Nem viccel a FED

Az amerikai jegybank, amint már írtam is, beígérte, hogy bevásárol high yield bondokból is. (High yield bondnak hívjuk a befektetésre nem javasolt, rossz megítélésű cégek kötvényeit.)

Annyi kedvezményt tett, hogy egyelőre csak az úgynevezett Bukott Angyalokat vesz, ezek azok a cégek, akik nemrég (március 22-e után) buktak le a még befektetésre javasolt kategóriából a bóvli kategóriába. Ide tartozik a Ford, nem meglepő módon a hajós utazásokban egyik legnagyobb Carnival és még sok másik cég. Az év végéig 300 milliárd dollárnyi kötvény fog átkerülni a bóvli kategóriába elemzők szerint, ez a duplája a 2002-es eddigi rekordnak. A FED akár 750 milliárd dollárért is vehet High Yield Bondot az előzetes tervek alapján, mind kibocsátáskor, mind a másodpiacon. Lehetősége lesz nem csak bukott angyalokat, hanem azoknál is rosszabb besorolású kötvényeket is venni, de a tervek szerint “csak” néhány száz milliárd dollárért.

Hogy ezeket a lehetséges sok száz milliárd dolláros összegeket összefüggésbe tudjuk helyezni, a legnagyobb amerikai HYB (High Yield Bond) ETF-ben 17 milliárd dollárnyi pénz van. (A FED döntésére ennek az ETF-nek is 0,91% lett a prémium értéke, ami azt jelenti, ennyivel adják többért a piacon az ETF-et, mint amennyit a benne lévő papírok egyébként érnek.)

A teljes amerikai junk bond piac mérete 1.200 milliárd dollár jelenleg, a normál kötvények piaca lényegesen nagyobb, 6.700 milliárd dollár.

Az amerikai államkötvény-piac durván 22 ezer milliárd dollár, de ez csalóka, mert ezek nagy része szintén állami kézen van, önkormányzatoknál, nyugdíj-folyósítónál, tulajdonképpen az állam tartozik az államnak. A valódi állampapír-piac 14-15 ezer milliárd dollár.

Ezeknek az összegeknek a fényében értékeld, hogy már most is 5 ezer milliárd dollárnál több kötvény van a FED mérlegében és most akar még csak belelendülni a vásárlása. (Hogy ne legyünk igazságtalanok, a japán jegybank is már 5,6 ezer dollárnyi mérleggel rendelkezik, ami több mint a japán éves GDP és Európa jegybankja sem szégyenkezhet a maga 39%-ot kitevő mérlegével. Hozzájuk képest a FED még most is le van maradva. )

Nem meglepő módon, a fenti ETF is 6,6%-ot emelkedett egy nap alatt a hír hallatán, ekkorát utoljára 1998-ban emelkedett a HYB piac ilyen rövid idő alatt. Csak április első hetében 7,1 milliárd dollár új pénz áramlott erre a piacra, a mostani héten pedig még ennél is több, a beáramlott pénz 50%-kal magasabb, mint az eddigi rekord. Ahogy a nem túl régi mondás tartja, szaladj oda, ahová a FED menni akar…

Örülhetnek a kötvénykibocsátó cégek, a már említett Carnival kötvények kamata 13%-ról 10%-ra esett, a Wynn 7,75%-ából 6,3% lett, a Nordstorm üzletlánc 8,75% helyett 7,1%-on megy. Amint írtam már a héten, megjelent az elefánt a porcelánboltban, egyből estek a kamatok és a hozamok a kötvénypiacon….

Az értékpapír-piacok “államosítása”

Persze ez nem tetszik mindenkinek, sokan mondják, hogy a FED túl sokat törődik a Wall Street-tel (a tőzsdések és a tőzsdei cégek jólétével), ahelyett, hogy inkább a Main Street-re, vagyis a bajban lévő kisemberek és kisvállalkozások problémáira koncentrálna. Miközben karneváli hangulat van a tőzsdéken, mintha nem is egy 90 éve nem látott méretű vihar lenne a világban, hanem szilveszteri pezsgőzés, közben a munkanélküliség az egekben, a kisvállalkozásoknak szánt hitelek keretei már rég kifogytak és az emberek jelentős része már a lakbérét sem tudja fizetni.

A nagy cégek pedig elégedetten hátradőlhetnek, ahogy 2008-ban is kimentették őket és megúszták a felelőtlen pénzkezelésüket és hitelfelvételüket, most is egyértelmű, hogy ez a FED célja. De nem kell aggódni a felelőtlen cégeknek felelőtlenül kölcsönadó befektetőknek sem, hiszen a FED ezáltal őket is megmenti.

Ezt hívják “moral hazard”-nak és ez már hatalmas probléma volt az előző válságban is. Most ugyanez történik, csak egy sokkal nagyobb fokozatra kapcsolva és a cégek továbbra is megtanulhatják: semmiért nem kell felelősséget vállalniuk, ha még nagyobb lesz a baj, a FED előhúz majd egy még nagyobb esernyőt a következő vihar idején. Így nem meglepő, hogy a legtöbb cégnek még kéthavi tartaléka sincs, ahogy erről már írtam nemrég:

Ilyen állapotban vágtunk bele a válságba

Mindeközben ahogy az IMF fogalmazott, “a fél világ fordult segítségért” hozzájuk. A lista tényleg impozáns, naponta egyre több ország kéri az IMF segítségét, ami soha nem szokott túl jó ómen lenni.

Mindeközben már a második ázsiai válság kitörésétől tartanak, de erről nem írok, mert nem is akartam ma cikket írni, de egyszerűen túl sok izgalmas dolog történik mostanában minden nap. Akit érdekel, kattintson ide. (Az első ázsiai válság 1997-98-ban volt és ugyanazért tört ki, amitől most is tartanak.)

Szintén mai hír, a kínai GDP olyat csinált, amit közel ötven éve nem: éves szinten is 6,8%-ot zsugorodott március végére, legalábbis a hivatalos álláspont szerint.

De semmi baj, ma újra nagyot tudtak emelkedni a tőzsdék. 🙂

Share

108 hozzászólás

 • Cartman
  Én nem hiszem, hogy ezt a végtelenségig lehet csinálni. Sorra jönnek a rossz hírek, de tőzsdék emelkednek. Szerintem ebből óriási zakó lesz hamarosan, és minél inkább elszakadunk a valóságtól, annál jobban fog ez fájni.
 • Zoli
  Már egy ideje “befektetek” a tőzsdén, de lehet hogy már nem befektetésként fogom kezelni a jövőben. Elképesztő ami történik! Lehet inkább tippmixelek…
 • Lala
  Az olcsó rv bevásárlót várod? Nem szép dolog. Mi lesz a sok nyugdíjas meg kisbefektető pénzével?
 • Bbalázs
  Én,aki nem ért a tőzsdéhez,csak azt látom,hogy mekkora összegeket pumpálnak bele. Ez rám,kisemberként miben lehet hatással? Azon kívül, hogy az önkéntes nyugdíjam jelenleg kockázatvállaló portfólióban van 🙂
 • Károly
  Szóval akkor nyugodtan vehetünk high yield etf-et magas kamattal, mert a FED eliminálja a kockázatot?
 • Nagy Vonalakban
  Ezekhez képest mèg Jordan Belfort is
  csak egy marinéni…
 • Syntax error
  Valamit tenni kell, az utókor majd ítélkezik.
  Azt nem lehet mondani, hogy túl későn, túl keveset.
  Ül ott azért pár ember, aki több adatból és több tudással a birtokában ítél, mint pl én, innen, a 10millio tőzsdeguru, virológus és fociedző hazájában.
 • Gunnerwatter
  Nem vagyok pénzügyi szakértő.
  Eddig úgy gondoltam, hogy mindent nem lehet a szőnyeg alá söpörni, mert a elesünk a “pukliban”.
  Ezek szerint pedig de….
  Ha jól értem, akkor a tőzsde nevű szerencsejáték, függetlenedett mindentől, külön életet él.
  Akkor most van a tőzsde, meg van a reálgazdaság?
 • Buskispanda

  Ehhez is kell pofa, egy totál etikátlan lépésre etikával reagálni… Az hogy a kötvénypiac kihalt, az hogy a hozamok mesterségesen a béka segge alatt vannak tartva, hogy te mint vevő mellett megjelenik egy másik vevő, annyi előnnyel, hogy neki van joga nyomtatni pénzt, téged meg lecsuknak, ha ezt tennéd…

 • porthosz
  “Ül ott azért pár ember, aki több adatból és több tudással a birtokában ítél, mint pl én, innen, a 10millio tőzsdeguru, virológus és fociedző hazájában.”

  Láttál te már ilyen helyet? 🙂
  A legtöbb nagyvállalat meg állami szervezet (nem csak magyar) vezetésének annyi esze sincs mint egy marék lepkének.

  Ez a több adat de főleg több tudás csak legenda, amit a kisember hisz.
  Ott van pl. az Intel, ahol 10 évig hallgathattuk hogy már a fiókban van 50 évre előre minden fejlesztés így meg úgy csak apránként adagolják, mert ott aztán van tudás meg adat dögivel, aztán húzott egyet a sakktáblán az AMD és kiderült hogy abból a tömérdek pénzből meg tudásból meg adatból nemhogy 50 évnyi, hanem még a fél éves tervek sem léteztek…

  Na így van ez a FED-nél is, csinálnak valamit hasraütés szerüen, aztán utólag ha bejön akkor ők “tudták”, ha meg nem, akkor majd “pedig jó ötletnek tünt”, mit érdekli őket

 • dmry
  ezek szerint alig néhány apró lépés kell hozzá, hogy a jegybank (akár tőkeáttétellel) shortolni is kezdje a korábban általa felvásárolt papírokat, majd ünnepelje, hogy mekkora profitra tett szert, ugyan végzetes veszteség okozása mellett, na de akkor is :S

  esetleg, a tőzsdék jegyezzék úgy az árfolyamot, hogy csak vételit fogadnak be, annak azonban minden esetben min 0,1% -kal magasabbnak kell lennie az aktuálisnál?:)

  itt már tényleg mindenki hajlítja a valóságot, pedig az előbb-utóbb el(ő) fog törni.

 • blueman
  FED elkezd vasarolni bovli kategorias kotvenyeket, ezzel lenyegeben felertekeli ezeket a cegeket indokalatlanul, ez egy negativ spiralba fog atcsapni, ebbol lesz 2008 reloaded. Ebbul egyre nagyobb baj lesz, vagy tenyleg van mar vakcina, csak nem jelentettek meg be?
 • Dr. D.
  Én azt nem értem, hogy egy csomó ember nem dolgozik mert nincs munkája. Milliók ugye. Nekik valszeg pénzük sincs. Mégis ki a fene fog autót venni, utazni, szállodába menni, Nordstromnél mocskos drága dizájner dolgokat venni. Oké, hogy a FED ad pénzt, de ha a cégnek nincs piaca, akkor hiába. Most jó, két hónap múlva meg minden IS bukik.
 • egyszervolt
  ezt meg tudom erősíteni. Az utóbbi pár hónapban volt lehetőségem közelebbről megismerni egy hazai viszonylatban nagyobb súlyú nagyvállalat top menedzsereinek belső levelezését és eszmefuttatását… hát kínomban csak nevetni tudtam rajta, de lehet inkább sírni kellett volna. Minél jobban belelát az ember ilyen körökbe, annál jobban szembesül vele, hogy egy bizonyos szint felett már minden politika és miért születnek olyan döntések, amik. Furcsa így a való életben látni, hogy működnek a dolgok. Bár lehet csak én voltam eddig túl naív.
 • dmry

  alapblog.hu/pusztitas-a-munkaeropiacon/

 • Kmiki

  Ezt en is meg tudom legalabb reszben erositeni az itthoni viszonylatban. Nem egyszer ultem asztalnal vezerigazgatokkal, koztuk ‘ismert’ emberekkel is. Ha van egy jol osszeallitott operativ csapatuk, aki csinal is valamit, akkor makjuk van es mehetnek nyilatkozni a nagy eredmenyekrol. Tobbsegeben ird es mondd, nulla vizio, nulla menedzseri kompetenciak. Vagy egyszeruen csak politikai kinevezett, vagy nagyon jol fekszik valakiknek.
  Persze lattam ennek ellenkezojet is, na de az a ritkasag.
  Nem egy nem ket ceget konkretan a titkarsag es a sales vitt ugy, hogy vegig a hatterbol fujtak a passzatszelet, a nagyfonok meg bologatott. Neha kinezett Marikara, hogy jo lesz-e az ugy. Aztan elment sielni. Utana lenyilatkozta. Marika, a titkarsag szeme fenye volt elet-halal ura. Rongyosra is volt fizetve.
  Topmenedzserek, persze 🙂

 • naa
  Várható volt, hogy ez lesz, néhány hivatásos ismert “vészmadár” és megmondóember (Marc Faber, Jim Rogers, Jim Rickards stb.) évekkel ezelőtt ezt mondogatta, hogy a köv. válságban a Fed még több pénznyomtatással fog reagálni, mert “ez az egyetlen, amit tudnak” ezek a valóságtól elszigetelten, burokban működő “akadémikusok” (ennél erősebb jelzők is előfordultak). Amint esni kezd a tőzsde, lépnek és beindítják a pénznyomdát.
  Azt is mondogatták, hogy a dollár, mint menekülődeviza először erősödni fog, meg hogy a tőzsde az újabb rengeteg beletolt pénztől még új csúcsokra is mehet (most talán ez a fázis jön?), mielőtt ez az egész alternatív valóság összedől…
  Egy óriási történelmi kísérletnek a részesei vagyunk, amikor kiderül, hogy az egyre nagyobb dózisú dopping-injekciókat végül túléli-e a beteg, a globál pénzügyi rendszer, gazdaságok…

  Én nem tudom, mi lesz, de szerintem semmi jó…

 • Tomi
  HYB helyett nem a HYG ETF-re gondoltal veletlenul?
 • Kiszamolo
  Tomi, a hyb rövidítés, a hyg meg ticker kód.
 • Dynamite
  Olyan ez, mint mikor a BANG című társasjátékban körbeadjuk a dinamit kártyát. 🙂 Egy nagy hitelbuborék megy körbe-körbe a tőzsdén és a gazdaságban. A részvénypiac kockázata ezzel véleményem szerint nő, amit valamilyen formán be fog árazni a piac. Az infláció pedig olyan ár lesz, amit mindenki megfizet – bizonyos helyeken területi vagy mondjuk iparági alapon, mint egy lokális (népszerű város = ingatlanbefektetési paradicsom) buborék vagy hasonló jelenségek kialakulásával, folytatódásával. Vannak ötleteitek ezen kockázatok kezelésére?
 • Treil

  Majd kapnak hitelt.
 • L
  Vilagos.
  A kovetkezo kerdes, hogy a fentiek helyett pontosan miket kene tennie holnaptol a FED-nek?
  1.) Pontosan milyen eszkozei vannak, amikkel
  2.) jelenleg pontosan milyen celok erdekeben
  3.) pontosan milyen aktivitast kellene kifejtene?
 • fikarcnyi
  “A nagy cégek pedig elégedetten hátradőlhetnek, ahogy 2008-ban is kimentették őket és megúszták a felelőtlen pénzkezelésüket és hitelfelvételüket, most is egyértelmű, hogy ez a FED célja.”

  Meddig lehet ezt csinálni? Beszélünk, hogy mostmár biztos kipukkad a buborék, de mi van, ha ugyan az történik, mint 2008-ban? Aztán a következő válságnál újra megcsinálják? Lehet ezt a buborékot a végtelenségig fújni és mindig lesz egy “nagyobb esernyője” a FED-nek?

 • Nacionalista
  Hogy lehet ennek vége? Ha elkezdenek csődbe menni a cégek mert 0 valós bevételük lesz?

  Az a vicces, hogy eddig mindig én voltam a beképzelt amikor azt mondtam, hogy a közgazdaságtan az nem valós tudomány, csak olyasmi mint az alkímia volt párszáz éve.

  Nevetséges, hogy amit még akárcsak pár éve is tanítottak egyetemen annak pont az ellenkezője történik. Kb. mintha kiderülne, hogy nem is létezik gravitáció.

  Én csak azért imádkozok, hogy ne rántsanak magukkal mindenkit.

 • Moltiszanti

  És mit mondanak ezek az emberek, mi történik (szerintük) ha osszezuhan az alternatív valóság?
  Egyébként kuszaszem megmondta, itt nálunk mindenképpen V alakú lesz a felpattanas aki mást mond az “fake news”. Mi tehát rendben leszünk akármi is lesz a tengerentúlon.
  Kicsi unortodox ország vagyunk és vedenek minket a Kárpátok vonulatai is.
 • Alma
  (OFF téma: szerintetek mennyire őrültség felvenni a kamatmentes diákhitelt, csak hogy beletoljam állampapírba?)
 • Csizkek
  Kozben sp500 is mindjart 2900. Mint a virus elott.. mint egy alternativ valosag.
 • Dr. D.
  szerintem ott, hogy ha az egyszeri ember is felveszi a hitelt olyan megfontolással, hogy “úgyis megmentenek”.
 • Anton von P

  Köztudomású, hogy a közgazdaságtan nagy része empirikus tudomány; ezt senki nem tagadja. Alapvetően az emberi őspsziszchológiából +némi matematikából származnak prognotikus képességei. Ám amikor olyan komplex rendszerekről van szó, mint amilyen pl. a világgazdaság, az előrejelzésék tekintetében ez a tudomány megáll.
  Kb. mint ahogyan a mesterséges inteligancia is egy jó darab még nem fog tudni emberi komplexitású jelenségeket kezelni.

 • Taucher
  Olyan szerintem még nem volt a történelemben hogy ha jegybank (vagy bárki) bármilyen módon beleliszkált a piac alakulásába az nem vezetett volna katasztrófához…
  De javítsatok ki ha tévedek!
  Valamikor létrejöttek a jegybankok hogy (szükség esetén) megmentsék a bankokat ugyebár..
  Ki fogja megmenteni a jegybankokat (jelen esetben a FEDet) ha ez a rengeteg bóvli kötvény nem fizet!???
  Eszement ami manapság megy…
 • Don't panic grab a towel the answer always 42
  N26hoz hasonló céget tud valaki? Külföldön lévő bankban szeretnék vagy EUR vagy CHF alapú számlát nyitni “remote”. A transferwise és társai azért nem játszanak mert ott nem lehet még 0%os kamatra sem lekötni pénzt. Egy ideje terveztem.egy komolyabb nyaralást USAba ezért a megtakarításom egy (számomra) jelentős része USDben van, de kb mostmár annyira bízok benne laikusként, mint a HUFban… Szóval bárkinek bármi ötlet?
 • Miklós
  nem olyan komplex az a rendszer, elvégre a pénz csak három helyről érkezik (FED, ECB, BOJ) és pont oda megy ahova cimezték. Mivel ők adják a pénzt, így ők kontrollálják az innovációt is: ha összedobnál valami újítást a sufniban, akkor előbb engedélyeztetni kell, oda meg már pénz kell, amit megint ők adnának. Ezzel eliminálva van a spontán pénzteremtés lehetősége. Továbbá, a központi bankok ismerik a bankok méglegét/tranzakciót, a bankok pedig az ügyfelekét. Tehát, ha ismered az ügyfél személyes adatait, pénzköltési szokásait és tudod mennyi pénze van, akkor meg tudod becsülni (vagy rákényszeríteni) mire fog költeni a jövőben és be tudod árazni azt a terméket/szolgáltatást. Ezt a becslést pedig már elég jól tudja a mai szintű mesterséges intelligencia is. Az 5G-vel pedig új távlatok nyílnak.
 • Kris

  Mit kellene tenni a FED-nek? Hagyni hogy rosszul éljünk 2-3 évig és egészséges egyensúlyhoz térjünk vissza. Az a baj hogy a 21. sz. embere nem szeretne dolgozni csak konstans jól élni és jól érezni magát. Lehet ezt görgetni, megpróbálni mindig nagyobb ernyőt tartani de oda tartunk hogy a jegybankon keresztül az állam kontrollálja a gazdaságot a láthatatlan kéz helyett. Ezt szocializmusnak hívják, romlik a javak megtermelésének és elosztásának hatékonysága a pénz mennyisége pedig növekszik. Ez hiperinflációhoz vezet amivel mindenki rosszabbul jár. Igaz hogy a szocializmusban igaz hogy a gazdag szegényebb lesz de a szegény is csak még szegényebb (na ki mondta?).

  Ki menti meg a FED-et? Ne viccelj, semmi baja nem lesz ha bedől az a bóvli kötvény és nem kapja vissza a pénzét amit amúgy is ő nyomtat. Ez legfeljebb hiperinflációt okoz nem fizetésképtelenséget, lásd fent.

 • Dadosaur
  Taucher: A FED-et nem kell megmenteni, mert ha a rengeteg bovli kotveny nem fizet es kell neki a penz, akkor csak nyomtat meg tobb penzt, tovabb sulyosbitva az inflaciot hosszu tavon.
 • Tristis
  Soha életemben nem gondoltam volna, hogy inverz ETF-et akarok majd venni (nem tőkeáttéteset!), de ahogy halad “előre” a világ még kockázatokkal is lehet ide jutok…
 • Pistabá
  a jegybankot, FEDet a nyomtatószerelő menti meg… tonert meg hengert cserél, itt-ott befújja WD40-nel hogy ne nyiszogjon, újra kalibrálja, azt’ mehet tovább a pénznyomda…
 • hightroller
  Szerintem az emberi kapzsisag nagyon sok felulirhato / athidalhato torvenyszeruseget felulir / athidal. Nekem az allampapirokkal kapcsolatban lenne kerdesem – latva az itthoni valsagkezelo intezkedeseket, kell felni? Egy reszem azt mondja, hogy a veszhelyzetre valo tekintettel barmi megtortenhet az allampapirjaimmal, ugyanakkor, mivel csomo mindenre meg van penz, annyira talan megsem kell felni. Nem akarok politizalni, de erdekelnenek aktualpolitikatol mentes velemenyek, ki mire szamit?
 • dmry

  semmit, csak a feladatát
  szerinted?
 • András
  Milyen jó, hogy átmentem a magánnyugdíjpénztárból államiba, most nem kell aggódnom, hogy jól sáfárkodnak-e pénzemmel 🙂
 • lvjtn

  igen, ez a kozge egyenlo alkimia vagy kartyajoslas bennem is folmerult. konkretan mikor a homeopatias csalok ellen elfogadtak a kuruzslas elleni torvenyt. ha szo szerint vennenk, jopar elemzot lehetne buntetni koklersegert

  viccet felreteve, a penzugyekre a politika olyan szintig telepszik ra, hogy sokmindent lehet akar evtizedekig is muvelni a jozan esz ellenere. lasd a letezo szocializmust. a vege persze siras, de hem mindegy, mikor es kinek

 • Nagy Tibor
  A FED a Blackrock-ot kérte fel (tender nélkül) tanácsadónak a kötvényvásárlási programjának kidolgozására. Van még kérdés?
 • Szkeptikus
  Szerintem kis túlzással semmit. Csak megfigyelni, ráülni a kezükre és csak akkor cseleke€mi, amikor valóban kell. Ha az a kiindulópont, hogy a gazdaság egeszs3ges volt, mikor beütött a menku (minden idők egyik leghosszabb konjunktúrája volt) akkor egy kis le tisztulás, kontraszelekció nem s árt. Ahogy a láz a gyógyulás része, úgy a recesszió sem a végítélet. Meggyőződésem, hogy ezt a vírust tulreagalta a világ. A gyógyításának szánt terápia károsabb lesz, mint a covid. Egy hatalmas tévedés, hogy holnap mindenkinek jobban kell élnie, mint tegnap. Ez nem automatizmus és a fed vagy a jegybankok feladata egyáltalán nem az hogy ezt biztosítsa. Jelenleg a rövidtávú erdekvezérelt politika kiszolgálójaként a pénzügyi rendszer alap fundamentumait veri szét, pont azt aminek a megvédésére létre lett hozva…
 • Milla

  Én az állampapírjaimmal kapcsolatban csak abban reménykedek, hogy ha hozzányúlnak is, akkor csak x millió fölött vesznek el belőle… Bár mivel most az állampapírokban szavazópolgárok ücsörögnek, remélem nem mernek hozzányúlni.
  A PMÁP még mindig a legstabilabb alapbefektetésnek látszik, legalább valamennyire követi az inflációt. Szerintem ha nyerészkedni nem is, de azért a megtakarításainkat megtartani azzal lehet.
  Amúgy valamelyik cikk alatt írt egy olyan félmondatot, hogy most csak az állampapírban van jó helyen a pénzed, kíváncsi vagyok, pontosan hogyan értette és miért mondta.
 • valaki I.
  Csak egy kóbor gondolat.

  Láttam a A Donald Trump-dinasztia dokumentum filmet. Aki nem látta szerintem nézze meg jó képet kapni arról, hogy hogyan épült fel a trump vagyon. Ő az apja és a nagyapja hogyan jutott pénzhez.

  Namár most ennek fényében. A FED ha jól értem feltornássza jelenlegi húzással a “bóvlit”. Tegyük fel “valaki” tudja ezt előre és még a hír előtt bevásárol, majd mielőtt a FED mosná kezeit elad akkor mondhatni agyonkeresi magát ugye?

  Ha pár év múlva lesz a Trump filmek folytatása és kiderül, hogy az a “valaki” (és nem én valaki 😀 ) Trump volt, egy kóbor pillanatra sem fogok elcsodálkozni.

 • strelac
  Szeretnem megkerdezni hogy a tobbi youtube video lesz e feliratozva? Vagy csak az 1. eloadas volt tervben?

  Mivel nem hallok, de idom lesz boven a virus miatt, lenne idom tanulni valami ujat.

 • Kiszamolo
  Strelac, ha van rá igény, tudjuk folytatni, csak pénz kérdése, de ha sok embernek segít, csinálhatjuk.
 • Syntax error

  Az első és legfontosabb kérdés, hogy mi a cél. Amíg nincs meghatározva egy, lehetőleg minél pontosabb cél, addig nem lesz terv.
  Én nem tudom, mi a céljuk, pontosan, mi tekinthető sikernek vagy kudarcnak.
  Nekik ( vagy akár a magyar jegybanknak ) lehet, hogy teljesen más céljuk van, mint amire Te vagy én gondolok.
  Így akár könnyen lehet, hogy teljesen sikerrel zárul majd a művelet.
  Könnyen lehet, teljesen más fogalmaik vannak a célokról, ami alapján más a tervük, más ponton fognak beavatkozni ha mégse úgy megy, mint ahogyan egy átlag polgár gondolja.
 • random okos
  Ez a shitshow mára el jutott odaáig, hogy a dollár világpénz uralmának napjai meg vannak számlálva. Visszaugrunk az 1939 előtti időkbe.
  Már rég nem részvényt kéne venni, hanem földet meg fegyvert.
  Jó reggelt.
 • gaborr
  Milyen jó, hogy maradtam magánnyugdíjpénztár tag, most nem kell aggódnom, hogy jól sáfárkodik-e az állam a pénzemmel.
 • Kepe
  Nem tudom, hogy magyar nyelvre mennyire hatékony de van hang szöveg automatikus átalakító a google-től
  cloud.google.com/speech-to-text 50 óra kb 72 dollár, van az elején 60 perc ingyenesség

  szerintem a magyar gazdaságpolitikának az a célja hogy a lehető legkevesebb áldozattal újraindítsák a gazdaságot. Ebbe szerintem továbbra is belefér egy fokozatos forint gyengítés hosszú távon. Az elmúlt 30 év gyakorlatát nézve , szerintem simán bevállalnak egy nagyobb inflációt jobb gazdasági növekedés fejébe