Újabb 5,24 millió munkanélküli az Egyesült Államokban

A szokásos csúszással kijött a múlt heti amerikai munkaügyi adat, az eddigi bő 16 millió új munkanélküli mellé további 5,24 millió ember csatlakozott az elmúlt héten.

Így már 22 millió felett jár az összes új munkanélküli száma négy hét alatt, arányaiban már a 15%-ot is eléri a munkanélküliek aránya, ami a legnagyobb érték az elmúlt 80 évben.

Az egyetlen jó hír, hogy legalább az ütem csökken, két hete még 6,8 millió új munkanélküli volt, a múlt héten is 6,2 millió. A rossz hír az, hogy eddig főleg csak az elsőkörös munkavállalók kerültek lapátra: bolti eladók, pincérek, turizmusban dolgozók és hasonlóak. A második kör ezután jön, ami már mindenkit érinteni fog az ügyvédtől a webdizájnerig.

A nagy kérdés, hogy meddig fog még tartani a bezártság, mennyivel fog tovább nőni a munkanélküliek száma, illetve ezeknek az embereknek mekkora része fog majd gyorsan új munkahelyet találni, ha újraindul valamikor a gazdaság. (Ha érdekel, mennyi a munkanélküli segély államonként, itt meg tudod nézni.)

Bajban vannak az ingatlanpiac szereplői is. Április 5-ig az aktuális bérleti díjak csak 69%-át fizették ki a bérlők, a márciusi 81% után. Nem csak lakossági bérlőkről, hanem üzlethelyiségekről is szó van a statisztikákban. A járvánnyal leginkább sújtott New Yorkban még nagyobb a nemfizetők aránya, akár a 40%-ot is elérheti.

Az ingatlankiadók legnagyobb félelme nem is az áprilisi nem-fizetés, mert sokan azt még a tartalékaikból megoldották, hanem a május, amikor már annak sem lesz pénze fizetni, akinek most még volt. Ráadásul ott van az államonként eltérő, jellemzően 60-90 napos kilakoltatási moratórium, amit a járvány miatt rendeltek el az államok. Az ingatlantulajdonosok most ugyanilyen moratóriumért lobbiznak, ami a bankoktól védené őket.

Ingatlanbefektetők, magánszemélyek éppúgy, mint cégek szenvednek attól, hogy a hitelt törleszteni kellene, de a bérlő nem fizet és nem is találnak új bérlőt a piacon.  Olyan nagy üzletláncokhoz tartozó bérlők nem fizetnek, mint a Subway és társaik.

A 2-3 ezer dolláros new-yorki bérleti díjakat az ott lakók akkor is csak kínkeservesen tudták kifizetni, amikor még volt munkájuk. Most már leginkább sehogy nem tudnak fizetni.

De nem sokkal jobb a helyzet a saját tulajdonban lakóknál sem, ha a bezártság a nyár közepéig-végéig kitart, a lakáshitelek 30%-a lesz nemteljesítő, ami elég rossz hír a bankoknak is. (Nem véletlenül tartalékol az összes bank a várható veszteségekre már most.)

Az ingatlantulajdonosok eddigi igen kényelmes helyzete gyorsan rosszra fordult, csak a járvány gyors lecsengésében reménykedhetnek. A tagállamok és városok adóelengedéssel vagy késleltetett befizetéssel próbálnak nekik segíteni, de ez valószínűleg nem lesz elég. (Persze egy olyan ingatlantulajdonost, aki hitelből vette az ingatlant, hogy azon meggazdagodjon, pont annyira kell sajnálni, mint egy részvénybefektetőt, aki szintén tőkeáttétellel vásárolt.)

De hogy valami jót is mondjak: legalább az amerikai tőzsde nem érezte meg az új munkaügyi adatot, még erősödött is tegnap záráshoz képest (Délután ötkor.) Az apró jó híreknek is kell tudni örülni. 🙂

Share

150 hozzászólás

 • Observer
  A csökkenő trendhez: ez egy olyan héten jött össze, ami sok államban négynapos volt.
  5.245/4*5=6.56
 • beetle
  Ennyit a “hitelből lakás majd az elbérlő fizeti” megközelítésről.
 • economyblackhole
  az, hogy a tőzsde nem reagált az adatra inkább ijesztő, mint megnyugtató 🙂
  baj lesz ebbőőőő
 • economyblackhole

  Igen, láttam, jót nevettem, hol találsz ilyeneket? 🙂
 • Angol Szász
  bocs, kicsit off, de válság téma:
  napi.hu/magyar_gazdasag/durva-szigoritas-jon-a-lakossagi-allampapiroknal.704243.html
  Nem kell nekik a külföldi magyarok pénze, vagy mégis mi van emögött?
  Ha már volt sorry.
 • SuhiTomi
  Már várom az első hozzászólást a “Hol vagy most realestate?”-tel 🙂
 • terpesz
  ft.com/__origami/service/image/v2/images/raw/https%3A%2F%2Fd1e00ek4ebabms.cloudfront.net%2Fproduction%2F5eddefd7-7939-4082-b585-39742ef74780.gif?fit=scale-down&source=next&width=697

  Remelem, atmegy a link…

 • Atom Ant
  Steve Ballmer ex-Microsoft vezer szerint:

  “A mostani rendelkezésre álló információk alapján úgy látom, hogy egyszerű emberként nagyon korlátozott közösségi életre kell készülnünk 2020 hátralévő részében. A gazdasági előrejelzéseket tekintve pedig nem árt felkészülni az idei harmadik és negyedik negyedéves előrejelzések fokozatos, de összességében drámai romlására. A közösségi távoltartásra épülő társadalom ugyanis csak egyfajta roncsgazdaságot lesz képes üzemeltetni, amit angolul illethetünk a „post-corona wreckonomy” névvel.”

  Ha nem reklam, akkor a teljes cikk itt: concordeblog.hu/2020/04/15/a-vidampark-vilaggazdasag-ujranyithatatlan-helyette-jon-iden-a-post-corona-wreckonomy/

 • Ekvilibrium
  A közszférában dolgozók szakszervezetei több Észak-Amerika-i várost és tagállamot már csődbe vagy csődközelbe sodortak. A probléma szerkezeti. A jelenlegi válság csak meggyorsítja az eseményeket.

  Do Big Unions Buy Politicians?
  youtube.com/watch?v=IxeJvO5xcio

 • Kiszamolo
  Economy, ez már régi volt, vagy egy éves, de jó.
 • Papa
  Vajon lehet olyan helyzet, hogy senkinek sincs pénze? Miközben a jegybanki mérlegek az egekben vannak?
 • Kiszamolo
  Suhi, egy lakástulajdonos nincs nagyobb bajban, mint egy részvénytulajdonos. Osztalékot sem fogsz látni egy jó ideig, az szinte biztos és a részvényárak is sokára lesznek újra ott, ahol februárban. Ilyen szempontból semmi különbség, most mindenki szív, aki nem készpénzben vagy állampapírban tartja a pénzét. (Aki igen, az meg eddig szívott. 🙂 )

  Gond akkor van, ha valaki hitelből vett lakást vagy részvényt. Na, azok most tényleg nagy bajban vannak. Vagy ha valaki a bérleti díjból vagy az osztalékból akart megélni.

 • Ernő
  Mi online kampányokat menedzselünk főleg amerikai cégeknek, a tegnapi nap a webáruházaknak iszonyatosan durva volt, Trump gazdasági stimulusa úgy tűnik, hogy belökött egyelőre néhány dolgot, pedig még meg sem kapták az emberek a pénzt. A tegnapi nap konkrétan kiskarácsony volt szinte mindenhol az előző napi bevételek 30-40% jött be, van ahol 70%, a legdruvább a 900% bevétel növekedés volt az előző naphoz képest, olyan rettentően fontos dolgokat vettek az emberek mint kollagén vagy pót haj.. Félek, hogy ennek is meglesz a böjtje.. mindenesetre érdekes látni ilyen dolgokat is, talán ezt magam sem hittem volna.
  Persze az érem másik oldala hogy múlt héten beszéltünk olyan ügyféllel aki decemberben még nem tudott hova nőni, most meg kampány lehúz, mert a következő havi rentet sem tudják fizetni.. :S
 • naa
  Az USA részvények / ETF-ek szépen visszahúztak, SP500 pl. 2800-ra.
  Ez a dollár erősödésével együtt lehetőség annak, aki magához képest túl nagy kockázatot vállalt korábban, hogy legalább részben kiszálljon.

  De mivel beindult a pénznyomda ezerrel, az is probléma, hogy ha kiszállsz, akkor hova tegyed a pénzt. Ha a pénznyomtatás és további szteroidpumpálás miatt összeomlástól. inflációtól stb. tartasz, akkor nem jó dolog pénzt vagy kötvényt tartani.
  Olyan vállalatok részvényeit tartani, amelyekben bízol, hogy túlélik, talán még mindig jobb, mint akár a cash vagy a kötvény, de persze senki se tudja ezt biztosan… Aranyat már úgyse igen tudsz venni, csak papír-aranyat, ami ugyanaz az arany többször eladva papíron – ha nagy gáz lesz, akkor azzal is max kitörölheted – bár lehet, hogy akkor már úgyis mindegy és az aranyaddal se mennél sokra… Abban bízunk, hogy a pénzügyi rendzer kibírja…

 • bgbgbgbgbg
  “Vagy ha valaki a bérleti díjból vagy az osztalékból akart megélni.”

  Egy kicsit jó érzés tudni, hogy a bérlőkkel saját hitelüket fizettető, sőt még profitáló landlordoknak most kicsit felkopik az álluk.

  Tudom, sovány vigasz, de nagyon sok olyan szarmagyar lett mostanában, akik irrálisan magas árakon szívták más kiszolgáltatottab emberek vérét. Remélem sok tönkremegy.
  Akinek ne inge ne vegye magára, respect a korrekt landlordoknak, nem sokat láttam.

 • bgbgbgbgb
  Ernő
  2020-04-16 at 18:47

  Szóval kapnak rongyos 1500 dollárt vagy mennyit, és már azelőtt hogy megkapták költik is mint az őrült ? 😀

  Az Amerikai Fogyasztó Mintapolgár 😀

 • Bálint
  A magyar adatokat hol lehet megtalálni? Elég nagy kuss van arról, hogy hány embert bocsátottak el itthon.
 • HUF
  A mostani válság nehezen hasonlítható a korábbiakhoz. Jelenleg a pénznek nincs ára (kamat 0), hogy nincs infláció azt a brutális kibocsátás (termék/szolgáltatás) biztosítja. Trumpnak egy dolgot kell fenntartani, hogy a termék/szolgáltatás kibocsátás ne essen vissza. Pénzt meg nyomnak annyit amennyi kell és adnak annak akinek nincs. A szükséglet piramisunk már rég fejre állt az elmúlt 20 év során. Legkevesebbet a biztonság/megélhetésre költünk. Aztán jönnek a látens szükségletek. Egyre feleslegesebb dolgokra egyre többet költünk. Amíg lószar van, veréb is lesz.
  Szerintem nem lehet kiindulni a korábbi klasszikus közgazdaságtan alapnormáiból.

  Ettől függetlenül egyet kell érteni a blog lényegével. Élj és költs reálisan, képezd magad pénzügyileg is. De a többség soha nem eszerint fog cselekedni.

 • örök körök

  Papír aranyból van olyan is ami mögött (elvileg) fizikai arany van, nem futures alapú. Xetránál elvileg régebben ki is szállíttathattad az aranytömbjeidet, manapság nem tudom hogy van.

  Persze könnyen kiderülhet, hogy nincs ott annyi arany mint amennyit eladtak, de az aranykereskedő is játszva át tud verni az érmékkel. A szemét kiskereskedő pont úgy utolérhetetlen lesz amikor beváltanád az érméit és kiderül a turpisság, mint ahogy egy nagy nemzetközi ETC alapról derülhet ki, hogy kijátszotta a Quaestor kártyát.

 • GrandMasterB
  Mielőtt valaki beleugrik egy ígéretesnek látszó részvénybe, én nagyon ajánlanám legalább az esettanulmányokat átolvasni a már itt is sokat emlegetett ‘Benjamin Graham: The Intelligent Investor’ könyvben.
 • Gunnerwatter
  Magyarországon lehet 40% is a munkanélküliség nem sokára. Így legalább még több ember fog külföldre költözni, és az mindenképp örvendetes.
 • prisonerhu
  Arról talált valaki statisztikát, hogy az elmúlt hetekben jelentekzök hány százaleka self-employed és hasonló? Egyéb kiterjesztések is vannak még az unemployment assistance-nél, amik esetleg torzíthatnak. Kíváncsi vagyok nagyon.
 • előtörlesztenék, de előtte kalkulálnék
  OFF

  vagy bárki tudja, mi lett ezzel a nagyszerű kalkulátorral?

  https://kiszamolo.hu/lakashitel-elotorlesztessel-kalkulator/

 • Kenrich
  Nem tudom, de Kína egyre jobban pörög, lassan át fogja venni a világhatalmat az USA-tól..

  totalcar.hu/magazin/hirek/2020/04/13/a_honda_vuhani_gyara_mar_ujra_csucson_termel/?fbclid=IwAR0BrC-R2LFMPscj_YJ1GFk_U5i9aDMDh72nofJfRFVDBv2SCkJ7o3xGU78

 • csizkek
  “Xetránál elvileg régebben ki is szállíttathattad az aranytömbjeidet,” Most is igy van. De ha mar az emogotti Deutsche Börse is csalna, akkor mar mindegy..
 • jurta
  “Április 5-ig az aktuális bérleti díjak csak 69%-át fizették ki a bérlők, a márciusi 81% után.”

  Honnan van az adat?

  Ezeket a számokat ki szedi össze és összesíti ennyire villámsebesen? Az összes bérbeadó köteles lejelenteni? Vagy mintavételes kérdezést végeztek?

 • M B
  Üdv,

  én úgy látom, hogy az elmúlt 5-10-20 évben a technológia OLYAN durván fejlődött, hogy azt a társadalom nem tudta lekövetni.
  Beszéltek itt arról, hogy többet költünk, mint amekkora a takaró, ugye…

  Szerintem pont ellenkezőleg: a kis emberhez nem csordogál le az a mérhetetlen mennyiségű “jólét”, amit megérdemelnénk, és itt nem a magyarországi, de akár az indiai kisembereket is értem.

  Csak nézzük meg, “ott van” a pénz a világban, csak baromira szűk az a kör, ahol összpontosul. És egyre több összpontosul ott. Ha vennénk 100.000 milliárdost a világon, és csak a milliárd-on felüli részt vennénk el, MÁR megoldódna kb. az összes gond a világon. Ne röhögtessetek, hogy 2020-ban erre nem vagyunk képesek. Már olyan kompakt étel-termelési technológiák vannak, amiknek még viz sem kell, miről beszélünk?

  Már egyszerűen az “erőforrások” kimerithetetlenek – csak az elosztást kell megoldani.

 • Kiszamolo
  Jurta, Bloomberg Business Week legfrissebb száma. Kerestem neten, ott nincs fent, ezért nem linkeltem.

  Just 69% of renters paid their rent by April 5, according to data from 13 million units published by the National Multifamily Housing Council, compared with 81% who paid by March 5, providing an early look at how bad things could get if job cuts continue and households blow through…..

 • Kiszamolo
  Kenrich, angol cikkek szerint 110%-on pörög a gyár az elmaradt gyártás miatt, de mélyen hallgat a gyár, mi lesz azután, ha a már megrendelt autók elkészültek.
 • tumpara
  Gunnerwatter: Külföldre költözni? És ott mit csinálnak majd? Ugyanúgy munkanélküliek lesznek ott is. Itt legalább közel van a család és nem kell egy újabb járvány esetén jó pénzért hazamenekülni.
 • Kard
  Igen, ez valahogy nem esik le az embereknek, hogy ha itt válság lesz akkor az lesz máshol is. Építős facebook csoportban is a kivitelezőknek amikor megemlíted, hogy nem biztos, hogy fent lehet tartani sokáig a 30e-es kőműves nettó napidíjat, meg a 9e forintos burkolási díjakat per m2 és egy válságban ezek lehet csökkenni fognak akkor mindig azzal vágnak vissza, hogy majd akkor elmegy a kőműves külföldre. Naiv gondolat 🙂
 • BBalázs

  Eközben a győri audi még el sem indult. Motorokat talán már csinálnak,de a járműgyár még jövő héten is pihen. A késöbbi időszakra eléggé kiváncsi vagyok.

 • gertitorpee
  egyetértek.
  Ha 0% körüli a jegybankok alapkamata akár esetleg felerősödő infláció mellett hova érdemes tenni a pénzt? Illetve ezzel összefügg mások hova fogják tenni? Ha készpénzen ülsz, biztosan buksz. A 0% körüli jegybanki, banki kamatok nem sok különbséget jelentenek. Aranytömb? Az 1 db aranytömböd 50 év múlva is csak 1 db aranytömb lesz mikor kiveszed a széfből.

  Ez a millió dolláros kérdés. A 0%-os jegybanki alapkamat egyébként szerintem előrevetíti a széles publikum által elérhető kockázatmentes hozamot ami valahol ennek a 0% +- szórásában lesz. A részvény hosszú távon szerintem nyerő marad, de valószínűleg kevesebb hozammal mint eddig.
  Ha ingyen van a tőke bármelyik vállalat ami nem termel túl nagy veszteséget el fog evickélni valahogy ahogy az elmúlt években láttuk.

  És minden vállalat ami kiemelkedő hozamot termel nagyon gyorsan nagyon drága lesz

 • HirBank
  Itt nmhc.org/research-insight/nmhc-rent-payment-tracker/ a legfrissebb adatokat lehet követni egy hónappal és egy évvel ezelőtti időszakokkal összehasonlítva!
 • Manna
  Remek a blog, király unikális kommentekkel (pl a hintás-tüzes képhez érkezett elemzés ) köszi Miklós!
  Nagyon egyetértek azzal Miklós, h az emberek mindig tagadják önmaguk előtt is, h nagy baj van. Ezert nem kell csodálkozni, h értelmes emberek miért nem látják mindazt a történelmi drámát, ami itthon es külföldön zajlik?
  Nem szakmabeliként itt arra jutottam az évek alatt, hogy olvass el, tanulj meg mindent egy adott kérdéskörben, aztan hallgass kizárólag a megérzéseidre (persze ez a hitem erősen kapcsolódik a személyiségemhez is).
  Az biztos, h ha a tömeg egy irányba lelkesen szalad, akkor azt nem követem. Ahogy kb két éve figyelem az eseményeket szerintem egy nyári nyugalom után ősszel nagy esések várhatók a világ tőzsdéin es a magyar gazdaságban is, ami legalább egy évig eltart. Inkább erre fogadnék, persze soha senki sem tudja a jövőt.
 • Igazmondó
  Öngondoskodás… Most gondoskodhat mindenki magárol.
 • Atom Ant
  Az agency-n keresztül kiadott lakásoknál pillanatokon belül lekérhető az adat, hogy az elmúlt hónapban hány százalék volt a nem fizetők, vagy késve fizetők aránya. Elég mondjuk az 5 legnagyobb amerikai cégtől lekérni a statisztikát, máris több tízezres reprezentatív minta van.
 • Dr.Lee
  Az is lehet ám, hogy a külföldön élő, munkanélkülivé vált honpolgárnak kell hazajönnie, mert pl. nem tudja fizetni a lakbért és nincs munkája. A 40%-t amúgy valamiből vonatkoztatod vagy csak drukkolsz ennek a kárörvendő hozzászólásoddal?
 • Gunnerwatter
  tumpara
  Egy biztos, hogy a “hanyatló nyugat” előbb talpra fog állni, mint mi. A németek, osztrákok, már most várják a vendégmunkásokat.
  És hidd el, először az ingolstadti Audi fog 100%-on termelni, nem a győri…
  Sokkal egészségesebb, államilag jóval kevésbé torzított gazdaságokról beszélhetünk, mint a magyar.
  Magyarországon az a csapda, hogy állami megrendelések pörgetik a gazdaságot. Ha az államnak nem lesz pénze, akkor a gazdaságot se fogja pörgetni. Dupla spirál lefelé…
  A stadionokat most kellene elkezdeni tervezni, majd építeni, mert az tudná kihúzni a pácból a gazdaságot. (Hogy kellenek vagy nem az más kérdés…)
  De már elkészültek, tehát még egy Puskés nem lesz.
 • Alfa
  :
  “Egy kicsit jó érzés tudni, hogy a bérlőkkel saját hitelüket fizettető, sőt még profitáló landlordoknak most kicsit felkopik az álluk.
  Tudom, sovány vigasz, de nagyon sok olyan szarmagyar lett mostanában, akik irrálisan magas árakon szívták más kiszolgáltatottab emberek vérét.”

  Elég komcsi véleményed van nem, gondolod?
  A hitelből befektető, kockázatot vállaló lakáskiadó az szemét spekuláns, és “mások vérét szívja”. Csak mert elad valamit annyiért, amennyiért megveszik.
  Ha meg bukóba fordul a befektetése, akkor jön a #szarmagyar (magadat definiálod haver) káröröm.

  Tudod mit, maradj meg a saját szinteden, most örülj!
  De amikor bejön a számítása és pénzt hoz a saját bőrére vállalt kockázat, akkor lehet nyugodtan kussolni és nem spekulánsozni meg vérszívózni…

 • Fekete hattyú
  Nagyon érdekes lesz itthon a 30 %-os munkanélküliség, miközben a Fidesz majd mondogatja hogy aki nem dolgozik ne is egyék.
 • Józsi
  Szerintem azok akik már évekkel ezelőtt leléptek nem fognak hazamenni mert a segélyek összege jóval több mint otthon. Írországban 230 euró a heti segély de hosszú táv esetén már lehet albérleti támogatást meg ingyen egészségügyi ellátást is kérni. Ha csak az alap 230 euró heti összeggel számolom akkor abból ha szűkösen is de el lehet lenni. Otthon mi van? Havi 28 ezer? Az előző válság alatt illeve utána jó volt itt mert minden olcsó volt, nem csak otthon ugrottak meg a lakás és albérlet árak. Tehát akinek van pár ezer euró a számláján az inkább itt bekkeli ki azt a pár évet amíg lesz valami, akinek meg nincs az miből menne haza? Ha meg hazamennek a tapasztalt szakemberek akkor annak rémisztő hatása lesz onnan nézve mert az itteni tudás ami a piaci versenyben lévő cégeknél megszerezhető azzal az otthoni IT (és egyébb) piacon lévő munkavállalók nagy része elől veszik majd el az állásokat.
 • Kolb Ász
  “Az is lehet ám, hogy a külföldön élő, munkanélkülivé vált honpolgárnak kell hazajönnie, mert pl. nem tudja fizetni a lakbért és nincs munkája”
  Ez lehet, de mi van ha valaki otthon élő, munkanélkülivé vált honpolgárnak kell *hova*jönnie, mert pl. nem tudja fizetni a lakbért és nincs munkája?
  Németeknél 12 hónap a munkanélküli segiiiily és jóval fejlettebb az egészségügy. Rohanunk hazaaaaa (és szülünk, mert külföldön nem lehet és ott nincsen persze semmiféle támogatás sem….).
 • Matetoth

  És ha már úgyis ott vagyunk, akkor nyissunk ezeknek az elvetemült szupergazdagokbak egy tábort, ahol nem rabolják ki tovább a gazdaságot azzal, hogy a kisembert kizsákmányolják… Azt hittem 40+ év szocializmus elég volt, de úgy tűnik, hogy az emberi irígységet nem lehet kiírtani.

  Persze ha 3 percnél több időt fordítana ilyen marhaságok kitalálója a gondolkozásra, akkor rájönne, hogy ez a gondolatmenet vezetett többek között milliók éhenhalásához ukrajnában a 30as években, meg fél európa és ázsia gazdasági lemaradásához. Mert valaki jobban tudta, hogy hogy kéne elosztani a vagyont. Irígy gyilkosok!

 • Zozz

  Lementettem az egész oldalt még régebben. Ha kell, dobj egy mail címet és átküldöm.

 • Nda
  Matetoth A szupergazdagok ne adózzanak, és a politikusokat diszkontáron korrumpálhassák!
 • akármi
  Talán érdemes lett volna utánanézni, hogy mit takar a munkanélküli (unemployment) kifejezés az USA-ban:
  Ez a fogalom ki lett terjesztve, ami már magában foglalja a részidősöket, a saját vállalkozókat (self-employed) és a kényszerszabira köldötteket (akiket valószínű visszavesznek). 26-ról 39 hétre nőtt (majdnem 10 hónap) a munkanélküli biztosítás ideje. És most az USA kormánya meg is növelte a segély összegét. Tehát, ha valaki most munkanélküli lett, akkor New Yorkban többet visz haza mint egy átlagos iskolai tanár. (jamesaltucher.com/blog/death-and-deflation/)
 • Joe Black
  Nyugi, nem csak vérszomjas kommunisták mondják, hogy valamit csinálni kellene a szupergazdagok adóztatásával, hanem sokszor maguk a szupergazdagok is felszólalnak hogy nagyon igazságtalan a jelenlegi rendszer a “kisemberekkel” szemben. Pedig a szupergazdagokból gondolom nem az írigység beszél. Úgyhogy nem kell mindjárt a holodomorral példálózni.
 • Gord Enver

  Miért nem lehet aranyat venni?