Kerti medencék: hogyan kell értelmezni a méreteit?

Egyik ismerősöm gyerekei egész nyáron nagyszerűen elvannak a kerti medencéjükben, ezért elhatároztuk, hogy mi is beszerzünk egyet erre a nyárra. Most akkorák a gyerekek, hogy néhány évig még ki lesz használva a medence.

Kezdtük a rendes, épített medencével. Ebből az olcsóbb verzió a fóliás medence, amikor a betonmedencét fóliával teszik víztartóvá. Ennek ára az árajánlatok alapján ötmillió forinttól kezdődik (4×5 méteres). Ezt gond nélkül meg lehet minimum duplázni, ha kérsz rá elhúzható borítást, ellenáramoltatót és egyéb dolgokat.

(Ha nem is kérsz további extrát, akkor is lesznek járulékos költségeid, mint például el kell vinni az áramot a kert közepére, egy kis térkövezés a medence körül és a többi.)

De gyakorlatilag minden medencés azt mondta, hogy kőművese, na az nincs. Ha találok egy kőművest, aki megcsinálja a betonozást, ő szívesen kijön és megcsinálja a többit, mint fóliázás, gépészet és hasonlóak.

Találtam is egy kőművest és külön egy medencést. Így már lényegesen olcsóbb lett külön-külön a két árajánlat, minimál kivitelezéssel lett volna 3,5 millió forint. Ez csak a medence fedés nélkül (ami nem létszükséglet, de azért praktikus), az üzemeltetés sem két fillér, de az azért annyira nem is vészes: téliesítés, nyáron beüzemelés, víz utánpótlása, áram, vegyszerek, stb.

Viszont megszakértették, hogy nekünk ilyen medencénk nem lesz. Ahol lehetne, ott megy alatta a gáz és a vízcső és mivel hegyen lakunk, egyébként is kérjünk talajmechanikai szakvéleményt és statikussal is csináltassunk terveket. De a gázcsőre akkor is tilos építeni, ha egyébként minden más rendben lenne, hiába akartuk áthidalni, hogy azon ne legyen semmi terhelés.

Egy ilyen viszonylag kicsi medencében is van 20-25 tonna víz, az azért nem játék, ha megindul a hegyoldalban. Meséltek a medencések rémtörténeteket hegyen épített és máshol is a nem kellően tömör talajra helyezett medencékről. Volt, ahol három év múlva lett belőle katasztrófa.

(Egyébként amikor még repkedtek a milliók a medenceépítésnél, sokat beszélgettünk arról a feleségemmel, lehet, hogy olcsóbb lenne bérelni másik házat, ahol eleve van medence, vagy nyaranta olyan helyre költözni, ahol adott egy medence a kertben. Főleg, hogy nem kell napi szinten bejárni dolgoznunk Budapestre, így akár például Szolnok vagy bármi más olcsóbb hely is szóba jöhetne. Még a 3.5 millió forintból – ami a végén lesz négymillió – is pár nyarat ki tudunk fizetni és öt év múlva úgyse nagyon kell majd a medence semmire. Csak azért írtam le az árakat, tudd, mennyivel kalkulálj. )

Úgyhogy maradt a földfelszínre telepíthető, “eldobható” medence lehetősége, egy másik helyre. Ebből van a felfújható, a fémpalástos és fémvázas rendszerű.

S itt kezdődtek a gondok.

A hely, ahová raknám, korlátozott méretű és nem tudom bővíteni. Ezért szeretném a lehető legnagyobbat, de akkorát, ami oda el is fér. Azt gondolnád, ennél egyszerűbb dolog nincs: leméred mérőszalaggal és rendelsz egyet a neten.

Aha.

Mire rájöttem, hogy a medence méretei köszönőviszonyban sincsenek a ráírt méretekkel. Az oldaltámaszok miatt sokkal nagyobb hely kell nekik, mint azt az ember gondolná. Ezt még úgy sejti az ember, ahogy azt is, hogy nem lehet vízzel teljesen teletölteni. De ha ez nem elég, a medence valódi mérete sokkal kisebb, mint az a számokból következne.

Nézzük meg példának ezt a medencét: a leírás szerint 412×201×122 centiméter a mérete. Mindenhol így reklámozzák és ez is van ráírva a dobozára. Ebből azt gondolnád, kapsz egy 4,12 méterszer 2 méteres medencét. El is képzeled benne a gyerekeket, hogy fognak elférni.

A valóságban a medence mérete 381×181×110 centiméter. Ez a csőváz mérete, csőközéptől csőközépig, ebből már csak úgy 4-4 centimétert, a cső szélességét kell levonni, hogy megkapd a belső, hasznos és valódi méreteit.

A reklámozott érték (a képen a középső) az az, hogy hozzáadják, hogy a víz a medence puha oldalát ezekre az értékre nyomja ki a legtávolabbi ponton. De az holt tér, nem tudod kihasználni.

Viszont a lábai miatt minimum 462×254 centiméter alapterületre van szükség.

Tehát a reklámozott méretnél a valóságban közel 10%-kal kisebb a medence, viszont 20%-kal nagyobb helyre lesz szükséged, hogy fel is állítsd.

A kör alakú, puhafalú medencénél sincs ez másként. A 305×76-os medence például a valóságban ekkora:

A 259 centiből már csak a karima 20 centijét kell levonnod és egyből megkapod, hogy a medence a valóságban 305 centi helyett 239 centi (bő 20% mínusz) és maximum 61 centi víz fér bele.

De az egészben az a legdurvább, hogy ezt soha, sehol, senki nem mondja. Ezek az adatok még a gyártó cég weboldalán sincsen fenn, ha nem megyek el személyesen egy áruházba, nem forgatom ki a 70 kilós dobozt a raklapon, hogy el tudjam olvasni ezeket a számokat az apróbetűben, soha nem jöttem volna rá, csak amikor már a kertben áll a medence és megmérem centivel, miért tűnik ilyen kicsinek.

Interneten akartam rendelni, de jó nagy csalódás lett volna, hogy sokkal kisebb a medence, mint gondoltam. Mert az oké, hogy nem lehet csurig tölteni vízzel, de hogy nem a medence felső méretét adják meg, hanem hogy mekkora a hasa ott, ahol az a legnagyobb, azt azért nem gondoltam volna. S hiába telefonáltam üzletekbe, ott sem mondták ezt el sehol.

Egy tipp még: olcsóbbnak tűnik egy csak medence 40 ezerért, mint egy szett 110 ezerért, de mivel úgyis kénytelen leszel venni hozzá alátétfóliát, takarófóliát, létrát, szűrőt és egyebeket, könnyen lehet, hogy a végén sokkal többe fogsz kijönni. Mert alátétfólia nélkül az első kinövő gaz kilyukasztja a medence alját, szűrő és vegyszerek nélkül két nap múlva nyálkás, büdös és opálos lesz a víz és takarófólia nélkül mindig tele lesz bogárral és levéllel. Létra nélkül pedig nem nagyon fogsz tudni belemászni.

Bár nem erről akartam írni, de úgyis fel fog merülni a kérdés, megéri-e a saját medence. Attól függ, honnan nézed. Lehet élni medence nélkül teljes életet, ahogy légkondi nélkül is lehet létezni idehaza, nem létszükséglet. A medence szezonja nagyon ideális esetben két és fél hónap, de inkább csak kettő mínusz az esős vagy hideg napok. (Fedéssel, fűtéssel, miegymással ezt ki tudod tolni még egy hónapot. De ki akar fürödni szeptember közepén a 17 fokban?)

Az üzemeltetése is szemmel látható összeg, főleg az épített medencének.

Viszont ha gyerekeid vannak, rengeteg időt nyersz azzal, ha egész nyáron elvannak a kertben. Ugyanezért veszel ugrálót, homokozót és minden mást is a kertbe. Ha nem lennének gyerekeim, biztos nem akarnék medencét arra a pár kánikulai napra, amíg egy felnőtt is vágyik a vízre. Úszni nem lehet bennük, az ázás pedig annyira engem nem köt le.

De ha nem nekem kell szórakoztatni a gyerekeimet egész nyáron, nem nekem kell őket játszótérre vinni, esetleg uszodába és nem nekem kell lekötni őket, mert helyette egész nyáron pancsolnak, na az nekem bőven megéri azt a százezer forintot. Akár minden nyáron is.

Ha van tapasztalatod medencékkel, esetleg kérdéseid, írd le a hozzászólásokban. Most van a szezonja, biztos sokaknak segítség lesz.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

93 hozzászólás

 • Lányka
  Emlékszem még gyerekkoromból, 20 évvel ezelőttről: felfújható gumimedence, mellette kis katicás ugrálóvárral. Csodás nyár volt. 🙂
 • kvol
  csak bele ne fulladjanak
 • Gyes
  Akkor minek van gyereked? “De ha nem nekem kell szórakoztatni a gyerekeimet egész nyáron, nem nekem kell őket játszótérre vinni meg biciklizni, esetleg uszodába és nem nekem kell velük focizni, mert helyette egész nyáron pancsolnak, na az nekem bőven megéri azt a százezer forintot.”
 • Laca
  Béreltem egy nagy medencés házat pár évig. Nem volt elhuzható takaro rajta igy napi 2szer porszivoztam, tisztitgattam. Ha sajatom lett volna tettem volna rá elhuzható lefedőt es valami fűtést neki, mert igy tobbet simogattam, mint amennyit furodtunk. Igy csak az tartson medencét akinek van ideje tisztitgatni. Attol is függ van-e fa a közelben, ami szemetel.
 • Rojtos
  Bérelt házba terveztél medencét csináltatni? 🙂
 • T
  Szetszedhetobol a fempalastos kerek medence jött be, a fóliát kell 2-3 évente cserélni, azt is a szétszedés és összerakás miatt.
  Fixből ár/értek arányban a polimedence, saját föld munkával + betonozassal elfogadható költségekkel ki lehet hozni.
 • Eztmeghogyan
  Hát ez a cikk teljesen szembemegy a blog szellemiségével. 3,5 milla egy medencére?!
 • Tys
  De ha nem nekem kell szórakoztatni a gyerekeimet egész nyáron, nem nekem kell őket játszótérre vinni meg biciklizni, esetleg uszodába és nem nekem kell velük focizni, mert helyette egész nyáron pancsolnak, na az nekem bőven megéri azt a százezer forintot. Akár minden nyáron is.

  megérte a gyerek…

 • ppzoltan
  Anno mi is a gyerekek miatt vettünk kerti medencét. A legnagyobb szivás a takaritásával van. Ezért nálunk legjobban a felfújható falú 8 szögletes jött be mert 1 ember is fel tudja élére állitani és utána slaggal és kefével kitisztitani. Igénybevételtől függően erre 1-2 naponként szükség lehet. És akkor nem kell telenyomni vegyszerekkel. A vizet meg ki lehet locsolni a fűre meg a kertre másodlagos hasznositásként. Még egy észrevétel: Nem érdemes túl drága medencét venni mert úgyis csak 1 nyarat birják az UV sugárzás miatt meggyengül az anyaguk és jövőre amikor előveszed jön a meglepetés.
 • egyszervolt
  Nálunk kb 20 éve van medence, a leásott betonozott fóliás fajtából. Kb 9 köbméter víz megy bele, így úszni nem kell benne, de hűsölni, pihenni nagyon jó 3-4 felnőttnek. Apám teljesen saját kezűleg építette, így a költség a töredéke lett az itt leírtaknak. Fóliát kb 4x-5x kellett cserélni vagy javítani. A betont kb 10-15 év után már kikezdte az időjárás, így szépnek már nem mondható, de szerkezetileg semmi baja sincs. A karbantartásra fordított idő és költség nem elhanyagolható. Azzal is számolni kell, hogy a környék összes madara, macskája, békája, bogara oda akar majd járni. Egy ismerősnél volt egy állványozott, felállított fajta, kb 5×3 méter és olyan tiszta volt mint a mienk soha. Elmondásuk szerint 1 db tabletta elég volt(nevét sajnos nem tudom) bele, míg nálunk ment bele, hypo, klór, stb. liter számra és jó ha pár napig nem algásodott. A kényelme egyébként megfizethetetlen.
 • Csillag V
  Sok éves talpasztalat alapjan, a mobil medencek gepeszete alul méretezett. A szettben árult termekekhez mindig kicsi a vizforgato.
 • lecso10
  Ha a vegyszerezéssel kapcsolatban elfogadsz egy tanácsot, akkor ne vegyél semmilyet. 1000 literenként önts bele 1 liter hipót. Ennyi. Hibátlan. Ahova járok uszodába, ott mondta nekem is a nagy titkot az úszómester, bár ők jóval többet kevernek a vízhez.

  Ha a fórumokat is megnézed vagy ismerősi körben, akkor láthatod, hogy a sok vegyésztechnikus mit meg kínlódnak mire összehozzák.

 • Kiszamolo
  Tys, téged meglep, hogy a gyerek időt igényel és pénzbe kerül? Én már akkor is tudtam, amikor vállaltam.
 • Kiszamolo
  Eztmeg, az elejétől azt mondtam, csak olyat vegyél, amire telik. Van, akinek a 200 ezer forintos autó túl drága, van, akinek a 30 milliós is olcsó.

  Csak sokan ezt nem tudják megérteni.

 • Kiszamolo
  Rojtos, apósomé, azért annyira nem nagy veszteség.

  Egyébként arra is gondoltunk, inkább bérlünk egy másikat, ahol eleve van medence, mert 5 millió forintból sokáig lehet fedezni a plusz költséget.

  Aztán arra, hogy csak nyárra bérlünk másikat valahol kicsit messzebb Budapesttől, úgyis csak nekem kell bejárnom, nekem se naponta.

  Ha nyaranta két hónapra 800 ezer forint is, öt évig is futja rá, utána úgysem kell a medence, csak kerülgetnénk.

  Azért az látszott, van sok alternatívája a medenceépítésnek.

  Aztán a végén maradt az eldobható.

  De agyaltunk mi is sokat, mi legyen.

  Csak azért írtam le, ha valaki akar, tudja, mire számítson.

 • Tom
  Nekem kb 10 éve volt egy merev fém falu medencém a kertben 3mx0.9m volt azt hiszem. Röviden összefoglalva nem érte meg a küzdelmet. Bármit csináltam akkor is olyan volt mint a jégverem hiába sütötte a nap akkor is jo ha 17 fokos volt a viz, napi fél órát tisztogatni, szürni a vizforgatoval, a döglött rigót kiszedni belöle (nem volt takarofolia). Küzdelem, jobb és olcsobb elmenni néha strandra vagy venni egy fél méter magas kisebb medencét abban felmelegszik a viz és elég 3 naponta leengedni uj vizet tenni bele ha melegszik az idö és akkor nem kell vegyszerezni se mint a nagyot.
 • Jelentéktelen Hangya
  Kedves Miklós! Te béreled az ingatlant, nem? Beletennéd az értéknövelésébe a saját millióidat? Vagy sikerült megegyezni a tulajdonossal, hogy leírható a bérleti költségből?

  Ez pontosan az a nem forintosítható hátránya a bérleménynek, ami mindig kimarad a számításokból. Ha valamit fejleszteni kéne (klíma, medence stb.) és a tulajdonos nem partner, akkor élsz nélküle vagy költözhetsz tovább.

  Ami papíron nagy rugalmasságot jelent, családdal meg inkább egy kisebb rémálmot.

 • Kiszamolo
  Gyes, attól még foglalkozol velük, csak napi 6-8 órát nyersz azon, hogy nem a játszótéren vagy a strandon uldogelsz miattuk.

  Nem kell annyira képmutatónak lenni, hogy te aztán a nap 28 órájában csak a gyerekekkel akarsz lenni, mert te annnnnyira jó szülő vagy.

  S pénzt mikor akarsz keresni, csak úgy mellesleg, amikor egész nyáron otthon vannak és szénné unják magukat?

  Vagy leadod őket táborba vagy a nagyihoz???? Milyen szemét szülő az ilyen? A saját gyerekét?

  Homokozót is csak azért rakatsz a kertbe, hogy ne kelljen egész nap a játszótéren üldögélned, hanem tudjál főzni meg takarítani? Szereted te egyáltalán a gyerekeiket, ha ilyen önző vagy?

  Szerintem hagyjuk abba….

 • Adamo
  “De ki akar fürödni szeptember közepén a 17 fokban?” – Én, fagyponton is! Fadézsa télen is használható és baromi hangulatos, érdemes elgondolkozni rajta.
 • emberes
  Nekem nincs gyerekem, de egy medence nem pont potenciális veszélyforrás, ami miatt felügyelni kellene a gyerekeket?

  Illetve nem biztos, hogy csak 5 évig érdekes a gyerekeknek: kamaszként elég menő, ha valaki medencés bulit tart. 😉

 • Kiszamolo
  Emberes, más az, hogy fél szemmel figyelsz rájuk meg az, hogy a játszótéren üldögélsz egész nap.

  Egyébként már elég nagyok ahhoz, hogy köldökig érő vízbe ne fulladjanak bele. (Persze ettől még nem hagyhatod ott őket egy órára egyedül.)

  3-5 éves gyerek mellé még nem való ekkora medence.

 • Pál Utcai Fiu
  Mi a helyzet a fenntartási költségekkel? Első feltöltés, rendszeres vízcserék, vegyszerek, gépészet karbantartása, fűtés, stb. + takartáshoz az eszközök mint porszívó stb? Érdemes lenne kiszámolni
 • AAA
  Egy-egy tablet (vagy egy konzol több kontrollerrel), aztán elvannak egész nap szó nélkül, baleset se éri őket, olcsóbb is.:) (Vicceltem.)
 • Tibi
  Felnőtt vagyok, de egy tikkasztó nap végén (klimatizált irodában dolgozom egyébként) is nagyon jól esett a 3 méter átmérőjű, 70 cm (elméleti) mély, felfújható peremű medencébe ugrálni – meztelenül persze köszönhetően a magas sövénynek a kerítés mellett. Nagy hőségben jobbat el sem tudok képzelni
 • Janos82
  :

  Koszi a tippet:) En nem akartam medencet venni, mert nem tudnam hova tenni, valamint itt van mellettunk egy to, igy a kanikula nagyreszeben oda is ki tudunk menni ( nekem is jot tesz a lehules) de a fadezsa talan jo lehet, kisebb hely, kevesebb viz, igy nyugodtan lehet rendszeresen cserelni.

 • Unemployed
  Focizni azért focizz velük!! Csapatmunkára neveled őket, a közös játék összetartja a családot és csak pár évig igénylik, utána már hiába szeretnél focizni velük…
  A játszótér az tényleg unalmas egy felnőttnek (épp a Margitszigetről írok egy játszótérről 🙂

  Szerintem a napi 2-3 óra foglalkozás a gyerekekkel az alap: tanulás/fejlesztés, sport, memória, gombfoci/rugósfoci/zingo/stb. Ennyi elég is nekik belőlünk.
  A többi időben medencézzenek nyugodtan

 • Pickpepe
  50 méterre lakunk az ország egyik legjobb fürdőjétől. 68 e ft az éves bérlet amivel +1 gyerek ingyen bevihető. Nekem ez a legegyszerűbb, úgyis naponta úszok is.
  Nyáron fürdőgatyában papupcsban megyek át, csak feldobok egy pólót magamra.
  Céliranyosan így vettük az ingatlant a válsag alatt fillérekért.
 • Unemployed
  A cikk témájához annyit, hogy itt a fogyasztók megtévesztése iparági szinten valósul meg. Megérne egy átfogó fogyasztóvédelmi vizsgálatot, de egyrészt kinek van rá ideje, másrészt a “valódi demokráciában” úgy kinyírták és szétszórták a fogy.védelmi feladatokat, hogy a cégek el is pofátlanodtak.

  Saját példa: eszköz garanciális időn belül tönkre megy, “nem rendeltetésszerű használat” blablabla, nem ér a garancia. Írok a hatóságnak. Válasz: forduljak bírósághoz. Hány ilyen lehet? Egy 50000 Ft-os eszköznél megéri-e a fáradságot?

  De azt hiszem ilyen beadványt még talán kivizsgálna a hatóság.

 • Kiszamolo
  Unemployed, azért hegyen a meredek telken az sem olyan egyszerű ám. Ahogy biciklizni is el kell menni, hiába van kert.

  Hegyen lakni nettó szívás, a kilátás nem ér annyit.

 • Unemployed
  Ha nem tüzelnek a szomszédaid PET-palackkal, akkor hidd el, hogy jó helyre költöztél. Budapesten sík terepen egyetlen olyan környék sincs, ahol ez garantáltan elérhető.
  Nem véletlenül költöznek az emberek Budára, bár ezt én is csak mostanra értettem meg.
 • 42
  Jakuzzi vajon jó-e ilyen célra? Ár, fenntartási költség, élmény faktor egyebek. Van- e tapasztalata valakinek?
 • Kiszamolo
  Gyereknek nem, felnőttnek szerintem igen.
 • T
  Az első dolog, amivel nem értek egyet! Klíma nélkül ma már NEM LEHET élni, max bizonyos épületekben, ahol nem melegszik fel nyáron sem, a legnagyobb melegben sem. A klíma már annyira létszükséglet, mint télen a fűtés! Amikor nem tudsz aludni, mert éjszaka sem megy 30 fok alá a lakásban a hőmérséklet, nyitott ablaknál sem, mert ha mozogna is a levegő, akkor is max forró levegő jön be (plusz a lakás kialakítása is olyan, hogy csak akkor mozdul meg a levegő, ha a bejárati ajtó is nyitva van), akkor az azért nem játék egészségügyileg, még rövid távon sem. Konkrétan halnak meg emberek pár nap után is kialvatlanságban. Plusz napközben szintén szenvedsz és gondolkodni sem tudsz (otthon dolgozom), az még a munkád rovására is megy, tehát még pénzt is buksz.
 • Kiszamolo
  T, harminc éve gondolkodok klíma vásárlásán, de olyan gyorsan eltelnek minden évben a forró napok, hogy azóta sincs. Ráadásul a feleségem nem is nagyon bírja a klíma huzatát, így van, hogy egy hotelben van, de még ott sem használjuk.

  Dolgoztam Floridában, ott tényleg alap, mint itthon a fűtés. De itthon szerintem gond nélkül el lehet élni nélküle.

 • jami
  Gyerekkel tényleg megváltás a kertes ház. Kicsi korában alhat kint (szúnyogháló a babakocsira), saját takarható homokozó, hinta stb. Hogy én mennyire utáltam 3 kisgyereket fel-leöltöztetni csak azért, hogy levegőn legyenek.

  Mire házba költöztünk már nekik homokozó nem kell, hintához még nincs elég nagy fa, jövő ilyenkorra mind magasan tőlem (szóval a medence kiesik) – maradt a trambulin. Szabályokkal.
  Arra is igaz, hogy a valódi méretezés lutri. Az hagyján, hogy a teljes mérete a keret+lábak helyigénye, de több biztonsági hely kell mellé. Viszont márciustól októberig napi használatban van, nuku ápolgatással (eső után letörölgetik a gyerekek).

 • jami
  Klíma: a lakásunk nyáron 28 fokra melegedett. Akkor lett klímánk, amikor az egyik gyereknek nyárra adtak műtéti időpontot.
  Fákkal körül vett családi házba ritkán szükséges – nekünk a fák nem a házra árnyékolnak. 1 klíma lett, az emeleti folyosóra, onnan lehűti a hálókat (télen fűtés rásegítő).
 • LSV
  Előző házban volt egy 30 éve épített 6*3*2m csempés medence (már az idő vasfoga eléggé megette). Ez télen zöldségtárolóként funkcionált persze a fedést minden évben építettük rá (fa váz + fólia). Erre is lehet gondolni 🙂
  Ebben a házban most csővázas medence van negyeidk éve (3*2*0.7m). Gyerekeknek pancsolásra tökéletes, még a 8 éves is éppen elfér a hancúrozáshoz. Építettem melegítőt (egyszer sem ment), vettem homokszűrős vízforgatót (no ez nagyon megéri az árát), PH csökkentővel és hypoval kezelem 1 vízzel megy egész nyáron (júniusi feltöltés, szeptemberi leengedés).
 • Unemployed
  T/Kiszámoló
  Genetika és néhány paraméter függő a dolog.
  Déli fekvésű, kevésbé jól szigetelt panellakásban szerintem kötelező.
  Jól szigetelt, redőnnyel ellátott lakásban, ha valaki elvan 29-30 fokos hőmérséklettel éjszakára, meg lehet oldani klíma nélkül is.

  Én nem tudom elképzelni klíma nélkül az életet és most már azt is tudom, hogy a 32% észak-európai genetikámmal van összefüggésben. Akinek a felmenői között írek, finnek, skótok, skandinávok voltak (mint nekem), akinek napallergiája van és nem tud napozni, aki plusz 10 fokban is pólóban sétál szeles időben, az jól gondolja, hogy szüksége van a klímára.
  Akinek pedig görögök az ősei és 25 fokban már kabátot vesz, az jól gondolja, hogy megoldja a nyarat klíma nélkül is.

  Ezért is érzem magam szörnyen, hogy a klímás képtelen megszerelni a 600.000 Ft-os klímánkat már több, mint 2 hónapja….. Még szerencse, hogy idén a május ilyen jó 🙂

 • Tevejoci
  Dicsak mar kiszamolo is medencet akar…mar dozsoles van nagyon.
  Short.:DD
 • Dani

  Van tapasztalatod a dézsával?
  Én is szemezgetek vele, de jó lenne ha valaki leírná a személyes tapasztalatát a bekerülési költséggel ( nem csak a dézsa van, de kell köré / alá alapzat, stb. ) és a fenntartással kapcsolatban.

  Köszi előre is

 • Kutyás
  Nálunk nagyon bevált a felállítható vízforgatós kerti medence.Idén már a negyedik nyarat húzza ki nálunk.Két család tölti már évek óta együtt a nyarat tesómék (három gyerekkel) és mi (négy gyerekkel) .Tanár vagyok , nyári szünettel , én vagyok a gyerekfelügyelő. Tesómék fent laknak a kétgenerációs nyaraló emeletén , mi lent. A medencét sógorom tartja karban , egész mestere lett a témának. Amikor elutaztak , egészen be is algásodott a víz , de aztán helyrerakta egy nap alatt. Mindez a Balatonnál van .De én nem bírnám hét (+ néha pár vendéggyerekkel ) a strandon a tömegben. Úgyhogy napközben foci -társas-medence -trambulin-olvasás -csendes pihi-kutyázás-bicikli-erdő van a srácoknak és strand általában csak öt után, amikor lassan hazaindulnak a népek. De sokszor maradunk a kertben , annyira paradicsomi. És igen , marha jó , hogy tehetem mellettük a dolgomat ,nem is menne másképp.
 • NAR
  Klímáról jut eszembe: itthonról dolgozok, tetőtérben a dolgozószoba (100+ éves ház, csak így tudtuk megoldani), azt veszem észre, hogy az istennek nem tudok koncentrálni, nem megy a meló – aztán eszembe jutott a légkondi, 26 helyett 23 fok és mindjárt elkezdett fogni az agyam.
 • mitel hentes
  3*2 méteres medence, internetről rendelve kb. 60 ezer volt. Fekete takarófóliával, süti a nap felmelegszik. Július-augusztusban végig kint lehet. A gyerekekkel állandóan kint kell lenni, egyedül nem játszanak vele, csak pár percet. Időt tehát nem spórol, de azt úgysem kell, hiszen minden szülő mindig a gyerekeivel van, játék sem kell nekik. 😉

  Kánikulában esik jól munka után hazaérni és belecsobbanni. Igény szerint limonádéval, almafröccsel tuningolható az élmény. Érdemes nyáron intézni, mert télen az ember visszasírja az elszalasztott lehetőséget.

  A strandnál annyival jobb, hogy nem idegenek közé kell menni, és az otthoni medencébe fél órára is érdemes bemenni, míg a strandra ennyi időre nem érdemes kimenni. Úszni nem jó, de arra a strand sem jó, akkor megyek uszodába, ha rám jön a Darnyi-láz.

 • QTT

  Akkor az én felmenőim valószínűleg a Merkúrról származnak. 🙂

  Az ilyen 25 fokos idők a semmilyenek számomra. Már épp nem hideg. 28-30 fok már kezd jó lenni, de 32-35 fok között érzem, hogy az az én világom. Nem vagyok didergős, de nem szeretem a hideget. Télen is 25-26 fokban alszunk. Mondjuk ezzel kezdenek gondok lenni, mert a feleségem eddig szerette, de kezdi nem bírni és fáj a feje. Mondtam is neki, hogy öregszik. 🙂 (33 éves)

  Ami viszont érdekes, hogy nagyon-nagyon-nagyon izzadós vagyok, de mégis a meleget szeretem. A klíma 2 perc után idegesít, a ventilátort szeretem.

 • Muslica
  Abban a szerencsében részesültem, hogy gyermekkorom nyárra eső részét nagypapámék medencés (épített beton, kb. 4X2,5 m, 80 cm mélység, sík terület, Pest megye) házában tölthettem. A fent leírtakon túl további előny, hogy megszerettem a vizet; úszni könnyű volt megtanulni, hisz nem volt idegen a közeg, ugráltunk, mozogtunk, szabad levegőn voltunk, megtöltöttük élettel a kertet. A medence azóta is hibátlan, nem tette tönkre az idő, pedig 40 éves elmúlt — felnőtt fejjel sem bontattam el. Csak azért jegyeztem ezt le, mert még senki nem írta meg a tapasztalatát “másik oldalról”. Nyilván, akkoriban mások voltak a közüzemi és építési díjak, de ez a gyerekek felé nem minden esetben indok. Szóval Miklós, hajrá: nem biztos, hogy a legütősebb döntés lesz pénzügyileg, de felülmúlhatatlan élmény a gyerekeknek 🙂 .
 • Hozzászóló
  Nálunk van klíma, de max tavaszi-őszi fűtésre meg szagelszívásra használjuk. Nem bírom, inkább a forróság, attól nem nádhásodok be, meg nem fáj a vállam. A munkahelyen úgyis megy, én meg inkább home officeolok.

  Nálunk a gyerek nem szívesen pancsol, kb 5 perc után a wellnessből is kijön, akkor meg minek a medence.

 • nyman
  A kornyezetemben akik medencet epitettek, tobben megbantak. Ha arra mar nem aldoz az ember, hogy valaki mas tartsa karban, akkor rengeteg energia, ido is elmegy vele.

  Medencebol pedig vagy kulteri, vagy belteri. A ketto kozotti hibrideknel mindig sok kompromisszum van. Hasznalatban, uzemeltetesben is. Az egyik volt kollegam azt mondta, ha telen is hasznalni akarja a medencet, akkor 50-60 ezer forint havonta csak a futese. Hohidas a szerkezet, nem nagyon lehet tisztesseges szigetelest csinalni. Illetve meglehetne, de akkor meg olyan nehez lesz az epitmeny, hogy ujabb millios nagysagrendu motoros, sines rendszer kell a teto mozgatashoz.

  Folyt.

 • Medve
  Nem tudom, nem jártam utána. Sőt biztos, hogy van még egy csomó egyéb költsége, de tőlünk nem messze a főúton van kirakva kb 3*5m-es műgyanta medence, kb 850e felirattal.
  Így lehet van más árkategória is.
 • nyman
  Medencekbol meg nem aldoztam tobbet a 30-40 ezres nagysagrendnel. Az elso kisebbet meg 15 ezerert vettem. Reszben balesetvedelmi okokbol kerultem a nagyot, mivel a gyerekek meg kicsik. Eddig nalam 2-3 szezont birtak. Kilukadtak, gondolom az olcso anyag miatt.

  Mivel azert jarunk vizpartra, strandra, a nyari hetvegeket ritkan toltjuk otthon, csak tenyleg arra kell hogy lehutsek magukat.

  Ahogy nonek, egyre nagyobb lesz a meret. Mar en is nezegetem a 60-80 ezreseket, vagy a nagyobbakat. Ezeket minden bizonnyal felnotkent is tobbet hasznalnank, igy meg kellene majd hozza medence futes is hogy par huvosebb nap utan is rogton lehessen hasznalni. Egy 4-5 kW-os hoszivattyu olyan 200 e Ft. De egyelore meg visszafogom magam.

 • Aomame
  T, ha pár nap kialvatlanságba bele lehetne halni, akkor az anyák 70% -a belehalna a gyereke első életèvèbe.
  A hősèg, főleg ha èjszaka is, engem is ki tud csinálni, voltak vacak nyarak az utóbbi években, amikor mi is tényleg úgy éreztük, h keĺl klíma, pedig nem panelban lakunk.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.