Újra Patika Pénztár akció novemberben

Sokan szeretik az önkéntes pénztárakat a 20%-os adóvisszatérítés miatt.

Azonban a pénztárak levonnak a befizetesekből akár 5-6%-ot is a költségeikre, így a 20% jóváírásból csak 15% marad meg nekünk.

Ezért várjuk minden évben a Patika Pénztár novemberi akcióját. Idén sem marad el az akció, itt vannak a részletek.

Az akció lényege, hogy novemberben csak 1646 forintot vonnak le a befizetett összegtől függetlenül.

 

Köszönjük LG-nek a hírt. 

Share

75 hozzászólás

 • Peti
  A Patika EP-t elég furcsa kettősség jellemzi: tudtommal ők az egyetlenek, akik havi elszámolásban kalkulálnak a levonásokkal, ami elég nagy lehúzás IS lehet. Emellett viszont ott a szokásos novemberi akciójuk. A kérdés az, hogy ha a tagok jelentős többsége – leszámítva a havi tagdíj fizetést, – tudatosan időzít novemberre, akkor az hosszú távon mennyire veszélyezteti majd a pénztár működését. Hosszú távon persze a bankok egészségpénztárai sem jelentenek túl nagy biztonságot, mindenesetre én azért jobban megbízok bennük.
  Aki tudatosan, az éves 150 eFt kimaxolásában gondolkodik, az összesen ~55-60 ezer Ft-ot “spórolhat” így pl. egy MKB vagy OTP EP-hez képest. Ezért korábban gondolkodtam is rajta, hogy belépek a Patika EP-be, és az első 2-3 évben kihasználom a novemberi akciót, majd átviszem a megtakarítást egy másik EP-be. De mivel vidéki vagyok, ez már eleve macerás, így letettem róla…
 • Broáfka Ottokár
  Ebben az évben Magyarországon csak kb 500.000Ft bruttó jövedelmem volt. Nekem is érdemes belevágni a patika pénztárba vagy bármi más pénztárba?
 • RDLDR
  Hozzá tenném, hogy az Új Pillérnél ugyanez az akció él 900 Ft max levonással az első novemberi befizetésből. Maximum nélkül. Van Önsegélyező funkciójuk, tehát lakáshitel törlesztésre is lehet használni.
 • ncsabee
  a Patikánál is van már Önsegélyező funkció 🙂
 • xK
  Mi a különbség a Patika és az Új Pillér pénztár között? A weboldaluk nagyon gyanúsan hasonlít egymásra. Van itt valami összefonódás?
 • naa
  Olyat lehet, hogy egyszerre 2 egészségpénztárnak is tagja vagyok? Tehát megtartom a mostanit, de kötök egy másikat is Patikánál vagy Új Pillérnél, és novemberben feltöltöm?

  A mostani fenntartásának nincs különösebb költsége szerintem, minek vacakoljak az átvitellel – de ha mondjuk a Patikánál kevesebb levonással tenném be az idei adagot, lehet, h a belépési doksikat kitölteném egy fél óra alatt…

 • Géza
  Az úgy működik a Patikánál, ill. az Új pillérnél, hogy mindig novemberben fizetek csak be? Annyit persze, ami fölötte van az éves díjnak. Vagy elvárják, hogy havonta (esetleg negyedévente…) a minimális tagdíj arányos részét befizessem?
 • Peti
  @ncsabee: ma már nem az a nagy szám, amelyiknél van, hanem amelyiknél még nincs. 🙂

  @xK: az Új pillér a Patika “társpénztára”. Jóval kisebb mértékű a levonás, viszont magasabb a havi tagdíj (2.300,- Ft helyett 10.000,- Ft).

  @naa: lehet, feltéve ha Neked megéri. Nekem is kettő van.

  @Géza: úgy tudom, hogy ha a havi tagdíjat válsztod, és 6 hónap után sem történik befizetés, akkor kapsz egy felszólító levelet a “tartozásodra”. Ha ennek nem teszel eleget, akkor bye-bye. A féléves vagy éves tagdíjat pedig mindig előre kell befizetni.
  Egyébként mi a baj a havi befizetéssel? A Patikánál olyan alacsony a tagdíjból történő levonás (230 Ft/hó), hogy értelmetlen dolog lenne trükközni. Ingyen meg egyik pénztár sem dolgozik. Így is, azok a kis pénztárak, akik eddig túlzottan alacsony költséggel dolgoztak, nagyrészt aztán mentek is a levesbe…

 • Gábor
  Lehetsz két (akárhány) pénztárnak tagja, de az adókedvezmény összesítve értendő.
 • headset
  @Broáfka Ottokár
  …Magyarországon csak kb 500.000Ft bruttó jövedelmem volt. Nekem is érdemes belevágni a patika pénztárba…?

  15%=75 ezer Ft adót vontak le, azt vissza tudod igényelni: Ha a közeljövőben lesznek magyarországi gyógyszer vagy hasonló kiadásaid, akkor jó a Patika.

  Vagy ha amúgy is akarsz nyugdíjra félretenni, akkor lehet NYESZ értékpapírszámlát nyitni. Ott is van 20 % visszatérítés, de évi 2000 a NYESZ díj.

 • headset

  “Olyat lehet, hogy egyszerre 2 egészségpénztárnak is tagja vagyok?”
  Lehet. Mindkettő alapján lehet visszaigényelni, de a visszatérítést egy helyre utalják.

  “A mostani fenntartásának nincs különösebb költsége”
  Ha nincs befizetés, minden pénztár levonja a kötelező, minimum tagdíjnak megfelelő jutalékot. De legfeljebb annyit, amennyi a bentlevő pénz hozama volt.

 • headset
  @Géza
  “Vagy elvárják, hogy havonta (esetleg negyedévente…) a minimális tagdíj arányos részét befizessem?”

  Peti ezt már részben megválaszolta az első kommentben.
  “A Patika EP-t elég furcsa kettősség jellemzi: tudtommal ők az egyetlenek, akik havi elszámolásban kalkulálnak a levonásokkal…”

 • headset

  “…ott a szokásos novemberi akciójuk. A kérdés az, hogy ha a tagok jelentős többsége – leszámítva a havi tagdíj fizetést, – tudatosan időzít novemberre, akkor az hosszú távon mennyire veszélyezteti majd a pénztár működését….”

  Szerintem ez nem jelent veszélyt. A pénztár elkülönülten kezeli a saját és a tagok pénzét. Sőt, a tagok pénze nincs is náluk, külön letétkezelő van.
  Ha nem tudják fedezni a költségeiket, akkor bezárják a boltot és a tagokat a pénzzel együtt átadják másik pénztárnak.

  Ami gond lehet, ha a letétkezelő sikkasztja el a vagyont. De gondolom, a BudaCash botrány óta erre nagyon figyelnek.

 • annulus
  Én most kötöttem Új Pillért, de már bánom, hogy nem a Patikát választottam.. 🙂
  Ha csak a minimális tagdíjat fizetem 11 hónapig, majd novemberben a 750ezerből fennmaradó részt, akkor
  – Új Pillér teljes költség: 5850 (110000*0,045+900)
  – Patika teljes költség: 3670 (25300*0,08+1646)

  Mivel mindkettő Patikakártyát ad, így az elfogadóhelyek gondolom többé-kevésbé (Vagy akár teljesen) azonosak, így én egyetlen érdemi különbséget találtam:
  – Új Pillér ad 2 ingyenes társkártyás a nyitásnál, ha kérsz (4 évig érvényesek ezek is, utána 1e/db)
  – Patikánál nincs ilyen, ott az első 4 éves is 2e/db

  Megyek, megsiratom a cirka 2.200 forintomat 😀

  @Geza: szerintem novemberig nem tudod kibekkelni anélkül, hogy kivágnának..x hónap türelmi idő van, ha nem fizetsz. Köss Patikát, válassz éves fizetés (gondolom januárban esedékes), minimum díj, a többit meg novemberben utald.

 • Walahol
  Havonta mindenképp kell fizetni, a Patika esetén 2300 Ft most a havi minimum, az Új Pillér esetén magasabb, ám ott kisebb a levonás. A két pénztár “ikertestvér”, ugyanazok üzemeltetik (az, hogy gazdálkodásilag hogy néz ki nem tudom).
  A Patika akkor éri meg jobban, ha havi szinten kevesebbet szeretne befizetni (és novemberben “tölt”.
  Az Új Pillér pedig akkor éri meg, ha valaki havi szinten nagyobb összeget fizet be és kevésbé a novemberi akcióra tervez.
  Összességében, ha a költség minimalizálás a cél, akkor a Patika a nyerő.
 • annulus
  @naa: tudtommal nincs megkötés, lehetsz akármennyi pénztárnál, de természetesen az évi 150ezer szja jóváírás felső korlátja adott.
  Bevallásnál összegződnek a befizetéseid és egyetlen ep-be kérheted a jóváírást (ahova történt is a tárgyévben egyéni befizeztés)
 • annulus
  ..a Patikánál nem vettem figyelembe az “50 ft és 50 ft feletti” kitételt a költségeknél, szóval a végeredmény így már
  4176 (Patika)
  VS
  5850 (Új Pillér)
 • Walahol
  Na megnéztem:
  Az új pillér minimum díja havi 10 000 Ft
  ujpiller.hu/alap.php?main_menu=2&sub_menu=szolgok
  , erre jön rá 4,5 % költség: ujpiller.hu/alap.php?main_menu=2&sub_menu=mibetag
  tehát, havi 450 Ft a havi minimum költség (évi: 5400 Ft)

  Patika:
  A Patika minimum havi díja 2300 Ft,
  patikapenztar.hu/alap.php?main_menu=2&sub_menu=szolgok
  Erre a költség:
  patikapenztar.hu/alap.php?main_menu=2&sub_menu=mibetag
  8%+50 Ft = 184+50 = 234 Ft. (évi 2808 Ft)

 • Peti
  @annulus: elvileg a Patika és az Új Pillér közti átlépés ingyenes. Tehát ha inkább a Patikát választanád, azt “bünetés” nélkül megteheted.
 • Zedder
  Más pénztárnál nem tudtok ilyesmiről?
 • Kari
  Az egészségpénztár választásnál sem az egyetlen szempont az összes levonás. A szolgáltatás minősége is fontos.
  kb 15 éve vagyok a Patikapénztár tagja. Elfogultság és érdek nélkül mondhatom, hogy jók. Csak novemberben fizetek be. Más befizetésem nem szokott lenni. Idén először félévkor befizettem 6 havi kötelező minimum összeget is egyben. Nem azért írom le, hogy mindenki így csinálja! 🙂 Szóval sosem problémáztak! Amikor nem volt jövedelmem, akkor egy e-mail elég volt róla és nem dobtak ki, pedig semmit se fizettem be a pénztárba 2 évig. A számláimat mindig gyorsan lekönyvelték és mindig normál időre visszautalták a vásárlásaim összegét. Ha problémás számla volt, akkor felhívtak mobilon és úgy egyeztettünk. E-mailekre mindig normálisan és gyorsan válaszolnak! Elég sok ügyfélszolgálattal volt már dolgom, úgyhogy képet tudok alkotni. A Patikások jók! Elérhetőek, ügyesek, udvariasak.
 • Peti
  Ahogyan Kari is írta, nem csak a levonások mértéke alapján célszerű pénztárat választani. Valóban sokat számít a szolgáltatás minősége, és egyéb szempontokat is célszerű mérlegelni: különbségek lehetnek például a szülési segély összegében (nem is kevés), a számlák elfogadásának határidejében, a kifizetési határidőben, vagy mondjuk a kártyás fizetés alsó értékhatárában stb-stb. Vidéken élőknek nem utolsó szempont, hogy a pénztár elérhető-e helyben (számlák benyújtása, személyes ügyintézés stb.)
  Aztán óvatosságra inthet egy kedvezőnek tűnő, de alacsony taglétszámú pénztár; vagy ha a vagyont nem egy alapkezelő, hanem maga a pénztár menedzseli.
  Szerintem pillanatnyilag, – a tagok létszáma és a kezelt vagyon alapján – mindössze néhány egészségpénztárral érdemes foglalkozni:
  OTP, MKB, Prémium, Patika (& Új Pillér), Medicina; illetve még esetleg a Vasutas, a Dimenzió, és a Tempo.
 • Géza
  na felhívtam a Patika pénztárt. Szóval amit novemberben befizetsz, azzal a novemberi tagdíjat rendezettnek tekintik, de akár mennyit fizettél be, decembertől elvárják megint a tagdíjat. nem szankcionálják, de elvárják. Ha legközelebb megint novemberben fizetsz be, akkor viszont a befizetésből 11*2300 Ft-ot normál tagdíj befizetésnek tekintenek, és abból levonják a 11*230 Ft-ot, és a maradékból pedig levonják a novemberi akciós jutalékot.
 • BTM
  “novemberben csak 1646 forintot vonnak le a befizetett összegtől függetlenül”
  Akkor is 1646 Ft a levonás, ha több tételből érkezik meg a havi összeg? Rendszeres átutalással a havi minimális díjat (2300Ft), és egy nagyobb összeget egyedi utalással. Vagy utalásonként vonnak ennyit? (Elég értelmetlennek tartanám, de most ez szöget ütött a fejembe.)
 • mzsombor
  Mi novemberben lépnénk be, befizetnénk a maxot, márciusra megjönne a NAV visszatérítés, és a 180 nap elteltével, májustól kivennénk a pénzt GYED kiegészítésre, majd megszüntetnénk a számlát (jövőre már nem lesz értelmezhető visszaigényelhető SZJA-nk a családi kedvezmény miatt). Erre, ha jól gondolom, inkább a Patika Pénztár alkalmas, mivel ha 2018-ban mindenképp be akarják vasalni a havi befizetéseket, akkor kisebb a minimum, amit mindenképp be kell fizetni. Patika kártyát kötelező kérni, vagy meg lehet úszni a 4000 Ft-os díját? Mivel csak önsegélyező funkcióra használnánk, sokat nem tudnánk kezdeni vele.
 • headset
  @Géza
  “Ha legközelebb megint novemberben fizetsz be, akkor viszont a befizetésből 11*2300 Ft-ot normál tagdíj befizetésnek tekintenek, és abból levonják a 11*230 Ft-ot, és a maradékból pedig levonják a novemberi akciós jutalékot.”

  Ez tiszta beszéd. És szerintem a pénztár részéről teljesen korrekt.

  Köszi, hogy közzétetted.

  Akkor 750 000 Ft befizetésből kb. 4200 Ft a levonás. Az csak 0,56% !!!!

 • Peti
  @Géza: magyarán ugyanaz, mint ha havonta fizetnéd a tagdíjat. De ez így a helyénvaló, hiszen a pénztáraknak is ugyanúgy vannak költségei.

  @BTM: A Patika honlapján elég egyértelműen fogalmaznak: “Novemberben a befizetés első 20 ezer forintjából mindössze 1 646 forint a költség, az ezen felüli BEFIZETÉSEKBŐL – most akciósan – nincs semmilyen levonás!”

  @mzsombor: az a 4000 Ft nem elsődlegesen a kártya -, hanem a pénztárba történő belépés díja, ami mellesleg tartalmazza a kártyadíjat IS. A 4000 Ft működési alapba történő befizetését így nem tudod elkerülni.

 • Peti
  @headset: ha nem használod fel a teljes összeget, csak az adójóváírást szeretnéd maximalizálni, akkor felesleges 750 ezret befizetned, hiszen 10%-ért le is kötheted a pénzt 2 évre.
 • BTM
  Peti! Köszönöm!
 • Bandi bá

  Meg még az is lehet érdekes adat annak aki maxxolja az adóvisszatéritést,hogy mennyi kamatot(hozamot) fizet egy-egy pénztár .Ezt nem közlik,csak saját tapasztalatból lehet tudni.
 • kridli
  én még a Generalival kiegészíteném a listádat. Illetve a Tempoval nekem vannak fenntartásaim.
 • Peti
  @kridli: Számomra elsődlegesen öt egészségpénztár jöhet számításba: OTP, MKB, Prémium, Patika (ill. Új Pillér), és a Medicina.

  A Generali EP nem túl nagy pénztár, és számomra nem nyújt semmi pluszt. A többiekhez képest valamivel magasabb náluk a tagdíj (3000 Ft), és az alsó sávban történő elvonás (9%-os). A taglétszámuk mindössze durván 27,5 ezer fő, és abból 40%, vagyis 11,5 ezer fő tagdíj-nemfizető! Persze ezen a téren a többi EP sem áll jól (köszönhetően a…), csakhogy ennél a pénztárnál már eleve alacsony a taglétszám.

  A Tempót pedig, csak mint sereghajtót említettem meg. Ők sem a legolcsóbbak, ráadásul 2016-ban a tagok 1/3-át (22241 főt!) kizárták, tagdíj-nemfizetés miatt. Így 66710 főről 44469 főre csappant a taglétszámuk. De ők legalább nem maszatolnak az év végi mérlegen…

 • Peti
  Egy gyors kalkuláció, ha valaki 7 év, és 1,75 mFt befizetésével a max adójóváírásra hajt, majd a későbbiekben önfenntartóvá szeretné azt tenni. Ha az aktuális költségek és tagdíjak továbbra sem változnának (amire persze esélytelen), akkor a következő lenne az eredmény:

  Patika:
  29232 Ft levonás (a novemberi akciókkal)
  250 Ft kártyadíj (éves bontás)
  + évi 27600 Ft befizetés 2024-től, évi 2760 Ft levonással (egy összegben befizetve 2140 Ft)

  MKB bank:
  91500 Ft levonás
  500 Ft kártyadíj (éves bontás)
  + évi 24000 Ft befizetés 2024-től, évi 1680 Ft levonással

  OTP bank:
  96800 Ft levonás
  970 Ft kártyadíj (éves bontás)
  + évi 24000 Ft befizetés 2024-től, évi 1920 Ft levonással

  Medicina:
  106800 Ft levonás
  1200 Ft kártyadíj (éves)
  + évi 30000 Ft befizetés 2024-től, évi 1800 Ft levonással

  Prémium:
  95300 Ft levonás
  600 Ft kártyadíj (éves)
  + évi 60000 Ft befizetés 2024-től, évi 3900 Ft levonással

 • Kari
  Idén elég sokat kell befizetnem, mert már most 400 000 forint értékben küldtem be számlát és még lesz kb 80 ezer idén. Azokat összevárom és januárban egyben küldöm be. Jan 31-ig lehet az előző év számláit beküldeni.
  Az tűnik a legjobbnak, ha 600 at fizetek be és ebből azonnal (2 hét szokott lenni) visszakapok 400-at, Januárban pedig még kapok vissza. A többit meg folyamatosan elköltöm a kártyáról. Márciusra már nem fog maradni. Májusban érkezik meg a 120K adóvisszatérítés. Abból a Patikapénztár már nem von le semmit költségként.
  Hitelkártyával fizetek be mert abból is jár vissza 1%. Az Erste is és a Rafi is csak max 200 ezer költésig ad visszatérítést, ezért a két kártyával összesen 4 befizetést kell csinálnom. A fordulónap előtt és a fordulónap után is egyet egyet úgy, hogy az egyéb költésekre is maradjon a 200 ezres keretből mindkettőnél.
 • Kari
  A Patika önsegélyező szolgáltatásait még nem volt alkalmam kipróbálni, mert nekem nem szokott ott tölteni 180 napot a pénz.
 • Tibi
  Hogy működik ez az önfenntartóvá tétel?
 • Peti
  @Tibi: Így nézne ki:

  2017 500e befizet és leköt
  2018 150e adójóváírás leköt + 450e befizet és leköt
  2019 150e adójóváírás leköt + 500e (a 2017-es lekötés) újra leköt + 280e befizet és leköt
  2020 150e adóvóváírás leköt + 600e (a 2018-as lekötés) újra leköt + 250e befizet és leköt
  2021 150e adójóváírás leköt + 930e (a 2019-es lekötés) újra leköt + 140e befizet és leköt
  2022 150e adójóváírás leköt + 1,0 millió (a 2020-as lekötés) újra leköt + 120e befizet és leköt
  2023 150e adójóváírás leköt + 1,23 millió (a 2021-es lekötés) újra leköt + az évi ~28 ezres tagdíjon felül befizet még kb. 12e Ft-ot és leköt
  2024 150e adójóváírás leköt + 1,27 millió (a 2022-es lekötés) újra leköt + az évi ~28 ezres tagdíjat lekötöd

  2025-től már csak a bent lévő 1,5 – 1,5 mFt-ot kell évente lekötnöd (meg persze fizetni a havi tagdíjat). Ezért fontos, hogy minél alacsonyabb legyen a havi tagdíj, és a költségek.

 • Ákos
  Peti. Tudnád még jobban részletezni?
  Ha 2017-ben 500e Ft-ot fizetsz be, akkor abból csak 100e FT jóváírás lesz, nem 150e.
  Ha ezt az 500e Ft-ot lekötöd 2017-ben, akkor az két év múlva hoz 50e Ft adójóváírást, vagyis 2020 év elején, ugye?
  Nem látom hogyan számoltad ki az évente 150 e adójóváírást, ha utána is csak 450e-t fizetnél be.
  Lehet, hogy jól számoltál, csak én nem látom át. Viszont szeretném megérteni, mert én is gondolkozom EP számla nyitásán.
  Köszönöm!
 • annulus
  @Akos: a lekotes tudtommal a kovetkezo evi adobol kerul jovairasra, tehat az 500e befiz, majd lekot 20+10% jovore esedekes
 • Peti
  @Ákos:

  Ahogy annulus is írta, a lekötött pénz után járó adójóváírást is a következő évben kapod meg, nem pedig a 2 év leteltével.
  Nézd át újra a befizetés-lekötés menetét, elvileg nincs benne hiba. Egyébként volt már róla szó itt a blogon (talán ‘szöcske’ vezette le a “képletet”), én is innen lestem el.

 • Ábris
  Sziasztok!

  Nem tudjátok esetleg, hogy olyat lehet, hogy két különböző önsegélyező pénztárból is igénybe veszem a lakáhitel törlesztőjére járó kifizetést?

 • Peti
  @Ábris: a havi támogatás maximális összege 19125 Ft. Igénybe veheted a támogatást két különböző pénztárból is, de azok együttes összege továbbra sem haladhatja meg a havi 19125 Ft-ot. Vagyis, ha többszörözni szeretnéd a támogatás összegét, akkor az egyedül az adóstársak segítségével vehető igénybe…feltéve, ha van ilyen, és ők is csatlakoznak valamelyik egészségpénztárhoz.
 • Tamás
  Ábris,

  ami így több, mint a hivatalos törlesztő?

 • attila
  @Ábris ezt már kibeszéltük. elméletileg nem, gyakorlatilag igen, vagyis az első évben biztos. Ha a másodikban újra kérnek számlakivonatot ( nem szoktak ) , akkor azon látszani fog h neked két helyről is utalnak….
 • attila
  @Ákos ha nem tudod elkölteni a pénzt a köv. évben akkor semmi értelme belépni. Számold ki, befizetsz nettó másfél milliót arra megkapod a max. 150e-t de abban az évben megint be kell fizetned nettó 1,35 milliót és lekötnöd. tehát a hozamod az első évben valóban olyan nettó 9% lesz. De utána ? bent van 3milliód amit nehezen tudsz kivenni és hoz évente 150e adójóváírást vagyis nettó 5% kb. ha, persze ez mehet feljebb ha jól teljesít a pénztár….
 • attila
  @Ákos a nulladik évben a bef. után kapod a 150e-t de utána mindig lekötni kell…
 • Nagy dilemmában vagyok.
  Van Patika pénztári tagságunk amire évente kb 300e-t rakunk be (ennyit használunk el gyógyszerekre és orvosnál).
  Gondolkozom a által leírt “önfenntartó” megoldáson, de nem igen tudom mire tudnánk ennyi pénzt felhasználni. 38-39 évesek vagyunk és van egy 6 éves lányunk, nem lesz testvére.
  Nincs hitelünk és szerencsére úgy látom nem is lesz szükség rá.
  Szerintetek mi az ami miatt ezt érdemes lenne megcsinálni
  Mi lehet egy ekkora “bent lévőségnek” a hátránya?
 • Tudatlan
  @andrew-andrew: 40 év fölött egyre több egészségügyi probléma adódhat. Az ember nem szívesen gondol rá, de temetésre vagy idősgondozásra is kellhet a pénz, vagy akár munkanélküliség esetén. Amúgy tudtommal átalakíthatod nyugdíjpénztárrá a számládat, ha eléred azt a kort.
  Hátrány lehet a kétéves lekötés, ha épp kellene a pénz. Ezért szerintem nem kell mindet lekötni (főleg, ha vannak gyógyszerkiadásaid is), ill. szakaszosan (pl. negyedévente) indítani egy-egy lekötést. Ha erre van már valakinek kidolgozott ötlete, azt én is szívesen venném…
 • kridli
  szerintem túlgondolod ezt a dolgot. Ha kell a pénz valami egészségügyi kiadásra, és nincs annyi likvid megtakarításod, hogy kifizesd, akkor már eleve nem kellett volna ilyet csinálnod, ne tartsd egészségpénztárban minden megtakarításodat. Ha meg van likvid megtakarításod, akkor kifizeted, kérsz számlát, és beküldöd amikor lejár a lekötés.
 • Peti
  @andrew-andrew: Nem értem a dilemmád. Azt írtad, hogy kétszer többet költötök gyógyszerre és orvosra, mint a maximálisan igénybe vehető adójóváírás.
  Akkor miért írtad az, hogy ha “önfenntartó” lenne a rendszer, nem tudnád mire felhasználni a pénzt?
  5 év alatt plusz 1,04 mFt-ot kellene még beletolnod a pénztárba, hogy a mostani szintre juss. Éves bontásban ez plusz 300 + 270 + 170 + 150 + 80 + 70 ezer Ft.
  5 év után a mostani adóvisszatérítésed kb. másfélszeresét kapnád (~90e), és ekkor már csak a minimális havi tagdíjakat kellene befizetned, amitől – és már a bent lévő lévő pénzed rendszeres lekötésétől – folyamatosan emelkedne az adóvisszatérítés összege.