Újabb támogatott hitel vállalkozásoknak

Mai hír, hogy a kormány újabb, összesen 700 milliárd forintnyi támogatott hitelt jelentett be a cégeknek, mérettől függetlenül, maximum végig fix 6%-os forint és 2,5%-os euró kamat mellett.

A pénzt első olvasatban bármire lehet majd használni, akár a lejáró, korábbi kedvezményes hitelek kiváltására is.

A kormány megint szembe megy az MNB-vel. Az MNB 18%-ra emelte a kvázi alapkamatot, miután a forint árfolyama gyakorlatilag összeomlott és az infláció az Unió egyik legmagasabbja (most pedig már a legmagasabbja) lett.

Ezt a kényszerű kamatemelést a kormány újabb és újabb alacsony kamatozású hitelek kibocsátásával igyekszik semmissé tenni, már háromezer milliárd forintnál jár a mindenféle, a kormány, vagyis hát az adófizetők által támogatott vállalkozási hitelek összessége.

(Ha átlagosan tíz százalékponttal nagyobb a kormány forrásköltsége, mint amennyit ő kap kamatot a vállalkozásoktól, akkor évi 300 milliárd forintba kerül ez az adófizetőknek. Még egyszer: évente. A nagyságrend érzékeltetéséhez, évi 270 milliárd forintba kerülne a tanárok 20%-os fizetésemelése.)

Persze nemes cél a gazdasági társaságok támogatása, de inkább a pénzügyi mutatókat kellene gatyába rázni, megegyezni az Unióval, kivezetni az inflációt gerjesztő kádári árstopokat és akkor azonnal hatalmasat lehetne csökkenteni a forint alapkamatán. Ezzel meg is oldottuk volna a problémát, a gyökereinél kezelve a bajt.

De megint inkább a rossz utat választjuk, ami semmit nem old meg, de legalább rengeteg pénzbe fog kerülni a további években, még jó sokáig.

Ennek ellenére, ha vállalkozásod van, várd meg, amíg kijönnek a részletek. Az új program neve Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogram.

Share

75 hozzászólás

 • graphite
  De most komolyan, nem kellene beszélni erről valakivel?

  Az, hogy semmi másról nem tudsz hozzászólást írni, csak téged hogy megszívattak ezelőtt legalább 15 évvel a devizahitellel a “luxusbankárok”, az egy kicsit már-már ijesztő.

  Mostantól csináljuk azt, hogy minden hozzászólásodat, amiben devizahitel vagy bank szó szerepel, azt kitörlöm.

  Kíváncsi vagyok, marad-e akár csak egy is ezeken kívül.

 • Csinolina
  Próbálnám követni a kamatszinteket, de már annyi van, hogy kihívás szinte egy mondatban felsorolni..
 • p
  Az megoldhato egyenivel hogy felveszem es berakom pmapba? Szivesen kihasznalnam ezt a lehetoseget
 • Psmith
  Sajnos nekem errol rogton az az elso gondolatom, hogy ez megint elsosorban a barati cegek tamogatasarol szol, hasonloan ahhoz, amit a korabbi kedvezmenyes hitelek, MNB kotvenyprogram eseteben is lattunk. Tehat itt (szerintem) nem az tortenik, hogy egy nem kelloen atgondolt strategiat valasztottak esetleg nagyobb kockazatot vallalnak annak erdekeben, hogy hatha igy majd jobban felporog a gdp es akkor azt majd visszaforgatjak stb. hanem egyszeruen taplalni kell a klienturat, amikor az egyeb forrasok elapadtak.
 • Mankel
  röviden nem. Hosszan igen ha kitermeled a válalkozásból
 • nincs igazság
  A tanárok 20 %-os béremelésének 270 milliárdos plusz kiadása adókkal együtt vagy adók nélkül? Mert ha adókkal együtt, akkor nem 270-be kerül az államnak, hanem kb csak 150 milliárdba.
 • graphite
  @kiszamolo: szerintem nem is volt devizahitel a hozzászólásomban 🙂

  Ebben is van… 🙂

 • Karl
  Szuper!
  Még gyengébb forintot minden magyarnak!
  Kinek mit intézett a kormánya.
  Brutál sok pénzbe kerül már így is az adófizetőknek mindez.
  Egyébként ezt nem a piacon életképtelen sleppnek találhatták inkább ki?
 • SpecificOcean
  Lehet, hogy szimplan nem ertenek a kozgazdasaghoz de az is, hogy NER cegek vennek fel a hitel jelentos reszet.
  Kivancsin vagyok a nagykutyak valojaban mit gondolnak ilyenkor.
 • TT
  Azért az érdekes, hogy a korábbi még kedvezményesebb hitelek visszafizetésére is lehet használni. Ezek szerint a támogatott vállalkozások még azokat sem tudják visszafizetni önerőből, de azért kapnak újabb hitelt?
  Hasznosan elköltött pénz ez is, amitől tovább nő a luxusautók inflációja.
 • majomka
  Teoretikusan, kérdés: mi történik, ha felveszi XY Kft. a támogatott hitelt, majd mondjuk 0,5-1 év után felszámolódik? Vagy vannak a szokványos hitelbírálatnak megfelelően feltételek: legalább x éve működjön, kötelező minimális árbevétel/foglalkoztatott szám, stb.?
 • Oregon
  El nem tudom mondani mennyire nem értek egyet veled.

  Ha kiveszik a hitelt a kkv-ből, akkor a körbetartozás munkanélküliséget hozna magával.

 • Illye
  Miklós, miért csinálják ezt? Ha jól gondolom ezt most ugyanaz, mint ha nekem havi 18 FT-ot kéne adnom a hitelezőimnek minden hónapban és erre az elleintézkedésem az, hogy keresek egy bevételi forrást, ami havi 6 Ft-ot termel nekem. Tehát minden hónapbna -12 Ft-ban vagyok. Szóval még1x, miért csinálják ezt?
 • Nagy a baj
  Akkor most csinálok egy vállalkozást, felveszem 2.5% euro hitelt, lepapírozom számlákkal, beteszem bankba és profit? Ehh…
 • TT
  Találtam egy 2014-es Index cikket “Újraiparosítás: út a semmibe” címmel. Azóta 8 év telt el és még mindig itt tartunk?
  index.hu/gazdasag/defacto/2014/09/15/iparositas_ut_a_semmibe/
 • Kiszamolo
  Meg is kell nyerni azt a hitelpályázatot és nem biztos, hogy rád gondoltak, amikor a keretet meghatározták. 🙂
 • expect

  “Ha kiveszik a hitelt a kkv-ből, akkor a körbetartozás munkanélküliséget hozna magával.”
  Tehát azt szeretted volna mondani, hogy a kkv szektor egy része veszteséget termel, így kizárólag mesterségesen, a köz számára durván ráfizetéses hitelekkel lehet életben tartani?
  Kis játék a számokkal: ha kitolnák a munkanélküli támogatás idejét egy évre, felemelnék a kapható összeget és 100.000 ember elveszítené a munkáját, mert csődbe megy, akinek csődbe kéne mennie, az is kevesebbe kerülne, mint ennek a bullshit hitelnek a kamatterhe az adófizetők számára. Szóval akkor miért is jó ez nekünk?
 • Belavoltam
  Elso gondolatom az volt, hogy ez nem lenne szep toled. De aztan gondolkoztam, es belattam, ez a dilettans, luzer kormany a lejton lefele szaguldva ugyis elszab mindent, amihez hozzaer. Igy az egyen szempontjabol az a logikus hozzaallas, ha minden lehetseges fillert kifacsar ebbol a rendszerbol, ami torvenyesen lehetseges. Hogy az arat a vegen ugyis mi fizetjuk meg? Mindennek mi fizetjuk meg az arat.
 • Attecte
  hú ez a “rád gondolunk” milyen jól működött Magyarországon mindig is…
 • csizkek
  “Meg is kell nyerni azt a hitelpályázatot és nem biztos, hogy rád gondoltak, amikor a keretet meghatározták. ”
  Itt a lenyeg:)
  Kivancsi vagyok mire koltik.. Szokasos penzpumpa, vesznek belole occo Audit vagy epitenek egy “panziot”, ami csaladi haz lesz veletlenul. Budapesti iroda, ami veletlenul egy lakas a Gellerthegyen. Gyumolcsaszalo Mucsajfalvan, ahol se gyumolcs, se aszalo. Ezekbol a penzekbol szinte semmi megy vallalkozas fejlesztesre.
 • graphite
  Becsapós a cikk, a 2020-as osztrák GDP 477M(illió) USD volt, ennek a 18%-a 81 M USD, Románia GDP-je 284M. ennek a 25%-a 71M, tehát összegszerűen Ausztria iparosodottab, mint Románia, csak Romániában nincs fizető kereslet a szolgáltatásokra.

  (devizahitel)

 • gaborr
  10 éves BIRS ma éppen 7.74%, mire elérhető lesz ez a hitel addigra lehet hogy leesik akár 6%-ra is, hol itt a probléma? 🙂
  Lassan kiderül, hogy annyira nem is nagy támogatás ez. Jó lenne látni, hogy mennyibe kerül hasonló konstrukcióban a piaci hitel.
  persze mindenki tudja, hogy vagy korábbi NHPsek, Exim hitelesek kapják majd, vagy valaki megvásárolja a Dunaferrt?
 • kerdezo
  OFFTOPIC,
  elnezest. Erdeklodnek 3+3as felujitas masnak is csuszik, se visszajelzes hianypotlasra vagy elutasitas, pedig a 30 nap mar letelt.
 • Mankel
  na igen de a kivételhez leadózni is kell úgy meg már nem akkora bóni
 • RIDER
  “Nagy a baj
  2023-01-23 at 13:37
  Akkor most csinálok egy vállalkozást, felveszem 2.5% euro hitelt, lepapírozom számlákkal, beteszem bankba és profit? Ehh…”

  1: Hogyan “papírozod le” ? 🙂 Vagy ezt csak úgy mondod ? Hamis számlák, hamis árbevétel, hamis forgóeszközfinanszírozás ?
  2. Mibe teszed a 3,5 %- os EUR forrásodat ? 1,5 % – os bankbetétbe ? Ekkora résért nem hinném, hogy megérné pár éves REPHUN-t venni.

  Mert alig keresnél vele, és amúgy is valószínűleg elkap a NAV az 1. pontbeli “papírozgatás” miatt.

  Ezzel igazán nem lehet visszaélni, ha működöő a cég, vannak forgóeszközei, van árbevétele, és annak csak X százaléka erejéig kaphat keretet, akkor célt ér a program.

  A probléma a kormány és az MNB birkózásával van inkább. Ez se közelről, sem távolról nem néz ki igazán jól. Inkonzisztens. Bizalomromboló. Ha így feszülnek egymásnak, az így vagy úgy, de sokba kerül majd nekünk.

 • Zotya
  Jó, jó értem én, hogy ez a kormány szerinted csak szart csinál. De most vegyük ki az esetleges “baráti cégek” támogatását. (Mert ezt minden kormányra el lehet mondani!) Inkább nézzük meg azt, számold ki azt, ha tudod, hogy mennyit hozhat vissza mondjuk termelékenység növelésben.Vagy esetleg csak abban, hogy megmenti mondjuk tízezer ember munkáját.Én nem értek hozzá. Tehát csak kérdezem: oké,hogy a pedagógusoknak is emelni kellene a bérét. Persze mindenkinek. És ha mondjuk csak tételezzük fel hogy mondjuk 3 év múlva ennek a hitelnek köszönhetően nő 150 milliárddal a befizetett adó és mondjuk nem megy tönkre 500 cég és nem kell kifizetni 10 ezer embernek a munkanélküli támogatásokat és azok az emberek is adózni fognak addig is amíg dolgoznak. Tehát valóságban mennyibe is kerülhet ez az egész hitelezés hosszú távon?Lehet hogy többet hoz a konyhára, HOSSZÚTÁVON, mert ez a lényeg!

  Zotya, az ország pénzügyileg a szakadékban van. Nem viccből 18% az alapkamat, mint egy közép-ázsiai, lepukkant országban.

  Az élelmiszerinflációval VILÁGSZINTEN benne vagyunk az első tízben és máshol már csökken, nálunk még mindig nő az infláció.

  Államadósságot is meg lehet nézni és a költségvetési hiányt is. Mind tragédia.

  Éppen most rontottak minket BBB- ba. Ez azt jelenti, hogy ha úgy találják, hogy az ország mégiscsak hátra megy és nem előre, akkor néhány hónapon belül bóvli lesz a magyar államadósság és nagyon drágán, a mostaninál is többért lehet majd eladni.

  EZÉRT KELLETT A KAMATOT FELEMELNI.

  Az okokat kellene megszüntetni, nem még tovább rontani a helyzeten.

  Nem az a megoldás, hogy kicselezzük az MNB-t és az adófizetők pénztárcájának terhére úgy csinálunk, mintha minden rendben volna.

  Újabb százmilliárdos költséget vállal be úgy a költségvetés, hogy már most is pengeélen táncol és megszorítás megszorítás hátán van.

  Ez a török út, amikor a kormány megmondja, hogy mennyi legyen a kamat.

  Ha érdekel, mi a vége, csak nézd meg Törökországot. Ott is ezt játssza a kormány.

  Még a szlogen is ugyanez volt: túl magas a kamat, ami hátráltatja a gazdaságot. Legyen a kamat feleannyi és pont.

  (Egyébként igaz, hogy a gazdaságnak nem jó a magas kamat, de még egyszer: az okait kell megszüntetni, nem kicselezni kell.)

  Ja, és azért kellett volna anticiklikus gazdaságpolitikát folytatni az elmúlt évtizedben, hogy most, amikor segíteni kellene a gazdaságot, legyen rá pénz.

  De nincs.

  S miért igényelheti bármekkora cég a támogatott hitelt? Egy milliárdos multinak minek támogatott hitel? Majd kap az anyacégétől, ha kell neki.

  Kicsit tartok tőle, hogy már tudják, ki fogja kapni ezt is. (Lásd még Digi és Vodafone felvásárlása, valami csoda folytán pont találtak némi aprót, hogy kölcsönadják a 4ig-nek.)

 • A szállíto
  Mitől támogatott a 6%-os hitel amikor a múlt hónapban még kaptam 4,5% kereskedelmi hitelt a finanszírozómtól?
  (fixált kamatozású rövid lejáratú) Bár ez meghatározott célú eszközfinanszírozás (nem akármire), de ha valaki a béreket vagy a régebbi tartozásait hitelből finanszírozza az nem vállalkozó hanem szerencsejátékos az én szemszögemből.

  Remélem Miklós hogy az első olvasatod téves és nem akármire felhasználható lesz ez a forrás mert (tudom ezt nem szabadna mondani) megint lesz egy réteg (mint 15 éve) akiket majd meg kell menteni az adónkból 🙂
  Mivel arra sem lehet egy vállalkozást építeni hogy felveszek hitelt fix 6%-on és beteszem 14% változó kamatozású állampapírba 20+% infláció mellett. Persze ki lehet számolni hogy akár pluszba is végződhet a történet de én elég szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban.

 • Válaszoló
  Én is érintett vagyok, ezért rákérdeztem az ügyfélszolgálatnál: azt mondták karácsony előtt elkezdődött egy három hetes ügyintézési szünet, január 10-én indul újra. Ez időszak alatt a határidő felfüggesztésre került azaz ennyivel hosszabb ideig tart az elvben 30 nap.
 • Moltiszanti
  Igen, a környezetemben úgy kb. 8 embernek, van közöttük olyan is aki december 11.-en adta be.
  Nem tudom mi lehet az oka, talán az év vegi igazgatási szünet kavar be.
 • Csalodott1
  Már ne is haragudj ez egy szakmai blog, nem politikai. Ha politológus blogot keresek akkor arra megvannak a más, egyéb csatornák. Szerintem nem illik egy vállalkozói hitelbe belekeverni a tanárokat, EU-t, stb.
  Ez itt egy szakmai cikk (lett volna).
  Talán arról kéne itt írni, hogy mire fordítható, számítások, hogy jössz ki jobban, mit ad hozzá ez a nemzetgazdasághoz stb.
  Én utoljára olvastam itt bármit.

  Jaj, a csalódott. Szakmai blog. Anyám, ha elolvastad a cikket, kamatokról szól, állami támogatásokról, azoknak a költségéről az adófizetők zsebéből.

  Neked ezen mi a fe¤e a politika?

  Számítások hiányoznak?

  Éppen azt írtam, mennyibe kerül!!!!!!!!!!

  Éppen arról szól az egész cikk, hogy milyen hatása van az újabb államilag támogatott hiteleknek az ország pénzügyeire.

  Néhányan eljönnek ide, ingyen vagy fizetésért, nem is tudom mindig eldönteni, aztán eljátszák a hattyú halálát.

  Báncsák a kedvencüket vagy akitől a fizetésüket kapják és jó idekommentelik, hogy akkor ők többet nem jönnek, ijedjek meg.

  Mint a másik csalódott, aki az ukrán zászló miatt akadt ki, mint rendszeres olvasó és ő sem jön soha többet. Egy éve ott van…. Gondolom most kapta meg feladatba, hogy ma ide is kommenteljen.

 • Bal
  ezt a hitelt célra kapod, le kell dumálni a bankkal, hogy mi lesz belőle. Eleve olyan feltételei vannak, amivel egy kamu vállalkozás nem jut hozzá.

  kétféle kamat lesz: egy MNB-s kifelé a befektetőknek, hogy támogassa a forintot, egy alacsonyabb meg bentre, hogy támogassa a gazdaságot. Lehet, hogy ezt eleve így tervezték, és Mató csak eljátssza a sértődött függetlent a darabban, nem tudjuk.

  Ha viszont holnap kirúgják, és kinevezik helyette valamelyik jól idomított hörcsögöt, akkor a konfliktus valós volt. Akkor viszont itt Armageddon jön, de legalábbis Törökország. De nem látunk a kulisszák mögé. Az is lehet, hogy valós a vita, de félnek a következményektől, így Mató még marad.

  Az szomorúbb, hogy a kettős kamatot nem ők találták ki, és azt mondják, sosem volt jó vége. A külföldiek sem hülyék, hogy vegyék a forintot, miközben “benti használatra” ezerrel nyomtatják.

 • Gihi aster
  telex.hu/gazdasag/2023/01/24/elelmiszer-teszta-ar-barilla-olasz-import-draga
  Magyarország jobban teljesít
 • Kiszamolo
  A szállító, nem lehet még semmit tudni róla, ennyi volt az MTI hírében.

  A részletek majd valamikor, egyszer csak.

 • Sopánka
  3+3-ra (otthonfelújítási támogatás) mi is dec. 15. óta várunk, semmi visszajelzés. Múlt héten találkoztam egy ismerőssel, aki még december 6. körül adta be, neki se volt még semmi válasz. Öcsém még tavaly igényelte, tehát nem a kapuzárási pánikban, de neki is 36 nap volt a válasz, felszólítás hiánypótlásra. Igaz, onnan már néhány nap alatt megvolt a kifizetés is.
 • kissbéla
  Sziasztok, OFF-téma:

  van a MÁK-számlámon “Prémium Magyar Állampapír 2027/J” ill. “Diszkont Kincstárjegy D231018”.
  Az újabbak már több százalékkal magasabb a hozamuk, pl. PMÁP 2027/K, PMÁP 2030/I.

  Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e ill. érdemes-e ezeket (a birtokomban lévőket) átforgatni a webkincstárban a fenti újabbakba?

  Köszi előre is a válasz(oka)t!

 • Csinolina

  “@RIDER kétféle kamat lesz: egy MNB-s kifelé a befektetőknek, hogy támogassa a forintot, egy alacsonyabb meg bentre, hogy támogassa a gazdaságot. Lehet, hogy ezt eleve így tervezték, és Mató csak eljátssza a sértődött függetlent a darabban, nem tudjuk.”

  tehát mi állampolgárként viseljük a magas kamat terhét, ha hitelt szeretnénk, de ha befektetnénk, akkor nem jár meg a magas kamat… good job, Argentína szintű ilyen olyan kamat

 • Tamas
  Engem az érdekelne, hogy ez miben lesz más mint a jelenleg is elérhető Széchényi Hitel különböző lehetőségei?
  Ott jelenleg 5%-ra emelték a kamatot, a tavalyi 3.5%-ról.
 • G
  de igen, halljál tanárokról, EU-ról, meg ukrán háborúról, igenis, mindenhol, amíg a csövön kifér! Folyjon a csapból ez is, jöjjön ki a könyöködön és idegeskedj miatta. Legyen tele ezzel minden gondolatod, ugyanis mocskosul elbaszott országban élünk, slow motion nézetben robogunk a Pokolba és kötelességed nem csak tudni róla, hanem cselekedni is mindegyik témában.

  Azért jutottunk ide mert ti mindig csak elfordultatok és csak a “megfelelő csatornákon” akartatok hallani róla ahol csak az hangzott el ami kényelmes. Én is ilyen voltam, nem tagadom, meg is bántam – te mikor fogod?

 • Bal
  nem. “Belül”, azaz magyar állampolgároknak a hitel relatíve olcsó lesz. A (lakás)hiteleket már egy ideje nyomják le a támogatásokkal, ehhez most csatlakozik a gazdaság. Persze főleg a sajátjaik: ez a program is a koviddal érintetteknek jár, ami szálloda, ami NER.

  A hazai befektetéseket az államkincstárhoz irányítják, ahol még nem rossz a helyzet, még piaci szint felett van. Kérdés, meddig tartható fenn.

  A 18%-ot csak iszonyat rövid lejáratra lehet megkapni bankokon keresztül, akik az erre gyűlő külföldi spekulatív forró tőkét is kezelik. Piramisjátékot árulunk a külföldieknek: aki az elején csatlakozik, az kaszál a carry trade-en, közben támogatja az árfolyamot. Csak hát ez nem tarthat örökké, és ezt mindenki tudja.

  Az MNB és a kormány is olyan, mint egy izzadó szélhámos, aki közel áll a lebukáshoz, de még reménykedik a csodában, ezért egyre hajmeresztőbb manőverekbe kezd.

 • RIDER
  “kétféle kamat lesz: egy MNB-s kifelé a befektetőknek, hogy támogassa a forintot, egy alacsonyabb meg bentre, hogy támogassa a gazdaságot. Lehet, hogy ezt eleve így tervezték, és Mató csak eljátssza a sértődött függetlent a darabban, nem tudjuk.”

  Hosszú évek óta kettős kamatrendszer van, igaz a belső (lakossági) piacra szánt konstrukciók alapvetően jó, értelmes célt szolgáltak, és ezt a célt el is érték.
  Szó se róla, abban is van ráció, hogy ne külföldre áramoljon egy masszív kamatnyereség, de ezt valószínűleg nem egy betétmax. intézkedéssel kellene elérni. Olyan gazdaságpolitikai mix jön létre, és olyannyira nem világos, hogy ezeknek az eredője mi, hogy eljöhet az a pont, amikor egy külföldi sem bíbelődik a csomó kibogozásával, inkább elkerüli.

  Nem tudom mi a megoldás, ha földbe állt a forint hitelezés, a devzia meg kockázatos, akkor valóban túlzottan is lelasulhat a gazdaság.

 • Amg

  Átveszem tőled a 2027 J-t ha mégis úgydöntesz, hogy eladod.

 • NemFideszBirka
  – 2023-01-23 at 12:57

  Feltételezve, hogy igazad van és csak az olcsó hitelekből képes életben maradni a gazdaság. Szerinted mennyire jó ötlet egy ilyen rendszert életben tartani még több olcsó hitellel? Csak még nagyobbra fújják a lufit és amikor kipukkan, akkor annál nagyobbat fog szólni. Szóval még ha el is fogadjuk igaznak amit írsz, akkor sincs szerintem igazad.

 • NemFideszBirka
  – 2023-01-23 at 13:18

  Kevered a szezont a fazonnal. 😀 Ha nem csinálnák ezt, akkor Mészáros Lölőnek vagy a többi kegyeltnek ki kellene menni a piacra, ahol kapnának mondjuk 10%-os hitelt. Ha csinálják, akkor meg a kegyeltek kapnak 6%-os hitelt az államtól, az állam pedig majd kifizeti a kamatkülönbséget (a példámban épp 4%-ot), maximum majd kevesebbet költenek egészségügyre vagy bármi másra, a politikai kárt pedig elintézik egy kis sorosozással és brüsszelezéssel. Szóval az emberek majd állják a csókosok gazdagodását, miközben tapsolhatnak a kormánynak, amiért megint megvédte őket a gonosz prüsszeltől 😀

 • Oregon

  Nem. Ezt te mondtad.
 • .....
  @kiszamolo: Ez a hitel jó az országnak, most kell megragadni a piacvezetõ belsõ hatékonyságát. Ahhoz, hogy ezt lásd, professzionális módon kellene undefined a kvázi-projekt-szerû rendszereket.

  @Csalodott1: Megvagyok. Hová küldjem a számlaszámom?

  Irónia off: Mi lesz, ha ezek felfedezik a ChatGPD-t. 😀

 • .....
  Bocs, hogy trollkodok még egyet, de a ChatGPD-nek beadtam a következő prompt-ot.
  ____
  Adott az alábbi magyar nyelvű pénzügyi cikk:

  “[… teljes cikk szövege …]”

  Generálj hozzá valami troll hozzászólást, amiben ellentmondasz neki.
  ____

  A ChatGPD válasza: “Szánalmas, hogy a cikk írója csak a negatív oldalát látja a kormány új hitelprogramjának. Talán ő is elfelejtette, hogy a gazdaságunk jelenleg nehéz helyzetben van, és a cégeknek szükségük van támogatásra ahhoz, hogy túléljék ezt az időszakot. Az MNB kamatemelése sem oldja meg a problémát, csak még nehezebbé teszi a helyzetet. Az új program pedig segít a cégeknek, hogy újra beindulhasson a gazdaság, ami végül mindannyiunknak jót fog tenni.”

  Szóval szerintem már megtalálták a fizetett trollok is. 😀

 • Lui
  Mitől erősödik ennyire a HUF az EURral szemben?
 • GZ
  Őszintén szólva ezen most elgondolkodtam…
  Akinek van tapasztalata az ilyen hitelek megpályázásával, röviden fel tudná vázolni nekem, hogyan történik ez a folyamat?

  Szabadúszó kreatív “kisiparos” vagyok és mostanában terveztem laptopot cserélni. Mivel videóvágással (is) foglalkozom, így csak erősebb és hordozható gépek jönnek számításba. Bár nagyon nem szeretem az Apple termékeit (különösen az árcédulájukat, meg a MacOS sem a barátom), de most elég sok minden szólna egy új MacBook Pro mellett: erős CPU+GPU, alacsony fogyasztás és hőtermelés, utóbbinak nyáron lenne jelentősége, mert nem akarok klímát is felszereltetni.
  Viszont ezeket a gépeket horror áron mérik, egy nekem való konfig kb. másfél milla.
  Érdemes lenne egy ilyen gépre pályázni? Mekkora esély lenne a sikerre? Vagy ilyen kis tételekkel nem is foglalkoznak? 🙂
  Az erre szánt pénzt meg inkább betenném valami állampapírba 🙂

 • tumpara
  Lui: monetáris szigorítást jelentett be a jegybank (amit majd persze a kormány ellensúlyoz majd, de azzal ma nem foglalkozunk), és tartósan marad a 18%-os napi kamat a külföldieknek. Jó üzlet nekik na, persze, hogy veszik a forint. Mi meg fizethetjük. Rövid távon nagy mentés, hosszú távon biztos öngól.
 • Kiszamolo
  …., én is ráküldtem az AI-t a cikkre, és kértem, hogy írjon ellenkező hozzászólást.

  Ezt írta:

  “Az új hitelprogram egy remek lehetőség a vállalkozások számára, hogy finanszírozáshoz jussanak, és segítséget kapjanak a gazdasági nehézségekkel küzdő időszakban. A kormány célja, hogy segítsen a vállalkozásoknak a gazdasági fellendülés elérésében, és az alacsony kamatú hitelprogramok a legjobb eszköz ennek elérésére. Az MNB kamatának növelése az infláció csökkentése érdekében természetes és szükséges lépés, de ez nem jelenti azt, hogy a vállalkozások ne kaphassanak segítséget.”

  Mindezt magyarul, egy magyar cikkről. Megértette, hogy a kormány finanszírozza, hogy alacsonyabb a kamat, hogy a vállalkozások támogatására találták ki és hogy szembe megy az MNB kamatemelésével és így tovább.

  Kicsit félelmetes. 🙂

  (Persze ki lehet szúrni a hibákat: hitelprogramok után egyes szám használata, nincs olyan, hogy az MNB kamata, de akkor is, magyarul írta és okosan válaszolt. Bőven az átlagkommentelő szintje felett, ideértve a szövegértést is.)