A bölcsek köve

Nagyon gyakran kapok levelet, ahol a levélíró a biztos tippre kíváncsi. Melyik a legjobb módja, hogy félretegyem a megfelelő pénzösszeget? Milyen kiadásokat kell visszavágni leginkább? Min kell a leginkább spórolni? S még sok ehhez hasonló kérdést kapok.

A gond az, hogy ebben a témában sem létezik bölcsek köve, viszont nincs is rá szükséged.

Melyik a legjobb módja, hogy félretegyél havonta egy meghatározott összeget? Az, amelyik neked beválik.

Ha neked az válik be, hogy a házastársak külön számlára kapják a fizetést és az egyikhez egyáltalán nem nyúltok, csak a másik számlán lévő pénzt költitek, csináld így.

Ha az a jó megoldás, hogy állandó átutalást állítasz be a Magyar Államkincstárnál lévő számládra a fizetésed utáni napra, tedd ezt.

Ha neked az segít, hogy mindent készpénzzel fizetsz és minden fémpénzt és ötszáz forintost a nap végén beleteszel egy cipős dobozba, csináld így.

A befőttes üveges módszer tetszik? Használd azt.

A centivágás segít? Ne habozz elkezdeni.

Az egyiket kipróbáltad és nem jött be? Próbáld meg a másikat.

Ugyanez igaz a költségek visszafogására is. Senki nem tudja jobban, mint te, hogy te melyik költséget tudod a legkisebb fájdalommal visszavágni. Elélsz kábeltévé nélkül is? Mondd le még ma. Kondibérlet helyett inkább biciklizel és kutyát sétáltatsz? Elég lesz a legolcsóbb net is otthonra és a telefonodra felesleges a mobilnet? A ruhán spórolnál inkább, vagy az autódat adod el? Tiéd a döntés.

A félretett pénzt mindenképp szeretnéd felcímkézni, hogy melyik célodra mennyit tettél félre, mert az segít neked? Tegyél így. Feleslegesnek érzed a pántlikázást, szerinted az a lényeg, hogy a megfelelő összeget valahová félretedd? Akkor felejtsd el a címkézést.

Amint látjátok, egyáltalán nem olyan nagy agysebészet ez, mint sokan gondolják. Nincsenek tuti tippek, követendő dogmák. Az egésznek a lényegét két szóban lehet összefoglalni: tudatosság és törekvés.

Legyél tudatos a pénzügyi életedben és törekedj arra, hogy a lehetőségeid és a pillanatnyi tudásod szerint a legjobban igyekezz kezelni a pénzed.

Nem vagy még tökéletes a pénz kezelésében és sokat kell még tanulnod? Képzeld, nekem is. Még mindig követsz el hibákat, amit később megbánsz? Én is. Nem ez a lényeg, hanem hogy akarsz-e változni, változtatni és jobban csinálni a dolgokat. Ha igen, akkor már nagy baj nem lehet. Legyél szabad arra, hogy hibázhatsz, vétkezhetsz és hozhatsz rossz döntéseket.

Gyakori kérdés még, hogy ennyit és ennyit teszek el, szerinted ez elég-e. Ha ez a kérdés felmerül, szinte biztos, hogy nem az. Itt kiszámoltuk, mennyit kellene félretenned havonta:

 

Az összeg, ami kijön, sokkoló a legtöbb ember számára.

Azonban itt is felhívom a figyelmedet, hogy nem az a lényeg, hogy ma elteszed-e ezt az összeget. A kérdés az, hogy törekszel-e rá és tudod-e, hogy változtatnod kell, mind a kiadás, mind a bevétel tekintetében. (Ha mindenképp egy titkos tippet szeretnél hallani: a bevétel növelése sokkal egyszerűbb és kevésbé fájdalmas, mint a kiadások farigcsálása. Csak erre valamiért kevesen gondolnak. Talán azért, mert a kiadást azonnal vissza lehet vágni, különösebb tervezés nélkül, a bevétel növelése pedig hosszabb távú és összetettebb, bár sokkal hatékonyabb dolog.)

Röviden összefoglalva: nincsen Elrejtett Tudás és nincs is rá szükséged. Legyél tudatos, igyekezz minden nap egy kicsit még jobban kezelni a pénzügyeidet és legyél szabad arra is, hogy hibázni fogsz. Nem az a baj, hogy hibázol, hanem az, ha észre sem veszed vagy nem tudsz belőle tanulni. Nem atomfizika ez, hanem éppen ellenkezőleg: annyira egyszerű, mint egy faék.

Keress egyre többet, csak értelmes dolgokra költs, a különbséget fektesd be okosan. Mindeközben ne felejts el élni és soha ne felejtsd el, hogy vannak dolgok, amik még a pénznél is fontosabbak az életedben. Jöjj rá magadtól, mik ezek.

Ha még nem tetted, legalább az első előadást (az első három részt) nézd meg az Akadémiából.

Mindenkinek sok sikert, remélem most már nem tűnik senkinek olyan nagy misztikumnak a pénzügyi tudatosság, mert egyáltalán nem az.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

132 hozzászólás

 • József
  ” a bevétel növelése sokkal egyszerűbb és kevésbé fájdalmas, mint a kiadások farigcsálása”

  Én úgy érzem, ez éppen fordítva van. Új szakmát tanulni, jobb állást találni sokkal időigényesebb, mint egyszerűen megnézni, hogy mire megy el feleslegesen a pénz.

  Persze új szakmával lehet, hogy többet lehet keresni, mint amennyit a kiadásokkal megspórolni, de ha csak az egyszerűséget nézzük, akkor a kiadások visszavágásával sokkal gyorsabban el lehet érni, hogy több pénzünk maradjon, és nem is feltétlenül fájdalmasan, ha felesleges dolgokra ment el az a pénz.

 • Kiszamolo
  József, egy átlagfizetésből pár tízezret is nehéz megtakarítani, míg sokkal többet keresni gyakran könnyebb, csak ki kell lépni. Persze a kiadás lefaragása azonnal is megy, a bevétel növelése egy hosszabb folyamat, de mindenképp jobban megéri.
 • ügyvéd
  A bevételt kell növelni egyértelműen. Én anno tudatosan próbáltam ügyfélkört építeni. Volt, hogy egy vasam sem volt, de piti munkát még pitibb pénzért sosem vállaltam. “Átlag” 😀 Mari bácsinak hasonlók az ismerősei (életükben egyszer vesznek egy lakást, és talán egyszer csinálnak céget, stb). és pillanatok alatt “bele lehet” ragadni… Aztán jöttek lassan a vagyonosabbak.. Nem kell magyarázni ugye, hogy egy száz milliós ingatlanszerződés 1% díja mennyivel több, mint egy 10 milliósé, pláne ha ugyanaz a kuncsaft ezt pár évente ezt elköveti…
 • ügyvéd
  “Spórolni” meg úgy kell, hogy az ember éldegél ahogy megszokta, aztán ha marad valami akkor időnként befekteti… 😀
 • maveryck
  Magunkhoz képest kell jó döntéseket hozni: a saját helyzetünk és tudásunkhoz képest.
 • NN
  Kiszamolo Jozsef
  Bevételek növelése : Nagy közhely, de éppen ezért van “minden fiatal” külföldön. Ránéz a hazai bérekre és kiszámolja, hogy ha nem felsővezető, nem csencsel és nincs benyalva a Fidesznél / más pártnál, illetve nem pártfunkci, akkor nagyon kevés esélye van Magyarországon átlagbérrel vagy némileg a felett összeszedni a Miklós által kikalkulált pénzt. Még másodállással is alig. Viszont megvan a diploma, a szaktudás, a nyelvtudás : irány tehát külföld. Ha nem is végleg megy ki, pár év alatt megalapozhatja a megtakarításait. Még akkor is, ha kint csak takarít, vagy pizzafutár. Hát ha még orvos…
 • Családfő
  Ehhez a cikkhez nincs mit hozzátenni, így kerek.
 • Zabalint
  Szerintem sokkal kényelmesebb a kiadás csökkentés, mint a bevétel növelés, csak sokkal kevésbé célravezető. Persze ez függ a kiinduló helyzettől.
 • Tamás
  ez az öntömjén borzalmas.. 🙁
 • Gábor
  Megtakarítani tudok, mindezt az átlagbérnél kevesebből teszem, de ez nagy lemondásokkal jár. Bevételt növelni érdemben úgy tudnák, hogy ha én is külföldre mennék dolgozni.
  De ennél is nagyobb probléma, hogy a megtakarítás értékét megőrizzem és lehet, hogy az jár jobban aki elkölti.
 • ügyvéd

  100 egységből megtakarítasz 20 egységet mondjuk. Kenyéren és vizen, mondjuk “felnyomod” 30 ra, vagy 40 re, vagyis maximum duplázol…
  Viszont ha sikerül megdupláznod a bevételed 200 egységre, akkor nyilván nem 40-t fogsz megtakarítani, hanem (legalábbis az elején 🙂 ) mondjuk minimum 20+80=100 egységet. A bevétel duplázódás tehát nem duplázza, hanem kis példánkban éppen ötszörözi a megtakarítást…
 • Ahlan
  Gábor:

  49 évesen újra iskolapadba ültem, hogy később majd még jobb legyen.

 • Hurka
  “Gyere rá, mik ezek.”

  Az inkább “Jöjj rá magadtól, mik ezek.”

  Így jobban hangzik 🙂

 • Tamás
  “Tamás, te itt hol találsz öntömjént? ”

  spec ügyvédre gondoltam, nem tudom miért húztad magadra.. 🙂

  a poszttal semmi gond..

 • Kiszamolo
  Ja, akkor törlöm a hozzászólásom. 🙂
 • Kiszamolo
  Hurka, de én vidéki vagyok, nálunk így mondták oszt kész. 🙂
 • Ildikó70
  Vannak bizonyos esetek amikor szinte lehetetlen bevételt növelni. Pl. közszférában, ha nincs lehetőség másodállásra – persze ez vidéken inkább így van, mint nagyvárosokban. Én pl. kórházban dolgozom, van másodállásom is, de a bevételemet növelni nem tudom, Ha elmennénk Bp-re akkor magasabb lenne a fizetésünk, de ennek a nagy része elmenne albérletre. Emellé egyedül hagynám édesanyámat, akit tegnap is ügyeletre, onnan kórházba kellett vinni – mélyvénás thrombosis gyanújával. Mivel ott dolgozom bejött a főorvosnő megultrahangozni a lábát, de ha ez nem így lett volna akkor minimum hétfőig benn marad és úgy kezelik, mintha az lenne neki és hétfőn megnézik. Mivel nem volt az, így hazajöhettünk. Ha Bp-n lakunk akkor valószínűleg kocsiba kellett volna ülni és hazarohanni – sajnos egyre sűrűbben van részünk ilyen esetekben (ügyelet, kórház). Nekünk pl. sokkal egyszerűbb a kiadásainkat csökkenten
 • Zabalint
  @ügyvéd
  Azért mondom, hogy célravezetőbb, de ettől függetlenül kényelmesebb a spórolásra koncentrálni, mint a bevétel növekedésre, mert míg a bevétel növeléshez tenni kell valamit, és ami még fontosabb, kockáztatni, addig visszafogni a kiadásokat, annál nincs kényelmesebb dolog. Csak éppen nem sokra mész vele.
 • Gábor
  “Ahlan”

  Megéri 49évessen iskola padba ülni?
  Gondolom ez is körülmény és helyzet függő, hogy megéri-e . Én egy 50évessen megszerzet diplomával sem lennék előrébb, szakmám meg van már jó pár.
  Bevételt nővelni lehet jó kapcsolatokkal, vagy azzal ha valaki jókor áll be politikusnak.

 • ügyvéd
  Ildiko70
  A kiadáscsökkentés korlátos, a bevételnövelés nem. Mindig van lehetőség. Németországban pl. egy szakaszisztens olyan 3-4 ezer eurót keres….
 • Tamás
  “Megéri 49évessen iskola padba ülni?”

  szülőm pont ennyi idősen kezdte a fősulit, előírták neki a munkaköréhez, még 2005 előtt.. ráadásul az ország átellenes pontját választotta, ilyen-olyan okok miatt..
  anyagilag utólag egyértelműen megérte, dobtak a fizuján, ami most a nyugdíján is meglátszik (valamennyire).. én meg személy szerint azt mondom, hogy majdnem mindegy, hogy mit, de “bármikor érdemes bármit” tanulni, mert dolgozik vele az agy, lassul a butulás…

 • ügyvéd

  Pontosan így van. A kevésből nyilván csak keveset lehet megtakarítani hiába kényelmes, de ahogy írod, sokra nem megy vele az ember.
 • Gondolkodj
  @Tamás

  ügyvédet meg kell szokni, ide jár hazudni, mert otthon már nem hisznek neki. 🙂

 • zumba
  Fogtam az íróasztalom egyik fiókját, kiürítettem, s beledobáltam minden aprót, s az egyetlen ötszázast. Jó ötlet 🙂
 • tromsö
  “Hurka, de én vidéki vagyok, nálunk így mondták oszt kész.”

  oszt mejik vidéken keverik ennyire keményen a ban/ben-t és a ba/be-t?
  csak hogy tudgyam honnan terjed ennyire, mer igen báncsaja fülem.
  ojan ez mint a suksük-ölés, amit magam sosem csinálnák …..
  nem e igaz e?

  Viccen kívül, tényleg meglehetősen üti az amúgy igen jó előadásokat.

 • Én is akarok kommentelni
  @Ildikó70:
  Azt ugye tudod, hogy nem kerek amit írtál, inkább csak a saját kényelmes álláspontodat véded?
  Közszférában kezdtem én is, persze hamar rájöttem (2 év), hogy ez így soványka lesz. Tanultam, majd állást váltottam, irány a magánszféra, és pár év alatt dupláztam a fizetésem.

  De ott van az egészségügyben dolgozó egyik ismerősöm, akinek a párom könyvel, mert vállalkozó lett. Havonta már annyiról állít ki számlát, mint amennyi a nettó fizetése, és mivel KATAs, gyakorlatilag majdnem megduplázta a fizetését, pedig ő még maradt is a közszférában, ráadásul úgy, hogy ugyanazt csinálja vállalkozóként is, mint főállásban, csak 4x akkora óradíjért. A sors fintora, hogy csak akkor végezheti ezt másodállásban, ha ez a főállása is.. de azért már nem 110k nettót keres havonta. Kihasználja az emberhiányt. Jól teszi.

  Szóval nem lehetetlen, csak ki kell lépni a komfort zónádból.

 • Hozzászóló
  Szerintem nem az a kérdés, hogy megéri-e 49 évesen iskolapadba ülni, hanem hogy megéri-e bármennyi idősen lemondani a tanulásról, és áltatni magunkat, hogy hát a politikai helyzet, meg a Kormány, meg külföldön így meg úgy mennek a dolgok…

  A környezetemben azt látom, hogy egyesek az agyament spórolásukkal levágják az aranytojást tojó tyúkot. (Pl Tanár ismerős képes órakat autózni és sorbanállni bevásárlóközpontban, mert ott pár forinttal olcsóbb a tej/ kenyér stb, miközben ennyi idő alatt a többszörösét keresné magánórákkal.)

 • Janos82
  :

  Igen, ezert fontos, hogy a fiatalok kulfoldre menjenek: Konnyen lehet jo nyelvtudast szerezni + elobb jon az elos nehany million + jo lehetoseg kapcsolatot epiteni es megtanulni, hogy mashol hogyan megy.
  En szemely szerint ugy gondolom, hogy tenyleg mindenkinek ki kene mennie par evre meg 30 eves kora elott, legalabb egy, de inkabb 2 oraszagba.

 • Ildikó70
  @ügyvéd Szóval ne 150, hanem 2000 km-re menjek?! hagyjam ott a családom, férjem, gyerekeimet, édesanyámat? Mindezt közel 50 évesen.
  @Én is akarok kommentelni Lehet, hogy Budapesten és pár nagy kórházban emberhiány van, Nógrádban nincs. Nálunk gyógyszerészt – doktori címmel – közmunkásként akartak foglalkoztatni. Vállalkozóként csak az orvosoknak lehet dolgozni. A kórházak és egyéb intézmények tele vannak közmunkásokkal – az ágyak mellett is és minden más területen is. Szerinted hogy kérhetnék én jóval magasabb fizetést?
  Én is tanultam munka mellett évekig, hogy intézményen belül előléphessek, ami sikerült is. Amíg édesanyám él nem megyek el a közeléből. Ő sem hagyott magamra amikor szükségem volt rá, én sem fogom. Volt az életemnek olyan szakasza amikor anyósom 2 pici gyerekkel dobott ki, mert a 2. gyereket nem vetettem el, szüleim befogadtak a férjemmel együtt. Nem felejtem el senkinek
 • Ildikó70
  folyt. A végzettségünkkel (nincs diplománk egyiküknek sem) a megyében lassan elérjük a maximumot – ami megyén belül nagyon nem rossz, de az országos átlagot nem éri el. Szerintem 2 egyszerű (de nem átlagember) 2 gyereket egyetemen taníttatni, hitel nélkül, megtakarítással rendelkezni, sőt ezt még növelni nem olyan rossz dolog. Soha nem leszünk gazdagok, hacsak nem nyerünk, de tükörbe tudunk nézni. Senkin nem gázoltunk át, mint sok ember, aki hirtelen meggazdagodott, nem loptunk, csaltunk, vertünk át senkit és nem is irigylünk senkit aki a saját erejéből gazdagodott, még a szomszédot sem, aki nyert. 😀
 • Robi
  Sokak szerint lehetetlen bevetelt novelni.. Lassuk igy van-e? Bruttoban es az utolso havi fizetesek…)

  1. munkahelyem – rendszergazda videken – 23400 ft
  2. munkahelyem – rendszergazda Pesten, katonasag – 67.000 ft (leszereles utan ott fogtak)
  3. munkahelyem – rendszergazda biztositonal – 200.000 ft (egy kemeny felveteli utan, amire 2 hetig keszultem)
  4. munkahelyem – fejleszto – 380.000 ft (kezdokent vettek fel, 6 ev alatt megtanultam 3 programozasi nyelvet, adatbaziskezelest, stb..)
  5. munkahelyem – vezeto fejleszto – kb 700.000 ft (sok bonusz, kulfoldi napidij, stb, nehez kiszamolni. Normal fejlesztonek vettek fel, 2 evente leptem elore, ahogy tanultam folyamatosan az uj technologiakat, a vegen oktattam, interjuztattam, teamet vezettem kulfoldi projokon. Ja itt tanultam meg angolul folyekonyan beszelni)

  folyt kov.

 • Robi
  6. munkahelyem – vezeto fejlesztomernok vagy miafene – 8000 euro (felvett egy nemet ceg, attelepultunk – fizettek – itt sem igy kezdtem, de a 3 evben mar itt tartottam, itt folyamatosan kepeztem magam, oktattam az uj kollegakat es bevezettunk par uj technologiat a regi garnitura ellenkezese dacara, aminek kovetkezteben a havonkenti elesbe menesbol heti 1 lett es kozben negyszeresere nott az IT department. Mai napig az altalam irt feladatsorokkal felveteliztetnek. Ja es meg egy uj programozasi nyelvet is elkezdtek hasznalni, miutan demoztam vele egy alkalmazast)
  7. munkahelyem – szerzodeses fejleszto – 16.000 frank (Svajc, kb egy eve jottunk at, de mar itt is sikerult par uj dolgot bevezetni es kozben tanulok mint a gep, ahogy eddig is).
 • Robi
  IGAZAN sporolni a nemeteknel kezdtunk el es lefaragtunk a havi kiadasokbol kb. 500-800 eurot, ami nem volt rossz, de emellett megneztuk annak a lehetoseget, hogy mi a legegyszerubb modja a fizetes novelesenek is.

  Ahogy Henry Ford monta:
  “Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.”

 • Robi
  monta= mondta… pedig tudom, hogy kell irni :)))))))))))))) a tobbit hagyjuk, ez a legdurvabb hehehe.
 • Tibor
  Nekem egy kerdesem van: ertem hogy fontos a hathavi megelhetest eltenni, de ezt hogy lehet realisan elerni, mennyi ido alatt? Mert en akarhogy szamolom, csak ehhez kellene kb ot ev.
 • TenkesKapitány

  Én is hasonlóan csináltam, de még jóval azelőtt hazatértem családi okokból, hogy a 16k(gondolom bruttó) közelébe kerültem volna. Ehhez már gondolom németül is kell tudnod. Most már én is vezető vagyok, de így sem látok még Svájcban sem ekkora fizukat magamnak. Te hogy csináltad? Én mindenhol azt látom, hogy 10-11k az üvegplafon.
  Igazából most már Svájc az egyetlen ország, ami még kicsit vonz.
 • Ildikó70
  Az informatikában minden lehetséges. Próbáld meg ezt egészségügyben vidéken. Ott úgy növelheted, hogy vállalsz másod- harmadállást, ahogy sokan teszik. Esetleg elmehetsz Budapestre, hogy ott 50-60ezerrel többet kereshess, ami elmegy albérletre. Akkor most a közszférát hagyja ott mindenki? Ne legyen egészségügy, szociális ellátás, oktatás, rendvédelem? Próbálhatsz vállalkozni, de amíg akár közmunkást is foglalkoztathatnak helyetted – persze negyedannyiért – addig ez nem fog változni.
 • Tibor
  @TenkesKapitany: havi, vagy evi? Mert havonta tenyleg igen sok az a 16k, de evi 16k meg nettoban se sok nyugaton.
 • Zabalint
  Ha a fizetésed 20%-át félre tudod tenni, akkor ha jól számolom kereken 2 év (6*0,8 = 4,8, ennyi havi fizetésed kell, 4,8/0,2 = 24 hó kell ennek összegyűjtésére).
 • Tibor
  @Robi: ja, bocs az elozoert, most latom hogy mire reagalt Tenkes: hogy talaltad meg ezt az allast?
  En is informatikus-fejlesztomernokkent dolgozom, de nekem csak 2750 eurom van havonta (netto), az meg Parizsban hiaba szamit atlagfizetes felettinek, nem tul sok ha egy csaladot is el kell tartani belole.
  Nemetem egyelore kozepfoku, ezen dolgozom jelenleg, de angolul, franciaul es oroszul beszelek kb folyekonyan.
 • Családfő
  Tibor, a cikk erről is szól: erre sincs recept. Ki mennyit keres, költ stb.

  Ui: Ha neked tényleg 5 évig tart megtakarítani hathavi megélhetést, akkor ott vagy sok a kiadás vagy kevés a jövedelem, esetleg mindkettő. Szerintem érdemes komolyan átgondolni, hol a hiba. (Ha jól emlékszem, te Franciaországban élsz, bár ez a kérdés szempontjából mindegy.)

 • Tibor
  Lehet hogy kene valami allaskereso tippek blogot is irni 🙂 mert vannak akik siman talalnak magas fizetesu allasokat ugyanazzal a vegzettseggel/tapasztalattal, masok meg nem tudjak mennyit kerhetnek (nem tudjak honnan tudhatnak meg stb), es szerenyek meg visszafogottak es dolgoznak a toredekeert, es fogalmuk sincs, hogy mashol tobbet kereshetnenek. Vagy csak azt nem tudjak hogy kell allast keresni, milyen egy jo oneletrajz vagy motivacios level…
 • Tibor
  @Ildiko70: egeszsegugyhoz csak egy tipp: ne az allami egeszsegugyet nezd, hanem maganklinikakat (egyre tobb lesz beloluk). Ha jo vagy, talan meg lakhatasi tamogatast is lehetne kerni toluk. Aztan ha haromszor annyit keresel Budapesten, abbol mar nem gond a szuleidet magadhoz venni, vagy akar apolot fizetni nekik.
 • antenna
  Ildikó70: ha nektek nem megy a bevétel növelés, akkor ezt a helyzetet kell elfogadni. De ettől még azzal lehet nagyobbat lépni előre, nem a költségek lefaragásával.
  Tibor: ti nem Franciaországban éltek?
 • Janos82
  :
  “Akkor most a közszférát hagyja ott mindenki?”
  Ne mindenki. Csak a picit tehetsegesebbek es azok, akik tobb penzt szeretnenek. Nekem jo, hogy vannak szakemberek, akik apropenzert dolgoznak olyan munkakorben, ami diplomat kivan. Nekik viszont nem jo. Es igen, ha mindenki otthagyna a kozszferat, akkor elobb-utobb valtozna valami.
  Nalunk a felesegem most keresett munkat. Volt tobb interjun is. Volt ahol a felet akartak adni a multis fizunak ( pedig Budapest mindketto). Abban maradtunk, hogy a multis melot valasztja, mert ha elvalalja a KKV-s munkat feleannyi penzert, akkor az egy rossz jelzes lenne a vallalkozo fele.
  Amit Robi leirt, az az egeszsegugyben pont lehetseges. Nezd meg, hogy mennyit keresnek az angliai orvosok a hetvegi ugyelettel.
 • jami
  Ildikó,

  volt nem is olyan rég az a poszt, amiben arról volt szó, hogy elégedj meg egy olyan szinttel, amimár ok, de még nem eszi meg a magánéleted. És ott pár srác ba is vallotta, hogy épp a házassága ment/megy rá a munkára.

  Nem kell ebből közszféra-versenyszféra párt csinálni, ahogy írod, nektek így jó. Megéltek, megvan, ami kell és szembe tudsz nézni magaddal.

  Az itteni hsz-k meg kezdenek elmenni arra, hogy hogyan keress, keress. De nem szólnak arról, hogy meddig érdemes. Nekem pl. nem opció a pár évenkénti vándorlás – a gyerekek miatt. Gyerekek nélkül kb. 3x vesztettem el az ismeretségi köröm és mikor lettek gyerekeink éreztem, mennyire nehéz így.
  Nem véletlenül költöznek vissza sokan öregkorban a gyerekkori lakhely közelébe. Mert akkor már nem a pénz a fontos.

 • Robi
  @Ildikó70
  A felesegem orvos, mielott elvegezte az egyetemet feltettem neki egy kerdest: maradunk otthon, dolgozol heti 70-80 orat 150 nettoert vagy nyelvtanulas+kulfold.
  Azt mondta kulfold, azaz feladjuk a barati korunket, a csalad kozelseget es a hazai kornyezetet.

  Utana megkerdeztem tole, hogy melyik orszag?
  Azt mondta Nemetorszag. Mivel en dolgoztam ezert befizettem a nyelvtanarhoz, hogy tanulhasson.

  Csinalt egy B2 vizsgat majd kimentunk.
  Most mar C1-e van (nemetbol), B2-je (angolbol), keszul a szakvizsgara es mar megvan a terv a szakvizsga utani specializaciora, azaz a kovetkezo 4 evre be vagyunk tablazva.

  Ha lehetosegeket keresel, akkor ne limitald magad azzal, hogy rajzolsz egy 20 km-es kort magad korul. A lehetosegek nem fognak odasetalni hozzad.

  Ha azt gondolod, hogy az informatika setagalopp, akkor miert nem tanulod meg? Mindenki meggazdagszik vele nem?

 • Robi
  @TenkesKapitány
  Tudod ha ingyen adnanak egy 50 millios hazat, kocsit, stb akkor sem mennenk haza, mivel par fundamentalis gond ezt megakadalyozza:
  – egeszsegugy
  – oktatas
  – politika

  Nem celom egy csodalatosan szep kertes hazban meghalni amiatt, hogy nincs megfelelo orvos, gyogyszer es korhaz ahol gyogyulhatok. Nincs kedvem halapenzre es extra egeszsegugyi biztositasra felretenni a penzt, hogy pont ugyanabban a lepattant mutoben mutson zsebre a foorvos.

  Nincs kedvem a gyerekemet elavult, versenykeptelen iskolai orakra jaratni es hittant/erkolcstant meg napi tornaorat eroltetni informatika, nyelvtanulas es hasonlok helyett, ahol alulfizetett, depresszios tanarok elik ki magukat (tisztelet a kivetelnek, mielott nekem esik minden depresszios pedagogus) a vedtelen diakokon.

  Biztos lehet jol elni odahaza, de nincs kedvem kikiserletezni, amikor itt keszen kapok mindent.

 • Robi

  “Akkor most a közszférát hagyja ott mindenki? Ne legyen egészségügy, szociális ellátás, oktatás, rendvédelem? ”

  Ez sosem fog megtortenni, mert aki kepes erre az nagyreszt megtette. A tobbiek meg rettegnek a versenyszferatol, a kirugastol, a nyelvtanulastol, a fejlodestol es az elvarasoktol. Jo nekik abban a meleg, langyos mocsarban es legalabb panaszkodhatnak is, hogy az elet kemeny.

  Az embereknek nem olyan elet jut, amit szeretnenek, hanem amit megerdemelnek. Ha ugy erzed tobbet erdemelsz, AKKOR TEGYEL ERTE! En nem foglak kirangatni onnan, ahol elsz, nem fogom fizetni a kepzesed, a lakashiteled, a nyelvtanulasod es nem fogom a kis buksid simogatni, amig allast keresel. Ha ugy erzed tobb fizu jar, keress uj allast. Ha Pestre kell erte menni, akkor menj Pestre. Ha Becsbe, akkor menj becsbe.

  Csak konyorgom ne sirankozz mar, hogy jajj de rossz az en kis falumban. Menj el onnan.

 • LG
  [teljesen OFF]
  Ma jelent meg az idei novemberi Patika EP befizetési akció híre a pénztár honlapján, itt:
  patikapenztar.hu/alap.php?main_menu=1&sub_menu=akcio1709
  Eszerint az első 20.000 forint befizetésből 1.646 forintot vonnak, az efeletti befizetésből pedig minden forintot jóváírnak az egészségpénztári számlán. Miklós, szerintem lehet, hogy megérne egy “szokásos” bejegyzést itt az oldalon 🙂