Felkészülni a váratlanra

2015-10-13
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Kevés ember tervezi, hogy váratlanul meghaljon, ennek ellenére sajnos sokakkal előfordul egy ilyen eset, okozza azt baleset, szívinfarktus, agyvérzés, vagy valami más hasonló villámcsapásszerűen bekövetkező tragédia.

Ilyenkor a hátramaradottak komoly gondba kerülnek, mivel gyakran még azt sem tudják, hogy az elhunyt hol tartotta a vagyonát és milyen kötelezettségei voltak.

Egy hagyatéki eljárásnál, ha egyáltalán bevonják a közjegyzőt, gyakran csak az örökösök (hiányos) információira hagyatkoznak. Még ha minden információ is rendelkezésre áll, akkor is hosszú hónapok, mire a hátramaradottak hozzáférnek a pénzhez. Rosszabb esetben pedig nem kerül elő az elhunyt vagyonának egy komoly része. (Az Egyesült Államokban most is 32 milliárd dollár gazdáját keresik az állami hatóságok, mert nem tudják, kit illetne a pénz, amiért már régóta nem jelentkezett senki.)

Hogyan lehet ez ellen védekezni?

Egy időben megírt és folyamatosan frissített papíralapú vagy online listával, aminek a létezéséről a rokonaid tudnak. (Ha semmi titkod nincs, félévente elküldheted a házastársad és az édesanyád e-mail címére a listát.)

Amennyiben titkaid vannak, amiről nem szeretnéd, hogy a hozzátartozóid idő előtt értesülhessenek, akkor csak annyi legyen ebben a listában, hogy hol és melyik ügyvédnél vagy közjegyzőnél (esetleg megbízható barátnál vagy rokonnál) van letétbe helyezve ez a lista, amit a halotti anyakönyvi kivonatod bemutatásával lehet megszerezni.

Mit tartalmazzon a lista?

- Az összes megtakarításod lelőhelyét. Bankok, bankszámla-számok, értékpapírokat kezelő brókercégek, befektetési alapok és úgy egyáltalán minden befektetésed belföldön és külföldön, lehetőleg számlaszámmal együtt.

Ha bérelsz valahol széfet, vagy valami titkos helyen tartod az aranyérméidet, akkor természetesen az is legyen rajta a listán.

Ide tartoznak még az önkéntes nyugdíjpénztárak, magánnyugdíjpénztárak, egészségpénztárak és egyéb hasonló helyen megtalálható és örökölhető pénzek lelőhelyei is.

(A bankbetéteknél lehet úgynevezett elhalálozási rendelkezést tenni, ilyenkor a bank gondolkodás nélkül kifizeti a pénzt annak, akit megneveztél, nem kell megvárnia az akár fél-egy évig húzódó hagyatéki eljárás végét.)

- Milyen biztosításokkal rendelkezel és hol? Ha lakástűzben halsz meg, hol van biztosítva a lakás? Ha autóbalesetben, hol volt a casco? Ha voltak életbiztosításaid, melyik biztosítónál és mire szólt? Ha az egyik biztosítónál volt bármely halálra szóló életbiztosításod és baleseti biztosításod is, ne felejtsd el mindkettőt feltüntetni, lehetőleg kötvényszámmal együtt.

Arra nagyon vigyázz, hogy az az életbiztosítás, amiről csak te tudsz, az semmit nem ér. Meghalsz, a biztosítás nem lesz tovább fizetve, ezért a biztosító felmondja és a követelés is elévül pár év alatt. Ha csak a házastársad tud róla, az csak akkor jó, ha nem együtt haltok meg egy autóbalesetben. Ezért mindig tudjon róla más rokonod is.

Amikor mi a múltkor utaztunk a feleségemmel, még a bankkártya mellé kötött utasbiztosításokat is felírtuk a mamáknak az életbiztosításokkal együtt, ha bármi történne. Úgyhogy még erről se feledkezz meg.

(Arról, hogy ki kössön kockázati életbiztosítást, már itt írtam.)

- Hol tartod az irataidat? (Ide értve a házasságról, válásról szóló iratokat, de például a nyaralóról, építési telekről szóló tulajdonlapot is, amiről esetleg nem is tud a család, mert annyira új vagy annyira régi szerzemény.)

- Milyen kötelezettségeid vannak mások felé? Fontos a bankokat is értesíteni a halálodról és tudni arról, hogy mennyi hitellel van terhelve az autód vagy a házad és hol. De egy magánszemély felé való tartozásról is érdemes tudnia a hátramaradottaknak.

Ide tartoznak a hűségnyilatkozattal vett mobilelőfizetések, kábeltévé előfizetések és hasonlók is.

- Kit szükséges értesíteni a halálodról? Munkatársak, üzleti partnerek és egyéb ok miatt fontos személyek listája, lehetőleg elérhetőséggel együtt.

- Jelszavak a levelezésedhez, facebook fiókodhoz és egyéb helyekhez, ahol a hátramaradottak értesítést hagyhatnak, vagy lemondhatják a szolgáltatást.

- Bármilyen speciális kívánság a temetésedre nézve. (Hamvasszanak, ne hamvasszanak, senkit ne hívjanak meg, a szülővárosodba temessenek, stb.)

- S utoljára hagyva, de nem utolsó sorban a végrendeleted lelőhelye. Erről már ebben a cikkben és ebben a cikkben is volt szó.

Egy ilyen listával lényegesen könnyebbé teszed az örököseid életét, de fontos, hogy legalább félévente aktualizáld, mert egy 8-10 éves listával nem mennek sokra az érintettek.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, ahol megtanulsz mindent, amit a pénzről tudni kell 6 alkalom alatt, 25 ezer forintért, vagy kérj valódi pénzügyi tanácsadást.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló cikket is a blogon. Csatlakozz hozzánk a Facebookon: http://www.facebook.com/kiszamolo

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram