A bhutáni boldogságindex

2024-02-14
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egyre-másra jelennek meg az Eustat adatai arról, hogy Románia gazdasága már több területen leelőzte Magyarországot, az egy főre jutó GDP alapján vásárlóerő-paritáson, az elkölthető jövedelem alapján szintén már csak Bulgária áll mögöttünk, de ő is zárkózik fel hozzánk. (Minden ábra kattintásra nagyobb lesz.) Az egy főre jutó GDP vásárlóerő paritáson:

Érdemes megnézni, hogy az elmúlt 14 évben lemaradtunk Lengyelországtól és Románia utolért bennünket. (Csak vásárlóerő-paritáson, azt figyelmen kívül hagyva még van egy szűk 20%-os előnyünk, de ez is egyre olvad.)

Az egy főre jutó fogyasztás 2022-ben, az uniós átlag százalékában:

Csak emlékeztetőül, hogyan álltunk Romániához (s mindenki máshoz) képest 2010-ben:

S akkor a 2022-es adatok:

12 év alatt a fogyasztásban Magyarország kilenc százalékpontot javított az átlaghoz képest, Románia 41 százalékpontot. A GDP-vel szintén így jártunk, Románia 30 százalékpontot javított, Magyarország csak 11-et.

Szorult helyzetben a propaganda, ezek elég kényelmetlen számadatok. Már az önmagában ciki, hogy azt kell kimagyarázni, hogy mégsem nőtt a fejünkre a valaha végtelenül elmaradott Románia, s nem az a vita tárgya, hogy utolértük-e Ausztriát végre, hanem hogy a második vagy csak a harmadik legszegényebb ország vagyunk-e az emberek elkölthető jövedelmét nézve.

De feltalálják magukat, azóta minden helyen szóvá teszik, hogyan lehetne gazdagabb Románia, amikor Magyarországon több a házon belüli vécé? Sikerült megtalálni az egyetlen adatot, amiben valóban nagyon le van maradva Románia, mindenkitől leszakadva kullog az Unió után. (Hozzáteszem, Magyarország ebben is a hatodik legrosszabb helyezést éri el a 27 uniós ország közül, még ha tényleg fényévekkel is jobb ezen a területen a helyzet, mint Romániában.)

Most mindenhol a pártmédiában egy új indexet kezdtek el sztárolni, a magyarok által kitalált OECO indexet, ami szerint Magyarország nem hogy rosszul áll, de az egyik legjobb a világon, a 34.-ik világszinten. A mondás az, hogy a GDP, amiben lekörözött minket (vagy majdnem lekörözött, attól függően, melyik adatot  nézzük) Románia, nem jelent semmit, fontosabb minden más mutatót nézni.

Azzal tökéletesen egyetértek, hogy a GDP semmit nem jelent. Ahogy már írtam is, ha idejön egy rakás kínai akkumulátorgyár, ahol Kínából importált alkatrészből a filippínó vendégmunkások német áram segítségével akkumulátorokat raknak össze, amik aztán elhagyják az országot, egyedül a környezetszennyezést hátrahagyva, a kínai cégek éppúgy, mint a filippínó vendégmunkások hazautalják a keresetüket, abból az országnak semmi haszna, de a GDP-t szépen megpörgeti, a GDP mániás gazdasági döntéshozók örülni fognak a számok láttán.

Sokkal fontosabb nézni, hogy az embereknek mennyi az elkölthető jövedelmük (a második legrosszabb érték a magyar ugye), milyen az egészségügyi helyzet, hányan halnak meg idő előtt rákban vagy bármilyen gyógyítható betegségben (ebben is sereghajtók vagyunk), mennyi a diplomások aránya (a harmadik legrosszabb nálunk ennek az aránya, csak Olaszország és Románia van mögöttünk), milyen a társadalom helyzete, mekkora a korrupció (csak Bulgáriában nagyobb) és így tovább. Az is fontos, hogy mennyire van eladósodva az ország, mennyire van hitelből finanszírozva a fejlődés (ebben is Magyarország áll a legrosszabbul a régióban).

Nem véletlen, hogy egyre több helyen használnak összetett mutatókat, amik a kutatók szájíze szerint van súlyozva (mi fontosabb, a jó oktatás, a jó egészségügy vagy a korrupció, esetleg az elkölthető jövedelem, a diplomások aránya, a közbiztonság vagy a demokrácia helyzete? Ki dönti el, hogy melyik mennyire fontos?), de erről az új magyar mutatóról nekem a bhutáni boldogságindex jut eszembe.

Bhután India és Tibet között van, egy végtelenül szegény ország, az egy főre jutó GDP 3.491 dollár, ezzel az ország benne van a legszegényebb harminc-negyven országban a világon. Nincsenek utak, értelmezhető gazdaság.

Mit csinál ilyenkor egy politikai vezetés? Keres egy indexet, amiben mégis jól teljesíthet az ország. Ha nem talál ilyet, kitalál egyet. Így született  a bhutáni boldogságindex, amiben mindjárt jól teljesít az ország. Nincs pénze az embereknek, az ország lecsúszott és megrekedt a fejlődésben, az egészségügy a modern orvoslás és a kuruzslás fájdalmas keveréke, az emberek szegények, de ez jó, mert a birtoklás amúgy is csak beszennyez. Sok a gazdasági gond, de lám, van egy index, amiben élen járunk. Kár, hogy mi találtuk ki, de akkor is.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram