Offtopik: VPN, azaz lehetsz amerikai is az interneten

Sajnos magyarnak lenni az internet világában nem egy szerencsés dolog, legalábbis anyagi szempontból biztos nem az.

Ha bármit venni akarsz, sokkal többet fizetsz érte, mint mondjuk egy amerikai, vagy hozzá sem férsz egy-egy szolgáltatáshoz.

Csak néhány példát felsorolva:

Ha elő akarsz fizetni a legnagyobb digitális újságokat forgalmazó cégnél, a zinio-nál egy magazinra, amennyiben európai IP címről jelentkezel be, mindjárt angol fontban lesz megadva az összes ár, ami mintegy 20%-kal magasabb lesz, mint az amerikai dollárban megadott ár ugyanarra az újságra. Ha még azt is bevallod, hogy magyar vagy, akkor további 27% ÁFÁ-t felszámolnak neked. Ami azért vicces, mert ha ugyanezt a magazint papír alapon rendeled meg, arra nem fizetnél ÁFÁ-t, míg egy internetről letöltött fájlnál igen. (Tudnivalókat a zinio-ról itt írtam.)

Az Amazon amerikai lakcím és IP-cím esetén sokkal olcsóbb, mint ha bevallottan magyar vagy. Sőt, rengeteg kiadványhoz hozzá sem férsz magyar címmel.

Az elektronikus könyvek esetében rengeteg szerző úgy akar előre kerülni a találati (népszerűségi) listában, hogy pár napra leviszi a könyv árát nulla dollárra. Nagyon sokan vadásznak ezekre az ingyenes könyvekre, hiszen lehet ár szerint is rendezni a könyveket.

Nos, ezeket az ingyenes kiadványokat is csak amerikaiak tölthetik le ingyen.

De megemlíthetném még a netflix-et is, ahol havi nettó 8 dollárért korlátlan havi online hozzáférést kapsz mintegy százezer filmhez, közte a legújabbakhoz is. Vagyis elfelejtheted a kábeltévét, az HBO-t, a dvd vásárlást, de még a torrentezést is.

“Természetesen”, ez is csak amerikaik számára elérhető.

Szerencsére van megoldás a problémára: a VPN, azaz a virtuális magánhálózat (Virtual Private Network). Ezt igazából arra találták ki, hogy távolról biztonságosan csatlakozhass a céges hálózathoz. Azonban arra is remek, hogy elbújhass a neten egy-egy szerver mögé.

(Egyébként nyilvános internet kapcsolat használata esetén (pl. McDonald’s, plázák, stb.) nem ajánlott még a levelezésedet sem megnézni, mert ellophatják az adataidat. Olvasd el ezt a cikket. Ez ellen is véd a VPN, illetve tulajdonképpen erre lett kitalálva.)

Amikor csatlakozol az internetre, kapsz egy úgynevezett IP-címet, ez alapján azonosítanak be. Ebből a címből (ami egy számsor) azonban az is kiderül, földrajzilag hol léptél fel a netre.

Azonban ha egy VPN szerveren keresztül netezel, ami például az Egyesült Államokban van, akkor a saját IP-címed helyett csak a szerver címe látszik, így egyből amerikainak fogsz tűnni mindenki szemében.

Így elő tudsz fizetni a netflixre, olcsóbban kapod a könyveket és újságokat az amazon-on és a zinio-nál.

Ennek kivitelezése egyszerűbb, mint gondolnád: androidos telefonon én például a Hideninja nevű használom, kiválasztom, hogy melyik országban lévő szerverhez csatlakozzon és nyomok egy csatlakozás gombot. Ennyi az összes dolgom.

Ez a program pro verziója egyszeri öt dollár kiadást jelent, de a legtöbb fizetős alkalmazás is 3-4 dollár 3-5 GB adatforgalomig. Évente egyszer bőven elég feltölteni az egyenleget.

Ha pedig a netflixen akarsz filmeket nézni, akkor válassz havi VPN előfizetést, az is 4-5 dollár, de havonta, korlátlan letöltéssel. Azonban vigyázz arra, hogy VPN-en keresztül lassabb a kapcsolat, ez újságrendelésnél nem feltűnő, azonban  filmnézés közben az lehet.

Ha felléptél a VPN-re, a whatismyipadress.com oldalon tudod ellenőrizni, tényleg amerikai lettél-e. Néha téved a térképpel, ilyenkor a netflix oldalára érdemes felmenni. Ha nem azt írja ki, hogy sorry, csak amerikaiaknak, akkor nyert ügyed vagy.

Ha most azt gondolod, hogy ez nem szép dolog, szerintem semmi rosszat nem csinálsz. Nevetséges az, hogy minden könyvet és újságot adó és vámmentesen tudsz behozni az országba, de ugyanezért a kiadványért elektronikusan közel 50%-kal többet fizetsz, ha magyar vagy, mert csak. 

Ha a cégek annyira aktívan ki akarnák szűrni a vpn-es ügyfeleket, letiltanák az ismert vpn szerverek IP-címeit, valamint csak amerikai bankkártyát fogadnának el fizetéshez. (Ez kiderül a kártya sorszámából.)

De egyáltalán nem törik magukat, ők azzal takaróznak a hatóságok felé, hogy az IP címet szűrik, de egyébként szerintem örülnek a plusz ügyfélnek. (Állításuk szerint szerzőjogi okokból és uniós adózási okokból sokkal drágább minden az uniós ügyfeleknek. Különösen a szerzői jogi rész tűnik nekem viccesnek, amikor maga a könyv írója árazza be a könyvét az amazonon, vagy egy indiai magazin miért olcsóbb egy amerikainak, mint egy európainak?)

Ilyen vpn programot okostelefonra éppen úgy találsz, mint az otthoni gépedre. Otthoni gépen például ezt használtam, ennek is van ingyenes verziója. Ha elakadnál a beállítással, egy kis böngészéssel meg fogod találni a kérdésedre a választ a gugliban.

(Nagyon fontos!: Senkit nem szeretnék semmire rábeszélni, ha ez szerinted valamiért csalás, ne használd a lehetőséget. Szerintem ez még a pont belefér kategória, hiszen nem lopsz senkitől semmit. Amikor interneten rendelsz valamit, mert olcsóbb Kínából behozatni az adók miatt, mint itthon megvenni, ugyanezt csinálod. Vagy ha az Apple annyiért adja itt a termékeit euróban, mint az USÁ-ban dollárban, csak mert itt többet akar keresni, persze, hogy az USÁ-ból fogod behozatni. Akkor ez is csalás, mert az Apple másképpen akarja, mint te, te meg kijátszod a rendszert, csak mert van egy barátod az USÁ-ban, aki megveszi neked olcsóbban. Ha Ukrajnában tankolsz, mert ott olcsóbb, vagy a németektől hozol élelmiszert, mert ott alig van rajta ÁFA, akkor szintén csaló vagy ezen logika alapján. De még egyszer: ha szerinted ez már csalás, akkor semmiképpen ne használj VPN-t (sem).)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

 

Share

64 hozzászólás

 • Fuff a kismamut
  Egyetértve KZoltánnal:
  – ha Amerikában amerikaiként vásárolsz, az ott belföldi értékesítésnek/vásárlásnak minősül, az ottani áfával.
  -amikor ezt a cuccot “ajándékként” hazaküldöd Magyarországra, akkor ez (elsősorban) az Európai Unió területére történő behozatalnak számít, amikor is a behozatalhoz kapcsolódóan vám- és áfafizetési kötelezettséged lesz. Az más kérdés, hogy bizonyos összeg alatt ezt a tételt nem fogják neked kiszabni, de elméletileg lesz.
  -amikor az Unió másik tagállamában vásárolsz, akkor – a négy alapelv egyike, az áruk szabad áramlása miatt – a vásárlás országában fogod leróni áfa fizetési kötelezettséged és onnantól oda viszed a cuccot, (persze tagállamokon keresztül) ahova akarod (birzol kommentjére).
  (folytatom)
 • Fuff a kismamut
  (folytatás)
  Szóval írod: “Ha a szerző ingyen akarja adni a könyvét, az amazon miért tesz rá három dollárt, ha magyar vagyok a szerzői jogokra hivatkozva?”
  Van itt valaki, aki ismeri az amerikai kiviteli szabályokat? Nem lennék meglepve, ha az amcsik féltenék annyira az általuk előállított szellemi termékeket, hogy az országból “kifelé” történő értékesítés esetén rávágnának valami jó kis kiviteli “büntivámot” 🙂
  A 27%-os áfa rávágása nekem misztikus, mert mi köze van egy amerikai cégnek a magyar áfához? Főleg úgy, hogy ez az ő szempontjából kivitelnek számít?
 • törzsmókus
  pl úgy, hogy felmész a http://www.ebay.co.uk oldalra, és a keresésnél oldalt beikszeled, hogy csak az EU-ból akarsz rendelni.
  ilyen feltétlek mellett úgy tudom teljesen legálisan, adók-vámok-stb nélkül rendelhetsz. (nem vagyok jogász)

  sokszor még Magyarországra házhoz szállítással is olcsóbban jön ki, mint amennyiért itthon meg tudod venni.

 • törzsmókus
  OFF teljesen el vagyok képedve, hogy itt sokan külföldről hozatnak maguknak vitamint, meg ilyeneket. én kimegyek a piacra, veszek almát meg répát, abban van a vitamin.
 • debora
  UFF – igazat szóltál.
 • denevérember
  Nem beszélve a másik oldalról.
  Én például rendszeresen teszek szert 100+ éves zsebórákra ebayről. Elképesztően mókás, amikor az USA-ból vásárolok egy óraszerkezetet,
  amit a 48-as szabadságharc tájékán készítettek Svájcban,
  majd vámot fizetve, szép aranytokban eladták az USA-ba,
  végül tokjától megfosztva, működésképtelenül – de alkatrészenk még használható darabként – nálam köt ki, majd a 30 ezer forintos ára miatt rámverik a vámot és az áfát.

  Vagy amikor autóalkatrész iránt érdeklődök, és kapok rá egy 85 ezres ajánlatot azzal, hogy két hét alatt tudják beszerezni. Miközben a másik ablakban nézem, hogy ha magam intézem, akkor 50 ezer németből, uniós garanciával, háztól házig DHL-lel.

  Tehát szerintem sem a lopás kategória. Nyilván nem 100%-ban etikus, ahogy a tesco-ban zöldséget venni sem, hiszen a szegény parasztbácsira meg rárohad a háromszor annyiba kerülő, mégis belefér.

 • vanvelemenyem
  Haho, es mi a teendo akkor, ha nekem us ip cimem van, de neha, ideiglenesen szeretnek magyar ip cimet? Pl. filmet nezni az indavideon, ami a magyaroknak ingyeee van, de nekem meg penzert sem. Vagy nehany jutyuub video nem elerheto, mert az On orszagabol nem elerheto ez a video. Akkor is muxik a http://www.hotspotshield.com/ vagy akkor valami mas kell?
  Koszonok minden segitseget, akar priviben is.
 • Kiszamolo
  Én találtam magyar vpn szolgáltatót a guglival. Keress rá, mert van.
 • Sziasztok!

  Azt jól értelmezem, hogy ha mondjuk VPN-en keresztül vásárolok az (amerikai) ebayen vagy amazonon fizikai kiterjedéssel is bíró dolgokat, akkor azt meg lehet játszani, hogy mondjuk amerikai címről vásárolva, egy magyar cimborának (saját magamnak) küldetem a csomagot és akkor az amerikaiak árán kapom meg plusz a szállítási költség?

  Vagy csak fizikai kiterjedéssel nem bíró dolgokra áll ez fenn?

  Vagy igen így lehet csak annak ellenére, hogy amerikaiként fizettem ki és csak ajándékba küldöm Mo-ra, meg kell fizetni itthon a vám+áfát?

 • ddd
  Breezer kérdésem számomra is érdekel lenne 🙂 köszi!
 • Pajti-1
  Sziasztok,
  ez a VPN dolog működik pl, fizetős amerikai tv-k megvásárlásához is? Mert én szívesen kifizetném és még szívesebben nézném de sajnos itthon az egyik sport tv megvette a közvetítési jogot és emiatt balckout van kis hazánkra:(
  Nekem meg sajnos nagyon kevés a heti egy meccs az is sokszor felvételről lehetetlen időpontban.
  Szal megtréfálható a kinti ip cím ellenőrzés ? A VPN nem lassít annyira hogy élvezhetetlen legyen?
 • Kovacs Ferenc

  Én mindig az idealer.-hu-t kérem meg, ha vmit be szeretnék hozatni Amerikából.

  Megbízhatóak és viszonylag gyorsak.

 • Homeropata
  Kicsit régi téma ez. Előző hozzászólásomban eléggé bíráltam, a vpn kalózkodást. De az az igazság ez hozzáállás kérdése a forgalmazók részéről, és sokan megtűrik, viszont ahogy látszik nem mind, és nem örökké: torrentfreak.com/hbo-cracks-down-on-paying-vpn-pirates-150420/
  Ez a hír eszembe juttatta ezt a cikket, és gondoltam megosztom.
 • Huszár József
  Sziasztok!
  Sokat gondolkoztam az iherbes rendelésen, mert a korábbi hely (Swanson) ahonnan rendeltem elég problémás volt. Elég sokat kellett várni az árura mire megérkezett. Viszont az iherbtől jóval olcsóbb. Szerencsére mivel kitartó kereső vagyok, találtam egy másik amerikai céget (Pipingrock), aki sokkal megbízhatóbb, mint a Swanson. Jóval gyorsabb szállítási idő, átlagosan 2 hét alatt megérkezik, de volt, hogy egy hét után már megkaptam a küldeményt. A szállítási díj is jóval kevesebb, mint a Swansonnál, 90dkg-ig csak 4 USD. Ahogy itt többen írták, én is úgy szoktam a Pipingrock-tól rendelni, max. 50USD-ig és nagy eséllyel átmegy a vámon. Ha ennél nagyobb összegben rendelnék már nagyobb lenne az esélye, hogy vámkezelik. Ráadásul van egy kupon kódom, ha a xxxxx-at beírod a jutalom kód, promóciós kód mezőbe, akkor 40$ alatt 5$ kedvezményt kapsz, 40$ felett pedig 10$ kedvezményt. A web