Újabb CSOK támogatás

Itt az új hét, itt az új CSOK támogatás. 🙂

Január elsejétől nem kell illetéket fizetni a CSOK-kal vett ingatlanok után, akár használt, akár új ingatlan. 4%-os illeték mellett ez 10 milliónként 400 ezer forint kedvezményt jelent.

Ez azt is jelenti, ha gyereked van, nehogy vegyél ingatlant idén, ha még nem vettél igénybe CSOK-ot. Egy gyerekre is jár CSOK, csak 600 ezer forint, de használt ingatlanra is és ami sokkal nagyobb haszon, hogy az illetéket megúszod, ami egy 50 milliós lakásnál vagy háznál 2 millió forint. Ha pedig még új is az ingatlan, az áfát is visszaadják, persze már csak az új 5%-ot, de az is majdnem 2,4 millió forint a fenti 50 milliónál. (Gondolom, ezzel sikeresen be is fagyasztották az ingatlanpiac felét az év hátralévő részére.)

Persze a részleteket majd később tudjuk meg, törvény még nincs, csak bejelentés.

Kérem a tippeket, a jövő héten milyen támogatást fognak bejelenteni az áfakulcs, az áfa visszaigényelhetősége, a 3 milliós felújítási támogatás és az illetékmentesség után. 🙂

Update: Novák Katalin sejtelmesen csak annyit mondott, hogy még egy támogatás van a tarsolyában, amit hamarosan közzé tesz. Egyelőre várj a lakásvásárlással, amíg nem derül ki, az mi akar lenni.

Share

114 hozzászólás

 • Zabalint

  Van megoldás, alacsonyabb adók, és akkor nem kevés szerencsést támogatnának a többiek, ráadásul minden kiszámíthatóbb lenne. Ja, mondjuk akkor nem lehetne szavazatokat vásárolni…
 • lufi
  Úgy gondolom ereszt a lufi, ezért kell még egy kis maradék pénzzel megszórni a piacot, hogy legyen mit betonozni az elvtársaknak. De ezek már az utolsó vergődések, ha jól pörögne az ingatlanpiac, akkor inkább a támogatásokat csökkentenék, hiszen kell a pénz a költségvetésbe(6-szoros a hiány a tervezetthez).

  Mondhatni lélegeztető gépre került a piac, csak, mint a covidnál is kimutatták, az invazív lélegeztető gép többet árt, mint használ a betegnek.(Ez egy folyamatban lévő kutatás a coviddal, nem tudom, hogy tudományos bizonyosságot nyert-e már a megállapítás, de ne kössetek ebbe bele és ne offoljátok a témát pls)

  Afelől pedig senkinek ne legyen kétsége, hogy a kormányt totálisan hidegen hagyja a születésszám és a gyerekes családok életének megkönnyítése. Mi is azért tudtunk vállalni 1 db gyereket, mert nagyszülői örökölt lakásba tudtunk költözni, albiba sose lett volna

  Rosszul látom?

 • Terka
  Melyik időpont számít lakásvásárlásnak? Az adásvételi szerződés aláírásának a napja, ami megtörtént.Vagy mire a teljes vételárat . Önerő és a hitelt megkapom ami talán januárra elhúzódhat.
 • Edi

  Egykulcsos adórendszerben az alacsonyabb adókulcs jobban támogatja a gazdagabb, mint a szegényebb embert. Emiatt pont ugyanúgy igazságtalan az is.

 • törzsmókus

  > Mi például passzoljuk, mert használt lakás, 2 hónapot tolódna a költözés emiatt (ennek albérleti díjai vannak), előszerződést kéne kötni, ami plusz ügyvédi költség, na meg az eladónak is adni kéne valamennyit, hogy “elviselje” a várakozást.

  szerintem ezt számold át még1x. 2 havi bérleti díj + a komplett (nem a plusz!) ügyvédi költség feltehetőleg jóval kevesebb, mint amit az illetéken (+ esetleges felújításon) nyersz.
  + ha jól értem, az eladónak csak a CSOKot kell kivárni, a többit nyugodtan fizetheted előbb, ha türelmetlen.

  a kockázat persze jelenleg az, hogy még nem jött ki a jogszabály, csak beszélnek a levegőbe/rádióba.

  > És CSOK-ot egyszer lehet felvenni, nem most akartuk

  ezt már felettem kivesézték hogy téves

 • törzsmókus
  mi már épp megvettük a lakást és kifizettük az önrészt, de nem írtuk még alá a CSOKot (elbírálás alatt), decemberben költöznénk.
  baromira érdekelne, hogy el tudjuk-e jogilag húzni januárig (milyen dátumhoz kötik? adásvételi szerződés? CSOK szerződés? folyósítás? átadás/átvétel? …?), de ennek megválaszolásához nyilván kéne a jogszabály, ami még nincs. :-/
  így egyelőre nem tudom hogy örüljek vagy bosszankodjak.
 • józsenzbazsen
  ,

  Illeték szempontból vásárlásnál az illetékkötelezettség keletkezésének napja az adásvételi szerződés aláírásának a napja.
  (Itv. 3§.(3)).

  (Adózásnál, az Szjatv. szerint az adókötelezettség a földhivatali benyújtás napja, de az itt nem számít, és amúgy is általában ugyanaznap, vagy a következőn célszerű benyújtani, különben bonyodalmak lehetnek).

 • Zzz
  Katika és az itteni cikk is az 50 millás ingatlannal példálózik. Csok ide vagy oda, akinek van 20-30 millió forintja+járulékos költségek az nem a csóringer kategória.Az otthonteremtési program a jómódú, jól kereső viszonylag szűk rétegnek lett kitalálva.Párommal szellemi munkát végzünk (vidék) és kb hónapról-hónapra csak a túlélésre játszunk. Egy gyermekünk van, imádjuk, szeretjük, a mindenünk, de bőven elégnek érezzük anyagilag és idegileg felnevelni.
  Saját ingatlanra esélyünk sincs, megtakarítani nem tudunk, mert nem keresünk annyit hogy félre lehessen tenni belőle. (nem azért dolgozom, hogy évi 2-300.000 spórolásért tescós kenyéren éljek, mert csak így menne) A pénzünk egyre kevesebbet ér, lassan nem tudjuk tartani a lépést. Kezd már unalmas lenni, lehet feladjuk. Inkább élek idegenként de megbecsülve egy élhetőbb országban, mint rabszolgaként rettegve adóssággal teli a hazámban…
 • Terka
  Kedves törzsmókus! Én is pont ugyanabban a helyzetben vagyok mint te. A Fundamenta megtakarítás kifizetésénél a gyorsított eljárást kértem . Bár sokkal gyorsabb nem lesz. Ha nem kérném vagy tudnám módosítani akkor januárra ki lehet tolni a vételár megfizetését. Talán a NAV tud erre válaszolni. A lakásvásárlást 30 napon belül kell bejelenteni. Azt pedig a vételár megfizetésekor kerül a birtokunkba.
 • matetoth

  miért van olyan érzésem, hogy akárhova mész, 5 év múlva ott sem lesz elég a fizetés?

  Kétkeresős fehérgalléros család egy gyerekkel a túlélésért küzd? 🙂 Két autóval nem csodálnám, de azt simán elhiszem, hogy nem tescos kenyéren éltek… Mondjuk a rövid hozzászólásodból az jött le, hogy nem a vagyonszerzés a célod (csak nem biztos, hogy tudsz róla), csak arra vigyázz, hogy pár havi biztonsági tartalékod legyen. A többit meg verd el bátran, csak ne sírj, hogy nincs vagyonod.

 • bobo
  Én nem látom, hogy aki nem tud éves szinten legalább pár százezret megtakarítani, annak honnan lenne pénze külföldön új életet kezdeni, pláne gyerekkel. Igenis a kevésből is lehet mindig félretenni, értelemszerűen a többől többet. Csak szemléletmód kérdése, akinél ez hiányzik, a magasabb keresetet is el fogja költeni koppig, megtakarítás nélkül. A takarékos életmód nem nélkülözést jelent, hanem az anyagiak ésszerű beosztását. És Miklós is mindig elmondja, nem csak a költségeinket kell lefaragni, hanem a bevételeinket is növeljük, azzal sokkal többre mehetünk. Nem egyszerű, főleg a mai helyzetben, de egyáltalán nem lehetetlen. Persze ehhez kezdetben le kell hajolni az apróért, hisz a sűrű fillér is jobb, mint a ritka forint.
 • szikra88
  Mi most várjuk a 3. Gyermekünket, Január 14.re.
  Szeretnénk igénybe venni a jelzáloghitel csökkentő támogatást- aminek, olvasatunk szerint,feltétele hogy a hitel hamarabbi legyen mint a gyermek születése.
  Eddig ilyet nem vettünk igénybe-így elvileg a tőketartozást 4 millió ft -tal csökkentik.

  Az adásvételit a héten írtuk alá, a hitelügyintéző hétfőn viszi be a papírokat a bankba.

  Így viszont nem tudunk majd élni az illetékmentességgel.

  Elég nehéz helyzet…mindenképp bukunk milliókat.

 • tumpo
  Ha most befizetek foglalót + vételár előleget előszerződéssel egy új építésű ingatlanra, a fennmaradó összeget pedig csak jövőre az átadáskor, akkor vajon mi számít vásárlás dátumának?
 • törzsmókus
  a végleges szerződés dátuma számít. Piszok mázlista