LED izzó: megéri beruházni?

2014-01-26
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Erről a témáról még a legelső bejegyzésekben akartam írni. Így egy héttel a blog harmadik születésnapja előtt már hipp-hopp írok is róla. 🙂

A nagy kérdés, hogy vajon megéri-e beruházni a még mindig igen borsos árú LED izzókba, vajon megtérül-e a több ezer forintos beruházás valaha?

Ahhoz, hogy megtaláljuk a választ erre a kérdésre, kicsit meg kell ismerkedni a LED izzókkal.

Az első igazi áttörést az energiatakarékos izzók világában a kompakt fénycsövek jelentették, amik nem voltak mások, mint egy izzólámpányi helyre beszuszakolt neoncsövek.

Ezeket a kompakt fénycsöveket követték a LED izzók, amelyek még kevesebb árammal beérték, mint a fénycsövek. Legalábbis a reklámok szerint.

A hőskorban úgy reklámozták a LED izzókat, hogy egy 6 wattos LED izzó kivált egy 60 wattos hagyományos izzót. (Természetesen egy LED izzóban semmi nem "izzik", de mivel ilyen néven terjedt el a köztudatban, én sem kívánok eltérni ettől. Ha lámpának hívnám, sok ember a lámpatestre, csillárra gondolna, ha égőnek? nos égni sem ég benne semmi, ahogy nem is izzik. A fényforrás kifejezés meg olyan, mint amikor a rendőrségi szóvivő személygépjárművet emleget autó helyett. Helyesen mondja, de rajta kívül élő ember nem használja ezt a kifejezést.)

Amikor vettél egy 6 wattos LED izzót és kicserélted a meglévő 60 wattos izzódat, két dolgot vettél észre: hirtelen félhomály ereszkedett a lakásodra, sőt a lakásod fele szinte teljesen sötétbe borult.

Ennek két oka van.

Az egyik, hogy egy 6 wattos LED izzó messze nem ad annyi fényt, mint egy 60 wattos hagyományos izzó.

Egy izzó fényerejét két módon mérhetjük: a teljes fénykibocsátást lumenben, illetve az egy négyzetméterre eső fényt luxban.

Most már kötelezően fel van tüntetve a fényerő minden LED izzón. Ahhoz, hogy össze tudjuk hasonlítani a hagyományos izzóval a fényerejét, itt egy táblázat a hagyományos izzók, illetve a LED izzók fényerejéről:

wattlumenledizzo

Megjegyzés a jobb oldali oszlophoz: különféle minőségű LED izzók és kompakt fénycsövek vannak (nem meglepő módon az energiatakarékosak drágábbak), ezért szerencsésebb lett volna egy tól-ig érték. Például kapható 600 lumenes LED izzó 10 wattos és 11 wattos is, ugyanaz a gyártmány, a 10 wattos másfélszer annyiba kerül.

Azonban két dolgot jól mutat a táblázat: a LED izzók egyáltalán nem, vagy nem számottevően takarékosabbak a kompakt fénycsöveknél, illetve azért nem látsz semmit egy 6 wattos LED izzó fénye mellett, mert az bizony nem ad több fényt, mint egy 25 wattos hagyományos izzó. Még egy 10 wattos LED izzó sem ad annyi fényt, mint egy hagyományos 60 wattos izzó.

Íme egy fotó a Philips egyik modern és drágább modelljéről:

philips1

Azt látjuk, hogy a 17 wattos teljesítmény megfelel 75 wattnak, ezt 1100 lumenes fényerőt jelent a valóságban. (Azt már el sem merem árulni, hogy a LED izzók folyamatosan vesztenek a fényükből, úgyhogy 10 év múlva sokkal kevesebb fényük lesz. Az első öt év alatt például mintegy 10%-ot vesztenek a fényükből.)

A másik probléma a LED izzókkal, hogy csak egy felé világítanak, szemben a hagyományos izzókkal, vagy a kompakt fénycsövekkel, amelyek minden irányba.

Egy átlagos körte alakú LED izzó így néz ki összeszerelve:

ikea

És így szétszerelve:

ikea2

A képen jól látszik a probléma forrása: Ez a LED izzó bizony csak előre világít, ezért marad sötétben a szoba egyik fele, ha plafonra szerelt foglalatban használod. Ez ellen megpróbálnak eltérő designnal védekezni a gyártók, ilyenek a "kukorica" és az "ufó" alakú izzók például, de mindnek van egyéb hátránya.

Színhőmérséklet

Ha már így belevágtunk az alapokba, mit jelent a színhőmérséklet a LED izzók és kompakt fénycsövek dobozán?

A színhőmérséklet a digitális fotózásból is ismert lehet, mértékegysége a Kelvin fok, vagy "K". A hagyományos izzó 2800 K-s, a napfény hajnal és dél között  2800 és 5600 K között változik, 5000 K felett hideg kéknek látjuk a fényt.

A legtöbb ázsiai országban a hideg fényű LED-et szeretik, amit mi inkább neonfénnyel azonosítunk, ezért gyakran találunk 5000 K feletti LED-et az ázsiai gyártmányok között, amit az átlag európai nem szeret. Bár megjegyzem, minél hidegebb a fény, annál erősebbnek látjuk a nagyobb kontraszt miatt.

2700k6400k14000kimages

Az, hogy neked melyik tetszik, igazából ízlés kérdése, de vásárláskor figyelj oda a feltüntetett színhőmérsékletre.

Mikor vegyél LED izzót és mikor kompakt fénycsövet?

Arra már rájöhettél, hogy a LED energiatakarékossága a kompakt fénycsővel szemben nem több egyszerű mókusvakításnál. Ezzel szemben nagy előnye a LED izzóknak, hogy egyrészt nem érzékenyek a fel-le kapcsolgatásra, amit a kompakt fénycsövek nagyon nem szeretnek, másrészt azonnal teljes fényerőt nyújtanak, nem kell bemelegedniük, mint a kompakt fénycsöveknek.

Ezen túl, az élettartamuk is több mint duplája a kompakt fénycsöveknek és még higanyt sem tartalmaznak.

Azonban az áruk is többszöröse a kompakt fénycsövek árának, sőt a 12-13 watt feletti LED izzókat egyenesen aranyáron kínálják. Egy 100 wattos izzónak megfelelő 20 wattos márkás LED izzó ára 17-19 ezer forint. (Az Osram a honlapján nem is ajánlja a LED izzókat csak maximum 50 wattos hagyományos izzók kiváltására.)

Ezért ahol nagy fényerő kell (75-100 wattos hagyományos izzónak megfelelő), ott nagyjából szóba sem jöhet a LED izzó, hiszen egy 23 wattos, 1570 lumenes Philips kompakt fénycső csak 1.200 Ft, tizede sincs, mint a vele egyenértékű LED izzó. A nappaliba, ahol órákon át ég a lámpa kapcsolgatás nélkül és kell a komoly fényerő, vegyél kompakt fénycsövet, a folyosóra, ahol állandóan fel-le kapcsolgatod és elég 40-50 wattos hagyományos izzónak megfelelő fény, tegyél LED izzót. (Az 5-6 wattos LED izzókat meg tedd az éjjeli lámpádba hangulatvilágításnak, másra nem nagyon jók a túl gyenge fényük miatt.)

 Megtérül-e valaha?

Ehhez három dolgot kell összevetnünk: bekerülési ár, élettartam, fogyasztás.

Bekerülési ár: Egy hagyományos 100 wattos izzó 300 Ft, egy ezzel egyenértékű kompakt fénycső 1.200 Ft, egy LED izzó 17.000 Ft.

Egy 40 wattos izzó 220 Ft, ugyanez kompakt fénycsőben 5-700 Ft, IKEA-s 11 wattos LED izzó 1.990 Ft

Élettartam: Hagyományos izzó 1.000 óra, kompakt fénycső 8.000 óra, LED izzó 22-25.000 óra. (Persze ezek csak elméleti maximumok, nekem már 3 LED izzó ment tönkre a 19-ből három év alatt. Ebből kettőt idehaza vettem boltban, aranyáron.)

Nézzünk két példát: Átlagosan napi három óra használat (például nappali) és napi 15 perc használat (folyosó, valamilyen mellékhelyiség)

táblázat

 (A kompakt fénycső nem bírja az állandó kapcsolgatást, ezért írtam elméleti élettartamot.)

Fel kell tenni a kérdést, vajon ugyanott fogunk-e lakni 20 év múlva, ahol most?

Mert ha nem, akkor csak papíron van annak előnye hogy a LED izzót egyszer sem kell cserélni 20 éven át. (Nyilván nem fogunk magunkkal vinni egy 10 éves izzót, ha költözünk.)

Nézzünk egy megtérülést 5, 10, 15 és 20 év távlatában. Ez tartalmazza a beszerzést és az üzemelést, 43 Ft-os kilowattonkénti áramdíj mellett.

A példában egy 50 wattos izzó (tudom, hogy ilyen nincs, csak a LED és kompakt fénycső miatt számolunk ezzel) szerepel és annak megfelelői.

Számolni kellene a beruházás tőkeköltségével és az áram árának várható emelkedésével is, annyit egyszerűsítünk, hogy az áram áremelkedése egyenlő a beruházás után elmaradt kamatbevétellel.

Napi 15 perces használat esetén:

tabla1

Itt a kompakt fénycső csak a teljesség kedvéért szerepel, mert tökéletesen alkalmatlan rövid ideig tartó, sok fel-le kapcsolással járó hely megvilágítására.

Azt látjuk, hogy a LED izzó magas vételára miatt a megtérülésünk jóval 10 év felett van egy hagyományos izzóhoz képest és még 15 évnél is elenyésző a teljes hasznunk. Semmit nem vesztesz, ha marad az előszobában vagy a kamrában a hagyományos izzó, esetleg nézel egy halogén izzót, ami ilyen helyre jó alternatíva lehet. Ez nem sokkal drágább, mint a hagyományos izzó, igaz, nem is sokkal fogyaszt kevesebbet.

Napi három órai használat esetén 50 wattos hagyományos izzó mellett:

Untitled-6 copy

Egy viszonylag drága (700 Ft-os) 11 wattos kompakt fénycső és egy kifejezetten olcsó (IKEÁ-s 1.990 Ft-os) 11 wattos LED izzó mellett is nem igazán éri meg a LED vásárlása. (A 4-5.000 Ft-os márkás LED izzók végképp soha nem térülnek meg a márkás kompakt fénycsövekhez viszonyítva.) Viszont mindkettő megtérül a hagyományos izzókhoz képest. Persze mondhatod azt, hogy neked megér tíz év alatt 600 forintot (havi öt forintot), hogy az általad jobban kedvelt LED izzót használd.

Helyes döntés lehet a vásárlás elnapolása is, hiszen új technológia lévén a LED folyamatosan fejlődik, elképzelhető, hogy pár év múlva már sokkal jobb LED-es égőket kapsz sokkal olcsóbban.

100 wattos fogyasztás mellett, ugyanígy napi 3 órában (izzó 300 forint, kompakt fénycső 1.200 Ft, 23 wattos, LED izzó 17 ezer forint, 20 wattos.)

Untitled-7 copy

Azt láthatjuk, hogy itt a kompakt fénycső esetén a világítás költségeinek a negyedét megspóroljuk, azonban a LED izzó elképesztő ára soha nem térül meg a kompakt fénycsőhöz képest, de még a hagyományos izzót is csak majdnem öt év után tudja lekörözni. Amíg nem esik a nagyobb LED izzó ára 4-5 ezer forint alá, nem igazán versenyképesek ebben a kategóriában.

Hol vegyünk LED izzót?

Egyrészt nagyon nézzünk szét a piacon, mert egy barkácsáruház-láncnál 50%-kal magasabb árakat találtam, mint mellette az Auchanban. Az IKEA-ban jó minőségű LED izzókat árulnak, nagyon korrekt árakon, most éppen még plusz 20% IKEA Family kedvezménnyel.

Az ebay-en kapunk legolcsóbban LED izzót, de azért legyünk nagyon óvatosak, mert a minőségben hatalmas a szórás. Márpedig ez nem olyan, mint egy biciklilámpa, itt egy rosszul összegányolt, zárlatos izzó az életedbe kerülhet, vagy jobb esetben "csak" felgyújtja a lakásod. (Hogy mennyire így van, én így jártam nem sokkal ez a cikk megírása után: (A kínai LED izzó története)

Ezért inkább kezd az IKEA-ban a nézelődést, az ebayról csak nagyon bizalomgerjesztő izzókat vegyél meg, aminek van valóságos "CE" minősítése és üveg/plexi takarja a LED-eket. Akkor se lepődj meg, ha az ígért és valóságos teljesítmény, vagy áramfelvétel köszönő viszonyban sincs egymással. (Update: most jött meg az 5 wattos GU10-es "kukorica" LED izzó az ebayről rendelve. Az lehet, hogy fogyaszt 5 wattot (vagy akár többet is), de fénye alig van, ha tippelnem kellett volna, 2 wattosnak tippelem. Pedig ez már egy drágább, bizalomkeltő darab volt.)

CE_marks

Na, remélem sikerült némi felvilágosítást adni a LED izzókkal és megtérülésükkel kapcsolatban.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Next Post
Napi 01.28

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram