A bölcsek köve

2017-10-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nagyon gyakran kapok levelet, ahol a levélíró a biztos tippre kíváncsi. Melyik a legjobb módja, hogy félretegyem a megfelelő pénzösszeget? Milyen kiadásokat kell visszavágni leginkább? Min kell a leginkább spórolni? S még sok ehhez hasonló kérdést kapok.

A gond az, hogy ebben a témában sem létezik bölcsek köve, viszont nincs is rá szükséged.

Melyik a legjobb módja, hogy félretegyél havonta egy meghatározott összeget? Az, amelyik neked beválik.

Ha neked az válik be, hogy a házastársak külön számlára kapják a fizetést és az egyikhez egyáltalán nem nyúltok, csak a másik számlán lévő pénzt költitek, csináld így.

Ha az a jó megoldás, hogy állandó átutalást állítasz be a Magyar Államkincstárnál lévő számládra a fizetésed utáni napra, tedd ezt.

Ha neked az segít, hogy mindent készpénzzel fizetsz és minden fémpénzt és ötszáz forintost a nap végén beleteszel egy cipős dobozba, csináld így.

A befőttes üveges módszer tetszik? Használd azt.

A centivágás segít? Ne habozz elkezdeni.

Az egyiket kipróbáltad és nem jött be? Próbáld meg a másikat.

Ugyanez igaz a költségek visszafogására is. Senki nem tudja jobban, mint te, hogy te melyik költséget tudod a legkisebb fájdalommal visszavágni. Elélsz kábeltévé nélkül is? Mondd le még ma. Kondibérlet helyett inkább biciklizel és kutyát sétáltatsz? Elég lesz a legolcsóbb net is otthonra és a telefonodra felesleges a mobilnet? A ruhán spórolnál inkább, vagy az autódat adod el? Tiéd a döntés.

A félretett pénzt mindenképp szeretnéd felcímkézni, hogy melyik célodra mennyit tettél félre, mert az segít neked? Tegyél így. Feleslegesnek érzed a pántlikázást, szerinted az a lényeg, hogy a megfelelő összeget valahová félretedd? Akkor felejtsd el a címkézést.

Amint látjátok, egyáltalán nem olyan nagy agysebészet ez, mint sokan gondolják. Nincsenek tuti tippek, követendő dogmák. Az egésznek a lényegét két szóban lehet összefoglalni: tudatosság és törekvés.

Legyél tudatos a pénzügyi életedben és törekedj arra, hogy a lehetőségeid és a pillanatnyi tudásod szerint a legjobban igyekezz kezelni a pénzed.

Nem vagy még tökéletes a pénz kezelésében és sokat kell még tanulnod? Képzeld, nekem is. Még mindig követsz el hibákat, amit később megbánsz? Én is. Nem ez a lényeg, hanem hogy akarsz-e változni, változtatni és jobban csinálni a dolgokat. Ha igen, akkor már nagy baj nem lehet. Legyél szabad arra, hogy hibázhatsz, vétkezhetsz és hozhatsz rossz döntéseket.

Gyakori kérdés még, hogy ennyit és ennyit teszek el, szerinted ez elég-e. Ha ez a kérdés felmerül, szinte biztos, hogy nem az. Itt kiszámoltuk, mennyit kellene félretenned havonta:

 

Az összeg, ami kijön, sokkoló a legtöbb ember számára.

Azonban itt is felhívom a figyelmedet, hogy nem az a lényeg, hogy ma elteszed-e ezt az összeget. A kérdés az, hogy törekszel-e rá és tudod-e, hogy változtatnod kell, mind a kiadás, mind a bevétel tekintetében. (Ha mindenképp egy titkos tippet szeretnél hallani: a bevétel növelése sokkal egyszerűbb és kevésbé fájdalmas, mint a kiadások farigcsálása. Csak erre valamiért kevesen gondolnak. Talán azért, mert a kiadást azonnal vissza lehet vágni, különösebb tervezés nélkül, a bevétel növelése pedig hosszabb távú és összetettebb, bár sokkal hatékonyabb dolog.)

Röviden összefoglalva: nincsen Elrejtett Tudás és nincs is rá szükséged. Legyél tudatos, igyekezz minden nap egy kicsit még jobban kezelni a pénzügyeidet és legyél szabad arra is, hogy hibázni fogsz. Nem az a baj, hogy hibázol, hanem az, ha észre sem veszed vagy nem tudsz belőle tanulni. Nem atomfizika ez, hanem éppen ellenkezőleg: annyira egyszerű, mint egy faék.

Keress egyre többet, csak értelmes dolgokra költs, a különbséget fektesd be okosan. Mindeközben ne felejts el élni és soha ne felejtsd el, hogy vannak dolgok, amik még a pénznél is fontosabbak az életedben. Jöjj rá magadtól, mik ezek.

Ha még nem tetted, legalább az első előadást (az első három részt) nézd meg az Akadémiából.

Mindenkinek sok sikert, remélem most már nem tűnik senkinek olyan nagy misztikumnak a pénzügyi tudatosság, mert egyáltalán nem az.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram