Raiffeisen Gold 2 és Prime Select csomagok vélemény

2022-05-17
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a végén a Raiffeisen Gold 2-nél maradtam.

A Gold 2 és a Select számlacsomagok egyaránt prémium számlacsomagok, a feltételek teljesülése esetén nincs havi díjuk és a legtöbb tranzakció is díjmentes.

A nullaforintos havi díjhoz 400 ezer forint (Gold 2) vagy egymillió forint (Select) beérkezett összegre van szükség minden hónapban. Alapértelmezetten egy összegben kell ennek érkezni, de év végéig jöhet három részletben is. (Szerintem ezt az akciót folyamatosan hosszabbítgatják már 2016 óta, de inkább kalkulálj az egyösszegű utalással.)

Ha bankon kívülről jön, akkor mindegy, hogy honnan érkezik, bankon belül csak jogi személytől (értsd cégtől) jöhet, de akkor sem kell munkabérnek lennie.

Ha nincs meg ez a beérkező összeg, akkor durva, tízezer forint feletti havi díjra számíthatsz. (12.092 és 17.777 forint)

Az utalás internetbankon keresztül ingyenes, a csoportos beszedés is, az első négy (Gold 2) vagy az összes (Select) pénzfelvétel Raiffeisen automatából szintén ingyenes.

A legolcsóbb bankkártya is ingyenes, ha legalább évi félmillió forint értékben használod, ami azért nem egy nagy kihívás éves viszonylatban. (Ez is akciónak tűnik, amit folyamatosan hosszabbítanak.)

Ha most nyitsz ilyen számlát és vállalod az egyéves hűséget, kapsz még húszezer forintot pluszban.

Ha csak ezeket használod, akár nulla forint is lehet a teljes számlaköltséged.

S akkor jöjjenek a rejtett aknák.

A Gold 2 esetében az értesítő SMS-ekért fizetni kell, de ez sem sok, havi 177 Ft, a Direktnetbe történő belépés esetén való figyelmeztető SMS havi 128 Ft. Ha ilyen oldschool vagy, hogy neked még kell az SMS, akkor fizess érte. (A Selectnél csak a Direktnet esetén kell fizetni havi 128 forintot.)

Az übergagyi, pofátlan, szánalmas és pitiáner lehúzás az, hogy a vásárlási és pénzfelvételi limitmódosításért minden egyes alkalommal 355 Ft-ot kell fizetned, ami mindenhol máshol ingyenes. Ha a pénzfelvételt és az utalást is átállítod, majd vissza, azt 1.420 forintod bánja.

Ennyire filléreskedő lehúzást nem tudom, hogy láttam-e valaha más banknál. (Persze más bank is tud pofátlan lenni.)

Annyira szánalmas, hogy Selecttel akár 30 millió forintot is ki tudok venni a számlámról ingyen a bankkártyával (persze jó sokáig tart ATM-ből), ami a banknak belekerül a tranzakciós adó miatt 180 ezer forintjába, de egy eldugott limitállítási költséggel le akarnak húzni 355 forintra.

Raiffeisen, ez nagyon égő, csak szólok. Ráadásul pont egy szuper-prémium csomagnál.

Mit tegyél, ha nem szeretnéd, hogy magas legyen a napi limited a biztonság miatt, de nem akarsz fizetni a limitállításért?

A megoldás egy Wise kártya. Tartsd alacsonyan a Raiffeisen-es kártyád limitét, amennyiért általában szoktál naponta vásárolni, ha nagyobb összegben akarsz vásárolni, ingyen utalsz a Wise kártyádra és azt használod.

Erre azért is szükséged lesz, mert a pénzt is borzasztó rosszul váltja a Raiffeisen. A vételi-eladási árfolyam között 5% van és ez a devizaárfolyam, pedig még valutának is túl drága lenne. Ezért ne vásárolj vele külföldön vagy az interneten más devizában. (Miközben nagyösszegű váltás esetén pont a Raiffeisen adja a legjobb egyedi árfolyamot, de kis összegnél nagyon rossz a váltás.)

Itt is a Wise (esetleg Revolut) kártya lesz a megoldás, mint második kártya külföldi vásárlásokhoz és utalásokhoz.

Virtuális bankkártya nincs, a limitmódosítás pofátlanul sokba kerül, ezért mindenképp legyen a biztonság miatt egy másik bankkártyád is netes vásárlásokhoz és külföldre. (S az online vásárlás limitét sem lehet külön beállítani, ezzel is le van maradva a bank úgy cirka húsz évet.)

További negatívum, hogy a számlatörténetedet csak 12 hónapra tudod lekérdezni, így a májusi adóbevallásnál már nem látod a tavalyi év felét. Nyilván annnnnyira sok helyet foglalna a szerveren, hogy elérhesd a régebbi adatokat. (Persze pénzért azért hozzáférsz ahhoz is.) Szintén nem az igazi, hogy nem lehet egyelőre hozzáadni a kártyádat a Google Pay-hez, szemben más bankok kártyáival.

Elméletileg online is tudsz számlát nyitni, a valóságban meg nem. Két nap szenvedés után odáig sikerült eljutni, hogy kifagy a rendszer beolvasás közben. A többi esetben már a személyi igazolványom beolvasásig sem jutott el a rendszer. Úgyhogy inkább vedd úgy, hogy nincs lehetőség online számlanyitásra.

A fiókban aktiváltak nekem egy biztosítást, amit nem is kértem. Szóltam a nőnek, hogy ezt nem kértem és nem is kérem. Szóval figyelj oda, mit is írsz alá.

Összefoglalva, szerintem egy jó számlacsomag, ahol tényleg ingyen van minden, amit a legtöbb esetben használsz. Kiegészítve egy Wise kártyával nagyon jól használható. Ha van ennyi állandó jövedelmed, érdemes megnézned. Költségek Gold2 és Select.

S ha azon gondolkodsz, miért is éri ez meg a banknak, hogy helyetted fizeti a tranzakciós adót? Ha csak egy-két millió forintod van a számlán lekötetlenül, azt a bank jelenleg 6,45%-on tudja kamatoztatni az MNB-nél. Ha sokat keresel és lakáshitelt veszel fel, nyilván sokat, azon is keres a bank és a neked eladott befektetési alapokon is szép haszon van. (Nincs ezekkel semmi baj, ebből élnek a bankok, csak hogy értsd, miért éri meg átvállalni a tranzakciós adót az ügyféltől.)

Nem, ez nem egy fizetett cikk, még mielőtt valamelyik okostojás megjegyzi. Egy fillért sem kaptam érte, azért írtam róla, mert sokaknak jó lehet.

Previous Post
Az időmilliomos

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram