Újabb kamatcsökkentés a prémium állampapírnál

Három hónap után hirtelen újra csökkent a prémium állampapír kamata, a mostani 2022/I papír forgalmazását holnapi nappal megszüntetik, utána csak a 2022/J vásárolható meg, infláció plusz 2% kamattal, az első kamatperiódusra 3.8% kamattal. Ajánlattétel.

Ennek mint befektető nem örülök, mint adófizető állampolgár annál inkább.

Köszönjük Zsombornak a hírt.

Share

71 hozzászólás

 • mgpx

  @max
  “Most nézem, hogy eltolták a periódust novemberre, így ugyanolyan rossz lesz, mint az utóbbi 2-3 évben kibocsátott papírok (kivéve a most lezárt sorozatot).”

  A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy ez az állítás emelkedő inflációs szint mellett igaz. Egy esetleges fordulat, azaz csökkenő inflációs szint pont növelné azon papírok értékét, amelyek kamata csak késve követik le a csökkenést. Azt ma elég nehéz előre látni, mi lesz 2-3 év múlva.

 • Vili

  “Megint mutyi szagú”
  Miért, itthon mi nem az?
  Amúgy mint adófizető állampolgár, miért is örülünk, hogy kevesebb kamatot fizetnek?
  Ha ott több marad, úgyis ellopják csak, vagy elköltik valami f*szságra, jön a választás, betömik valamivel a nyugdíjasok pofáját vagy valami hasonló .. elmegy a propagandagépezet működtetésére, vagy vizesvébére még ki tudja hány milliárd, állítsuk meg brüsszelt 2.0 plakátkampány, pénztáros l. megint vesz valamit stb.

 • mgpx

  Az ÁKK több korábbi közleményben is jelezte, hogy terven felül fogynak a lakossági állampapírok, pl márciusi hír volt:
  allampapir.hu/hir/nagyon-veszi-a-lakossag-az-allampapirokat
  “Két hónap alatt az állománynövekedés – közel 685 milliárd forint – csaknem elérte a teljes idei évre tervezett 700 milliárd forintos nettó kibocsátást. A lakossági állampapírok részaránya így február végén a teljes adósság 22, míg a forintadósság 30 százalékát tette ki.”

  Jelenleg a 12 hónapos DKJ 0.14 %-os (!) kamat mellett kel el, azaz az állam jelenleg ennyiért tudja finanszírozni magát a piacról, ehhez képest a lakossági kamatok igencsak gálánsak voltak (és vannak). Amikor a kibocsátó jelzi, hogy a tervezett kötvénykibocsátás lényegében teljesült, akkor arra azért lehet számítani, hogy a korábbi kamatszintet már nem fogja fenntartani.

 • Andras

  oke, akkor a buntis PMAK kilove. mi marad mondjuk fel-3/4 eves tavlatban? KKJ, Cetelem szamlan van barmi mas?

 • lala

  FKJ, KKJ helyett Cetelem.
  5 éves új PMÁK részemről felejtős ezekkel a feltételekkel egy olyan országban,ahol nem lehet előre tervezni, visszamenőleg hoznak törvényt és ahol a nemzet strómanjainak gyarapodása biztos csak.

  Az infla nem csökkenő pályán van, jó reggelt! Annak vége.
  Mondjuk az is egy vicc,hogy ha ebéd után utalsz lóvét az államkincstárnál lévő számlára, aznap már nem írják jóvá.

 • Topfly

  @Gaborr nagyon rosszul spekulálsz, hogy a jó kis magyar állampapírodat lecseréled osztalékfizető részvényekre. Valóban igaz, hogy most az osztalékot fizető papírok magasabb hozamot is fizetnek, de mi lesz ha felmennek a kamatok? Az osztalékot fizető részvények két felül is sújtja a kamatemelés. Egyrészt nőnek a cég adósságszolgálati terhei és csökken a profit, ami magával hozhatja az osztalék csökkentést. Másrészről csökkenni fog az osztalékot fizető részvények árfolyama, mert magasabb lesz az elvárható hozam. Ha 5%-ról 10%-ra nő az elvárható hozam és nem változik az osztalék a részvény árfolyama 50%-al fog csökkenni!
  Ez sokkal nagyobb rizikó, mint az hogy 1-2 év múlva a magyar állampapírban lévő pénzed a felét fogja érni dollárban vagy euróban.
  Most életveszélyes osztalékfizető részvényeket tartani!

 • Pupák

  Ez a Cetelem sem gyanús senkinek? OTP, Erste ad 0,2%-t, Cetelem pedig 2%-ot? Quaestor anno 13%-ot adott az OTP 6%-hoz képest, az 2x-es volt, ez meg most 10x-es. Csak kérdezem, véleményetekre vagyok kíváncsi.

 • HunST

  sokasebi
  2017-05-12 at 06:10

  “Annyira utalom a magyar allampapirokat, pontosabban a webkincstar hasznalatat, hogy inkabb lemondok a magasabb kamatrol. Az egesz allamkincstar weboldal egy logikatlan szerencsetlenkedes es egy evtizeddel van lemaradva, kezdve azzal, hogy jelszovaltoztatas 90 naponta, mikozben csak evente egyszer szeretnek belepni, tovabba keverednek a sajat bugyuta fogalmaik is, TeleKincstar vs Call Center, penzszamla vs keszpenz. A telefonszamok mogott azt irja, inkabb irjak emailt, az emailnel a felajanlott targy az hogy csaladtamogatasi ellatas. Nem lehetne bevezetni hogy a bankokban kotom le a penzemet es azok szerencsetlenkednek ezekkel a kontraszelektalt nyomorultakkal?”

  Csak jelzem, hogy szinte az összes szolgáltatás ingyenes! Tudom ma a fikázás menő…
  Bármikor “lekötheted” ker.bankban is a pénzed, államaírt is vásárolhatsz az ő feltételeikkel.
  Olvasgass utána..

 • gaborr

  Topfly: csak az arfolyamvaltozason tobb mint 10 evnyi allampapirhozamom van miota lecsereltem, az osztalek meg hab a tortan. Nem erek ra a visszacseren gondolkodni ha tenyleg emelkedesnek indulnak? Mire emelkedesnek fog indulni addigra ki is porogne ez a “jol kamatozo” allampapir. (Pmak) Amugy nem minden cegnek van jelentos adossagszolgalata, sot, van adossag nelkuli osztalekfizeto ceg is.

 • attila

  @speki ez sajnos egy nagy tévedés! a forint 3 éve stabil ! átlagárfolyam valahol 310 környékén lehet. bár sokan az ellenkezőjét gondolják, de a kormánynak nem célja a drasztikus forintgyengülés, a zemberek nagyon megijednének egy tartósan hónapokig 330 körül tanyázó forinttól így nagy valószínüséggel egy több héten keresztül 330 on stagnáló forint esetén minimum kamatemelés lenne a reakció….az az alacsony kamatpolitika addig lehet jó amíg a fed nem kezd el drasztikusabban emelni, majd pedig az ekb. onnantól a külföldiek kötvényátsúlyozása miatt drasztikus forintmegingás lehet néhány hét leforgása alatt amit az mnb nem tud kontrollálni sehogy sem. a másik dolog hogy mostanság az összes exportáló cég masszívan kihasznál minden egyes forintgyengülést hogy bevédje magát egy esetleges forinterősödés ellen, tehát amíg az export ennyire pörög, nehezen tudna gyengülni érdemben a forint….

 • Nbazs

  “Ennek mint befektető nem örülök, mint adófizető állampolgár annál inkább.”

  Ezt majd egyszer fejtsd ki kérlek, hogy miért is jó az adófizető állampolgároknak?

  Én inkább a megtakarításra való ösztönzést választanám az adómból, mint az újabb mutyikat, meg választás előtti “jótékonykodást”…

 • Zabalint

  Egyébként BMÁK 2026/N nem lett ezzel vállalható alternatíva 5 éves TBSZ-re a az infláció + 2%-os PMÁK helyett? Most elvileg utóbbi jobb, de ha megindulnak felfelé a kamatok, akkor simán alakulhat úgy a helyzet, hogy a DKJ eléri vagy meghaladja az inflációt (ahogy volt ez korábban is), és 0,75%-al magasabb a BMÁK bónusza, mint a PMÁK prémiuma. Persze az is kérdés, hogy 5 és fél év múlva is 1% lesz-e a visszaváltás.

  Volt korábban említve a féléves és az éves kincstárjegy, hogy azoknak nincs értelme. Nos, annyi van, hogy azoknál csak 0,5% a visszaváltás szemben a PMÁK-ak, tehát van olyan lejárat előtti scenario, ahol ezek jönnek ki jobban. Meg persze fél évre a fél éves jobb a PMÁK-nál(1,5 vs 0,9). Ellenben a kétévest nem tudom hová tenni, annak ugyanúgy 1% a visszaváltása, mint a pmáknak, tehát akkor is rosszabb, ha valamiért másnap vissza kell váltanod. Úgyhogy nem tudom kinek éri meg…

 • Kiszamolo

  Pupák

  //kiszamolo.hu/latogatoban-a-bnp-paribas-nal/

  A cetelem a BNP bankja.

 • Random okos

  Zabalint

  Én konkrétam tegnapelőtt őrjöngtem ezen.
  Kijött a hír, hogy áprilisban 170 milliárd forintért vett a lakosság az új kétéves papírból. Ezzel magasan a legnépszerűbb volt.
  Egyszerűen nem értem. Tényleg ilyen hülye a magyar? Vagy hazudik az akk?
  Valaki segítsen megérteni mert megbolondulok.

 • Pupák

  Kiszámoló
  Köszönöm szépen a megnyugtató választ!

  Zabalint
  Nem hülyék az emberek, csak óvatosak és gyengék a pénzügyi ismereteik (mint pl. nekem is). Először próbálkozik az ember a bankjánál lekötéssel, hogy 0,01% helyett kapjon 0,2-0,4%-t aztán szétnéz megtalálja az állampapírt 1,5-2,5%-kal és megörül neki. Értem, hogy az infláció miatt még így is kevesebbet fog érni a pénzém, de a bankszámlán/cihában tartásnál így is kevesebbet bukok. A többi befektetési/megtakarítási formához pedig még nem értek így pedig nem ugrok bele. Szerintem az ilyen emberek vesznek rövid lejáratú állampapírt.

 • lala

  Én frankón nem értem,hogy ki az, aki FKJ-t, KKJ-t vesz, amikor ezeknél ott a visszaváltási díj, Cetelem napi kamatozású ugyanekkora kamattal júniustól.

  Másrész, 2,9%-os volt az infla (ha jól rémlik márciusban). Aki ez alatti kamatért adja a pénzét oda bárkinek, annak biztos sok van,hogy hagyja elégetni.

 • lala

  Pupák, a BNP bankja és elég jó számokat hoz.

 • speki

  attila. A forint stabil de ez a stabilitás az Eu pénzek felgyorsult beáramlásának és a nagy arányú külföldről hazautalt eur milliárdoknak köszönhető, hogy a forint a jelenlegi szinten tartózkodik azonban mid 2 feltétel hamarosan 1-2 éves távlatban változni fog. Az export pörög, a külkereskedelmi mérlegben évről évre jelentős többlet keletkezik viszont ezek csak a beruházások leépülését mutatják aminek lesznek néhány év múlva következményei. Nekem anyósom 14 évet dolgozott kint minden pénzét hazahozta és itt költötte el. A sógorom a családjával kitelepült ő már nem hoz haza semmit. Anyósom éppen most ment nyugdíjba tehát már őt is a magyar állam tartja el és ő sem hoz haza már semmit. Ezt csak jelzem,hogy egyre többen vannak hasonló cipőben és a külföldről hazautalt pénzek is inkább le fognak épülni ezen okok miatt.

 • Csutak

  bankmonitor.hu/cikk/premium-vagy-bonusz-allampapir-melyik-a-jobb/

  ez alapján nem jobb a BMÁK, ha már úgyis arra számítunk,h nő az infla?

 • bb

  PMÁK-kal gyakorlatilag arra fogadsz, hogy -0,75% alatti negatív reálkamat lesz (ellenkező esetben jobb a BMÁK).

 • AKK

  PMÁK a jobb.