Pénzváltás egyedi árfolyamon

2024-01-29
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Újra és újra előjön kérdésnek, hogyan lehet jó áron nagyobb összeget forintot devizára váltani, vagy fordítva.

Az első ötlete mindenkinek a Wise vagy a Revolut lenne, de nem biztos, hogy jó ötlet. Ha beutalsz nagy hirtelen 30 millió forintot a számládra, szinte biztos hogy zárolni fogják. Arról nem is beszélve, hogy nem feltétlen olcsó a váltás. (Nem, a Revolut sem ingyen vált, még Metal csomagban sem, hanem "a Revolut egyéni árfolyamán".)

A megoldás a banki pénzváltás lesz, de nem úgy, hogy besétálsz a bankfiókba és átváltod a pénzt, mert az nagyon sokba fog kerülni.

Úgynevezett egyedi árfolyamot kell kérned a bankodtól, mégpedig a treasury-n keresztül.

Hívd fel a bankod ügyfélszolgálatát, hogyan éred el őket.

Nem mondom meg, hogy melyik bankot hívtam fel, mert a cikk megjelenése után negyed órával már csöngene a telefonom. Ezért hívjuk mondjuk U banknak, hogy ne lehessen beazonosítani. 🙂

Berakod a pénzt a számládra (vagy inkább beutalod), felhívod a budapesti telefonszámot, a lakossági treasury osztályt és az alábbi árakat kapod euróra és dollárra is, pillanatnyi piaci árfolyam alapján:

10-20 ezer euró között középárfolyam plusz 2,5 forint (ez 0,6% váltási díjat jelent)

20-50 ezer euró között középárfolyam plusz 1,8 forint

50-500 ezer euró között 1,1 forint, azaz 0,28% (50 ezer euró valamivel kevesebb, mint 20 millió forint, ha így könnyebb.)

500 ezer euró felett 0,8 forint

Ezt a pénzt még el kell utalnod majd a devizaszámládról. SEPA országba (Egyszerűsítve eurót használó országba) a hazai díjakkal tudsz eurót utalni, vagyis mintha belföldön utalnál forintot. (Ezt az Unió intézte, nem a bankok ilyen jó fejek. Viszont vigyázz, mert lehet, hogy országon belül nem ennyiért utalsz, hiszen Magyarország nem SEPA ország.)

A dollár utalási költsége számlacsomag függő, egy általános számlacsomagnál ez jellemzően 0,5%-ba kerül. (Itt a fogadó félnél is támadhat költség, erről érdeklődj a másik banknál. De ez mindig így van, ha Unión kívül utalsz nemzetközi viszonylatban.)

Ez csak egy példa, de először kezdd az érdeklődést a saját bankodnál. Ha ott drága, akkor az U bank mellett az R bankot is felhívnám, ők is jók szoktak lenni ebben.

Cégként pedig akár keretszerződést is köthetsz, de ez már egy másik történet.

Szívesen. 🙂

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram