Pénzügyi alapok 22 pontban

Közel 80 ezer könyv kapható a személyes pénzügyek témakörében angolul, mintegy négymilliárd szóban írva le a témát. Nem tagadva, hogy vannak hasznos könyvek is közöttük, a személyes pénzügyek lényegét igazából néhány szóban vagy mondatban is ki lehet fejezni.

Erre vállalkozunk most, hogy néhány mondatban összefoglaljuk a lényeget.

1, Költs kevesebbet, mint keresel.

Ennél egyszerűbben nem lehet megfogalmazni a lényeget. Ennek ellenére például az amerikai háztartások 54%-a tartósan többet költ, mint amennyit keres.

2, Tedd félre minél nagyobb részét mindannak, amit nem muszáj elköltened.

Vannak kiadások, amiket nem tudsz megspórolni, mint lakhatás, utazás és egyéb alapkiadások. (Bár itt is dönthetsz például hogy kerékpárral, busszal vagy autóval utazol.) Az ezen túli kiadások nagy részét akár meg is spórolhatod, hiszen azok nem alapkiadások. Próbálj meg ezekből minél többet félretenni.

3, A holnap már késő.

Ne holnaptól akarj változtatni az anyagi életeden, a legjobb időpont erre a mai nap. Tudod, minden fogyókúra jövő hétfőn fog kezdődni, immár 15 éve.

4, Ha minden pénzedet dolgokra költöd, hamarosan pénz helyett csak tárgyaid lesznek és le leszel égve anyagilag.

Miközben a megvásárolt tárgyak már egy-két nap után elvesztik a varázsukat, a méregdrága telefon, cipő, ing néhány nap múlva már csak egy telefon, egy pár cipő és egy ing lesz a sok közül a számodra.

5, Tedd félre a megtakarításodat hónap elején és oszd be a maradékot.

A legtöbb ember költi a pénzt egész hónapban azzal az elhatározással, hogy ami megmarad hónap végén, azt majd félrerakja. Aztán hónapról-hónapra rácsodálkozik, hogy soha nincs maradék. Fordítsd meg a dolgot: tedd félre hónap elején, amit akarsz és költsd a maradékot egész hónapban.

6, Minden tárgyért a legdrágábbal fizetsz: az életidőddel.

A legdrágább kincsed az életidőd, ami véges. Ha keresel óránként háromezer forintot, akkor egy háromszázezres tévéért nem háromszáz ezer forintot adsz, hanem 100 kemény munkával töltött órát az életedből, ami nem kevesebb, mint majdnem 13 teljes munkanap.

Egy kétmilliós autóért mintegy öt hónapot dolgozol és így tovább.

Érdemes így is megvizsgálnod, ér-e annyit az a tárgy vagy élmény, hogy ennyi napot tölts a rövid életedből a rá való pénz megkeresésével.

7, Kerüld el az életszínvonalad inflációját.

Nagy csapda, hogy a bevételeid növekedésével a kiadásaidat is megnöveled, így húsz év múlva sem tudsz félretenni többet az ötször akkora fizetésedből, mint ma. Egyszerűen el tudod ezt kerülni: fogadd meg, hogy mától a bevételeid növekedésének a felét fordítod az életszínvonalad növelésére, a másik felével a megtakarításod mértékét gyarapítod havonta.

A befektetések alapszabályai

8, Mindig élj egy szinttel a lehetőségeid alatt.

Nem fogsz soha pénzügyi nehézségbe kerülni, ha mindig egy szinttel alatta élsz annak, amit szerinted megengedhetnél magadnak.

9, Felejtsd el a szomszédokat.

Ne érdekeljen, milyen új autót vagy medencét vett a szomszéd vagy hol volt nyaralni a kollégád. A legtöbben ebbe a “ki tud több mindent megengedni magának” nevű kisded játékba mennek tönkre. Jobb ha tudod, hogy a játékosok 80%-a csal és más pénzéből (vagyis hitelből) adja elő a látszatot. A maradék nagy része pedig a jövőbeni önmagát lopja meg, amikor a nyugdíj-megtakarítás helyett vesz drága autót, vagy költ milliókat egy nyaralásra.

10, A megtakarításod mértéke fontosabb, mint a fizetésed mértéke.

Teljesen lényegtelen, sokat keresel-e vagy keveset, a lényeg, hogy ebből mennyit teszel félre. Hiába keresel rengeteget, ha a hónap végére el is tapsolod az egész összeget és hiába keresel lényegesen kevesebbet, ha tudsz belőle félretenni minden hónapban.

11, Ne gondold, hogy holnap biztos többet fogsz keresni, mint ma.

Gyakori hiba, hogy az emberek a fényes holnapban bízva vesznek ma fel erejük feletti hitelt. Mert majd öt év múlva milyen sokat fognak keresni. Sajnos a jövő nem a tiéd, lehet hogy öt év múlva munkanélküli leszel a recesszió miatt, vagy ágyhoz kötött egy betegség miatt. Ne költsd el előre azt a pénzt, amit még meg sem kerestél.

12, Olyan nincs, hogy nincs hathavi vésztartalékod félretéve.

A legveszélyesebb máról holnapra élni, egy rossz hónap vagy nem várt kiadás és máris romokban hever a teljes pénzügyi életed. A legelső dolgod legyen, hogy félretegyél annyi pénzt, ami elég hat hónapra akkor is, ha semmi bevételed nincs mellette. Még ha három évig is tart, mire félreteszel ennyi pénzt, akkor is kezd el még ma.

13, Szabadulj meg az adósságaidtól.

A legnagyobb luxus, ha más pénzéből éled az életedet és ezért kamatot fizetsz másoknak. Amilyen gyorsan csak lehet, szabadulj meg minden adósságodtól és törekedj arra, hogy inkább mások fizessenek kamatot neked, mert a te pénzedet használják.

14, Kölcsönkérni akár nagyobb összeget is néhány perc és könnyedén megy. Visszafizetni akár évekbe telik és rengeteg könnybe és izzadságba is kerülhet.

Soha ne tévesszen meg, hogy milyen könnyű kölcsönkérni pénzt a banktól. A hitelfelvétel olyan mint a berúgás: a mámor azonnal jön, de nem tart soká, a szaggató fejfájás csak másnap és gyakran tovább tart, mint maga a mámor.

15, Nézz szembe az oroszlánnal, a struccpolitika csak rosszabbá teszi a helyzetedet.

Ha eladósodtál és nem tudod fizetni a hiteleidet, ne dobd hanyatt magad és tetesd hogy halott vagy, mert attól még semmi nem fog megoldódni. Ha a bankból hívnak, vedd fel a telefont, nyisd ki a számlaleveleket és tegyél meg mindent, amire képes vagy. Ha kell, kérj segítséget másoktól, hogyan tudnál kikecmeregni a gödörből.

16, A legjobb befektetés, ha magadba fektetsz pénzt és energiát.

Sehol nem hoz annyit a pénzed, mint amit magadba fektetsz. Legyen szó a szaktudásodról vagy az egészségedről. Soha ne teljen úgy el hónap, hogy nem tanultál valami újat, amitől többet érsz a munkaerő-piacon vagy jobb vállalkozóvá tesz. Az egyetlen területe a befektetésnek, ami felett teljes kontrollod van, az az önmagadba fektetés. Ha csak havi 200 ezer forinttal nő a fizetésed az önképzés miatt, az pont ugyanannyi pénz, mint 30 millió forint megtakarítás 8%-a kamatadó után. (Bruttó 9,4%) Mindezt kockázatmentes.

17, Törekedj arra, hogy évről-évre többet keress.

Legyen előtted karrier cél, igyekezz egyre többet keresni. Ha képzed magad és céltudatos vagy, semmi nem tud attól megmenteni, hogy egyre előrébb kerülj a munkád során.

18, Ha alkalmazott vagy, mindig lesz egy felső fizetési plafon a fejed felett.

Soha nem keresel többet alkalmazottként annál, mint amennyiért ugyanezt a munkát ugyanebben a minőségben más valaki megcsinálná helyetted. Nincs egyetlen igazán gazdag ember se, aki alkalmazottként lett volna gazdag. Érdemes elgondolkodnod azon, hogy esetleg vállalkozóvá válj, első lépésként akár munka mellett, ha megteheted.

19, Rendszeresen ülj le és nézd meg, hol tartasz éppen és hová igyekszel.

Fontos, hogy időről-időre leülj és reálisan értékeld, mit értél el eddig és mit szeretnél még elérni és jó úton haladsz-e a céljaid felé. Ha azt sem tudod, hol vagy most és azt se, hová akarsz elérni, biztos nem fogsz odatalálni.

20, Tanítsd meg a gyerekeidet bánni a pénzzel mielőtt még nekik is lenne saját keresetük.

A gyereknevelés lényege nem az, hogy enni adsz a gyereknek, vagy megveszel neki mindent, amit csak megkíván. A legfontosabb feladatod szülőként bölcsességet átadni a gyerekeidnek és az egyik legfontosabb bölcsesség, hogyan kezeljék a pénzt, amikor majd önálló életet fognak élni.

21, Beszélj másokkal a pénzről.

Kevés olyan társalgás van, ahol öt perc múlva nem a politika vagy valami üres bulvár a téma. A pénzről azonban valamiért soha nem beszélnek az emberek. Beszélj a pénzről az emberekkel, hátha kapsz jó tippeket, vagy tanulsz valamit, esetleg tudsz adni jó tippeket vagy taníthatsz valamit. Ne a másik vagy a saját anyagi életedről beszélj, hanem úgy általában a pénzügyi dolgokról. Van annyira érdekes és hasznos, mint a politizálás vagy bármilyen egyéb buta pletyka.

22, Köss biztosítást mindarra, aminek elvesztése anyagi nehézségbe sodorna.

Minél törékenyebb a pénzügyi helyzeted, annál súlyosabb csapás lenne egy-egy anyagi kár. Ezért mérd fel reálisan a dolgokat és köss biztosítást mindarra, aminek pótlása meghaladná az erődet vagy egyszerűen csak túl sokba kerülne. A vagyontárgyak mellett ne felejts el szükség esetén magadra sem biztosítást kötni, főleg, ha családfenntartó vagy.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

99 hozzászólás

 • Zabalint
  Az 5. pont olyan, amit sosem értettem. Ha van egy tipikusan kifolyik a pénz a zsebéből emberke, akkor ha a korábbi életmódját folytatja, de bevezeti ezt a szabályt, az azt jelentené, hogy ha félreteszi a fizetése 20%-át a hó elején, akkor a hónap utolsó 20%-ában száraz kenyérre sem futja neki, mert addigra elkölti a többit. Ha meg nem vezeti be ezt a szabályt, de életmódot vált úgs, hogy 20%-al kevesebbet költ, akkor amúgy is félre tudja tenni a 20%-ot.

  Másrészt meg ez így továbbra is a hónapról-hónapra élés modellje, normális esetben van az embernek több hónapnyi lilvid tartaléka, viszont aki hó elején a fizetése 20%-át elzája magától, annak továbbra sem lesz, ha a többit továbbra is 100%-ban elkölti, illetve ez a modell alapján mindent, ami a folyószámláján van.

 • Zabalint
  A félreértések elkerülése végett nem a vésztartalékra gondoltam.
 • mtoma73
  Köszi Miklós! Ez lényegében a blog indulása óta különböző cikkekben leírt dolgok lényegretörő összefoglalása.
  Tök jó így egyben látni.
  Alapvetően nem kell hozzá rakétatudomány, józan, ésszerű gondolkodással ide lyukad ki az ember.
 • mtoma73
  OFF: Chrome-ban olvasom a blogot és az utóbbi időben, amikor elküldök egy hozzászólást, akkor nem látszik semmi. Korábban ott volt a hozzászólás és hogy moderálásra vár most nincs. Ez megtévesztő, mert azt gondolná az ember, hogy nem küldte el a hozzászólást és újra írja. Ez szándékos vagy üríteni kell a cache-t?
  Úgy rémlik másnak is volt ilyen problémája.
 • random okos
  A magyarok azért szeretnek jobban politikáról beszélni mint gazdaságról, mert politikában lehetőség van kikezdhetetlen elvek mögé bújni, míg egy gazdasági témájú beszélgetésben 10 perc alatt kiderül ki okosabb a másiknál. Megfigyelésem szerint 30 felett minden magyarnak akkora egoja van mint egy NBA kosarasnak.
  Ebből adódik a 23. pont: jól válogasd meg kikkel veszed magad körül.
 • Andras
  Szuper jo – aki kicsit is foglalkozott az elmult evekben a bloggal s ragodott ezen azon, ez a cikk tokeletes notes amit barmikor magaddal vihetsz, felcsapod es 3 perc alatt eszhez terhetsz. Fizetes napon kotelezo olvasmany amig be nem eg az agyba minden pont 😉

  Nagyon nagyon koszonjuk

 • pickpepe
  Nagyon rendben van a cikk!
  Gratulálok!
 • Bumbi
  A blog esszenciája egy bejegyzésben.
  Köszönjük!
 • Balázska
  “18, Ha alkalmazott vagy, mindig lesz egy felső fizetési plafon a fejed felett.
  Soha nem keresel többet alkalmazottként annál, mint amennyiért ugyanezt a munkát ugyanebben a minőségben más valaki megcsinálná helyetted.”

  Lehet, hogy egy hétköznapi munkára igaz, de ha valakinek elég speciális a szaktudása ahhoz, hogy nem/nehezen tudják helyettesíteni, akkor alkalmazottként sincs plafon.

  Informatikus alkalmazott vagyok és lassan 5 éve töröm a fejemet, hogy hogyan lehetnék vállalkozó. Többek között azért, mert itt a Kiszámolón állandóan előjön, hogy így jóval többet lehet keresni ugyanazért a munkáért.

  Többször nekifutottam, beszéltem fejvadászokkal, freelancer-közvetítőkkel, néztem projekteket, stb, és amikor leültem kiszámolni a dolgot, valahogy sosem érte meg még anyagilag. És a pénzen kívül még van egy sor más szempont is: biztonság, időbeosztás, könyvelés, adminisztráció, stb.

 • promontor
  Frappánsabb lett volna tíz pont… 😉
 • Janos86
  Jo osszefoglalas, rovid, tomor, velos. El is kuldom hugomnak, bar 99%-ban tudom elore hogy ugysem erti meg miert kapta (20-as pont foleg meg az osszes tobbi is).
 • zozy
  Aranyos összefoglalás, de 16. pont: “Ha csak havi 200 ezer forinttal nő a fizetésed az önképzés miatt, az pont annyi, mint 30 millió forint 8%-a kamatadó után. (Bruttó 9,4%)”. Ebből egy szót nem értek, valaki magyarázza el. Havi 200+???30 milla az minek a mije és mennyi idő alatt?
 • Kiszamolo
  Mtoma, át kellett állni egy másik formra, ahol nem tudod megadni az e-mail címed és a weboldalad. (Drága jó gdpr…) Ez sajnos nem ír ki semmit elküldés után.
 • Én is akarok kommentelni...
  A 9-es és 21-es pont érint minket:
  Sikerült egy mocskosul gazdag, de tök jó fej szomszédságába költöznünk. Picit féltünk az elején, mert csak helyi “híresség” is, de kellemesen csalódtunk.
  Na ők szépen cserélgetik a kocsikat, vesznek lakásokat befektetésnek stb.. költenek százezreket a kert végi tavacskára. Jár hozzájuk takarítónő, kertész mittomén mi. Immúnisak vagyunk ezekre a költésekre.
  Viszont szoktunk beszélgetni, pénzről is elég sokat, és nagyon sok jó ötletet adtak, melyeket meg tudtunk fogadni.
  Cserélünk befektetési tanácsokat is (pl. tőzsdén elég jól hoztak neki a tippjeim, főleg hogy ő egy teljes nagyságrenddel több összeggel játszik mint én :). Hitel, gépjármű lízing, ház felújítás (szigetelés, napelem) minden felmerült már, és szerintem kölcsönösen tudtunk hasznos ötletekkel szolgálni. Még konkrét összegek is elhangzanak. És nem gond, csak néha mosolyog, milyen pici vagyok:)
 • Remaec

  Az a lényeg hogy egy fizetés emeléssel nagyobb bevételt tudsz elérni mint 30 millió forintos befektetésed lenne és arra próbálnád megtalálni a tökéletes kamatot.
  Havi 200e Ft emelés az 2,4 millió egy évben. Ez annyit ér mintha lenne 30 milliód és kapnál rá 8% kamatot.
  Azért írta Miklós mert sok ember azon agyal hogy lehetne az 5 millió forintját minél jobban befektetni pedig sokkal egyszerűbb lenne többet keresni és az meg kockázat mentes is.
 • Anna
  zozy-nak szeretettel. Ha van 30M megtakaritásod és beteszed a bankba 9,4%-os évi kamatra, a kamatadó levonása után 8% kamatod marad évente azaz 2,4MFt. Ezt leosztva 12 hónappal havi 200eFt-ot nyertél vele. Ám ehhez kell 30M megtakarítás meg olyan banki környezet ahol ilyen magasak a betéti kamatok.
 • Thistimeitsdifferent
  Talán kijön több fenti pontból, de szerintem a legfontosabbak:
  – “A gazdagságot ne pénzösszegben mérd, hanem időben. Azaz mennyi ideig tudnál megélni csak a megtakarításaidból vagy a passzív jövedelmeidből a jelenlegi (vagy a kívánt) életszínvonalon.”

  – “Ha még nem foglalkoztál számvitellel, legalább alap szinten értsd meg a működését. Más szemmel fogod nézni a sok felesleges porfogó cuccot, amit eddig megvettél.”

  “Ne költs a valóban szükségesnél többet olyan dolgokra, amik eszköznek tűnnek számviteli szempontból, de valójában kötelezettségek. Pl. egy lakás, amit nem adsz ki csak látszólag eszköz, hiszen fizettél a megvételéért, fizeted a hitel költségeit, fizeted a fenntartását esetleg felújítását és pénzt jó eséllyel csak akkor hoz amikor eladod, amiből valszeg megint lakást veszel. Egy valódi eszköz folyamatos bevételt termel.”

 • Áron
  “13, Szabadulj meg az adósságaidtól.”

  Persze, ezek a pontok általános érvényűek, nyilván… De azért van, hogy jobban megéri más pénzét költeni. 🙂
  Én pl. most adtam be a jelzáloghitel kérelmemet. Lakás tulajdoni hányadát veszem meg. Ehhez 4 évre 5 milliót veszek fel, ami 400 ezer forintba fog kerülni nekem a 4 év alatt. (Van olcsóbb hitel is, de mivel jelenleg pontosan 0 forintért bankolok, a váltás drágább lenne.) A cafeteriám adómentesen vehetem fel a hiteltörlesztésre, így 3 év alatt gyakorlatilag plusszosan jövök ki a hitelből, hiszen ha nem lenne hitelem, akkor 3 év alatt többet fizetnék be adók és járulékok formájában a cafeteria keretemből mint a hitel költsége.

 • Nagy Vonalakban
  23, Ne csak a saját, a gyerekeid oktatásába is invesztálj.
  Nem mindegy, hogy idős korodban neked kell őket segíteni, vagy ha úgy alakul, akkor ők tudnak támogatni tèged.

  24, Építs kapcsolati tőkét.
  Ez persze időt és pénzt igényel.

 • naa
  @Balázska, a vállalkozás elsősorban arra értendő, ha nem csak a saját idejét adja el továbbra is valaki, hanem skálázható tevékenységbe fog. Pl. felvesz másik 3 informatikust, és profitot termel velük. Vagy megalapítja a google-t egy garázsban.

  De szerintem fuss neki még egyszer az eredeti elképzelésnek is – ha csak ugyanazt a költségkeretet kapod meg, amennyibe alkalmazottként kerülsz, de te döntöd el, mire és hogyan forgatod, hogyan adózol utána, már azzal jobban jársz – szerintem akár itt a blogon is utánanézhetsz, hogyan, címszavak: Kata, cégautó, osztalék…
  Persze ugyanannyiért ne menj el vállalkozóként, amennyi a bruttó fizetésed, pláne ne a nettó felett kicsivel… Számold ki, hogy mennyibe kerülsz tokkal vonóval a jelenlegi munkaadódnak (járulékok, cafeteria, juttatások, akármi), és arra még tegyél rá valamennyit.

 • Tenkeskapitány
  16. ponthoz: IT-ban is van üvegplafon minden cégnél alkalmazottként, most rögtön ezen a szinten lehet kezdeni ha váltasz…de alvállalkozóként is van, csak sokkal magasabban van meghúzva és nehezebb eltalálni 🙂 Sajna legutoljára is alálőttem. Nálunk “igazi” vállalkozónak lenni úgy érdemes, ha valaki szeret másokat dolgoztatni, de ez már sokkal macerásabb. Ott viszont ugye nincs plafon, 20 ember dupla profitot hoz, mint 10. Persze az igazi profik meg nem szeretnek másoknak dolgozni és átengedni a profit egy szép részét. Most ez a helyzet, de szerintem 2-3 év múlva azért már rosszabb lesz. Az osztrák jövedelmeket már nagyjából elértük minden konstrukcióban, innen felfelé már nincs út.
 • Stanlee
  A 11-es ponthoz: kollégáim folyamatosan azon gondolkoznak, hogy hogyan vegyék fel a hitelt ingatlanra, a mostani fizetésük mellett kapható maximum törlesztőrészletre gyúrnak a kalkulációk során. Jelenleg a többségük jól keres, mert a havi alapbért feljebb viszik az értékesítésből származó jutalékok. A problémám nekem a szemléletmódjukkal, hogy az iparág amiben dolgozunk törvény által szabályozott, és már csak 16 év van hátra, mondjuk a nagyobb bevételeket hozó szabályozás már csak 10 évig él, pár év és elfogyott a piac. Én már egyszer megéltem egy ilyen felívelő majd gyorsan tönkremenő szakaszt a munkámban, ők akkoriban mind tanultak még…
 • TinaTurner
  Balazska: ez azert lehet mert nem tudod ertelmezni a feladatot. itt az a lenyeg h ha te keresel x forintot akkor ha felepitesz egy ceget akkor az sok x forintot fog majd termelni neked. te ugye a sajat fizud alapjan 1x-ig tudsz erelni max ahogy az alkalmazottaid is. ha 30% profitot tudsz termelni a cegeddel a koltsegeiden felul ami ugye adodik mondjuk az x munkaberu alkalmazottad es mondjuk x/5 irodaberles meg x/3 adobol akkor hany alkalmazottad kell legyen h a profit nagyobb legyen mondjuk 2x-nel amivel ugye a te nyereseged mar duplaja mintha dolgoznal. ill mekkora nyeresegnel erne meg egyeltalan bevallalni a rizikot, barmilyen szinten stb
  ezt mondjuk mar konyebben elhiszem h nem mindenki szamolja ki fel perc alatt mint a 21 zsemles peldat, de azert a blog olvasoinak a zome tuti lazan. szal inkabb abban gondolkodj h masokat dolgoztatsz minthogy te huzod az igat mas formaban pl kata stb
 • zozy
  Köszi Anna, ezt értem, de ez visszafele logikus, úgy kezdődik, hogy “Ha csak havi 200 ezer forinttal nő a fizetésed az önképzés miatt,…”.És mutass 9.4%-os betéti kamatot.
  Ilyen fizu emelkedést elérni bármilyen önképzéssel erősen fikció szagú. Meg egyáltalán: kinek emelkedik a fizetése havonta? Értem én mi a lényeg, csak a példa nem túl szerencsés.
  Amúgy pedig egyetértek, a legnagyobb befektetés magunkba kell tenni.
 • Agoston
  a 6. pontnak kellett volna az 1. -nek lennie. Ha megerted, hogy a penzed = az eleted, egybol maskepp nezel ra. 🙂

  Nagyszeru lista, osztom!

 • Zombolyag

  En is hasonlo okokbol dontottem hitel felvetele mellett!

  Ha a cafereria melle esetleg egy meglevo LTP-t is be tudsz forgatni amit mas modon nem tudnal allami tamogatassal egyutt felhasznalni,

  es esetleg meg a 150 ezer tamogatast sem hasznalod ki (onsegelyezo penztarbol hitel torlesztes),

  akkor meg tovabb tudod javitani a hiteled megteruleset 🙂

 • Rissa
  Remek összefoglaló!
 • Lív
  A 21-es pont (beszélj másokkal a pénzről) nagyon nehéz. Én nagyon szívesen beszélnék a fizetésemről (reális-e, van-e okom elégedettnek lenni) vagy a költéseinkről (hol lehet faragni, más hasonló helyzetben mennyiből él), de általában a beszélgetőtársak az alap panaszkodáson nem nagyon hajlandóak túllépni. Ha meg esetleg valahogy beleszövöm a mondandómba, hogy kb. 8 éve vezetjük a költéseinket, úgy néznek rám, mintha expressz járattal érkeztem volna a Marsról.
  Aki sikerrel járt, az hogy csinálta?
 • Ildikó70
  Nem havonta kell 200E Ft-al nőni a fizetésnek, hanem az önképzés miatt tudsz munkahelyet váltani vagy cégen belül állást és nő a fizetésed 200E Ft-al, akkor 1 év alatt annyit nyersz, mintha 30M-d lenne bruttó 9,4% kamaton.
  Egyébként nagyon jó írás, remélem, sokan elgondolkodnak rajta. Bár azok közül kevesen olvassák a blogot, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.
 • Én is akarok kommentelni...
  @zozy:
  A párom mint “köztudott”, könyvelő. Ő a nettó 160 ezres fizetéséből szállt ki vállalkozónak tavaly.
  DE! Még alkalmazottként esti/hétvégi tanulással elvégezte az IFRS képzést, van használható angol nyelvtudása. Amikor váltani akart feltöltöttem pár helyre magyarul és angolul a CV-jét. Azóta levettük ezeket… de a héten kedden felhívták még csak nem is Pestről, hogy látják, már nem aktuális, de meghallgatná az ajánlatukat vázlatosan, és ha érdekes, BÁRMIKOR személyesen folytatnák. Úgy indult az ajánlat, hogy 550 ezer nettó + egyéb juttatások, és főkönyvelőnek vinnék.
  Igen, belekerült a képzés összesen majd’ 400 ezerbe, és egy teljes év volt, a vizsgák rohadt kemények voltak (a vizsgáig 30% jutott el, és ketten mentek át rajta). De a fenti konkrét példa után az alábbi mondatodat vizsgáld felül:
  “Ilyen fizu emelkedést elérni bármilyen önképzéssel erősen fikció szagú”.
 • Ildikó70
  @Lív A pénzről a legnehezebb beszélni. A sógorom állandóan panaszkodott, hogy kevés a pénzünk és milyen jó nekünk, mert mi milyen jól megélünk belőle. Egyszer megmutattam neki a fizetési papírjainkat. Akkor kiakadt, hogy az övékétől sokkal kevesebb pénzből hogy tudunk ilyen jól megélni és még félre is rakni. Csak annyit mondtam neki, hogy nézzen be a ruhásszekrényünkbe, a hűtőnkbe és bizony mi nem csinálunk minden hétvégén 10-20 fős összejöveteleket jó sok enni-innivalóval. Nem tetszett neki, mert ők megvettek mindent amit megláttak, aztán sok ennivalót dobtak a kukába, sok ruha nem is volt rajtuk.
  Viszont unokatesómékkal jól meg tudjuk beszélni a pénzügyeket, nem kell titkolózni, örülünk, ha valakinek sikerül egy kis plusz pénzt összehozni vagy jutunk egyről a kettőre. Ehhez viszont az is hozzájárulhat, hogy nagyjából egy szinten állunk anyagilag.
 • nyman
  @zozy: „Ilyen fizu emelkedést elérni bármilyen önképzéssel erősen fikció szagú”

  Szerintem meg nem. Ha valaki nem beszel nyelvet, mar az, hogy 6-8-10 ho intenziv nyelvtanulassal feljon, mar lehet azzal tud lepni.

  Mernokkent dolgozom. Nagyon sok jogosultsaghoz kotott tevekenyseg van. Ehhez kulonbozo kepzeseket, tanfolyamokat vizsgakat kell csinalni. Vannak olyanok, amelyik csak nehany tucat embernek van meg. Konnyen fel lehet lepni. De ott a programozas, informatika terulet is.

  De mondok egyszerubbet. Ha keresek 150-200 bruttot, akkor mondjuk kepzem magam buszsofornek es akkor abbol lehet akar 3-400 ezer brutto is. Vagy teherauto sofornek. Akkor meg itthon 5-600 ezer is, kulfoldon meg meg tobbet is.

  Itt lehet erdekes torteneteket olvasni. A sikeres(ebb) hozzaszolok zome pont arrol szol, hogy kepeztek magukat, probaltak fejlodni, elorebb lepni. Sok tanulsagos sztori van.

  (folyt)

 • nyman
  Egy sztori: Harom het hete vesztem ossze egy altalanos iskolai osztalytarsammal. Folyamatosan provokalt politika vonalon az aprilisi valasztasokra utalva. Nagyon csalodott volt. Szamtalanszor kertem, hogy hagyja abba, de nem.

  Velem akart osztalyharcot vivni, mert o a melos, en meg szerinte a gazdag. Szerintem nem, max egy kozeposztalybeli, annak is inkabb az also hataran. (lasd ezt https://kiszamolo.hu/minden-relativ/)

  Mondtam neki lehetosegeket, amivel az anyagi helyzeten tud valtoztatni, o meg folyamatosan a kifogasokat hajtogatta. A rossz oktatasi rendszerrol beszelt. Konyorgom, ugyanazok a tanaraink voltak altalanosban. Egymas mellett ultunk, meg az sem volt, hogy rosszabbul latta a tablat, vagy hallotta a tanart.

  (folyt)

 • nyman
  Az, hogy o 18 evesen „disszidalt” es kulonbozo alkalmi munkakat vallalt, en meg foiskolara mentem, ne en legyek a hibas. Az, hogy 30 felett is gyakran visszaulok az iskolapadba, o meg kocsmaba megy munka utan, azert se en legyek mar a hibas.

  Mondtam neki – ezen nagyon besertodott – hogy aki dohanyzik, az nekem ne sirjon, hogy nincs penze. Irigykedett az automra. Nem mondtam, csak gondoltam, hogy az a 3-4 millio forint, amibe egy 3 evesen az autom kerult, az abbol van, hogy 4-5 evig sem en, sem a parom nem szivott el fejenkent napi 1-1 dobozzal. Ha alkoholt sem ittam volna, akkor nagyobbat, vagy ujat is vehettem volna.

  Neki is magyaraztam, hogy kepezze magat, es ne sirjon, hogy csak negy orara akarjak bejelenti a legtobb helyen. Van inditson sajat vallalkozast.

  A rendszert megvaltoztatni nagyon nehez. De a rendszerben levo lehetosegeket kihasznalni konnyebb.

 • Otto
  18. ponttal vitatkoznék. Egyrészt egy komolyabb cég CEO-ja simán többmillió, olykor többtízmillió eurot keres évente és ők alkalmazottak. Nem mondanám rájuk, hogy nem igazán gazdagok. De ha “csak” sima menedzser valaki a vállalati hierarchiában valahol középen, akkor is elérhető az évi többszázezer euro, ők is mind alkalmazottak. De ha valaki nem akar menedzser lenni, pusztán technikai vonalon maradva is elérhetőek 100ezer euro fölötti fizetések alkalmazottként, ami azért igencsak a jómódú kategória.
  Másrészt a vállalkozások 80%a becsődöl az első 5 évben és a maradéknak egy jó részére is igaz, hogy a tulaj nem jár jobban, mintha alkalmazottként dolgozna valahol.
 • flashpointer
  @Balázska
  detto, szerintem a legegyszerubben szakmunkaval lehet vallalkozni, burkolo, klimaszerelo, vizszerelo stb.
  Egy NASA konstruktor sem mehet el egyeni vallalkozasba hogy majd ugy tervezi az ursikloalkatreszeket egyedul otthon 😀
 • Andru

  A vállalkozások csődjének nagyrészt az az oka, hogy a jóembernek totál fogalma sincs a vállalkozásról, semmilyen előzetes üzleti tervet, felmérést, piackutatást, bármi egyebet nem végez. Csak két kisbolt közé nyit egy harmadikat, mert neki épp ez az eredeti ötlete támadt. Mert ő majd jól vállalkozó lesz. Mert azok nem dolgoznak, sokat keresnek és ez neki is jó lenne. Ha valaki nem a semmire csinálja, lehet sikeres.
 • Zabalint

  A NASA konstruktor úgy tud vállalkozóvá válni, higy valamilyen jogi kiskaput kihasználva kiviszi a know-how-t a NASA-tól, felmond, aztán alvállalkozóként szerződést köt a NASA-val. Sok nagy multinál voltak olyanok, akik ezt meglépték, morálisan azért sok esetben kifogásolható módon.
 • naa
  Nincs részletezve a cikkben, hogyan, miben takaríts meg/fektess be, hogyan állj hozzá a befektetésekhez – szerintem ez is nagyon fontos.
  Ehhez ajánlom az András György által nemrég linkelt előadást itt: lustaport.wordpress.com/2018/05/02/best-investing-advice/

  (Röviden valami ilyesmi, bár ez már az én szűrőmön ami átjött belőle: buy and hold, ne próbálj sokkal okosabb lenni, mint mindenki más és tartsd magad a tervedhez, stratégiádhoz. A jövőt senki nem tudja biztonsággal megjósolni. A befektetés az a műfaj, ahol Átlag Jóska simán megverheti a legcsilivilibb pénzügyi diplomával és önéletrajzzal rendelkező PHD/MBA stb… profikat)

 • Ostra
  Nekem is hasonló a “gondom” a vállalkozói léttel. A munkám során egy multinacionális vállalat logisztikai (beszerzési) folyamatait managelem, nagy értékben. Ilyen vállalatok nem alkalmaznak külsősöket (többnél is dolgoztam már, sehol sem volt külsős tanácsadó vagy külsős munkatárs). Na akkor ezzel a speciális tapasztalattal hogyan lépjek vállalkozói útra, ha a már megszerzett tudást szeretném kamatoztatni. Vagy kezdjek el holnap tanulni valami teljesen mást pl. online marketinget? 🙂
 • Brennholz
  6. ponthoz: Irányelvnek jó, de az állítás csak akkor igaz, ha a fizetésedből ennyit tudsz félretenni. Ha csak havi 100k-t teszel félre, akkor 20 hónapot dolgoztál érte…
 • mitel hentes
  Én minden fizetés után nekiállok ész nélkül költeni. Egy csoki, egy üveg ital, sós pisztácia, mozi, mindegy, csak 5000 ft alatt legyen. Erről nem akarok leszokni, és annyira nem vág földhöz anyagilag.

  Régebben volt hogy házimozit vettem egy fizetés után, vagy új filmeket BluRayen. Sokkal drágább volt, több százezer forint, és nem is érte meg. Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány filmet nézek meg évente a házimozin. Ha ma ugyanennyit nézek meg moziban, akkor 10000 alatt megúszom egy évben a mozijegyet, és sokkal jobb élmény a hatalmas vászon.

  A tárgyak megvásárlása és fenntartása sokba kerül. Ezt mindenki megerősítette eddig aki billiárdszobát vagy konditermet vagy medencét csinált a házában.

  Egyébként a többi pontban is jó a lista, tetszik.

 • Otto
  Persze, hogy lehet sikeres! Nem azt mondtam, hogy nincsenek sikeres vállalkozók. De, hogy ne lehetne meggazdagodni alkalmazottként, ez nem igaz. Már nem először jön elő a téma a blogon és mindig az az üzenet, hogy hülye, aki alkalmazott, mert vállalkozni kell, az a tuti.
  Miközben Josef Käser, Wolfgang Hatz vagy épp Dieter Zetsche is alkalmazottak, 10 millás (EUR) éves fizetésekkel, de az alattuk kettővel dolgozó menedzserek is sikeresebbek anyagilag, mint a vállalkozók circa 99%-a.
 • Kiszamolo
  Otto, a leggazdagabb 400 ember között hány alkalmazott van?

  Nulla.

  Nagyon ügyes vagy, hogy találtál 3 embert, aki többet keres mint az átlag vállalkozó, de akkor beszélj arról is, hogy aki őket alkalmazza, az mennyit keres az ő munkájukkal, ha megéri nekik ennyi fizetést adni. Na? Mennyit keres az ő főnökük, a vállalkozó?

  Almát az almával, mert egyébként csak felesleges okoskodás.

  Szerintem rajtad kívül mindenki érti, miről van szó.

  S egyébként ők sem keresnek egy fillérrel sem többet, mint amennyiért a munkájukat más ugyanebben a minőségben megcsinálná.

  Aki el tud vezetni egy giga multit, magának is képes lenne megcsinált egy céget. Nem feltétlenül egy másik multit, csak egy közepeset. S akkor megint csak 10-100-szor annyit keresne.

  Tehát még mindig nem értem a problémát.

 • Átlagparaszt
  A múltkori deklaráció után, miszerint a blog ismét főleg az átlagembereknek fog szólni, ezen azért fennakadt a szemem: „Ha csak havi 200 ezer forinttal nő a fizetésed…”

  Valamennyire talán OFF téma, de valahol rá kell kérdeznem, ez itt tényleg működik? penzugyifitnesz.hu/igy-kell-kulfoldi-tbsz-szamlat-nyitni/

 • Otto

  A leggazdagabb 400-ban talán tényleg nincs, de a leggazdagabb 1%-ban akadnak bőven jól kereső alkalmazottak is. A világ leggazdagabb emberei vállalkozók, de alkalmazottként is meg lehet gazdagodni (persze attól is függ, hogy definiálod, de szerintem a legvagyonosabb 1%-ba kerülést már tekinthetjük annak).
  “Mennyit keres az ő főnökük, a vállalkozó?”
  Daimler, Siemens meg a Porsche jórészt intézményi befektetők kezében van, szóval biztos jól keres az a pármillió Pistike, akiknek a nyugdíjalapkezelője odarakta a pénzt, csak hát ők nem 1 ember 🙂
  “ők sem keresnek egy fillérrel sem többet, mint…megcsinálná.”
  Ez a KATA-zós hidegburkolóra is igaz. Ő is csak annyit kérhet el, mint a másik ugyanolyan hidegburkoló.
  “…magának is képes lenne megcsinálni. S akkor megint csak 100-szor annyit keresne.”
  Akkor miért nem csinálják? Hülye az összes menedzser?
  folyt.
 • Otto
  folyt.
  Akinek van valami korszakalkotó ötlete, amiből kinőhet az új Google vagy Prezi, akkor csinálja a vállalkozást, de aki csak egy n+1. kínai napszemüvegeket forgalmazó webáruházat nyitna, az szerintem jobban jár alkalmazottként.
 • Csaborg
  Jó összefoglaló!

  A 17-es és 18-as pontok kapcsán szerintem nagyon fontos a 19-es (legyen terved és lásd, hogy hol tartasz a megvalósításában) ponttal való összhang is.

  Írták már többen korábban, hogy találtak egy egyensúlyt a munka, a felelősség és a jövedelem között. Bár tudnák növelni a jövedelmüket, az ő szintjükön már nincs akkora jelentősége ennek a növekedésnek, amekkora “plusz áldozatot” kellene érte hozni.

  Az önképzésről: amióta dolgozom, sikerült önképzéssel és felelősségvállalással a jövedelmem reálértékben számolva kb. 3x-ra növelnem (inflációt nem nézve, pénzben kb. 5-6x-ra). A mostani feladat- és felelősségi köröm, a munkával töltött idő, a munkahelyi légkör, valamint a “vidéki élet” számomra olyan értékkel bíró dolgok, amiket nem adnék fel könnyen egy magasabb jövedelemért cserébe.

  Szerencsére nem is kell, mert az 1,2,4,5,6,7,8,9,10,12,13,16,19,22 pontok teljesülnek 🙂

 • Péter
  Nagyon jó kis összefoglaló, gratulálok!