Konyhabútort, csillárt, kerítést, szobafestést most féláron

Szinte mindenki hallott már az “otthonfelújítási támogatásról”, hiszen már lassan fél éve elérhető. Nem is kell más hozzá, mint egy legalább felerészben saját ingatlan és egy legalább 12 hetes magzat vagy egy legfeljebb 25 éves gyerek és a támogatás összege a számlák végösszegének fele, de maximum 3 millió forint.

Azonban sokan nem tudják, mennyi mindent lehet venni ebből a támogatásból, ezért nem is foglalkoznak vele.

A teljesség igénye nélkül: szobafestés, burkolás, új konyhabútor vagy bármilyen egyéb beépített bútor, új csillárok, konnektorok, klíma, napkollektor, szaniterek, redőnyök, árnyékolók és szinte minden más.

Ha semmi másra nem akarod elkölteni, de ideje lenne már egy új konyhabútort nézni vagy új lámpákat és csillárokat, lecserélni a 20 éves klímákat, építeni egy zajvédő kerítést a hangos szomszéd felé, akartál napkollektort a medencéhez, de eddig túl drágának tűnt teljes áron, kocsibeállót szeretnél vagy a kerti kisházat felújítani és így tovább, akkor eljött a te napod.

Most féláron tudod kifestetni a lakásod (már persze ha számlával nem lesz sokkal drágább, mint anélkül szép magyar szokás szerint), lecserélni a klímákat vagy felújítani a konyhát és a fürdőt is.

Lehet, hogy csak félmilliót terveztél a lakásra költeni, de most annak a felét is visszakaphatod. Nem kell mindjárt hatalmas felújításban gondolkodni. Ez a támogatás független a többi támogatástól (CSOK, lakáshitel-elengedés és a többi), így nem számít, hogy azokat igénybe vetted-e vagy akarod-e venni.

Az sem gond, ha az eladó ingatlanodat újítod fel belőle, mert az sem kikötés, hogy utána meg kellene tartanod az ingatlant.

Néhány fontos dolog:

A támogatás csak egyszer igényelhető, legkésőbb a legutolsó számla kiállítását követő 60. napig. Vagyis ha beadsz egy számlát konyhafelújításról, utána már nem tudod igénybe venni a maradék keretet. Ezért várd össze a számlákat és egyszerre add be őket. Nem baj, hogy egyéves már a legelső számla. A számlaleadás határideje 2022 vége. Kicsúsztál a hatvan napból? Hát vegyél még valamit számlára és újra indul a hatvan nap, mert az lesz az utolsó számla onnantól. 🙂

Amint írtam is, a támogatás maximum 3 millió forint, a teljes költség 50%-a. Azonban a támogatás mértékében (nem a teljes összegben, csak a támogatásban) el kell érni az 50%-ot a munkadíj vagy az alapanyag tekintetében. Egyszerűsítve, legalább 25%-nak kell lennie a munkadíjnak és az anyagárnak is. (Ha annál kevesebb, akkor a kisebb összeg dupláját fizetik csak ki.) Tehát egy hatmilliós maximumösszegnél legalább 1,5 millió forint legyen a munkadíj és/vagy az anyagköltség is.

Lehet úgy, hogy a konyhabútorról csak anyagköltségről van számlád, mert te magad raktad össze, ezt kompenzálja, hogy a szobafestésnél viszont a munkadíj eléri a számlaérték felét. A csillárokat te is megveheted magadnak az üzletben, a villanyszerelő pedig csak munkadíjról ad számlát.

Ha semmi másra nincs szükséged, mint konyhára, akkor inkább fizesd ki az ikeás összeszerelő embert aranyáron, akkor is jobban jársz, mert a munkadíjat és annak a háromszorosát a bútor árából vissza tudod igényelni. Ha nincs munkadíj számlád, akkor a konyhabútor árát is elbuktad, mert a kisebb összeg számít az anyagköltség-munkadíj tekintetében.

Írjatok szerződést a vállalkozóval a munkáról, mert kell az elszámoláshoz. Itt az állami minta, ha azt használod, baj nem lehet.

A gyerek, akire igénybe veszed, veled kell hogy lakjon és legalább 12 hetes magzat, legfeljebb 25 éves lehet.

A pénzt utólag kapod meg, így addig finanszíroznod kell a vásárlást önerőből vagy hitelből.

A szükséges nyomtatványokat itt találod. Kell az összesítő is a kérelem és a szerződés mellé.

Gyakori hibák gyűjteménye erre. Gyakori kérdések és válaszok itt.

További infó erre.

Ha további kérdésed van, itt kérhetsz telefonos vagy e-mailes segítséget.

Share

98 hozzászólás

 • Imre
  Ezt az 50%-os szabályt magyarázd el részleteen, légy szíves!

  Ha csak cuccot veszek és én szerelem be/össze vagy mondjuk én festek ki, nem kapok semmit?

  Köszönöm!

  Igen, így van. A támogatás felének vagy anyagköltségnek vagy munkadíjnak kell lennie. Anyagköltség 100%, munkadíj 0%, a támogatás nulla forint. Anyagköltség 0%, munkadíj 100%, megint csak nulla forint. A teljes számla 15%-a munkadíj, akkor ennek a duplája, vagyis 30% lesz csak a támogatás az 50% helyett.

 • örök körök
  >Most féláron tudod kifestetni a lakásod (már persze ha számlával nem lesz sokkal drágább, mint anélkül szép magyar szokás szerint)

  Számla nélkül is már bőven drágább, mint számlával volt 2 éve, hála a – többek közt pont a támogatásokkal – túlfűtött építőiparnak.

  Egy hidegburkoló már jobban keres, mint egy IT-s. És még csak most vannak felfutóban ezek a támogatások, hogy kivezették a covidos korlátozásokat.

  Pont költözés előtt állunk, kiszámoltam, hogy jobban megéri elmennem pár hét fizetetlen szabira és megcsinálni mindent magamnak, mint szakembert hívni. Mivel szerencsére nem vagyok fakezű, ezért még grátiszban át se leszek verve rossz alapanyagokkal, minőségtelen összecsapott munkával.

  Mondjuk az alapanyag drágulást nem úszom meg így se, gondolkozok rajta most megveszek mindent már előre és kerülgetem 2 hónapig, mert addig csak még drágább lesz…

  Nem azt mondtam, hogy nem ostoba pénzszórás és szavazatvásárlás illetve hogy nem ez az egyik oka, hogy fél évet kell várni szinte minden szakemberre, amelyek aztán annyit kérnek, amennyit nem szégyellnek…..

  Amikor még csak tervezet volt, itt írtam róla: https://kiszamolo.hu/van-meg-olaj-a-tuzre/

 • Csatta
  Tavasszal csináltattunk klímat.

  Számla nélkül:
  – 2 klíma: 320000
  – beszerelés díja: 110000
  – összesen: 860000 Ft

  számlával:
  – 2 klíma: 384000
  – beszerelés díja: 132000
  – összesen: 1032000
  – támogatás a beszerelés fele: 132000Ft + ugyanennyi a klímából (132000), szóval 264000

  Számlával 172Ft-tal drágabb, amire kapnék 264eFt támogatást, tehát 92e Ft-ot tudtam volna visszaigényelni valamikor a jövöben.

  Nem éltem vele, mert akkor rosszul számoltam ki, mostmár jól és kértem volna számlát.

  Így jártam…

 • Silhouette
  Nem hiszem, hogy túl nagy üzlet, ahogy “szokás”, a támogatást beépítik az árba + a számla miatt eleve negyedével drágább minden.
 • Kispestről
  Pedig megéri. Hogy az ácsunk váratlanul előbb ért rá (nem tudtak kezdeni időben máshol), azzal kétszer is spóroltam.
  Egyfelől a teljes tetőfelújítás fele visszajön – 4 millióból 2 millió – tavaly egészen biztosan nem tudtál 2 millióból tetőt felújítani.
  Illetve most szerintem a faanyag-árak elszállása miatt az a 4 millió 4,5-5 lenne.
  Szóval de, így is megéri.
 • Ezermesterné
  Hát nem tudom, a párom Katás vállalkozó ezermester és festő, alapból ad számlát mindenkinek, meg sem fordul a fejében, hogy ne adjon, vagy hogy drágábban dolgozzon számlával. Lehet, hogy mi csinálunk valamit rosszul?! 😀 (mondjuk tele is van munkával)
 • G
  Meg egy fontos dolog, legalabb 50%van tulajdonosa kell h legyel az ingatlannak, az alatt nem veheto igenybe.
 • dívány
  meg kell 365 nap munkaviszony legalább az egyik igénylőnek, plusz nem lehet köztartozása sem.
 • Baking bread
  40-es egyedüálló és gyerektelen nőként imádom olvasni az olyan ingatlan hirdetéseket, hogy csokkal megvehetem és a felújítási támogatással mennyit spórolhatok, miközben már az üvegplafonba is sikeresen belecsapódtam plusz mire összeteszek negyven millát egy 30 nm-es garzonra, addigra már majd 60 lesz a millák száma is meg az életéveimnek a száma is…
 • Laci
  Klíma számla nèlkül?? jó lehet a gari
 • asdfg
  Csatta
  nem jó a számításod, a támogatás az általad vázolt példában több lenne, mint amit számoltál, de nem akarom fájdítani a szíved. A támogatás az alábbiak közül a kisebb összeg:
  a) a teljes beruházás fele,
  b) munkadíj vagy anyagdíj – ból a kisebbnek a duplája
  A számlás példádban nagyjából mindegy is, de ránézédre az a), tehát a teljes beruházás fele a támogatás.
  Mindenestre klímakészüléket venni 640 ezeré’ számla nélkül elég érdekes, kis túlzással valakinek el kell dobni a kiálított számlát.
 • Endre bá
  Az adásvételi megkötése és a birtokbaadás időpontja között már lehetnek számlák?
 • User696
  Hmm. Ez a támogatás se nekem szól (31, egyedülálló, gyerek nélkül).
  Majd felveszik a minden áfáját is visszaigénylő 2-3 katás vállalkozó ismerőseim. Mielőtt azt mondaná valaki nem, nem irigylem tőlük, sőt örülök, hogy megy nekik a szekér.

  Kicsit abban bízom, hogy ahogy eddig se tudtam semmilyen támogatást sem igényelni, ezért majd 2022-ben találom meg az igazit. Vele szeretnénk majd közösen családdá válni és esetleg ehhez valamilyen támogatást igénybe venni. Azonban pont jön majd a kormányváltás és jönnek majd a megszorítások meg a pénzosztás vége.. micsoda év lenne <3

 • Áron
  Vlaki tudna tájékoztatni, hogy ha a gyerek mondjuk 2 hét múlva lesz 26 éves (tehát most még csak 25 éves) és még nem kezdődött el semmi féle munkálat, se szerződés, akkor mit érdemes tenni?
  Köszi
 • katam
  Ha belefér a 12M-ba, akkor csak fix 50K-t fizet, szóval nem adózik többet emiatt nem? 😀
 • Pistu
  Megint egy semmi szükséged rá, de használd ki típusú “felbujtás”. Ilyenkor mindig örülök, hogy jó helyre megy az adóm.
 • Alfa
  : nem ment fel mindennek az ára. Még tavaly kértem ajánlatot napelemre (amikor még sehol sem volt az OFT program). Aztán idén is kértem. Nem volt lényegi eltérés az árakban.

  További nagyon fontos feltétel hogy egy éve abban ingatlanban kell laknia a szülőnek és a gyereknek is, amire elköltik a támogatást. Ha eddig hivatalosan nem költöztél be mert leszartad mi van a lakcímkártyán, vagy valami trükközés miatt kamu lakcímkártyája van pl. a gyereknek, akkor rohanni kell átiratni és egy év múlva lehet leadni a számlákat…
 • szama
  Ha belegondoltok, itt az a lenyeg, hogy +3m Ft allamadossaggal csinalunk +6m Ft GDP-t. Ez csokkenti a GDP aranyos allamadossagot, es a covid utani talpraallas gorbe jol fog kinezni.
 • Kettős Mérce
  “Az adásvételi megkötése és a birtokbaadás időpontja között már lehetnek számlák?”

  Számlák igen, de igénylés csak tulajdonjog bejegyzés után.

 • asdfg
  Pistu
  az jobb lenne, ha sör lenne belőle?
  Gondolj arra, hogy ebből a 3 MFt támogatásból kb. 1,3 MFt ÁFA, az adód itt nem megy sehová, max. mégis stadionba.
  A maradék 1,7 millán meg osztozik a mester és a gyereket nevelő család.
  Szóval olyan mint a helikopterpénz, amit az USA-ban osztottak és Nagyon Jó volt, csak itt nem szórakozás lesz belőle, hanem újuló lakások és megélhetés. Hát nem jobb érzés? 🙂
 • Zöldözvegy
  Sikeresen igénybe vettük ezt a támogatást. A szűk keresztmetszet a vállalkozó megtalálása volt, Budapestről “nagyon falura” költöztünk, kicsi a merítés. Miután tavaly év végén kijött a rendelet, már két ünnep között és január első hetében kerestem a cégeket ajánlatkéréssel. Még január végén tudtunk szerződni, 2 vállalkozóval több különböző munkára. Akkor még nem tűntek annyira elszálltnak az árak, legalábbis nem érzékeltük, jól sikerültek a beszerzések. A pályázat elkészítése nem kis munka, ha sok a számla, időigényes az adminisztráció. Határidő (30 nap) alatt elbírálták, hiánypótlás nem volt, hamarabb utaltak mint a támogató okirat megérkezett volna. Már nem fognék bele, azóta is masszív drágulás volt, illetve már több hónapot kell várakozni “mesterre”. Rontotta a helyzetet, hogy március 1-jétől lehet igényelni a kamattámogatott hitelt ehhez is.
 • Amazon
  Minden hónapban duplázom az Amazon jutalékokból származó bevételeim, és az összeset Magyarországon költöm el. Már most is 4 szövegírónak adok havi munkát. Persze nem ilyenre van 3 milliós támogatás, hanem megint az építőipart nyomják. Engem nem zavar, jövőre külföldre költözünk, a bevételeket pedig egyszerűen átirányítom az új cégbe, és Magyarország helyett a másik országban költöm el a pénzem.

  Az utolsó meg kapcsolja le ebben az országban a villanyt.

 • zaqrack
  Miklós, a kompenzáció nem működik úgy, ahogy te írtad. A vállalkozóval szerződést kell kötni, a munkadíj – anyagköltség arányokat pedig szeződésenként számolják.

  Tehát ha a konyhabútorról semmilyen szerelési költséged nincs, akkor nem tudod kompenzálni a villanyszerelő számlájával, mert más szerződés, más kategória, nem kapsz belőle vissza semmit. Persze ha találsz egy általános szakembert aki kiállít neked számlát a kért kategóriában, akkor más téma 🙂 De lényeg hogy szerződések között nincs átjárás, a szerződésben pedig specifikálni kell milyen munkálatra kéret a támogatást.

  Telefonos ügyfélszolgálaton direkt előtte rákérdeztem és ott mondták, hogy nem munkánként nézik, hanem összesítve.

 • Prakt
  Én mindent magamnak csinálok/csináltam meg. Teras, térkő, garázs, villanyszerelés, burkolás festés stb.
  A tetőteret nem akartam magam szigetelni, illetve gipszkartonozni.
  Ketten jöttek ki felmérni, kettő árajánlatot kaptam, mind a kettőt (időben csúsztatva) elfogadtam.
  Most hétvégenként hajnalban kelek, és akkor csinálom magam. Egyszerűen nem jöttek ki, miután elfogatam az ajánlatukat.

  Illetve a faanyag árak kicsit kiverték a biztosítékot ma. A tavalyi 84000Ft/m3-ből lett mára majdnem 240.000Ft/m3.
  Ma annyit fizettem pár pallóért, és gerendáért, mint 2 éve egy 38nm-es garázs teljes faanyagáért. röhej.

  Klímával napelemmel, meg vásárolt számlákkal fogom kimaxolni a támogatást.

 • Ákos
  ott a pont
 • Unemployed
  Ipari szívás a folyamat, végigcsináltuk, fájdalmas volt. De végül – nagyon nehezen – megkaptuk a pénzt.
  Egy ajtót építtettünk be, mert a nappalinkban nem volt, kellett hozzá egy kis gipszkartonozás is.
  Elsőre elutasították, hogy “fal építésére” nem lehet felhasználni, mindezt miután már mindent kifizettünk. Rengeteg meló volt levelezni, a szerződést, számlát módosítani. Diplomákkal sem tudtam elsőre egyik szerződést sem jól megcsináltatni. Ha ezt előre tudom,vszleg felejtős.

  Az elektronikus felületről ne is beszéljünk. Bevittem minden adatot (online), mire kiírta, hogy nem menthető, egy óra munka ment a lecsóba, rendszeresen leugrik a szerverről, percenként mentettem, mégis miután visszaléptem, több adat elveszett. Minden gyerekhez fel kell vinni külön mindkét szülő címét, nevét, véletlenül sem pipálhatod be, hogy apa anya mindenhol ugyanaz, plusz fél óra. Tűrhetetlen gané felület. Gáz

 • Laci
  Az a legkevesebb a sztoridban hogy buktad a támogatást, de buktad a garit is 600+ ezer forintnyi készülékre, illetve a piaci ár majdnem duplájáért sikerüt számla nélkül telepittetned. Nem tudom milyen gépet szereltettél fel, de a helyedben megnézném árukeresőn, azzal nem húztak-e le.
 • vasmacaka
  “Lehet úgy, hogy a konyhabútorról csak anyagköltségről van számlád, mert te magad raktad össze, ezt kompenzálja, hogy a szobafestésnél viszont a munkadíj eléri a számlaérték felét.”

  Úgy tudom ez így nem működik, csak ha az adott munkán belül van munkadíjról és anyagról is számla (vállalkozól,, vagy saját magad álral gyűjtött) adott kategórián belül pl. ‘beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje’

 • kl
  Két kérdés:

  1. Új redőny beépítése: a számlán nincs munkadíj, új számlát kellene kérni (persze a kivitelező majd tojik adni új számlát)?
  2. A költségvetésben minden tételhez kell “anyag + munkadíj” is vagy elég ha a végösszegben van “anyag + munkadíj”?

 • Fiatal házas csok nélkül
  Kezd rohadtul elegem lenni, hogy mérnökként vödörszám öntöm az adót az államkasszába, de mivel egyre valószínűbb, hogy nem lehet gyerekünk, szart se kapunk belőle vissza. Cserébe már egy egyszerűbb felújítást is olyan áron akarnak a lakásban megcsinálni, hogy inkább hagyom lepusztulni a kecót. (Azt most hagyjuk, hogy meddőségi igazolással mindent is fel lehet venni, de addig olyan mértékű hormonbombákat nyomnak mind a nőbe, mind a férfiba, hogy nem akarjuk végigcsinálni.)
 • Felújító
  Május 6-án adtam postára a támogatási kérelemhez az iratokat (ügyfélkapun is le lehet adni, de IT-sként több próbálkozásból se jött össze), tegnap (június 28) hívtam őket, még nem néztek rá, csak érkeztették. A törvényben előírt 30 nap a MÁKra nem vonatkozik 😛
 • Janos82
  Nem munkatipusonkent van az 50% ?
  Vagyis ha a kertemre rakoltok 2 millio munkadijjat, de 0 anyagkoltseget, a konyhamra meg 2 millio anygkoltseget, de 0 munkadijjat, akkor semmit se kapok vissza?

  Direkt felhívtam a kezitcsókolomot és erre rákérdeztem. Azt mondta, csak a végösszeg számít, nem az, hogy minden munkánál meglegyen a 25%.

 • kl
  Ja, még egy:

  e-számlát befogadnak?

 • Joy
  Koszi, nagyon hasznos összefoglaló, főleg a linkek a végén.

  Más hasonlóan csinálja, csak gyerek(ek)kel: mire összegyűlik a 30nm-es lakás ára, addigra min. 60-80-100m2 kell a családnak. Párosan nem csak az élet szép, hanem a lakhatás is könnyebb.

 • Alex
  Nálunk két hete lett kész az új konyha. Minden gépet, eszközt lecseréltünk, nem csak a bútort.
  Helyi szakemberrel készítette/szerelte be. Alap volt, hogy számlával dolgozik.
  Majdnem 50-50%-ra jött ki a munkadíj/alapanyag arány, mert a gépek elég drágák voltak. Ha már támogatják akkor mindenből a jobbat választottuk.
  Így féláron lett egy vadiúj konyhánk, majdnem 700.000-et meg visszakapunk belőle.
  Papírok beadásához kell egy kis türelem és odafigyelés. Nem túl felhasználóbarát az online rendszer, de megoldható. 🙂
 • gfdsa

  A 0%-os számlát is elfogadják, abban nincs ÁFA.
 • Hitel
  pont, hogy így a jó. Ő csinálja jól. Valószínűleg megbízható, jól dolgozik ezért jó híre van, jön a munka ezrével. Amilyen durva sztorik vannak én is inkább fizetnék jóval többet, leszarva bármilyen támogatást, csak megbízható szakit találjak aki jön akkor amikorra mondta és annyiért megcsinálja azt amit és ahogy beszéltünk.
  Arra nem képesek hogy egy érdeklődésre böffentsenek valamit a nagymenő vállalkozók…elég lenne annyi, h bocs, be vagyok telve, félévig mégcsak felmérést sem tudok csinálni.
  Kerékpárszervíz, klímás, egyre megy…. Mindenki szarik az érdeklődésre sehol semmi válasz és ez csak az elmúlt 2 hét. Jó magyar szokás szerint visszaélnek azonnal a helyzetükkel ahogy csak lehet. Lásd a vendéglátósók, az ostobák, 2 hónap alatt akarják behozni az elmúlt 1.5 évet. Mindamellett, megértem biztos nehéz volt ez az időszak, de azért na….
 • EgyBölcsész
  30 nm-est nem vehetsz csokból. Annak az alja 40 nm, ha már van egy gyereked, a csok egy gyerek után használt lakásra talán 600.000 ft, úh hidd el, ez a kategória nem a CSOK miatt drágább.
 • Ricsi
  Sziasztok,

  Mi pont most tervezünk riasztót bekötni a lakásunkba, arra is igénybe vehető a támogatás?

  Köszi a segítséget

 • Avatarus
  Szerintem, aki betöltötte a 25 évet, az már nem számít gyermeknek, ezért nem jár utána támogatás (Kivéve megváltozott munkaképességű 25 évesek). Rendeletben a gyermek definíciója:
  “2. gyermek: az igénylő

  a) magzata a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint

  b) * vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke, aki

  ba) a 25. életévét még nem töltötte be, vagy

  bb) a 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességű személy,”

 • Zanderke
  Víztisztító rendszerekre is jár a támogatás. Magyar fejlesztés a q&c magyarország gépe. #vegyelhazait 😀
 • Imi
  Akkor ha jól értem, én buktam ezt a támogatást, mert munkanélküli vagyok? A feleségem ápolásin van, ezért nincs munkaviszonyunk.
 • Matte
  “User696
  2021-06-28 at 18:02
  Hmm. Ez a támogatás se nekem szól (31, egyedülálló, gyerek nélkül).
  Majd felveszik a minden áfáját is visszaigénylő 2-3 katás vállalkozó ismerőseim.”

  Áfát visszaigénylő katás? Mesélj még.

 • BPéter

  Igen, mi is e-számlát kaptunk (kinyomtatva).

  “Direkt felhívtam a kezitcsókolomot és erre rákérdeztem. Azt mondta, csak a végösszeg számít, nem az, hogy minden munkánál meglegyen a 25%.”

  Igen, ez egész biztos hogy így van!
  A végösszegben kell 25%-nak lenni minimum a kisebbiknek, nem munkatipusonként.

 • Syntax Error
  Érdemes megnézni az államkincstár oldalát, van GYIK doksi is.
  allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/gyik

  Ott benne van egy csomó ( trükkösebb ) kérdésre is a válasz, tételesen felsorolva, hogy mire NEM lehet felvenni a támogatást ( pl. riasztóra sem ).

 • Kettős Mérce
  “Mi pont most tervezünk riasztót bekötni a lakásunkba, arra is igénybe vehető a támogatás?”

  Nem.

 • zaqrack
  Köszi a pontosítást, ez jó hír, hogy elég, ha a végösszegben stimmel a 25%…
 • Matrjoska
  Azt nem tudja valaki, hogy ezt olyan lakásra is fel lehet venni, ami a nevemen van, de nem ott lakom?
 • tberki
  Viszonylag egyszerű hogy mennyi támogatás jár meg számlánként vagy máshogy. Van egy összesítő a doksicsomagban az kiszámolja hogy pontosan mennyi jár. Az úgy működik ahogy írod Miklós.
 • Hark Dorse
  Személyes tapasztalat:Teljes fürdőszoba felújításhoz vettük igénybe. Eresztő zuhanykabint kukáztuk. Lett helyette plusz egy fal felhúzásával épített tusoló, minőségi zuhanyajtóval, teljes padló és falburkolás, valamint festés. Kérelmet az ügyfélkapun adtam le, amin érdemes sűrűn menteni munka közben. A 30 napos elbírálást nem tartja be a kincstár. 41 nap után érdeklődtem e-mailben, amire válaszul a 42. napon megérkezett egy 3 pontos hiánypótlás. 2 pontban olyan dokumentumot kértek, amit eleve beküldtem. A harmadik pont jogos volt, azt pótoltam is. Másnap meg is érkezett az összeg a számlámra. Konklúzióként az ügyfélkapu ingoványos terület, de azért lehet boldogulni, ha elszánt az ember.