Világvége-hangulat a tőzsdéken

Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban. Bármihez nyúltál, arannyá vált a kezedben, egyszerűen nem lehetett hibázni. Ha ingatlant vettél, ha részvényeket, de tényleg szinte bármit, elképesztő hozamokat érhettél el a “normális”, eddig megszokott reálhozamokhoz képest.

Mindezt egy szinte inflációmentes környezetben.

Az egész partit a fejlett világ jegybankjainak a pénznyomtatása finanszírozta. A 2007-es világválságot, amit a túlzott és meggondolatlan hitelezés váltott ki, a jegybankok nulla százalékos kamatlábakkal és pénznyomtatással igyekeztek helyre tenni. Ha sok a drogos és túl sokat költenek drogra, adjuk ingyen a drogot, hátha akkor kevesebben lesznek.

A nulla százalékos (sőt akár negatív) kamatok mellett ennyi pénzt öntöttek a piacra a jegybankok az elmúlt közel 14 évben:

A legnagyobb gazdaságok négyezer milliárd dollár jegybanki mérlege közel 26 ezer milliárd dollárra hízott 2022-re. Ha volt egy kis megtorpanás a gazdaságban, azonnal belevágták a gazdaság combjába a doppingot, újabb pénzöntés következett, mert olyan nem lehet, hogy nem dübörög tovább a gazdaság. Hiába nőtt újra a gazdaság, a jegybankok nem akarták abbahagyni a pénznyomtatást és a negatív vagy nulla százalékos kamatok politikáját. A gazdaságon nem hogy hátrameneti fokozat, de még fék sem lehet.

A just-in-time világ

Ha kicsi volt a probléma, doppingolták a gazdaságot. Ha nagy, akkor még inkább, mert más ötletük nem volt. Ráléptek a nagy jegybankok a japán útra, nem mintha az bármikor is működött volna.

Japán elmúlt három évtizede

A tőzsde együtt szárnyalt a pénznyomtatással, hiszen valahová mennie kellett a rengeteg plusz pénznek, negatív kamatú kötvényekbe mégsem tehették az emberek a pénzt.

Tizennégy évig úgy tűnt, hogy megússzuk a dolgot, a rengeteg plusz pénz csak az ingatlanárakban, részvényárakban és egyéb befektetésekben csapódott le, ennek oka, hogy a pénz zöme a gazdagabbakhoz került, akik viszont nem fogyasztottak többet, mint addig.

Még külön elméletet is gyártottak, a modern pénzügyi teóriát, miszerint nyugodtan és büntetlenül lehet pénzt nyomtatni és költekezeni, az állam plusz költéseit majd folyamatosan felszívja a jegybank frissen kibocsátott pénze, feltaláltuk a perpetuum mobile-t, az örökmozgót, ami magától megy az idők végéig. Ha visszaesne a gazdaság, pénzt nyomtatunk, ha nőne az eladósodottság, majd pénzt nyomtatunk, az infláció már nem is létezik.

Erre az idillre rúgta rá az ajtót a valóság. Kiderült, hogy mégiscsak létezik infláció és ha elszabadul, mint a parázs a száraz avaron, akkor ott komoly tűzoltásra lesz szükség.

Akkor is, ha az államok, a cégek, az emberek erejük felett el vannak adósodva. Akkor is, ha sok vagyon (ami mögött semmi nincs, csak pénzbőség miatt jött létre) fog elolvadni.

Ennek megfelelően hónapok óta világvége hangulattal vannak tele a gazdasági hírek.

Az S&P 500-as amerikai tőzsdeindex már 18,66%-ot zuhant idén, a technikai részvényeket tömörítő Nasdaq pedig 27%-ot. Kiderült, amit már régen sokan mondanak, hogy például a Netflix ügyfélkörét nem lehet a végtelenségig bővíteni (be is zuhant az ára a harmadára, ott tart most, mint öt éve), ahogy a Facebookét sem (az is a felét éri, mint tavaly ősszel).

S az ingatlanok? Azok eszetlen áremelkedése is megállt Kínától Kanadáig, mi lesz a szegény ausztrál kisbefektetőkkel is, akik a negyedik lakásukat vették hitelből, aminek idén fog fordulni a kamatperiódusa?

Ennek oka, hogy a FED a brutális, hónapok óta 8% körüli és afölötti inflációs ráták miatt kemény 0,75%-ra “rántotta fel” az alapkamatot és még az is lehet, hogy tovább fogja emelni, hogy csináljon valamit az infláció megfékezése miatt. Anyám ne hagyj el, az is lehet, hogy 3% lesz a dollár alapkamata az év végéig. S 14 év után a pénzcsapokat is képesek voltak elzárni.

Értjük ugye? 2008 előtt szerte a világban az alapkamatok úgy voltak meghatározva, hogy az állampapírok hozamai az infláció felett hozzanak egy kicsivel.

Most 0,75%-os alapkamat 8% feletti infláció mellett már világvége hangulatot teremtett a világban. Itt az összeomlás, itt a recesszió, mindenki ideges és menekülni akar.

Helyezzük egy kicsit nagyobb perspektívába ezt a 18%-os zuhanást.

Ha egy éve tettél be pénzt az S&P 500-as amerikai tőzsdeindexbe, ma 7,05%-kal vagy szegényebb. Dollárban. De hála a gyalázatos magyar forint esésének és a dollár erősödésének, forintban még mindig húsz százalékkal gazdagabb vagy, mint voltál tavaly ilyenkor.

Ha két éve fektettél az S&P 500-as indexbe pénzt, még mindig 36,25%-kal gazdagabb vagy dollárban is. Ízlelgessük egy picit: dollárban két év alatt évi közel 18% haszon az osztalékok nélkül, mindezt egy közel 20%-os zuhanás után.

Ha öt éve fektettél ide pénzt, 61,5% a nyereséged osztalékok nélkül.

Ha az elmúlt öt évben minden hónapban ugyanannyi dollárt fektettél ebbe az indexbe, az éves hozamod még mindig 12,47% dollárban, minden összeomlás ellenére. De még ha két éve kezdted el a havi megtakarítást, akkor is évi 4,73% a hasznod plusz a dollár erősödése.

Ne értsetek félre, értem én az aggodalom okát. Ha eddig nagyobb részt az ingyenpénz okozta a vagyonok ilyen mértékű növekedését és most azt látni, hogy ennek a 14 éves korszaknak valószínűleg vége a berobbanó infláció és a szőnyeg alá söpört gazdasági bajok felbukkanása miatt, akkor jogos a félelem. Ha minden drága a rengeteg pénz miatt a rendszerben és ennek a plusz pénznek egy részét elkezdik kivonni a piacról, akkor nincs hová menekülni a hatása elől, hiszen minden túl van árazva.

De ne csináljunk már úgy, mintha a normalitáshoz való kisléptékű visszatérés egyenlő lenne a világvége eljövetelével. Ez még nem az összeomlás és az apokalipszis, ez csak egy szerény korrekció, sokkal szerényebb, mint amilyennek lennie kellene egy tizennégy évig tartó lufifújás utáni kiengedésnek.

Itt még szó sincs válságról és pánikról, mert ez még nem az, ez egy kismértékű kijózanodás csupán az évtizedes mámorból. Reméljük, hogy sikerül szabályozottan kiengedni a felesleges levegőt ebből a lufiból és nem fog más történni, mint a semmiből létrejött vagyonok egy része újra semmivé lesz. Ha minden jól megy, sikerül a FED-nek a mutatvány és tényleg csak egy “soft landing”-et látunk, ami miatt felesleges a pánik.

Szóval amikor olvasod a híreket, hogy már közel húsz százalékot esett a tőzsde, hogy az elmúlt évek őrülten száguldó sztárrészvényei a felét-harmadát érik, mint néhány hónapja vagy éve, jusson eszedbe, hogy mennyit mentek felfelé ok (értsd valódi teljesítmény) nélkül. Ha nem az elmúlt néhány hónapban tetted be az összes pénzed a tőzsdére, hanem évekkel ezelőtt vagy folyamatosan vásároltál, ahogy a megtakarításaid keletkeztek, most semmi okod az aggodalomra, még mindig jól állsz anyagilag.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 45 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Share

106 hozzászólás

 • porthosz
  videkrol-jott-ember
  ” Tozsdere hosszu tavra olyan penzt viszunk, amire nincs szukseg, ami megmarad az eletszinvonalad fenntartasa utan.”

  Ez egy szép elmélet, láttad már a tömegek által a gyakorlatban is visszaigazolva?
  Ha igaz lenne, akkor tulajdonképpen erre a blogra nem is nagyon lenne szükség.


  ” Azért ezt rengeteg ember teljesítménye cáfolja egészen egyértelműen.”
  Mond azt, hogy fel tudsz sorolni többet mint ahány lotto milliomos van a világon.

  Persze lehet okoskodni, a most induló válság is nyilván azért lesz, mert mindenki csak addig nyújtózkodott amíg a takaró ért. Jah nem…

 • Fifi
  @giorgio: az a J.P. Mirgan valami egysejtu latin neve? -:)
 • Vizibusz

  A növekedési kényszer abból fakad, hogy meg szeretne az ember tartani egy szintet akkor is, amikor a dolgok rosszul sülnek el. Kifoszt az asszony, üzlettárs, bíróság, a komszomolista jegybanki nyomdász vagy a kormány, covid, háború, stb. tök mindegy.

 • sz.p.roller
  Évek óta szinte minden megtakaritás megy USD-be, kisebb része EUR. Aztán irány a tőzsde. Small cap biotech a növekedési része a portfoliónak, volt rajta 80% nyerő is, kb 1 éve csak mészárlás folyik ott, most már bukóban, de hosszú távra vettem, és tudom, hogy nincs garancia a sikerre. És az USD jó részét még 300 alatt váltottam. 🙂 A portfolió másik része meg osztalékrészvények, covid lezárás alatt is vettem, úgyhogy nagyon szép átlagokon ülök, és fektetem be amit fizetnek. ETF-ekből már kiszerettem. Divatos tech részvényeket sose vettem. Magyar piac már évek óta nem érdekel, túl kiszámithatatlan.
  Felőlem még eshet. Fáj látni, de akkor legalább több részvényt tudok venni. A small cap biotechnél már a vizzel együtt a gyereket is kiöntötték, ott brutál korrekció van eddig is, és folytatódik. Van azért magyar állampapirom is, de a játszópénz nagy része USD és EUR alapú.
 • Giorgio
  Gold bug a helyes kifejezés, de szerintem ő nem volt az. 🙂
 • Zsótika

  Igen hosszú felsorolás lenne, megnyugodhatsz. Ahhoz pedig semmi köze nincs a dolognak, hogy egyébként rengeteg ember idióta módon bánik a pénzével és a befektetésével.
  Rengetegen nem tudnak úszni sem, mégsem mindenki szimplán szerencsés, aki nem fullad meg, tudod?
 • videkrol-jott-ember

  En erre reagaltam: “ertelmetlen 20-30 eves idotavlatokat nezni [..] ha a kovetkezo 30 evben szaraz kenyeren elsz”
  Igyekszem tudatosan befektetni, szerintem van ertelme 30 eves idotavot (is) nezni, es kozben nem elunk szaraz kenyeren.

  Az nem igazan izgat, hogy a befektetok mekkora tomege mikent koveti vagy sem azt az egyszeru szabalyt, amivel kb. minden befektetesi tanacsnak kezdodni kellene.

 • BlaZember
  Legyen 200M az a panel, ne legyünk ilyen kishitűek 🙂 Havi 650-700e törlesztőt minden panelra ácsingózó ki tud fizetni, úgyhogy bele kell menni a duplájába, nehogy a sok csóró megvegye a piacot.
 • BlaZember
  “Mond azt, hogy fel tudsz sorolni többet mint ahány lotto milliomos van a világon.”

  Mondj inkább te olyat, aki rendszeresen nyer a lottón. Akkor lenne igazad a szerencsével, ha az árfolyam teljesen véletlenszerűen mozogna függetlenül mindentől, ÉS csak a beszállónak lenne hatása egy hosszútávú kereskedés sikerességére. De mindkettőről tudjuk, hogy nem így van. Úgyhogy van ott nem csak szerencse faktor.

 • Krokodil888
  : ‘Kína és Oroszország ellátási lánc háborút indított a nyugati világ ellen. Egyelőre sikeresen’ : már két éve tart a covid, tehát az ellátási lánc problem nem új. Vagy arra célzol, hogy azt a nyavalyát a kínai komcsik engedték a világra? Ezzel egyetértek. A háború hatása pedig még csak most fogja éreztetni magát.
  ‘A tartósan magas infláció társadalmi robbanáshoz vezet. Főleg a multikulti országokban, ahol a jólét a fő összetartó erő.’ 😀 De bezzeg a homogén, csóró, istenfélő, haza és családszerető, nőgyűlölő népeknél ilyen robbanás elképzelhetetlen. Jó példa erre Sri Lanka… oh wait!
  😀
 • Dühös kincstáros
  Sziasztok!

  Bocs az offért, de a blog értő közönségétől kérnék segítséget.

  Webkincstáron vettem korábban MÁP+ N2026/47-t, aminek 2022.11.22 volt az esedékesség fizetése (pénteken fizetett). Ma (05.23-án) a bruttó árfolyamban lévő felhalmozott kamat 0,01%, az eladási árfolyam pedig 99,51%. Azaz 0,5% az átváltás díja.

  Legjobb tudásom szerint az esedékesség fizetést követő 5 munkapon díj nélkül váltják át, tehát most 100,01%-ot kellene látnom.

  Van ezzel kapcsolatban tapasztalatotok? Hogyan tudom díj nélkül átváltani?

  Köszi!

 • Daniel
  Keep Calm and BUY Oil Stocks!

  Long #OXY #CVX #COM

 • videkrol-jott-ember

  Nezz korul, rengeteg kutatas van mar az aktiv menedzsment hatekonysagarol a passziv indexkovetessel szemben.
  Alapvetoen egy legalabb 10eves periodusu felulteljesitesnek kellene ervenyesulni ahhoz, hogy ezt az alapkezelo tudasanak lehessen tulajdonitani, a szerencsefaktor helyett.
  De erre az alapkezelok kb. 85%-a keptelen. Egy egyszeru passziv indexkovetot 10 even keresztul atlagban felulteljesiteni.

  Lehet ezen vitatkozni, akar huledezni is, en az adatsoroknak es a matematikanak hiszek, tovabba a kozgazdasagtudomanyi nobeldijas tudosoknak, akik ezt levezettek.

 • DRoy

  Én is valami ilyet sejtek.
  Nagyon azt érzem, hogy egyáltalán nem értünk el a plafonhoz az ingatlanárak terén. Bár épp 3 napja mondta az ingatlanos, akivel házat néztem, hogy “ha nem sürgős, várjanak fél vagy egy évet”. De amikor mondtam neki, hogy 1 éve is mindenki ezt hangoztatta, akkor csak mosolygott.

  Dunántúli megyeszékhelyen élünk, kb. 4 éve “tökölünk” a házvásárlással. Gyakorlatilag alig van, mindent, szó szerint mindent felvásároltak már, azokat is, amik 2-3 éve álltak.
  12-15 milliós hitel kellene maximum, van bennem most is bizonytalanság, ugyanakkor meg mégis az az érzésem, hogy lépni kellene, mert még feljebb mennek az árak. (Oké, az eladandó lakásom is felkapott helyen van, annak az ára is emelkedik.)

 • zinda
  Kedves kihámoló! a pénz “nem megy” és “nem csapódik le” részvénybe/ingatlanba/kötvénybe…ha így lenne akkor eltűnne, de mint tudjuk nem pontosan ezért a több pénz nyomja fel az árfolyamokat……tehát az árfolyam megy fel és benne a vélt érték…a “befektetők” azt hiszik mindig van feljebb …

  A pénzt valahová tenni kell. Ha müncheni lakásba, akkor abba, ha csodarészvénybe, akkor abba. Akkor is megveszik a müncheni lakást másfél millió euróért, ha minden józan ember tudja, hogy a fele is nevetségesen sok lenne. De muszáj valahová tenni a pénzt, főleg Európában, ahol negatív kamatokkal büntetik a megtakarítókat.

 • porthosz
  BlaZember

  A tőzsdén irányok vannak, alapvetően vagy medve piac van vagy bika piac. Ha eltalálod az irányt, akkor egész hosszan akár 10-15 évig is simán nyerő vagy anélkül hogy annyit tudnál hogy 2×2 mennyi.
  Egészen addig amíg nem fordul a piac, akkor szokott jönni a nagy sírás. Viszont addig a pontig általában mindenki rettentő nagy tőzsdezseni.

  De én szívesen elhiszem hogy ide csupa zseni jön kommentelni aki annyira érti a tőzsdét hogy már milliárdos (csak nem értem akkor minek kommentel ide, szürcsölgesse a koktélját valami szigeten).

  A probléma nem velük van, hanem azzal amikor már Jóska bácsi meg Mari néni is elhiszi hogy ő tőzsdezseni mert a bika piac utolsó évében eltalálta az irányt és ezért betolta az összes maradék megtakarítását is. Aztán jön a fordulópont, és pikk-pakk -20-30%-ban áll, amit meg már fél realizálni. Majd -50%-nál már a -20% is nagyon vonzónak tünik…

 • csizkek
  “a babaváró hitel 10 milla és legyen a lakások önereje 20 % -ról 10 % azaz már el is érkeztünk hamarosan a 100 000 000 forintos panelárakhoz. ”
  Legyen igy. 10 mio babavarot betolsz 10% onreszbe. Felveszel 90miot. THM hamarosan a 8-10%. 8%-al szamolva a 90mionak a havi torlesztese 660000 (30ev futamido) Dobd hozza meg az indulo koltsegeket, 10 evente felujitas koltsegek. HAvi 700k egy panelert.
  Uhumm, kicsit bilibe log a kezed. Es ez meg csak egy optimista 8% THM. 10%-nal ugyanez mar havi boven 800k+ lenne.
  Olyat fog zakozni az ingatlanpiac, hogy orom lesz nezni.
  Vagy ala-putolnak vmi ingyen hitellel megint, de akkor nezegetheted az 1000HUF-os eur-ot.
 • Amondó
  2014-ben egy 17.kerületi nagy lakás a Pesti ùton az elágom 8,6M forint volt, de a kutyának sem kellett.
  Most ezek a lakások 40 ès 50 millió között vannak ês veszik őket.
  Ami nem kell olcsón, kell drágàn?
 • András
  N2026/47 a nyilvános Ajánlattételben látható a kamatjuttatást követő vételi időszak: 2022.11.23-tól 2022.11.29-ig.
 • Főherceg
  Egyik szomszédom évekig hirdette a belvárosi 120nm-es polgári lakását 35-ért nyugati megyeszékhelyen. Kutyának se kellett. Levitte 30ra, senki sem vitte el. Felvitte 45re, 2 héten belül elkelt (idén). Befektetési célból vették meg. Fene érti.
 • BlaZember
  Az, hogy sokan nem találják el az irányt, nem azt jelenti, hogy aki eltalálja, az csak szerencsés lehet. Ráadásul az alapkezelők meg nem az említett “tőzsdemilliomosok”, egész máshogy is viselkednek a piacon, mint a tőzsdemilliomosok, vagy aki aktív tőzsdézésből él. Amiről te beszélsz, az az aktív vs passzív alapkezelés.

  Ha a “matematikának” hiszel, akkor azt is hidd el, hogy vannak nagyon túlnyomórészt nyerők is. Iránytól függetlenül. Mint ahogy léteznek kereskedési stratégiákra és algoritmusokra historikus backtesztek, és létezik, ami ott is megállja a helyét.

  Ez a tőzsde egy szerencsejáték pont annyira butaság, mint aki azt hiszi, hogy ott fog meggazdagodni egy tuti ötlettől. Aki nulla tudással meggazdagodik véletlenül, az mérhető a lottózóhoz, nem egy tapasztalt “tőzsdemilliomos”.

 • Maxi
  elmúlt években voltak elég jelentős árváltozások, emelkedések és zuhanások is. Nincsen pontos adatbázisom, főleg nem országos, de biztosan lehet találni. Hidd el, nem egy szigorú monoton növekvő gőrbe időben. Kategóriákon belül is, még a drágább kertek, gyümölcsösök árában is van ingadozás, nem csak az olcsóbb legelőkről beszélek. Nyilván, én a környékemet ismerem jobban, de országosan is így van, beszélgetve erről ismerősökkel ez a tapasztalat. Természetesen ez csak személyes benyomás, nem állítom hogy általános igaz, azért kérdeztem.
 • Ekvi
  – Kína nem csinál titkot belőle. Sőt, ezt tűzték ki stratégiájukként. Xi Jiping szerint: “Növelnünk kell a nemzetközi ellátási láncok Kínától való függőségét, és erőteljes megtorló intézkedéseket kell létrehoznunk azokkal a külföldi hatalmakkal szemben, amelyek függetlenedni próbálnának.”
  asia.nikkei.com/Spotlight/Comment/Chinese-Communist-Party-to-mark-100th-anniversary-in-isolation

  Sri Lanka multikulti. Szingalézek, tamilok.

 • Belavoltam
  A magyar tozsde elleni erzeseimet ugy ertettem, hogy ez egyreszt egy torzitott piac, masreszt Magyarorszag olyan ‘feltorekvo’ orszag, amiket en tozsde szempontbol inkabb elkerulok.
 • Zabalint

  “A tőzsdén irányok vannak, alapvetően vagy medve piac van vagy bika piac. Ha eltalálod az irányt, akkor egész hosszan akár 10-15 évig is simán nyerő vagy anélkül hogy annyit tudnál hogy 2×2 mennyi.”

  A medve piacok jellemzően jóval rövidebb ideig tartanak, és nehéz eltalálni, hogy mikor kezdődik, mikor ér véget. Pontosan emiatt semmi értelme az átlag Mari néninek azzal foglalkoznia, hogy eltalálja az irányt, egyszerűbb és jobbak az esélyei, ha simán passzívan követi a piacot, és nem száll ki, mikor a medve piacon padlóra kerül a tőzsde. Mivel nem egyetlen pillanatban száll be, hiszen a megtakarítások nem egyetlen pillanatban keletkeznek, ezért nem fog csak a bika piacok csúcsán venni. Persze ehhez az is kell, hogy ne pánikoljon be egy 50%-os esésnél.

 • Zsótika

  Ha már kutatások, te is utánanézhetnél néhány dolognak.
  Például az alapkezelők által KÖTELEZŐEN betartandó szabályoknak. Egy részük állami szabályozás, egy részük pedig cégen belüli.
  Közös jellemzőjük, hogy gyakorlatilag gúzsba kötik az alapkezelőket. Nagyon, de nagyon nem azt csinálhatják, amit egyébként tudásuk és a piac alapján tennének.
  Így elég nehéz ám bármit lekörözni. Éppen ezért van, hogy ez a téveszme ennyire elterjedt.
  Kis tájékozódással nagy tudáshoz lehet jutni. 😉
 • Zabalint

  Én kis mennyiségben tartok néhány magyar részvényt, bár február 24. majd április 3. óta egy részétől megszabadultam, és csak zaok maradtak, ahol ha az allamban nem is, de a cégben kimondottan bízok, de összességében én sem látom sok értelmét a hazai részvény piacba fektetni. Egyrészt az, amit mondasz, torzított a piac, simán olyanokon múlik, hogy mikor melyik cég kao különadót, vagy épp melyiknek kedveznek, másrészt kevés cég van tőzsdé , azok közül is a legnagyobb súlyúak nem reprezentálják jól a magyar gazdaságot. És persze nincs is sok értelme pont pl. OTP-t venni, mikor van egy rakás más régiós bank stabilabb országban, amikhez képest az OTP extra kockazatot jelent a hazai politikai kockázat miatt.
 • Ádám

  Ennyi erővel készülhetnénk az atomháborúra is bunkerekkel – főleg most – mert mivan, ha…
  Mi a garancia arra, hogy a nagyobb vagyont nem einstandolják ugyanúgy?
  Amilyen szituációkat felsorolsz, azok messze nem a ‘normális’ kategória, ezekre nem lehet készülni.
  Nem gondolom, hogy bárki ezek miatt akarna növekedni.
 • videkrol-jott-ember

  Nezz utana az abszolut hozamu alapoknak, es hogy azokat milyen szabaly koti guzsba.
  Hazai palyan az OTP Supra vajon milyen megkoteseket szenvedett el, vagy kicsit tavolabb a gyemantkezu Cathy Woods ARK alapjait, stb.

 • beetle
  Eközben ár-bér spirál is kialakulóban:

  portfolio.hu/gazdasag/20220524/itt-az-elso-figyelmezteto-adat-sulyos-spiralba-kerul-magyarorszag-546579

 • bjozef
  OFF:
  szabadeuropa.hu/a/zoldhitelkarosultnak-tartjak-magukat-azok-akik-kimaradtak-a-jegybank-programjabol/31859289.html

  az agyam eldobom…. van valami amihez hozzáérnek ezek és nem válik rögtön xarrá….?????

 • Abc

  Ez, szerintem, csak annyit mutat, hogy a valódi inflació 15-17% körül mozoghat.
  Àr-bér spiràl cìm csak klasszik clickbait.
 • Zsótika

  Ezeknek inkább te nézz utána, mert igen sokáig tartana leírni.
  Bár a visszakérdezésedből egyértelmű, hogy csak felületesen vagy tájékozott.
 • BlaZember
  Maga az abszolút hozamúság nem egy kötöttség? Vannak olyan esetek, amikor nem illik piacra lépni. Elfogadná bárki egy alaptól, hogy épp nem csinál a pénzével semmit? Ezen belül is lehetnek egyébként regionális, szektoriális stb megkötései egy abszolút alapnak is. Meg persze hibázni is lehet.
 • Vizibusz

  “Mi a garancia arra, hogy a nagyobb vagyont nem einstandolják ugyanúgy?”

  Mi a garancia bármire?
  Azonban nagyobb vagyon = nagyobb mozgástér.
  Lehet földrajzilag is diverzifikálni, megbízható családtagok nevére íratni, majd vissza bérelni, írj magadnak egy listát a számításba vehető módszerekről. Erre vannak tanácsadók is, segítenek, ha eléred azt a szintet, ahol már nem lehúzásként éled meg a szolgáltatásukat.

  De nekem azzal sincs bajom, ha valaki eléri azt a szintet ami neki elég, és kényelmesen hátradől.
  Valójában irigylem érte.
  Bárcsak én is elérhetném egyszer, ugyanezt az állapotot. 🙂

 • Blend Ahmed
  Japánban nincs infláció, csak szólok.
  Kiszámoló: Ideje híreket olvasni, csak szólok.
  wsj.com/amp/articles/japan-inflation-tops-2-for-first-time-in-13-years-11653016374

  De itt nem arról van szó, hogy a 20 évnyi “esztelen” pénznyomtatás végül inflációt okozott, hanem sima importált inflációról van szó a magas nyersanyag- és energiaárak miatt.

 • beetle
  Nem feltétlen csak clickbait, egyre nagyobb a munkaerőhiány minden területen, lassan az utcaseprőn kivül mindenki annyit kér, amennyit nem szégyell. Ha a cégek nem találnak alkalmazottat, kénytelenek megfizetni a magas bérigényeket, de ezt be kell hozniuk a termékük/szolgáltatásuk árának emelésével, amire a munkaerő úgy reagál, hogy ok, ennyiből már nem jövök ki, akkor többért megyek máshova. De javitsatok ki, ha nem látok valamit.

  A munkaerőhiány pedig egész addig probléma, amig az Ukrajnát (és Oroszországot) elhagyók egy része ki nem köt itt és a helyieknek alávág bérigényben. Persze sokan mennének tovább nyugat felé, de azért itt is maradnának páran. Konkrétan a munkahelyen elcsiptem egy beszélgetést az ebédlőben, ahol manager-ek beszéltek az ide érkezők integrálásáról, meg hogy ezt tervezi a vállalat. Erről mi a véleményetek? Valós veszély lehet?

 • mgpx

  A kamatjuttatást követő vételi időszakok konkrét dátumai a MÁP+ sorozatok Ajánlattételében szerepelnek.
  N2026/47 esetén a következő időszakot adták meg: 2022.05.24 – 2022.05.30
 • Ki vele!

  “Konkrétan a munkahelyen elcsiptem egy beszélgetést az ebédlőben, ahol manager-ek beszéltek az ide érkezők integrálásáról, meg hogy ezt tervezi a vállalat.”

  A cég szempontjából logikus, viszont a társadalom szempontból borzalmas ez a hozzáállás.
  Nem kell kifejteni, melyik szempont a fontosabb az egyén szempontjából.
  Egyébként ez melyik cég? Csak hogy tudjam, hova nem kell jelentkezni semmiképp a jövőben. Körül is írhatod, de én nem rejteném véka alá. Pont azért csinálhatják ezt, mert mindenki fosik véleményt formálni.

 • Krokodil888
  : szerintem a Nyugat éppen azon dolgozik, h leépítse ezt a függést. Nyilván ez nem megy két hét alatt. Az átmeneti idôszakban tud szívózni Kína. De ha ez egy civilizációs háború, akkor a Nyugat is megemelheti a tétet. Ahogy Biden a minap be is mondta.
  Sri Lanka: oké, akkor már csak a teóriád másik fele nem áll meg. S lehet, h Sri Lankán sem volt köze a tüntetéseknek a nemzetiséghez (nem tudom)
 • untermensch4
  Egyik korábbi munkahelyemen már pre-covid elkezdték az import ukrán munkaerő bevetését. Többnyire költséghatékonyabb volt mint a magyarok és honos kisebbségek. Menedzserék meg azt nézik hogy az ő következő féléves-negyedéves bónuszukat milyen excel-táblázatos eredménnyel lehet biztosítani, remélem nincs vhol véletlenül olyan számítási metodika ahol megéri lebombáztatni az oroszokkal a céget… 🙂
  Jelentkezel. Látod mi a helyzet. Szabotálsz. Próbaidő vége…
 • Panic

  Elmondanád, hogy társadalmi szempontból miért káros egy ide érkezett, letelepedett réteget integrálni?
  Az egyén szempontjából értem, hogy neked nem feltétlenül jön jól, de nézd meg milyen jól jártunk azzal a bizonyos réteggel, akiket a mai napig nem sikerült integrálni…
 • beetle
  Természetesen nem árulhaT-com el, mert nem hivatalos még az infó. Nekünk is csak megemlítette a csapatvezető, hogy fognak csatlakozni, segítsük a beilleszkedésüket. Bár én nem tudom eldönteni, hogy ennek mi az alapja:

  1. Megmutatjuk a világnak mennyire jófejek vagyunk, de valójában semmi kedvünk arra költeni, hogy őket asszimiláljuk és nem lesz ebből semmi
  2. Tényleg spórolni akarunk, mert a helyiek már túl sokat kérnek, inkább elküldjük őket, a háborús menekült meg úgyis elvállalja fele ennyiért és elvégzi ugyanezt a munkát

 • eLemlámpa
  “egyre nagyobb a munkaerőhiány minden területen, lassan az utcaseprőn kivül mindenki annyit kér, amennyit nem szégyell.”

  Igen, én már korábban is mondtam, hogyan megyünk állásin khmm, céginterjúra, de sok okos akkor is nekemesett. Na mindegy, ha akar, legyen a maga zsebe ellensége.

 • Nemagazz
  Ha SPDR S and P (SPY) etf-et szeretnék venni, de ugye az dollár alapú etf, amivel Magyarországon nem lehet kereskedni, annak mi a legközelebbi osztalék visszaforgató (accumulating) euró alapú megfelelője?
 • F.Timi

  ishares.com/uk/individual/en/products/253743/ishares-sp-500-b-ucits-etf-acc-fund

  Itt pedig minden Európában forgalmazott ETF-et megtalálsz, csak le kell szűrni, mibe akarsz fektetni: justetf.com/en/find-etf.html

 • Panic

  SXR8

  Euró alapú nincs, akármit adsz érte ez dollár alapú definíció szerint. Ezt a konkrét papírt forintért is tudod venni, de ugyanúgy dollár alapú lesz mintha euróban fizetnél.

 • Nemagazz
  Köszi a válaszokat. Timi, ezt a cspx-et veszem és annak ellenére hogy accumulating, fizet osztalékot a számlámra, nem értem. Panic, ezt az sxr8-at sem kbc-n sem randomon nem látom, pedig azt gondolnám, hogy gyakori termék, erste-nel veszed meg?
 • Csinolina
  Ránéztem az ishare oldalra, de nem enged Mo.-t választani elsôre, pedig mást nem nagyon lehet, nem?
  Ti hogy csináltátok ezt?
 • F.Timi
  A CSPX és az SXR8 ugyanaz az etf, a tickerje, attól függ melyik tőzsdére van bevezetve, az ISIN-jük azonos. Az rejtély, hogyan kaphatsz osztalékot utána, biztos nem más etf-ed van? A Béta piacon megvehető S&P 500 etf is ennek a forintos verziója, az szintén osztalék visszaforgató.

  Az ishares oldalán az ország nem azt jelenti melyik országból vásárolhatsz, hanem melyik ország tőzsdéin elérhetők az etf-ek. Magyarországról is elérsz külföldi tőzsdéket bármelyik nagyobb szolgáltatónál nyitott értékpapírszámlával.