Oktatás a pénzügyekről

Az Akadémia teljes anyaga online elérhető, bővebben EBBEN A CIKKBEN. Tantermi előadás-sorozat mostanában nem várható.

 

Hat alkalom alatt végigvesszük a pénzügyek alapjait a tudatos pénzügyi élettől a befektetési alapokon, bankbetéteken, biztosításokon át a részvényekig és a portfólió összeállításig. (Részletesebb tematikát lásd lejjebb.)

A tanfolyam elvégzése után eligazodik a pénzügyi termékek között, ismeri a bankok, biztosítók, brókercégek termékeit. Tudja, hogy például mi a különbség a sávos és a küszöbös kamatozás között, mi a kombinált betétek kockázata, miért nem veszünk tőkevédett befektetési alapot, hogyan állítsa össze a saját portfólióját a futamidő és a kockázat ismeretében. Megérti a legtöbb pénzügyi termék kockázatát és előnyeit-hátrányait is.

A tanfolyam folyamatosan indul, ha a jelentkezők száma eléri a 20-at. Ez igaz a vidéki helyszínekre is, ezért ha érdeklődik akár Budapestről, akár vidékről, kötelezettség nélkül hagyja meg az e-mail címét a kommentekben, vagy még jobb, ha ír a kiszamolo kukac indamail pont hu címre.

Ide kattintva máris jelentkezhet e-mailben

A tanfolyam ára a 6 alkalomra 25 ezer forint/fő, egyelőre még ÁFA-mentesen. Mivel ez nem több, mint egy 5 milliós betét évi 0,5% kamatának megfelelő összeg, ezért úgy gondolom, biztos megtérül a tanfolyam ára.

A tanfolyamon megismeri a banki, biztosítói termékeket éppúgy, mint a befektetési alapokat és a részvényeket.

Az oktatás tematikája vázlatosan:

Első alkalom: Bevezetés a pénzügyekbe. Pénzügyi tervezés, tudatos pénzügyi döntések. Szabadulás a hitelektől és a kiadások csökkentése. Hogyan tegyünk félre és mennyit. A nyugdíjkérdés.

Második alkalom: Banki és biztosítói termékek. Életbiztosítás, lakástakarék, bankbetétek. Miért nem kötünk unit linked biztosítást és miért kötünk kockázati biztosítást? Milyen a jó lakásbiztosítás? Mi a különbség a normál, sávos és a küszöbös kamat között? Mi az az EHM, EBKM, THM, TKM és társaik? Hogy működik a betétbiztosítás és mi az a BEVA? Bankkártyák típusai.  A hitelkártyák árnyoldalai. Milyen számlát válasszunk?

Harmadik alkalom: Portfólió-képzés. Mi az a kockázat és hogyan mérjük? Hogyan lehet ellene védekezni? A szórás és a korreláció fogalma. Mi az ideális időtáv egy befektetésnél? Egy kis számtan: jelenérték, jövőérték, kamatos  kamat számítás.

Negyedik alkalom: Részvények és a tőzsde. Egy kis történelem. Mi befolyásolja a részvények árát, mit kell tudni a részvényelemzés alapjairól? Mi az az elszámolóház és az OTC piac? Ki vehet részvényeket és hogyan? A tőzsdeindexek típusai.

Ötödik alkalom: Kötvények, állampapírok. Mit nézzünk egy kötvénynél, milyen típusai vannak? Nettó és bruttó árfolyam, névérték és eladási ár közötti különbség. Mi a kötvény kamata és mi a hozama? Milyen veszélyei vannak a kötvények vásárlásának? Mi az az elvárt hozam és kamatkörnyezet megváltozása?

Hatodik alkalom: Befektetési alapok. Hol vehetünk és megéri-e venni? Milyen típusai vannak? Mit kell tudni a likvidációs, pénzpiaci, kötvény-túlsúlyos, alapok-alapja, abszolút hozamú alap és többi befektetési alapokról? Hol lehet megnézni az eddigi teljesítményüket? Milyen költségeket számolnak fel és  mennyit?

Share