Felkészülni a váratlanra

Kevés ember tervezi, hogy váratlanul meghaljon, ennek ellenére sajnos sokakkal előfordul egy ilyen eset, okozza azt baleset, szívinfarktus, agyvérzés, vagy valami más hasonló villámcsapásszerűen bekövetkező tragédia.

Ilyenkor a hátramaradottak komoly gondba kerülnek, mivel gyakran még azt sem tudják, hogy az elhunyt hol tartotta a vagyonát és milyen kötelezettségei voltak.

Egy hagyatéki eljárásnál, ha egyáltalán bevonják a közjegyzőt, gyakran csak az örökösök (hiányos) információira hagyatkoznak. Még ha minden információ is rendelkezésre áll, akkor is hosszú hónapok, mire a hátramaradottak hozzáférnek a pénzhez. Rosszabb esetben pedig nem kerül elő az elhunyt vagyonának egy komoly része. (Az Egyesült Államokban most is 32 milliárd dollár gazdáját keresik az állami hatóságok, mert nem tudják, kit illetne a pénz, amiért már régóta nem jelentkezett senki.)

Hogyan lehet ez ellen védekezni?

Egy időben megírt és folyamatosan frissített papíralapú vagy online listával, aminek a létezéséről a rokonaid tudnak. (Ha semmi titkod nincs, félévente elküldheted a házastársad és az édesanyád e-mail címére a listát.)

Amennyiben titkaid vannak, amiről nem szeretnéd, hogy a hozzátartozóid idő előtt értesülhessenek, akkor csak annyi legyen ebben a listában, hogy hol és melyik ügyvédnél vagy közjegyzőnél (esetleg megbízható barátnál vagy rokonnál) van letétbe helyezve ez a lista, amit a halotti anyakönyvi kivonatod bemutatásával lehet megszerezni.

Mit tartalmazzon a lista?

– Az összes megtakarításod lelőhelyét. Bankok, bankszámla-számok, értékpapírokat kezelő brókercégek, befektetési alapok és úgy egyáltalán minden befektetésed belföldön és külföldön, lehetőleg számlaszámmal együtt.

Ha bérelsz valahol széfet, vagy valami titkos helyen tartod az aranyérméidet, akkor természetesen az is legyen rajta a listán.

Ide tartoznak még az önkéntes nyugdíjpénztárak, magánnyugdíjpénztárak, egészségpénztárak és egyéb hasonló helyen megtalálható és örökölhető pénzek lelőhelyei is.

(A bankbetéteknél lehet úgynevezett elhalálozási rendelkezést tenni, ilyenkor a bank gondolkodás nélkül kifizeti a pénzt annak, akit megneveztél, nem kell megvárnia az akár fél-egy évig húzódó hagyatéki eljárás végét.)

– Milyen biztosításokkal rendelkezel és hol? Ha lakástűzben halsz meg, hol van biztosítva a lakás? Ha autóbalesetben, hol volt a casco? Ha voltak életbiztosításaid, melyik biztosítónál és mire szólt? Ha az egyik biztosítónál volt bármely halálra szóló életbiztosításod és baleseti biztosításod is, ne felejtsd el mindkettőt feltüntetni, lehetőleg kötvényszámmal együtt.

Arra nagyon vigyázz, hogy az az életbiztosítás, amiről csak te tudsz, az semmit nem ér. Meghalsz, a biztosítás nem lesz tovább fizetve, ezért a biztosító felmondja és a követelés is elévül pár év alatt. Ha csak a házastársad tud róla, az csak akkor jó, ha nem együtt haltok meg egy autóbalesetben. Ezért mindig tudjon róla más rokonod is.

Amikor mi a múltkor utaztunk a feleségemmel, még a bankkártya mellé kötött utasbiztosításokat is felírtuk a mamáknak az életbiztosításokkal együtt, ha bármi történne. Úgyhogy még erről se feledkezz meg.

(Arról, hogy ki kössön kockázati életbiztosítást, már itt írtam.)

– Hol tartod az irataidat? (Ide értve a házasságról, válásról szóló iratokat, de például a nyaralóról, építési telekről szóló tulajdonlapot is, amiről esetleg nem is tud a család, mert annyira új vagy annyira régi szerzemény.)

– Milyen kötelezettségeid vannak mások felé? Fontos a bankokat is értesíteni a halálodról és tudni arról, hogy mennyi hitellel van terhelve az autód vagy a házad és hol. De egy magánszemély felé való tartozásról is érdemes tudnia a hátramaradottaknak.

Ide tartoznak a hűségnyilatkozattal vett mobilelőfizetések, kábeltévé előfizetések és hasonlók is.

– Kit szükséges értesíteni a halálodról? Munkatársak, üzleti partnerek és egyéb ok miatt fontos személyek listája, lehetőleg elérhetőséggel együtt.

– Jelszavak a levelezésedhez, facebook fiókodhoz és egyéb helyekhez, ahol a hátramaradottak értesítést hagyhatnak, vagy lemondhatják a szolgáltatást.

– Bármilyen speciális kívánság a temetésedre nézve. (Hamvasszanak, ne hamvasszanak, senkit ne hívjanak meg, a szülővárosodba temessenek, stb.)

– S utoljára hagyva, de nem utolsó sorban a végrendeleted lelőhelye. Erről már ebben a cikkben és ebben a cikkben is volt szó.

Egy ilyen listával lényegesen könnyebbé teszed az örököseid életét, de fontos, hogy legalább félévente aktualizáld, mert egy 8-10 éves listával nem mennek sokra az érintettek.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, ahol megtanulsz mindent, amit a pénzről tudni kell 6 alkalom alatt, 25 ezer forintért, vagy kérj valódi pénzügyi tanácsadást.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló cikket is a blogon. Csatlakozz hozzánk a Facebookon: http://www.facebook.com/kiszamolo

Share

57 hozzászólás

 • olyan feri
  Nagyon jol jön a cikk. Nagyjabol minden jelszavam, szamlam, szerzödesem rendszerezve van, pedans rendben, egy központi helyen, de csak en ferek hozza. Evek ota meg akarom oldani ezt a vegrendelet/hagyateki dolgot, de persze mindig van fontosabb. Most felirom a GTD listamra,
 • Csibola
  Egyetértek.

  Annyit jegyeznék meg, hogy a levélben elküldött jelszavakat kevésbé erőltetném. Információbiztonsági szempontból.

 • terpesz
  az otlet jo, de ilyen informaciot valami modon titkositani erdemes. nagymami “unokaneve” jelszavat feltorik, aztan kesz is a tragedia, teljes hozzaferes az anyagiak listajahoz…
 • gaborr
  nekem is ez a problémám. magamnak irogatom a gépemen, el van titkosítva, de hogy ha valami történik velem, hogy megtalálja-e valaki, és feltöri-e? kis esélyt látok rá.
  hol és hogyan tudom biztonságosan tárolni, és maradhat könnyen frissíthető, mivel a jelszavaimat 60 naponta mindenhol változtatom, valamint a pin kódjaimat is.
 • Sandor
  Betörés esetén, ha viszik a borítékot, akkor nem csak az elvitt anyagaik miatt kell aggódni.
 • Janos82
  A jelszavakat minek kene megadni? A bankba bemennek, es felveszik a penz( vagy elutaljak ), a tobbi helyre se kell jelszo szerintem.
 • Kiszamolo
  Ki beszélt banki jelszavakról?
 • NAR
  Na igen, az otthonbiztosítási kötvényt lehet, hogy nem otthon kellene tartanom…
 • Kiszamolo
  Sándor, azt is megtudja a betőrő, ha az értékek helyett a papírok között turkált és megtalálta a borítékot és még el is olvasta, hogy van életbiztosításom a CIB bankban és számlám az államkincstárnál.

  És? Mire megy az infóval?

  Ha megszerzed a számlaszámom, mire mész vele? Tudsz rá pénzt utalni.

 • mtoma73
  Valami olyan internetes szolgáltatás lenne jó, ami garantálja az adatok biztonságát, folyamatosan (vagy adott időközönként) adjon lehetőséget az adatok frissítésére, és megadhassam, hogy kinek, vagy kiknek lehet kiadni az adatokat, de csak a halálom után. Közjegyzőhöz azért nem szeretnék még félévente se járni, kényelmesebb lenne neten intézni.
  Itt egy piaci rés, megfelelő árral lehet, hogy életképes céget lehetne erre csinálni.
 • Kiszamolo
  van ilyen cég, valami ifidie.org vagy hasonló a neve, bár gondolom van több is.
 • ann1294
  Nalunk betegseg okan tudatosan keszultunk erre. Vegrendelet kezzel irva, bankban elhalalozasi rendelkezes (ingyenes), biztositasi kotvenyek kinyomtatva, szolgaltatoi szerzodesek sorban, tulajdoni lapok rendszerezve es egy lista, hogy mit kell elintezni ha (temetkezesi vallalkozo, szoveg az ujsagba, temetes…). Rengeteget segitett, atsegitett a trauman. Igy is kepes voltam masnap reggel rozsaszin, felregombolt ingben bemenni a temetkezesi vallalkozohoz. Elsirtam magam amikor meglattam a tukorben. Nem volt leirva a listara, hogy feketebe feloltozni… 🙁 Az ember nem tud gondolkodni amikor megtortenik.

  Kell mindenkinek egy dosszie szerintem. Sose lehet tudni mikor esik a fejunkre egy tegla, vagy csap el a villamos…

 • mtoma73
  Köszi majd meg is nézem mit tudnak.
 • Steve
  Házastárssal közös bankszámla esetén is kell elhalálozási rendelkezés ahhoz, hogy a túlélő fél gond nélkül azonnal hozzáférhessen az összes rajta lévő pénzhez?
 • Kiszamolo
  Steve igen. Ha közös a számla, akkor a felét zárolják.
 • Németh Balázs
  Mivel aktív gmail-es vagyok, így a gmail inaktív fiókkezelőt használom: bizonyos idejű inaktivitás után előre megadott embereknek egy előre megírt üzenettel karöltve átadja a fiókinformációkat. Egyfajta virtuális öröklés. Nekem csak a pénzintézetek neve és esetleg egy ottani kapcsolattartó elérhetősége van megadva a kísérőlevélben.

  hvg.hu/tudomany/20130412_gmail_inakitv_halal

 • sokasebi
  A házastársnak megadott információ a vagyonról visszaüthet válás esetén.
 • Arizona
  Hát én nemrégiben kaptam egy ilyen listát.
  – Hörcsögöt megetetni, virágokat megöntözni
  – Téli gumi a garázsban, egy szezont még bír
  – Pörkölt a hűtőben, csináljatok hozzá tésztát
 • napalm
  Steve:
  Halálkor bejelentés nélkül elutalni a számlán található összeget.
  Gondolom hozzáférsz netbankon a számlához.
 • Gábor
  Aszittem nekem minden megvan.
  Írjatok még hozzászólásokat!
  Köszi
 • Laya
  , bocs, de ez inkább már búcsúlevélnek tűnik.
 • Zedder

  Ezzel az lehet a baj, hogy még egy utolsó vidéki háziorvos is kb. órára pontosan megmondja, és naplózza (halotti anyakönyvi kivonat) a halál pontos időpontját.

  Tehát kb. az van, hogy meghal a szeretted, és te nem kapsz sokkot, nem sírsz felette, hanem azonnal netbankolsz, és elutalod a számláján lévő összeget. Hihető…

  Amit utána a hagyatékin valszeg elő fognak venni, és lehet magyarázkodni.

 • -nb-
  @steve
  Nem hatékony: a számla nyitóegyenlegét nézik a halál napján (halotti anyakönyvi kivonat) és annak a felét zárolják. Ha elutaltad, tartozni fogsz és biztosan behajtják 🙁
 • napalm
  Gyerekek én simán megcsinálnám. Főleg ha én vagyok az örökös.
  Biztos nem várnám meg a hagyatéki eljárást.
  Vagy mit csinál a bank, visszakéri a pénzt? 😉
 • kridli
  nem is ismertem ezt a Google feature-t, köszi a tippet.
  Viszont ez a feature “fekete boríték” helyett nem jó, 3 hónap a legrövidebb beállítható limit, az már túl késő.
  Én egyébként egy megosztott evernote jegyzetbe írtam fel a fontos dolgokat, de ezt a cikket és a hozzászólásokat olvasva, még nem eleget.
 • Zénó
  Erről már “ebben a cikkben” és “ebben a cikkben” is volt szó.

  A két link ugyanarra a cikkre mutat. Szerintem elég lenne csak egyszer. 🙂

 • Kiszamolo
  Akkor elrontottam, két cikket akartam linkelni. Késő van, most egyelőre így marad. 🙂
 • cs_dy
  A facebook-on a Beállításokban van lehetőség hagyatéki kapcsolattartót beállítani. Ami így hasznos lehet.
 • Létre kell hozni egy valamilyen fiókot (pl Google) külön erre, oda feltölteni mindent, doksikat, szkennelt doksikat, stb. Ezt tetszőleges gyakorisággal karban lehet tartani.

  Az elnevezést, jelszót pedig letétbe helyezni közjegyzőnél, ügyvédnél, barátnál.
  És a hozzátartozókat értesíteni, hogy hol keressék a cuccot. (közjegyzőt, ügyvédet, barátot.)
  Előnye, hogy a letétkezelőt nem kell zaklatni minden módosításnál. Azt nem tudom mi van, ha a közjegyző vagy ügyvéd meghal/bezár.

  Normál esetben ilyeneket házastárssal közösen írunk. Válás esetén nyilván mindent újra kell gombolni.

 • antenna
  Tehát, ha a feleségemmel van egy közös számlánk, aminek ketten azonos és teljes jogú tulajdonosai vagyunk, meghalok, akkor jogosan csak a pénz felét veheti ki. Kivéve, ha aláírunk egy fecnit, hogy halál esetén a másik a jogosult az egész összegre. De a hagyatéki tárgyalás mit fog kihozni? Nyilván azt, hogy az életben maradt házastárs a jogos örökös. (Ha gyerekek nincsenek.) Bonyolult egy ország ez…
 • profiterror
  Bankszámlánál az a legegyszerűbb, ha megadsz egy-két kedvezményezettet (házaspárok élből egymást) és akkor nincs ez a herce-hurca. Apám is megtette, tudatta is és így semmi köze nem volt a hagyatéki eljáráshoz. Aki egy haláleset napján ez foglalkoztat, ahogy írják itt többen, hát…
 • T

  pontosan, hiszen a hazassag idejen felhalmozott kozos vagyon tulajdoni aranyai 50 -50 %. Amennyiben ettol nincs eltero megallapodas.

  “Nyilván azt, hogy az életben maradt házastárs a jogos örökös. (Ha gyerekek nincsenek.) Bonyolult egy ország ez…”

  Mivel itt foleg a “hirtelen” bekovetkzetett halaleset a tema indito, ezert siman lehet, hogy a hazastars mellett az elhunyt szulei meg elnek es a hagyateki eljarasban mint orokosok jelennek meg.

 • T

  Pontosan, ebben az esetben a hagyatekba be sem kerul a bankszamlan szereplo osszeg.
  Nincs min civakodnia az orokosoknek.
 • a
  Napalm:

  Simán BTK-ba ütközik az, ha más számlájáról pénzt elutalsz. Még akkor is, ha x nap múlva a tied lenne. A pénztáros se veszi ki a pénztárgépből a fizetését.

 • Kiszamolo
  T, ez nem egészen így van. A bank valóban nem jelenti már le, de ha az örökösök tudomást szereznek a pénz létezéséről, perelhetnek érte, hiszen abból jár nekik legalább a kötelesrész.
 • nnk
  Én ezek szerint nagyon el voltam tévedve: azt gondoltam, hogy ilyen esetben a közjegyző, vagy az, akinek le kell majd folytatni a hagytéki tárgyalást – tudtommal ez minden esetben van – előtte összeszedi a dolgokat: bekéri inden banktól, hogy van-e ott az elhunytnak számlája, betétje, stb. A földhivatalotől, hogy van-e bármilyen ingatlan tulajdona. Ha ez megvan, akkor lehet a hagyatékit megtartani.
 • Géza
  “A házastársnak megadott információ a vagyonról visszaüthet válás esetén.”

  ezt hogy gondolod? Ha a házastársaddal külön akarjátok kezelni a vagyonotokat, vagy annak egy részét, azt lehet házassági vagyonjogi szerződés keretében. De akkor is le kell írni, hogy mid van, és milyen jövedelmek nem közösek. Ha nem adsz információt a vagyonodról, az rosszabb. A házasságba hozott vagyonod ez esetben is külön vagyon, viszont annak a hozama már közös. Váláskor jó eséllyel úgyis kiderül.

 • Peti
  Kiszámoló: A haláleseti rendelkezésnek éppen az a lényege, hogy az azzal érintett betét nem képezi a hagyaték tárgyát. Tehát nem a bank “nem jelenti le”, hanem nem tartozik a hagyatékhoz. Ezért se a kötelesrészre jogosultak, se az örökösök azt eredményesen nem követelhetik.

  nnk: Jól gondoltad, a közjegyző pontosan ezt teszi, előbb felméri, hogy mi a hagyaték, aztán rendelkezik róla.

 • Péter
  “Azt nem tudom mi van, ha a közjegyző vagy ügyvéd meghal/bezár.”

  Úgy tudom, a kamarájuk átveszi a letéteket, és az intézik.

 • pokuszhok
  A kozelmultban sajnos ket hagyateki eljarast is kenytelen voltam vegigcsinalni. Mindket esetben en voltam az egyeduli orokos, teljesen szimpla, minden komlikacio nelkuli ugyek voltak. Megis az egyik kb 1 evig (Bp, XVIII kerulet), a masik kb. 1.5 evig (Bp. X. kerulet) tartott, azaz ennyi ido utan kaptam meg a kozjegyzotol a jogeros hagyateki vegzest.
  Az ugyintezes az elhunyt lakhelye szerinti onkormanyzat hagyateki osztalyan indul, es ott is all igen sokaig. Ok becsulik fel az ingatlan (ha van) erteket, es nekik kell megadni a tudomasunk szerinti banki adatokat is, es vegrendeletet ha van. Idovel az anyagot atkuldik a kozjegyzohoz, ahol mar csak kb. 1-2 honap a vegzes ha nincs semmi komplikacio. A kozjegyzo veszi fel a kapcsolatot a bank(ok)al amiket megadtal, de magatol nem nyomoz semmi utan. A vegzes nelkul szinte semmit nem lehet tenni, meg a kozmuszolgaltatasokat se tudtuk lemondani.
 • pokuszhok
  A kozjegyzo kiszamolja a hagyatek erteket, itt lehet/kell nyilatkozni arrol hogy lemondasz-e az oroksegrol (az egeszrol) vagy nem, gondolom ez nagyobb adossag eseten hasznos lehet.
  Szamomra megdobbento volt hogy milyen sokaig tartott mindez, lehet hogy ha jobban ‘hajtom’ az onkormanyzatot akkor gyorsabban megy (nekem nem volt kulonosebben surgos), de igy is csak akkor lepett elore valamit az ugy ha telefonaltam vagy odamentem. Dobbenetes a munkamoral, erdemes megjelenni az ugyintezonel idonkent. Persze lehet hogy mashol jobban mukodik mindez, de en ezt tapasztaltam, mindket eset az elmult 5 evben tortent.
 • Kiszamolo
  Peti, nem ez a lényege.

  Hanem hogy a banknak nem kell mérlegelnie, kinek fizeti ki.

 • profiterror
  1-1,5 év az elég sok azért egy egyszerűbb esetben. Sokszor az ember ingatlant és autót örököl. Az elég nagy szívás, ha egy évig csak fizetheted ezek költségeit. Nekem 2 hét után jelentkezett az önkormányzat (II. ker.), 3 hónapon belül meg a közjegyző is le volt tudva.
 • PöLö
  Államkincstári számlához lehet elhalálozási rendelkezést adni?
 • Kiszamolo
  Nem, mert értékpapír számla.
 • profiterror
  Államkincstári számlát nemrég intéztük nagyszüleimmel. Kettejük mellé felvettek mint 3. személyt, aki rendelkezhet a számla felett mivel azt nekem szánják. Így utólag belegondolva attól még nem egyértelműen csak én öröklöm, vagy de? Mondjuk ehhez 110%-ig meg kell bízni egymásban, mert akár fel is veheti az ember, de ez fel sem merül persze.
 • közgazdász
  A haláleseti rendelkezés csak a folyószámlákra és a betétekre vonatkozik. Befektetésekre, értékpapír-számlára nem. Az életbiztosítások nem képezik a részét a hagyatéki eljárásnak, a biztosító rövid időn belül utal a kedvezményezettnek. Sok bankban jogilag nem “egyenlőek” a számlatulajdonosok. Van főszámlatulaj és meghatalmazott(ak). Ha meghatalmazott hunyt el, nem zárolják a számlát, ha a főszámla-tulajdonos, mindent zárolnak.
 • Tamás
  ” Sok bankban jogilag nem “egyenlőek” a számlatulajdonosok. Van főszámlatulaj és meghatalmazott(ak). Ha meghatalmazott hunyt el, nem zárolják a számlát, ha a főszámla-tulajdonos, mindent zárolnak.”

  ez szerintem kb mindenhol így van, a cib-nél az a különbség, hogy megszüntetni csak a (fő)tulaj tudja.
  Mi történik ha meghal a számla (fő)tulaj, viszont van haláleseti megbízás?
  (miután képes rá) bemegy az ember a bankba a megfelelő papírokkal és kéri, hogy írják át “egyszemélyesre” a számlát?
  Mit kell ilyenkor bevinni a halotti bizonyítványon és a személyes igazolásra szolgáló papírokon kívül? a haláleseti megbízás megvan a banknál is..

 • headset
  @tamas
  A meghatalmazott nem számlatulajdonos! A tulajdonos(ok) megbízottja. Megbízása a tulajdonos halálakor megszűnik.
  Ha egy számlának több résztulajdonosa van (pl. 2), és egyikük meghal, akkor a halotti bizonyítvány bemutatásakor annak az összegnek a felét zárolják, ami a halál napján a számlán volt.
  Az OTP-nél (tapasztalat) az életben maradt tulajdonos sem tudja megszüntetni a számlát, amíg nincs hagyatéki végzés, mert a zárolt összeg ugyanzon a számlán van nyilvántartva. A nem zárolt résszel rendelkezhet és a számlát használhatja.
  Csak halotti bizonyítvány kell a bejelentéshez, és bárki megteheti, nem csak az életben maradt számlatulajdonos.
 • headset

  A rendelkezési jog (meghatalmazotti státusz) nem befolyásolja az öröklést és nem jelent tulajdonjogot.