Pénzügyi alapok 22 pontban

2018-05-25
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Közel 80 ezer könyv kapható a személyes pénzügyek témakörében angolul, mintegy négymilliárd szóban írva le a témát. Nem tagadva, hogy vannak hasznos könyvek is közöttük, a személyes pénzügyek lényegét igazából néhány szóban vagy mondatban is ki lehet fejezni.

Erre vállalkozunk most, hogy néhány mondatban összefoglaljuk a lényeget.

1, Költs kevesebbet, mint keresel.

Ennél egyszerűbben nem lehet megfogalmazni a lényeget. Ennek ellenére például az amerikai háztartások 54%-a tartósan többet költ, mint amennyit keres.

2, Tedd félre minél nagyobb részét mindannak, amit nem muszáj elköltened.

Vannak kiadások, amiket nem tudsz megspórolni, mint lakhatás, utazás és egyéb alapkiadások. (Bár itt is dönthetsz például hogy kerékpárral, busszal vagy autóval utazol.) Az ezen túli kiadások nagy részét akár meg is spórolhatod, hiszen azok nem alapkiadások. Próbálj meg ezekből minél többet félretenni.

3, A holnap már késő.

Ne holnaptól akarj változtatni az anyagi életeden, a legjobb időpont erre a mai nap. Tudod, minden fogyókúra jövő hétfőn fog kezdődni, immár 15 éve.

4, Ha minden pénzedet dolgokra költöd, hamarosan pénz helyett csak tárgyaid lesznek és le leszel égve anyagilag.

Miközben a megvásárolt tárgyak már egy-két nap után elvesztik a varázsukat, a méregdrága telefon, cipő, ing néhány nap múlva már csak egy telefon, egy pár cipő és egy ing lesz a sok közül a számodra.

5, Tedd félre a megtakarításodat hónap elején és oszd be a maradékot.

A legtöbb ember költi a pénzt egész hónapban azzal az elhatározással, hogy ami megmarad hónap végén, azt majd félrerakja. Aztán hónapról-hónapra rácsodálkozik, hogy soha nincs maradék. Fordítsd meg a dolgot: tedd félre hónap elején, amit akarsz és költsd a maradékot egész hónapban.

6, Minden tárgyért a legdrágábbal fizetsz: az életidőddel.

A legdrágább kincsed az életidőd, ami véges. Ha keresel óránként háromezer forintot, akkor egy háromszázezres tévéért nem háromszáz ezer forintot adsz, hanem 100 kemény munkával töltött órát az életedből, ami nem kevesebb, mint majdnem 13 teljes munkanap.

Egy kétmilliós autóért mintegy öt hónapot dolgozol és így tovább.

Érdemes így is megvizsgálnod, ér-e annyit az a tárgy vagy élmény, hogy ennyi napot tölts a rövid életedből a rá való pénz megkeresésével.

7, Kerüld el az életszínvonalad inflációját.

Nagy csapda, hogy a bevételeid növekedésével a kiadásaidat is megnöveled, így húsz év múlva sem tudsz félretenni többet az ötször akkora fizetésedből, mint ma. Egyszerűen el tudod ezt kerülni: fogadd meg, hogy mától a bevételeid növekedésének a felét fordítod az életszínvonalad növelésére, a másik felével a megtakarításod mértékét gyarapítod havonta.

Pénzügyi alapok 22 pontban

8, Mindig élj egy szinttel a lehetőségeid alatt.

Nem fogsz soha pénzügyi nehézségbe kerülni, ha mindig egy szinttel alatta élsz annak, amit szerinted megengedhetnél magadnak.

9, Felejtsd el a szomszédokat.

Ne érdekeljen, milyen új autót vagy medencét vett a szomszéd vagy hol volt nyaralni a kollégád. A legtöbben ebbe a "ki tud több mindent megengedni magának" nevű kisded játékba mennek tönkre. Jobb ha tudod, hogy a játékosok 80%-a csal és más pénzéből (vagyis hitelből) adja elő a látszatot. A maradék nagy része pedig a jövőbeni önmagát lopja meg, amikor a nyugdíj-megtakarítás helyett vesz drága autót, vagy költ milliókat egy nyaralásra.

10, A megtakarításod mértéke fontosabb, mint a fizetésed mértéke.

Teljesen lényegtelen, sokat keresel-e vagy keveset, a lényeg, hogy ebből mennyit teszel félre. Hiába keresel rengeteget, ha a hónap végére el is tapsolod az egész összeget és hiába keresel lényegesen kevesebbet, ha tudsz belőle félretenni minden hónapban.

11, Ne gondold, hogy holnap biztos többet fogsz keresni, mint ma.

Gyakori hiba, hogy az emberek a fényes holnapban bízva vesznek ma fel erejük feletti hitelt. Mert majd öt év múlva milyen sokat fognak keresni. Sajnos a jövő nem a tiéd, lehet hogy öt év múlva munkanélküli leszel a recesszió miatt, vagy ágyhoz kötött egy betegség miatt. Ne költsd el előre azt a pénzt, amit még meg sem kerestél.

12, Olyan nincs, hogy nincs hathavi vésztartalékod félretéve.

A legveszélyesebb máról holnapra élni, egy rossz hónap vagy nem várt kiadás és máris romokban hever a teljes pénzügyi életed. A legelső dolgod legyen, hogy félretegyél annyi pénzt, ami elég hat hónapra akkor is, ha semmi bevételed nincs mellette. Még ha három évig is tart, mire félreteszel ennyi pénzt, akkor is kezd el még ma.

13, Szabadulj meg az adósságaidtól.

A legnagyobb luxus, ha más pénzéből éled az életedet és ezért kamatot fizetsz másoknak. Amilyen gyorsan csak lehet, szabadulj meg minden adósságodtól és törekedj arra, hogy inkább mások fizessenek kamatot neked, mert a te pénzedet használják.

14, Kölcsönkérni akár nagyobb összeget is néhány perc és könnyedén megy. Visszafizetni akár évekbe telik és rengeteg könnybe és izzadságba is kerülhet.

Soha ne tévesszen meg, hogy milyen könnyű kölcsönkérni pénzt a banktól. A hitelfelvétel olyan mint a berúgás: a mámor azonnal jön, de nem tart soká, a szaggató fejfájás csak másnap és gyakran tovább tart, mint maga a mámor.

15, Nézz szembe az oroszlánnal, a struccpolitika csak rosszabbá teszi a helyzetedet.

Ha eladósodtál és nem tudod fizetni a hiteleidet, ne dobd hanyatt magad és tetesd hogy halott vagy, mert attól még semmi nem fog megoldódni. Ha a bankból hívnak, vedd fel a telefont, nyisd ki a számlaleveleket és tegyél meg mindent, amire képes vagy. Ha kell, kérj segítséget másoktól, hogyan tudnál kikecmeregni a gödörből.

16, A legjobb befektetés, ha magadba fektetsz pénzt és energiát.

Sehol nem hoz annyit a pénzed, mint amit magadba fektetsz. Legyen szó a szaktudásodról vagy az egészségedről. Soha ne teljen úgy el hónap, hogy nem tanultál valami újat, amitől többet érsz a munkaerő-piacon vagy jobb vállalkozóvá tesz. Az egyetlen területe a befektetésnek, ami felett teljes kontrollod van, az az önmagadba fektetés. Ha csak havi 200 ezer forinttal nő a fizetésed az önképzés miatt, az pont ugyanannyi pénz, mint 30 millió forint megtakarítás 8%-a kamatadó után. (Bruttó 9,4%) Mindezt kockázatmentes.

17, Törekedj arra, hogy évről-évre többet keress.

Legyen előtted karrier cél, igyekezz egyre többet keresni. Ha képzed magad és céltudatos vagy, semmi nem tud attól megmenteni, hogy egyre előrébb kerülj a munkád során.

18, Ha alkalmazott vagy, mindig lesz egy felső fizetési plafon a fejed felett.

Soha nem keresel többet alkalmazottként annál, mint amennyiért ugyanezt a munkát ugyanebben a minőségben más valaki megcsinálná helyetted. Nincs egyetlen igazán gazdag ember se, aki alkalmazottként lett volna gazdag. Érdemes elgondolkodnod azon, hogy esetleg vállalkozóvá válj, első lépésként akár munka mellett, ha megteheted.

19, Rendszeresen ülj le és nézd meg, hol tartasz éppen és hová igyekszel.

Fontos, hogy időről-időre leülj és reálisan értékeld, mit értél el eddig és mit szeretnél még elérni és jó úton haladsz-e a céljaid felé. Ha azt sem tudod, hol vagy most és azt se, hová akarsz elérni, biztos nem fogsz odatalálni.

20, Tanítsd meg a gyerekeidet bánni a pénzzel mielőtt még nekik is lenne saját keresetük.

A gyereknevelés lényege nem az, hogy enni adsz a gyereknek, vagy megveszel neki mindent, amit csak megkíván. A legfontosabb feladatod szülőként bölcsességet átadni a gyerekeidnek és az egyik legfontosabb bölcsesség, hogyan kezeljék a pénzt, amikor majd önálló életet fognak élni.

21, Beszélj másokkal a pénzről.

Kevés olyan társalgás van, ahol öt perc múlva nem a politika vagy valami üres bulvár a téma. A pénzről azonban valamiért soha nem beszélnek az emberek. Beszélj a pénzről az emberekkel, hátha kapsz jó tippeket, vagy tanulsz valamit, esetleg tudsz adni jó tippeket vagy taníthatsz valamit. Ne a másik vagy a saját anyagi életedről beszélj, hanem úgy általában a pénzügyi dolgokról. Van annyira érdekes és hasznos, mint a politizálás vagy bármilyen egyéb buta pletyka.

22, Köss biztosítást mindarra, aminek elvesztése anyagi nehézségbe sodorna.

Minél törékenyebb a pénzügyi helyzeted, annál súlyosabb csapás lenne egy-egy anyagi kár. Ezért mérd fel reálisan a dolgokat és köss biztosítást mindarra, aminek pótlása meghaladná az erődet vagy egyszerűen csak túl sokba kerülne. A vagyontárgyak mellett ne felejts el szükség esetén magadra sem biztosítást kötni, főleg, ha családfenntartó vagy.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram