Tartsd kézben a pénzügyeidet!

A tudatos pénzügyek felé való legelső lépés, hogy legalább azt megtudod, hogy jelenleg hová folyik el a pénzed és mennyi.

Ezt csak úgy fogod megtudni, ha mostantól minden egyes apró kiadást gondosan feljegyzel. (Ha házastársad és gyerekeid vannak, akkor ők is.)

Tanácsadás alkalmával gyakran mondják, hogy ők írják a kiadásokat, de amikor rákérdezek, kiderül, hogy csak a nagyobbnak gondolt költségekre igaz ez.

Ebben az a hiba, hogy pont a kisebb kiadásokon tudod a legtöbbet spórolni és nem például a gázszámládon.

Nézzünk néhány példát: naponta kétszer lemész a kollégákkal a büfébe és iszol két 300 forintos cappucinot. Bagatell összeg, minek felírni? Nos, 270 munkanappal számolva ez  szerény 162 ezer forint minden évben.

Reggel beugrassz a pékségbe egy 200 forintos croissant-ért, hazafelé ugyanez. Kinek van ideje felírni ezt, miközben loholsz a metró után? Mindjárt nincs fogalmad arról, hová tűnik el évente 108 ezer forintod.

De sorolhatnám még a 150 forintos rágót, a 300 forintos parkolást és a többi, naponta többször előforduló apróságot. Gyakran évi egymilliót is elköltesz ezekre a semmi kis dolgokra és gyakran pont ez az egymillió hiányzik ahhoz, hogy egyenesbe kerüljenek a pénzügyeid.

(Egy kis közbeszúrás: ha dohányzol, még úgysem merted kiszámolni, ezért megteszem helyetted: napi egy doboz 800 forintos cigaretta évi 292 ezer forint kiadás, ez kéthavi magyar átlagfizetésnél is több. Inflációval rendesen korrigálva 40 év alatt elpöfékelsz 11,7 millió forintot mai értéken. Ha hónapról-hónapra a dohányzásra fordított összeget befektetnéd 2%-kal a infláció felett, mai értéken 17,763,798 forinttal lennél gazdagabb nyugdíjas korodra. Látod, nem csak azért a 7,2 évért kár, amivel rövidebb a várható élettartamod.)

A költségek felírásának legjobb módja, ha a keletkezésük pillanatában rögzíted. Így nem fogod elfelejteni, nem csak homályos emlékeid lesznek a pontos összegről és nem gyűlik össze nap végén, hogy egy negyedórás elfoglaltságot jelentsenek a gyerekek fürdetése közben.

A legkézenfekvőbb megoldás, hogy a mobiltelefonodba írod fel a kiadásaidat. Szerencsére erre remek ingyenes programok vannak. Ebből szeretném bemutatni azt, amit én használok.

(Mivel vállalkozásom is van, annak a kiadásaira és bevételeire egy másik hasonló programot használok, így nem keveredik össze a strandbelépő a számlatömb vásárlással. Megjegyzem, a vállalkozóknak még inkább kellene írniuk a költségeiket, mert a vállalkozók 95%-ának fogalma nincs, mennyit keres, így arról sem, egyáltalán nyereséges-e a cége és milyen árak mellett mennyi lenne a nyereségtartalom. De majd őket máskor osztom ki. 🙂 )

A program neve Expense Manager, ugyanaz a cég gyártja, mint a már bemutatott pénzügyi kalkulátort. Megtalálod Iphone-ra és Androidra is. Keresd ezt a logót:

Első lépésként menj a Settings-be, ott válaszd ki az “Expense Categories” fület. Javaslom, hogy a meglévő angol költségfajtákat töröld ki és vigyél fel új magyar költségeket. Először az “Add” gombbal megadsz egy főkategóriát (new main category), majd azon belül az alkategóriákat. Például: Rezsi, majd alkategóriák: víz, villany, gáz, szemétdíj, telefon, stb.)

Ugyanezt tedd meg az “income categories” (bevételek) beállításainál: fizetés, gyes, gyed, tartásdíj, stb.

(Töltsd le a excel fájlomat innen, ha kell segítség a kategóriákhoz.)

Ha ezzel készen vagy, beállíthatod a fizetési módokat, bankszámlákat, miegyebeket. Védheted jelszóval is a programodat illetéktelen, kíváncsi szemektől.

Ezek után már csak használnod kell a programot. Ez a képernyő fog fogadni:

A Schedule/Recuring fül alatt be tudod állítani a havonta ismétlődő bevételeidet (Repeating income) és kiadásaidat (expense.) Például az albérleti díjat 10.-én a számládra utalják, az internet díját és a biztosításokat pedig levonják a számládról. Így ezekkel nem kell tovább törődnöd. (Frequency: milyen sűrűn merül fel. Monthly: havonta. Description: leírás, például internet. Amount: összeg, mondjuk 3.500 Ft No of payment: hányszor fog felmerülni, hány hónapon keresztül. Category: kategória. Ha internet, akkor rezsi kategória.)

Az “Add new expense” gombbal tudsz új kiadást rögzíteni. Itt Amount az összeg,  Category a kategória (pl. Bevásárlás) Descripton leírás, ha akarod használni.

A kamera jelre kattintva lefényképezheted a számlát, így később ki tudod értékelni, ha akarod, hiszen a mai számlákon látszanak a tételek is, mit vettél.

Nyomsz egy ok-t és már készen is vagy. Ennyi volt az egész. Ugye, hogy még fél percig sem tartott?

A főoldalon látod a mai költéseid összegét, a hetit, a havit és az évit is. (Nem az Évit, hanem az évi költéseidet. 🙂 ) Rákattintva valamelyikre látod további részletességgel az összes felvitt tételt.

Ezen túl a “Chart” menüpontban a költéseidet és bevételeidet mindenféle bontásban meg tudod nézni oszlopdiagramon (bar chart) és torta diagramon (pie chart) is, nem csak a főkategóriák, de az alkategóriák alapján is. Ha ez kevés, le tudod tölteni excelben  (.cvs fájl) az adatokat további tanulmányozás céljából.

A budget gombbal előre meghatározhatod, hogy mennyit akarsz mondjuk bevásárlásra költeni ebben a hónapban/héten/napon és a program jelzi, hogy eddig mennyit költöttél a tervezett keretből.

A program tud szinkronizálni a memóriakártyádra és internetre is (Dropbox). Sőt, ha több kütyüd is van, közöttük is tudod szinkronizálni az adatokat.

Röviden ennyit kell tudni erről a programról. Innentől kezdve nem akarok több kifogást hallani, miért nem írod a kiadásaidat. 🙂

(Ha nincs okostelefonod, egy jegyzetfüzet is megteszi.)

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

71 hozzászólás

 • Laci
  Sziasztok!

  Teljesen egyet értek a cikkel.
  Szeretnék nektek én is ajánlani egy egyszerű és magyar nyelvű programot, én ezt használom és tökéletesen bevált.
  http://www.koin.hu
  Mind Androidon mint pedig Apple termékeken elérhető.

  Laci

 • promontor
  Az egy nagyon jó ötlet, hogy legyen egy ilyen alkalmazás a mobilunkon. Viszont egy szempont lehet, hogy van-e a programnak PC-s változata, vagy hogy tud-e exportálni olyan formátumban, amit egy hasonló PC-s program megért.

  A mobil ugyanis ideális arra, hogy a költsgeket keletkezésük időpontjában rögzítsd, de arra, hogy áttekintsd a pénzügyeidet, arra szerintem jobb az otthoni géped.

 • Sanyi
  Kiszámoló!
  A linkelt táblázatodban a fizetések/bevételek miért mínuszosak összesítésnél?

  Paranoia ON
  Nekem a linkelt androidos progikkal (Koin, Expense Manager) az a gondom, h olyan eszközökhöz kér engedélyt a telefonban, ami felesleges. Egy (leegyszerűsítve) összeadó, kivonó proginak miért kell hozzáférés a “Hálózati kommunikáció”-hoz?
  Paranoia OFF

 • Andreana
  Ez nagyon jó és rendszeresen használok is ilyen programot, viszont nem tudom, hogy van-e olyan program, amelyik 3 számlát tud egyszerre vezetni.
  A régi javas telefonom volt ilyen, de okos verzióban még nem találtam.

  Azért lenne rá szükségem, emrt külön szeretném látni a kp, a bankszámla és a cafeteria kártya mozgását.

  Jelenleg a bankszámlám mozgását rögzítem a programban, arra jó is, de az apróbb készpénzes vásárlások nyomon követésére jó lenne külön egy számla. Teleautózunk, az utastársak kp-ben adják a rájuk eső részt, nagyjából ezt használom apróbb kp vásárlásokra, de ezt eddig csak egy másik programban tudtam vezetni.
  JÓ lenne, ha egyben látnám valahol.
  Nincs valakinek ilyen ötlete?

  Esetleg kedves Koin-os fejlesztők, egy újabb ötlet a program továbbgondolására 🙂

 • Jenő
  Oké. Ebből a posztből engem leginkáb az izgat, hogy a nyúl közgazdaságtanilag miért racionális választás a kutyamacska helyett?

  (Okostelefonom nincs, ezen spórolok.)

 • Miki
  Hali! Én is PC-programot használok. Az Ace Money Lite ingyenes verzióját. Nekem ez vált be leginkább, de tényleg kell hozzá fegyelem, hogy naponta beírjam az akár 60 Ft-os költéseket is a feleségemmel.

  Ehhez mindig elteszem a blokkot, és este – amennyire lehet, rutinszerűen – beírom a napi költést és bevételeket. Ha nincs blokk, akkor a telefonom jegyzettömbjébe írom be gyorsan.

  És tényleg az aprón úsznak el súlyos ezrek havonta!

  Itt van pár megtakarítási ötlet amúgy: http://www.megtakaritas.webnode.hu (nincs cég mögötte, csak néhány tipp összegyűjtve)

 • csineva
  Az Expense Manager tud csv formátumban exportálni/importálni, ez megnyitható/szerkeszthető excelben, google calc-ban, openoffice calc-ban is.
 • VEZI
  Ismét egy jó és hasznos cikk, köszönjük! Én is a Koin-t használom, abból lehet exportálni az adatokat Excel-be, ott pedig már szabadon áttekinthető/szerkeszthető. Az exportálást emailen keresztül hajtja végre, ezért kell hozzá net.
 • Bazsi
  ’12 márciusa óta írom a költségeket. Általában igyekszem bevinni még aznap mikor “keletkeztek”, így később pontosan meg tudom nézni az év melyik időszakában hogyan változott ez+az. Az igazi megdöbbenés már 1 hónap után eljött: tudtam hogy rengeteg pénz megy el a kocsira de mikor megtudtam, hogy pontosan mennyi is, az sok mindenen elgondolkodtatott. Én a personal finance programot használom PC-re (okostelefonon utálok tapipötyögni így a számlát automatikusan a jobb zsebembe teszem, majd hazaérve beírom az aznapi kiadásokat). Most már nem is tudom elképzelni hogy ne vezessem a pénzügyeimet, ha egy kicsit is tudatosan akarom élni az életem.
 • adavid
  Nagyon jól átgondolt, és letisztult program a Money Tab, (fizetős, kb 250Ft)
  https://play.google.com/store/apps/details?id=ch.talionis.mobile.moneytab&hl=hu
 • Kiszamolo
  1, mert olcsóbb fenntartani.
  2, a gyerek jobban szereti.
  3, nincs másunk. 🙂
 • Kriszta
  Kérdés: tud több felhasználót kezelni?

  Mi a financisto alkalmazást használjuk, nagyon elégedett vagyok vele – kivéve, hogy nem tudjuk két készülékről vezetni a férjemmel. Vagyis ha összebeszélünk a google drive-on keresztül szinkronizálva (dropbox-ot is tud). Csak ez ugye nagyon macerás, mert mindig szólni, kell, hogy a frissítés után a másik huzza le az új verziót.

 • Kriszta
  Ha belegondolok, akkor a csv-k heti összefésülése is megoldás lehet. De az megint csak gányolás. Jó lenne valami elegáns megoldás.
 • Kriszta
  A financisto tud több számlát, számlacsoportot is kezelni. Hitelkártya funkció is van.
  A törzsadatok kialakítása teljesen rugalmas. Az ember a kedve szerint bonyolíthatja.
  Projekteket is tud kezelni.
 • Crimson
  Az Ace Money valóban nagyon jó kis program, már több éve használom. Ráadásul már van okostelefonra írt kliense is (Ace Money Recepits), úgyhogy a költségek jegyzetelése is egyszerűbb így ezzel.
 • nistv4n
  @Sanyi: Megnéztem, a KOIN a tárhelyhez és a hálózathoz fér hozzá. Mivel tudsz Dropboxba backup-olni, azt hiszem ezen nincs mit csodálkozni. Az Android engedélykezelési rendszeréből adódóan arra nincs lehetőség, hogy az alkalmazás csak akkor kérjen engedélyt, ha valamit tényleg használsz is. Expense manager szintén, csak kiegészül a kamerával, mivel fotózhatsz receptet. Nem kell azért ennyire paranoiásnak lenni 🙂

  A témához szólva, kategóriája legjobbja kétségtelenül a Mint.com, csak nálunk használhatatlan sajnos. A második hely nálam aztán szétválik: Mivel számomra fontos az alkalmazás kinézete, hisz elég sokat nézem + Apple platformról tértem át Droidra, ezért szeretem az igényes programokat, és ezek közt messze a Koin a vezető. Funkcionalitásban viszont elmarad az Expense Managertől, jócskán.

 • A csv export szép, de sajnos csak a minimum. Ha nem egy táblázatkezelőben, hanem egy pénzügyi menedzselő programmal akarod megnyitni, az import gyakran nem megy allapból, ha meg bele kell nyúlnod a csv-be, az pont a dolog kényelmét veszi el. (Persze ki lehet próbálni, van rá példa, hogy működik az import csont nélkül…)
 • Pisti
  Lecserélted a logót a fejlácben. Ez már sokkal kiforrottabb, mint a régi 🙂

  Én 2003 óta írom a költségeimet, de ezek az apróbb dolgok rágó,stb a napi megadott keretbe kell, hogy beleférjenek. Ez 2003-ban még napi 500 Ft volt, ma már napi 2500 Ft-nál tartunk. Bár azóta gyarapodott a család is.

 • Vodka
  Én például szimplán excelben írtam, tételesen. Egy bolti bevásárlásról elég elhozni egy blokkot, és bepötyögni otthon. Mondhatjátok, hogy ez sok idő (napi pár perc), de amellett, hogy tudjuk, mit mire költünk, tudjuk, hogy az adott boltban épp mennyibe kerül egy adott árucikk, és miközben bepötyögjük a sok-sok megvásárolt árucikket, már fogalmazódik is meg: “ezt meg miért vettem meg? Főleg ennyiért…”
  Amúgy régi olvasója (és tisztelője) vagyok (és leszek) a blognak, és szeretnék gratulálni hozzá 😉
 • V
  Ezzel lehet több készüléket (férj feleség) használni, webfelülete és android appja is van (ingyenes)
  https://inexfinance.com/
 • timpit
  Sziasztok!

  Én két progit használok. Androidos telefonon a CashDroid nevű alkalmazást, míg Pc-n pedig a GnuCash nevű programot. A telefonos alaklmazással rögzített adatokat át lehet exportálni a számítógépes program és visszafelé is működik.
  Előnyei: van magyar nyelv is benne, vannak előre kategóriák (amik tetszés szerint szerkezthetőek), több számlát kezel, tud költségvetést kezelni, és projekteket is (pl egy házfelújításra külön tudja a költségeket szűrni), stb…
  Természetesen teljesen ingyenes. (A reklámcsíkot kell a program alján elviselni:-)

  Nekem teljesn jól működnek, már tavaly óta használom.

  A linkek
  Andoridra:
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.financial.cashdroid.ads&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5maW5hbmNpYWwuY2FzaGRyb2lkLmFkcyJd

  PC-re:
  http://www.gnucash.org/

 • Bruno
  Én a Cash Droid-t használtam. Már nem emlékszem, hogy mért, de úgy fél-egy éve az tűnt a legjobbnak. (Koinból mintha hiányzott volna nekem valami)

  Amit nem értek, hogy mért nincs olyan program, ami a “felhőben” tárolja az adatokat, ugyanis, ha nem egyedül élsz, akkor a házastársnak és a gyereknek is ugyanabba az adatbázisba kellene felvinnie az adatokat. Szóval, ha ismertek egy ilyet, akkor osszátok meg! 🙂

 • Hm, mezei Excellel jelen. Nincsen se okostelóm, se a hozzá kötelező mobilnetem….mondjuk ilyen pécéseket már letöltöttem hogy kipróbálom jól, de egyelőre excel van oszlopokkal, napi incom-fancomokra nem költök (ha mégis, akkor ne merjen senki beszólni a 2 havonta megevett 1 db sport szelet miatt, az egy évben kb. 500 Ft, nemá…..) a lóvét amúgy a kaja, a téli rezsi, a Mo-n túlságosan kiterjedt ajándékozgatási szokások és pár szolgáltatás viszi, ilyenek hogy állatkert, játszóház, nyaralás alatti belépőjegyek. A kocsit kitárgyaltuk, időhiány miatt tömközl projekt egyelőre felfüggesztve. Őszintén szólva Matolcsy elvt. kápépreferáló idiótasága se javít a tudatos költésen – hitelkártyás és utalós tételt könnyebb összesíteni mint a kínainál meg a piacon eszközölt vásárlásokat…

  ja és hogy lehet 2%-kal infl. felett befektetni úgy hogy nem állampapír és nem valami ultrarizikós tőkepiaci mizé? Ha már nem iszom meg azt a kávét (de,megiszom, csak itt a cégnél adják, otthon meg nem 300 ft per csésze)

 • bobsys
  Money Manager EX programot hasznalom. Credit kartya, bankkartya kivonatot exportalom minden honap vegen az online bankos feluletbol, import a programba (tud csv es qif filet) azon belul meg szetdobalom az osszes koltest a kulonbozo kategoriakba. Ha nincs olyan kategoria akkor letrehozok egyet. Lehet nezegetni az elorejelzest a szamlaiddal kapcsolatban, grafikonok stb.
  Keszpenzt meg nem hasznalok 🙂 mindenre ott a kartya (de feleseg elrak minden blokkot is) egy kivetelevel ez pedig a borravalo mondjuk a taxisnak, a valet parkolos gyereknek vagy a takaritonak a hotelben.
 • timpit
  Sziasztok!

  Én két progit használok. Androidos telefonon a CashDroid nevű alkalmazást, míg Pc-n a GnuCash nevű programot. A telefonos alkalmazással rögzített adatokat át lehet exportálni a számítógépes programba és természetesen visszafelé is működik a szinkronizálás.
  Előnyei ezeknek a programoknak:
  van benne magyar nyelv is,
  vannak előre létrehozott kategóriák (amik tetszés szerint szerkeszthetőek),
  több számlát is képes kezelni,
  tud költségvetést készíteni, ismétlődő költségeket automatikusan is tudja rögzíteni,
  projekteket is készíthetőek (pl egy házfelújításra külön tudja a költségeket szűrni),
  tud felhő alapú szinkronizálást stb…
  + Természetesen teljesen ingyenes. (A reklámcsíkot kell a program alján elviselni:-)

  Már kb egy éve használom ezeket a programokat és nagyon meg vagyok velük elégedve.

 • jurta
  “A legkézenfekvőbb megoldás, hogy a mobiltelefonodba írod fel a kiadásaidat.”

  Hát, akihez már hozzá van nőve az okos, annak lehet, hogy ez a legkézenfekvőbb. Magyarországon szerencsére mindenhol kötelező nyugtát adni. (Ami azért is hasznos megoldás, mert elég jó mérce a bolt megítélésére, kell-e külön kérni, mennyire adják “szívesen”, és már a pénzemet is kaptam vissza, amikor nem találták a nyugtatömböt. :-)) Persze van, amiről nincs nyugta (magánszemélyek közti pénzforgalom), és persze ezeket utána kézzel kell bevinni valamilyen fájlba.

  “Megjegyzem, a vállalkozóknak még inkább kellene írniuk a költségeiket, mert a vállalkozók 95%-ának fogalma nincs, mennyit keres, így arról sem, egyáltalán nyereséges-e a cége”

  Azt hogy? Nem törvény kötelezi őket a tételes könyvelésre és évente összesítésre?

  “Szerencsére erre remek ingyenes programok vannak.”

  Tényleg hemzseg ezektől a net, ki-ki még a saját szokásaihoz legalkalmasabbat is megkeresheti. Én vettem egy olcsó fizetőset (2008 őszén volt 30$ + ÁFA, akkor 7500 Ft, ma 40$), nálam nagyon bevált, simán megért annyit: AceMoney, http://www.mechcad.net/products/acemoney/personal-finance-software-quicken-alternative.shtml Magyarul is tud, devizákat is ismer.

 • jurta
  Kíváncsi vagyok, neked elég a 2 számla, amit vezetni tud?

  Én elsősorban emiatt meg a teljes változatot a Lite helyett. Igaz, akkoriban a Lite még csak 1 számlát tudott kezelni. De nekem 2 sem lenne elég szinte semmire. (Készpénz, folyószámla, webkártyaszámla, Erzsébet utalvány, SZÉP kártya 3 alszámlával, és akkor a megtakarításokba még bele sem kezdtem…)

 • jurta
  A kutyamacska, gondolom, egy nemrégiben, rettenetesen drágán kikísérletezett, egyelőre nem elterjedt hibrid faj lehet. Még szép, hogy a nyúl olcsóbb.
 • Charlie
  Csatlakozom az excelesek szűk táborához. Blokkot teszek el mindenhol. Az évi 1 darab táblázatomban 2 bankszámlát és a kp.-t vezetem folyamatosan. Mindig tudom, hogy hol mennyi pénzem van (időnként ellenőrzök és korrigálok), fajtánkénti összesítésem van a költségekről. Több, mint 5 éve vezetem.
  Így, s csakis így, kézben tarthatók a pénzügyek. Időt alig vesz el, egy kávé “beszerzése” és elfogyasztása tovább tart.
  Általános iskolától oktatni kéne az alapvető, mindennapi pénzügyeket.
 • tgwh
  Megtudtuk, hogy a cikkíró nyulakat tart. Ja, mint ha valami másról is írt volna 😀

  Ha valaki pc-n szeretné intézni, akkor csinál egy excel táblázatot, ugyan ezeket meg lehet csinálni, mint a programmal. A telefonba elég csak a kiadást felírni, meg ráadásul sok helyen számlát sem kapsz.

  Ha gondoljátok, összerakok egy excel táblázatot, és azt fel tudjátok tenni a droidra, garantáltan menni fog pc-n is, csak össze kell kötni a kettőt, vagy laptop esetén ott a bluetooth.

 • tgwh
  Elnézést, de eszembe jutott még valami. Ha esetleg időd lenne (írtad, hogy van 🙂 ), kiszámolhatnád, hogy a fiatalok hogy tudnak nekivágni az életnek.
  Minimum 20 évesen munkába állnak, és a helyzet az, hogy eddig csak jó dolgokról írtál…
  Természetesen csak ha időd engedi, feleslegesen nem kell belemenni a témába, csak felmerült bennem, mi van, ha átlagos – vagy az alatti – pénzügyi háttérrel rendelkeznek? Mert ugye nem mindenki kereshet annyit, hogy havi 80-110 ezreket félre tudjon rakni nyugdíjra, autóra, netán nyaralásra.
  Pl. van két fiatal, összesen keresnek nettó 180-200 ezer forintot, és akkor még nem is mentem le két minimálbéresig, két szakmunkás az felfele kerekítve ugye 150 (most abba ne menjünk bele, hogy a szakmunkás bérek, emberek nincsenek eléggé megbecsülve).
  Ha jobban belegondolunk, és feltételezzük, szüleik nem rendelkeznek rossz háttérrel, akkor éves szinten ketten együtt 1,2-1,8 milliót legjobb esetben tudnak félre tenni, de bőven lehet ez kevesebb is.
  Elég nagy kihívás 30 éves kor alatt családot alapítani… Jó, a válasz a blog mentalitását ismerve; tanuljanak, és akkor nem lesznek minimálbéresek. Érthető, de mi van, ha nem tehetik meg?
  Hogy takarékoskodjon két fiatal, ha pl. minimálbérnél nem keresnek többet, mert nincs rá lehetőségük? Hogy tartsák kézben azt a minimális pénzt? Költözzenek panelba, persze, olcsó…

  Szóval ha van kedved és időd, megírhatnád a negatív oldalt is, biztos kerestek már meg nagyon rossz helyzetben lévők – kevés munkalehetőség, alacsony bérek, gondok-bajok -.
  Persze, a szórás nagy, én pl. sokáig azt hittem, hogy az ország nyugati része jobban keres, de nem, keleten egyre jobban kiépült az infrastruktúra…
  Bocs ha negatív vagyok, de túl sok volt a matolcsitündérmese, meg itt állok, és nem látom a jövőt, nincs jövő, nincs semmi biztos pont… írjunk már a setét oldalról is!!! 😀

 • Nagy Pál
  Nekem “paleolit” őskori programom van, immár 10. éve. Úgy hívják KOCKÁS FÜZET.
  Tökéletesen működik:)
 • Kiszamolo
  Azt úgy hívják, hogy négyzetrácsos füzet. 🙂

  Matektanárom volt ez a heppje, soha nem bírta megállni, hogy kijavítson mindenkit. Úgy látszik, elkaptam én is. 🙂

 • tcseh
  Szia!

  Le lett írva korábbi cikkben, önképzés, nyelvtanulás, kiegészítő ill. más munka, legyél üzletkötő és kereshetsz amennyi jólesik, a lehetőségek tárháza végtelen.

 • dömdödöm
  1. a “beugrasz” egy darab “sz” betűvel írandó
  2. nem kell ide program, sima táblázatban meg lehet oldani a dolgot, vagy egy sima kockás füzetben, ahogy nagyanyáink tették
  3.a vállalkozók bizony igenis tisztában vannak bevételeikkel, csak az a baj, hogy többségük sajátjukként kezeli (költi) a céges pénzt is, ezért van végül káosz, amikor hazudni kell az APEH-nak.
 • Mtoma
  Elég vastag lenne a “kockás” füzet, ha tényleg kockás lenne. 🙂
  Én is kijavítottam régebben mindig.
  Valószínűleg ugyanazért tettem ezt, amiért az is zavar, ha valaki arra büszke, hogy ő mindig hülye volt matekból.
  Szerintem a pénzügyi tudatlanság gyökere is ez, hogy Magyarországon szinte dicsőség nem érteni a matematikához, pedig az mindennek az alapja véleményem szerint.
  Én is csatlakozom az “Excel-írók + mobilba írás, ha nincs számla” táborába.
  Megnézve a táblázatod, az enyém nem ilyen részletes (mármint nincs férj, feleség költés külön, csak a gyerek). Szerencsére a feleségem nem egy vásárlásfüggő, mi megbeszéljük, ha valamelyikünk akar venni valamit. 🙂
 • jurta
  “éves szinten ketten együtt 1,2-1,8 milliót legjobb esetben tudnak félre tenni, de bőven lehet ez kevesebb is.
  Elég nagy kihívás 30 éves kor alatt családot alapítani…”

  Amennyire én megfigyeltem, a családalapítás nagyszámú teljesen új ismerőst hoz (védőnőn, gyerekorvoson, bölcsődén, játszótéren, óvodán stb. keresztül), ők pedig néha nagyon kellemes meglepetéseket az ember életébe. 🙂

 • jurta
  “nem kell ide program, sima táblázatban meg lehet oldani a dolgot”

  Meg lehet oldani, de van, akinek a program válik be. Másnak meg a füzet. Ez tényleg olyan, hogy saját szokásaidhoz, önmagadhoz a legmegfelelőbbet kell kiválasztani, még akkor is, ha te leszel a világon az egyetlen az adott megoldással. 🙂

  (Mondjuk azt megnézném, hogyan kezelsz 5-6 számlát “sima táblázatban” úgy, hogy biztosan ne tűnjenek el összegek kettő közötti átvitelkor. De én ennek ellenére sem mondom senkinek, hogy csak a célszoftverek jók.)

 • jurta
  “ja és hogy lehet 2%-kal infl. felett befektetni úgy hogy nem állampapír és nem valami ultrarizikós tőkepiaci mizé?”

  Szerintem úgy, hogy Kiszámoló 40 évre számolt. Ilyen távra már érdemes részvényeket, kötvényeket is tenni az összeállításba, a futamidő vége felé persze lehet csökkenteni a kockázatosabb összetevők arányát (nehogy akkor veszítsd el a 40%-át, amikor már nincs hátra elég idő visszanyerni). Nehezebb kérdés, hogy nincs meg az elején a cigire költött teljes összeg, hanem havonta raksz bele egy kicsit. De elvileg pl. bármelyik jól működő önkéntes nyugdíjpénztár meg kéne, hogy oldja mindezt, amit írtam, a beavatkozásod nélkül.

  Az állampapírral valami elvi gondod van? (Egy barátom szerint minél többen kellene állampapírt tartanunk, választás előtti évben viszont nem lenne szabad egy forintnyi újat sem venni. :-))

 • Zabalint
  Én meg nem foglalkozok ilyesmivel, számomra nagyobb teher lenne minden költségem írása, mint amennyit érne az ezzel elért spórolás. Esetleg megcsinálnám max. egy hónapig, majd abból vonnék le következtetéseket a pénzköltési szokásaimról, de rövid ideig is túl macerás lenne, egyébként sem jellemző, hogy kifolyna a kezemből a pénz, mivel azt nyilván tudom, hogy mennyi a fizetésem, és abból mennyit teszek félre egy-egy hónapban.
 • SzabóÁgi
  Az én négyzetrácsos füzetem: naptárfüzet. :-). A napi költségek fejben tartása egyébként memóriajátéknak is jó. Esténként megpróbálom fejből leírni az összes költséget, majd a blokkok alapján ellenőrzöm magam. Na, ja, könnyű, ha valaki keveset költ! 🙂
  Mtomával teljesen egyetértek.

  Gratulálok ehhez a cikkhez is!

 • Csaba
  A nyilvántartás nagyon fontos, ezért megoszok egy több-kaszás egyszerü excelt
  https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmHTUFdS9jI8dGMyUG1TRzJmdmstZHBzTnRZelNodWc
  Kimutatásokat viszonylag egyszerü excelben csinálnu.
 • tgwh
  tcseh, üzletkötő nem leszek, nincs bőr az arcomon átverni az embereket… tanultam, de kész csoda, hogy kezdőként felvettek – szakmunkás minimálbér -. Viszont ha bejön, akkor pár év múlva nagyon jól fogok keresni – cnc -.
  Ettől függetlenül nem lehet mindenki üzletkötő, már így is túl sok az ingyenélő az országban…

  jurta, ez szép, de jó sok gondot is hoz 😀

  Rá van írva, hogy kockás füzet, a hátulján, nézzétek meg. Amúgy tényleg négyzetrácsos, minket is a tanárunk szoktatott rá ennek a folytonos kijavítására 😀

  Én azért írtam az excel programot, mert az biztos, hogy működni fog androidon, és másolhatod ide-oda, nem veszik el, mint az említett program hibás export funkciójával.

  Csaba, ez tényleg egyszerű, de túl is van bonyolítva. Excel pont azért jó, mert nem acces, bőven megbirkózik az ékezetekkel meg a szóközökkel 😀

 • Sziasztok!
  A Dropboxon kívül több dolog is van ami hozzáfér a hálózathoz.
  1. Google Analytics. Ez pont ugyanarra való, mint a weboldalak esetén, látogatottsági és forgalmi adatokat mérünk vele. Ha ez nem lenne, akkor semmilyen visszajelzése nem lenne a fejlesztőnek arról, hogy pontosan mi is történik az alkalmazásával.
  2. TestFlight/Bugsense. Arra való, hogy az alkalmazás összeomlásaról (fagyás) készülő riportot elküldi a fejlesztőnek. Ha ez nem lenne, akkor szinte lehetetlen lenne kinyomozni egy-egy hiba okát, előfordulását.

  Az említett szoftverek egyike sem küld vagy tárol semmilyen személyes adatot.

  3. Valutaváltás. A valutában felvitt összegek átszámításához szükséges árfolyam adatok letöltése.

 • j
  Nem a spórolásból lesz pénzed. A bevételt kell növelni (lehetőleg nagyobb arányban mint a kiadást). Vezettem egy évig, megtaláltam a tételeket ahol lehetne spórolni, de a kényelem rovására ment volna mind. Kivéve ahol beruházással lehet, azokat meg is kell lépni ha megvan a tőkéd hozzá (alacsonyabb fenntartású autó, takarékosabb kazán, használt ruha – kivéve cipő a gyereknek). Napi 5 percbe került alsó hangon, hogy pontosan vezessem. Egy évben 30 óra, páromnak szintén. Nem találsz akkora összegeket, hogy megérje, kivéve ha a hobbid, hogy könyvelőst játssz – 60 munkaóra az egy átlag bp-i multis órabérrel számolva sokszázezres tétel. Inkább munkára fordítsd, ha meg nincs pénzed szokj le a cigiről 🙂
 • Lee732
  Ha Te vagy a “tökéletes” ember, nem iszol, nem dohányzol, nem kávézol, otthon főzöl, nem költesz luxuscikkekre, nincs hiteled, akkor lehet nincs értelme. De az emberek többsége nem ilyen.

  Amúgy van egy még egyszerűbb megoldás spórolásra. Nézd át az összes szolgáltatod díjait (Casco, lakásbiztosítás, bank stb.) és évfordulonál válts. A környezetemben volt akinek ez évi 200e megtakarítást jelentett!

 • tgwh
  Kedves j.
  A városban élt egy több gyermekes, kb. 35 éves dolgos ember. Munka előtt reggel szórólapokat dobált a postaládába, munka után dolgozott egy kicsit. Tavaly temették, nem bírta a szíve… ha neked megér ennyit…

  Munkahelyet váltani nem megy olyan könnyen. Ha felvállalod a költözést, akkor igen, de úgy sem egyszerű. A környezet, a család, a lakóhelyen található minőségi oktatás sok embert marasztal, így még ha kicsit drágább is, de nem váltanak munkahelyet.

  A közgazdászok már régen megállapították, hogy az ember több pénzt akar keresni, majd ha megvan, több szabadságra vágyik, azaz nem fog annyit keresni.

  Ha úgy nézzük, az árak reálisak. Nem fogok két faluval arrébb költözni, mert ott csak fél millió egy építési telek. Persze hogy csak annyi, mert a kisebbség elhordja a kertedből amit nem betonozol le jó mélyre…

  Én meg most azt mondom, nem az a gond hogy keveset keresel, hanem túl magasak az igényeid! Láttam már családokat, aki nem bírják el a saját lakást, mert eddig a szülőknél megoszlottak a költségek, így magasabb életszínvonalon éltek. Ezt a színvonalat pedig hitellel a hátuk mögött nem tudják tartani, de nem is hajlandóak belőle engedni…

  Egyre több falusi tér vissza a régi, egyszerű értékrendhez. Fával fűteni egyre több embernél ma már nem azért divat, mert olcsóbb, hanem mert tetszetősebb megoldás.
  Mit érnék vele, ha többet keresnék, de egy gyárban kellene robotolnom (jobb gyárak egyszerű összeszerelő munkáért adnak havi nettó 120at)? Nekem bejött az egyedi termékek gyártása, megőrülnék, ha valami egysíkú munkát kellene végeznem. Majd idővel elmegyek egy jobb helyre, ahol többet kínálnak, de addig az alacsony bérrel fizetem a tanulópénzt. Lehet élni alacsonyabb bérek mellett is, jómódban.

  De tudod a gond az van, hogy egy 20 éves kazánt nem tud megvenni az, akinek még a tüzelőre sem futja. Ez egy ördögi kör, amikor még olcsó volt a gáz, olyan házakat építettek, amik nagyok voltak, és ontották az utcára a meleget. Mert volt gáz. Aki egy ilyet örökölt, nem tudja olcsóbbá tenni – szigetelés, ablakcsere, kazáncsere, stb. -, mert egyszerűen nem tud félretenni rá a magas költségek miatt. A bevételt meg nem olyan egyszerű növelni, vagy pedig nem tudod élvezni a gyümölcsét a sok munka miatt. Pl. nem fogok irodában dolgozni magasabb bérért reggel nyolctól délután négy óráig, mert mire hazaérek, este lesz… vannak, akiknek a szabadidő fontosabb. Persze, lehet tanulni, meg jobb állást szerezni, de ez nem járható út mindenkinek, sokszor még annak sem, akinek lenne hozzá esze és akarata.

 • Margaretta
  Én második éve vezetem a kiadásaimat excelben. De nem ezért írtam ide, hanem azért, mert kirívó vagyok az ismerős boltokban, mert elviszem a blokkot. Szinte senki nem viszi el a blokkját, azok biztosan nem is írják a kiadásokat.
  Tőlem is megkérdezgetik a pénztárosok, ” még mindig mazohista a kedves vevő?” (Mármint, hogy szenvedtetem magam a kiadás nagyságától való elborzadásban.)
  Ennyit a kiadásfelírás elterjedtségéről:)
 • Sandokan
  Excelt használok, bár nem vagyok egy excel rajongó, kábé fél éve kezdtem el szimplán csak irogatni a napi kiadásokat, hogy lássam, hova megy el a pénzem. Ahogy teltek a hetek, hónapok úgy került bele egyre több kategória, folyamatosan bővül a cucc. Eszméletlen, hogy az ember gyereke mennyire nem figyel. Folyószámlahitel költsége volt vagy 7000 forintnyi kezdésnek, ami döbbentett, és némi harc meg vitatkozás után elkezdtem lefaragni, értsd: bemenni a bankba és szerződést módosítgatni. Ingyen van (még) és az ügyintézők is eltöltik valami számomra hasznossal az időt amíg meg nem szabadulok tőle, most már olyan 5-5500 körül van “csak”. A csekkeken nem nagyon lehet faragni, de ha változtatni akar az ember, akkor az életmódon igen. Nem nagy összeg, de odafigyelve találtam 5 forinttal olcsóbb zsemlét 5-6 darabnál az már egész kis “vagyon”, ugyanott cirka 70 forinttal olcsóbb kilós kenyeret és még a minősége is jobb. A blokkot én is csak ritkán teszem el, de nem is vezetem részletesen, hogy mit vettem. A kaja az kaja, elfér egy sorban. Közben nyitottam egy takarékszámlát, igaz nem CIB-est, mert későn találtam rá a blogra, de már van egy kis félretett pénzem, azon a számlán ahol van épp eléggé elketyeg egy darabig, a hiteleim lefaragása miatt úgysem tudom növelni. Először olvastam a borítékos rendszerről. A kaját és a ruha költésemet “borítékoltam”, ha marad benne fizetésig, akkor felhasználom a következő hónapban is. A hónap elején költök visszafogottan, így hónap végére akár 1500-2500 forintot is elkölthetnék a napi kajámra. Beszélgetve a kolegákkal szinte alig találkoztam olyannal, akinek valamilyen szinten ne lennének anyagi jellegű problémái is. Az egyik kolleganő, csak azzal, hogy elkezdte írni a napi költéseit, kávé, csoki egyebek az automatából stb. októberben 13000 forintot spórolt. A számok tényleg rá tudják döbbenteni az embert, hogy vegyen vissza a fene nagy lendületből. Hitelmentes 2013-at kívánok mindenkinek, jó pénzügyi döntésekkel! Már az is sokat segít, ha az ember felismeri, hogy volt amikor rosszul döntött. 🙂