Hogy is volt ez?

Szinte naponta kapok olyan leveleket, ami úgy kezdődik, hogy bár nem értek hozzá, de beszálltam a tőzsdére, olajat vettem, Netflixet vettem és mennyit nyertem rajta két hét alatt, vagy szeretnék venni, mert a kollégám is vett és mennyit nyert rajta, hogy tudok venni határidős olajat?

Ha ezt meg kell kérdezned, akkor könyörgöm, nehogy beszállj a buliba. Nemrég írtam erről, de úgy látszik kevesen olvasták:

Óvatosan a befektetésekkel

A történelem azért van, hogy tanuljunk belőle. Egyrészt minden válság más, azonban valahol minden válság ugyanaz. Ugyanúgy reagálnak az emberek és legtöbbször hasonló a vége is. Ezért gondoltam, hogy írni kellene az összes nagyobb összeomlásról, amit részben már el is kezdtem régebben.

A 2007-2009-es válságot hívták a Nagy Recessziónak. A válság 2007 februárjában kezdődött, a háttere a túlzott hitelezés volt (szinte mindig az). Egyre több hitelfelvevő nem tudta fizetni a lakáshitelét, ezért egyre több ezzel foglalkozó pénzintézet jelentett csődöt. (A legnagyobbak listáját itt találod.) Az amerikai állam a kisebb hitelezőket hagyta tönkremenni, a nagyokat azonban megmentette, mert túl nagyok voltak ahhoz, hogy hagyja őket tönkremenni.

2007-ben már a magánemberek és a cégek is csődbe menekültek, 38 illetve 44%-kal nőttek az esetszámok ezekben a szektorban is 2006-hoz képest.

Akkora volt a baj 2007-ben hogy augusztusban 100 milliárd dolláros összeget juttatott a bankszektornak majd kamatot vágott szeptemberben a jegybank illetve hivatalosan is bejelentették, hogy buborék alakult ki az ingatlanpiacon, elkezdtek esni az ingatlaneladások. Innentől számítják ezt a válságot, ami majdnem 2009 közepéig tartott.

S vajon mit csináltak a befektetők 2007-ben, miután már látszott, hogy nagy a baj és szaporodnak nem csak a csődbe jutott pénzintézetek, de az egyéb cégek is sorra húzzák le a rolót?

Részvényt vettek még drágábban.

Miután úgymond hivatalosan is bejelentették a válságot, még tovább nőttek az árak, 2007 októberében is még emelkedett a részvénypiac, mielőtt elindult volna a komolyabb zuhanás, ami 2009 tavaszára érte el a gödör alját.

Az emberek soha nem akarják elhinni, hogy nagy a baj, illetve tagadják maguk előtt is, amíg lehet. Így talán könnyebb feldolgozni a hírt.

Másrészt a legtöbbször ott áll rengeteg kisbefektető, sok pénzzel a kezében, aki nem mert beszállni az évek óta emelkedő piacra és az első 20%-os esésnél azonnal beugranak, mert azt gondolják, eljött az ő idejük. Azon nem is gondolkodnak, hogy most ott van a piac, ahol volt másfél éve, amikor szintén nem mert beszállni, csak annyi a különbség, hogy akkor csupa jó hír volt a piacon, most pedig csupa vérfagyasztó hír.

Nem baj, most olcsó minden, vásároljunk.

Ezért van gyakran egy felpattanás az első nagy esés után. Ez még soha nem azt jelenti, hogy minden megoldódott, most kell vásárolnod, mert most lehet nagyot szakítani.

Ne azt nézd, hogy olcsóbb-e valami a tőzsdén, nézd azt, hogy miért olcsóbb. Ha biztos vagy benne, hogy mindent értesz és biztos tudod, hogy éppen mit csinálsz, csak akkor vásárolj. (Ettől még lehet, hogy tévedsz, de az nem baj, az benne van a pakliban. Baj az, amikor azt sem tudod, mit miért csinálsz.)

Kollégákra, fórumokon észt osztó fotelhuszárokra, de még a saját mohóságodra se hallgass soha, mert sokkal csúnyábban meg tudod magad égetni, mint azt el tudnád képzelni.

Share

69 hozzászólás

 • Art Vandelay
  A piacon bármikor bármi történhet, még ha logikátlan is. Pont ezért van akinek szerencséje lesz és van akinek nem, a csavar ott van hogy általában a nyereségekről szeretnek az emberek beszélni, a veszteségről nem. Vehetsz olajat és bármit de ne azért mert egy kollégád mondta, továbbá tudd hogy ugyanannyi esélyed van nyerni mint veszteni (ami egyébként csak filozofiailag igaz, matematikailag nem biztos – a vesztésre véleményem szerint főleg tudás nélkül a jelenlegi piacon nagyobb az esély)
 • Laci bácsi
  Erről a cikkről egy régi szólás jutott az eszembe. Valahogy így szól: Az egyik legkárosabb dolog a világon az, amikor a dilettantizmus lelkesedéssel párosul..
 • Mr T
  Miklós, irigylésre méltó a hozzáállásod, le a kalappal. Mindig segíteni akarsz és jól állsz hozzá az emberi hülyeséghez. A te hozzáállásod sokkal emberibb, mint az enyém, de én valahogy csak egykedvű “gonoszsággal” tudom ezt szemlélni, történetesen, hogy aki hülye, haljon meg.
 • Kornél
  Annyi kiegészítésként, amit Miklós sokszor leírt: olyan pénzt tegyél a tőzsdére, ami várhatóan 10+ évig nem kell, és akár nem fáj az egészet elbukni – véletlenül se a konyhapénzt.

  De nagy igazság, az árakat is érdemes történelmi távlatban nézni, ha leesik 1500 ft-ra az otp ismét, akkor az egy esélyesen jó beszállási pont lehet, kivéve ha csődbe megy az otp, de most még tényleg semmi nem olcsó.

  Mondom ezt úgy, hogy csak állampapíron ülök, ennyivel nem érdemes tőzsdézni, pedig szerintem 2 évig elketyegünk megtakarításból (nyugdíjmegtakarítások estek, de az meg messze van még, amikor kell majd… )

 • Tőzsdeguru
  Én vettem 1000 hordó olajat. Szállításkor emelet díjat is kell fizetni? (most épp rossz a lift a panelben, de decemberre biztos megjavítják.)

  Amúgy csak kb. $2500 vontak le a számlámról.

 • Garázs
  Ugyanez volt a devizahitelekkel is: felvették, mert a sógor/szomszéd/kolléga azt mondta, hogy az milyen jó, mert kisebb a kamata, mint a forinthitelnek.
 • Daniel
  Én is most vágtam bele először, de már pár éve követem a gazdasági cikkeket, elemzéseket és a Kiszámolót.

  Ha a történelem rímel önmagára, akkor elvileg az arany árfolyamnak kikell lőnie az elkövetkezendő pár évben, főleg hogy a QE is nagyobb (végtelen..) jelen esetben.

  Én gold mining cégek részvényeit vásárolgattam, viszont mindössze kb a megtakaríátsom 5%-ig csak.

  Én ezt így még vállalhatónak tartom. 🙂

 • nyman
  Ha a 2007-2009 időszak “Nagy recesszió” volt, akkor most mindek kell a gazdaságon aggódni?

  Azt is könnyen túl lehetett élni. Jó, kevesebb volt a munkalehetőség, lejjebb estek a fizetések, de azért katasztrófa nem volt.

 • PetiaYeti
  Szia Miklós!

  Rendszeresen olvaslak. Most szerintem is brutális a lufi van tőzsde szinten, az árfolyamokat egyszerre több tényező is fújja.Várni kell mi mennyire nyugszik meg.

  Nem tudom a fórum olvasók közül ezt a figurát valaki szokta-e nézni, hallgatni? Jeremiah Babe, masszív világvégét, teljes amerikai dollár és ezzel pénzügyi rendszer összeomlást jósol hónapok óta, a járvány beállta óta meg különösen. Kiváncsi lennék a véleményetekre és hogy vannak-e még mértékadó hasonló emberek akik ilyesmire számítanak. Mértékadó alatt pl. olyanokra gondolok, akik a 2008-9 -es válságot is megjósolták. (Big Short) Vagy ő is csak egy a nagy világváge várók sorában?

  youtube.com/channel/UCaJ-6IXnfIL3js2-facsB7A

 • Péter
  Pár bejegyzéssel korábban meg arról írtál, hogy öntik a pénzt a piacra, hogy ne eshessen. Téved az a befektető, aki erre alapoz, hogy a FED úgyis alátámásztja a piacot, ha esni akarna?
 • Jozsó
  Egyébként hogy tudok venni határidős olajat? 😀
 • Tamás4
  A nagy öregek szokták mondani: ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz! 🙂
 • Valamirandom

  “történetesen, hogy aki hülye, haljon meg”
  Nem fog, a közösből megmentik az utolsó pillanatban, és ezt a hülyék is tudják, és vissza is élnek vele.
 • SirAlexFerguson
  Pont az ilyen” Vegyünk Netflixet meg Amazont” tipusú dolgokon tudok jókat mosolyogni minden egyes alkalommal.
 • Daniel
  Peter Schiff egy ugyan ilyen figura, ő mondjuk tényleg előre bemondta a 2008-as válságot anno.

  youtube.com/channel/UCIjuLiLHdFxYtFmWlbTGQRQ

 • Pistabá
  @Jozsó olyat már hallottam hogy egy cégnél olajozottan mentek a dolgok és elkészültek határidőre… nade határidős olaj? hát ez hülyeség kérem… az olajnak hogy szabsz határidőt? kenjen este hatig?
 • Kiszamolo
  DAni, van aki mindig válságot hirdet, aztán nyolc-tíz évente be is jön neki.
 • Juli56
  Szeretnek aranyat venni immaterialis formaban. (papiron, nem otthon orizgetnem) Megtakaritasom 10%-t tennem ra. Otpnel van szamlam, MAP+om is ott vezetem. Bementem, elmondtam mit szeretnek, eloszor a kerest sem ertettek. Utanna kabe lesajnaloan azt mondtak itt ilyenre nincs lehetoseg. Hol tudnam megtenni? Jelen helyzetben aranyat venni nem egy orosz rulett azert… Nem etfet akarok arannyal foglalkozo cegekbol es nem is fizikai aranyat otthon a szefbe, hanem papiron. Tarolgassa es orizgesse a bank vagy tozsdei szolgaltato. Otletek hova forduljak?
 • Pereszlényi József
  Mivel az OTP-nél vezetsz számlát és MAP+-od is van, így ezekből indulok ki: az OTP-nél nincsen, de van CIB banknál és Budapest Banknál befektetési alap, amelyik az arannyal mozog együtt, ezekből vásárolhatnál. Gigantikus alapkezelési díja van, valamint a hozama is korlátozott felülről, viszont “biztonságos”. Leírt előéletedből valószínűsítem, hogy a biztonságot preferálod a hozammal szemben.
 • L
  Par honappal ezelott tobbszor szoba kerult a Tesla reszveny. Lathato volt, hogy ugyan minden idok legtularazottabb reszvenye, es semmi gazdasagi realitas nem tamasztja ala az egyre csillagaszatibb osszeget, megis vettek, es nagyon durvan ment fel az arfolyam. Es ha februarban nem ut be a virus, ki tudja, hol tartana most.

  Miert vettek, akik vettek? Mert ugy gondoltak, hogy nem a gazdasagi realitasok hatarozzak meg a Tesla arfolyamat.

  Jol jartak, jol dontottek? Egeszen a virushatasig (ami kb mindent megutott) sokkal jobban jartak azoknal, akik biztonsagosabb befektetest valasztottak vagy egyaltalan nem szalltak be semmibe.

  A mostani tozsdes helyzet nagyon hasonlo ehhez. Az utobbi 1 honapban gennyesre kereste magat az, aki nem a gazdasagi realitasok alapjan viselkedett. Utolag elmondhatjuk, hogy rosszul dontott az (pl. en), aki defenziv modon nem vett reszt ebben.

 • BPéter
  :
  Nyiss értékpapírszámlát, és arra tudsz venni arany certifikátot.
 • Kiszamolo
  L, ne bánd, ugyanezek az emberek fogják megégetni is magukat, akiknek most éppen szerencséje volt. Attól, hogy valaki nem kaszinóban, hanem a tőzsdén forgatja a rulettkereket, még nem lesz kevésbé szerencsejáték, amit csinál. A nyerési esélye sem lesz nagyobb.
 • BPéter
  @Pereszlényi József
  Meg kell néznie, hogy mi van az “arannyal együtt mozgó” bef. alapban, és mik a költségei.
  (Írod, hogy gigantikus kezelési költsége van).
 • Bb
  Az a baj, hogy ilyen világban kell túlélni. Ha a sorozatos bailout-ok miatt megugrik az infláció, akkor mégis hova máshova teheti a pénzét a kisbefektető, mint a tőzsdére? Ha a FED nyomtat és a megtakarításaimat égeti el ezzel, nem sok alternatívám marad, mint beszállni a buborékba.
 • OFFliner
  Na de ha tudjuk, hogy az emelkedés átmeneti, akkor most kéne eladni mindent, vagy shortolni. Nem?
 • asd.
  Ilyet én, hogy a kisemberek megrohamozzák a brókercégeket számlát nyitni utoljára tizenvalahányezres bitcoinnál láttam, a folytatást meg mindenki tudja, hogy mi lett. ( nem jártak jól)

  Persze aztán kitudja mi lesz, 0%-os kamatok mellett eleve teljesen szürreális ez az egész kapitalizmus dolog.

 • LSV
  “Nem azzal kerülsz bajba, amit nem tudsz, hanem azzal, amit biztosan tudsz, de mégsem úgy van.” Lásd “Most kell beszállni, most a tuti”..
 • Juli56
  Elnézést, hogy újból beleoffolok a témába ezzel az aranyas kérdésemmel. (szegről végről illeszkedik maximum)
  Nem alapot szeretnék vásárolni, nem etfet, arany nyersanyagot,ezt:
  goldprice.org/gold-price-chart.html

  Mikor megmutattam az otps befektetési tanácsadónak a telefonon azt mondja, hogy a gold csárt nevú alap náluk nem kapható. Ott sokkolódtam és nem erősködtem tovább, hanem nyomtam egy rükvercet:)
  Tehát arany nyersanyag papírt szeretnék vásárolni, nem arannyal foglalkozó cégek mixét.
  Ezt hol lehet megtenni? Értelemszerűen nem itt tenném fel, de Google is zsákutcába vitt.
  Nem fizikai aranyat, hogy otthon örizgessem, hanem csak papírt.
  A QE, a pénz öntések, az eljövő válság miatt nem érzem, hogy bármi esély lenne az arany ár hosszútávú esésére.
  KBC Equitasnál egy KH fiókban ez megoldható? Furcsa, hogy az OTP az ország legnagyobb bankja nem tud ilyen vásárlói igényt kielégíteni

 • csizkek
  Xetra Gold, xetra-gold.com/en/ Biztos lehet kapni Mo.-on is. Nekem a Degiron volt. Arany, ha kell a fizikai aranyat is megkapod a papir mogul..
 • BPéter

  erstemarket.hu/termek/23182/EBGOLD03
 • Gery

  Tudtommal olyan papír nem igazán van, ami kifejezetten a fizikai arany árfolyamát követi le, mindig valami mixelt, derivatív konstrukciók vannak, amik megközelítőleg követik az árfolyamot, de nem centre pontosan.

  És egyébként is melyik tőzsdén követné le ? Több helyen is kereskedik a fizikai aranyat és pont most az utóbbi pár hétben, hogy megindult az arany őrület és a járvány miatti lezárások miatt a fizikai szállítások akadoztak, valamilyen mértékben el is szakadtak az árfolyamok egymástól. Legalábbis ilyet olvastam vagy néztem youtube-on ( már nem tudom pontosan, egy rakat ilyen anyagot néztem, olvastam az utóbbi időben ).

  Folyt.

 • OFFliner

  GLD nem jó neked? Bár, hogy őszinte legyek, a kérdéseid alapján valószínűleg senki nem ajánlaná neked jó szívvel ezt a szerencsejátékot.

 • Gery

  ..folyt:

  Egyébként, ha igazán komolyan beüt a krach, akkor ha nincs fizikai arany a kezedben, a papír aranyadat megsütheted, mert hamar kiderül, hogy a sok papírnak csak egy része mögé tudnak arany fedezetet tenni, onnantól kezdve pedig valószínűleg élesen elválik egymástól a papír arany és az igazi arany árfolyama.

  Ha nem akarod otthon őrizgetni az aranyat, akkor vannak letéti szolgáltatások.
  Megveszed, de őrzik neked trezorban.
  Ha úgy döntesz, hogy szeretnéd mégis magadnál tudni, akkor kérheted a kiszállítást.
  Mindezt persze nem ingyen, de a papírral szemben a valódi értéknek sajnos felára van.
  És, ha minden klappol, akkor talán meg is kapod 🙂

  Magyarországon én egy ilyen céget tudok, nevét nem írom, mert nem reklámozok, de kis googlizással megtalálod.

 • L70

  Az ország bankja elég sok vásárlói igényt nem tud kielégíteni, de legalább jó drága. Azt hiszem nem minden KH fiókban oldható meg, de elég gyorsan utána tudsz nézni.

  kbcequitas.hu/menu/tamogatas/kapcsolat

 • Gery

  erstemarket.hu/termek/23182/EBGOLD03

  Mik azok a nagy leszúrások a mai napi grafikonon ? Ez így szokta ? 🙂

 • stingy
  Előre is elnézést!
  Szóval: fogalmad nincs mit akarsz, mert bementél az OTP- hez és meg akartad venni az arany chart-ját? tudod mi az?Az az a spot arany árfolyamgrafikonja. Ezt nem árulják az OTP-ben(hidd el, miután kimentél, szétröhögték az agyukat).
  Aranyat többféleképpen tudsz venni papír alapon: 1,nyitsz egy számlát, ahol lehet határidős arannyal kereskedni és veszel vmelyik lejáratra.Árak: cmegroup.com/trading/metals/precious/gold.html De zárd a pozit kifutás előtt, mert leszállítják.2,ETF: veszel arany etf-et, ez a legegyszerűbb, ehhez is brókerszámla kell.Itt a választék: EU: justetf.com/en/how-to/gold-etfs.html USA: etfdb.com/etfs/commodity/gold/ 3, CFD vmi sufnibrókernél. DE: halgass inkább Miklósra, ha nem értesz hozzá, hagyd a francba, vagy vegyél vmi szép nyakláncot:)))
 • mamóka47
  A tőzsdéhez nem kell érteni ,mert nincs mihez érteni! Az árak minden szabály nélkül fel le mozognak. Én is kereskedem amcsi részvényekkel és kriptóval is.Az olaj az vicces.Emelkedik-emelkedik plusz 3% majd 2 perc múlva esik-esik már -4% stb stb Itt mihez kéne érteni? Csak kérdezem?
 • anon
  Ha valamit megtanultam a különböző tőzsdei fórumokból, hírekből, elemzésekből, az az, hogy teljesen mindegy mennyire vagy profi elemző, ugyanolyan szerencsejátékot játszol mint bárki más aki aktívan kereskedik. Valaki megfontoltan elemzi a fundamentumokat, eltölt napi 4 órát iparági hírek olvasásával, és utána a tuti biztos részvényével nyer 5 év alatt 4%-ot. Valaki pedig yolozik egyet egy Tesla call-lal mert vicces, és másnapra megy 3000%-ot a pénze.

  Én simán el tudom képzelni, hogy ezek a friss befektetők hatalmas pénzeket szednek majd össze, az óvatosak, gondolkodók pedig erről lemaradnak.

  Ettől függetlenül igaza van teljesen Miklósnak. Ha a gyereked átszalad az úton, és megússza élve, akkor sem dícséred meg, hogy milyen szépen átsuhant a kocsik között.

 • Panda

  szerintem neked kaszinózni kellene, neked teljesen mindegy melyiket választod, Richtert, OTP-t, valami ETF-et, vagy a piros 7-est.

 • Kenrich
  Amikor először lehetett hallani a rossz híreket a kb. analfabéta vendéglátós haverom 3 misivel felvette a short pozícióit.. 12 millióval szállt ki.. Semmi tőzsdei tapasztalata nem volt, csak olvasgatott néha róla(számlanyitás + alapfogalmak) ill. azt mondta, hogy akkor kell nyomulni amikor lehet hallani, hogy baj lesz, mert akkor esni fognak az árfolyamok. Soha nem elemzett semmit.. Ekkora nyereségre nem számított ő sem, de azóta is figyel, de már csak 4 misivel játszik. Azt mondta, hogy az ilyen válságokban egy csimpánz is tud szakítani, most már nem lehet baj, bőven a pénzénél van. Néha azért megmosolyogja a fundám és PMÁK-omat is.. Aki nem mer, nem nyer?
  Én is azt gondolom, h. most még nagyon van pénze mindenkinek, a kisbefektetők is szépen ki vannak tömve a 4 év AirBNB rally után, így most szépen raknak az olajba, hajózásba, stb.. Én meg csak dagonyázom az infla-körüli langyatagban:/
 • dddd
  Óóóóó, most ezzel alátettél a stratégiámnak 🙂 Mégpedig hogy még kicsit kivárok (mert látszik hogy sokan most vásárolnak be) és remélhetőleg 0 közeli bukóval szállok ki. (kb én is erre számítok, jelenleg még erősödés, max nyár végéig, aztán csúnya lefelé, ami majd kb 3-4 év múlva jön vissza…)
 • Juli56
  Bpéter és Gery köszönöm a hasznos hozzászólást.
  Arany certifikát az Ersténél lesz a megoldás.
  Az oltogatóknak remélem sikerült az egoját építenem, de nyilván nem kérdeztem hülyeséget és az OTP-nek nincs arany certifikátja:)
  Off vége.
 • Peter
  mamóka47 Hát, egyáltalán nem úgy van, hogy az árak minden szabály nélkül fel le mozognak. Vannak trendek, amiket el lehet kapni. Nem 1 percenként ugrálnak le-, és fel. Vagy ha úgy van, akkor azzal a részvénnyel momentán daytrade-ben nem foglalkozol. Ha pedig hosszútávra veszed, akkor nem a percenkénti ugrálást kell nézni. “Mihez kell érteni”: akkor te inkább ne tőzsdézz.

  Na de amit igazán akartam írni, csak válaszoltam mamókának is. Én is beszálltam. Munka nincs már, idő, és pénz van. Játszós pénzt tettem bele, a vagyonom csak egy kis részét. Daytradelek az amerikai tőzsdén. Ugyan azt írta egy másik bejegyzésben is Miklós, hogy ebből nem lehet megélni, stb. Én azért megpróbáltam. És tényleg csak mondjuk az emberek 1%-a él meg ebből, de nekem eddig megy. Tanultam is sokat hozzá, és folyamatosan tanulok is. 1 hónap alatt 40% plusszban vagyok. Kezelem az érzelmeim (kapzsiság, félelem).

 • mamóka47
  Sokszor a tőzsdei ármozgásokat csak az tudja megfogni 1: szerencséje van.. 2: belső infóval rendelkezik!
  PL : Tesla 420USD vétel 530 USD elad. Ha akkor ránézel a csártra kb 550 USD a teteje a korrekciónak. Mit tudunk??? A termelés áll több 10mUSD veszteség hetente. Erre az ár elindul 550-620-665 USD!! Majd tőzsdezárás után jön a hir : Kínában 50% nőtt a megrendelés szám!! Másnap nyitó 720USD Erről ennyit.Mihez kéne itt érteni??? És ez igy megy minden piacon.
 • arany
  Ti mégis mennyi pénzzel nyomultok, hogy arany certifikát kell, és a fizikai nem jó? Őszintén én még több kilónyi aranyat is simán el tudnék rejtegetni idehaza úgy, hogy semmi betörő ne találja meg, de az azért már egy jobb magyar lakás árával összemérhető mennyiség pénzben… És inkább legyen a kezemben, mint valami digitális formában valahol…
 • lvjtn
  az mondjuk az allitolagos “penzugyi szakember” szakmai es emberi primitivitasat jelzi, nem az ugyfelet, ha csak rohigcsel es nem tud kapasbol par megoldast javasolni az arany ilyen-olyan arfolyamat koveto alapok, certik es etfek kozul. az meg az penzintezet szegenysegi bizonyitvanya, hogy nem lehet nala az arany arara fogadni
 • mamóka47
  Peter:”””Hát, egyáltalán nem úgy van, hogy az árak minden szabály nélkül fel le mozognak””” Biztos Peti?
  PL ::: Occidental Petroleum (olaj ipar) Vétel :13.54 usd az ár 1 órával később 11.55usd ..-15 % majd a záró ár 13.40 usd .Három nap múlva elad 16 usd felett!! Itt mi volt a trend? Az USA tőzsdén simán van napi 20-30% mozgás.
 • Peter
  mamóka47: Jó, akkor most full random belenézve, bár ma nem annyira kereskedek, mert nincs akkora szárnyalás egyelőre:
  Blackberry: 15:49 3.820, 18:02 4:90, több mint 2 óráig tartott felfelé a trend, ami után megtőrt. 2 órám lett volna, vagy bárkinek, hogy erre rákapaszkodjon.
  NVIDIA: 15:33 288, 17:26-kor a csúcs 298-on.
  Intel: 16:11 és 18:08 között gyöngyörű trend felfelé, 58.95-ről 60.310-re.
  Ezek most teljesen random bele kattintások voltak, sokkal nagyobb emelkedések is vannak, sokkal hosszabb ideig, még daytrade-ben is. Hosszútávon meg pláne.
  Nem azt mondom, hogy nincs össze-vissza mozgás, lehet rosszul fogalmaztam, de bődületesen sok trend van. Ha kijön egy jó hír egy cégről, akkor zömmel nem lefelé fog mozogni az árfolyam. Messze van ez a randomtól, meg hogy nincs ezen mit tanulni.
 • L

  Igazabol valami olyasmire akartam kilyukadni azzal a Teslas hasonlattal, hogy:

  Te is es en is ertekalapu, hosszutavu stb jelleggel gondolunk a reszvenyekre. Gazdasagilag racionalisan kozelitunk a kerdeshez. Ugy gondoljuk, hogy a reszvenyaraknak hosszabb tavon is ugyis korrelalnak az adott ceg eredmenyeivel, ezert erre epitunk. Nyilvanvalonak tartjuk a mostani varhato sulyos beesest, es ezert most koszonjuk, nem tozsdezunk egy jo ideig. Bocs, ha ezek kozul van, ami megsem igaz rad, de ezt feltetelezem. 🙂

  Na es ezzel szemben meg itt a valosag, ami sok esetben mast mutat. Sorosrol mondjak, hogy pszichologiai motivumokat merlegel elsosorban, es ez alapjan fektet be. Feltetelezem, EZALTAL o most aranyaiban sokkal jobban keres, mint egy ertekalapu befeteto.

  Szoval nem is a szerencsere, hanem az eltero megkozelitesek, es ezaltal eltero viselkedesek valid jellegere akartam utalni

 • L

  “Őszintén én még több kilónyi aranyat is simán el tudnék rejtegetni idehaza úgy, hogy semmi betörő ne találja meg”

  Egy hatalmas birtokon lehet, de az atlagembernel egy olcso femdetektorral is ki lehet szurni az elrejtett nemesfemeket. Egy haverom olyannal hobbizik, amivel meterekkel a fold alatt is lehet talalni ezt-azt. Szoval en lebeszelnelek nagy mennyiseg otthon tartasarol.