Változások a Paypalnál

Pistu hívta fel a figyelmet egy hozzászólásban, hogy új Privacy Policy lép életbe a Paypalnál, szerinte ebből az derül ki, hogy jelenteni fog a magyar adóhivatalnak, ahogy más pénzintézetek is teszik ezt az új megállapodás szerint.

(Mint ismert, a csatlakozó országok bankjai jelentenek a számlatulajdonos adóhivatalának a számláról és az azon lévő pénzeszközökről, ez alól felmentést kaptak a Paypalhoz hasonló “elektronikus pénztárcák” szolgáltatói, cikk itt és itt.)

Bár én nem találtam meg, hogy miből következne, hogy jelent a Paypal mostantól (az USÁ-nak eddig is jelentett, ahogy csalásgyanú, vagy bármilyen más hivatalos megkeresés esetén is bárkinek kiadta az adatokat.), találtam egy másik érdekes dolgot.

A Paypal árat emel, nem is kicsit, amit sikerült eldugnia a Privacy Policy változásról szóló levélbe. Jóformán minden költség fél százalékponttal drágább lesz, beleértve a pénzváltás költségeit is. Ez utóbbi érinti a vásárlókat közvetlenül, a többi inkább csak közvetetve, drágábbak lesznek a termékek az ebay-en és máshol, ahol lehet Paypallal fizetni.

We are changing the standard transaction fee for sellers selling goods or services online to buyers outside the U.S. from 3.9% to 4.4% plus the existing fixed fee based on the currency.

We are changing the standard transaction fee for in store transactions received from buyers outside the U.S. from 3.7% to 4.2%.

We are changing the micropayment fees for in store transactions received from buyers outside the U.S. from 6.0% to 6.5% plus the existing fixed fee based on the currency.

We are changing the cross-border transactions fee for card present and PayPal transactions from 3.7% to 4.2%.

We are changing the cross-border transaction fee for keyed and scanned transactions from 4.5% + $0.15 to 5.0% + $0.15.

We are also adding pricing for verified charitable organizations that will match existing pricing for non-charities.

“PayPal spokesperson Justin Higgs told EcommerceBytes that PayPal is changing the fee for selling online outside the US from 3.9% to 4.4%.

PayPal also charges an additional 2.5% fee for any currency conversion and a 1% international transaction fee to receive payments from another country. Higgs said PayPal is increasing the currency conversion fee from 2.5% to 3.0%.”

Share

56 hozzászólás

 • pistu

  @Mersereg : Benne van foglaltatva a Policyben, hogy bármikor bekérhetik a felhasználóktól ezen adatokat, dokumentumokat, és a meg nem adásuk gyorsíthatja az általuk ismert adatok átadását a hatóságoknak.

  @CRS: pár hónap múlva megtudjuk. 🙂

 • Skrilly

  @disconnect: Nekem több tucat Paypalom van (persze egyik sem a saját nevemen) és általában nem szoktam megvárni, hogy elérjem a 2500 eurós forgalmat. Ha kimerítem a keretet, ugrok a következőre, így nagyon vegzálni sem szoktak. Értelemszerűen az sem izgat különösebben, ha bárhova bármit jelentenek.

 • attila

  @Skrilly én ezzel nem dicsekednék mivel bűncselekmény….

 • Skrilly

  @Skrilly: Mi nem az a mai világban. Fent van egy kalóz windows a gépeden, hopp az is bűncselekmény. Torrentezel? Bűncselekmény.
  Amúgy milyen bűncselekményre gondolsz, mert nekem most hirtelen nem ugrik be egy tényállás sem?

 • pistu

  Közben olvasgattam több nemzetközi fórumot, és igen jól informáltnak tűnő emberkék szerint azért feltételes módban van írva a Privacy Policy-ben az automatikus jelentés az accokról, mert a Deloitte UK fogja megkapni az adatállományt, és ők döntik el, mint 3rd party compliance partnerük, hogy ki számít jelentendő számlatulajdonosnak. A FATCA esetében is ez az eljárás már. Az hamarabb indult.

  Szóval a tények: a PayPal jelentő pénzintézetnek minősül a CRS törvény alapján. Kiadják automatikusan a tavaly év végi egyenleget június 30-ig és a személyes adatokat is.

 • Mersereg

  “nem az a kérdés hogy hogyan kerül a pénz a paypal számlára hanem az, hogyan lehet azt készpénzzé tenni…”

  Én tudok egy nagyon egyszerű módszert. Veszel egy nagyértékű akármit egy on-line boltban, ahol a jogszabály szerint 14 napon belül visszaviheted, és visszakapod a pénzedet. Ennek nulla forint költsége van, ha nincs szállítási költség és te is vissza tudod vinni költség nélkül, azaz a közeledben van kirendeltségük. Nem akarok ötleteket mondani, hogy ezt hol lehet megcsinálni, de számos bolt alkalmas rá, tekintettel arra, hogy nagy összegű rendelés kiszállítása általában ingyenes, de legfeljebb fix összeg. A boltban elvileg lehet, hogy kötözködni fognak, hogy ők PayPal-ra akrják visszautalni, mert onnan fizettél, de ha ragaszkodsz, hogy ne PayPal-ra utaljanak, akkor át fogják utalni, vagy KP megkapod. Elvileg a PayPal számládat meg is szüntethetnéd, tehát nem kötelezhetnek.