Interactive Brokers TBSZ számla

2023-07-25
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Több év ígérgetés után létrejött az Interactive Brokers TBSZ számlája. Így már ez is opció lett a magyar befektetőknek. Az Interactive Brokers a díjaival tűnik ki a magyar piacon, nemes egyszerűséggel nem olyan irgalmatlan drága, mint a KBC vagy az Erste Bróker.

A TBSZ számla éves díja 24 ezer forint, függetlenül attól, hogy hány számlád van az évek múlásával, az ETF-ek vásárlása és a pénzváltás sokkal olcsóbb, mint a másik két szolgáltatónál. A 24 ezer forint is elkölthető kereskedésre.

Ami az Interactive Brokers ellen szól a két nagy, magyarországi banki háttérrel rendelkező brókercéggel szemben, hogy nem rendelkezik ilyen háttérrel. (Maga a cég világszinten nem kicsi, bár nem is nagy szereplő. Viszont például a közismert, de annyira nem jelentős Robinhoodnál nagyobb.) Azonban már van magyar kirendeltsége, ami sokat emel az ázsióján. (Olyan cégbe soha ne rakj komoly pénzt, ami csak online létezik vagy ha bármi gondod támad, akkor mehetsz a litván, ciprusi vagy akármilyen bíróságra pereskedni.)

Amit meg tudunk nézni könnyen, az a magyarországi cég eredménykimutatása és mérlege. Ez alapján a cég nyereséges és egészségesnek tűnik. (Az eredmény ezer euróban van megadva, nem forintban.) Azt érdemes észrevenni, hogy a tavalyi nyereség nagy részét a kamatnyereség tette ki, vagyis valószínűleg az ügyfelek szabad pénzére nem fizetett kamat. Anélkül az eredmény nem lett volna sokkal jobb az egy évvel ezelőttihez képest. (De enélkül is nyereséges lett volna.) Kattintásra nagyobb lesz a kép.

Az anyacég is jó egészségi állapotnak örvend jelenleg a számok alapján:

Érdemes-e átmenned a meglévő papírjaiddal az Interactive-hoz vagy ott nyitnod TBSZ számlát?

Az elsőre a válasz szinte biztos az, hogy nem vagy maximum csak nagyon hosszú távon gondolkodva. Az értékpapír-transzfer nem olcsó dolog és ráadásul értékpapíronként kell fizetned. (Ráadásul jelenleg még technikai okok miatt nem is lehetséges az IB-hez vinni meglévő TBSZ-t.) Cikk:

Értékpapír transzfer és TBSZ számla áthelyezése

A másodikra a válasz nem ennyire egyértelmű, sokat kellene számolgatni a te számaid alapján. Ha kisbefektető (úgy értem tényleg kicsi) vagy és ráadásul buy and hold, vagyis megveszel valamit és sokat ülsz rajta, nem igazán nyersz az Interactive számlaköltségével. Évi fix 24 ezer forint TBSZ díj kontra évi 2.400 forint TBSZ díj, de jellemzően számlánként, hiszen minden évben lesz egy új TBSZ számlád. Plusz állománydíj és egyéb költségek, mint pénzváltás, kiutalási díj, etc.

A pénzváltás sokkal olcsóbb és a vásárlás is az Interactive-nál, de ha te kicsiben játszol, ez a másik brókercégeknél sem komoly költség. Ott inkább a tranzakciónként minimum 7 eurós költség fáj a kicsiknek.

Ha már komolyabb befektető vagy, nem kérdés, hogy olcsóbb az Interactive és mostantól a legnagyobb hátrányát, a TBSZ számla hiányát is ledolgozta.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram