Válság: így készülj fel rá anyagilag

Nyakunkon a válság. Derült égből villámcsapásként ért mindenkit, még a 2008-as válságnál is sokkal gyorsabban találta telibe az embereket. Sokan már most elvesztették a munkájukat, ha pedig elhúzódik a dolog, sokkal nagyobb baj is lehet belőle.

Mit tudsz ilyenkor tenni, hogy biztonságban tudd a pénzügyeidet?

Ne számíts a gyors talpra állásra. 

Most senki nem meri megmondani, mikorra lesz vége a felfordulásnak. Még javában befelé megyünk a problémába, egyre több és több országot üt meg a járvány. Arra sincs garancia, hogy nem kezdődik elölről a járvány ősszel, mint ahogy az történt az 1918-1919-es influenza-járvány esetén.

Ha nincs szerencsénk, a gazdaság is komoly recesszióba sodródhat és sok cég tönkre mehet a következő hónapokban.

Reménykedni lehet, hogy két-három hónap és túl vagyunk rajta (legyen így), de tervezz úgy, hogy nem biztos, hogy tényleg így lesz. Lehet, hogy ez az egész év megy a levesbe üzleti szempontból.

Ezért érdemes felkészülni, hogy a tartalékaid sokáig elégnek bizonyuljanak.

Ne pánikolj.

SOHA ne pánikolj. Abból még jó soha nem sült ki. Lépj egy lépést hátra és próbáld meg objektíven felmérni a lehetőségeidet. Ha kell, kérj segítséget olyantól, akinek adhatsz a véleményére. Ha félsz, nem tudsz se előrelátó, se okos döntéseket hozni. Voltak már válságok, lesznek is még, mindig túléltük őket.

S ahogy az okos angol mondás tartja: a kiömlött tej felett már felesleges sopánkodni. Ne azon rágódj, mit nem tettél meg az elmúlt években, amit meg kellett volna a pénzügyeid területén, mert ezzel sem segítesz semmit magadon. Fókuszálj a jelenlegi helyzetedre és főzz abból, amid jelenleg van.

Kerüld el, hogy a depresszió legyőzzön. Lehet, hogy már el is veszítetted a munkádat és csak rossz híreket hallasz a munkaerő-piacról. De ne hagyd, hogy ez elvegye a kedved, keress munkát gőzerővel, mert lesz olyan hely, ahová kelleni fogsz. Ha nem keresel munkát, biztos nem is fogsz találni és még a legnagyobb válságban is vannak cégek, akiknek kell új munkaerő. Találd meg őket, ne a sebeidet nyalogasd otthon.

Arra koncentrálj, amin tudsz változtatni és tudsz befolyásolni. Amire nincs ráhatásod, azon kár rágódnod.

Állj át válság-üzemmódba.

Ha még van munkád, a következő hónapok akkor is a tartalékolásról szóljanak. Nem lesz nehéz dolgod: se mozi, se edzőterem, se fodrász, se utazás, semmi, amire eddig a pénzedet szórtad.

Ne most akard lecserélni a telefonodat, az autódat (kivéve ha tényleg muszáj), ne most akard bővíteni vagy felújítani a lakásodat, az új konyhabútor is ráér még pár hónapot. Most higgadj le és ne akarj venni semmit, ami nem létszükséglet. A hobbidat is bátran függeszd fel, legalábbis akkor, ha pénzt kell áldoznod rá. Ne most akard megvenni a legújabb másfél milliós objektívet vagy az új kétszázezres váltót a kerékpárodhoz. Most nem az önjutalmazás időszaka van.

A munkahely-váltás sem biztos, hogy most a legnagyobb ötlet. Gondold át kétszer, most akarsz-e próbaidős lenni egy cégnél, amikor jó eséllyel sok helyen leépítések lesznek.

Sőt, kezdj el pedálozni ezekben a hetekben a munkahelyeden, hogy ne te legyél az első, aki eszébe jut a főnöknek, ha leépítésre kerül a sor.

Már most kezdjetek el lényegesen kevesebbet költeni, mint eddig. Amúgy is ritkábban mész bevásárolni, többet vagy otthon, költsetek hát kevesebbet élelmiszerre és minden másra is.

Nézd át az előfizetéseidet, ami nem létszükséglet, azt mondd le. A kábeltévé-Netflix-Amazon Prime-HBO kombóból legalább kettőt biztos tudsz nélkülözni, hogy csak egy példát mondjak.

Ha túl drága autód van vagy felesleges nyaralód, próbáld meg eladni, hátha most még találsz rá vevőt. (Addig kellett volna, amíg az emberek ész nélkül vásároltak mindent. Vagyis ezelőtt három héttel. De most még könnyebb, mint várhatóan pár hónap múlva lesz.)

Ha még nem tetted, itt az ideje, hogy elkezdd írni, hogy mire mennyit költ a család. Ha fogalmad sincs, mire és mennyit költötök, honnan tudod, hogy hol mennyit lehet lefaragni? Használj egy telefonos appot legalább, itt írtam már róla.

Rangsorold a költéseidet, mennyire fájdalommentesen tudsz lemondani róla. Először azoknak mondj búcsút, amik nélkül tudsz élni gond nélkül.

Tudd a jogaidat, ha ki akarnak rúgni.

Fontos, ha felmondanak, ne közös megegyezéssel gyere el, mert akkor nem jár végkielégítés, ahogy akkor se, ha rá bírnak venni, hogy te mondj fel. Jól fog jönni az a 2-6 havi bér, amit végkielégítésként kaphatsz néhány évnyi munkaviszony után, viszont olvass utána, hogy működik ez. Ha valamit aláírtál, utána már késő, ha rájössz, hogy hintába raktak.

Csinálj stressz-tesztet

A stressz-teszt lényege, hogy elképzelsz rossz kimeneteket és megnézed, hogyan tudnád túlélni a helyzeteket.

Mi lenne, ha a férj elveszítené az állását és nem találna új állást 8 hónapig? Mi lenne, ha a feleség járna így? Ha mindketten? Nyolc órából átraknak hat órába?

Mi kellene tenned, hogy túléld anyagilag ezeket a hónapokat?

Miről kellene lemondani, mi lenne az a minimum szint, amin a család el tudna létezni néhány hónapig?

Jó előre tudni, mit bír ki a család költségvetése és hogyan tudnátok áthidalni a nehézségeket.

Csinálj egy költségvetést a legrosszabb helyzetre is, amit elővehetsz, ha mégis beüt az, amit nagyon nem szerettél volna. Könnyebb átállni egy úgymond hadigazdálkodásra, ha már jó előre megcsináltad hozzá a költségvetésedet.

Hagyj pénzt könnyen elérhető helyen

Elképzelhető, hogy tovább kell élni a tartalékaidból, mint tervezted. Legyen könnyen mobilizálható megtakarításod a hathavi vésztartalékon túl is, amihez nyúlhatsz, ha kifogysz a pénzből.

A pénzügyi stabilitás most fontosabb, mint hogy meg akarj gazdagodni a tőzsdei esésen. Ezért legyen akár egyévnyi tartalékod is elérhető helyen.

Ha nincs komoly tartalékod és van hiteled, fontold meg, hogy élsz a hiteltörlesztési moratóriummal.

Ha csak néhány hónapnyi tartalékkal (vagy azzal se) rendelkezel, fontold meg, hogy igénybe veszed a hiteltörlesztési moratóriumot. Azonban ne felejtsd el, kamatot attól még fizetsz, hogy nem törlesztesz. Egy 15 milliós lakáshitel 4%-os kamat mellett a következő 8 hónapban 450 ezer forintot fog kamatozni. Csak nem neked, hanem a bankodnak. Persze a hiteltörlesztőd kicsi része a tőketörlesztés, így akkor is fizetsz komoly kamatot, ha tovább törleszted. Csak tartsd észben, hogy ennyivel többel fogsz tartozni az év végén, mint most, ha nem fizeted a hiteledet.

A sikeres pénzügyek alapjai 22 pontban:

Pénzügyi alapok 22 pontban

S mivel mégiscsak egy járványról beszélünk, ha még nem tetted, ideje frissítened ezt a listádat:

Felkészülni a váratlanra

Share

126 hozzászólás

 • pilóta
  Sajnos pont jelzáloghitel felvétel elôtt állok, már a szükséges dokumentumok összegyûjtése van folyamatban. A munkám stabil, nem valószínû, hogy leépítésekre kellene számítani. Félek azonban a hitelbírálattól a kialalult helyzet miatt..
  Van más is aki bele mer vágni egy hitelbe ebben a helyzetben?
 • Doze
  Benne vagyok 1-2 Facebook csoportban.. Hurrá optimizmust látok… Bevasarolnak teslabol stb.. Hát nemtudom. Visszapattanás… És a fel a csillagos égig
 • Yoda
  Talán érdemes hozzátenni a másik oldalt: ha van több évnyi tartalékod, akkor érdemes most költeni. És nem elsősorban azért, mert sok terméknek és szolgáltatásnak reális szintre csökken az ára, hanem azért, mert ezzel egyes cégek fennmaradását támogatod, ami jó a gazdaságnak. Nyilván színházba nem tudsz menni, de online órákat vehetsz, rendelhetsz házhoz kézműves sört, vagy bármit ami boldoggá tesz. 🙂
  Gondolj a közvetlen környezetedben 2-3 vállalkozásra, amelyek megmaradásának örülnél hosszú távon. Ha teheted, akkor költs náluk továbbra is.
 • Szasza

  Bár én nem vagyok pénzügyi szakember, de az biztos, hogy a jelenlegi helyzetben inkább éhenhalnék mintsem bármilyen hitelt is felvegyek. Egyébként sem vagyok hitelpárti, de szerintem ha valami, akkor a hitel az egyik legkerülendőbb dolog egy világjárvány közepette aminek a végkimenetének a végét még látni sem lehet. Mondom ezt úgy, hogy nekem is olyan munkahelyem van ami stabilnak tekinthető, de ha mégis történne valami…Akkor tényleg jön az igazi baj…

 • ertyu

  Már megkötöttétek az adásvételi szerződést?
  Nálunk folyamatban van a CSOK hitelkérelem. Lassan egy hete bírálat alatt van. Még semmi hír. Állítólag a banki alkalmazottak fele dolgozik 2 hétig a másik fele otthon pihen, aztán cserélnek.
  Legyen azért egy frisebb munkáltatói igazolás valamint TB igazolás is. Számolj az egészre pár hetes késést. Mi ezt tesszük.
 • ádám
  20 évre fixált forint alapú lakáshitelt érdemes volna kiváltani?Ebbe a moratoriumba nem szivesen mennék bele, a hitelt tudom fizetni, de legszívesebben végtörleszteném!
 • NAR
  “Már most kezdjetek el lényegesen kevesebbet költeni, mint eddig.”

  Ez egyénileg értelmezhető lépés, társadalmilag viszont pont csak növeli a válságot, nem? Pl. ott a magánbölcsőde, ami nyilván bezárt és megtehetem, hogy ne fizessek még egy csökkentet összeget sem. Persze ha nem fizetek, az nagyon rosszul fogja érinteni azokat, akik ott dolgoztak és mire vége lesz a bezártságnak, már lehet, hogy nem lesz ott a bölcsőde (most tekintünk el attól, hogy addigra kinövi a gyerek)…

 • Családfő
  pilóta, ha a kocka el van vetve (pl. már nagy bukó lenne visszalépni) illetve stabil a helyzetetek és nem fenyeget pénzügyi összeomlás a hitel miatt akkor nem értek egyet Szaszával. Vágj bele, legfeljebb a szokásosnál tovább tart a folyamat.
 • Capri

  Én is ugyanígy vagyok, pont mostanra esik a hitelfelvétel (sok választásom nincs is..). Szerintem a mostani ügyfeleket még nagyon akarják, nemrég jelezték még a földhivatali érkeztetést sem kell megvárni a szerződéshez.

 • Blend Ahmed
  “Voltak már válságok, lesznek is még, mindig túléltük őket.”
  A kijelentés igaz, mármint az emberiség szintjén, egyedileg viszont már korántsem.

  “A munkahely-váltás sem biztos, hogy most a legnagyobb ötlet.”
  Ehhez viszont tudni kellene, hogy a régi és az új munkahely mennyire válság- és karanténálló. Azonos iparágon belül váltani természetesen csöbörből vödörbe szituáció.

 • Dr.D.
  6 havi tartalékot nem tudom hány hónap alatt spórol össze az egyszeri dolgozó. Bedöntötte 2008, kijött belőle, most bedönti ez. Itt nem 6 hónap kegy a kukába, hanem évek.

  Aki elveszti most a munkáját és ez a szar tovább tart, mint 3 -4 hónap, annak annyi. Lesz 3-400 ezer lecsúszott melós, akik bármit, bármennyiért elvállalnak, vége a keresleti piacnak.

  Az állam önti a pénzt, elinflálja a forintot, és semmit se fog érni, mert hiába nem kell járulékot fizetni a kényszervállalkozóknak ha semmi bevétel. Majd az állami beruházásokba el lehet menni alvállalkozni gombokért.

  Minden kiadást visszafogni a minimumra és 2 havi konyhapénzen kívül átváltani dollárra, euróra a forintot, hogy ne veszítsen sokat az értékéből. Szerintem.

 • AAA
  Több évnyi tartalékom van, nagyon takarékosan élek, de kezd kicsit irritálni, hogy megint a hangyákkal csesznek ki a tücskök felelőtlensége miatt. Akinek megtakarítása van az majd szépen megint végignézheti, hogy elinflálják a vagyona egy részét azért hogy megmentsék a hitelből fogyasztókat. Mivel az államok nagy része felelőtlen és folyamatosan a jövőt akarja felélni, ezért legtöbbször mindig az adósoknak kedvez a megtakarítók kárára. Amikor jól ment a gazdaság, kamatot kellett volna emelni hogy a megtakarítók is jobban járjanak és válság idején legyen miből vágni, ahelyett nyomták gázt eszetlenül mintha nem lenne holnap. Most pedig nincs miből vágni, marad a nyomtatás és a megtakarítások, fizetések elégetése.
 • Blueman
  Kiszamolo,
  Egy keresem lenne hozzad, hogy kiszamolnad nekem/nekunk, hogy ha az allampapirunkat a legutobbi kamatfordulonal vasaroltuk, akkor ez a mai napon mennyit er ha mindket esetben az EUR-hoz viszonyitjuk?
  Ha jol tudom ez 2019 december 2-en volt, akkor vasaroltam allampapirt akkor 331 forintert vehettem az euror ma 355 forint egy euro, azaz 7%- a vesztesegem, a hozam meg 3.5-4% korul az elso evben, azaz jelenleg igencsak bukoban vannak akik allampapirban vannak mert a befektetesuk olvad el, jol szamoltam? Kerlek erosits meg! Mi van ha a forint tovann gyengul? Egy 365-370 szint eseten mar 10szazalekos bukorol beszelunk, ami ha jol latom pikkpakk elerheto… mikor lep az MNB? Elgondolkodtato a menekules az allampapirbol…
  Segits kerlek, majd minden vagyonom naluk van ami likvid. koszi
 • Lacee
  AAA

  Veled ugyan miért csesztek ki ? Neked van egy halom pénzed túl fogod élni, az összes “2 millából használt 10 millás premiumba beleülök hitelre” illetve “20 milla önerővel 80 millás lakás a Kopaszi gáton” típusú ember meg teljesen beszopódik, mennek a levesbe, ami rendjén is van, ők nem hogy falig, koppanásig mennek (ami alapból hülyeség és normális ember nem csinálja), hanem még a faltól tovább futnak, kell a 20 millára a 80-100 millás lakás. Szóval nem értem alapvetően, hogy ez miért fáj a hangyáknak… velük most sem lesz baj, megy minden tovább max. visszább kell venni a költésből.
  Alapszabály, hogy a pénzt NEM Ft-ban tartjuk (EUR, USD, Rolex, Arany, bármi aminek értéke is van) és akkor rájössz, hogy nem is olyan rossz ez, mert ha van egy halom eurod akkor nagyon jól jártál (igaz nem ez volt a cél, de ha visszamegy 320-ra akkor sem történt SEMMI) és még ki tudja hol a vége…

 • A
  En is epp most veszem fel a lakashitelt. Meg volt mar a deal, rovid tavon nem fognak valtozni a lakasarak szerintem, hosszutavon meg kinezett volna meg 2 koltozes + lakaskereses. Jobb lett volna az alkupozicio az teny, de ezt a lakast akartuk. Csak a hitelfelvetellel ne legyen gond, mert a foglalo szemmel lathato osszeg, ami elegge fajna ha buknam.
 • Ordas
  Mind jó tanácsok, nem csak válságban.

  Azonban én nem hiszem, hogy évekig tartó válság lenne. Vírus pánikn kívül mi történt, ami magyarázná a hirtelen összeomlást.

 • Bugi
  Engem az érdekelne lesz-e infláció, pontosabban mekkora. Egy jobb ház áraval java részt magyar állampapírban. Máp+ túlsúlyban. Válságban infláció csökken, de a “pénznyomtatás” és árfolyamok miatt, begyűrűző eu-s országok esetleges csődje miatt hiperinfláció is lehet még ebből.. :/
 • Bal
  @aaa ezt a “jaj elinflálják a vagyonom” dolgot már sok embertől hallottam. Ez marhaság, egyáltalán nem törvényszerű következmény, pont ahogy nem volt szuperinfláció 2008-ban sem, pedig durván volt pénznyomtatás akkor is. Recesszió idején nagy mennyiségű pénz semmisül meg, a hiteleket visszafizetik vagy leírják, így defláció fenyeget. Az államok ennek elkerülése miatt fognak költekezni, és ha jól csinálják, csak annyira teszik ezt, hogy fenntartsanak egy normális szintű inflációt, ami kell a gazdaság egészséges működéséhez.

  Az se biztos egyáltalán, hogy a forintból érdemes kiszállni. Eleve alulértékelt volt, és úgy néz ki, megint indul a leértékelési verseny, ahol a mai magyar kamatok is versenyképesek lesznek. Ha gyengül, az inkább a reálgazdaság relatív teljesítőképességéről fog szólni, főleg a németekéhez képest.

 • trx
  Szivembol szoltal.

  Szerintem sem jo, ha tul szorosra huzzuk a nadragszijat. Ossztarsadalmi szinten legalabbis biztos nem. Mi lesz pl. a kozmetikusokkal, szemelyi edzokkel, muveszekkel, alapitvanyokkal…? Nem jobb, ha az ember tovabbra is igenybe veszi a szolgaltatasaikat (felteve, hogy megteheti)?

 • Moltiszanti

  Nem, nem jól számoltal.
  Az allampapir hozamát, gondolom map+ mivel azt írod, hogy likvid, ne a forint euro árfolyamhoz hasonlitsd, hanem az inflaciohoz! Ha az infláció nagyobb, mint a hozamod, akkor igen, elmondható, hogy “olvad” a megtakaritasod. Itt azért vedd figyelembe, hogy milyen egyéb kockázatmentes befektetési lehetőségeid vannak és azokkal, mint alternatívákkal hogy jarnal!
  Lehet, hogy jobban olvadnanak vagy éppen nem lenne likvid.
  Ha úgy érted, hogy bukó, hogy az euro vételével a forint gyengülése miatt nagyobb hasznod lenne, akkor vedd figyelembe, hogy hasznod akkor keletkezik ha azt realizálód, azaz amikor gyenge a forint akkor eladod. Ha nem így teszel, akkor tökmindegy neked, hogy mennyi az árfolyam. Ebben az esetben azonban spekulalnod kell, hiszen az árfolyam mindkét irányba mozog.

 • Szorgoshangya
  A MÁP+ mennyire likvid? Ha mindenem forintban van, akkor tényleg érdemes lenne most átváltani egy részét euróra, vagy bízhatok a lúzerekben, és 380-as eurónál esetleg méltóztatnak kamatot emelni?
 • szocske
  ez ellen úgy vedekeztem, hogy nem a megtakarításombol, hanem hitelből vettem ingatlant. Az utóbbi években hajszállal a hitel osdzes költsége felett volt a pmap kamata, ha ez rossz irányba változik, előtörlesztek.

  Most épp a moratóriumot számolhatók, és úgy tűnik érdemesebb a törlesztőt is félre tenni.

  Ehhez persze az kell, hogy rendszeresen legyen felszabaduló pénz, gyakorlatilag nem a ma félretett pénzből fogok jövőre törleszteni, ha úgy alakul.

  Ha valóban elszáll az infláció, akkor a pmap jobb mint a map+
  Ha papíron sikerül alacsonyan tartani, akkor meg mindegy, szóval a pmapon úgy gondolom csak nyerhetek a map+hoz viszonyítva

 • Bitera S.
  Ha most szegényedsz, akkor valamit rosszul csinaltal. Az élet így tanít.
 • SingleDad
  Dr.D! “Aki elveszti most a munkáját annak annyi”. Megszólítva érzem magamat: tavaly évvége felé váltottam munkahelyet közel 20 év után egy multihoz. Sajnos a tulajdonos és az iparág jellege miatt az elsők között érintett a válság és a próbaidő utolsó napján megköszönték a munkámat. Közgazdász vagyok, komoly tapasztalattal és folyékony angollal. Az elmúlt 1 hónapban kb. 10 állásinterjún voltam, de az elmúlt héten összeomlott léndegében az álláspiac, a többség kivár vagy törölte a keresését. Jobb szembenézni a tényekkel: nem vagyok könnyű helyzetben (egyetlen kereső, vidéki kisváros), ezért még rugalmasabb vagyok, kiterjesztettem a keresést 2 órás autóút távolságra. Hangyaként éltem, ezért anyagilag nem fogok padlót rövid időn belül. Viszont hosszú és folyamatos munka után jelenleg nem dolgozom és ezt nehéz elfogadnom. Folyt.
 • SingleDad
  Folyt. A következő módon reagáltam a Miklós által már említett dolgokon kívül:
  1. Ugyanolyan napirend szerint élek, mintha dolgoznék.
  2. Tanulok, folyamatosan képzem magamat (angol, számvitel, it)
  3. Keresem a munkalehetőségeket, pályázok és ha hívnak akkor állásinterjúra járok.
  Így nem zuhanok össze és az esélyeimet is növelem. Bármikor készen fogok állni a visszatérésre a munkavilágába még több, naprakészebb tudással. Ráadásul úgy érzem a fentiek miatt, hogy én is sokat teszek a körülmények ellenére, hogy jobbra forduljon a sorsom.

  A legjobbakat mindenkinek!

 • Janos82
  Mi most aprilis kozepeig elhalasztottunk egy 1.5-2 millions beruhazast. Pont a munkahely es a karanten bizonytalansaga Miatt.

  Azert szerintem a hangyaknak nem olyan rossz ez. Par honap mulva tobbet fog erni a penzed ha lakasban vagy hasznaltautoban szamolod. Valoszinuleg OTP reszvenybol is tobbet tudsz majd Venni.

 • NN
  Svájcban ia helyzethez képest meglepő az optimizmus, itt a pénzügyi tanácsadók egyáltalán nem pánikolnak. Az érv, hogy a Konföderáció rendelkezik elég pénzzel a helyzet kezelésére, és azon dolgozik, hogy a gazdaság a legkevésbé sérüljön. Aki már megtehette (és lényegében mindenki megteheti) ún. technikai munkanélküli segélyre (Kurzarbeit / RHT ) tette az alkalmazottait ami kedvező elbírálás esetén (várhatóan lényegében minden vállalkozás automatikusan megkapja) a bérük és járulékaik 80%-nak állami visszatérítését fogja eredményezni. A vállalkozóknak márc. 21-én hirdettek meg hasonló programot, azaz napi max. 196 CHF kártérítésre lehet számítani. A Konföderáció továbbá felfüggesztette a járulékfizetés (AHT/AVS) kötelezettségét és lényegében most bizonytalan ideig adót sem kötelező fizetni, a cél, hogy az emberek, vállalatok tudjanak tartalékolni.
 • Robi

  “Én is ugyanígy vagyok, pont mostanra esik a hitelfelvétel (sok választásom nincs is..). Szerintem a mostani ügyfeleket még nagyon akarják, nemrég jelezték még a földhivatali érkeztetést sem kell megvárni a szerződéshez.”

  Ki akarja a mostani ügyfeleket? A Bank? Az is emberekből áll. Az ügyintéző, aki a bónuszára hajt, a fiókvezető lehet, hogy szeretné végigdarálni a folyamatot még mielőtt kijönnek a központból a szigorítások… Utána meg vízözön.
  Biztos, hogy nincs más választásotok? Egészen biztos?
  Rohadt nagy fekete lyukba zuhanunk befelé és olyankor nem biztos, hogy a hitel olyan fasza dolog.

  Persze ti döntötök.

 • Nyb

  Mi pont a hisztéria előtt írtuk alá az adasvetelit. A hitelbiralat már megvolt, csak a banki papirokra várunk, hogy alairjunk. Ha most visszalepunk, 6 millió Ft-ot bukunk. Nagyon nem szeretnénk… Hogy ez-e a helyes döntés majd kiderul. Mi is azt hisszük, hogy biztos munkahelyunk van (egyelőre). Hogy jól gondoljuk-e, majd kiderul. Van már a fejünkben B és C terv is ha nagy gáz lesz. Megtakarításunk kevés van. A törlesztőnknél 3x nagyobb összeget is ki tudunk kohogni ha nagyon muszáj (ha mindkettőnk állása megmarad). Én eléggé be vagyok tojva, a legrosszabbra készülök, a párom optimista.

 • Én is akarok kommentelni...

  “Sőt, kezdj el pedálozni ezekben a hetekben a munkahelyeden, hogy ne te legyél az első, aki eszébe jut a főnöknek, ha leépítésre kerül a sor.”
  Na cégvezetőként ha ilyet észlelnék, ő lenne az első akit kivágnék a cégtől, mert bebizonyította, hogy eddig nem dolgozott megfelelően, és az ilyenekre nincs szükség.

  MINDIG úgy kell dolgozni, hogy a tudásod legjavát nyújtsd, és ha valaki elkezd pedálozni, ki fog tűnni, hogy valami megváltozott. Volt nálunk ilyenre példa, nem is értette, az éves fizetésemeléskor miért kapott kevesebbet, mint a többiek. Aztán elmagyarázták neki. Ami igazán tanulságos volt, az a többiek hozzáállása a dologhoz: “Nézd már, elkezdett dolgozni!?” És ezt jelezték a főnöknek is.

 • Gecko
  A hitel moratorium kapcsán azt tervezem, hogy valahogy arany középútként kihasználom a lehetőséget, de a törlesztőrészletnek megfelelő pénzt nem elem fel, hanem elrakom és inkább előtörlesztem később.
  Egy részről a hitelem elején járok, ezért sok kamatot fizetek vissza, kevés tőkét, így egy előtörlesztéssel ~1 ev múlva valamelyest kompenzálnám a megnőtt kamattartozast, de közben a pénzügyi kockázatom csökkenne a moratórium alatt. Még nem számoltam ki, de elsőre logikusnak tűnik
 • Feri1978
  Kedves Miklós, szeretnék segítséget kérni. A vésztartalék már megvan, a 10 millió állampapírban szintén. Az ezen felüli befektetéseimből a tőzsdei összeomlás előtt vásároltam S&P short ETF-eket, amelyeken sikerült kb 25% nyereséget elérnem, ezt eladtam. A kérdésem az lenne, hogy – figyelembe véve a korai belépés kockázatait – kb mi az a pont, ahol érdemes elkezdeni index long ETF-be fektetni pénzt (több részletben, átlagolva). Más szóval: a válság után hány évvel volt azon a szinten a tőzsde, ahová vissza kellene esnie ahhoz, hogy egyáltalán érdemes legyen erről beszélni? Világos, hogy a 2016-2018 körüli index még nem az a szint. Hosszú távon, 8-10 évben gondolkodom. Előre is köszönöm.
 • Kiszamolo
  Feri, ezt senki nem tudja.

  Azért van piac, mert mindenki másként gondolja.

  Amit az egyik ember elad részvényt, a másik megveszi. Az egyik szerint tovább fog esni, a másik szerint felfelé fog menni.

 • Doze
  Szerintem pénzen ülni soha nem jó, kell egy ésszerű megtakarítás, de a 30+1milliot rakod el vesztartaleknak az kissé sok.

  Én vettem fel hitelt: csok+babavaro, valamint 7 milla megtakarításom van(3 év múlva 10 ltp)… A fizum nem kiemelkedő, de 150 éve folyamatos.. Holnap ha háború lesz akkor is… A baba jön, moratórium sem kell most, a csoknál ha kitalált valami furfangot az állam gyorsan előtorlesztek, és angolosan távozok.

 • Kiszamolo
  Én is, igen, egy ideális világban. A valóságban pedig az alkalmazottak 90%-a “pont annyit dolgozik, hogy ne rúgják ki és pont annyit keres, hogy ne mondjon fel”.
 • Bro


  Nem értek egyet Bal-al, igenis elinflálják a forint megtakarításokat.
  Attól, hogy kétszámjegyű infláció nem lesz, egy bevallott 5-6%-os infláció, és egy 5-6%-os EUR/HUF árfolyam emelkedés, is több évnyi MÁP+ hozamot tud elvinni. És ennél még lehet magasabb az infláció és az árfolyam is.

  Legyünk őszinték, a kormány már tavaly sejtette, ahogy más közgazdászok is, hogy jövet valami válságféle, amikor elszállhat az infláció, árfolyam, stb.
  És pont erre a helyzetre találták ki a MÁP+-t, annak érdekében, hogy bár az államnak drágább finanszírozni, egy durvább válságban még jól jöhet az államnak.

  Ezzel nem akarok senkit a MÁP+ ész nélküli eladására buzdítani!!!
  De ha csak abban van pénzed, akkor érdemes megfontolni, hogy legalább egy akkora részt lejáratkor felszabadítasz, amiből pár hónapig eléldegélsz.

 • Jól_vagyok

  Nálunk éppen áll a bál a magánsuliban, mert az iskola szerint továbbra is a teljes összeget kell fizetni, vagy tönkremegy a suli. Bár a 9.5 óra helyett 4 óra online tanítás van és a délután eddig ingyenes szakkörért most online fizetni kéne, és még sorolhatnám mennyi mindent fizettetnének meg szerintem jogtalanul. Sok szülő engem hívogat, hogy kérjünk kedvezményt, az iskola elzárkózik és több szülő a suli mellé áll, a gondba került szülők pedig nem merik vállalni véleményüket. Én bár tudom fizetni a díjjat, de nem tartom fernek a teljes összeg elvárását. Az iskola megírta, se kedvezményre, se halasztott fizetésre nincs lehetőség.
  A magánovink szülői kérés nélkül 50% befizetését kérik és indokolták is ezt az 50%-ot.
 • jami

  Azta, 150 éve :DD

  Mentalitás és személyiségfüggő ki hogy fedi el az aggódását: 2 hónap és minden megy tovább/több év és jajj.

  Ami biztos, hogy a sulik megírták, tanév végéig függesszük fel a menzautalást. Na, nekem ettől indult el a vezérhangya, mert az ok, hogy lehetett sejteni, de így… És 2. hete nyomom ezt a csodás digitális oktatást a gyerekekkel, ami miatt este 8-10-ig dolgozom itthon, mert a de. a 5-8 (!) féle platformon a segítés, a házik nyomkövetése. Tanév végéig ÉN fogok ebbe belezavarodni és addig tuti nem maradok home office-ba sem.
  És igen, emellett kérdés, hogy az amúgy biztos munkánk, meddig az. Nyilván több lesz minden rezsink, mivel itthon vagyunk egész nap, mindannyian. Sokkal többet költünk kajára. Kvesebbet ruhára/közlekedésre. Viszont megnéztem a táblázatom és ez utóbbi bakkfitty, az előbbiekhez képest.

  És még mind egészségesek vagyunk…

 • Zylver

  Ausztria detto ugyanez: felesegem cegenel mar bevezettek a heten a Kurzarbeitot (röviditett munkaidö). Vagyis hetfötöl csütörtökig vaskos 51, penteken kemeny 27 percet (!) kell dolgoznia es 85%-at megkapja a fizetesenek. Es ugy nez ki hogy ez aprilis vegeig igy fog lenni. Hogy utana mi lesz? Nah az jo kerdes!
  Nalunk meg nincs ilyen, de mar jeleztek hogy jo lenne a husveti szabadsagokat nem visszamondani es ha van felesleges flexi es/vagy szabi abbol vegyünk mar ki egy parat (erre am nem kötelezhet a munkaado, mert az törvenyellenes, hehe). A problema ott van hogy a ceg ahol en dolgozok sajnos autoipari, de se nem OEM se nem elsödleges beszallito: R&D es mernök konzulens ceg. Ettöl függetlenül ha ez a jarvany tovabb huzodik es rantja magaval a gazdasagot, akkor lehet hogy itt is szamitani kell leepitesekre, mert az osztrak allamnak sem vegtelen a bukszaja.
  Folyt. köv.
 • jami
  @jol_vagyok
  Ha sulinak jobb elveszíteni több gyerek kevesebb befizetését, hajrá. Szerintem sulit váltani most sem tilos, lengessétek be.
  Érthető, hogy szeretnék a teljes összeget, de akiknek már most likviditási gondjuk van, azok sincs választása.
 • LJG
  Mi is ingatlanvásárlás és hitelfelvétel előtt jártunk, épp elkezdtünk nézelődni. Most nyilván nem mozdulunk, viszont az önrész ott áll a bankszámlánkon. Nem tudom mi lenne a következő lépés.

  Egyelőre próbáltam megnyugodni, de folyamatosan kattogok, hogy át kellene váltani EUR, USD, CHF-re legalább egy részét a megtakarításunknak. Nem tudom ennek mi lenne a legolcsóbb és egyben legkevésbé kockázatos módja. Esetleg más biztonságos megoldás?

  Számomra sajnos egy hiperinfláció sem tűnik lehetetlennek. Látjuk, hogy itthon inkább a politika rángatja a gazdaságot, mint fordítva. Ergo nincsenek feltétlenül kiszolgáltatva a jelentősebb szereplőknek, inkább a tömegeknek. Egy hiperinflációval ki jár jól? Mindenki, akinek nagy hitelei vannak, amik pillanatok alatt égnek el. A gonosz “gazdagok” pedig megszívják. Nyilván lenne “némi” járulékos kár is, de ez jól eladhatónak tűnik itthon

 • Zylver
  Folyt. köv.
  Szemely szerint engem hidegen hagy a valsag: mar egy ideje tudni lehetett hogy jönni fog es meg is erkezett.
  Az elmult 4 evben sikerült 2 evnyi tartalekot kepeznünk felesegemmel (+ lakhely/orszag valtas + esküvö + naszut) ugyhogy abszolut hidegen hagyna hogyha elküldenek valamelyikünket vagy akar mindkettönket a munkahelyünkröl.
  Plusz poen hogy en pont mostanaban gondolkoztam azon hogy valtani kene mert kicsit beleuntam a mostani munkamba. Hat ez most tuti elhuzodik, ahogy a megtakaritasaim atkonvertalasa befektetesekke.
  De keine Panik, addig is tudjuk magunkat tovabbkepezni, es ha olyan rosszra fordulna a dolog hogy kirugnak, akkor meg egy mesterkepzest is szivesen bevallalunk a következö 1-2 evre. Mellette meg barmilyen munkat el tudunk vegezni hogy legalabb nullsazldos legyen a csaladi költsegvetes.
  Happy hunger games and may the odds be ever in your favour! 🙂
 • Treil
  Nekem most összesen 2 millióm van, ebből 1,6 MAP+ ban. Nem elég több évre, olyan 6-8 hónap ha teljes bevételünk lenullazodna. Csak közben jön a baba, bármikor bekaphatjuk a vírust. Babavarot akarom felvenni ha megjon a tb papir. De bavallom most még az is kicsit aggaszt ha elkezdik nyomtatni a forintot, mennyit ér majd a vesztartalek 2 millió amikor igazán szükség lehet rá. Pár hónap múlva ha lebetegszunk, tényleg kiesik a legtöbb bevétel, megszuletik a gyerek…
  Tudom nem sok a 2 millió, de higyjetek el ezt sem volt könnyű kisporolni. Tavaly volt felújítás, nyaralni 4 napot megyünk Balatonra egy évben, étterembe is ritkán jartunk. Nekem tulajdonképpen alig valtoztak a kiadasaim elmúlt 2 hétben, soha nem éltem nagy lábon.
 • Megtakarító
  Sziasztok! Eddig minden megtakarítások állampapírban volt, mert a tőzsdét túlértékeltnek tartottam, csak játékpénzért vettem részvénycsomagokat. Lassan (mondjuk 2100 S&P500 szintnél) elérkezettnek látom az időt, hogy a megtakarításaim 1/3-2/3 részét áttegyem egy amerikai ETF-be. Mit gondoltok a “iShares Core S&P 500 UCITS ETF”-ről a BÉT-en vásárolva TBSZ-re? Mit gondoltok elég diverz vagy több külön ETF-be kellene tennem? Nyugdíj megtakarításnak tervezem, a 30-as éveimben járok, Magyarországon tervezek élni.
 • Dr. D.
  Az a baj, hogy ez a téma, hogy elinflálják vagy sem vagy mi lesz a gazdasággal, az kb. a lakosság 20%-át érdekli, akinek van mit veszíteni (megtakarítás, jövőkép stb…). Akinek nincs (kb. 1 millió kilátástalan helyzetű, 3 millió szegény, aki még tud küzdeni a napi dolgaiért, 2,5 millió nyugdíjas + a kiskorúak) az meg örül ha nem kell visszafizetni, nincs kilakoltatás stb… Nyertek egy évet.

  A számlát az fogja kifizetni akinek most van pénze. Beleértve azt is, hogy a kiadott lakások tele lesznek nem fizető, kirakhatatlan albérlőkkel (ítélkezési szünet, végrehajtások és díjtartozás miatti kikapcsolások felfüggesztése).

  Trumpot nagyon nem bírom sok dolog miatt, de abban egyetértek vele, hogy a gazdaságot újra kell indítani, mert hosszabb távon sokkal nagyobb a kára a bezárkózásnak.

 • Q
  Infláció
  “Az olajár most depressziós, de a felpattanás idején már sokkal magasabb lehet, így az MNB 2020-ra 2 százalékos pénzromlást, 2021-től újra 3-3,5 százalék közötti értékeket vár, miközben a szezonális hatásoktól és nyersanyagáraktól mentes adószűrt maginfláció 2020 végével 3 százalékra csökkenhet.”

  Moratórium
  “A jegybank azt kéri a bankoktól, hogy a kamatokat ne engedjék el, de ne is tőkésítsék, hanem a halasztott kamatokat lineárisan a meghosszabbodó törlesztési időre osszák el. Ha például az ügyfél 100 egység kamatot nem fizet meg 2020 végéig, és így a hosszított kamatfizetése öt év lesz, akkor minden hátralevő évre jut 20-20 egység pluszfizetés.”

  (forrás: Nagy Márton, MNB alelnök tegnapi sajtótájékoztatója)

 • Bal

  5-6% infla és hasonló árfolyamgyengülés egyáltalán nem “elinflálás”.

  Törvényszerű, hogy a vagyonod értékét csak ritkán tudod fenntartani. A döntéshozók erre törekszenek, mert a gazdaságnak nem jó, ha vagyonokat parkoltatnak, örökölnek, emberek pénzből pénzt csinálva élnek. A vagyon kockázatot kell fusson, csak akkor pörgeti a reálszférát. A lakossági papírok reálhozama egy abnormalitás, rég lehet tudni, hogy hosszú távon nem fenntartható.

  Viszont MINDIG azt kell nézni, mik az alternatívák. Fogadok arra, hogy ha most átváltod euróba/dollárba az állampapírod, aztán ülsz a nulla vagy negatív kamatos számládon pár évet, a végén bármelyik valutában pont ugyanott leszel vagy akár rosszabbul jössz ki, mint ha hagytad volna MÁP+-ban.

  A forint árfolyama az MNB-n múlik, ez egy manipulált piac. Az állam pedig nálunk a vagyonosokat támogatja. Én majd akkor kezdek aggódni, ha ez változik.

 • Liv
  Külföldi tapasztalatok alapján a munkaerőpiac nagyon gyorsan átalakul: a rengeteg megszűnő állás mellett folyamatosan keresnek futárt, élelmiszerbolti eladót, kórházba eü és nem eü végzettségűeket (utóbbiakat konyhára, takarításra) és mezőgazdasági munkaerőt (ez utóbbi otthon kevésbé releváns, mert nem kell vendégmunkásokat pótolni).
  A legtöbb cég igyekszik átállni az online értékesítésre, tehát gondolom a webshop fejlesztőknek/üzemeltetőknek is terem babér.
  Munkanélkülivé válás és anyagi gondok esetén én errefelé nézelődnék, akár proaktívan jelentkezve.
 • L70
  Hangya vagyok, és a hangyának is kényelmetlen a válság, de másképp.

  A hangya hozzáállás nem azt jelenti, hogy a hangya semmit sem bukik egy válságban. Azt jelenti, hogy van miből bukni. Mivel a hangya nem szokott hozzá, hogy csökken a vagyona, ezért ez zavarja, és ezen neki is túl kell lépni.

  Néhányan írták, hogy a hangya igazán költhetne most többet, hogy szegény vállalkozóknak jobb legyen. Szerintem ilyen hangyát nem fogtok találni, aki ezt felvetette, az tuti nem hangya. Esetleg adakozó lesz a hangya, de nem fogja szórni a pénzt.

  Infláció ellen a PMÁP, PEMÁK, USD, EUR véd valamit, de teljes védelem nincs.

  Írta valaki, hogy rövid távon a lakásárak nem csökkenek majd. Lehet, de alig lesz adásvétel, befektetni ennyiért kp-re nem fognak, hitelre is kevesebben vesznek majd. Bérelni pedig szerintem már rövid távon, akár már ma is olcsóbban lehet.

 • Tükör

  Már csak annak a cégnek a nevét kellett volna ideírnod kommentbe, ahol dolgozol, hogy a normális emberek jó messzire elkerülhessék.
  Ahol ilyen sok felnőtt méretű óvodás dolgozik a főnöktől a beosztottakig, ott nem szívesen dolgozna értelmes, érett felnőtt ember. Tapsoljátok meg magatokat. Remélem ezzel a mentalitással valami tök lényegtelen céget tartotok a víz felszíne fölött.