Itt az új napelemes pályázat (plusz némi kalkuláció)

2023-12-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Megjelent az új napelemes pályázat.

A jó hír, hogy van ilyen pályázat, azt a bő 75 milliárdot osztják szét, ami megmaradt az előző, elég viharosra sikeredett pályázatokból.

A támogatás mértéke maximum 66%, de nem több, mint 5 millió forint vissza nem téritendő támogatás.

A rossz hír, hogy a telepített rendszer nem lehet csak 4-5 kw-os inverterrel szerelt (ez nem túl combos méret, egy átlagos háztartásnak szép időben elég, ha nem akar árammal fűteni és autót tölteni), a napelemek összteljesítménye nem lehet több ennek 120%-ánál és kötelező hozzá egy minimum 7,5, maximum 10 kWh-s akkumulátort is telepíteni. (A kötelező akkumulátor miatt ilyen drága a rendszer, hogy a kétharmada is ötmillió forint.)

Fontos tudni, hogy megszűnt a szaldó rendszer az új belépőknek, januártól combos 4,5-5 forintért fogják átvenni tőled az általad megtermelt és azonnal nem felhasznált energiát, míg te piaci (lakossági) áron veszed az áramot 38-70 forintért. Éves átlagban akkumulátor nélkül az általad termelt energia 20-30%-át használod fel azonnal, a többit fillerékert eladod és normál áron veszed. Az akkumulátor ezen egy kicsit segít, de nem sokat, a nyáron termelt felesleges áramot nem tudod eltenni télire, télen pedig még a szükségeidre sem elég a megtermelt áram, így nem is igazán tudsz mit termelni az akkumulátorba.

Az akkumulátorok élettartamát ciklusokra szokták megadni, tíz év alatt az ilyen akkumulátor a rendszeres töltés-merítés miatt nagyjából el is ér az életciklusa vége felé. (De ez tipustól is függ, a litíum-vas-foszfát akkumulátorok például kevésbé érzékenyek a teletöltésre és több ciklust is bírnak.)

Ha beleférsz az árba, támogatás után 2,5 millióért van egy 5 kw-os napelemes rendszered, egy bónusz akkumulátorral, ami majd egyszer csereérett lesz, addig azonban segít a napi tartalékolásban, hogy ne kelljen minden áramot azonnal nevetséges áron eladnod. (Egy 10 kWh-s akkumulátor, ha 100%-ban kihasználnád veszteség nélkül mindig a kapacítását, ami természetesen csak elméleti maximum, akkor 380-700 forint áramot tud elraktározni estére vagy a következő felhős napra. Ha három hétig nem süt a nap, ami novemberben-decemberben elég gyakori, akkor természetesen nem sokat ér. Ha pedig mindennap túltermelésed van nyáron és éjszaka sem kell további 10 kWh energia, hogy másnap reggelre újra üres legyen az akkumulátor, akkor megint nem sokat ér.)

Ha az éves villanyszámlád 300 ezer forint, az akkumulátor miatt mondjuk a fogyasztás 35-40%-át adja vissza a napelem (Egy 5 kw-os rendszer, amit maximálisan telepíthetsz, kb. évi 5500-5800 kwh-t tud megtermelni évente, ez olcsóbb lakossági tarifával évi 209 ezer forint lenne, ha még lenne szaldós elszámolás, a fogyasztási limit (ami évi 2.523 kWh) feletti drágább árazás mellett kb. 300 ezer forintot ad ki átlagosan.)

Tehát ennek a talán 40. (esetleg 50?)%-át váltja ki a napelem-akkumulátor kombó (nagyon körülbelül 40%-kal számolva 120 ezer forintot évente, ha nem változnak mostanában az energiaárak), a többit eladod 4,5 forintért a hálozatba, azt hívjuk kerekítési hibának, tartaléknak az esetleges szervizre. (Azonban ami számít, hogy a visszatermelt energia miatt később esel át a drágább árazásba, ezzel viszont már érdemes számolni.)

De hagyjuk meg a pontosabb kalkulációt későbbre, biztos fog pár cikk megjelenni erről a következő hetekben. A fentiek alapján nagyjából el tudod dönteni, hogy érdekel-e 2,5 millió forintért támogatás után egy ilyen rendszer. (Ha a rendszer maximális árát nézzük.)

Ami fontos, hogy most egyedül a beadás sorrendje számít, ezért ha érdekel a dolog, állj ugrásra készen január 15-én reggel, mert maximum 15 ezer pályázatot fognak támogatni.

Kivéve, ha cég van bejelentve az ingatlanodba vagy az ingatlan tulajdonosai között található cég vagy egyéni vállalkozás, mert akkor kiestél a körből. Persze január 15-ig még minden vállalkozást ki tudsz jelenteni a lakcímedről, ha ezen múlik.

További infó a fenti linken, szakmai kérdésekben pedig hívd a napelemes cégeket.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram