungary/homepage/dokumentumok/cb/cb_05_new.pdf

 • suhanc
  vissza lehet adni a kártyát, kb. egy éve adtam vissza én is. És ez teljesen ingyenes.
 • suhanc
  Ez csak a VISA kártyáknál van így, mert szeretnék azokat kivonni lassan a forgalomból. VISA-t már nem is lehet igényelni.
  Az AXA Standard MasterCard esetén ha havi 40.000-et elköltesz már nem számolnak fel semmit se.
  Illetve elég jónak tűnik az AXA World MasterCard kártya is.
  Az éves díja és kártyagyártási díja elég magas, de ha 160.000 HUF-ot fizetsz vele havonta, akkor még 1%-ot vissza is kapsz. (100.000 HUF-nál 0,5%. Egy pár esetében már eléggé könnyen össze tud jönni. Ha ráteszed az összes rezsidet (dijnet.hu, tavszamla.hu), + közért, étel, ital, mozi, étterem stb. Így nem kell fizetned tranzakciós díjat sem. és kb. az évi -10-12 ezer helyett, akár +10-12 ezerre is kijöhetsz. Ez akár 20.000 HUF nyeremény 🙂 És még pluszban jár hozzá külföldön egy igen magas baleseti biztosítás + ingyenes étel/ital a reptéren a Mastercard váróban 🙂
 • Kiszamolo
  Erről akarok éppen írni
 • suhanc
  És ott van az ingyenes készpénzfelvétel (1-4 darab / hó) az ingyenese SMS szolgáltatás. És hogy 30 napon keresztül kamatozik a fizetésed és csak a hó végén vonja le, mint egy hitelkártya esetében. Így szerintem mindenképpen meggondolandó. Aki pedig évi egyszer-kétszer utazik külföldre, és külön szokott kötni biztosítást, annak mindenképpen megérheti.
 • Kiszamolo
  Sehol nincs a hirdetményben nyoma annak, hogy 40 ezer felett nem kellene fizetni. Te honnan vetted?
 • Laslow
  Nem hagyott nyugodni a dolog, ismét felhívtam az AXA call centert. Ezúttal az ügyintéző felkínált 3. lehetőséget is: vigyem be valamelyik kirendeltségükbe a kártyát és kérjem a lejáratását. Így költségmentesen megszabadulhatok tőle.

  Ez így rendben van, csak kérdés, hogy a másik ügyintéző miért nem tudott ilyen lehetőségről, sőt,miért mondta biztosra, hogy nincs ilyen lehetőség (mondjuk, ez a mai is külön utánaérdeklődött, várakoztatott pár percig).

 • Kiszamolo
  Mondom: erről akarok írni. 🙂
 • kj
  Az új hirdetményben már benne van. A hatályba lépési dátum nem változott, de a fenntartási díjban van egy új sor.
 • Kiszamolo
  De hol? Ez a legfrissebb az Axa oldalán: https://www.axa.hu/static/axa_internet/sw/file/Lakossagi_bankszamla_hirdetmeny20130401.pdf

  Ebben sehol nincs ilyenről szó.

 • Körtefa
  Ebben van, 3. oldal 4. bekezdés alatt. Lehet, hogy a böngésződ még memóriából szedi elő a régi pdf-et és nem tölti le újra. Próbáld meg üríteni a cache-t vagy másik böngészőből letölteni.
 • kj
  Valószínűleg cache-ből kapod a fájlt, mert abban van, a 4. pontban.
 • Kiszamolo
  A dög. Szénné meresztettem a szemem. 🙂

  A hirdetmény élt egy napot a változtatás előtt….

 • Bud Fox
  Jómagam a Gránit Banknál vagyok, rendkívül kedvezőek a díjszabások, 4 kp felvét ingyenes havonta, a netes utalás szintén. Nagyon jó a netbank, mobilbank is van, csak ajánlani tudom. Demján alapította, már egyre több vállalat számlavezetője, 1. évben nincs kártyadíj, utána 950Ft.
 • Bud Fox
  A Gránit Banknál is van látra szóló kamat, mely napi kamatozással számol el, jegybanki alapkamat -2%, 3,75% jelenleg.
 • Medvegyev
  Én is vissza akartam adni, de kettőből két ügyintéző azt mondja, hogy csak 10 000 Ft vagy Mastercard-ra cserével és annak feltételeivel lehet megoldani a dolgot. Erősködtem, hogy egy nagyon híres és hiteles fórumon olvastam, hogy valahogy vissza lehet fiókban hívatni a kártyát és az ingyen van.

  Beszélt az „AXA Genius”-al, de csak azt az infót kapta, hogy holnapra lesz hivatalos állásfoglalás és akkor visszahívnak.

  Saját “B” verzió: Megszüntetem a számlát, akkor ingyen megszüntetik a kártyát, aztán ha újra lesz értelme AXA-t nyitni, akkor megteszem ismét ingyen.

 • medvegyev
  Visszahivtak, meg telefonon keresztul is meg lehet szuntetni a kartyat ingyen, de haromszor mondta a csaj, hogy meg nincs eletben az uj kondicios lista es lehet erdemes lenne megvarni, hogy mi lesz… Ezt burkolt figyelmeztetesnek veszem, szoval meg varok a visszaadassal, nem mintha hasznalnam a Visa-t, de az enyem 🙂
 • Laslow
  Én meg bementem ma az AXA Váci úti ügyfélszolgálatára, ahol ingyen lejárttá módosították a kártyámat. Tulajdonképpen az ügyintéző most hallott ilyenről először, de felhívta a call centert, és ott elmondták neki, hogy tényleg lehet lejárttá módosítani egy kártyát. Telefonon. Úgyhogy átadta nekem a telefont, beazonosítottam magam, és fél perc alatt végeztünk is. A kártyát bevette, kaptam az átadásról egy papírt (amit ott helyben fogalmazott meg), és ennyi. Már csak egy dolog aggaszt: remélem nem fog a rendszerük hirtelen legyártani és kiküldeni nekem egy új bankkártyát, mert azt érzékelik, hogy lejárt a mostani. Erre elfelejtettem rákérdezni…
 • suhanc
  Amíg nem aktiválod nem lenne gond úgyse a kártyával 🙂
 • Tomi
  Szia!

  Elvileg az AXA-nál nincs ránkterhelve az illeték kártyás vásárlásnál. Az ibanq-ban mégis ott szerelep a vásárlásoknál hogy mennyi a tranzakciós illeték. Az most csak tájékoztató jelleű vagy tényleg levonják?!

  Köszi!

 • Omi
  Tomi! Az csak tájkoztatás, mert a törvény (egyébként tök feleslegesen) előírja. Nem levonva a tranzakciós illeték.
 • amargo
  Én is megnéztem az ibanq-ot és párszáz forintnyi illetéket levontak volna már, két visa kártyánk is van, érdemes elgondolkodni a mastercard kártya váltáson.

  Sokat használom internetes vásárlásra, EU belül és kívül is.

  A múltkori cikkedben: //kiszamolo.hu/tudod-e-mennyit-szamol-fel-a-bankod-a-kulfoldi-kartyahasznalatert/
  Éppen az jött ki, hogy a mastercard-bizony drágább lesz, nem is kicsit..
  Ugyanakkor a http://corporate.visa.com/pd/consumer_services/consumer_ex_results.jsp
  és https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/index.html
  a tegnapi napra a mastercard javára dőlt el.

  Én ebből azt veszem ki, hogy a mastercard-al bizony nem járok rosszabbul, bár a visa is eddig elég jó volt.
  2013.jan.15
  MC: 292.598807
  Visa:1 EUR = 296.685329 HUF