Kötvények árai: nettó árfolyam, bruttó árfolyam, lejáratig tartó hozam

Brigi kért segítséget, mert nem tud eligazodni az államkincstár táblázatán: nettó árfolyam, bruttó árfolyam, mindezt megfejelve eladási és vételi bruttó árfolyam, felhalmozott kamat és a többiek.

Nos, a kötvénynek van egy névértéke, amit visszakapsz, amikor lejár a kötvény. Legtöbb esetben a kezdeti eladási ár megegyezik a névértékkel, vagyis annyiért veszed, amennyi “rá van írva”, tehát a névértékén.

Azonban sok minden történhet a futamidő alatt, kamatkörnyezet változása, a kötvénykibocsátó megítélése, stb. Ilyenkor a másodlagos piacon már nem a névértéken megy a kötvény, hanem az alatt vagy felett. Mondjuk a 100 ezer forintos kötvényt 93 ezerért vagy éppen 110 ezer forintért tudod megvenni, mert azóta változott a kamatkörnyezet, de a kötvény még mondjuk négy évig a kezdetben megállapított kamatot fizeti. Ez lesz a nettó árfolyam. (Figyelem, ez nem a kamatadó miatt nettó vagy bruttó, annak ehhez semmi köze.) Tehát a nettó árfolyam a kötvény aktuális piaci ára a névérték százalékában.

Igen ám, de a kötvény kamatot is fizet, jellemzően évente. Így napról-napra halmozódik a kamat erre a nettó árfolyamra, ha az éves kamat 5%, akkor naponta 5% osztva 365 nappal több kamat lesz a kötvényen, majd ezt egyben kifizetik a kamatfizetés napján.

Ezt hívják bruttó árfolyamnak. Vagyis nettó árfolyam plusz a legutóbbi kamatfizetés óta eltelt napok alatt felhalmozott kamat egyenlő bruttó árfolyam. (Aminek továbbra sincs semmi köze a kamatadóhoz. Ha kamatadót is kell fizetned, mert nem TBSZ számlára vetted, akkor a kamatot szorozd meg 0,85-tel a 15%-os kamatadó miatt.)

A “Bruttó árfolyamban felhalmozott kamat” azt jelenti, amire elsőre gondolsz: a nettó és bruttó árfolyam különbsége, amit majd kamatfizetés napján (ennek pontos dátuma külön meg van adva) vissza fogsz kapni.

Na de, a kötvényt eladó vagy megvásárló pénzintézet nem pusziért dolgozik, így külön számol eladási és vételi árfolyamot. Ha 100 ezer forint a kötvény, akkor mondjuk 99,5 ezerért veszi meg és 100,5 ezerért adja el. A különbség az ő haszna. Az “eladás”-t és a “vétel”-t mindig a pénzintézet szempontjából kell értelmezni. Vagyis a vételi árfolyam az, amennyiért tőled a bank megveszi a kötvényt és az eladási árfolyam, amennyiért eladja neked.

S természetesen itt is lesz nettó és bruttó árfolyam is: bruttó eladási árfolyam, nettó vételi árfolyam, stb.

Mivel nem túl egyszerű kiszámolni, hogy mennyi pénzed is lesz két év, három hónap és tizennégy nap múlva, amikor lejár a kötvényed, ha a névérték 103,15%-ért vetted, 0,89% felhalmozott kamattal, ezért bevezették a lejáratig tartó hozamot, ami pont ezt mutatja meg, mielőtt elvesznél a számokban. Ha ennyiért megveszed a kötvényt és a lejáratig megtartod, akkor évente mennyi kamatjövedelemnek (pontosabban hozamnak) felel meg. Ez az, ami téged érdekel igazából, a többi csak azért van, hogy összezavarjon. 🙂 Ezt látva tudsz dönteni, hogy megéri-e megvenni a kötvényt. Lényegtelen, hogy 6% kamatot fizet évente, ha egyébként 128%-on veszed meg, de csak 100%-ot fogsz visszakapni X év múlva a lejáratkor. (Mindig csak a névértéket fizetik ki lejáratkor.) De ha a lejáratig tartó hozama évente 1,29%, ebből látod, hogy nem az évszázad üzlete még mondjuk 7 évig ülni ebben a kötvényben, hiába vakított el a beígért 6%-os éves kamat.

S hogy ne legyen túl egyszerű, ebből is van vételi és eladási hozam, mennyi hozamtól esel el lejáratig, ha az aktuális vételi árfolyamon eladod a papírt a pénzintézetnek (aktuális vételi hozam), illetve mennyi hozamod lesz, ha most veszel az eladási áron és megtartod lejáratig.

Remélem, ez alapján már kibogozható, mi mit jelent a kötvények árazásánál.

Minderről bővebben beszéltem a kötvényekről szóló résznél az Akadémián, mindenkinek házi feladat, aki még nem nézte meg.


Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

51 hozzászólás

 • Molni
  Ezt otthon átrágom újra, és közben megnyitom a webkincstárt.
  Viszont tény, h ez az új dizájn nagyon jó lett.
  Sikerült egy nagyon jó felületet csinálni.
  Külön tetszik h a Tbsz számlat a gyereknek a Start számlat stb.. mind-mind lehet külön kezelni.
 • hitel
  Nagyon kellett nekem is ez az infó, köszönöm.

  Erről jut eszembe, ha 2012 a jogszabály változás előtt egy banknál intéztem babakötvényt és még mindig ott van, az ugyanúgy működik mint az államkincstárnál?
  Csak itt a bank “veszi meg” az aktuális kötvényt? Az arra vonatkozó kamattal “ketyeg” ?

  Lehet hülyeséget kérdezek, de összezavar a kondiciós lista és az abban szereplő EBKM: 0,01%-0,05%
  Ez így önmagában elég karcsúnak tűnik a standard BBkötvényhez képest.

 • Kiszamolo
  hitel, nem. Te most 0% kamatot kapsz, miközben az államkincstárnál kapnál valami 5,4%-ot. Én még ma átvinném oda az egész cuccot.
 • panasonic
  meg tudná valaki mondani azt a képletet, amivel meg lehet allapítani hogy például egy 93 százalék árfolyamú, 5 % kuponú, lejáratig 570 napos futamidejű kotvény jobb-e hozam szempontjábol, vagy egy 85 százalékos, de csak 2% kuponnal rendelkező, hasonlo kockázati profilu kétéves. természetesen ezek csak példák, a módszertan lenne a lényeg. előre is köszi!
 • Molni
  Tánha valaki nem tudja. Minden gyerek után az állam ad 42500ft-ot amit életkezdési letéti számlán helyez el. Ez csak a hivatalos inflációval növekszik, nem kell tenni semmit érte.
  Viszont ha az államkincstárba a gyermek nevére inditunk egy Start számlát arra egyből áthelyeződik ez az összeg és infláció+3% kamatot fizet.
  Plusz évi 6000ft a befizetés utanni 10%-ot.

  Akinek van gyermeke mindenképp nyissa meg a részére. Minden ingyenes.

  Én most csinaltattam meg a 2 hónapos kislányom részére.

 • Norbi
  Kicsit off, de hogy van az, hogy az egészségpénztár beteszi a vagyon nagy részét állampapírba, hogy biztonságban legyen, aztán negyedéves hozamfelosztás címszó alatt olyan összeget vonnak le, amit arányosítva olyan 2,3%-os éves bukót hoznak össze a nagy biztonságossággal. Megveszik a 0%-os (vagy éppen garantáltan negatív hozamú) DKJ-t, kifizetnek valakinek valami vásárlási jutalékot, aztán még idő előtt vissza is váltják, hogy még nagyobb legyen a veszteség?
 • szama

  Mindkét esetben írd fel a kiadást és a bevételeket (kuponok + névérték a végén), vedd egyesével a jelenértéküket ( összeg / (1+kamat)^(idő)), és add össze.
  A kamat és az idő egyező mértékegység legyen mindenhol (a legpraktikusabb az év, minden kamatot úgy adnak meg, az 570 nap így 1,56 idő). Hogy milyen kamattal számold a jelenértéket, az kicsit trükkös, attól függ, hogy mibe fogod visszaforgatni a felszabaduló pénzt, én simán belőnék valami reális átlagos kamatot és az használnám mindenhol, hogy ne bonyolódjon a képlet.
  Vannak excelben előre elkészített függvények, de szerintem nehezebb kibogozni, hogy melyik kell neked az adott szituációban, mint nulláról összerakni.
 • Kiszamolo
  Panasonic eszembe jutott. Töltsd le a financial calculators appot, írtam róla a blogon, keress rá. Abban van bond calculator, az erre való.
 • Matteo
  Megnéztem a webkincstár demot. Most lehet valami nagyon banális dolgot fogok kérdezni, de mit jelent az opciók között a “Jegyzés” lehetőség? A vételt, eladást értem, de ezt nem. Előre is köszi a választ. Egyébként tényleg egész jóra sikerült ez a felület.
 • hitel
  kiszamolo, ettől féltem, köszönöm….
 • Lucifer
  “Legtöbb esetben a kezdeti eladási ár megegyezik a névértékkel.”

  A webkincstárban nézegetem az államkötvényeket. Ott a kötvények árfolyama viszont általában nem 100%, hanem valamivel több: pl. 100,1%. Ez miért van? Ők nem elsődleges forgalmazók?

  Mert így a névérték (“amit visszakapsz, amikor lejár a kötvény” és ami után a kamatot számolják) kevesebb lesz, mint amennyiért az ember vásárolna. Ami elsőre furcsa.

 • Lui
  Babakötvény ügyben tudna valaki segíteni?

  2008-ban született a gyerek, anno nem foglalkoztam ezzel, tehát elvileg az állam nyitott valahol valamit a gyerek számára.

  Most hol kell keresnem, illetve érdemes-e hozzányúlni, átvinni valahová?

  Köszi!

 • zsmar
  @Molni: évi 60 000 ft-ig jár a 10%, nehogy valaki csak hatezret fizessen évente… 🙂
 • PL
  Előtte megkérdezheted a bankot, hogy tudsz-e értékpapírszámlát nyitni a baba-számla mellé. Ha igen, akkor nem feltétlenül kell átvinni.
 • fge
  @Norbi: tényeg off:
  mert a törvényi előírások alapján csak kvázi kockázatmentes eszközökbe fektethet leginkább, az meg a 0,01% éves hozamú diszkont kincstárjegy. Természetesen minusz lesz a hozama a költségek után . Mit vegyen, Molt meg OTPt? akkor meg az lenne a baj hogy elspekulálja a pénzed egy – egy rossz negyedév után. Eladni akkor ad el idő előtt, ha több a kifizetés a pénztárból mint a tagok befizetése, de nem jellemző ez. Nem fizet jutalékot sem diszkont kincstárjegy vásárlás után, minimális a vétel / eladási veszteség. Ha nulla a kockázatmentes hozam , abból nem lesz 5% hozam többé, irreális is lenne a következő 1-2 évben bármilyen hozamot várni egészségpénztári megtakarításokból. Jó esetben a költségeket kitermeli.
 • Káposzta Benő
  @Matteo: eladni és venni a már forgalomban lévő papírt lehet, “jegyezni” pedig az épp kibocsátásra kerülő papírt tudod
 • Second Wave
  panasonic
  szigorúan csak szerintem…
  … te a befektetés belső megtérülési rátáját keresed, ami az excelben szépen le van fejlesztve. Megadod a kezdeti kifizetést és a későbbi bevételeket, mellé a naptári napokat, és szépen mutatja az előbbi rátát százalékban.
  Mellé teszed az alternatív kötvényt, és máris tudsz választani.
  Ha az elmélet érdekel: tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_535_MVP/ch04s05.html
  Ha mégis inkább excelben számolgatnál, akkor az XBMR függvény a te embered. De természetesen a jelenértéken keresztül is megoldható a dolog, ahogy fentebb írták.
 • L70

  Baktass be az államkincstárba, szánj rá 1-2 órát (ne számíts 10-20 perces ügyintézésre), és vidd magaddal a gyerek és a saját összes iratot, ami eszedbe jut (adókártya, személyi, lakcímkártya, anyakönyvi kivonat a gyereknél). Szépen megcsinálják majd. Itt van minden róla.

  allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/eletkezdesi_tamogatas

 • L70

  Jegyzés = vétel a te esetedben. Éves és féléves lakossági állampapírnál hetente van kibocsátás, és ezt te lejegyzed, ők elfogadják a jegyzést, és akkor lesz a tied. Mondjuk elég béna dolog, mert mindig elfogadják a jegyzést, de szeretik bonyolítani, pedig csak látják, hogy főleg Mari néninek és Pista bácsinak adnak el, nem közgáz hallgatóknak.

  A webkincstár és állampapír vásárlás buktatói:
  – nem felhasználóbarát szóhasználat (pl. jegyzés és bizonyos esetben a pénzszámla)
  – egyszer lehetne már december 31-i lejáratú PMÁP és BMÁP TBSZ-hez igazítva, mert már szinte minden hónapra van kamatfizetés (8 éve van ilyen állampapír, de képtelenek meglépni, nem is fogják soha, így aztán adott TBSZ alszámlán a kamat kamata máskor kamatozik, mint a kamat, előbb-utóbb meg lehet szokni, de nem emberbarát).

 • Imre
  Tudom, naiv vagyok. De érdemes panaszt tennem a banknál, ahol a gyerekeim babakötvénye van, hogy 2012 óta nem figyelmeztettek, hogy a kincstárnál több a kamat és emiatt vesztesége lett a gyereknek? És teritsék meg az elmaradt hasznot?

  Több évet elvesztettük így, nagyon dühös vagyok!

 • jancsika
  Imre nem akarlak kiábrándítani de én is hasonló helyzetben voltam.

  OTP babakötvény 2010 óta.

  Kapaszkodjanak 1m ftra 9azaz 9 forintot sikerült kamaszként kapni úgy hogy tavaly már nem fizetem rá.

  Múlt hónapban költöztették a májban de még természet esen nem sikerült az adminisztráció a banknak első re.

  Pont ma hívták hogy ugye tudom hogyha elviszem minden eddigi kamatot bukni fogom..

  2010 óta ez ca10 EFT őt fog jelenteni.

  Majd ha átment azért megírom kamaszként hogy 2018 óta zuhantak a hozamok így nemhogy vesztenek hanem nyernem kellene előadáson….

  Tényleg ne szabad bankban hagyni a babakötvényt de nézzétek meg hogy az állami támogatást helyesen írjae jóvá a rendszer mert nálam azt is sikerült el…nuk.

  De szeretem a mate9est isten áldja meg….

 • Sokfa
  Off: mar tavalyi a hitelkartyas cikk. Hitelkartyas expertek: tovabbra is bb fogaz kartya a nyero?

  Koszonom!

 • Szocske
  , ami változott: OTP AmEx helyett MasterCard, kb. azonos feltételekkel
  Raiffeisen.onecard nem 10, csak 3000-et ad vissza negyedévenként és az FHB is megszüntette a jobb kártyát azt hiszem

  BB kártyák nem változtak (eddig sem a fogaz volt legjobb szerintem), és sajnos senki nem tört be a piacra egy remek ügyfél toborzó ajánlattal 🙁

 • Siculus
  Sokfa: tudomásom szerint igen, ill. a klónja: BB UPC hitelkártya (2% visszatérítés, max. 1 millió hitelkerettel). További előny, hogy csoportos beszedés is megadható a kártyához tartozó számlaszámhoz (ami nem folyószámla). S hogy a témánál maradjunk: ki fogom próbálni, hogy a MÁK-nál pl. babakötvény vásárolható-e vele (más hitelkártyával működik, és nincs költsége, mivel webes kártyás vásárlásnak minősül az OTP portálján keresztül).
 • Shylock
  A duration fogalma sajnos kimaradt, habar a allamkincstar feluleten ez nem szerepel de elege alap dolog. Tobb definicioja ismert, a legkedvesebb szamomra az az a idoszak ami elteltevel mindegy neked hogy holnap a kamat novekszik vagy csokken. Mert ha novekszik a kotvenyed masodlagos piacon erteket veszit, viszont az eves kamatot kedvezobb feltelekel tudod ujrabefektetni. Ha csoken a kamat, akkor nyersz a masodlagos piacon de a kamatot rosszabbul tudod befektetni.

  Ha kotveny allapot veszel akkor ezek prospektusaban a Duration mar megtalalhato, es a legoptimalisabb az ha olyan alapot valasztasz melynek a Durationja megegyezik aval az idovel amedig a tokedet nelkulozheted.

 • tbszmák
  TBSZ számlát webkincstárban hol lehet nyitni? Vagy csak személyesen lejhetséges MÁK ügyfélszolgálaton?
 • User Resu
  Imre: kérdezem, érdemes panaszt tenni a Spárnál, hogy a náluk vásárolt kedvenc rozém ötszáz forinttal olcsóbb lett volna a Tescoban, akciósan, és erre nem hívták fel a figyelmem? Amit maga ír, az nem “naivság”, hanem lustasággal és nemtörődömséggel vegyes színtiszta hülyeség. Mások hibáztatása és önmaga felmentése, ahelyett, hogy fogna egy “Hülye vagyok!!!”-feliratú jó nagy táblát, a nyakába akasztaná, és egy kereplővel végigballagna Budapesten, miközben a másik kezével két másodpercenként csapkodná a fejét. Nem elég kapzsinak lenni, ha egyébként nem élelmes és körültekintő az ember. A bankunk nem a barátunk, nem a jótevőnk, házi kiszámolónk, hanem ott húz le, ahol tud, ebből él, és esze ágában sincs figyelmeztetni az ő bizniszénél jobb alternatívákra. Miért tenné?
 • Uli

  Miért bankban tartjátok/tartottátok a babakötvényt? Nekem pl. eszembe sem jutott. Egyből mentem a MÁK-hoz nyitni a Start számlát. Bocs, hogy ezt mondom, de az, hogy valaki tájékozatlan, nem a bank hibája, ennélfogva én nem gondolom, hogy élhettek panasszal.

 • BlackBerry

  “…irreális is lenne a következő 1-2 évben bármilyen hozamot várni egészségpénztári megtakarításokból. Jó esetben a költségeket kitermeli.”

  A költségeket is a tagok fizetik, a befizetésből (sávosan) levont 1-6%-kal…

 • MikeK
  @Kiszámoló: lesz esetleg ETF-es tréning valamikor szerintem lenne rá érdeklődés
 • Tibor
  posztjahoz kiegeszites: ezevtol mar a kulfoldon elo magyer gyerekek szamara is nyitvaall ez a lehetoseg. (Nem visszamenolegesen, tehat csak a 2018 jan 1-je utan szuletettek szamara). Mivel vannak itt joparan kulfoldon dolgozok, nekik erdekes lehet ez az info (bovebben lasd Koldokzsinor program)
 • Dub hadnagy
  Sokfa: azt nem ismerem, de a K&H szerintem nagyon jó, kártyánként jár a visszatérítés, a World esetében csak élelmiszerboltra és benzinkútra, viszont a sima kártyára mindenre (még államkincstári fizetésre is), a kártyadíjon kívül nincs semmi költsége.
 • kritizátor
  “Akinek van gyermeke mindenképp nyissa meg a részére. Minden ingyenes”

  Az enyémek 12,10,8 évesek: érdemes még megnyitni?

 • Kiszamolo
  Shylock, látom, nem nézted meg a videókat. 🙂
 • snasim
  Szerintem érdemes, sőt, nagy összeget tolnék bele, mert TBSz időben le fog járni a legnagyobbnak. 5+1 év
 • Szabolcs
  L70
  2018-04-17 at 19:46

  Okkal nincs dec 31-es lejárat/kamatfizetés. Az egy fura nap, sok-sok következmény van hozzákötve, senkinek nem hiányzik a másik oldalon a macera és a kapkodás, a vevő meg bírja ki. 🙂 És ki lehet bírni…

  A CIB aránylag jól fizetett egy darabig babára, de már áthoztam én is pár éve, mert a Kincstár ebből a szempontból tényleg verhetetlen. Újat már nem is lehet máshol indítani, tudtommal.

  User Resu
  2018-04-18 at 05:03
  Hát ja, tiszta amerika. bár ott lehet pert is nyerni (indítani biztos), hogy nem volt benne a kézikönyvben, hogy a lakóautó soförje sem mehet hátra reggelizni menet közben… 🙂

 • Lui
  @L70:

  Köszi szépen!

  Ha eredetileg nem vittem át anno bankba, akkor most is a kincstárnál kell lennie, nem?
  Vagy csak másik formátumban (nem Start számla)?

  Nagyobb összeget (ami évek óta kimaradt) érdemes beletolni?

  Köszönöm!

 • Pablo
  –OFF–
  Ne haragdujatok, hogy itt kérdezem, de nagyon felidegesítettem magam. Anyámnak még hátra van egy ezer éves unit-linked biztosításából 6 hónap. Sajnos nem foglalkozott vele, így a befizetésénél pár százezerrel kevesebb van. Havi 18000 a díja, de ugye tudjuk, hogy ebből java része megy díjakra. Én kiszámoltam neki, megnéztem a biztosító webes felületén az ügyfélprofiljában, hogy ha MOST visszamondaná, akkor 55000-et bukna rajta (ugye a 6×18000 havidíj helyett). Erre felhívta az üzletkötője, hogy még 3 hónapot fizessen be, ne többet, mert máskülönben 120ezret fog bukni. Hiába mondom neki, hogy én ennyit is ennyit látok a weboldalon, ő az üzletkötőnek hisz. (plusz beszéltem a call centerrel, mondták, hogy azt az összeget kapja meg ami ott van a profiljánál). A kérdés annyi, hogy az üzletkötő mindenképpen hazudik ugye? Csak még 3 havi díjat szeretne a biztosítónak. Köszi!
 • L70
  Ami zavar, hogy a híres magyar ügyfélkapun az ügyintézések a B betűnél nincs olyan, hogy babakötvény, de az S alatt sincs startszámla. Mert ugye teliplakátolják a várost egy halom adóforintért, de esetleg odatenni három mondatot, hogy egy digitálisan nem analfabéta kaphasson némi hivatalos infót, na az már nem jut az eszükbe, gondolom, azzal nem lehetne annyi adóforintot elkölteni. Elvégre évente csak 90 ezer ilyen eset van kb.
 • Siculus
  tbszmák: csak személyesen nyitható bármelyik MÁK ügyfélszolgálaton. Gyorsan megy, én 15 perc alatt megvoltam vele.
 • Shylock

  Nos akkor bocs! Igazad van a nem neztem meg a videot. Ha csak lehet olvasok mert az gyorsabban megy.

 • L70

  Nem hiszem, hogy visszamenőleg adnának 6000 Ft-okat, tehát csak mostantól érdemes évente 60.000-et befizetni. Jól jön majd így is, ha 18 lesz, akkortájt vannak kiadások.

  Nagyon szívesen.

 • Lui

  Igen, azt látom, hogy éves 60.000 forintra jár a maximum támogatás, viszont a kamatozás miatt kérdezem, hogy érdemes-e a havi 6.000-en felül befizetni még

 • L70

  Betehetsz többet, a te döntésed. Én nem tennék be többet, mert a babakötvénnyel kapcsolatban bármikor hozhatnak bármilyen intézkedést, pl igazold, hogy a gyerek életkezdésre használta (tudod, politikusok vannak és lesznek, bármikor meghülyülhetnek, kitalálhatnak valamit, soká lesz 18 a gyerek).

  Vegyél akkor az államkincstárban tbsz-re PMÁP-ot magadnak inkább, lehet, picivel kisebb a kamat, de nincs vele ilyen potenciális macera. 5 év múlva pedig meglátod, mi legyen.

 • Andi
  Az Államkincstárnál vezetett számlára utalni és onnan visszautalni pénzt mennyibe kerül? Tranzakciós adó és ha van még azon kívül valami. Olcsóbb ez bármivel mintha banknál vezetett értékpapírszámlára /-ról történne az utalás?
 • Matetoth
  Andi: fizetni lehet az allamkincstarnal “ingyen’, visszautalni tranzakcios ado
 • Norbi

  Azzal magyarázzák a negatív hozamot, hogy ez csak technikai dolog. Amikor állampapírba fektetnek, akkor a bekerülési érték részét képező felhalmozott kamatot (ezek szerint nem DKJ-t vesznek) költségként számolják el, amit legkésőbb a lejáratra visszahoznak a kamatfizetések.
 • Lui

  Köszi ismét! Ma meg is nyitottam a Start számlát. Ez évre befizetem már most rá a 60 rugót, oszt jóccakát.

  Ebbe az államkötvények történetbe meg bele kell tanuljak, mert nem látom át ki kicsoda, melyik jó, stb..

 • headset

  “Amikor állampapírba fektetnek, akkor a bekerülési érték részét képező felhalmozott kamatot … költségként számolják el, amit legkésőbb a lejáratra visszahoznak a kamatfizetések.”

  Ez szerintem nem stimmel. Amikor egy pénztár értékeli a portfólióját, abba beletartozik a felhalmozott kamat is.

  Inkább a következőkre gondolnék:
  1. Államkötvényt vételi árfolyamon vesznek, de a portfólióértékeléskor eladási áron számolják.
  2. Ha emelkedik a pillanatnyilag elérhető kamat, akkor a korábban vett kötvények piaci értéke csökken.
  3. Ha pénzpiaci alapokat tartanak, akkor az egy befektetési jegyre jutó értéket csökkenti az alap működési költsége, jutaléka. Ez a pénztári hozamot csökkenti, nincs benne a pénztár működési költségében.

  Az 1 és 2 vesztesége a kötvény lejáratakor visszajön.

 • Norbi

  Kicsit utánaolvastam a hozamfelosztási szabályzatban, és valóban különös, hogy ott meg az van, hogy a bevétel oldalon levonják a megkapott kamatból a vásárláskor kifizetett felhalmozott kamatot, és csak az a feletti rész lesz bevétel. De az is lehet, hogy valamit nem jól értek.

  Újabb fejleményként az kezd körvonalazódni, hogy igazából a pénztár hárít mindent, a törvényi kötelezettségekre hivatkozva meg a szabályzatának megfelelve a pénzt egy vagyonkezelő gondozza, és részükről ezzel le van tudva. Az mindegy, hogy veszteséget termelnek, muszáj valamibe befektetni a pénzt, de attól mondjuk nem tartok, hogy a vagyonkezelő rosszul járna attól, hogy most ilyen a kamatkörnyezet…