Ford hitelre: mi lehet benne a trükk?

2017-05-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az elmúlt hetekben számtalanszor belefutottam a Ford reklámjába, miszerint 3,99 millióért vehetek egy Ford Focus-t, ha igénybe veszem hozzá a Ford Credit ajánlatát. (Ugyanígy vehetnék például Mondeo-t is 6 millióért.)

Aki már elmúlt 30 éves, még emlékszik a 2008 előtti időkre, amikor is sokkal olcsóbb volt hitelre autót venni, mint készpénzért. Ennek oka az volt, hogy olyan magasak voltak a hitelkamatok, hogy a futamidő alatt a kedvezmény sokszorosát kifizette a vásárló a kamatokra. A kereskedőt nem is érdekelte, keres-e az autó eladásán, amikor a hitel eladása sokkal nagyobb üzlet volt ennél. Az autókereskedők átalakultak hitel-kereskedőkké, az autó csak egy járulékos plusz teher lett, amit azért tartottak, hogy el tudják adni a busásan jövedelmező hiteleket.

Mivel a reklámban említett Ford Focus listaára 5,13 millió forint, kíváncsi voltam, itt is hasonló trükk van-e a dolog mögött. Hiszen itt is csak akkor kapjuk meg az autót ennyiért, ha hitelt is kérünk hozzá.

Úgyhogy álruhát öltöttem és elmentem egy Ford szalonba érdeklődni.

Megtudtam, hogy nincs mögötte trükk, illetve csak egy pici.

Első körben a szalon automatikusan elengedi a listaárból szokásos elengednivalókat, így a valódi ára az autónak 4,23 millió forint. Ennyiért tudnánk elhozni a reklámban szereplő legalapabb járművet készpénzért.

(Nem értem, mire jó ez a bohóckodás a listaárral. A Skodánál is úgyanígy jártam, ott is egyből 1,1 milliót engedtek a listaárból, már indulásnak. (Cikk) Az autó presztízsét akarják növelni, hogy a valódi ár felett 20%-kal hirdetik? A vásárlót akarják megtéveszteni, hogy csak ő csak most alapból kap 20-25% kedvezményt? Van olyan ember, aki új autót akar venni és nem tudja, hogy a listaárnak semmi köze a valósághoz? Aki érti, mire jó ez az egész, elmagyarázhatná a hozzászólásokban.)

Ha kérem hozzá az akciós hitelt is, akkor a Ford Credit további 230 ezer forintos kedvezményt ad a már lealkudott vételárból. Így jön ki a reklámozott 3,99 millió forint.

Minimum 2 évre minimum 20%-ot kell felvenni, vagyis a példánkban 800 ezer forintot, havi 36,7 ezer forintos törlesztő mellett, THM 10,89%.

Ekkor visszafizetünk 881 ezer forintot (800 ezer Ft tőke és 81 ezer Ft kamat), tehát még mindig jobban jártunk 149 ezer forinttal, mintha készpénzért hoztuk volna el. A hitelfelvétel egyéb költségeit is figyelembe véve is bőven 100 ezer forint felett nyertünk a dolgon. (Sőt, a hitelt bármikor lezárhatjuk hétezer forintos egyszeri költség mellett, akár az első hónap után is, így akár 200 ezer forintot is lehet a nyereségünk.)

Megkérdeztem, hogy mi a jó ebben a Fordnak? Azt válaszolták, hogy annyira sokan megégették magukat az autóhitellel a válság alatt, hogy senki nem akar hitelt felvenni, ezért van ez az akció, hogy az emberek visszaszokjanak az autóhitelre. (Pontosabban lízingre, de ez most annyira nem lényeges.)

Éltem a gyanúval, hogy csak a legfapadosabb autót lehet ilyen hitelre venni, amit szinte senki nem vesz meg, de nem, bármelyik felszereltségre lehet ajánlatot kérni hasonló ár mellett.

Szóval semmi trükk nincs benne, ez tényleg ennyi és nem azért, mert a kamatokon jön vissza busásan a haszon. Sőt, ki is tudod cselezni a rendszert, mert akár egy hónap múlva is elő tudod törleszteni az egészet, így még a kamatokra sem megy el a pénzed.

Azonban egy kicsi trükk mégis van benne. Ha felmész a Ford Credit oldalára itt, rájössz, hogy van hitel (lízing) akciós 2,5%-os THM-re is, igaz, akkor a 4,23 milliós ár a kiindulási alap. Lehet olyan futamidő és olyan alacsony önerő, ahol jobban megéri inkább azt a verziót választani.

(A cikk nem arról szól, hogy akkor vegyél új autót hitelre, mert ne. De ha új autót vennél egyébként is, érdemes végiggondolni, hogy így jobban jársz-e. Kapcsolódó cikkek: Milyen autót engedhetsz meg magadnak? Az élet autó nélkül)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram