Melyik állampapírt érdemes visszaváltani?

Sokan ülnek rossz állampapírokban, amit érdemes lenne azonnal visszaváltani. De melyek ezek és hogyan kell csinálni?

Igyekszem egyszerűen írni, de kénytelen vagyok kitérni arra, hogy vannak lakossági és nem lakossági állampapírok is. A nem lakossági állampapírokat bárki megveheti, a lakosságiakat, ahogy az a nevéből is kiderül, csak a lakosság.

Lakossági állampapír a prémium, a bónusz, az egy és kétéves magyar állampapír és az Állampapír Plusz.

Az összes többi nem lakossági papír. (Államkötvények mindenféle lejárattal és így tovább.)

Ez azért fontos, mert a lakossági állampapírokat 1% levonás mellett az Államkincstár visszaváltja. (Ha bankban tartod, kérdezd meg a bankodat, mennyiért váltja vissza. Ha túl drágán, kérj úgynevezett értékpapírtranszfert az Államkincstárhoz. Egyébként is, tartsd az állampapírjaidat az Államkincstárban, miért fizetsz mindenféle számlavezetési díjat a banknak?)

A nem lakossági állampapíroknak azonban árfolyama van, vagyis nem teljes összegben fogják visszaváltani. A példa kedvéért, ha vettél egy éve egy 2024-ben lejáró magyar államkötvényt, annak most 86% a visszaváltási ára. Ennek oka, hogy azóta nőtt a kapható kamat/hozam, így azt nem tudod eladni 100%-on, mert senki nem fog 7%-ot kamatozó állampapírt teljes áron megvenni (akkor ennyi volt az elérhető kamatozás ennél az állampapírnál), ha vehet teljes áron 13%-ot kamatozó állampapírt is venni a következő szűk két évre. A Kiszámoló Akadémia kötvényekről szóló részében ezt bővebben kifejtem. Tessék ott megnézni, ha nem érted.

Tehát most a lakossági állampapírokról van szó, amelyiket az Államkincstár 1% levonása mellett visszavált.

Látni fogsz a visszavásárlásnál olyan érthetetlen dolgokat, mint nettó árfolyam, bruttó árfolyam, eladási árfolyam és így tovább. Meg fogod érteni, ha elolvasod a következő cikket:

Kötvények árai: nettó árfolyam, bruttó árfolyam, lejáratig tartó hozam

Amit azonnal válts vissza, az az Állampapír Plusz. Némileg hihetetlen, de még mindig a lakossági állampapír állomány negyede(!!!!) a borzasztó kamatozású Állampapír Pluszban van.

Ez a legeslegjobb esetben kamatozik évi 6%-ot, míg ha átteszed a pénzt Prémium Állampapírba, akkor most 16% lesz az induló kamatod. 10 millió forintnál 1 millió forint a különbség egy év alatt. Ne várd meg a kamatfordulót sem, ha az néhány hétnél messzebb van, még ma rakd át a pénzed.

A bónusz állampapír a diszkontkincstárjegy alapján kamatozik. Egy évtizeden át az volt a jellemző, hogy kevesebbet kamatozott a diszkontkincstárjegy, mint amennyi az infláció volt. Bár nem tudjuk, de valószínű, hogy ez továbbra is így lesz. Ezért ennek visszaváltásán is érdemes elgondolkodnod, de vedd figyelembe, hogy a régi bónusz állampapíroknál magasabb a kamatfelár, mint a mostani prémiumoknál. (2,5-2,75% kontra 1,5%)

A prémium állampapíroknál is érdemes elgondolkodni, hogy átforgatod őket.

Ennek oka, hogy nagyon sok belőlük még sokára fogja lekövetni a mostani magas inflációt. Többnek a kamatfordulója az év közepén lesz csak, addig pedig a 2021-es infláció után fizet 6% körüli éves kamatot. (Persze, az érem másik oldala, hogy amikor viszont átfordul majd, akkor tovább fizeti a magasabb kamatot. De ez csak akkor igaz, ha nem jár le egy-két éven belül.)

Néhány példa:

A 2023/J úgy fog lejárni szeptemberben, hogy addig is 7% alatti kamatot fizet. Ha most visszaváltod 1%-ért, akkor 13-16% kamatot kapsz addig is. (Illetve annak az időarányos részét.) Ha kell a pénzt az ősszel, akkor válassz diszkontkincstárjegyet 13,28%-os éves kamattal, októberi lejárattal, ha egyébként is meghosszabbítanád a befektetést, akkor hétéves prémium állampapírt.

(Ja igen, nem tudom, miért és kinek éri meg az alacsonyabb kamatú, rövidebb futamidejű (hét év helyett öt év) prémium állampapír, amikor az évi 0,75%-kal kevesebbet kamatozik. Szerintem nincs olyan időpillanat, amikor jobban járnál vele, ha marad az 1%-os visszaváltási díj. S ha már szóba került: az 1%-os visszaváltási díj nincs kőbe vésve, volt ez már 2% is és bármikor változhat, de sok éve nem változott.)

A 2023/I is pocsékul kamatozik, azonban március 22-én le is fog járni. Ha most átváltod, buksz 1%-ot a váltáson és cserébe nyersz kicsit több, mint másfél százalékot a magasabb kamaton.

A 2024/I szintén pocsékul kamatozik, de február 21-én már fordul is. Ezt akkor érdemes bántani, ha hosszabbítani akarod a futamidőt és nem vagy benne biztos, hogy 2024-ben tudsz-e majd prémium állampapírt venni.

A 2024/P Bónusz Állampapír, az egyéves diszkontkincstárjegy plusz 2,75% kamatot fizet, április 24-én fordul. Ha ma lenne a fordulónapja, akkor a hátralévő egy évre 16,11% kamatot fizetne. (Még nem tudjuk, hogy a fordulónap előtti negyedik napon mennyi lesz az egyéves diszkontkincstárjegy kamata.)

A 2024/O szintén Bónusz Állampapír, hasonló kamatfelárral, szintén április 24-én fordul.

A 2024/N is Bónusz Állampapír, a kamatfelár 2,5%, augusztus 26-án fog fordulni.

Figyelem, nagyon fontos!!!! Ezek mind 2019 júniusa előtt kibocsátott állampapírok, vagyis kamatadót is kell rájuk fizetni. Ha nem TBSZ számlán vannak, akkor a várható kamatot szorozd meg 0,85-tel. Ha lecseréled őket, az új állampapírok már kamatadómentesek lesznek.

A többi állampapír aktuális kamatát, lejáratát és egyéb adatait itt fogod megtalálni.

A visszaváltás nem egy nagy mutatvány, akár mobiltelefonról is meg tudod csinálni, ha van mobilkincstár vagy webkincstár hozzáférésed.

Share

108 hozzászólás

 • Glad
  Ez a cikk hiánypótló, köszi!
 • Andor
  Miklós, ha lehet, akkor itt hagynám ezt a cikket az idő előtti díj kapcsán, mert sokaknak segített már, több kérdésre válaszol egyszerre: allampapirkalkulator.hu/hirek/mennyi-egy-allampapir-ido-elotti-eladasi-dija-es-ez-valtozhat-e-44
 • kissbéla
  Kedves Miklós, nagyon szépen köszönöm a részletes választ az előző bejegyzés komment szekciójába “beleOFFolt” kérdésemre.
 • beetle
  Köszönjük az összefoglalót. Arra lennék kíváncsi, hogy ha rosszul állunk devizatartalékokkal, miért nem bocsátanak ki vonzóbb eurós állampapírt? Ott amúgy is az eurozóna inflációja az alap, ami jóval alacsonyabb, mint a magyar.

  Egyébként meglepődtem most az EUR árfolyamon.

 • Tibike
  Sziasztok!

  Lehet valamit rosszul értek. Van mondjuk 4M 2023J, ami szeptemberbe kifizetne 275e Ft körül. Ha ezt én most eladom, az1% mellet bukom ezt a 275e-t is. Veszek belőle valamit ami mondjuk 15%-t kamatozik, akkor az kamatozik 8 hónap alatt cirka 400e-t. Ilyenkor a haszon az lényegébe annyi, hogy a 400e-275e-40e=85e forint?

 • Cartman
  Lehet noob kérdés, de az online regisztrációt követően küldtek pár szerződést, ezeket vissza kellene küldeni aláírva vagy csak tájékoztatóként küldték? A doksikban nem írják, hogy vissza kéne juttatni őket aláírva a részükre.
 • gaborr
  baromi sok usd állampapírt bocsátottak ki (4,25 milliárd dollár értékben) ebben a hónapban.

  Sokan meglepődnek a mostani euró árfolyamon, pedig 18%-ot fizet a forint az eurhuf swap-ért, tehát rengeteg spekuláns shortolja az eurót a forint ellenében, míg fennmarad ez a kamat szerintem tovább fog erősödni, nem lepődnék még 370-en sem.

 • KoRi
  Helló!

  Átváltottam az összes korábbi papíromat, a kérdés, hogy a 2029/J-t már ugye nem érdemes átváltani?
  Az március 21-ig még 11%-os, azon már nem lehet nyerni a visszaváltás bukó +új papír plusz kamat között.
  No még kicsit reménykedem, hogy azért időn belül esni fog az infla, és akkor jobb lesz a picit későbbi forduló, bár talán nem szignifikáns.

 • Zsolt
  TBSZ-es eshetőségről tudnál még írni? Sajnos nekünk is van TBSZ-en állampapír. Ha ott visszaváltjuk akkor mi történik? Mármint tudom, hogy vehetünk rajta újra papírt a TBSZ-en, de maga a számla is nemsokára lejár. Ilyenkor mi van? Régebben mintha olyat olvastam volna, hogy a nem kamatadós papírok is kamatadósak lesznek miatta.

  Szóval,
  1, Ha visszaváltom a TBSZ-en lévő papírokat akkor a TBSZ megmarad?
  2, Érdemes visszaváltani a TBSZ-en lévő papírokat és a TBSZ-en venni új már kamatadómentes papírt? Nem akarunk TBSZ-t hosszabbítgatni.
  3, Attól még, hogy visszaváltom a papírt nem lesz kamatadója hisz TBSZ-en van, ugye?
  4, Ha emiatt kamatadó merül fel azt intézi a kincstár magától vagy nekünk kell vele foglalkozni? Mit kell vele csinálni?

  Köszönöm!

 • emergency fund
  Pár éve még a MÁP+ volt a legjobb vésztartalék tartására. Jól értem hogy mostmár a PMÁP jobb erre a célra? (az 1%-os díj ellenére is?) vagy pedig meg a bankbetét van ugye
 • Ivan Olsen
  Igazad van, az EUR árfolyam rendkívül örvendetes. Erről miért nem volt hír?
  Ami az Állampapír Plusz illeti, ha valaki a könnyű feltörhetőség miatt abban tartotta a “bármikor kellhet” pénzét, annak érdemes lehet megfontolni a Cetelemet, ahol lekötetlenül 9% jár. Persze ki tudja meddig.
 • Belavoltam
  Mi a helyzet a PEMAP-pal?
 • Kicsi a világ
  #Tibike

  Lényegében jól érted, csak nem teljesen pontosak a számaid.
  “az1% mellet bukom ezt a 275e-t is”
  Nem bukod a 275-öt, csak az időarányos részét. (amúgy is csak 260-at fog kamatozni)
  Felhalmazott kamat a mai napon 2,1014%.
  4M-ból -40ezer a visszaváltási bünti, és kapsz 84.056Ft kamatot.

  Pl átrakod az egészet aug 23-i lejáratú DKJ-ba, annak árfolyama most 92,6677% (szeptemberi lejárat pont nincs, csak aug vagy okt)
  Akkor 364ezer forintot kapsz belőle aug 23-án.
  Ez több, mitha megvárod a 2023/J lejáratot és felveszed a 260ezer kamatot.

  Ha idén ki akarod venni ezt a pénzt, akkor 100ezret pluszba tudsz most mókolni, és mondjuk 10 percet áldoztál rá az életedből. Miért ne?

  Ha meg nem kell idén a pénz, akkor teheted a 7 éves PMÁP-ba 16%-ért, de az csak jövőre fog először kamatot fizetni.

 • Takács Bálint
  Off:

  Mi történt a HUF-fal? Uniós pénzek sehol, infláció vágtat, befektetési kategória negatívba kerültünk, közben a forint meg kilőtt.

 • Doubter
  Én egyébként simán számítok arra, hogy növelni fogják a visszaváltási díjat, vagy be is tiltják az idő előtti visszaváltást. Nagyon kong az államkassza. Persze nem akarok senkit pánikoltatni, de érdemes ezt is észben tartani likviditás szempontból.
 • csizkek
  Nagy koszonet!! Epp most akarom optimalizalni a kincstarnal a “portfoliot”:)
  Ez most nagy segitseg!
 • Géza
  2024/K -t /pmáp/ vásároltam 2022 januárjában. Kamatfizetés Dec. 20 volt. Ezzel mi a helyzet, érdemes visszaváltani?
 • imy1105
  Szerintem nem véletlenül hozták be anno a lakossagi allampapirokat, pont ez volt az egyik cél, hogy ne intezmenyi befektetok vásárolják fel a papirokat, hanem az emberek, akik nem figyelik, hogy mennyit buknak rajta. Egy intezmenyi befekteto mindig a jobb hozamok fele viszi az teljes keszletet, míg egy decentralizaltabb lakossagi portfólió kevésbé rugalmas. Most pedig szépen, jo olcson finanszírozza az allam magát, a lakossag pénzéből. Ez már legalabb tripla adózás, szerencsere vegre a butabb fele finanszirozza, nem ugy, mint a hitelkamat arstopot… 🙂
 • M. Tamás
  Kedves Miklós!

  Egy dolgot nem értek: a visszaváltási díj az új sorozattól számítva változhat, vagy akármikor, “visszamenőlegesen” a régi sorozatokra is?

  Az értékpapír lényege, hogy egy adott sorozatot azonos feltételekkel bocsájthatnak ki, ezt utólag nem lehet megváltozatni, csak új sorozatot tud max az ÁKK kibocsájtani (épp ettől vonzó “benne ülni” egy magas kamatozású papírban olyankor, amikor már rég nem indokolná azt a külső környezet).

  De mi van a visszaváltási jutalékkal?
  Ezt egyik napról a másikra, azonnali hatállyal be lehet vezetni, hogy “mai naptól a visszaváltási jutalék 80%” ?

  Gondolom kitaláltátok, miért kérdem: mekkora a kockázata annak, hogy holnaptól bejelentik, aki idő előtt hozzá akar jutni, az irgalmatlan visszaváltási jutalékot fizet a bentlévő pénzére?

  Ha csak új sorozatokra érvényes ez, akkor nem annyira gáz, de ha meglévőkre is, akkor eléggé…

 • Egyszerű honpolgár
  Köszöntem az összefoglalót!
  Annyival egészíteném ki, hogy a rossz kamatozás ellenére azért vannak benne még sokan a MÁP+-ban, mert az kamatfizetéskor újra “befektetődik”, azzal nem kell foglalkozni (lustaság) és fixálva van kamatfordulós 100%-os visszaváltás is (ami meg nem elhanyagolható).
 • Zola
  Köszönöm a cikket, aktuális kérdésre kaptam választ!
 • rozoga

  Igen, rosszul érted. A kamat időarányos részét nem veszíted el.
  Vagyis:
  Ha van TBSZ-ed, akkor a 2023/J lejáratkor 4M+260k=4.260.000 Ft-ot érne (6,5%kamat).
  Ha ma eladod, 101,1014%-ot kapsz (99% + 2,1012%) = 4.044.056 Ft.
  Ha ezért veszel 15%-os papírt, ami szintén akkor jár le, akkor az 8 hónap múlva 404.405 Ft-ot kamatozik, tehát lesz 4.448.461 Ft-od.
  Az átváltással a hasznod kb 188k HUF.
  Ha nincs TBSZ-ed, akkor a kamatok után 15%-ot adózol, valamivel kevesebb lesz a hasznod.
 • csizkek
  “Ha ezt én most eladom, az1% mellet bukom ezt a 275e-t is.”

  HA eladod akkor a kapott osszeg Nevertek-1% + a 275k aranyos resze a 2022 Sept es az eladas kozott.
  Utana veszel a 2030/I-bol es az a vasarlastol ketyeg 16%-on elso evben.

 • Burkus
  Sziasztok! Mit gondoltok érdemes az alig 1 hónapja vásárolt PMAP 2029/J-t most eladni és 2030/I-re cserélni??
 • Indexkövető
  A 2029/J-t érdemes tartani, emellett az idén októberben lejáró DKJ amelyet 3 hónapja tartok már? A Bubor követőt még érdemes tartani 1-2 évig?
 • Toto
  Azért van létjogosultága a rövidebb PMÁP -nak ahogy te is írod Miklós ezekkel a papírokkal futod annak a kockázatát hogy az 1% -ot felemelhetik bármennyire, így bennt ragadva a futamidő végéig. (ezért van a 0.75% prémium felár)

  Vagy megfordítva a dolgot a MÁP+ azért ilyen “drága” tartani más papírhoz képest mert ennyi az ára annak hogy szerződésben foglalt opciom van arra hogy előre meghatározott időontokban kiszálhatok adott kamatperiodusra vetítve 100% -on vele a futamidő elött.

 • Sguri
  A szerződés aláírásához egyszer személyesen be kell menni, hogy azonosítsanak. (ha a MÁK államkincstárról van szó)
 • Tímea
  Lenne egy kérdésem:
  A 6 éves prémium magyar állampapír kamatfordulója mikor van? Pontosabban a 2029/I és a 2029/J-nek. Mert én láttam a kincstári mobil alkalmazásban, hogy január 21.-t írt, de azóta is 11,75 %-on ír ki kamatozásként. Akkor most ez nem kellett volna változzon 14+1,5%-ra?
 • Kicsi a világ
  M. Tamás
  “Egy dolgot nem értek: a visszaváltási díj az új sorozattól számítva változhat, vagy akármikor, “visszamenőlegesen” a régi sorozatokra is?”

  Egyedül a MÁP+nál van igazi visszaváltási díj. A többi papírnál jófejségből van kincstári árfolyamjegyzés. Azaz tiszta jófejségből futamidő alatt 99%-os névértéken megveszi tőled az államkincstár a papírt. Ha ez nem lenne csak a másodpiacon tudnád eladni az épp aktuális áron. Vagy tartod futamidő végéig.
  Mivel ez nem szerződésben garantált, csak egy “ajándék” a kincstártól, így elvben bármikor mondhatja, hogy mostantól nem veszi meg.
  Én ezt nem tartom valószínűnek, mert akkor holnaptól a lakosság 4x meggondolja, hogy merjen-e állampapírt venni. Ha minden évben el akar adni az adósságkezelő több ezer milliárdnyi papírt ez nagyon veszélyes játék lenne.
  De volt ez a múltban 2%. így bármikor lehet újra.

 • promontor
  Hát, nem tudom az Államkincstár mennyire lesz hálás ezért a posztért, de én az vagyok… 😉

  Amit hozzátennék: én most végignéztem a fentiek szerint a portfóliómat és találtam pár olyan PMÁP-ot, amit nem csak az ezévi kamatnyereség miatt érdemes átváltani (persze azért is), hanem a kamatprémiumért is.

  Pl. a 2026/I csak 1,25% kamatprémiumot ad, a 2025/J is csak 1,4%-ot…

 • Chef
  kérdés mi van a nyilvános ajánlattételben erről. Ha jól tudom csak a MÁP+ volt/van garancia a visszaváltásra. Többinél nincsen semmi, annyiért veszik vissza amennyiért akarják, ami most 1 %, de holnap lehet 80% is. Kérdés utána mennyire lennének népszerűek ezek a termékek…
 • Agent
  Több helyen hallottam, hogy lesz új eurós prémium állampapír, nem csak a mostani ami augusztusban fordul értelmezhető kamatba. Tud bárki infót?
 • Gabi
  Köszi az útmutatást!!!Hiánypótló
 • Bélus

  1: Igen, a TBSZ megmarad, azon szabadon lehet eladni és venni. Csak kivenni nem tudsz belőle, feltörés nélkül.
  2: Az attól függ, hogy melyiket melyikre. Attól még, hogy a TBSZ megszűnése után a kamatadós papírból lejön a kamat, még nem biztos, hogy többet fog adni mint egy másik, nem kamatadós papír.
  3: Nem kéne, hogy legyen, de jó kérdés, hogyan menedzselik. Vajon rögzítik maguknak az eladási dátumot és ha megszünteted a TBSZ-t idő előtt, akkor levonják utólag? Elképzelhető.
  4: Ha nem törsz fel TBSZ-t, mindent intéz a kincstár.
 • Al
  Sziasztok, 2025/I m van, erdemes lecserélni?
  Nem látom, most febr 20-i fordulás utan milyen kamata lesz. Vagy mikor es mennyire változik a kamata.
  Mevfontolnék egy rovid, kozepes, meg hosszabb távútis. Magas kamattal a rovidebb tavút, koszi a kockazatra figyelmeztetést!
 • Bélus

  Nem feltétlenül jobb vésztartaléknak. Csak akkor, ha az eladáskor több kamatot felhalmoz, mint a büntije+a MÁP elvesztett kamata. Hiszen ha pár hónapon belül eladod, az bukó, hosszabb távon meg az a kockázata, hogy nem 1% lesz a visszaváltási jutalék… Diverzifikálni kell ezt is: MÁP+, DKJ, PMÁP kombinációjával. Vagy most eurót váltani (és nem mindből venni PEMÁP-ot). Aztán ebből is lehet később vésztartalék (mivel a tendencia hosszú távon gyengülő forint, így jól is kijöhet), vagy aki még negatív tőzsdei folyamatokra számít, az majd befektetheti később.
 • Szabolcs
  Sguri
  2023-01-25 at 11:45
  A szerződés aláírásához egyszer személyesen be kell menni, hogy azonosítsanak. (ha a MÁK államkincstárról van szó)

  Biztos vagy benne? Próbáltad már?
  Szerintem tévedsz.

 • kavics

  A visszaváltási jutalék bármikor megváltozhat bármelyik sorozatra, nem véletlen nincsen benne a konkrét értéke a nyilvános ajánlattételben.
  Ugyanakkor játsszuk végig gondolatkísérletként, amit felvetettél. Tegyük fel, hogy bejelentik, hogy mától 80% a visszavásárláskori jutalék. A potenciális befektetők meglátják, hogy ebből a papírból nem lehet kiszállni egyáltalán. Senki nem veszi meg onnantól kezdve, de a többi, immáron ijesztővé vált sorozatot sem. Ha pedig nem veszik meg, akkor abból az államadósságot sem tudják továbbfinanszírozni, így igen hamar bedőlne az állam ettől az ötlettől. Mert a 80%-os levonásnál ez lenne az utolsó nap, hogy bármilyen állampapírt eladtak.

  Ha megtudnád, hogy mindenki mással hirtelen ki***tek és 80% levonással tudsz kiszállni belőle, te befektetnél ebbe? És ha 20% lenne ez a jutalék? Vagy ha 10%? Na, ezért szokott ez 1-2% lenni és nem több!

 • Szabolcs
  “Takács Bálint
  2023-01-25 at 10:07
  Off:
  Mi történt a HUF-fal? Uniós pénzek sehol, infláció vágtat, befektetési kategória negatívba kerültünk, közben a forint meg kilőtt.”

  1. Azt nem tudom, miből gondolod, hogy nem jött be eus pénz. Jött, nem is kevés. A 2021-27-programra nem jött elszámolás alapján, de az előleg arra is beérkezett. De egyik sem igazán tényező az árfolyamban, csak mérsékelten számít szerintem.
  2. a fő probléma a fizetési mérleg, és ott az energiaárakkal voltunk/vagyunk meglőve. A gáz nagyon sokkal olcsóbb lett pár hónap alatt, ezt látod főleg amúgy, javulhat a fizetési mérleg, és ezt árazzák.
  3. qrva sok a kamat, amit adunk (18%).

  Én tavaly év végén vártam erősödést 290-295 közé (írtam is itt vmelyik cikk alá), az nem jött be, csúsztunk 3-4 hetet 🙂
  Ettől még ezer sebből vérzik a gazdaság/ország. A politikát meg hagyjuk is 🙁

 • Bandi

  Habár már többen is válaszoltak, de akkor legyen még egy:
  Ha meg akarod tudni, hogy pontosan mennyit is kapsz érte akkor megnézed a

  allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/jelenleg_forgalmazott_allampapirok_arfolyamai__kamatai_ oldalon a
  “Változó kamatozású állampapírok” alatt a legfrisebb bejegyzést.

  A letöltött PDF-ben, a 2023/J sorban jelenleg a “Vételi bruttó árfolyam”-nál 101.1548 szerepel.
  Vagyis ha most adod el akkor minden 100 forint névérték után ennyi pénzt kapsz készhez felhalmozott kamatostul mindenestül.
  Ebben minden benne van, kivéve az esetlegesen fizetendő adó.

  A “Vételi nettó árfolyam”, és “Felhalmozott kamat” oszlopok, csak tájékoztató jelleggel szerepelnek. De látszik belőlük, hogy ahogy fent írták, ez az ár úgy jön ki, hogy megkapod a teljes felhalmozott kamatot és a névértékből pedig levonnak 1-%ot.

 • Zoli85
  Pemápra van vmi tipp? Pàr ezer euro àll bankban, èrdemes ilyen kis (2,75) kamatra berakni?
 • Gergő
  Ebben biztos vagy? Én úgy tudom, hogy ez már változott, és egyszer sem kell bemenni, ha Ügyfélkapuval nyitod.
 • Janivagyok

  bármikor változtathatnak és az vonatkozni fog a meglévő papírjaidra is. Ez a rizikófaktor benne.

 • Bandi

  A kérdés jogos. De a válasz az, hogy NINCS VISSZAVÁLTÁSI DÍJ! Visszaváltási árfolyam van, ha az államkincstár úgy dönt.
  Vagyis (a MÁP+) kivételével az államkincstár neked azt igéri, hogy ha most megveszed akkor évente X% fix vagy változó kamatot fizet és Y év után a teljes névértéken visszavásárolja.

  Sem a korábbi, sem a későbbi papírokra nincs semmilyen igéret, hogy lejárat előtt akármennyiért is vissza fogja venni. A MÁP+ volt a kivétel, ott igéretet tettek arra, hogy minden kamatfizetés után egy hétig névértéken visszaveszik.

  Békeidőben egyébként vissza is fogják venni, mivel az államkincstár érdeke, hogy a papír vonzó legyen, aminek része a visszaválthatóság. De ha eljön egy olyan idő amikor mindenki szabadulni akar a papírjaitól és az állam csak nagyon drágán tudná magát finanszírozni akkor számíthatsz rá, hogy ha vissza is veszi akkor nagyon alacsony árfolyamon.

 • Bandi
  Az átforgatáshoz egy fontos kérdés:
  Nem lakossági állampapíroknál velem korábban előfordult, hogy szép volt a kamat csak éppen nem volt olyan papír eladó. Egyszerűen csak kifogyott.
  Ilyen előfordulhat lakossági papírokkal is?

  Ugyanis az, hogy kifogyott csak azután derül ki, hogy rányomsz a vétel gombra.
  Nagy vidáman eladod a rosszul kamatozó papírt, buksz 1%-ot. Sebaj, hiszen annyival többet kamatozik a másik, hogy megéri. Amikor meg meg akarnád venni akkor derül ki, hogy ott maradtál 2 szék között a pad alatt.

 • mamma
  Még tavaly lecseréltem a pluszos papírokat. Akkor még nem volt bónusz sem, úgyhogy sima állampapírra. Most egy kicsit izgulok, hogy igaz hogy jól kamatozik most negyedévente, de nem volt a legszerencsésebb húzás. Szerencsére nem volt túl sok pluszos papír mert már eleve nem tetszett, hogy nem inflációkövető. Aztán megjelent a bónusz majd a 27j, úgyhogy szép lassan szinte mindet átcseréltem. Egyedül két kisebb összeget hagytam meg (27I, 24I), ezek hamarosan fordulnak, addig meg nem bukunk rajta sokat. De szerintem sok idősebb befektető (bár én is már 70 vagyok) aki nem is online intézi a pénzügyeit az nincs tisztában azzal, hogy bár kényelmes ott hagyni a pénzt ahol van de ez neki milliókba is fájhat.
 • Stiel
  ehhez jövőbe kéne látni (azt, hogy mikor fog esni az infláció a kamatfordulókhoz képest), de várhatóan kicsi lesz az eltérés a két lehetőség között. Én nem piszkálnám.
 • Bandi

  Általában, ha a minimális kockázatra mész akkor érdemes az értékpapír lejáratát akkorra időzíteni amikor amúgy is ki akarod venni a pénzed. Akkor előre tudod, hogy mekkora összegre számíthatsz, és, hogy adott árfolyamon visszaváltják.

  Ha a piaci folyamatokra akarsz spekulálni akkor érdemes ettől eltérni. De akkor már érteni kell, hogy mit csinálsz, és, hogy milyen kockázatot vállalsz ezzel.

 • BBalázs

  Biztos be kell menni? Én már egy éve regisztráltam webkincstár+mobilkincstárra. Azóta használom is, beutalás, kiutalás megy rendesen.

 • QTT
  Én is gondolkoztam, hogy a régebbi PMÁP állományomat inkább átváltom az újakra teljes egészében.
  A teljes állampapír portfólióm összegére biztosan nem lesz szükségem az elkövetkezendő években, azonban egy részére úgy tekintek, hogy legyen könnyen hozzáférhető. Lehet, hogy szükség lesz rá.

  Amennyiben átváltom 7 éves papírokra és mondjuk 2 év múlva megemelik a visszaváltás költségét, akkor az baj.

  Viszont van DKJ is, direkt úgy, hogy pár havonta mindig járjon le egy adag. Szóval ha a jelenlegi pmápok az új papírokba mennének, akkor egy esetleges díjemelkedés esetén még mindig ott van a DKJ. Viszont teljesen likvid nem lesz, ha mondjuk 1 héten belül kellene a pénz, de a legközelebbi DKJ 1.5 hónap múlva jár le.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.