Vigyázz, ha feltöltőkártyás vagy

Kiderült, hogy egész Európa terroristái és piti bűnözői magyar feltöltőkártyás telefonelőfizetésekkel telefonálnak, ugyanis több százezer ilyen kártya került forgalomba. Csak egy magyar hajléktalan nevén volt mintegy negyedmillió ilyen előfizetés.

Ezeket a rossz életű emberek arra használják, hogy egyszer telefonálnak vele, aztán eldobják a kártyákat. Így nehéz lekövetni, ki kivel beszélt és mikor.

A magyar terrorelhárítás a helyzet magaslatán volt, ha már a több százezer előfizetés egy-egy ember nevén nem tűnt fel nekik, keresztülvertek egy törvényt, hogy minden feltöltőkártyás mobilt utólag ellenőrizni kell, annak ellenére, hogy húsz éve csak személyi igazolvánnyal lehet feltöltőkártyás telefont is venni. Ja, nem csak egyszer, hanem évenként újra és újra el kell ezt játszani.

Érted, ugye? Ha azokat nem tudjuk elkapni, akik egyszer használnak egy kártyát, akkor legalább azokat szívatjuk szénné, akik évek óta ugyanazt a kártyát használják. Mert azok nyilván a terroristák, akik 15 éve egy előfizetéssel beszélnek.

(Aki pedig eddig is szándékosan más nevére vette a kártyát, ezután is ezt fogja tenni, hiszen mindig lesz szegényember, aki egy ezresért megteszi, hogy a nevét adja, majd maximum nem félévente, hanem negyedévente dobja el a kártyát. Még nehezebb lesz lekövetni az ilyen embereket, mint eddig.)

Ahhoz bénák vagyunk, hogy a valódi veszélyt elhárítsuk, ezért csináljunk olyan látszatintézkedést, amivel milliók életét megkeserítjük minden évben. Mert tőlünk csak ennyi telik. Lehetne ésszel is csinálni, hogy csak azokat a kártyákat ellenőrizzük, amin nincs beszédforgalom évek óta, de aktívak vagy csak azokat az embereket, akiknek 15-nél több kártya van a nevén, de sajnos Józsi, aki gondolkodni szokott, éppen szabadságon volt..

(A másik lehetőség, hogy a Nagy Testvér csak naprakészen szeretné tudni, hogy ki melyik kártyát használja és az egész terroristás történet csak mese és indok a szigorú kontroll bevezetésére. Nem is tudom, melyik a rosszabb. Mondjuk elég nehéz elképzelni, hogy senkinek nem tűnt fel, hogy az összes magyar prepaid előfizetés 5%-a egyetlen ember nevén van és a rendszerben úgy 2.500 oldalon keresztül egyetlen előfizető telefonszámai szerepelnek.)

De a lényeg: a mobilszolgáltatód meg fog keresni, ha jól sejtem személyesen kell majd bevándorolnod az ügyfélszolgálatra az irataiddal. (Bár ne legyen igazam és ne kelljen személyesen bemenni.)

Ha ezt nem teszed meg, július eggyel lelövik a kártyádat. Mert a terrorveszély, ugye.

Azt se tudod, kinek a nevén van a kártya, amit 15 éve használsz? Akkor most gondban leszel,  hacsak nem engedik átiratni a nevedre a kártyát. Érdeklődj a mobilszolgáltatódnál, van-e erre mód.

Ugye nem felejtkezel el a riasztóban és egyéb helyeken használt SIM kártyákról sem? Azok is mennek a kukába, hacsak ki nem bányászod őket vagy legalább a szerződésüket és a telefonszámukat és mész adategyeztetésre a szolgáltatóhoz. Mert azokat hiába fogja hívni a szolgáltató ugye.

Külföldön élsz 10 éve, de megtartottad a magyar kártyát a szám miatt? Mert kell a magyar netbankhoz, meg hogy elérjenek a régi cimborák? Hát, lassan mondj búcsút neki, vagy repülj haza Ausztráliából, ha nem akarod, hogy letiltsák a számodat.

Az erről szóló rendeletet a Magyar Közlöny 64. oldalán találod.

Szóval vedd komolyan és keresd fel minél hamarabb a szolgáltatódat, ha nem akarod, hogy a számod elvesszen.

 

Share

142 hozzászólás

 • Kiszamolo

  Headset, ez eddig is így volt, 10 éve. Na ez nem volt elég jó.

 • Kiszamolo

  Promo próbáld meg átiratni, hátha lehet.

 • Jóska Pista

  A Pajzs saját sim kártyát használ a riasztókban, tuti több van nekik mint 50. Nekem 4 lakás riasztója plusz két kis kínai helymeghatározó (ha megyek egyedül túrázni, mindig magammal viszem, ha valami baleset ér család megtaláljon), ja a nyaraló, és egyéb célra is van még kettő. A kocsik riasztóját már nem fogom tudni a nevemre venni.
  Persze megoldható, a feleségem nevére kell venni párat.

 • Sörhastáncos

  “Tisztelt Ügyfelünk! Tàjékoztatjuk, hogy jogszabàlyvàltozàs miatt 2017.01.01-jétöl mòdosulnak a Domino elöfizetések igénybevételének feltételei. Adategyeztetés miatt hamarosan keresni fogjuk Önt, addig tovàbbi teendöje nincsen. A vàltozàsok összefoglalòjàt a telekom.hu/domino-adategyeztetes weboldalon talàlja. Üdvözlettel: Telekom”

 • graphite

  Komolyra fordítva a szót: ez egy alkudozás. Talán emlékeztek még, a devizahitelek forintosítása előtt, Kósa a TV-ben azt mondta, alacsonyabb árfolyamon lesz a forintosítás. Üzenet volt a bankoknak. Vagy a nyugdíjas erzsébet utalványoknál, hogy nem a posta fogja kivinni őket. Aztán a posta olcsósított.A fiúk így alkudnak. Most valószínű a nehezen kiharcolt, személyre szabott flotta árukat törik le.

 • Maki verem

  Vagy az is lehet, Ákos szponzorálását tárgyalják újra.

 • pez

  @vgaborka

  Pontosan milyen kötelező személyazonotító igazolvánnyal rendelkeznek az emeberek Angliában? Ja, hogy semilyennel, mert 1952-ben eltörölték…

 • Zsoca

  Miklósnak igaza van, ha minden ilyen hülyeség miatt elégedetlenkedne a tömeg akkor nem mernének idióta módon kormányozni.

 • Tamás74

  @Handalamandala ha csak kis összeggel töltötte (pl. T 1500 Ft), akkor az csak kevesebb ideig lesz érvényes (T fél év). Ilyenkor a számot felfüggesztik, de

  @Tinaturner ha valóban használod, akkor ezt elég hamar észreveszed és akkor tölthetsz rá megint.

  @vgaborka ha akarsz, most is vehetsz olyan prepaid kártyát, amelynek vásárlásához és (időszakos) használatához nem kell igazolvány (pl. T Domino Quick).

  @promo921 ennek az át nem írásnak is megvan ám a veszélye. Mondjuk ha neked van ilyen számod, eladod, aztán meg bűncselekményhez használják (nem kell robbantgatni, elég mondjuk hamis 20.000-sel kifizetni a telefonon rendelt pizzát) és máris járkálhatsz a rendőrségre.

 • reader

  @Vili egyszerű dolog, amit lehetne tenni: legyenek tízezrek vagy százezrek az utcákon tiltakozni. Ez hat. Eddig csak ezzel lehetett visszavonulásra kényszeríteni Orbánt. Persze ennyi ember nem feltétlenül SIM kártya ügyben, de mondjuk, hogy ne szórjuk luxusberuházásokra a pénzt, miközben a kórházak omaldoznak, azért már mehetnének százezrek az utcára, mert a saját és a családtagaik élete múlhat ezen.

  De még a saját érdekükben sem képesek az utcára menni, illetve hiányzik a szervezőerő. Az ellenzék nem tudja megmozgatni az embereket, ezért csak valami civil kezdeményezés, kurázsi kellene, hogy az emberek megszervezzék magukat, és százezrek legyenek az utcákon, és ez a kérdés, hogy a saját érdekükben mért nem tudnak az emberek mozdulni, szerveződni (lustaság? ötlethiány?).

 • Gyula

  @Istvan:

  A 250 000 SIM-et nem egyesevel vettek meg.
  Ha valaki csinal egy kamu ceget, aminek megfelelo a szolgaltatasi kore, akkor siman bejelentkezhet barmelyik szolglatatohoz, ez 1000-es nagysagrendben rendelhet SIM kartyat.
  Szoval, csinal egy Fchantom bt.-t valami hajlektalan nevere, bejelentkezik a Telenorhoz, hogy SIM-et akar arulni, rendel hetente 2000 db-ot, fel evig, vagy akar 50 000 db-ot egyszerre, megkapja oket szepen kotegelve. Utana a ceg megszunik szepen.
  Szerintem valaki mar itt a blogon is leirta ugyanezt.

 • Tibor

  Ha minden vonaladas elott egy gephang bemondja hogy “Amennyiben terrorista, nyomja meg a 112-es gombot, ellenkezo esetben tarcsazzon”, annak is kb ennyi ertelme lenne.

 • jOy

  Van értelme? Nincs. Adatgyűjtésre használják? Lehet. Felesleges? Igen!
  Annyi hülyeséget fel lehet sorolni a hétköznapi életünkből, hogy nehogy már egy 2 perces(nek látszó) online regisztráció legyen az, ami tönkreteszi a napotokat!
  Pl. más cikkeknél Miklós szokott javasolni az eljövendő nehézségre megoldást. Itt hiányoltam ezeket, mit lehet tenni, ha nem akarsz regisztrálni: 1, légy előfizetéses 2, szüntesd meg a kártyát, itt a jó alkalom átgondolni, tényleg szükséged van-e rá.
  Végül kíváncsi lennék, Miklós birka jelzőjét hányan vették magukra, akik elolvasták a cikket, és azzal egy húron sopánkodnak (bégetnek?)… mondván mennyivel nehezebb lesz ezzel a (látszat)intézkedéssel élet. Nekik válaszolnék: semennyivel 🙂

 • PanelProli

  Én az intézkedés hatására nem úgy érzem, hogy megvédenek a terroristáktól, hanem úgy hogy terrorizálnak!

  Most akkor én 12-14 havonta szoktam tölteni (mivel évente lejár) a min.15 éves SIM-em bankkártyával majd az utóbbi években netbankon keresztül.
  Nehogymán ne legyen ez elég azonosításként!
  Attól idegbajt kapok, hogy a szolgáltató teljesen érdektelen SMS-ekkel bombáz, hogy boldog szülinapot, meg kellemes karácsonyt stb. nehogymá még ezeket is elkezdjem olvasni, meg még fel is hívjon!!! Mivel amúgy is gyűlölök telefonálni megszüntetném én az egészet a fenébe, de ebben az országban mindenhez kell az a nyomorult telefonszám.

 • Kiszamolo

  Gyula és senkinek nem tűnt fel, hogy a magyarországi teljes feltöltős SIM állomány mondjuk 5%-a egy ember nevén van? A rendszerben 2500 oldalon keresztül egy előfizető számai vannak? Elég nehéz elhinni… 🙂

 • KZoltán

  Én örülök, hogy eddig az állam nem tartotta nyilván, hogy kinek milyen szerződése van. De ha annak a csodálatosan önszabályozó piacnak, és még remekebb szereplőinek nem tűnik fel, hogy valakik – ha nem is 250000-et – de azért ipari módszerekkel, szakmányban vesznek prepaid kártyákat (nyilván valakiknek a smart objective-jeik teljesültek így), és nem lép ellene semmit, akkor nincs mit csodálkozni azon, hogy az állam beletenyerel a buliba.

 • Átlagparaszt

  reader
  „a saját érdekükben mért nem tudnak az emberek mozdulni, szerveződni”

  Azért, mert a magyaroknak ez JÓ. Hogyan is lehetne ez másként. Ezt szokták meg, nekik ez a természetes, mondhatnám, ösztönös létforma. A Fidesz a magyar társadalom esszenciája, és amikor Orbán arról beszél, hogy ők csak a népakaratot teljesítik, pontosan fogalmaz. Milyen tüntetést akarsz te itt szervezni? Négy éve az akkor legnépszerűbb ellenzéki politikus -Bajnai- a Fidesz mutyik elleni tüntetésre hosszas szervezések után ötszáz embert tudott mozgósítani. Orbán egyet füttyentett, és azonnal százezren rohantak ki az utcára békementelni. TE ne dőlj be nekik, ennyit tehetsz.

 • Szinna

  Arra kérnék ötletet, hogy hogyan tudok hozzáférni a riasztós SIM-en évek óta gyűlő forintokhoz. Mert ugye a Domino kártyára fél évente rá kell tenni valamennyi összeget. Azt meg nem tenném meg, hogy kicserélem a hosszú évek óta megszokott telefonszámomat a riasztóéval…

 • PanelProli

  Szóval mivel 15-20 éve kaptam ajándékba a kártyámat, nincs “ügyfélbiztonsági kódom” mindenképpen be kéne mennem valami márkaképviseletbe, bárhol is legyen az, meg bármikor is legyen nyitva! Szabadságot is vegyek ki e miatt?

  Kérdés: Ha júliusig nem sikerül majd ennek eleget tennem, legalább a rajta lévő pénzem visszautalják számlámra?

 • attila

  @jOy 5 éve kaptam ajándékba egy telefont hozzá egy bluemobilos sim kártyát, mivel én csak voip telefonálok ezért tökéletes volt mivel ők adták / adják legolcsóbban a havi 1gb adatot. azóta mindenhova ezt a számot adom meg. a probléma az hogy fogalmam sincs hogy kinek a nevén van a kártya, de nem az enyémen az biztos. akitől kaptam vele már nem tartom a kapcsolatot. most izgulhatok hogy hagyják-e a nevemre venni a számot vagy megint tanulhatja meg mindenki az újat illetve jelenthetem le mindenhol az adatváltozást. és én csak egy ilyen vagyok. gondolhatod hogy hasonló helyzetben még vannak néhányan rajtam kívül. úgyhogy nekem ne mondd azt felelőtlenül h nem nehezíti meg az életem ! már attól nehezebb hogy 6 hónapon keresztül izgulhatok hogy mi lesz enneke a vége ! 5 évig jó volt valami és most már nem jó ! persze én is kártyával töltöm minden hónapban, tehát tök egyértelműen be tudnak azon

 • attila

  @reader na mivel egyre jobban kezdi bökni a csőrőmet hogy a birka magyarnak mindent le lehet nyomni a torkán, ezért hogy én ne érezzem magam birka magyarnak szép lassan elköltözök 200km-mel nyugatabbra hogy a gyerekeim már ne ebben nőljenek fel. Előbb-utóbb nyilván összeomlik a rendszer de én azt nem akarom megvárni, 56-tól 89-ig is túl sok év telt el.

 • attila

  @reader az a durva hogy azok az arabok akiket lenéz a legtöbb európai, ki mertek menni az utcára.

 • Gyula

  QKiszamolo
  Szerintem nyilvanvaloan feltunt tobbeknek is, csak:
  – A telko orult, hogy o lehetett az “Orszag legnagyobb szolgaltatoja*”
  * az aktiv** SIM-kartyak szama alapjan
  ** aktiv= barmi, amit valamilyen uruggyel annak nevezhetunk.
  – A Telko uzletkotoje a segget verte a foldhoz oromeben mert dolt hozza a jutalek, hiszen meses teljesitmenyt nyujtott (Regebben dolgoztam a tavkozlesi szektorban, es oriasi stikliket nyomtak az uzletkotok…)
  – A titkosszolgalat valoszinuleg tudott rola, de nekik meg valoszinuleg kenyelmesebb volt az egyben levo tombbol intezni a bunozok lehallgatasat. (Eleg csak talalomra 250 000 + plusz az amugy mar azonositott adatbazisban levo szamok kozott turkalni, nem lekk a 11 millio
  szamot orszagszerte csekkolni)
  – A Kormany valoszinuleg tojt az egeszre, mert az AFA befolyt, a fedoceg altal felhalmozott vesztesget meg egyszeruen leirta az adohatosag.

 • Gyula

  – A mostani szabalyozas, szerintem pedig a tipikus magyar megszokas egyik megnyilvanulasa, hiszen mindig a lo valamelyik oldalan kell fekudni arccal a porban.
  Felulni a lora sajnos erofesziteseket igenyel.
  Es erofeszitest csak szakertelemmel egyutt erdemes tenni, hiszen egyebkent csak a frusztracio jon.

 • Suto Eniko, pek

  @Handalamandala
  Az biza azert lett lekapcsolva, mert nem toltotte fel a kartyajat. Ismert problema a telenornal is. Evente fel kell tolteni a kartyadat egy bizonyos osszeggel ahhoz, hogy eletben maradjon a szamod. Ha elfelejted, szimplan kikapcsoljak a kartyadat es adjo. Buktad a 15 eves szamodat.

  Valaki kerdezte, hogy minek kell uj szam eseten parazni?
  Mondjuk azert, mert a kommunizmusban leragadt bankok nem kuldenek sms-t kulfoldi telefonszamra ahhoz, hogy a netes platformjukrol tudjal utalni. Igazan kellemes amikor Szingapurbol emiatt kell(ene) hazautaznod.

  @Szinna, ne legyen igazam, de szerintem az a penz buko ha nem telefonaltad le. Ha esetleg valaki jobban tudja, hajra.
  Ha valaki tud kivetelt, ne tartsa magaban.

 • JG

  T-nél a számátírás kb. annyi volt, h bemondtam a számot (se SIM-et, se telefont nem kértek), beírták az adataimat, és kész. 30 nap múlva kész, ha az akinek a nevén van, nem tiltakozik ellene.

  @Szinna: Dominora nem kell félévente tölteni, 2500-al feltöltve egy évig él.

 • QTT

  @reader:

  Itt csak akkor mozdult meg a nép egy emberként és vonult utcára, mikor internetadót lengettek be. Szerintem ez mindent elárul.

 • Kiszamolo

  JG, mondjuk azért ez is elég meleg, ennyi erővel bárkiét átírathatod.

 • w.w.

  Ugyanez volt, amikor a bankokba kellett bemenni a beneficiary ownernek igazolnia magát. Fárasztó de ez van.

 • JG

  Igen, engem is meglepett eléggé 🙂

 • Kiszamolo

  w.w., csak ez teljesen értelmetlen hülyeség.

  Aki direkt más nevén lévő kártyát használ, ezután is ezt fogja tenni, mindig lesz szegény ember, aki egy ezresért a nevét adja.

  Az egésznek az egyetlen eredménye, hogy a normális embereket szénné szívatják a hozzá nem értő döntéshozók.

 • BGY

  BUD-on Lebara ingyen SIM ki volt téve, annyit vettél el amennyit akartál. Egy időben a gépen is osztogatták ingyen.

 • headset

  A 444 szerint nem csak a 200 ezer kártyáról van szó, hanem 1 millió kártya van kéttucat ember nevén.

  Bűnözői körök félillegálisan felvásárolták és aktiválták ezeket a kártyákat.
  Egy részét azért, hogy felárral eladják a bevándorlóknak. Másrészt, ha ezek a kártyák könnyen hozzáférhetőek, bűncselekmények közben fogják használni.
  Az első eredmény, hogy ez az 1 millió kártya és az összes többi, kisebb léptékben vásárolt kamu aktiválásos kártya el fog tünni a rendszerből.

  Biztosan továbbra is lesz egy-egy strómanok által vásárolt kártya, de az más, mint a jelen, amikor a legostobább falusi unokázó is tud a vaterán aktivált kártyát rendelni.

  Ha megszüntetik a 15 napos azonosítás nélküli türelmi időt és lakcímre küldött levéllel kell aktiválni vagy évente meghosszabbítani a SIM-eket, akkor én jónak tartom a rendelkezést.

  Évi 1 levél elolvasása és egy SMS nekem nem “szénné szivatás”.

 • Andru

  És vajon a cégekkel mi lesz? Nemrég vettem cégesre feltöltőset, mert nem telefonálni van, hanem elérésre. Újra végigpapíroztatnak velem mindent? Örülni fogok…

 • Kiszamolo

  headset, miért nem lehet azt az egymillió kártyát kilőni?

  Miért nem lehet azokat az embereket elővenni, akinek 10-nél több kártya van a nevén? Mindjárt nem kellene izélgetni a maradék 99,9998%-ot, akinek csak egy-két kártyája van. De nem, minket ez nem érdekel, mi baltával szoktunk műteni, ahhoz nem kell gondolkodni.

  Meddig tart beállítani a szolgáltatók rendszerében, hogy egy ember ne vehessen 10 kártyánál többet? Ezért miért kell egy egész országot szívatni, ráadásul minden évben?

  Ja, nem szívás évente egy levelet felbontani, HA OTTHON LAKSZ. Mindjárt az lesz, ha az ország másik felében, vagy egy másik kontinensen.

  Miben akarsz fogadni, hogy ezután is fog bárki venni aktivált kártyát bármikor? Maximum egy ezressel drágább lesz.

  Egyébként milyen rendőrsége és titkosszolgálata van ennek az országnak, ha erről nem tudtak? Akkor miről tudnak ezek? Ha valaki ellopja a Gellért hegyet?

 • Madzsar Tenorista

  Amíg az internetes áruházak tele vannak sim kártyával, addig nyugodtan lesz@rhatjátok a Zorbán rezsim idióta intézkedéseit! 🙂

  Kedves Kiszámoló!
  Írhatnál egy cikket a külföldről rendelhető mobil szolgáltatásokról is. Témaindítónak itt van pl. amazonon az angliai Three 42 országban használható 24 GB-os mobilnetje 2 év érvényességgel: amazon.co.uk/gp/product/B01M3VJ2B2/
  De a Three szolgáltatások itthoni felhasználása önmagában is megérne egy misét… 😉 three.co.uk/Discover/Phones/Feel_At_Home

 • Kiszamolo

  Tenorista, próbáltad? Kellett aktiválni?

 • Körtefa

  @Madzsar Tenorista
  Oh, ez extra jónak tűnik!

 • jOy

  @attila: ezek szerint a legnagyobb baj, ami érhet, hogy az ismerőseidnek egy új számot kell megadnod. Ha szerinted ezért fél évig lehet aggódni, hát tedd azt.
  @Kiszamolo: ha elköltözöl és nem jelented át magad, akkor ennél durvább meglepetések is érnek, pl. mindig haza kell utaznod háziorvosért, lakóhely szerinti illetékes hivatalokba. És az egyéb hivatalos leveleket hogy veszed át? Ha másik kontinensen élsz, akkor meg úgyis Skype-on érnek el az itthoniak. (Vagy regisztrálsz online)

 • tip

  “nem szívás évente egy levelet felbontani, HA OTTHON LAKSZ” – hol másutt? ÁSZF-nek bizonyára része, hogy időben közlöd a szolgáltatóval a lakóhelyed megváltozását.

  A távközlési eszközök fegyverként is használhatóak, ezért érthető, ha az állam tudni akarja, kinek a kezében vannak. Anonim SIM soha nem is volt, és még az is érthető, ha az előfizető azonosságát hosszútávon is komolyan vehetően akarják tudni. Hogy ezzel a törvénnyel elérik-e a célt, az más kérdés.

 • headset

  Kiszamolo
  2017-01-12 at 23:07

  “headset, miért nem lehet azt az egymillió kártyát kilőni?”
  Egyetértek, ezt akár azonnal meg kellene tenni.

  “Miért nem lehet azokat az embereket elővenni, akinek 10-nél több kártya van a nevén?”
  Mert lehetnek köztük becsületesek is, akik szeretnének választani, hogy melyik kártyát tartsák meg. És lehet olyan kamu kártya is amiből egy névre csak 9-et jegyeztek be, de az a 9 kétes célra el lett adva.

  “Ezért miért kell egy egész országot szívatni, ráadásul minden évben?”
  Hogy a jövőben is maradjon minimális a más névre szóló kártyák száma.

  “Ja, nem szívás évente egy levelet felbontani, HA OTTHON LAKSZ. Mindjárt az lesz, ha az ország másik felében, vagy egy másik kontinensen.”
  Én sem lakom az állandó lakhelyemen. De pl. a Vodafone-nál meg lehet adni levelezési címet is. Ha ez ugyanaz, mint a lakcímkártyán az ideiglenes, nem hiszem, hogy gond lenne.

 • headset

  folyt.
  Aki nem Magyarországon lakik, az elfogadhatja, hogy ebben a gazdasági, nem állampolgársági kérdésben úgy kezelik, mint egy külföldit.

  “Miben akarsz fogadni, hogy ezután is fog bárki venni aktivált kártyát bármikor? Maximum egy ezressel drágább lesz.” Ezután is előfordulhat, olyan strómannal, akinek van lakcíme. De tudni fogja, hogy a rendőrség nála fog érdeklődni, ha a kártya egy bűnügy közelébe kerül.
  Nem tökéletes, de az előzőnél sokkal jobb.

  “Egyébként milyen rendőrsége és titkosszolgálata van ennek az országnak, ha erről nem tudtak?”
  Olyan, amilyen, ezen ez nem segít. A nyomozóknak eggyel több eszköz lesz a kezében.

  És bocs, hogy rabolom az idődet ezekkel az érvekkel.
  Gondolom, hogy a hozzászólásaimból látszik, hogy többé-kevésbé “rendpárti” vagyok, aki a közbiztonságát bizonyos fokig fontosabbnak tartja a “polgári szabadságnál”.

 • Kiszamolo

  Headset, és ha van kilenc olyan kártya, ami másnál van, akkor mi van? Mindig lesz ilyen.

  Akkor megállapithatjuk, hogy semmi értelme nincs az egésznek, csak arra jó, hogy azt szívassák, akiket nem kellene.

  Újabb pancser és ostoba intézkedés, immár az ezredik az elmúlt években.

 • Kiszamolo

  Joy, például magyar internet bankot hogy használsz ausztrál kártyával? Sehogy.

 • Kiszamolo

  ne haragudj, ez az igazi magyar hozzáállás.

  A hatalomnak mindig igaza van és örüljünk, hogy nem közénk lövet.

  Megmagyarázzuk, hogy nem is akkora baj, ha újabb kontrollt épít és újabb értelmetlen szivatást akaszt az emberek nyakába.

 • Kiszamolo

  A XX század tele volt rendpárti emberrel, akik diktátorokat emeltek a magasba.

  Úgy 100-200 millió ember halt bele és generációk életét nyomorították meg, de rend az volt.

 • Tamás

  “Mondjuk azert, mert a kommunizmusban leragadt bankok nem kuldenek sms-t kulfoldi telefonszamra ahhoz, hogy a netes platformjukrol tudjal utalni. Igazan kellemes amikor Szingapurbol emiatt kell(ene) hazautaznod. ”

  01. A (legtöbb) bank minden további probléma nélkül beállítja azt az SMS célszámot amit kérsz
  02. Ha tisztában vagy az SMS kézbesítés mikéntjével, akkor azt is tudod, hogy a kézbesítés nem a banktól, hanem a bank lokális magyar kapcsolata és a célszám hálózata közötti együttműködés eredménye. Nem triviális az, ami hanghívásnál: fel tudsz hívni “bármilyen” (külföldi mobil) számot de az SMS küldés bármilyen mobil számokra abszolút nem garantált. Melyik szingapúri hálózatba nem megy az SMS?
  M1, SingTel, Starhub? 🙂

 • PanelProli

  “De pl. a Vodafone-nál meg lehet adni levelezési címet is.”
  Micsoda? Beregisztrálni se lehet a neten, az új felületre. Mert kell neki ügyfélbiztonsági kód, de volt ilyen 18évvel ezelőtt?
  Bezzeg a régi felületre simán be tudok lépni de az meg halott!
  Ja mennnnyyyek el a valahol valamikor nyitvatartó izéjükbe és ott majd valami kiscsaj megnézi a személyimet, meg még jól le is fénymásolja, kikéri az összes adatom kitöltett vagy 10 papírt, és az összes személyes adatom majd ott hányódik mindenféle papírokon az asztalon, meg az nézi meg aki akarja. Meg ha nem figyelsz felírnak minden hírlevélre, reklámra, minden létező adatot kikérdeznek amiből statisztikát lehet készíteni.
  És az ilyen ügyfélszolgálatok nyilván késő délelőttöl, kora délutánig vannak nyitva, kizárólag hétköznapokon ja meg ebéd szünet is jár ám!

 • PanelProli

  “A távközlési eszközök fegyverként is használhatóak.”

  Mi lesz betiltják a drótot is, abból tekercset lehet csinálni, abból meg rezgőkört, abból meg rádiót. És a kutya nem fog bemérni, nem fogják kikapcsolni, utólag ellenőrizni a forgalmazást.
  😀
  A “szolgálatok”-nak állítólag pont az a baja, hogy sokan a régi hagyományos konspirációs módszereket alkalmazzák és azt rendkívül nehéz felderíteni, és ahhoz is túl sok ember kell.

  Most valami “nagy szakértő” szólt a kormányzatnak, hogy kis jogszabályozás változással a kártyásokat még könnyebb ellenőrizni. Azt valami rezsiszilárd szólt egy jogásznak, hogy írjon egy törvény, minél gyorsabban minél kevesebb gondolkodással. Ja és minden kapcsolódó területhez értő szakembert messziről kerüljünk el, lényeg hogy kész legyen amit a főnök kért.

  Ki ismer valami terroristát? Felajánlom ingyen a SIM-kártyám. Úgy sem vagyok beazonosítható…

 • jOy

  Remélem te sem haragszol, de az ausztrál példád nem érzem át, hogy probléma lenne, vélhetően a lakosság kevesebb, mint fél ezrelékét érinti.
  A hőskorban még az autókat sem kellett regisztrálni. Csak megvetted, mint egy tárgyat. Aztán itthon 1910 körül bevezették a rendszámot. Lehetett is nagy felháborodás, sok ‘birka’ regisztráltatott, a lázadók meg talán rendszám nélkül közlekedtek..
  Úgy látom most is főleg azok panaszkodnak, akik innen-onnan hozzájutottak egy sim kártyához, amiről azt se tudják kié lehet. Az ilyen kártyák tényleg veszélyt jelenthetnek, ezt nehéz elvitatni.
  Külföldi példád egyáltalán nem életszerű. Személyi igazolvány, jogosítvány hosszabbítása sem intézhető Ausztráliából. Sőt az útlevél meghosszabbításához is lehet át kell utaznod a fél kontinensen, ha épp ott van a legközelebbi konzul.
  Javaslom várjuk meg, lehet-e online intézni a dolgot, addig a téma vihar a biliben.