Tovább romlott a prémium állampapír kamatfelára

Új hároméves Prémium állampapírt bocsátanak ki, az eddigi trendeknek megfelelően tovább csökkent a kamatfelár, már csak 0,75% évente az infláció feletti kamat. Bővebb infó itt.

Köszönjük KommentEleknek a hírt.

Share

83 hozzászólás

 • KommentElek
  Legszebb a december 20-i évforduló.
  Tehát az előző év inflációját majdnem egy évvel később veszik csak figyelembe.
  Eddig is abba az irányba ment már a PMÁP, hogy nem érdemes vele foglalkozni, de ezek után már végképp nem.
 • Rusty
  Miért érzem azt, hogy PMÁ aktuális kamatfelára jó indikátora annak, hogy mi várható a következő 1-3 év várható inflációjában?
 • philosopher
  Az eurós PEMÁP meg 1%-os kamatot fizet? Vagy közben azt is lecsökkentették?
  Mondjuk 5%-os inflációnál még mindig nem túl rossz a többi alternatívához (pl. MÁP+) képest.
 • Viktor
  az öt évesnél minden marad a régi? azaz 1,25% kamatfelár?
 • usespanner
  Eközben a német (DAX), a magyar (BUX) és az amerikai tőzsdét követő ETF tőzsdeindexek soha nem látott magasságokba emelkedtek.

  Tovább erősítve a “vakmajom” elméletet, miszerint az időzítést figyelmen kívül hagyva, hosszú távra érdemes befektetni.

  Persze nem győzöm hangsúlyozni, a “szinte nulla költség+magas kamat” kombó csak akkor működik, ha TBSZ számlára veszel ETF részvénycsomagot és nem menedzseled aktívan a befektetésed, azaz legalább pár évig nem nyúlsz hozzá.

 • MÁP-
  Ez igen gyenge. Pár éve még volt X+4%-os is.
  🙁
 • Puffogok
  Oszt most akkor hova tegye az ember azt a kis megtakarítást? A tőzsde is meg van elvileg bolondulva, nem?
 • életunt
  Tehát maradt a több éves tendencia, és akinek van egy kis esze, az viszi a pénzét külföldre. Még 2 éve mondtam a barátoknak, hogy MÁP-nak annyi kamatavan amennyi inflációt kegyes uraink még elfogadhatónak tartanak a következő évekre.
 • mókuskerék
  “Az eurós PEMÁP meg 1%-os kamatot fizet?”

  Az eurós is infláció+kamatot fizet, félévente változik mennyit : allampapir.hu/kamatok/PEMAP

  Viszont ami nálam kimaradt az az adózás, most akadt meg a szemem azon, hogy 19 júniusától adómentes a prémium állampapír?
  Szóval ha a kincstárnál lejár a tbsz-em akkor felesleges megújítani, adómentesen tarthatom az állampapírokat?

 • hullámvasutas
  5M Ft-ot mibe érdemes most fektetni 3-5 év távlatban?
 • xavv
  “Eddig is abba az irányba ment már a PMÁP, hogy nem érdemes vele foglalkozni, de ezek után már végképp nem.”
  Nem értelek, ilyen infláció mellett infla+0,00 százalék mellett is érdemes vele foglalkozni. Nem hiszek benne, hogy jön a jegybanki alapkamat emelgetés, és ezzel letörik az inflációt a kívánt mértékre, ez csak púderhintés. Olyan irányba haladnak a folyamatok, hogy ezt az inflációt nem lehet kamatemeléssel megfogni, csak több százalékossal lehetne, de azt pedig sosem lépik meg.
 • Pgpg
  építőanyagba
 • Tsubi

  Igen, de egy pontosítással:
  az adómentesség csak a 2019 Június 1. után kibocsátott államkötvényekre vonatkozik. Elvileg PMÁK -ból a 2024/J az első adómenetes sorozat.

  Tehát, ha még van korábbi kibocsátású papírod akkor:
  1) – Év vége előtt ezeket eladod és veszel helyette másikat (így ugye kapásból buksz 2%-ot, és új lejárati dátumod lesz); lejáratkor simán átvezetik a normál számlára,
  2) – Hagyod így, mindent átvezetnek a normál számlára, és a TBSZ megszűnése után ezekre fizeted az adót;
  3) – TBSZ-nek ezt a részét megújítod 5 évre, a 2019 június utáni kötvényekről külön nyilatkozol, hogy ezek kerüljenek a normál számládra.

  Célok, tervek és konkrét adatok ismeretében lehet matekozni, hogy melyik éri meg.

 • Alfa
  :
  Ha az az 5 millió magában áll és nagyon fájna ha 2 év múlva 3-4-5 millió lenne csak belőle, akkor állampapír. És mondjuk lehetőleg eurósba.
  Ha van mellé még 50, akkor bármibe, most minden nagyon lutri 🙂
 • Bjozef

  “Nem értelek, ilyen infláció mellett infla+0,00 százalék mellett is érdemes vele foglalkozni. ”
  Már a valóságtól egyre távolodó, behazudott infláció + 0%-ra teccik gondolni? Oké, hogy egyénenként mindenkinek megvan a maga inflás kosra, de általánosságban úgy eltávolodtak a valós árak a beböfögött “hivatalos” számtól, hogy azt az újszülöttöl az aggastyánig mindenki érzi…
 • természettudós
  Magadba fektesd. Tanulj új (program)nyelvet, tanulj meg valami építőipari szakmát (villanyt szerelni, csempézni vagy légkondit/hőszivattyút beszerelni) , szokj rá egy egészségesebb életmódra stb. A reálkamat kisebb, mint 2%, a reálhozam 5M Ft-on 5 év alatt kevesbb, mint 0,5 MFt. Ennél többet kereshetsz 2 hétvége alatt a fentebbi szakmákkal. Heteket töltesz azzal, hogy a legjobb befektetést megtaláld, pedig a te időd is érték!
 • kritizator

  “az adómentesség csak a 2019 Június 1. után kibocsátott államkötvényekre vonatkozik. ”

  az adómentesség csak a 2019 Június 1. után VÁSÁROLT államkötvényekre vonatkozik. “

 • Hitel
  Pgpg, először nagyot röhögtem, de aztán eszembe jutottak az ebben érdekelt ismerőseim. Miszerint pár napos ajánlatokat kapnak mert megy mindennek az ára mint a rakéta….
  🙂
  SZóval ha van nagy udvarod, érdemes felhalmozni… 😀
 • Pampalini
  Nálam most volt PEMÁP kamatfizetés, és jól fel is húztam magam a kemény 0,5%-on (ami féléves kamatfizetésnél ugye 1% éves kamatot jelent). Ezért előkerestem a hivatkozott EUs árindexet, meg a papír leírását, és sajnos stimmel. A júniusban kifizetett kamat kamatperiódusa tavaly decemberben indult, az azt 3 hónappal megelőző hónapban (tavaly szeptember) pedig negatív volt az index, így jön ki az 1%. A következő kamatfizetésnél az idén márciusi indexre (valami 1% körül) jön rá a kamatprémium, így jönnek ki a 2% körüli hozamok. Gondolom, nem sokáig marad az 1,25% prémium se.
 • random
  Pár hónapja olvasom ezen az oldalon a kommenteket, és mintha egy siralomházban lennék. Hihetetlen, hogy mennyien sírnak, szenvednek. Pedig ezt az oldalt tényleg a legfelső néhány százalék olvassa, ezt bizonyítja több olyan cikk is, ahová emberek leírják a milliós, tízmilliós fizetésüket, meg vagyontárgyaikat. Szimplán nem értem, mire ez a nagy negatív kommentcunami. Minden drága, ez nem jó, az nem jó, amaz nem jó. Nem a politikáról beszélek, mert oké, beszéljünk róla, ott meg nyilván van kritikai hangvétel. A jómódban élő emberek szenvedését, frusztrációját nem értem. És nem egy kettő ilyen komment van, hanem rengeteg. Én tengetem a mindennapjaimat pár százezer forintból, a szülői házban, mert másra kb. semmi esélyem, de még így is sokkal pozitívabban telik az életem, mint néhány embernek. És tényleg nem értem… mert a minimálbért kereső embereket megértem, de itt nem ez a helyzet…
 • KommentElek
  A 2023-asnak még egy előnye van.
  Most 4,3% a kamata jövő évig. A következő és egyben utolsó fordulóban valahol 5,5-6% között lesz a kamata. Azaz 2 éves távlatban jó eséllyel hozza, de szerintem felette is lesz a MÁP+ átlag 4,95%-os* hozamának.
 • Laci bácsi
  Én 5 milliót fizikai aranyrúdba fektetnék. Azon biztos nem fogsz bukni 3-5 év viszonylatában. Szerintem, persze ….
 • V.A. Lucky

  “Pedig ezt az oldalt tényleg a legfelső néhány százalék olvassa, ezt bizonyítja több olyan cikk is, ahová emberek leírják a milliós, tízmilliós fizetésüket, meg vagyontárgyaikat. ”

  Azért a “bizonyítja” szót nem biztos, hogy névtelen online kommentekkel kapcsolatban használnám.

 • Treil
  random:
  Sarkítva akinek kielégíti az igényét hogy napról-napra él az nem lesz frusztrált amíg oda nem jut hogy ma nem tud miből kaját venni.
  Akinek vannak tervei, például nem nyakig hitelbe ülni hogy vegyen egy kis ingatlant, az meg forgatja a fejét hova tegye a kis megtakarítását hogy ne inflálódjon el, vagy ne tördelje meg egy válság ha akkor üt be amikor fel szeretné használni. Azért frusztráltak itt a kommentelők mert aki tudatosan, megfontoltan akar élni az csak falakba ütközik folyamatosan.
 • Mindegy

  Egy világjárvány közepén vagyunk, kb. semmi sem akar a klasszikus közgáz tanok szerint működni, lehetetlen baromságokkal lehet vagyonokat keresni, vagy pl. egyik hónapról a másikra kiárazódni az ingatlanpiacról. Kókler kétkezi munkások keresnek annyit, mint egy diplomás, a nem kóklerek meg sokkal többet is. Feje tetejére állt a világ, nem csoda, hogy sokan csak kapkodják a fejüket. 🙂

 • usespanner
  Egyetértek, Random!
  Mindenki sír, hogy alacsony a magyar állampapír kamata, oszt akkor mi van?
  A 10éves török államkötvény kamata 17%. Örüljünk?

  A fizikai arany nem befektetés, az arany az pénz. Benne is van a nevében: aranyPÉNZ.
  Ha átválthatod a pénzed EUr-ra, az sem befektetés.

  Ha eurós befektetést akarsz, vegyél részvényt euróban. Csak az 10+ éves téma.

 • kissbéla
  Természettudós:
  “tanulj meg valami építőipari szakmát (villanyt szerelni, csempézni vagy légkondit/hőszivattyút beszerelni) ,”
  A múlt szerdán vizsgáztam OKJ-s vill.szer. tanfolyamon, múlt szeptemberben pedig a klïmaszerelő képesítést szereztem meg.
 • én megmondtam

  Az a millát kereső középosztálybeli fiatal aki lakásra gyűjt, ha betartotta az ezen a blogon olvasottakat, sokszor rosszabbul áll mint az a “párszázból élő”, aki nem. 😀

  Tavaly megérkezett a várva-várt apokalipszis, erre meg nem szokásos válság jött, hanem turbó fokozatba kapcsoltak az eddigi trendek. Aki akkor vásárolt be meme részvényekből, amikor Kiszamolo legjobban riogatott a nemzetközi hírekkel, az elég jól járt pl…

  Naná, hogy nagy a frusztráltság.

 • naa
  “Magadba fektesd”
  Egyetértek a hozzáállással és hogy nem érdemes pörögni ekkora összeg befektetésén. Ajánlott olvasmány: lustaport.wordpress.com/dumbinyotm/

  Másfelől viszont azért 5M-t “magadba fektetni” az említett területeken nem igazán szükséges szerintem. Az interneten sokkal olcsóbban elsajátítható bármely programnyelv néhány videós kurzussal, ha meg építőipari szakmát akar valaki kitanulni, ott is a legjobb az lehet (gondolom) ha elmész egy mester mellé kitanulni a szakmát, ő még neked fog fizetni, feltéve, ha épkézláb ember vagy és rád lehet bízni feladatokat… (Mondjuk ezt másik munka mellett nem igazán lehet csinálni)

 • MertGondolok
  5m ha rövid akarok lenni akkor semmibe… Ha kicsit bővebben akkor az egy nyaralás a pároddal és még talán marad egy-egy új telefonra pénz és ennyi… Szvsz semmibe mert jobban teszed ha boldog életet élsz és inkább nem saját pénzből építed ki a vagyonod hanem támogatásokból és vissza nem fizetendő hitelekből… Aki mást mond hazudik vagy magával akar rántani… A mai körülmények között 5m az semmi említésre méltó amikorra meg itt mire válság lesz addigra elinflálják azt a csekély értékét is ami most van vagy elbukod tőzsdén, coin-on… tehát merj néha költeni magadra és merj élni a lehetőségekkel… Lehet okosan is vagyont építeni és szenvedve is lehet kuporgatva semmire se jutni… Te döntőd el hogy melyiket választod…
 • falusi proli

  Tudod annak hogy az ember eljusson egy olyan szintre hogy milliót / 10 milliót keressen nem titka van, hanem ára.
  Pl. aki az előző 3 évet azzal töltötte hogy MINDEN egyes nap (karácsonykor is, szülinapkor is, nyaraláskor a parton is) napi 5 órát tanult csak azért hogy (nem magát mer arról már lekésett, hanem a gyerekeit majd) kiszakítsa az alsó középosztály nyomorából elért most egy nettó havi 1 milliós fizetést és nem jó érzés látni, hogy hiába tett le ennyi mindent az asztalra olyan messze van még pl. a saját lakás gondolatától mint makó – jeruzsálem.
  (És ezzel azért van baj, mert ezt az egész helyzetet mesterségesen a kormány generálta. Az embernek meg ilyenkor olyan érzése van mintha úszna szemben az árral)

  Aki meg eddig se csinált semmit magáért annak nyilván könnyebb lenyelni azt, hogy eddig se volt semmi, meg most sincs.

 • Penge
  Bár személy szerint a jó befektetéseim ellenére (kripto, Tesla) messze vagyok még az itteni olvasók átlagától is, de a világot mindig az elégedetlen emberek vitték előre, ha ez tettvággyal is párosult. Aki jól érezte magát a tűz mellett a barlangban, az nem érzett késztetést semmire, amíg nem nélkülözött alapvető dolgokat, de sokszor akkor már késő volt.

  Az elégedetlen, törekvő és kapzsi embereknek köszönhetjük, hogy ma olyan világban élhetünk, ahol a csövesnek is ha relatíve alja élete is van, de művészet éhen halni vagy télen megfagyni, ha van benned minimális életképesség és nem ittad még el az agyad.

  A fillérbaszó embereknek köszönhetjük, hogy az alapvető élelmiszerek és a gyakori fogyasztási cikkek a többség által megfizethetők, az ilyen emberek követelik, hogy a boltokban átláthatóan ott legyen a kilóár, meg hogy legyen olcsó árkategória, ha olyan is, amilyen.

 • Családfő
  MertGondolok,

  Tehát az a javaslatot, hogy verje el kb 2 hét alatt az 5 milla megtakarítását, aztán pedig maradjon nyitott a világra, és minden jó lesz majd.

  Szerintem hálásan megköszöni majd a zseniális tanácsot.

  Éljenek az anonim kommentek!

 • V.A.Laki
  : Azt latni kell, hogy a rendszer ugy van kitalalva, hogy aki “fent” van, az barmit csinal, fent marad. (Akar csak azert is, mert olyan vezetekneve van, hogy csak be kell setalnia es rogton kap meno munkat.) Ugyanigy aki lent van, az barmit csinal, lent marad. Igy a meggazdagodas gyonyoru alma csupan a kozeposztalynak adatik meg, a tobbieknek ilyen celbol felesleges a kiszamolot olvasgatniuk, ugyis mindig lesz megegy maserati a garazsban vagy ugysem lesz nyugdijuk, barhogy erolkodnek. En igy kepzelem el a tipikus erintett kommentelot: 20 millio nem nagy penz neki, ugyanakkor realis eselye nincs ra, hogy valaha 100 negyzetmeteres penthouse lakasa legyen a belvarosban.

  Es ez a kozepen levo ember elindulhat felfele is meg lefele is, ez mar csak egy ilyen jatek. A rendszer pedig ugy van kitalalva, hogy felfele vekony es gyilkos ut vezessen, lefele meg sok kenyelmes ut.

 • Pampalini

  Ezt én is rosszul tudtam, meg is szívtam, tegyük tisztába: az adómentesség a 2019 június 1 után kibocsátott papírokra vonatkozik. Ha 2019 őszén vettél a korábban kibocsátott papírból, és nem TBSZ-en van, fizetsz utána adót ma is. Nem a vásárlás, hanem a kibocsátás dátuma a döntő.

  allampapir.hu/gyik

 • KommentElek

  “Nem értelek, ilyen infláció mellett infla+0,00 százalék mellett is érdemes vele foglalkozni.”

  A tényleges infláció a közelében sincs a hivatalosnak. Engem az bosszant piszkosul, hogy újra és újra azok vannak szívatva, akik próbálnak előre gondolkozni, megtakarítani, felelősen gondolkozva élni. Most a megtakarítások és egyúttal az államadósság elinflálása zajlik. Újra és újra azok járnak jól, akik ész nélkül vették fel a hitelt, mert az állam majd úgy is megment, ha baj van alapon.

 • Karcsika

  2021-06-29 at 21:11

  “Lehet okosan is vagyont építeni és szenvedve is lehet kuporgatva semmire se jutni… Te döntőd el hogy melyiket választod…”

  Én az okosan-t választom. Hogy kell, mit csináljak?

 • ez a vonat elment
  “tanulj meg valami építőipari szakmát”

  Jó ötlet volt ez 2-3 éve, de a kormány kinyírta a felnőtt szakképzést… bocsánat átalakította, megreformálta… lol
  Ennek köszönhetően ha most megszületik az ötlet, akkor majd szeptemberben talán elkezdheted a 2 éves képzést.
  2 év alatt ez a kormány annyit árthat még az embereknek, amit most igen nehéz elképzelni. Egyetlen dolog amit érdemes tanulni, idegen nyelv, utána pedig külföldi munka, majd költözés. Ez az ország elveszett. Jövőre is behúzzák a kamu 2/3-ot, vagy 4/5, ingatlanok megint dupláznak egyet, persze csak a családok védelmében… vagyis a főni családjának védelmében.

 • Mindegy
  Ajánlom figyelmébe ezt a 10 éves cikket azoknak, akik szerint a közölt inflációs adatok valótlanok:
  https://kiszamolo.hu/hipermarket-kontra-sarki-bolt-avagy-olcsobb-e-a-tesco-mint-a-spar-3/
  Látni a táblázatban felsorolt árakból, hogy a legtöbb termék 10 évvel 2/3-3/4 áron mozgott, mint manapság. Van, ami most is kb. ugyanannyiba kerül.
  Fejből azt mondtam volna, hogy minden legalább kétszeresébe kerül most minden, mint akkor.
  Ami valóban elszállt azóta: ingatlanárak, zöldség-gyümölcsárak.
 • Zebratilova

  Ezek egyikéhez sem kell 5 millió forint… Sőt, ha ügyes az ember, mind ingyen van.

 • Zebratilova

  Ritkán szólok hozzá, de nálam ez most viszi az “Év legostobább kommentje” díjat.

  Ne haragudj, volt egy szabad perced és bepötyögöd ide, hogy egy élet megtakarítását vagy évek alatt nehezen összekuporgatott pénzét verje el nyaralásra meg egy új telefonra??? Érzed te ennek a felelősségét???

  Ha valaki havi 200 ezret keres és havonta mégis félrerak 20-30 ezret, évek kemény munkája 5 milliót összeszedni.

  Nem beszélve arról, ha valami súlyos történik az egészségével, egy ilyen összeg akár 1-2 évig is elég, míg rehabilitálódik. A nyaralás emléke nem fizeti be a rezsit, a vésztartalék igen.

 • kritizator

  A honlap fő lapján VÁSÁRLÁS van, a GYÍK-ban meg KIBOCSÁTÁS.

  Ennyit az állami honlapok megbízhatóságáról.

  OFF

  Regisztráltam oltásra két hete. Hívást azóta sem kaptam, mert nem győzik az oltásokat beadni a dömping miatt.
  Most reggel nézem a regisztráció ellenőrző oldalon: “Ön még nem regisztrált”.
  Vissza a regisztrációs oldalra: “Ön már regisztrált”.
  Sz@rjanak sünt.

  ON

 • Nyelvvizsgageri
  ez a vonat elment: neked hány nyelvvizsgád van? Hogyhogy még itt vagy? Hiszen itt szerinted annyira rossz a helyzet. Legyél inkább nyugaton bevándorló, de szinte biztos vagyok benne, hogy ott sem keresnél annyit, hogy hitel nélkül lakáshoz juss (plusz még ki is néznek). Ja, és hazajárni fogorvoshoz, és egészségügyi szolgáltatást igénybe venni, nem ér 🙂
  Túl sokat facebookozol, valójában nem ennyire rossz a helyzet csak rosszak az információforrásaid.
 • usespanner
  Külföldön sosem volt koronavírus, az ingatlanok sem 2-3x drágábbak, mint itthon, sem ámokfutó kormányok, sem Trump, sem Brexit sosem volt, külföldön nincs francia szélsőjobb sem, ami kormányerő lehet.

  A valóság az, hogy itthon egy mezei felsőfokú nyelvvizsgával és közepes informatikai tudással Pesten már nettó 400.000Ft-ot lehet keresni, ügyfélszolgálaton. Egy jobb szakmunkás is megkeresheti ezt, Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől függetlenül.

  Még pár év és nettó félmillió mindennapos lesz.

  Simán félre lehetne rakni egy (gyermektelen) párnak most is évi 2millió forintot, részvénybe/ETF-be fektetve. Ezzel a módszerrel kb 12-13 évenként vehetnek egy budapesti lakást. Ehelyett elköltik belvárosi kocsira, cigire, koktélra, mindegy, csak ne lakásra gyűjtsünk, mert az ugye “reménytelen”. 🙂

 • random
  “Aki meg eddig se csinált semmit magáért annak nyilván könnyebb lenyelni azt, hogy eddig se volt semmi, meg most sincs.”

  Tehát azok az emberek boldogabbak, akik nem csináltak semmit? Elég érdekes hozzáállás.

  Én inkább azt látom, hogy sokan elvárják a jólétet, mert csak. Mert megszerzett egy mittudomén milyen diplomát meg képzést, és elvárja, hogy milla felett keressen, mert milyen dolog, hogy a 8 általános segédmunkás 400e-t keres havonta (és ez igaz, tényleg ennyit keresnek). Igazságtalan? Nem tudom, de nem ezzel foglalkozom, kinek mennyi van, és ehhez képest nekem mi van. Lehet nézni a social media-t és sóvárkodni, de minek? Igazából sokaknál az EGO hatalmas, de nem tudom miért és mire föl. 🙂

 • random
  Egyetem alatt kínai nyelvtanfolyamra jártam, ahol anyanyelvi tanárok oktatták a nyelvet. Lehet ez most mellbe fog vágni, de ők a 10-edét sem keresik otthon Kínában, volt lehetősége 1-2 évre kijönni MO-ra nyelvet tanítani úgy, hogy letett egy valag biztosítékot, hogy ha nem megy haza, akkor elveszíti, plusz a családját folyamatosan vegzálni fogják, ha nem úgy viselkedik, ahogyan azt a Kínai kormány elvárja. Ennek ellenére állandóan jóindulat, vidámság pozitív hozzáállás vette őt körül, plusz saját költségén hívta meg magához a tanítványait, hogy bemutassa a Kínai ételeket. Itt meg az 1 milla feletti emberek sopánkodnak, szenvednek. Akinek nem inge ne vegye magára, nem mindenki ilyen. De ez a “beletettem ennyit meg ennyit, és rommá tanultam magam, és mégis a segédmunkás jobban keres” vélemény egyszerűen nevetséges.
 • csizkek
  ” Engem az bosszant piszkosul, hogy újra és újra azok vannak szívatva, akik próbálnak előre gondolkozni, megtakarítani, felelősen gondolkozva élni. Most a megtakarítások és egyúttal az államadósság elinflálása zajlik. Újra és újra azok járnak jól, akik ész nélkül vették fel a hitelt, mert az állam majd úgy is megment, ha baj van alapon.”

  Engem is ez b..z fel mar nagyon. Aki nem hitelbol el azt kb szenne van szivatva ezeken a “penzpumpakon” keresztul. Mert most te fizetsz, ha borul vmi akkor is te fizetsz. Elkepeszto es tovabbra is ez a trend. De nem csak Mo.-on, ott mondjuk az ingatlanra locsolt tamogatasok es moratorium miatt lehet duplan. De mopndjuk Nemeto is ugyanez.. Kb. feje tetejere allt a vilag. De mi ennek a vege? Megyunk igy tovabb es “odaadom a penzem a hitelfelvevopknek”?

 • csizkek
  “amikor Kiszamolo legjobban riogatott a nemzetközi hírekkel”
  Nem kiszamolo riogatott, mint jozan paraszti esszel gondolkodo ezt gondolta. Nem volt ebben semmi riogatas. Itt egy valsag, erre bazz kiepitenek egy rendszert, hogy a megtakaritotol tegyunk at “erteket, penzt” a hitelbe fullado makkmarciknak. HAgy legyen eggyel tobb lakasa, autoja.. Ez kb. a kifosztas kategoria, k. nem normalis.
  Mi lessz a vege? Jon ujra a kommunizmus ha a “kisember” megelegeli es halomra lodosi a felsobb tarsadalmi osztalyokat? Vagy mit varunk, mia terv? Tapsolunk tovabbra is ennek?
 • Treil
  usespanner:
  Azt ugye tudod hogy 24-26 millióért te lepukkant panelt veszel BP-en, amire kapásból ráköltesz 2-6 milliót állapottól, igénytől függően? Szóval az inkább 30, és nem fogtok évi 2 milliót félretenni ha közben bérelnetek kell lakást. Meg gondolom 10-12 év alatt szeretnének gyereket is vállalni, emellett már nyugdíjra sem ártana félretenni. Ráadásul a 400k nettóban nem az átlag, még Pesten sem, jó lesz az ott is inkább 330-nak, medián még kevesebb. Jó lenne ha 800k lenne egy átlag fiatal pár bevétele, valóságnak ehhez nem sok köze van.
 • csizkek
  “Ja, és hazajárni fogorvoshoz, és egészségügyi szolgáltatást igénybe venni”
  Ki megy haza ezert?? En Nemeto. De itt olcsobb az eü. A fogorvos is lassan.. De nagy kulonbseg nincs mar. Repjegyet, idot szabibol mar nem eri meg. Foleg ha van egy fogaszati kieg biztositasod.
  Ha Mo.-ra megyunk akkor lassan mar csak a szigoru csaladlatogatas van. MAr a balcsi se, mert k. nem eri meg azt a felarat.