Pénzváltás: nem mindegy, mikor

A Revoluttal kapcsolatosan jött fel a téma, ami sokat figyelmét elkerüli.

Ez pedig az, hogy szinte mindenki sokkal rosszabbul váltja a pénzt akkor, amikor a piacok zárva vannak.

A jobb utcai pénzváltók napközben alacsony marzzsal dolgoznak, de négy óra után már sokkal nagyobb a különbség a vétel és az eladás között. Ennek oka, hogy már nem tudja bevinni aznap a bankban és lehet, hogy másnap reggelre bukott rajta három forintot eurónként vagy dolláronként, mert este történik valami a piacon (Ami az USÁ-ban vagy Japánban egyébként munkaidő).

A KBC a piaci időben 1%-ért váltja a devizát, azon kívül 3%-ért.

A Revolut is hétvégén sokkal rosszabb árfolyamot használ, ha akkor töltöd fel a számládat.

S a sort lehetne még sokáig folytatni.

Senki nem szeretné bevállalni azt a kockázatot, hogy ő bukjon azon, hogy valami nagy kilengés történik a piacon nyitvatartási időn kívül. (A spekulánsok is ezeket az időket szeretik, mert sokkal kisebb összeggel lehet befolyásolni az árfolyamokat, mint amikor sokan adnak-vesznek devizákat piaci időben.)

Ezért figyelj oda, mikor váltasz pénzt, mert nagyon nem mindegy.

Kapcsolódó:

Mondj nemet a váltásra

Apróbetűs sorozat: devizaváltás

Share

40 hozzászólás

 • Ernő
  Köszi a cikket, én például nem tudtam, hogy az utcai váltóknál is van ilyen.

  Revolutnál a “ha akkor töltöd fel a kártyádat” kifejezés viszont nem pontos. Kártyát nem lehet feltölteni, csak számlát. A kártyád/kártyáid egyszerre tartozik/tartoznak mindegyik pénznemű számládhoz. Ha van az adott pénznemben egyenleged, abból fogja levonni a vásárlás összegét. Ha nincs, akkor a “base currency”-ből vonja. (Amit egyéb a magyaroknak az utóbbi hetekben állították át HUF-ra EUR helyett.) Ha ezen sincs, valamelyik harmadikról.

  Revolutban váltás akkor történik, ha:
  1. kézzel váltasz, tehát pl. a HUF számláról az EUR számládra teszel át pénzt
  2. a terhelt péznemben nincs egyenleged, ezért automatikus váltás történik
  3. ha olyan módon töltöd fel a számlád, ami váltással jár (ugye pont most volt a hír hogy HUF kártyás topup-nál már nincs váltás, de a HUF utalásos topupnál továbbra is van egyelőre)

 • Stiel
  Anno Prágában kellett reggel 8-kor buszjegyre váltanunk. Na, ott nem volt opció, hogy megvárjuk, amíg 10-kor kinyit mind. 🙂 Szerencsére találtunk olyan pénzváltót, ahol már bent ügyködött a fószer, szóba is állt velünk, és egy kör alkudozás után már ajánlott annyit az utolsó pár ezer forintunkért, ami már elég volt a buszjegyre haza. Régi szép idők, amikor még csóró egyetemisták voltunk. 🙂
 • Magáncsőd
  Off.
  Hello
  Örömmel olvasnék pár kommentet itt azzal kapcsolatban, hogy mit tennétek olyan helyzetben, amikor már kis híján nincs lejjebb? Jövedelem nélkül, khr listásan, végrehajtás alatt, az összes vagyon háromszorosával felérő adóssággal, vidéken. A korábbi “kiút” témájú cikkekben az adósság kevesebb volt mint a vagyon, lényegében adott volt a megoldás. De ilyen helyzetben?
  A legális jövedelem végrehajtás alatt max 142500.- Ft nettó, egyéni vállalkozásban a vállalkozást is érinti a magánszemély elleni végrehajtás. A fekete munkavégzés pedig hosszabb távon nem megoldás egy nincstelennek, max a túlélésre.
 • Maki Verem
  irány Németország.
 • Liodejambo
  Ez nagyon hasznos cikk volt, köszi!!!:):)
 • Kmiki

  Nyelvet megtanulni szuperintenziv tanfolyamon es menni hajora.

 • Magáncsőd
  pénz nélkül? A végrehajtás az EU más államában vezetett számlát nem érint? Ezt kétlem.
 • Hitel

  nehéz bele gondolni olyannak aki nincs benne vagy a közelében, vagy nem esett már át ilyenen.
  Külföld ami eszembe jut nekem is, esetleg visszakuncsorogni a szülőkhoz vagy rokonokhoz előre megbeszélt ideig, és feltételek mellett ha élnek és-vagy jó a viszony. Meló ezerrel és találni egy finanszírozót amin(akin) keresztül valahogy lemorzsolható a tartozás…
  Amennyiben normál léptékkel felfoghatatlan tartozásról van szó és nem látni a végét, akkor meg végképp passz…
  A “végső megoldás” és az “elszökés messzire” annyira klisék, hogy azt nem mondom.
 • Danka
  Az irany Nemetorszag opcio szerintem nem teljes, ismerek olyat, aki a kölcsönei elöl menekült ki, az itteni penzeböl visszafizette öket relative gyorsan, majd fülig eladosodott itt, EUR-ban. Akkor mi jön utana? Irany svajc? Szerintem az elsö lepes minimum a Kiszamolo Akademia magaeva tetele es nem csak a szavak szintjen. Aztan utana irany Nemetorszag. De mindenkepp kemeny idöszak lesz.
 • GCT
  Magáncsődről én is szívesen olvasnék, vagy hogy mi a teendő ilyen helyzetben. párom édesanyja járt így: válság alatt felhalmozott több tízmilliós adósság, megspékelve egy betegséggel, ráadásul közelít a nyugdíj (most 55) és nulla megtakarítással rendelkezik, albérletben él. feketemunkákból szed össze némi pénzt, de háromhavonta egyszer biztosan ki kell fizetni helyette valamit, alig tartja fent magát. nyilván ez a párkapcsolatunkra is rányomja a bélyegét…
 • jános
  @Magáncsőd ja, mert te azt szeretnéd, hogy ne kelljen semmit visszafizetni? Akkor irány Dél-Amerika vagy Afrika.
 • Én is akarok kommentelni...

  Szerintem az egyetlen megoldás pont a nickneved: magáncsőd eljárását átolvasni, vállalhatónak tartod-e a dolgot.
  Én a másik oldalon voltam magáncsőd esetén, és láttam testközelből, hogy a magáncsődbe menekülő ember mennyi mindent és milyen könnyen meg tud úszni.Kezdve az egészet azzal, hogy ha elindul az eljárás, akkor MINDEN végrehajtási folyamat felfüggesztésre kerül, így felszabadul a jövedelem is a végrehajtói letiltás(ok) alól. Cserébe onnantól nem te rendelkezel a bevételeiddel.
  Ehhez annyi, hogy ha ingatlant érinti a legnagyobb tartozás azt célszerű engedni előtte, odadobni az eszközkezelőnek (ezzel szanálódik a tartozás nagy része), majd idővel visszavásárolni még nyomottabb áron. Volt szomszédom 30 milliós lakáshiteltől szabadult meg így: átment eszközkezelősnek, majd most visszavette 4 millióért a lakását.
 • Szabolcs
  Magáncsőd
  2019-05-23 at 11:53

  hát, a hitelezőkkel kéne megállapodni. Mindenáron. Ha nem a drogkereskedőnek tartozik, akkor nyitott lesz, mert a 0-nál jobb a valami.
  Hogyan lehetett nettó vagyon 3-szorosáig eladósodni amúgy? Mert az valami baromi nagy trauma miatt lehet, vagy irgalmatlan trehányság/hanyagság. Előbbi esetben menekülj (a hajó nem rossz tipp, vagy a kamionozás), utóbbi esetben az első lépés, hogy változzon meg akit érint, mert hiába is jön ki a gödörből, vissza fog esni.
  De a 0. lépés az első mondatom.

 • mókuskerék
  Ha már erre az adósság elől elszökés-re tereltétek a szót, akkor az ellenkezőjével mi csinálnátok, az én adósom feltételezhetően Angliában van még egy lehetséges címet is találtam a neten, de ugye azóta el is költözhetett. A magyar végrehajtó már lefutotta a körét, persze nem talált semmi vagyont. Még rendőröktől, ügyvédektől is teljesen más tanácsot kaptam, hogy mit kéne csinálni.
 • Spartan
  Sziasztok

  Ha külföldiként Pesten nyaralok vagy egyebek. Hol érdemes Eurót vagy Dollárt – Forintra váltani.
  Az IBLA Change váltóknál mindig nagy a sor. Én is eddig mindig ott váltottam. Tudtok esetleg jobb megoldást?

 • Névtelen

  Én a helyedben egy olyan országot választanék munka tekintetében, ahol a legtöbbet tudod félretenni havi szinten.
  Ilyen lehet pl. Ausztria, nincs túl messzire. Egy szállodában pl. takarítást vállalni, kapsz szállást és kaját, szinte a teljes fizud el tudod tenni. Sokkal többet lehet félretenni,mint Angliában. Ismerősöm szobalány kint évek óta, semmi nyelvismeret nem volt, mégis megállta a helyét. 500-600 nettó körül keres, minden mást kap. 5 hónapos szezon után szinte mindig kap 1 havi plusz bért jutalomként.
  Nyugodtabb légkör, talán ezáltal kicsit ki is tudnál lépni ebből a stresszes légkörből.
  Nyilván függ,hogy mekkora adósságállományról van szó, de ha egy 5-6 év alatt ki lehet pörgetni, akkor azért nem rossz.
  Másik megoldás lehet ha nincs senki, aki visszatartson, hogy próbálj meg kapcsolat útján kijutni Kazahsztánba olajmezőre.
  Elég sok ismerős volt/van kint.
 • tomzol
  folyt.
  Szóval kint Kazahsztánban pár éve 1 millió felett lehetett keresni havonta. Dollárban fizetnek, több tízágyas barakkokban van a szállás,szóval nem egy túl privát élet, viszont ha nem ég ki az ember és pár évet képes lehúzni, akkor ott sok pénzt lehet termelni.
 • Magáncsőd
  devizahitel. Az eredeti összeg 75%-a a futamidő negyedére vissza lett fizetve, de az árfolyam változás és az ingatlan egyidejű értékcsökkenése miatt jelenleg ez a hármas szorzó az érvényes. Gyakorlatilag a lehető legrosszabb volt az időzítés.

  Sajátos a probléma olyan szempontból is, hogy amíg mindenki a “csak” minimálbéres bejelentés miatt panaszkodik, addig én ilyet nem tudok találni, hanem csak teljesen legálisat. Ha egy meghallgatáson borítékos kostrukcióról érdeklődöm, néznek értetlenül. 🙂 EV-ként pedig szintén ez a gond, hogy utalással fizetnének többnyire.

  Marad a híresen minimálbéres és a többit zsebbe fizetős pálya, pl az említett kamionozás, de azt is külföldi cégnél érné meg, ahhoz kinti cím kell, azzal pedig már végrehajthatnak. Vagy itthon, csak készpénzes bevételekre lehetőséget adó szolgáltatásra vállalkozni. Bejelentve 142-ért dolgozni ertelmetlen.

 • Magáncsőd
  igen, pont azt olvasgattam, de az a baj, hogy arról, hogy ez a csődgondnoki felügyelet (5-7) év mit jelent a gyakorlatban, sehol nem találni infót. Az, h 71250.- forintot hagy a bevételeidből a megélhetésedre, ezt sem taglalják sehol, hogy a gyakorlatban mit jelent. Ebből kell élni egy főnek vagy ennyi marad kajára pl?

  Már 3000 fölötti számban vették igénybe, gyanítom, hogy működőképes a dolog. Bár sokakat elijeszthet, hogy 4 példányban kell kitölteni 90 oldalt, az utolsó ruhadarabot is leltárba véve.

 • Barna
  Tényleg nem mindegy mikor váltjuk a pénzt! :)))

  24.hu/belfold/2019/05/23/cib-bank-valutavaltas-deviza-svajci-frank/

  Cím: “Százszoros áron váltotta a devizát, 700 ezer forint helyett 70 milliót írt jóvá ügyfelének a CIB”

 • naa
  Hétvégén zárva a devizapiac, a spekulánsoknak is. Új Zélandi idő szerint hétfő reggel, vagyis nálunk vasárnap este nyit ki.

  Aki hétvégén nagyobb marzs nélkül vált pénzt, az őrült – ezért ekkor nyilván a Revolut is emlékeim szerint kb. 3 forinttal rosszabb árfolyamon vált pl. eurót, mint a közép / normál nyitott piaci árfolyam. Persze lehet fedezni, stb. – de azt be kell tenni péntek estig 🙂
  Arra kell csak figyelni, hogy ha hétvégén kell valamilyen deviza ami már fogyogat a számlán, akkor még péntek este, nyitott devizapiacnál válts át a Revoluttal, nem nagy dolog. De ha elfelejtenéd, még akkor is valszeg jobb, mint a hagyományos bankod árfolyama.
  Ja és másik Revolut számlára hétvégén is átér a pénz 1 másodperc alatt…

 • Én is akarok kommentelni...

  Erre a részére nem tudok válaszolni a dolognak, mert mint írtam, én a másik oldalról voltam 2 esetben is érdekelt: “hitelezői” oldalról. Ez most szemétségnek fog hangozni, de elég sok helyen van ügyfélszolgálat, ahol tudnak segíteni (elvileg, gyakorlatilag nem). Ezután irány egy dörzsölt ügyvéd, mert ebből a konstrukcióból ki lehet ám hozni nagyon durván jó dolgokat. Ilyenekre gondolok mint: ha több felé tartozik az ember, és valaki nem jelzi a követelését időben, akkor neki bukta.. Időhúzással is egész jót lehet szakítani: az ügy elindulásakor felfüggesztik a végrehajtásokat, és ez addig így is marad, amíg nincs megszüntetve az egész eljárás. Az egyik ügyben az alkudozás a hitelezőkkel 2 évig tartott. Addig senki nem jutott a pénzéhez kivéve az adóst, mert nem vonhattak tőle semmit. És itt lehet ám jó alkukat kötni, csak hogy lássanak valamit viszont a pénzükből a többiek.
 • Maki Verem
  “de azt is külföldi cégnél érné meg, ahhoz kinti cím kell, azzal pedig már végrehajthatnak. ”

  Németország jogállam, tehát amikor inkasszózzák a pénzt a számládról, besétálsz a bankba, és visszakéred a pénzed. Ebben az esetben a másik oldalnak kell bizonyítania – német bíróság előtt – hogy jogos a követelése. “Deviza”hitel esetében egy német bíró sem fogja engedélyezni a behajtást. De ha valami csoda folytán mégis, a per legalább 5 évig eltart, addig lesz pénzed, és kitalálod, hogyan tovább. Fontos, hogy bíróság elé jusson az ügy.

 • szifonkutya
  Nekem van egy olyan gyanúm, hogy ez a “magáncsőd” ügy inkább csak elméleti kérdés, vagy egy újságíró merít épp ihletet – nekem a sztoriban több elem is különös.
 • Magáncsőd
  nekem ez kicsit meseszerdűnek tűnik. A kérvény benyújtásakor biztos vagyok benne, hogy nyilatkozni kell minden irányú tartozásodról. Amit ebbe beleveszel, azt beleszámolják az adósságodba. Amit elhallgatsz, azt nem, és az szerintem szerződésszegésnek is minősül, pláne ha az a szerződéskötés után keletkezett. Ha a ruhadarabokat is letárba veszik, akkor a követeléseket is biztosan.

  Ha nem így lenne, akkor azt csinálná mindenki, hogy amikor már alakul a csődhelyzet, minden lehetséges mennyiségben még hiteleket vennének fel.

 • szifonkutya

  Legalábbis szerinted :-))) Azért nagy összegű fogadásokat ne tegyél erre az állításra. Hanem, ha tudsz németül, akkor nézd meg valamelyik német tv “fogyasztóvédelmi” műsorát – az RTL-en, a Sat1-en és a ZDF-en is van, utána térjünk majd vissza a kérdésre.

 • Magáncsőd
  elhiheted, hogy villám gyorsan megtudnálak győzni, hogy miért ne adj nekem kölcsön. 😀

  A jelenlegi állapot most jutott arra a határra, ahol az egyik oldalon a “már minden mindegy”, a másikon pedig a “még talán menthető a helyzet” van. Ezért is próbálok tájékozódni, mert el kell dönteni az irányt.

 • Magáncsőd
  amennyire utána jártam, az európai fizetési meghagyás is csak akkor eredményes, ha azt kézbesítik. De pl Dániában még eleve ezzel a lehetőséggel sem lehet élni. Az itthon elterjedt kézbesítési vélelem pedig nem létezik Németországban sem.

  De lehet rosszul tudom, de eddig erre jutottam. A németországi német ismerőseim meg semmit nem tudnak ilyenekről, semmi nem kényszeríti őket a gondolkozásra, matekolásra.

 • Szabolcs
  Magáncsőd
  2019-05-24 at 11:06

  Ja, ha a határon vagy, akkor a még menthető a helyzet a helyes választás. Szerintem.

 • Maki Verem
  kérdés, mennyi a tartozásod. Ha 10-20 millió, akkor irány Németország, ha keresel havi 3000 EUR-t (pl. mint kamionsofőr), akkor 6 hónap után lesz 6 000 EUR-ód (havi 1000-et félreteszel). Ekkor vehetsz fel személyi kölcsönt, jellemzően 3-4% kamatra. 60 000 EUR kijön 6 év alatt, havi 1000 EUR-al, ekkor mindent visszafizettél, tiszta lappal indulsz. A magyar BAR listáról a németek nem tudnak, már csak ezért is megéri lelépni.

  ne keverd össze azt, amikor a fogyasztó németországban vesz fel hitelt, és azt kell behajtani, mint azzal, amikor egy egzotikus keleteurópai országból próbálnak végrehajtatni, nem létező EU-s törvények alapján 🙂

 • Tiborg
  Ha mondjuk a Transferwise kártyámmal Kunát veszek fel kp-ben munkaidőn kívül drágább az árfolyam? Én úgy tudom ezt csak pár nap múlva írja le, így lényegtelen a munkaidőn belüli vagy kívüli időpont.
 • Karl
  OFF:
  PMÁK lezárások:
  2022/K: allampapir.hu/dokumentumok/x3_3331312771474859270.pdf
  2014/I: allampapir.hu/dokumentumok/x3_7769785590558937502.pdf

  Kérdés, hogy jövő csütörtök előtt megszellőztetik-e a júniustól induló új sorozat kondícióit?
  Ki járhat jobban? Aki jövő héten vesz még kamatadóval vagy aki utána júniusban már kamatadó nélkül?

 • Tibor52
  Nos, én tegnap letöltöttem a Revolut-ot. iOS. Jópofa alkalmazás most már magyar nyelven, forinttal is feltölthető. Standard előfizető lettem, várom a fizikai MC-kártyájukat is. Azért töltöttem le, mert valós (hét közbeni) középárfolyamot ígér. Határvárosban élek, Szlovákiában euró van, a kollégáim panaszkodnak, hogy nem éri meg bankkártyát náluk használni, mert pocsék árfolyamon váltja a bankjuk a HUF-EUR-t. Szerintetek ezzel az alkalmazással mennyit lehet megtakarítani?
 • Tamás #2
  sokat, ma néztem, hogy ha az osztrák hitelkártyát használnám itthon, akkor a TW/Revolout pároshoz képest a Bank Austria 5-6 Ft-os különbséggel váltaná az EUR-t kártyás vásárlásoknál. Az átváltási árfolyamot te is tudod ellenőrizni a bankodon keresztül. A lényeg tényleg csak annyi, hogy TW/Revolouttal napközben válts a devizák között. Egy hosszúhétvégézés esetén ez azért már alaphangon is 5000-8000 HUF-os különbség, de sok kicsi, sokra megy.
 • P. G.
  Revolut-ot pár napja letöltöttem. Nem enged kártyát igényelni, virtuálisat sem. Járt már így valaki?

  Arra tudok gondolni, hogy még csak pár munkanap telt el, talán alaposabban akarnak azonosítani. Annyi csavar van nálam, hogy EU-s lakcímmel regisztráltam (ahol ténylegesen élek), de magyar mobilszámmal.

 • Tamás #2
  Más lehet a gond, mert nekem is úgy van ahogy neked. Írj a supportnak az alkalmazáson belül.

  Más: Ha valaki TW-el topupolja a Revolout, akkor figyeljen arra, hogy a TW kivonaton szereplő UK irányítószám szerepeljen a Revoloutban a kártyánál, különben el fogja utasítani a feltöltést.

 • P. G.

  Köszi, ezt fogom tenni. (Csak régebben nem jót hallottam az ügyfélszolgálatukról, azért itt kérdeztem először.)

  Viszont a Revolut TW-os kártyás feltöltésénél a saját irányítószámomat adtam meg, ami a TW-nál regisztrálva van (nem UK egyébként), és működött a top-up (10 euró).

 • Tamás #2
  Igen, régen kritikán aluli volt, én utoljára 4 hónapja kontaktoltam velük és akkor mindent gyorsan és gond nélkül sikerült megoldaniuk.

  Köszi az infót, nekem múlt héten nem ment a topup, akkor kezdtem el játszani az irányítószámmal és csak akkor engedte, amikor megváltoztattam. Legközelebb próbálom a régivel.

 • Tibor52
  Tamás #2!

  Igazad van. A feleségem tegnap Bécsben két helyen vásárolt Takarékbank-kártyával. Tegnap (május 28-án) 336-ért váltotta a bankja az eurót. Cca. 10 Ft euróként a semmiért.
  Jó lesz ez…

 • Ottó
  Arról hallottam, hogy hétvégén az intézményi szereplők még kereskednek a devizapiacon. Ez élő árfolyam itt: arfolyamtudos.hu/elo-arfolyam, elég fura így szombaton. Eddig még nem láttam kilengést hétvégén.