A Nemzeti Otthonteremtési Közösségről

Elstartolt a lakáslottó, vagy Nemzeti Otthonteremtési Közösség és biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan több tízezren fognak belevágni a nagy lehetőségbe. (A szervező cég idén állítólag 25 ezer szerződést szeretne kötni.) S sajnos abban is biztosak lehetünk, hogy legalább annyi károsult lesz, mint a unit linked biztosítások esetén.

Ezért érdemes átnézni, mi is ez az egész és mit lehet, illetve érdemes tudni róla.

A lakáslottó szisztémája nem új, Dél-Amerikából került be hazánkba és nemrég már be is tiltották idehaza az ilyen csoportok szervezését. Majd hirtelen valamiért rájöttek a jogalkotók, hogy mégsem olyan rossz dolog ez. Sőt, ha már így alakult, adjunk a siker érdekében 30%-os állami támogatást is az adófizetők pénzéből, hogy legyen miből fizetni a szervező cégnek a költségeket.

A most létrehozott NOK is semmi más. mint ezeknek a vásárlói csoportoknak újjáélesztése, ahol kizárólag új építésű lakást lehet venni 10-15 éves futamidő mellett.

Az alapideológiája ezeknek a vásárlói kluboknak az volt, hogy a magas banki kamatok miatt az emberek közösségekbe szerveződve együtt fizetnek be egy-egy havi részletet és ha összegyűlt elég pénz, akkor egy-két szerencsésnek, akit kisorsoltak, ebből veszik meg a konyhabútort, autót, vagy egyéb tárgyakat, amire a közösséget megszervezték. Ilyenkor a még nem sorra került tagok tulajdomképpen ingyenes hitellel támogatják a náluk szerencsésebb tagokat. Ha egy tárgy x Ft és a példa kedvéért 120 ember fizeti be ennek az összegnek a 120-ad részét havonta, akkor havonta egy ilyen tárgyat tud venni a közösség és 10 év alatt mindenki megkapja az adott terméket.

Azonban a szerencse még kevés, ugyanis licittel be lehet előzni a sort. Ha akarom, a hátralévő havi törlesztőim akár 60%-át előre befizetve a sor elejére ugorhatok, ilyenkor a többiek engem támogatnak ingyen hitellel. Ilyenkor látszólag a többiek is jól jártak, pedig nem, hiszen a fennmaradó összeg hiányzó 40%-át (vagy többet) elviszem a közösből azonnal, így a nem licitálók esélyei nemhogy nőnek, hanem csökkenek. A licitáló csak a saját befizetéseit teljesíti ezzel előre, de azt és további minimum 40%-ot el is viszi a rendszerből azonnal.

Egy hónapban több licitáló is nyerhet, a szervező és a bent  lévő pénzösszeg dönti el, hogy az adott hónapban sorsolás lesz-e, vagy licitálás(ok), esetleg mindkettő.

Sorsolás csak akkor lehet, ha legalább egy vásárlásra elegendő összeg már rendelkezésre áll. Ennek hiányában csak egy, vagy több licit lehet abban a hónapban. Amíg van licitáló, kicsi az esélye, hogy a sorsoláshoz szükséges teljes összeg egyben lesz az adott hónapban.

Ha viszon elfogytak a licitálók, ezzel a havi befizetők száma is arányosan megcsappan, így az újabb vásárláshoz szükséges összeg is annyival lassabban fog összejönni, hiszen a licitáló már előre befizette, de egyúttal ki is vette a részét. Már nem mondjuk 120, csak 80 vagy 50 ember fog havonta befizetni a rendszerbe. Ha már csak egy ember maradt a rendszerben, őt akkor fogják kisorsolni, amikor az utolsó részletet is befizette, hiszen máshonnan nem jön pénz.

A nem licitálók esélyét az is minimalizálja, hogy sorsolásra sem jogosultak, amíg a teljes összeg 20%-át be nem fizették. Mire viszont ennyit be tud fizetni valaki (2-3 év alatt), addigra sok licitáló már kivette a pénzt a rendszerből az előtörlesztéssel.

Ki a célcsoport?

A fentiekből kiderül, hogy az ügynökök két célcsoportot fognak megcélozni a lakáslottó esetében: a teljesen nincsteleneket, akikkel még a bankok sem állnak szóba és azokat, akiknek már most is meglenne a lakásvásárlásra a pénz kisebb-nagyobb része, csak okosba’ meg akarja szerezni az állami támogatást és a többiek ingyenes finanszírozását. Az első csoport az, akiknek egyébként soha nem lenne saját lakása, mert anyagilag nem képes összeszedni az ahhoz szükséges pénzt, a második csoport pedig befektetésként venne még egy lakást az adófizetők és a csoporttagok pénzének felhasználásából.

A vásárlói csoportokat éppen azért tiltották be, mert hamis reményt adtak ennek a nincstelen rétegnek. Hitelképtelen tömegek azért kezdték erejük felett fizetni a havi részleteket, mert azzal áltatták őket, hogy hamarosan megkapják a terméket vagy a hitelt, amit szerettek volna. Amikor eltelt fél-egy év és még mindig nem ők lettek a nyertesek, becsapva érezték magukat és abbahagyták a befizetést, komoly anyagi veszteséget érve el ezzel. Ez kódolva van a rendszerbe, hiszen ha valaki tudná fizetni havonta a részleteket 10-15 éven át, akkor hitelt is tudna felvenni, hogy megvegye a kívánt terméket. Pont azért fordul vásárlói csoporthoz, mert erre nem képes.

Elvileg van a belépéskor hitelképességi vizsgálat, de itt nem állandó bevételeket is figyelembe vesznek és a nettó jövedelem 50%-át elérheti a havi részlet. Egy 160 ezres jövedelem már elég egy 80 ezres havi részlet bevállalásához. a maradék 80 ezerből megélni és lakni elég kétséges. (A banii hitelnél legalább már bérleti díjra nem költ a hitelfelvevő tovább, ezt ne felejtsük el.) Ezért ez a hitelképességi vizsgálat maximum a pillanatnyilag munkanélkülieket zárja ki a rendszerből, a nem rendszeres és nyilván nem is igazolt jövedelem figyelembevétele pedig eleve elég gumiszabálynak tűnik.

Az ingyenhitel vonzásában

A rendszer egyik hívószava az ingyenhitel. Ne felejtsük el a történelmi hátterét ezeknek a vásárlói kluboknak: a magas banki hitelkamatokra hivatkozva jöttek létre, a csoport létrehozásával a közösség ereje megszűntette a kamatokat a rendszerben.

Ezzel kapcsolatban pár dologra érdemes felhívni a figyelmet.

Az egyik, hogy nincs ingyen ebéd és a közösség zárt, vagyis a tagok csak egymás kárára szerezhetnek ingyenes hitelt. Minden nyertesre jut egy olyan személy, aki kényszerből ingyen fogja őt finanszírozni. Ha nem lenne licit, pont annyi esélyünk lenne, hogy ingyen hitelhez jussunk, mint arra, hogy kényszerfinanszírozói legyünk ennek az ingyenességnek.

Ha kényszerfinanszírozók leszünk, akkor kénytelenek vagyunk lemondani arról a hozamról, amit a bankban kapnánk erre a pénzre. Ha havi 80 ezer forintot fizetünk be és mi leszünk az utolsók, akiket kisorsolnak (amire több esélyünk van a licitek miatt, mint hogy mi legyünk az elsők), akkor infláció plusz 2%-os állampapírhozamokkal számolva (erősen alulbecsülve az elmúlt 15 év inflációját és 3%-nak véve) 14,4 milliós tőkénk mellett 7,07 millió forint veszteségünk lesz az elmaradt kamatokon. Ha pont félidőben sorsolnak ki minket, akkor pont annyit buktunk a kényszerfinanszírozásunkon, mint amennyit nyertünk a kamatmentességen.

Inflációs veszteség: ez is olyan kérdés, amiről szeretnek megfeledkezni a szervezők. Maradva a példabeli 3%-os éves inflációs rátánál (ami egyébként az MNB célja is), 15 év múlva a pémzem közel 40%-kal kevesebbet fog érni, mint ma. Egy magyar viszonylatban teljesen reális évi 5%-kal számolva pedig a felét sem fogja érni a mai értékének a kapott összeg. Vagyis ami ma elég lenne a lakáshoz, 15 év múlva még a felére sem lenne elegendő.

További érdekes kérdés, hogy mit is fogsz venni a megnyert pénzből? Mivel csak új építésű lakást vehetsz és azt is viszonylag rövid idő alatt, fizikailag nem leszel képes megfelelő ingatlant találni, olyat, aminek jó az ára, a minősége, az elrendezése, a fekvése és a többi.

2017 első negyedévében országosan 2061 darab lakást adtak át, ennek 58%-át magánemberek építették maguknak, így eladásra az egész országban(!) 865 lakás épült. (A tavalyi hasonló adat 1405 darab lakás volt, ennek közel fele eladásra készült.) Vessük ezt össze azzal, hogy csak a most hátralévő fél évben 25 ezer embert akarnak beszervezni és nyilván a következő években is hasonló céljaik lesznek.

A rossz nyelvek szerint az egész célja, hogy megfelelő keresletet támasszon a megfelelő emberek által épített lakások gyors eladásához. De ha ez nem is így van, akkor is gondold át, honnan is fogsz egy megfelelő új építésű, megfelelő áru és nem csak még a tervezés állapotában lévő lakást leakasztani pár hónapon belül? Szimplán lehetetlen küldetés.

Neked mindegy, mikor? Vegyük egy pillanatra komolyan a NOK nevében szereplő otthonteremtési szót és elmélkedjünk el azon, hogy vajon létezik-e olyan ember, akinek olyan megoldásra váró lakhatási problémája van, amit érdemes állami támogatással megsegíteni és mindegy neki, hogy az ma vagy 15 év múlva lesz megoldva?

Ha nekem most kell lakás, mert gyereket vállalnánk vagy nagyobb lakás, mert szeretnék a 6-7 éves gyerekeknek mondjuk külön szobát, akkor nem engedhetem meg azt a luxust, hogy majd szül a feleségem 50 évesen, ha akkor sorsolnak ki minket, vagy mire a gyerekek befejezték az egyetemet és elköltöztek otthonról, majd megkapják a külön szobát.

Ennek így semmi értelme. Még egy autónál is butaság, hogy vagy ma kapom meg, vagy 10 év múlva, de egy lakhatási kérdésnél aztán végképp értelmetlen egy ekkora bizonytalansági kérdés.

Bevezetőnek ennyit a  NOK-ról. A költségekről, támogatásokról, alternatív lehetőségekről és kockázatokról majd a következő cikkben.

Update: Mint a fentiekből is kiderül, a NOK nem piramisjáték. A piramisjátékban a szervezőknek esze ágában sincs teljesíteni az ígéreteiket, az egész addig működik, amíg a folyamatosan belépő új befizetők többet fizetnek be, mint amit a cég kifizet a régebbi tagoknak az újak pénzéből. Itt nem erről van szó, minden egyes csoport zárt már az indulás pillanatában és a szisztéma szerint a legvégén mindenki visszakapja a befizetését. Ettől a termék még nem jó, de piramisjátéknak hívni súlyos tévedés.

Csatlakozó linkek:

2016 évi XV törvény a NOK-ról

115/2016 Kormányrendelet

Dokumentumlista

 

Share

124 hozzászólás

 • Ákos
  A leírtak mellett érdemes összeadni a kondíciós listán szereplő egyszeri- és havidíjakat (utóbbit felszorozva min. 120 hónappal), aztán ki is jön, hogy a 30% állami támogatásnak elment a fele a költségekre. Hatalmas bukta.
 • Gábor
  Szuper cikk.

  Ez a konstrukció egy szégyen.

 • Kiszamolo
  ákos, ez a bevezető cikk volt, költségek és támogatások nélkül.
 • Zoli
  Nagyon jó cikk.
  Mikor jön a folytatás?

  Nyomjak félóránként F5-öt? 😉

 • Kiszamolo
  egy-két nap, igazából szabadságon vagyok.
 • Gábor
  Aggasztó, hogy egy ilyen átlátszóan előnytelen konstrukciót még az állam is támogat, sőt, törvényerőre emel. De persze nem vagyok nagyon meglepve az elmúlt évek mintái alapján…
  Folyik tovább az alacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegek kizsákmányolása a felső pár százalék által. 🙁

  (Elütés a cikkben: “A banii hitelnél…”)

 • antenna
  A TV-ben bőszen hirdetik, hogy 4.5 milla állami támogatás. Nem kicsit tájékoztatnak félre.
 • Kiszamolo
  gábor, egy tableten írtam, képernyőn. Ennyi belefér. 🙂
 • Csiszi
  Tökéletesen értelmetlen konstrukció azoknak, akiknek nincs pénze lakásra.
  A tulajdonosoknak jó móka és garantáltan tiszta haszon.:-)
 • reader
  @Zoli: “Nyomjak félóránként F5-öt? ”

  Létezik olyan, hogy RSS feed. Itt is van szerencsére, ezért nem kell F5-öt nyomogatni, ha értesülni akarsz az új cikkekről.

 • Vakmacsek
  Na ezt kéne óriásplakátokra írni. Nem a sok marhaságot. Kár hogy nem fér ki valszeg olvasható betűméretben.
 • Négykarika
  Ebből pont annyi haszna származik a hazámnak, mint a letelepedési kötvényekből.

  Semennyi.

  Börtönben a helye az ötletgazdának és a végrehajtóknak is.

 • jado
  “Ha akarom, a hátralévő havi törlesztőim akár 60%-át előre befizetve a sor elejére ugorhatok”

  Erre az egyben befizetett összegre is jár a 30%-os állami támogatás?

 • banditosz
  Komolyan gondolkodom rajta hogy el kéne menni NOK ügynöknek, mert aki annyira retardált hogy 2017ben még ennek bedől, az meg is érdemli hogy az utolsó fillérig elszedjék a pénzét.
  Hol lehet jelentkezni?
 • flashgordonx
  Bocsánat de ez most piramis játék? Vagy annál egy fokkal jobb mert végül is mindenki kap mindent a végén? Hihetetlen, hogy ezt az állam támogatja.
 • Topfly
  Pénzzel rendelkező licitáló tagoknak miért is rossz a konstrukció? 🙂 Kinézem a lakást, belépek és néhány hónap múlva kapok ingyen hitelt 🙂
 • ügyvéd
  Topfly? Hol vagy? 😀
 • jurta
  Köszönjük. Nagyon alapos, igazán összehasonlítós, nagyon szeretem az ilyen cikkeidet.
 • KZoltán
  Repetitio est mater studiorum: Rossz hírem van a sok matekozónak: ebben nincs semmi matek, mint ahogy a gazdaságban sincs sok. (Hogy akkor a gazdaságtan miért ment el tévesen a matematika irányába, arról itt ujegyenloseg.hu/a-kapitalizmus-etikaja/ beszélnek.) Azért nincs, mert nem gépek, hanem emberek vásárolnak, akiknek elvárásaik vannak, amelyek annál magasabbak, minél többet, minél korában kell fizetniük, mielőtt az árut megkapnák. 15 éves futammal lesz akinek 15 évet kell várnia, akkor amikor már 2 év után elégedetlenek, 3-4 után lázongnak. És hogy még rosszabb legyen: a gazdag spekuláns előrevásárolhatja magát. Hiába gondolja a középréteg, hogy majd többet fizet a szegénynél, és ő lesz az első, minding a spekuláns az. Aztán meg adóból kell felszámolni az egészet, mert a középréteg, a választó réteg lesz dühös.
 • Szocske
  , te már beálltal hozzájuk ügynöknek? 🙂
 • gaborr
  @banditosz: Tiszteletet a kevésbé képzetteknek, inkább segítsd őket, ahogy Miklós is próbálja.

  Sajnos előjönnek majd a Amway, Brókernet, Nuskin, stb. ügynökök és minden ilyen “retardáltat” csőbe húznak, és mi isszuk meg a levét.

  Vagy az is lehet, hogy úgyis megmenti őket az állam, és ezért érdemes lenne beszállni. 🙂

 • FoX

  Akinek pénze van, és tud licitálni, az meg is tudná venni a lakást normális hitelre. Neki ez a konstrukció lehet, hogy nem rossz, de morálisan mindenképpen elítélendő. Ugyanis ha ő licittel (tehát a rendelkezésre álló pénzével) szerez előbb lakást a csoporton belül, éppen azokat használja ki és hozza hátrányos helyzetbe, akiknek kevesebb van. Pont tőlük veszi el a pénzt, hogy ő ingyen hitellel lakást vehessen, mikor egyébként is lenne rá lehetősége. És ha te ezt nem látod, akkor ugyanolyan gátlástalan vagy, mint azok, akik éppen ezért fognak majd belépni a rendszerbe.
 • Krisztina
  Ez a konstrukció óriási kockázat. Aki ebben részt vesz az vagy nagyon naív, vagy brutálisan átverték. 15 év emberi léptekkel nem belátható időtartam. Főleg akkor nem ha a nem kevés havi részletet fizeti éveken keresztül aztán végignézi ahogy mindig más nyeri a lakást és nem ő. Nem is kell ehhez 10 év se ahogy fentebb már egy kolléga írta. Már 3 év után besokall jórésze.
  Kizártnak tartom, hogy ez működhet. Főleg Magyarországon. Sok a simlis adózásmentes vállalkozó és még a szerencsétlen panelproli ezeknek hitelezzen meg előre újépítésű házakat?
  Remélem hogy ez egy rossz vicc csak. Aki ebbe belemegy magára vessen.
 • Vargatom
  Egy részlettel vitatkoznék azért, mégpedig az épülő új lakások számával.

  A XIII. kerületben lakom, és csak a közvetlen napi közlekedés során úgy 6-7 épülő társasház mellett megyek el, a Róbert Károly körúton, a Kartács utcában, az Üteg utcában, a Reiter Ferenc utcában és a Petneházy utcában. Ezek közül az egyik ugyan önkormányzati bérlakás, de a többiből legalább négy már csak az alapterülete miatt is 100+ lakásos háznak látszik.

  Valószínűleg nem készül el mindegyik még az idén, de úgy a felénél már 3-4 emeletnél tartanak, szóval 1 éven belül elkészülhetnek. És az összes ház egymástól 1km távolságon belül van, és ez csak a XIII. kerület.

  Ettől még a posztban tárgyalt konstrukció természetesen végtelenül aljas és az összes többi megállapítással egyetértek. De azért az ingatlanboom kezd megint felpörögni Budapesten, lesz itt elég sok új lakás a következő 1-2 évben.

 • Virág Tamás
  Nagyon leng a léc, hogy kimeriti a BTK. lentebb idézett paragrafusi tényállást.

  Btk. 373. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

  (6) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha

  a) a csalás különösen jelentős kárt okoz, vagy

  (7) E § alkalmazása szempontjából kárnak kell tekinteni az igénybe vett szolgáltatás meg nem fizetett ellenértékét is.

  Csalást az valósít meg, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz.

 • Kiszamolo
  vargatom, igen, a következő 1-2 évben és azok zömét is már megvették. És utána? 3 év múlva? 10 év múlva?
 • digimini
  A dolog az emberi kapzsiságra épít. Hetente milliárdokat lottóznak el az emberek, hátha. Pedig jó eséllyel soha. Ugyanez fog itt is történni.
 • bb
  @Vargatom: most épp minden 3. budapesti új lakás a XIII. kerületben épül… és a maradék nagy része is XI. és IX… külső kerületekben szinte nincs is építkezés, mint ahogy néhány megyeszékhelyt leszámítva gyakorlatilag vidéken sincs. Területileg extrém behatárolt a választék, ha újépítésűhöz vagy kötve.

  A most épülő jobb projekteknek pedig minimum felét (de akár 80-90%-át is) eladták az első kapavágás előtt, szerkezetkészre jelentésig ez sok esetben felmegy 90-100%-ig, használatba vehető új lakást pedig beruházótól gyakorlatilag nem fogsz tudni venni (max. magánszemélytől, akinek úgy alakult az élete, hogy mégsem kell neki a lakás – de az jogilag már használtnak fog számítani).

 • ügyvéd
  @Virág Tamás
  Laikusként ne jogászkodjunk, ha kérhetem. Főleg a Btk. értelmezést felejtsük el.
 • Aleks
  A cikkben az van, hogy negyedévben 865, szóval lehet cirka 4000 az év végére, ebben persze egy csomó olyan is van ami nettó hülyeség, pl.: lakás 30 millióért meg 50 millióért Szolnokon.
  A NOK-hoz: És mi garantálja, hogy aki már birtokon belül van rendesen fizeti a részét? Esetleg nem is képes rá, vagy simán nem érdekli. Esetleg meghal, lerokkan.
  Másrészt az újépítésűek között hallottam olyat, ahol horror közös költségek vannak, enyhe maffiaszerű házkezelővel. Viszonylag kis lakásnál (40-45m2) havi 30e Ft. A 160 ezres bevételből érdekes lesz kigazdálkodni az egyéb rezsivel együtt.
 • Pista
  hogyan tudunk a legkisebb veszteséggel közpénzből saját pénzt csinálni? NOK:az állami támogatást zsebrevágjuk számos jogcímen. Tökéletesen megoldották a problémát.
  Hibás az a feltételezés, hogy a törvény célja egyes emberek lakáshoz juttatása volt,ez csak porhintés, kár vele foglalkozni.
 • Fairy
  @Gábor Nem, ezt a hatalmon lévő, kormányzatnak csúfolt maffia találta ki. Előre megfontolt szándékkal.
  Nem hülyék, ők is tudnak számolni – hanem gonoszak. Kifosztják a hiszékeny embereket, és a saját zsebükbe tömik a pénzt.
  Erről szól a cikk, csak Miklós nem politizál. Ő szeretne megmenteni egy halom embert attól, hogy kifosszák – ami nagyon nemes dolog. Kár, hogy nagyon kevesekhez jut el, így meglesz a 25000 balek, összejön a zsé, át is vándorol svájci bankszámlákra.
  Amit nem tudunk kivédeni, hogy a 30%-ot az adónkból kifizessék a “megfelelő embereknek” (akik persze könnyen lehetnek strómanok, így az adópénz végül olyanok bankszámláin gyűlik be, akiről nagy blama lenne, ha ez kiderülne, arról nem is szólva, hogy bűncselekmény).
  Jól ki van ez találva, és csak egy a sok hasonló “biznisz” közül.
 • Panasonic
  ket kerdesem lenne:
  ha licital valaki es nem nyer, a licit osszeget azert be kell fizetnie?
  ltp megtakaritas beleforgathato a licitbe?
 • Petko
  Reklam-Par szerencses nyertes mutogatasa-Jutalek zsebbe/penz kulfoldon elhelyez-Fejreallas-Tuntetes-Bunbak kereses-Megmentes ….repeat.
 • Slumbery
  Vargatom

  A XIII. kerületről nem mondanám, hogy “csak”, mert az a társasház/lakópark építés egyik fellegvára. Egész kerületek vannak, ahol gyakorlatilag semmi nem épül.

 • Topfly
  @Szöcske, én spekuláns (befektető) vagyok és senkihez nem állok be ügynöknek 🙂

  @Virág Tamás, a NOK, ahogy az összes hasonló termék is rendelkezik részletes szabályzattal, amelyet aláír az ügyfél. Az hogy mit mondott az ügynök nem érdekes, mert mindenkinek kötelessége elolvasni a papírokat, mielőtt aláírja őket. Tudom, hogy ezt sokan nem csinálják meg, de ez már az ő gondjuk.

  , nehogy már én legyek a gátlástalan, mert az állam engedélyezett és támogatott egy ilyen konstrukciót. Ilyen alapon mindenki gátlástalan, aki LTP-t köt és lenyúlja az adófizetők pénzét csak azért mert ő meg tud takarítani! Gondolom az is gátlástalan aki CSOK-ot vesz igénybe és lenyúlja az adófizetők pénzét, csak azért mert van annyi megtakarítása, amellyel kiegészítse a CSOK-ot. A szegén sok gyermekes család meg szív, mert ő esélytelen arra, hogy a CSOK-ot igénybe vegye.

 • Topfly
  , a XIII kerület a lakásépítési boom csúcsa. Projektek alapján ott épül a legtöbb új építésű ház Budapesten. Lakásszám alapján viszont a 11 kerület vezet. Emlékszem azonban olyan időszakra, néhány évvel ezelőttről, amikor egész Budapesten nem kínáltak 100 új építésű lakásnál többet, vidéken sok városban a kínálat pedig konkrétan nulla volt! Ez komoly gond lehet, ha az általad kiszemelt környéken nincs megfelelő új lakáskínálat, amikor kisorsolnak.
 • Topfly
  , a NOK sokban hasonlít a unit linked biztosításokra (magas költség, hosszú futamidő). A unit linked biztosításoknál is sok volt a csalódott ügyfél, de az állam senkit nem mentett meg. Itt sem fog senkit megmenteni és nem is lesz világraszóló botrány, mert a szervező cég nem fog csődbe menni, sőt!

  Ha körbe nézel az üzleti világban nagyon kevés olyan terméket tudsz mutatni, ahol nincs valami csalás vagy átverés. A Coca-cola sem feltétlenül adja a Coca-cola életérzést, a Norbi update terméktől sem fogsz fogyni, de a Volkswagen vagy más autógyártók sem fogják feltétlenül teljesíteni a megígért fogyasztási vagy káros anyag kibocsátási értékeket!

  A CNOK most jelenleg egy monopolista, amely a maximumot próbálja kihozni a termékből, de ha lesz konkurenciája simán lehet, hogy a konkurens akár 90%-al alacsonyabb működési költséggel is megtalálja a számítását.

 • Topfly
  , egyszer már leírtam, de megismétlem. A közösség számára nem feltétlenül károsak a licitálók, sőt. Abban igazad van, hogy a licitálók miatt néhányan hátrébb sorolódnak a sorsoláson, de a tagoknak nem csak az az érdekük, hogy hamarabb kapjanak lakást, hanem az is, hogy el ne ússzon az eddig befizetett pénzük. Az egyetlen garancia a rendszerben az ingatlanok értéke. A licitálók megakadályozzák azt, hogy valaki kicsi önerővel jusson lakáshoz és így védik az össze tag befizetett pénzét. Nagyon fontos, hogy ha valaki kap lakást és utána nem tud fizetni, legyen elegendő tartalék az önerőben, amely fedez egy esetleges áresést az ingatlanpiacon és a kényszer likvidálás költségeit.Ha te befizeted az ingatlan 60%-át az eléggé bőséges tartalék, hogy a többi tag ne bukja el a pénzét.
 • Péter

  Vajon miért nincs versenytársa most sem? Valahogy úgy sikerült a törvény, hogy ne legyen induláskor, valahogy sikerül majd megoldani, hogy később se legyen.
  Ha a jogalkotó versenyt akart volna, mar most is lenne.

 • Topfly
  Még egy kommentár a licitálókhoz. Az ő életük sem feltétlenül egy ingyen ebéd, mert soha nem lehet tudni hány licitáló lesz még. Egyforma licit esetén sorsolással döntenek ki vehet lakást és ha sok a licitáló szélsőséges esetben akár az utolsó hónapig is várhat a licitáló úgy hogy 0 forint ingyen hitelt kap, viszont addig ő finanszírozhatja ingyen a szerencsésebbeket.
 • Xyz
  Ha fizetnenek, akkor sem mennek a XIII. keruletbe lakni. Panelrengeteg meg csupasz, fak nelkuli utcak a regebben epult reszeken.
 • PöLö
  – Még jó, hogy bele nem lépett. – mondta anno Boncz Géza és milyen igaza volt.
  Remek összefoglaló, köszönjük.
  Csak nehogy a fejedre essen egy versenyzongora véletlenül. 🙂
 • Kasugi
  Nem lesz konkurenciája, mert a törvényhozónak legkevésbé sem érdeke, hogy legyen.
 • Handalamandala

  Nocsak, pár napja még azt mondtad, hogy vársz két-három évet mielőtt belépsz a NOK-ba. 😀 Te is olyan kamus vagy, mint ügyvéd és realestate.

 • Kiszamolo
  topfly, a legbiztonságosabb pedig az, ha nagy ívben elkerülöd az egészet…
 • recrea

  1. Ha nem nyersz meg a licitet, akkor nem kell befizetned az összeget, magyarul “büntetlenül” lehet licitálni.
  2. Ltp-t be lehet forgatni licitbe, csak akkor kivonják az ltp állami támogatását a nok állami támogatásából, ennyivel csökken a hitel összege.

  Sokadszorra olvasom, h előre megveszik az újépítésű lakásokat, ami igaz is, de a nok esetében nem megvásárolni kell az adott ingatlant, hanem egy évben belül kell KIJELÖLNI, h melyik ingatlant akarja az ügyfél megvenni, ami számomra megint elég sok kérdést vet fel, h hogyan fog működni. Az mindenképp hátrány, h a használatba vételi előtt nem hasznosíthatom a lakást.

  Aki igazán spekuláns, az előre beszáll minimális foglalóval újépítésű lakásba, ha ezt meg tudja beszélni/értetni az értékesítővel, illetve ez esetben tuira kell mennie, h kisorsolják, ami újabb kockázat. Nem féltem a kormányt, erre is ki fog találni vmi “tutit.

 • szocske
  @ügyvéd “Laikusként ne jogászkodjunk” – ez oké, de valamiért csak betiltották néhány éve ezt a konstrukciót, amit most állami támogatással élesztenek újra, szóval nem tűnik alaptalannak a csalás emlegetése…
 • szocske
  , “én spekuláns (befektető) vagyok és senkihez nem állok be ügynöknek” pedig a NOK-on sztem többet keresnél ügynökként, mint “befektetőként”
 • FoX

  Ebben a rendszerben egészen konkrétan másoktól veszik el a pénzt azok, akiknek több van. Ugyanazért a célért vannak ugyanabban a csoportban, mégis a több pénzzel rendelkező lesz a nyerő. Azért az LTP meg a CSOK egy kicsit más.
  Arról nem is beszélve, hogy vajon 4-5-6… év után, amikor a kisember csak dönti bele a lóvét, és még mindig nem jutott sehova, hányan fogják abbahagyni a befizetéseket? Akkor mennyi idő alatt gyűlik majd a pénz az újabb lakásokra? Ja, és azokat honnan, kitől lehet majd megvenni, és mennyiért? M. Lőrinc már megalapította az építési vállalkozását, vagy még csak tervezi?
  Annyi a szar ebben a gödörben, hogy távolról is fertőző.