Néhány gazdasági adat

Az infláció a befagyasztott rezsi, üzemanyag és élelmiszerárak ellenére 9,5% lett, a maginfláció 10,3%. (Más országokban az infláció nagyjából felét az energiaárak emelkedése okozza. Nálunk ezek nélkül sikerült ennyi inflációt összekapálni.)

Utoljára 21 éve volt ilyen magas az infláció itthon.

A külkereskedelmi mérleg adatai is nagyon rosszak, az első negyedévben 863 millió eurós mínusza lett az országnak, vagyis ennyivel volt több az import, mint az export. Ilyen sem volt 19 éve. A romlás fő oka a magas energiaárak, amik megdobták az import összegét.

Április végére az államháztartás hiánya közel 2,7 ezer milliárd forintra nőtt, ez az éves tervezett hiány 83%-a. Ilyen rosszul még soha nem állt a költségvetés áprilisban és a rossz hír, hogy áprilisban is nagyot emelkedett a hiány, nem csak a választási költekezés miatt lett ilyen rossz az egyenleg. Ehhez még tegyük hozzá, hogy az évi tervezett hiány eleve 5% körüli és 5%-os gazdasági növekedés kellene ennek tartásához is. Ennek a magas hiánycélnak a 83%-át sikerült eltapsolni az első négy hónapban.

Ezek után nem meglepő, a forint sem remekel éppen, 380 forint körül billeg az árfolyama az euróhoz képest.

De hogy legyen egy jó hírem is: a héten jön végre a jó idő.

Share

181 hozzászólás

 • Joe Black
  Hogy egy felvilágosult kormánypárti szavazót idézzek: Jobb a biztos rossz, mint a bizonytalan jó.
  Mielőtt valaki azzal, hogy jön globálisan magas az infláció, meg energiaárak stb… ez mind igaz. DE. Egyrészt nálunk többnyire még ezeknél is rosszabbak az adatok. Másrészt én nem fogadom el, hogy ugyanolyan eredményeket produkál a jelenlegi kormány mint az olyan országok ahol 2 évente váltogatják egymást a kormányok, vagy nincs is kormányzóképes többség hónapokig vagy akár több évig… A jelenlegi kormánypártnak MINDEN felhatalmazás adott már több mint 12 éve, hogy olyan reformokat vigyenek végbe amelyekkel meg tudják erősíteni az országot úgy az hogy ne tudjon ilyen helyzetbe kerülni!
  A korlátlan hatalommal járjon a korlátlan felelősség is, és ne mutogassanak másra!
 • kritizator
  Előre megyünk …
 • Kadarist
  Hamarosan újra jön a határzár a tömeges disszidálást megakadályozandó
 • ÜlőBika
  Gazdasági összeomlás when? Komolyra fordítva a szót, tényleg nem tudom mi lesz ennek a vége, és ép ésszel fel nem fogom mit csinál a kormány, vagy mi a terv, politikai hovatartozástól függetlenül. Ha már az átlagember is érti/érzi, hogy ez így nem jó, semmi értelme az árstopnak, nem fenntartható mert minden más drágul ugyan úgy, aztán örökké úgyse lehet csinálni, akkor a magasabban ülő okosoknak mi az elképzelése? Nem hiszem el, hogy nincsenek komoly közgazdászok, pénzügyi elemzők, tanácsadók, akármik a döntéshozók közelében, akik szólnak, hogy helló, ennek Venezuela lesz a vége? Komolyan nem értem és nagyon elkeserít ez az egész helyzet, még úgy is, hogy hál’ Istennek nincsenek anyagi problémáink.
 • Stiglitz
  Amikor a populista gazdaságpolitika beleütközik a kedvezőtlen világpolitikai folyamatokba és a régióban meglévő geopolitikai feszültség okozta negítív hatásokba.
 • Tapsoljunk neki
  Előre (nem hátra), tovább a Lenini úton. Címszavakba önteném gondolataim:
  Azért láthatóan nem csak a szentéletű kormányunk hibája ez.
  Nesze neked Biden és a Lend-Lease.
  Hessler: “Azt hiszem, a világ fog megszabadulni mindkettőnktől. Konrad! Hányszor mondtam, hogy ne járasd feleslegesen a motort! A benzin vér!”
  Hessler: “A lehető legjobb, a háború folytatódik!” “Tovább, tovább és tovább!” “Akinek esze van, ’41 óta tudja, hogy ezt a háborút nem nyerhetjük meg.”
  “Ha…és mi egyenruhát hordhatunk, az már győzelem!”
  Kohler tábornok: “És az eredményeink kiválóak…..”
  Ugorjunk fejest tehát az olajembargóba, a totális szankciókba, hátha live showban nézzük végig a teljes összeomlásunkat.
  Új kedvencem az Ukrajna megsegítésére szolgáló 15milliárd euró-s EU-s hitel!-alap létrehozása (kötvény-kibocsátás), természetesen a mi pénzünkből is.
  Elvtársak: Szellőztetésre, gyertyákra és takarókra fel!
 • Tapsikoló Rövidlátó
  Lefordítom kipcsak nyelve:
  SIKER! Előre megyünk, nem hátra!
  Soros, Brüsszel és Gyurcsány próbálja az országot tönkretenni, de a fényességes, nincstelen doktorminiszterelnökúr megment minket! Áldassék a neve, az elmúlt 100 év legsikeresebb 10 éve után jönnek a még sikeresebb évek!
  Farhát, krumpli, választási osztogatás, bármi is történjen, lesz a jövőben is!

  Ui.: Eurot vennék 260-as árfolyamon, budapesti új építésű ingatlant pedig 400 000 forint/nm-es áron.

 • Giorgio
  Bőséges időkben konzervatív gazdaság politikát kell folytatni, amíg szűkösség idején költekezőt. Sajnos most elég szűk a kormány mozgástere hiszen nem gondolkodott 4 évnél nagyobb távlatban.
 • KommentElek
  Én azt se értem, hogy mire várnak. Minél később lépnek, annál keményebb megszorító csomag, bocsánat, átnemháríthatónemmegszorítás kell, amit nem a zemberek fognak megfizetni, hanem az űrlények.
  Ebből a pocsék helyzetből nehéz lesz a kiút, mert kiútkeresés helyett minden megy tovább, a hiány egyre nagyobb.

  Lassan lehet eladni a PMÁP-ot is a MÁP Plusz után. Az 5 évesnek hirdetett 6 éves a 6,6%-os kamatával lófing, tuti bukó.

 • tp
  Apropó infláció, hogy áll az eurózóna? P€MÁP-ra fáj a fogam 😀
 • Pallos Levente
  Kormány: azért vagyunk az oroszok mellett, mert különben baromi drága lenne az energia.
  “A romlás fő oka a magas energiaárak, amik megdobták az import összegét.”

  Szóval megint úgy csináltak patkányt Magyarországból, hogy még anyagilag is rossz lett nekünk.

  Többért vettük a gázt az oroszoktól a múlt hónapban, mint a piaci ára, ez azért van, mert pár hónap késéssel a piaci árat kapjuk, ami éppen csökkent azóta.

 • TT
  Hogy mire várnak? Kizsarolnak az EU-ból még egy kis pénzt az olajembargóra hivatkozva, hogy azzal tömködjék be a lyukakat.
 • Pampalini
  “Én azt se értem, hogy mire várnak. ”

  Az első hónapban a kormányalakításra és arra, hogy elég idő teljen el ahhoz, hogy nehogy a nyilvánvaló hazugságokra épített kampány miatt a tömeg megkérdőjelezze a választás eredményét.

  Utána valszeg arra, hogy “normalizálódjon” a helyzet: az emberek belefáradnak a háborúba, valahogy békét kötnek, a nagy dérrel-dúrral kivonuló multik elkezdenek visszaszivárogni Oroszországba és az EU is kitalálja majd, hogyan bújjon ki a saját szankciói alól ha a német gazdaságnak az az érdeke. Olaj- és élelmiszerár le, infláció le, győzött az unortodoxia.

  Ha mégsem így alakul a dolog év végéig, akkor elszámolták magukat, és már csak a csodában bízhatnak: 100% feletti államadósság, argentin/török út.

 • Aki
  Nézzetek körül a világban, még az áhitott eurózónában is rekordmagas az infláció. Mindenhol. Nem túl okos azt várni, hogy majd pont Mo.-n nem lesz az. De, mindenestre, egy ilyen poszt remek alkalom a kipcsakozásra.
  Gondolom, minden itt kommentelő pénzügyi zseni átjár inkább pl. Romániába tankolni, mert azok már úgyis lehagytak bennünket, mindenben. Ja, nem. Azért az nem baj, ha itt kétszázzal olcsóbb a benzin, bár nyilván ezt is meg kellene szüntetni már!

  Tehát még egyszer: az infláció nagy részét az energiaárak megugrása okozza szerte a világban. Nálunk lakossági oldalon az még benne sincs az inflációban, “hála” a kommunista árszabályozásnak.

  Nálunk a kisember tizedéért kapja az áramot, mint annak a nagyker ára a világban.

  S igen, abba kellene hagyni a mesterséges rezsiárakat és a benzinárakat is.

  Mert csak a nagyon egybitesek gondolják, hogy ha mesterségesen el vannak térítve az árak, akkor azt nem is kell kifizetni.

  De, ki fogod fizetni, hogy a valódi ár töredékéért veszed a gázt, az áramot és a többit. A 27%-os áfában fogod kifizetni, az állami egyéb adóelvonásokban és így tovább.

 • Nálunk is
  Az első bekezdésben a zárójeles rész nem túl valós . Nálunk is emelkedtek ugyanúgy az energiaárak és hozzá is járult az inflációhoz nem is kevéssel. Csak nálunk nem rezsiben hanem a termékek áraiban jelentkezik , ugyanis a vállalatoknak nincs rezsicsökkentés és rá is terhelik szépen a lakosságra.
  Egyébként meg nagyon sok cikkből érződik hogy nem szimpatizálsz a jelenlegi kormánnyal (finoman szólva ) , csak azt nem értem akkor szerinted ki lenne a jó? Mert a mostaninál csak rosszabb jelentkezők voltak , azok is külföldi pénzen , és folyamatosan a magyar érdekek ellen felszólalva.
  Az EU meg saját magát teszi tönkre , sajnos ezek a brüsszeli balosok szinten nem az európai emberek érdekei szerint cselekszenek , hanem a megrendelőik ( USA pénzhatalmai ) érdekei szerint. Ahogy azt is egyre többen mondják ki hogy nem orosz-ukrán hanem orosz -USA háború zajlik.

  Ki lenne jó? Nagyjából bárki más. Most eltekintve a populista-agymosós-agyhalott-korrupt-putyini vonaltól, a demokrácia leépítésétől és megcsúfolásától, hogy már szégyen miattuk magyarnak lenni, úgy nyalnak az oroszoknak, hogy pofátlanul szétlopják az országot és még csak nem is akarják titkolni, csak szimplán gazdaságilag nézve:

  -12 év alatt semmivel sem kerültünk közelebb mondjuk Csehországhoz, ellenben Románia és Bulgária közelített hozzánk.
  – Nálunk a legnagyobb az adóelvonás a hozzánk hasonló országok között.
  – Ennek ellenére nálunk a legmagasabb az államadósság. (Toronymagasan vezetünk.)
  – Itt a legnagyobb az infláció 12 év átlagában.
  – A harmadik legszegényebb ország vagyunk továbbra is a fizetéseket tekintve, semmi nem változott.
  – A forint romlását az elmúlt 12 évben csak a török líra tudta felülmúlni Európában.
  – Az oktatás romokban, az egészségügy dettó.
  – Amikor hűteni kellett volna a gazdaságot, ezek az elmerogyantak ezerrel fűtötték. Amikor nem volt elég ember az építőiparban, ezek még ráraktak ezer lapáttal a stadionépítéstől a CSOk-ig. Aztán a lobogó tűzre még ráöntötték a felújítási programot is.

  Most, amikor beleáll a földbe a gazdaság, most kellene nagyon az élénkítés. De akkora az államadósság, hogy megszorítások jönnek. Most kellene elkezdeni a CSOK-ot meg a stadion vagy inkább kórházépítéseket.
  De ennyi eszük nincs. Lejtőn lefelé nyomják tövig a gázt, emelkedőn meg a féket tudjuk csak taposni, mert elhasználtuk a lejtőn lefelé a municíót.

  Az elmúlt 3-4 évben minden év végén maradt kétezer milliárd forint pluszban a magasabb adóbevételek miatt. Na, mit csináltak vele? Államadósságot csökkentették? Az oktatásra fordították? CSökkentették az világrekord áfát 3-4%-kal a következő évben? Eltörölték a tranzakciós adót? Egy nagy francokat. Szó szerint kiszórták az ablakon, mexikói templomokra, horvát fociakadémiára és minden hasonló őrületre. Kétezer milliárd forintokat! Minden évben úgy elverték ezt a pluszt, mintha muszáj lett volna.

  – Az MNB addig tartotta alacsonyan a kamatot és öntötte az ingyenhitelt, hogy most nem képes erősíteni a forintot és a sok ingyenhitel miatt évi százmilliárdokba fog kerülni ez az adófizetőknek.

  S az elmúlt 30 év több mint felében Orbán uralkodott, jobbára kétharmaddal. Bármit megtehetett volna, de csak nőtt a trágyakupac.

  Egy marék molylepke jobban tudná kormányozni ezt az országot, mint ezek.

 • Pallos Levente
  “Többért vettük a gázt az oroszoktól a múlt hónapban, mint a piaci ára, ez azért van, mert pár hónap késéssel a piaci árat kapjuk, ami éppen csökkent azóta.”

  Erről beszélek

 • Pampalini
  @kiszamolo “De, ki fogod fizetni, hogy a valódi ár töredékéért veszed a gázt, az áramot és a többit. A 27%-os áfában fogod kifizetni, az állami egyéb adóelvonásokban és így tovább.”

  A szüleid vagy a gyerekeid életével is fizethetsz érte, ha ellátatlanul halnak meg egy kórházi folyosón, mert nem jut pénz ápolóra, gyógyszerre, műszerre. Fertőtlenítőre. Szappanra. WC-papírra. Vakolatra.

  A gyerekeid jövőjével is fizethetsz érte, ha nem kap versenyképes tudást az éhbéren tartott, kizsigerelt, kontraszelektált tanároktól.

  Ez az olcsó benzin, a rezsicsökkentés és úgy általában a NER valódi ára.

 • Dani21

  Az euró zóna is 5-6% körüli (? Korrigaljatok ha nem).
  Én is P€MÁPban utazom mert eurós bevételem van, de sajnos az a sorozat, ami most van, az 2022 decemberig még nem a mai inflációt nézi, hanem egy 2-3%osat, ergo nem olyan jó… Reálértéken az is bukó.

  A régi (tavalyi) P€MAP sorozat jól “hoz” azaz legalább az inflációt tartja.

  De szerintem euróban érkezett, lakásra félretett bevételt még mindig a legjobb betolni PEMAPba, nem tudom mi mást vehetnék még rajta.

 • Györgyi
  Azt mondja már meg nekem valaki, hogy hogy a fenébe számolják az infláció mértékét? Hogyan lehet csak 9-10 százalék, amikor bármit veszek, szinte minden a másfélszeresébe kerül, mint 1-2 éve?
 • ibenny
  Ha most egyik pillanatról a másikra 5-10x-wsükre ugranának az energiadíjak, nem nagyon tudnám kifizetni a számlákat, pedig egyáltalán nem keresek rosszul.
 • Husz János Puszita

  Ausztriában 7,2% az áprilisi inflációs adat úgy, hogy itt és Németországban emelkedett a legnagyobb mértékben az üzemanyag és az energia ára. Magyarországon egyik sem kerül többe, mint tavaly októberben. A termelő és szolgáltató vállalatok piaci áron veszik, be is árazták.
 • Balázs
  Kedves Miklós, kedves Mindenki! Tudtok-e valamilyen Eur alapú inflációkövető befektetést, ami nem magyar állampapír (mérsékelni szeretném a partnerkockázatot) és kb állampapír szintjén van a kockázata? Vagy az inflációkövetés csak valami magyar sajátosság? Itt kinn Ausztriában az állampapírok, amennyire értettem, nem inflációkövetők, ráadásul nem is nagyon találtam 50 év lejárat alatt. Ismerős valaki a témában? Szerintem sokunkat érdekelne erről egy cikk…
 • random
  Zsemleinfláció:

  Budapesti CBA (alapból drága, nem szeretem, max. zsemlét veszek). Május 6án, pénteken 49 forintért vettem egy sima vizes zsemlét.
  Hétfőn, azaz 2 nappal később, ugyanaz a zsemle 89 forint lett. 🙂

  40 forint drágulás 2 nap alatt, közel 50% -ról beszélünk….

 • Naiv
  Ha megvette, hadd vigye!

  Az elmúlt hónapokban elég sokat foglalkoztam közélettel, anyagilag és természetben is támogattam mindenféle általam jónak gondolt célokat, reméltem pl., hogy kicsit jobb pályára sikerül állnia ennek az országnak.

  Most egy darabig magammal foglalkozok majd, szerencsére még jó darabig megtehetem, hogy ne nagyon érdekeljen az infláció, hányezer a benzin meg mi lesz a gazdasággal, hiánnyal, stb. – úgyse tudok tenni ellene/érte semmit, akkor minek időt tölteni vele?

  Ha megette, hadd vigye.

 • Gépész
  Tudja esetleg valaki, hogy hogyan tudok búzába befektetni?
 • flashgordon
  A hitelfelvétel nem ara megy ki, h ebből a pénzből, búsás aszonnal építik újra Ukrajnát?
 • Copywriter
  Közeleg a költözés ideje, most intézzük a letelepedési engedélyt, jó hosszú út lesz vállalkozóként. Feleségemmel arról beszéltünk, hogy a végén még mi járunk jó, hogy most költözünk Ausztriába. Lehet, hogy fél-egy-két-öt év múlva majd tömegesen jönnek azok, akik megtehetik, de akkor legalább nekünk már nem kell a lakhatásért megharcolnunk a többiekkel, már ott leszünk. Az is lehet, hogy ha jó sokan jönnek, akkor meg Ausztria tesz valami szabályt, hogy ne kapjon a nyakába pár százezer gazdasági menekültet. Remélem ekkor is számít már, hogy évek óta adófizető leszek.

  Persze az is lehet, hogy nem lesz ilyen, és csak élünk tovább, ahogy eddig.

 • Nimfas Corporation
  Miklós: Ha nálunk a legmagasabb az infláció akkor ez a táblázat hazudik?
  tradingeconomics.com/country-list/inflation-rate?continent=europe&fbclid=IwAR3CUvB2xoWbvR_wqGPZM-olUH54rphwiyOvaYE8mCDXEz5Rf_-70GCaVog

  Most akkor ugyanezt nézzük meg az elmúlt 10 év átlagában is, illetve vonjuk ki a többi ország inflációjából a rezsi és benzin áremelkedésének a hatását és utána nézzük meg újra.

 • Attila11

  Látom, a matek nem erősséged…
  Amiről írsz, az 81,63%.

 • Ordas
  Biztos, hogy csak nálunk van “árhivatal”? Akkor a kiszámoló szerint az Orbán ellenlábasának tartott politikai erő is orbáni utat választott Szlovéniában.
  index.hu/gazdasag/2022/05/10/szloveniaban-ismet-befagyasztottak-az-uzemanyagarakat/

  Vagy Németországban
  vezess.hu/hirek/2022/05/08/megfekezik-az-uzemanyagarakat-nemetorszagban-is/

  De ismét Németország, ahol felülkerekedett az NDK és éppen államosításra készülnek

  index.hu/gazdasag/2022/05/10/haboru-orosz-ukran-konfliktus-nyersanyaghiany-embargo/

  De sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy orbán-orbán-orbán-lopnak-orbán…

  Mennyivel jobb lenne, ha linkelgetés helyett olvasnál inkább…..

  A kormány június 1-től három hónapra az EU-s szabályok által biztosított mozgásteret kihasználva a lehető legalacsonyabbra csökkenti az üzemanyagok árára rakodó adóterhet,

  Értjük a mondatot? AZ ADÓT CSÖKKENTETTÉK! Nem kommunista árhivatalt játszanak és más izéjével verik a csalánt, hanem a kormány adót csökkentett, hogy olcsóbb tudjon lenni az üzemanyag.

  Ha neked ez ugyanaz, akkor komoly bajok vannak….

 • Ordas
  Másik kedvenc érvem, Orbán a Putyin pincsi, miközben… index.hu/kulfold/2022/05/10/politikusok-akik-putyin-kezere-jatszotta/
  A németeken kívül más nincs, aki ennyit tett volna Putler elfogadtatásáért. KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

  Ugye mennyivel másabb volt az elmúlt 10 évben Putyinnal jóban lenni, mint az elmúlt két hónapban?

  Ugye mekkora a különbség?

  Az első hiba volt. A második bűn.

 • gaborr
  rezsicsökkentést lehet ésszel is csinálni, nem csak árbefagyasztással. Ahogy most is van A1, A2, B, H tarifa ugyanúgy lehetne azt mondani,hogy csak az A1 kedvezményes részesül támogatásban.

  mvmnext.hu/ee/egyetemes-szolgaltatas/szolgaltatasok/villamos-energia/villamos-energia-tarifak/a1

  Ugyanúgy a gáznál is vannak árkategóriák.

  Rögtön lenne oka sok embernek oka odafigyelni arra, hogy ne pazarolja az energiát.

  Be lehetne vezetni ezt a benzinre, gázolajra is, meg minden másra is akár.

 • zotya
  “S az elmúlt 30 év több mint felében Orbán uralkodott, jobbára kétharmaddal. Bármit megtehetett volna, de csak nőtt a trágyakupac.

  Egy marék molylepke jobban tudná kormányozni ezt az országot, mint ezek.”

  Mintha PMZ, Király Júlia, Mellár stb. “megszorítások kellenek/jövő héten bukik Orbán” kórus szavait olvasnám.

  Tehát??
  Mikor fog bukni megint Orbán??

  Szimpla Orbánfóbiád van…
  Es kimerem jelenteni te sem, meg a fent említett “zsenik” sem csinálnák jobban.
  Csak sokkal, sokkal több lenne a munkanélküli, elszegényedett család….

  (Esetleg, ha az eddig elért eredményeket is felsorolnád mellé: pl. rekord alacsony munkanélküliség, a szegénységi küszöb alatt élők drasztikus csökkenése lásd Eurostat adatait. Stb.)

  S ezt mégis miből gondolod? Nem nekem van Orbán fóbiám, egyszerű statisztikai tényeket sorolok fel, amit te is tudsz ellenőrízni, de már cikket is írtam róla.

  Te vagy elvakult Orbán hívő, aki elhiszi a szlogeneket, hogy jobban teljesítűnk, meg előre megyünk, meg ORbán nélkül összedőlne az egész ország és elfoglalnák a soros-homokos-pedofil hordák.

  Hasonlítsd össze Magyarország elmúlt 12 évét a környező országokkal és rájössz, hogy amit itt Orbánék műveltek a gazdasággal, az maximum egy gyenge hármas alá, semmi több.

 • KommentElek
  Miklós, sajnos igazad van.
  Csak azt nem értem, hogy az emberek hogy a fenében nem érzékelik ezt még mindig???
  Ok, megy a propaganda minden úton, de mindenki jár boltba vásárolni. Simán megvan a 40-50% élelmiszer áremelkedés tavaly őszhöz képest, de bármi mást nézek, az is 20-30% legalább. Hogy a bánatba van az, hogy csak 9,5% az infláció papíron?
  Egyre jobban úgy néz ki, hogy 380 Ft alatt már last minute keretében se lehet eurót venni. Kitömték a NER haverokat ingyen hitellel, ennek nagyon nagy ára lesz. 2/3-addal bármit meg tehettek volna 12 év alatt. Én is rájuk szavaztam 2010-ben, hogy akkor legyen, tegyék rendbe az országot, ehelyett látjuk, hogy mi lett. Az is elképesztő, hogy a nyomorult megélhetési ellenzék nem tud elhúzni és nem igazán tud a helyükre felépülni új erő, mert a valódi ellenzék kimerül nagyjából a Kétfarkúakban és a Mi Hazánkban. Így nehéz lesz eltakarítani őket.
 • Joy
  Van annak jelentősége az infláció szempontjából, hogy a piaci gázárat (néhány hónap csúszással) csak a lakosságnak kell kifizetni, vagy a lakosság és az állam együttesen állja?
  Különböző módon emeli az inflációt, ha csak nekem kell fizetnem többet egy áruért vagy ha a szomszéd (itt épp az állam) is besegít?
  A logika nekem azt diktálja, hogy ugyanaz a végeredmény, esetleg rosszul sejtem?
 • N
  Szerintem az allam/kormany/orszag olyan tema amire ugy kell gondoloni mint egy mulando dologra. Persze biztos megkoveznek majd itt, de sokkal egyszerubb az ember elete hogy ugy el hogy nincs kotve ezekhez. Pld full remote kulfoldi cegnel dolgozni, USD-ben kapni fizetest. Igy a forint gyengulese oromet okoz majd 🙂

  Az hogy az inflacio mennyi az sose volt mervado, megneznem azt hogy kinek hasonlit a havi kiadasa az inflacios kosarra. Mindenki maganak kene kiszamolja a sajat inflaciojat, az alapjan hogy mire kolt. pld ha evente 4-5 ingatlant vasarol valaki akkor nem feltetlen hiszem hogy a csirkefarhat a tej es a tojas aranak a dragulasa nagyot szamitana szamara, az ingatlanpiac inflacioja annal inkabb… Vagy ha valaki tozsdezik, annak az inflacioja vagy az S&P500 vagy a russel vagy a nasdaq vagy egy csokor tozsdei termek ar valtozasa lesz… Nem ertem miert kell az inflacion pattogni

 • Mordokaj
  Szerintem részben ágazati különadókkal fogják kezelni a hiányt. Megnézik, mostanában hol szalad a szekér, ahol hatékony a működés, ahol sok profit keletkezik, és megfejik. (Persze, bizonyos “kiemelt” cégeket majd elkerül a különadó..) Illetve, szerintem addig csűrik-csavarják, míg lehívhatók nem lesznek a visszatartott EU források, az is javítani fog az egyenlegen. Egyes nagyberuházásokat lelassítanak. Továbbá nem emelik inflációval az állami béreket, így azon is hoznak. Ha még ez sem elég, kicsit emelnek a “rezsin”, de úgy, hogy még mindig itt lesz legolcsóbb. És egyelőre gazdasági növekedés van. Az államadósságunk magas a környező országokhoz képest, ez igaz, de sok más országhoz képest még mindig alacsony. Tehát még itt is van egy kis mozgástér. Szóval itt csak akkor lesz bukó, ha az egész világgazdaságnak bukó, viszont ez hamarosan eljön (pozitív reálkamat esetén) és a GDP esni fog.
 • krilin
  bírom, amikor az elmúlt 12 év világszintű konjunktúrájáról van szó, akkor érdekes módon mindig kihozzák a hívők, hogy a fidesz miatt épült-szépült (amúgy nem, max a NER magánvagyona). De most beüt a gempa, rögtön jön hogy “nézzünk szét a világban, máshol is ez van”. Olyan jó érv hogy majdnem én is elhittem.
 • roland
  @Balázs

  iShares Euro Government Inflation-Linked Bond Index Fund

  Ezt találtam, mint P€MÁP alternatíva. Kinek mi a véleménye róla?

 • Kicsi a világ
  @kiszámoló
  “Egy marék molylepke jobban tudná kormányozni ezt az országot, mint ezek.”

  Az a szomorú, hogy nem tudná.
  A szavazó elhiszi, hogy Orbán rosszul kormányoz, de nem hiszi el, hogy az ellenzék jobban tudná csinálni. (Már én se hiszem el.)
  A szavazó elhiszi, hogy a Fidesz korrupt, de azt nem hiszi el, hogy az ellenzék majd nem lesz az.
  A szavazó elhiszi, hogy pocsék az egészségügy, de azt nem hiszi el, hogy majd az ellenzék ezen segít.
  A szavazó elhiszi, hogy pocsék kicsi a fizetés, de azt nem hiszi el, hogy majd az ellenzék alatt európai bérek lesznek.
  stb.

  A szomorú igazság, hogy ebben az országban nincs más kormányzóképes erő ezt április 3-án bizonyította az ellenzék.

 • "Nem tetszik, hogy épül-szépül az ország?"
  Romló gazdasági adatok? Kit érdekel?!
  Itt van nekünk cserébe az újabb vizes világbajnokság, a Giro d’Italia, az atlétikai világbajnokság és az egyéb sportrendezvények! Lassan itt az ideje, hogy olimpiát is rendezzünk!
  Aki meg siránkozik, hogy ezeket a pénzeket egészségügybe kellene fektetni, ajánlom Kásler professzor tanácsát:
  Be kell tartani a tízparancsolatot, és nincs betegség!
 • Zöldhajú Lány
  Fejlécből mikor fog már lekerülni a kék-sárga zászló?
  Miért nem egy piros-fehér-zöld van ott, ha ez egy magyar blog, magyar embereknek?
  Tényleg nem értem.

  Mi lesz a következő?
  Egy szivárvány színű?

  Tényleg nem érted? Olvass újságot, mi történik Ukrajnában.

 • Giorgio
  Szerencs, hogy Vitya megvéd minket a migránsoktól, Sorostól, Brüsszeltől, az LMBTQ-ideológia, a háborútól. Jaja az ukránok biztos nem akartak ide tartozni csak az USA ingerelte őket… Őrület mi megy itthon a fejekben. Közben meg a román kollégák jobban keresnek már mint mi…

  Itt egy jó példa, hogy miért tart itt ez az ország:
  divinity.szabadosadam.hu/?p=29459&fbclid=IwAR2mEjesx9NrRAbUVJuOg798Hk3d3nE_BbmYtzlmDIXz7Jmjadv8c3sMKCg

  Elmondja, hogy minden rossz, de legalább az LMBTQ-ideológia nem teszi be ide a lábát. Az nem számít, hogy csúszunk lefelé a lejtőn, de legalább nem fognak ovisokat átműteni. Gratulálok a magyar társadalomnak!

 • Mókavonat
  Azt gondolom itt többnyire, tanult, a világ dolgait többé kevésbé értő emberek szoktak megnyilvánulni.
  Csak 1 kérdés. Nem lehetséges, hogy nem véletlenül és nem is azért alakulnak így a dolgok mert ezek ott fent “teljesen hülyék” ? Nem lehet, hogy ami VAN az a CÉL? Csak elméleti szinten kérdezem, nem kellene eljátszani ezzel a gondolattal? Többezer kommentet olvasva úgy érzékelem, hogy ez szinte fel sem merül. Miért van ez? Tényleg érdekel.
 • videkrol-jott-ember

  Miert jobb a nemet/francia/olasz eurokotveny, alacsonyabb kamattal, mint a PEMAP?

 • Husz János Puszita

  Most már tényleg kíváncsi lettem hogy mi a nemzet érdeke konkrétan. Felvázolnád pár pontban hogy melyiket védi a kormány és más kormányok pedig nem?

 • Covid-19

  Kb. Mint ha azt írná: ez az óvónő ugyan veri a gyereket, késik a melóból, nem képes kommunikálni a szülőkkel és a feletteseivel, de kiválóan tud horgászni.

  Nem az állam feladata az állampolgárok alsógatyájában turkálni. Még akkor sem, ha ezt remekül csinálja és kifejezetten szereti is csinálni.

 • Látnokzsálya
  Zöldhajú lány vajon komolyan aggódik vagy ironizál? Fene se tudja már, ki mit gondol.
  Az aggodalma jogos, a magyarok elnyomatása folytatódik. Javaslom a Kiszámoló blog államosítását, központból érkező tartalmakkal való feltöltését, és magyar nemzeti színű háttér beállítását! Borzasztó ez a szivárványos lobbi! Ha Miklós nem változtat a stílusán, akkor lemondom a kiszámolós éves előfizetésemet! 😀
 • tumpara
  Zöldhajú lány: és mikor lesz már végre a hajad piros-fehér-zöld? Ugye hogy semmi közöm hozzá? Na látod. De tetszik, hogy olyanra vagy büszke, amit csak dobott a gép (épp magyar vagy és nem dzsibuti), nem pedig arra, amiről/amiért tehetsz is. Vétkesek közt cinkos, aki néma. Ha már nemzetieskedünk.

  Kicsi a világ: tűpontos elemzés, gyakorlatilag összefoglaltad a negyedik 2/3-ot.

 • ibenny
  Ez egészen természetes, persze. Nem is mondtam soha, hogy pártolója lennék a rezsicsökkentésnek (nem vagyok). Ugyanakkor nálunk nincs tér a csökkentésre, spórolásra, nagyon odafigyelünk, mindenből jó hatékonyságú az a kevés, amivel rendelkezünk, az összes izzó is ledes – éppen ezért fáj annyira a közelgő növekedés (mert szerintem be fog következni), nincs hova visszafognunk a fogyasztásunkat, így nettó elszenvedői leszünk az energiaárak elszállásának.