Autónyeremény-betét: mekkora esélyed van?

Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer forintért esélyed van nyerni egy autót.

Sokak több millió forintot tartanak ilyen betétben, mert minél több pénzed van, annál nagyobb az esély a nyerésre.

De vajon mekkora az esélyed? A legtöbb embernek fogalma sincs.

Látatlanban mennyire tippelnél? Az alapkamat 13%, a valódi alapkamat 18%, az állampapírok 13-16%-ot hoznak évente.

A helyes választ itt találjuk.

Évente(!) 0,49% kamatot adnak a teljes betétállományra, abból még jól levonják a kamatadót, így marad 0,42% kamat.

Ezt az összeget sem kapják meg a betétesek, hanem ebből vesznek annyi autót, amennyi kijön belőle. Ha 10 millió forintod van bent (legyen annyi egy most kisorsolt Toyota C-HR ára), akkor 1 a 240-hez az esélyed, hogy nyersz egy autót egy év alatt. (Ha tízezer forintod van bent, akkor 1 a 240 ezerhez az esélyed)

Másképp fogalmazva 240 évenként nyersz egyszer a betétednek megfelelő értékű autót.

Ha a jelenlegi kamatok maradnának hosszú távon, akkor kevesebb, mint öt év kellene ahhoz, hogy a tízmillió forintod kamatos kamattal másik tízmilliót kamatozzon.

Ha mindenképp kell az izgalom, tedd be a pénzed prémium állampapírba és a kapott kamat feléből vegyél sorsjegyet, ott a pénz 60-70%-át nyered vissza a sorsjegy fajtájától függően és marad 8%-nyi kamatod is pluszban. (Bővebben itt, kattints a részletekre.)

De a legjobb, ha sorsjegyet sem veszel és pénzt sem tartasz gyakorlatilag kamatmentesen nyereménybetétkönyvben.

Share

106 hozzászólás

 • Simon Templar
  Az elmúlt évek gyakorlatilag 0 % kamatkörnyezetében csak úgy buliból tartottam benne pártízezer játékpénzt, ami betétkönyvként tranzakció-illetékmentesen kápéban bármikor felvehető volt. MIért ne alapon, havi-évi “kamatveszteség” kifli árban volt mérhető. De 2022-ben az erősen megugró állampapírhozamok mellett teljesen felszámoltam és sóval behintettem az emlékét: mind a postai (anno FHB) konstrukciót, mind pedig a zótépést.
 • Imre
  Az addig volt jó, amíg 0% volt a kamat és volt az embernek mondjuk 100.000.- Ft spórolt pénze.
 • Belavoltam
  Nevetseges konstrukcio. Tenyleg kb. mint ha lottozna az ember.
 • Géza
  Rogán-féle lakáslottó-val mi a helyzet? 😀
 • Belavoltam
  Mas. Kozeleg az adobevallasok idoszaka. Most lattam egy Forbes cikket arrol, hogy a kripto vesztesegeket le lehet-e irni az adobol. Nem a magyar adorendszerrol szol, de erdekes: forbes.com/sites/robertfarrington/2023/01/19/can-you-write-off-crypto-losses-on-your-taxes/
 • CreppY
  Nekem csak a “KP” és izgalom végett van bent némi játékpénz. Ha csak egy olcsóbb autó árát megnyerném, azzal is előrébb lennék, plusz nem úszik el és felvehető a betett készpénz.

  A 0-2%-os környezetben igazán jó ötletnek tűnt, plusz a folyószámlához tartozó lekötés, illetve a takarékszámlához tartozó kamat is vicc kategória még mindig. Ott kicsit sem fognak felzárkózni?

 • Okostojás
  En az Allianz-os Önkéntes Nyugdijpenztar eves egyenlegetol dobtam hátast… ’16-ban inditotta a ceg majd kihatralt en meg benne ragadtam (10 evig nem szuntetheto meg) kiegyensulyozott portfólióval operál egy ev alatt -11%-ot “hozott”
  Micsoda uzlet…
 • Ungarische betyár
  Pusztán logikai alapon így van.
  De.
  Nekem az anyai nagyszüleim nyertek 1 Skodát.
  Azt hiszem 120-ast. Még csak jogsijuk se volt.

  Ezen nagyszüleim szembe szomszédai pedig a 70-es évek végén 1 akkor új építésű 72 nm-es lakást Bp. I. kerületben.
  Az valami lakás nyeremény volt.

 • az igazi bankosok
  Nem mindenkit érdekel a kamar, nagyon sok pénz van látra a bankszámlákon. Mint ahogy sok nem használt lakást sem adnak ki. A racionális gondolkodás a közgazdasági elméletek – egyik – alapvető – tévedése 🙂
 • Yggdrasil
  Ahogy a többiek mondják, amíg 0 kamat volt mindenhol mindenre, addig az ember a pár százezres megtakarításait nyugodtan tarthatta benne, elketyegett ott. Nyilván most már semmi létjogosultsága nincs (a lakosságnak), de a banknak nyilván nagyon megéri a dolog. Én őszintén megdöbbentem, mikor Miklós az előző posztban írta, hogy a lakossági állampapírnak még mindig kb. a negyede MÁP+-ban van. Nyilván ugyanígy tömegek várnak a csodára a nyerekmény-betétkönyvükkel is.

  (Még az előző poszthoz, de Miklós, örök hálám üldözni fog érte. Az elmúlt egy hetemet az állampapírokról szóló fejtágítással töltöttem, átnéztem, mit hogy kell online intézni, elvileg holnap végzek a portfólióm átalakításával. Bár PMÁP-om van már egy ideje, nélküled nem vágtam volna bele a finomhangolásba. Szóval köszi! Másik off: euró fialtatásról nem akarsz írni valamikor? Szerintem egyre többünknek aktuális lenne.)

 • xavv
  Így akarja a Miklós az esélyeit növelni, hogy most mindenki szalad visszaváltani a betétkönyvet, így az ő benn maradó betétei nagyobb eséllyel nyernek 🙂
  Na de viccet félretéve, én
  1. emlékszem amikor még normális autókat sorsoltak a legdrágább betétkönyvnél, komoly merci, bömi, fullextrás mondeo, ilyesmik. Ma meg… inkább hagyjuk…..
  2. csipkebokor vessző
  3. Nekem is van belőle párszázezer, kb a következő okok miatt: azért mégiscsak nem a számlámon van a pénz (pl. babaváró 10M alatt sík ideg voltam amíg 2-3 napig 10 milliós bankkártyával mászkáltam a részeg csövesek közt, ez van), a bűnözői elemek nem vagy csak nehezebben férnek hozzá ehhez a bugyorhoz kártya/kártyaadatok megszerzése esetén, valamint 3 perc alatt hozzáférek az ott lévő összeghez, tehát a likviditása viszonylag jó. Állampapírt venni nagyobb macera a tapasztalataim szerint. Bulipénzt érdemes ebben is tartani szerintem.
 • raverguy
  Akinek nem fekszik az autó, akár nyaralóra is megpróbálhatja egy húszasért.

  Miklós ebbe még nem futottál bele?

  penzcentrum.hu/otthon/20221020/20-ezer-forintert-lehet-most-sajat-balatoni-nyaralod-ilyen-ingatlantombola-is-reg-volt-itthon-1130104

 • Rezső
  10 000 Ft-ot tettem erre a fogadásra, ki tudja, hány évvel ezelőtt.. Játéknak jó, semmi több.
 • gaborr
  Megkapta mindenki a decemberi-januári gázszámlát? Szívinfarktus megvolt? Van 8 nap befizetni.
 • graphite
  Aktívnak tűnik

  mnb.hu/fogyasztovedelem/befektetes-megtakaritas/egyeb-megtakaritastipusok/nemzeti-otthonteremtesi-kozossegek

  Pótolom helyetted: devizahitel. 🙂

 • NYomd a gazt!
  Nyilvan a cikk mint befektetesrol szol. Ez a resze rendben is van. De szerintem meg mindig van ertelmes felhasznalasi modja a tortenetnek. Pl en anno unokaocsemnek es unokahugomnak azert vettem ilyen nyeremenybetetkonyvet, mert ezt a penzt az anyjuk nem tudta nelkulem felvenni viszont a gyerekek izgulva vartak mindig a sorsolast. Nem nyertek vele meg semmit, viszont a penzuket sem tapsolta el az anyjuk. Egy makos start ertekpapirszamla is jo lehet erre, de az egy gyerek szamara nem elmeny, illetve ennel a nyeremenybetetnel ha kell a gyerkocnek valamire a penz akkor barmikor odajon es egyutt bevaltjuk.
  Hozzateszem van az ismeretsegben olyan aki nyert mar rajta autot, igaz azt nem tudjuk hogy mennyi penze volt benne es meddig, de nem a mostani kamatkornyezetben igy gyanitom neki epp bejott ez a tortenet akkor.
 • eferix
  Ahogy előttem írták 0% körüli bankbetétek korában teljesen jó konstrukció volt akár 1-2 millió ft rövidtávú lekötésére. Most már nyilván hülyeség ennyit beletenni, max pár lottó árát. Egyébként még mindig nagy szokás ajándékba ezt adni, nekünk is így van pár tízezres betétkönyv, amit évekkel ezelőtt ballagásra/esküvőre kaptunk, ezeket már csak a poén miatt is megtartjuk. Van egy app, ahol minden hónapban csekkolom, hátha nyert valamelyik szám. 🙂
 • mzs
  Ez sose volt a szó szoros értelmében vett befektetés, remélem, csak az tart benne 10 milliót, akinek van másik 1 milliárdja…
  Azt mondjuk jól gondolom, hogy 10 milliós betéttel ha 1 év alatt 1 a 240-hez az esélyed, hogy kisorsoljanak, akkor 5 év alatt (ami ugye még breakevent jelentene az állampapírhoz képest) meg 1 a 48-hoz? Az azért már nem egy rossz esély, főleg, hogy ez az 5 év kitolódik, ha a kamatok egyszer majd csökkenni kezdenek…
 • Daniel
  50ezret megér, az a befektetett összegemnek a kevesebb mint fél ezreléke.
 • Sven
  Nekem 20+ éve bent ragadt pénzem áll benne, ami akkor gyerekként még pénz volt, most meg semmit nem ér, ezért marad ks
 • Sven
  Nekem 20+ éve bent ragadt pénzem áll benne, ami akkor még pénz volt, ma semmit nem ér, így nem nyúltam hozzá, pedig látom hogy abból a sorozatból van hogy kétévente nem húznak ki egyet sem.
 • eLemlámpa
  1,73 bécó, neked van? Hátha! Hátha! 😀
 • Frazer26
  Az még játszik ennél, hogy veszel ilyen konstrukciót és készpénzben veszed fel kvázi díjmentesen?
 • Attila
  Érdekelne az a sorsjegy, ahol 60-70% a nyereményalap. Tudtommal ennek kb fele a jellemző.

  Egyszerűen ki tudod számolni. Ott vannak az adatok, 5 millió sorsjegyre milyen nyeremények vannak. Összeszorzod a nyereményeket és megnézed, mennyit kell fizetni 5 millió sorsjegyért.

 • Családfő
  Nekünk is az alacsony kamatok világában volt ilyenünk. Most már kár égetni benne a pénzt.
 • Prakt
  Egyszer kaptam egy otp-s autónyeremény betétet. Még megvan. Nem megyek az OTP-be ha nem muszáj. Addig meg azaz 5.000Ft ott van. Ha nem felejtem el majd beváltom 🙂
 • Beszámoló
  Szerencsére az én korosztályom már alsósként megtanulta, mennyit ér a takarékbetétkönyv. Ragasztgattuk szorgosan a méhecskés bélyegeket a füzetkébe, még kaptár alakú perselyt is kaptunk ajándékba a filléreket gyűjteni. Aztán mire felsősök lettünk, visszaválthattuk és visszakaptuk nagyjából a befizetett összeg megfelelőjét.

  Persze az OTP-nek biztosan jó üzlet volt.

  Én meg azóta se bízom a pénzintézetekben, szóval végül is jó lecke volt, felkészített az életre.

 • Yoda
  “Másképp fogalmazva 240 évenként nyersz egyszer a betétednek megfelelő értékű autót.”
  Feltelezve hogy 240 év alatt nem megy fel az autó ára 🙂

  Drágább most az autó, mint volt 1783-ban? Ugye, hogy nem. 🙂

 • TechnoViking
  Lehet elsiklottam felette, de hogy jön ki a nyerési esély?
 • vidékről-jött-ember

  Nem fognak felzárkózni, mert az extraprofit adót ki kell termelni.
  Nyilván nem a zemberek fizetik meg a nulla% betéti kamat által a látra szólón folyószámlán tartott ezermilliárdok elégetésével 15% infláció mellett.

 • Tibor az első akadémiáról
  Szép próbálkozás! Azt akarod, hogy most szálljak ki a 21 éve tartott 75e forintnyi nyereménybetétből, pont mielőtt nyernék egy Toyota Aygot! /s

  Igen, mert nekem is van és végre nyerni akarok. 🙂

 • Tünde
  Én ezeket beszántanám a lottózóval együtt.
  Az emberek csak bxsszák az idejüket és pénzüket ezekre az ostobaságokra.
  Nem egy lakodalomban voltunk már, ahol a pár naivan kaparós sorsjegyet kért menyasszonytáncra. 100 fős lagziban elég sokat kaparhattak, az eredmény a 100 ezer forintot se érte el.
  Fel kellene már nőni….
 • Bálint
  Az a vicces, amikor barátaink mondták, hogy ez milyen jó befektetés, és még kocsit is nyerhetsz vele 🙂
 • beetle
  Hetente egyszer szoktam lottózni. A legtöbbet eddig akkor nyertem, mikor elfelejtettem csinálni.
 • Remi
  Gyerekkoromban mindkét nagymamám nyert vele egy-egy autót (persze lehet, hogy akkor jobbak voltak az esélyek, nem tudom). Így családi hagyományként tartok pár tízezerért autónyeremény-betétkönyvet, hátha 🙂
 • Vackor
  Haha. 40 éve vettek a szüleim egy havi fizetésért egy ilyet. Ma már egy napi bevásárlásra sem lenne elég.
  Most már tudom, hogy még nyugodtan várhatok 200 évig hogy esetleg nyerjek vele.
 • Norb
  Ja és ne felejtsétek el csekkolni hogy nyertetek-e, mert erről semmilyen értesítést nem küld az otp 🙂 Van fent egy lista a be nem váltott nyerő betétekről, amiket soha nem fognak újrasorsolni. Egész sok van, tök szomorú látni.
 • NAR
  2022-ben a legtöbb nyugdíjpénztár szerintem negatív hozamot termel, mert felmentek a kamatok, a kötvények árfolyamai meg ezzel ellentétesen le (Miklós tuti elmagyarázta már ezt :-). Nagy tőzsdeindexek is mínuszban voltak. 2008-ban (vagy 2009-ben?) ugyanez volt. Nem kell aggódni, vissza fog jönni.
 • NAR
  A lottó egyfajta inverz biztosítás. A biztosítás akkor fizet, ha nagy balszerencse ér, a lottó akkor, ha nagy szerencse.
 • Józsi
  Mi már nyertünk kètszer is. Egy Wartburg meg egy Opel Astra. Az öregek mindig gkny könyvben adták az unokáknak az ajándèk pènzt. Akkor volt nagy divat amikor nem lehetett kocsihoz jutni.
 • Andreana
  Most ezzel vitatkoznék kicsit, mert én már nyertem, egyetlen 5000 Ft-ossal. És a családból összesen még 3-an nyertek, igaz nem ölünk bele vagyonokat. Ezeket úgy fogjuk fel, mint egy játékot, sorsjegyet és nem a befektetés miatt csináljuk….
 • Prakt

  Én is lottózok, és én is akkor nyertem a legtöbbet, amikor elfelejtettem feladni a szelvényt.
  Minden héten megjátszok egy szelvényt. Többet nem.
  Ennyi vadulás, nekem belefér a szerencsejáték világában 🙂

  (de ha megnyerem a főnyereményt Garancsinál rakom fel az egézet a pirosra)

 • SecTorr
  Ha a 10 milliódat inkább befekteted 15%-os kamattal, akkor öt év múlva nem 1:48, hanem 1:1 eséllyel lehet belőle autód. 🙂
 • Belavoltam
  A masik topikban azt irtad, hogy lelepsz, mert senki nem ert meg teged, es meg mindig nagyon benned van, hogy megszoltalak egyszer. Probalj meg segitseget igenybe venni, jot fog tenni. Nekunk biztosan.
 • videkrol-jott-ember

  Megkaptuk a gazszamlat, 16ezer forint lett, 110m2-es ketszintes ikerhazi lakas.
  Konstans 21 celsius, kombi cirkoval.
  Szigetelni kell ember.

  Tavaly hidegebb volt kicsit a tel, akkor 20ezer lett.

 • Attecte
  azért a hozzáférés megakadályozására sokkal jobb módszerek is vannak. Már egy mezei kétfaktoros autentikációval is beljebb vagy mint ezzel. Mondjuk a 10 milliós bankkártyát én meg magammal sem vinném, úgyhogy máshogy állunk hozzá, én pont emiatt nem is félek annyira.

  ezek pl sokkal hasznosabb felhasználási módok.

  Csodát sorsolástól én sem várnék.

  azért 100 jegyből 100 ezret nyerni az nem is olyan katasztrofális, legyünk őszinték.

  ne haragudj de ez már tényleg nevetséges…

 • Zabalint
  A szocializmusban azért szerették, mert akkor az autó a legtöbb ember számára álomnyeremény volt, aki nyert, annak még várnia sem kellett rá.

  Egyébként nem sokkal rendszerváltás után nagymamám nyert vele.

  Ma semmi értelme, a sorsjegyes kombináció, amit írsz is jobb, de még jobb a lottós kombináció, mert ott nagyobb aranya megy a nyereményalapba a szelvény árának. Már ha valaki a hozmokból nyereményjátékot akar, ami alapból nem racionális, de nyilván az ember maga sem az, azért vesznek lottót vagy sorsjegyet, hogy álmodozzanak.

 • Zabalint

  “En az Allianz-os Önkéntes Nyugdijpenztar eves egyenlegetol dobtam hátast… ’16-ban inditotta a ceg majd kihatralt en meg benne ragadtam (10 evig nem szuntetheto meg) kiegyensulyozott portfólióval operál egy ev alatt -11%-ot “hozott”
  Micsoda uzlet…”

  Ez azért teljesen más tészta. Tavaly minden befektetési eszköz árfolyama esett, nem csak a részvényeké, hanem a piaci államkötvényeké is a hozamemelkedés miatt, ami ugye a meglévő állampapírok árfolyamát csökkenti. Ha majd csökkenni fog a kamatkörnyezet, akkor ellenkezője lesz, és jelentős hozamot fog produkálni az önyup.

  Az autónyeremény betét viszont úgy fizet 1% alatt a nyereményalapba, hogy közben 13-14% a hozama a rövid állampapíroknak, ami színtiszta lehúzás.

 • Mrk

  Egyrészt a matek nem így működik, másrészt azért a valószínűségszámítás azért annyira nem jött ki, befektetés esetén mindenképp megbízható szakembert válassz, mert hasonló esélyekkel 2 perc alatt átvernek, már ha elhiszed amit írtál.


  Válts nyugdíjpénztárt. Vagy ha nagy összeget raktál be (ami butaság 750.000 Ft felett), akkor meg rakd le kockázatkerülőre, a tőkédet meg kb. kiveheted 10 év múlva.

 • pkrt
  “A racionális gondolkodás a közgazdasági elméletek – egyik – alapvető – tévedése”. Ezzel tökéletesen egyetértek. Rengeteg példát láttam/látok a környezetemben, hogy emberek napokat, heteket, hónapokat töltenek tesztek bújásával, eldugott webáruházak megkeresésével, hogy a lehető legjobb mosógépet/tévét/telefont/hűtőt stb.-t vegyék meg a lehető legolcsóbban.
  Majd ugyanezen emberek 2-3-10-X millió Forintért megvásárolnak egy új/használt autót azért mert “tetszik a formája”, “jó a színe”, a “szomszéd szerint jó”.
  Ennyit a homo oeconomicus fogalmáról.