Újabb 5,24 millió munkanélküli az Egyesült Államokban

2020-04-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A szokásos csúszással kijött a múlt heti amerikai munkaügyi adat, az eddigi bő 16 millió új munkanélküli mellé további 5,24 millió ember csatlakozott az elmúlt héten.

Így már 22 millió felett jár az összes új munkanélküli száma négy hét alatt, arányaiban már a 15%-ot is eléri a munkanélküliek aránya, ami a legnagyobb érték az elmúlt 80 évben.

Az egyetlen jó hír, hogy legalább az ütem csökken, két hete még 6,8 millió új munkanélküli volt, a múlt héten is 6,2 millió. A rossz hír az, hogy eddig főleg csak az elsőkörös munkavállalók kerültek lapátra: bolti eladók, pincérek, turizmusban dolgozók és hasonlóak. A második kör ezután jön, ami már mindenkit érinteni fog az ügyvédtől a webdizájnerig.

A nagy kérdés, hogy meddig fog még tartani a bezártság, mennyivel fog tovább nőni a munkanélküliek száma, illetve ezeknek az embereknek mekkora része fog majd gyorsan új munkahelyet találni, ha újraindul valamikor a gazdaság. (Ha érdekel, mennyi a munkanélküli segély államonként, itt meg tudod nézni.)

Bajban vannak az ingatlanpiac szereplői is. Április 5-ig az aktuális bérleti díjak csak 69%-át fizették ki a bérlők, a márciusi 81% után. Nem csak lakossági bérlőkről, hanem üzlethelyiségekről is szó van a statisztikákban. A járvánnyal leginkább sújtott New Yorkban még nagyobb a nemfizetők aránya, akár a 40%-ot is elérheti.

Az ingatlankiadók legnagyobb félelme nem is az áprilisi nem-fizetés, mert sokan azt még a tartalékaikból megoldották, hanem a május, amikor már annak sem lesz pénze fizetni, akinek most még volt. Ráadásul ott van az államonként eltérő, jellemzően 60-90 napos kilakoltatási moratórium, amit a járvány miatt rendeltek el az államok. Az ingatlantulajdonosok most ugyanilyen moratóriumért lobbiznak, ami a bankoktól védené őket.

Ingatlanbefektetők, magánszemélyek éppúgy, mint cégek szenvednek attól, hogy a hitelt törleszteni kellene, de a bérlő nem fizet és nem is találnak új bérlőt a piacon.  Olyan nagy üzletláncokhoz tartozó bérlők nem fizetnek, mint a Subway és társaik.

A 2-3 ezer dolláros new-yorki bérleti díjakat az ott lakók akkor is csak kínkeservesen tudták kifizetni, amikor még volt munkájuk. Most már leginkább sehogy nem tudnak fizetni.

De nem sokkal jobb a helyzet a saját tulajdonban lakóknál sem, ha a bezártság a nyár közepéig-végéig kitart, a lakáshitelek 30%-a lesz nemteljesítő, ami elég rossz hír a bankoknak is. (Nem véletlenül tartalékol az összes bank a várható veszteségekre már most.)

Az ingatlantulajdonosok eddigi igen kényelmes helyzete gyorsan rosszra fordult, csak a járvány gyors lecsengésében reménykedhetnek. A tagállamok és városok adóelengedéssel vagy késleltetett befizetéssel próbálnak nekik segíteni, de ez valószínűleg nem lesz elég. (Persze egy olyan ingatlantulajdonost, aki hitelből vette az ingatlant, hogy azon meggazdagodjon, pont annyira kell sajnálni, mint egy részvénybefektetőt, aki szintén tőkeáttétellel vásárolt.)

De hogy valami jót is mondjak: legalább az amerikai tőzsde nem érezte meg az új munkaügyi adatot, még erősödött is tegnap záráshoz képest (Délután ötkor.) Az apró jó híreknek is kell tudni örülni. 🙂

Previous Post
Hogy is volt ez?

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram