Legolcsóbb bankszámla mikróvállalkozásoknak

Amint arról már írtam, tavaly átkerültem az áfakörbe, ezért vállalkozói bankszámlát kellett nyitnom. (A nem áfakörös egyéni vállalkozóknak nem kell vállalkozói számlát fenntartaniuk, mindenki másnak igen.)

Az újabb és újabb bankok elleni adóemelések miatt állandóan változnak a vállalkozói számlák költségei, az eddigi olcsó számlák hirtelen drágák lettek.

(Sokan kérdezitek, hogy pont az állandó változások miatt meddig várjatok a számlaváltással. A Bankmonitor vállalkozói számlakalkulátora tudja azt a ficsört, hogy be lehet állítani, melyik adatokra vagy kíváncsi, a most érvényesre, vagy a 2-3-6 hónap múlva életbelépő, már ismert költségekre. Nem akarok dicsekedni, de én mondtam nekik régebben, hogy igazán tudhatná ezt is. 🙂 )

Mivel a vállalkozói számlámat gyakorlatilag semmire nem használom, a legolcsóbbat kerestem, mert csak felesleges pénzkidobás minden forint, amit erre költök.

A Gránit Bank vállalkozói Alapszámlája lett a legjobb választás a számomra.

A havi díj nulla forint, havonta az első öt utalás ingyenes (a tranzakciós adót azért kell fizetni), a kártya az első évben ingyenes, utána évi 8.000 Ft. Én eleve nem is kértem kártyát, mert a forgalom zöme készpénzes, nem szoktam kivenni pénzt a bankból.

Így tökéletesen nulla a bankköltségem (a tranzakciós adótól eltekintve).

Amit vegyél figyelembe, ha te is a Gránit Bankot választod: elég nehéz elérni őket fióki szinten, lévén összesen van egy készpénzt is kezelő fiókjuk és még egy, ahol nincs készpénzforgalom.  ATM-ből vehetsz fel pénzt az egész országban 0,3%+250 Ft+0,6% tranzakciós adóért, de befizetni készpénzt csak Budapesten tudsz.

Ezen kívül le vannak szerződve országosan talán 10 ügynökkel, úgyhogy nem könnyű megnyitnod a számlát, ha nem budapesti vagy. (Itt a lista)

Ha el tudsz menni a fő fiókjukba, akkor gyorsan, aranyosan megnyitják a számlát, ha előtte odaszólsz, még parkolót is biztosítanak.

Úgyhogy a fiókhálózat hiánya miatt nagy számlaforgalom mellé nem biztos, hogy jó választás, de a mikrócégeknek most ez a legjobb.

Ha neked nem nulla közeli a céges számlaforgalmad, kalkulálj a saját adataiddal. Amire figyelj, hogy sok bank ad nagyon vonzó díjat az első egy vagy két évben, aztán lesz a havi 300 forintból havi 5500 forint. Ezért mindig nézd meg a második év költségeit is, ne csak az első évét.

Share

12 hozzászólás

 • konkav
  egy kicsit OFF, de ha már mindenki a magyar cégalapítás ellen van, akkor vajon mit csináljon az, aki vállalkozni szeretne? alapítson céget valahol máshol az EU-n belül? lehetséges-e egyáltalán az, hogy a tulajdonos itt lakik életvitelszerűen, de külföldön van a cége?
 • Zoli
  “(A nem áfakörös egyéni vállalkozóknak nem kell vállalkozói számlát fenntartaniuk, mindenki másnak igen.)”

  A bankfiókban azt mondták, hogy kapott már büntetést nem vállalkozói számlás ügyfelük emiatt büntit. Meg is ijedtem jól, persze utánanézni luxus, most sem találok rá googleval semmit.

  Váltottam gyorsan a lakosságit vállalkozóira. Nem is vészes díjjal, olcsóbb lett, mint a lakossági. 400 Ft-tól a lakosságim drágább. Minimális mozgás van a számlán. NAV felé ingyenes utalást ígér.

 • Zsoca
  A bankmonitor kalkulátora alapján úgy látom a vidékieknek a K&H Start+ számlacsomag havi 560 forintos költséggel még elfogadhatónak tűnik.
 • Zsolt
  Nem csak te jelezted nekik, hogy tudhatná ezt is 😉
 • Kiszamolo
  Te még azt sem tudtad, hogy lesz ilyen kalkulátor, amikor én ezt mondtam. 🙂

  (Ott dolgoztam egy évig, a lakosságit még én csináltam.)

 • pistikecsaja
  konkav: szinte barhol lehet ceged, de ha Mo-n van a cegnek telephelye, akkor a magyar rendszer szerint adozik a telephely. Ha te eletvitelszeruen vagy Mo-on, akkor maganszemelykent itt adozol. A ceged pl. szlovakiaban, akkor a ceged ott adozik. Mindenki ott adozik ahova telepult (javitsatok ki ha nem ez a foirany)
 • Kiszamolo
  Olvassatok kiszámolót:

  //kiszamolo.hu/kulfoldi-cegek-hasznalata-adooptimalizalasra/

 • pistikecsaja
  Ceges bankvaltaskor figyeljetek arra is hogy az uj bank bejelentse a bankszamlanyitast (NAV fele?). Bar nem tudom hogy lehet erre figyelni, hiszen a bank dolga.
  Ismerosom kapott egyszer egy szep levelet: “toroljuk a cegjegyzekbol vagy toroljuk az adoszamat” (nem emlekszem pontosan melyik volt), mert nincs bankszamlaja.
  A regi bank bejelelentette hogy ott megszunt, az uj meg elfelejtette bejelenteni hogy ott nyitott.
 • qxika
  Óvatosan a váltással, főleg ha sok kis megrendelője van a cégnek, nagyon sokszor a kis összegű – havi 20-30.000 forintos számlákat a könyvelés gondolkodás nélkül utalja, “ja igen, ez már régóta van”. A számlaszám változásról értesíteni kell a megrendelőket, akik ilyenkor megnézik, hogy hopp ezeknek mit is fizetünk, kell még ez? Főleg hirdetéseknél, internetes szolgáltatásoknál jellemző.
 • Géza
  egyéni vállalkozás nem lehet más országban, mint ahol élsz, mivel ott nem különül el a személy és a vállalkozás. Bármilyen más vállalkozásnak (Bt, Kft) lehetsz tulajdonosa úgy, hogy itthon élsz, de a cég egy másik EU országban működik (gondolom, akkor felveszel ottani alkalmazottakat). A cég ott adózik (alapesetben), a kivett jövedelmed után Te viszont itt.
 • kovarpa
  :
  (A nem áfakörös egyéni vállalkozóknak nem kell vállalkozói számlát fenntartaniuk, mindenki másnak igen.)

  köszi az infót, (amúgy mióta van így?)
  eddig halogattam a váltást a macera miatt, de mivel évvégén feltűnt hogy közel másfélszer annyit,kb 6000-ret akar legombolni rólam az otöpö, egy olyan számlára amire csak azért fizetek évek óta mert van számlavezetés díj, hááát… (azért már tavaly utánakérdeztem náluk, van e olcsóbb, akkor bankszámlaszám változás nélkül csak pár száz ft volt a különbség, vagy új számla nyitása régi megszűntetése, bejelentése stb.. ) amúgy nem használtam semmire,talán a kamarai macerára utaltam 1x az utóbbi pár évben…

  ha teljesen megszüntetem, akkor ezek szerint, nem fogja hiányolni a NAV ?

  köszi előre is…

 • Eckrich Csaba
  @Kiszamolo: (Ott dolgoztam egy évig, a lakosságit még én csináltam.)

  Az előkészítésben részt vettem talán szerencsésebb szóhasználat. 🙂