Értékpapír transzfer és TBSZ számla áthelyezése

2023-06-22
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Sokan nem tudják, hogy van lehetőség meglévő értékpapírok "átutalására" másik szolgáltatóhoz, anélkül, hogy eladnánk őket előtte, illetve meglévő TBSZ számla másik szolgáltatóhoz való átvitelére.

Ha szeretnéd a meglévő értékpapírjaidat átvinni egy másik szolgáltatóhoz, annak egyetlen akadálya lehet, ha a másik szolgáltató nem kezeli azokat az értékpapírokat. A transzfernek van költsége, ráadásul jellemzően értékpapír-fajtánként egy fix összeg. (Nagyságrendileg ötezer forint körül szokott lenni. Van, ahol fix összeg és százalékos összeg is van, de ez ritkább.) Ez akkor tud fájni, ha nagyon sok értékpapírod van és mindenből egy kevés. Ha tizenötféle magyar állampapírod van, akkor ennyiszer kell kifizetned az utalás költségét is.

A transzferálással megúszod az eladás, az utalás és újbóli megvásárlás költségét és az adózást is, hiszen nem realizálod az esetleges nyereséget, ha nem adod el a papírod.

Ha például állampapírjaid vannak egy bankban, de meguntad a mindenféle számlavezetési költséget, át tudod őket transzferálni az Államkincstárnál lévő számládra, anélkül, hogy előtte eladnád őket és újra megvennéd az Államkincstárnál. Olyan is lehet, hogy a bankod nagyon rossz árfolyamon váltaná vissza a papírokat, ezért áttranszferálod az Államkincstárba és ott váltod vissza pénzzé a kötvényeidet. Minél több fajta értékpapírod van, annál drágább lesz a transzfer.

Természetesen nem csak állampapírt lehet transzferálni, hanem mindent: részvényeket, kötvényeket, stb. De például az OTP részvényeidet nem tudod az Államkincstárhoz transzferálni, mert ott nem foglalkoznak ilyennel.

A meglévő TBSZ számláidat is át tudod mozgatni egy másik szolgáltatóhoz a bennük lévő papírral együtt. Ha a másik szolgáltató nem fogad bizonyos értékpapírokat (lásd az előző példát az OTP részvénnyel), a TBSZ-t akkor is át tudod vinni, de akkor el kell adnod azokat a papírokat, amit a fogadó cég nem tart és a pénzt tudod átvinni a másik számlára.

A TBSZ számla feltételei nem változnak attól, hogy átvitted egy másik helyre.

A feltételekről (milyen igazolásokat kérnek, stb) és a költségekről érdeklődj azon a helyen, ahol most vannak az értékpapírjaid vagy a TBSZ számlád és azon a helyen is, ahová szeretnéd küldeni őket.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram