Tartsd kézben a pénzügyeidet!

2013-01-10
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A tudatos pénzügyek felé való legelső lépés, hogy legalább azt megtudod, hogy jelenleg hová folyik el a pénzed és mennyi.

Ezt csak úgy fogod megtudni, ha mostantól minden egyes apró kiadást gondosan feljegyzel. (Ha házastársad és gyerekeid vannak, akkor ők is.)

Tanácsadás alkalmával gyakran mondják, hogy ők írják a kiadásokat, de amikor rákérdezek, kiderül, hogy csak a nagyobbnak gondolt költségekre igaz ez.

Ebben az a hiba, hogy pont a kisebb kiadásokon tudod a legtöbbet spórolni és nem például a gázszámládon.

Nézzünk néhány példát: naponta kétszer lemész a kollégákkal a büfébe és iszol két 300 forintos cappucinot. Bagatell összeg, minek felírni? Nos, 270 munkanappal számolva ez  szerény 162 ezer forint minden évben.

Reggel beugrassz a pékségbe egy 200 forintos croissant-ért, hazafelé ugyanez. Kinek van ideje felírni ezt, miközben loholsz a metró után? Mindjárt nincs fogalmad arról, hová tűnik el évente 108 ezer forintod.

De sorolhatnám még a 150 forintos rágót, a 300 forintos parkolást és a többi, naponta többször előforduló apróságot. Gyakran évi egymilliót is elköltesz ezekre a semmi kis dolgokra és gyakran pont ez az egymillió hiányzik ahhoz, hogy egyenesbe kerüljenek a pénzügyeid.

(Egy kis közbeszúrás: ha dohányzol, még úgysem merted kiszámolni, ezért megteszem helyetted: napi egy doboz 800 forintos cigaretta évi 292 ezer forint kiadás, ez kéthavi magyar átlagfizetésnél is több. Inflációval rendesen korrigálva 40 év alatt elpöfékelsz 11,7 millió forintot mai értéken. Ha hónapról-hónapra a dohányzásra fordított összeget befektetnéd 2%-kal a infláció felett, mai értéken 17,763,798 forinttal lennél gazdagabb nyugdíjas korodra. Látod, nem csak azért a 7,2 évért kár, amivel rövidebb a várható élettartamod.)

A költségek felírásának legjobb módja, ha a keletkezésük pillanatában rögzíted. Így nem fogod elfelejteni, nem csak homályos emlékeid lesznek a pontos összegről és nem gyűlik össze nap végén, hogy egy negyedórás elfoglaltságot jelentsenek a gyerekek fürdetése közben.

A legkézenfekvőbb megoldás, hogy a mobiltelefonodba írod fel a kiadásaidat. Szerencsére erre remek ingyenes programok vannak. Ebből szeretném bemutatni azt, amit én használok.

(Mivel vállalkozásom is van, annak a kiadásaira és bevételeire egy másik hasonló programot használok, így nem keveredik össze a strandbelépő a számlatömb vásárlással. Megjegyzem, a vállalkozóknak még inkább kellene írniuk a költségeiket, mert a vállalkozók 95%-ának fogalma nincs, mennyit keres, így arról sem, egyáltalán nyereséges-e a cége és milyen árak mellett mennyi lenne a nyereségtartalom. De majd őket máskor osztom ki. 🙂 )

A program neve Expense Manager, ugyanaz a cég gyártja, mint a már bemutatott pénzügyi kalkulátort. Megtalálod Iphone-ra és Androidra is. Keresd ezt a logót:

Első lépésként menj a Settings-be, ott válaszd ki az "Expense Categories" fület. Javaslom, hogy a meglévő angol költségfajtákat töröld ki és vigyél fel új magyar költségeket. Először az "Add" gombbal megadsz egy főkategóriát (new main category), majd azon belül az alkategóriákat. Például: Rezsi, majd alkategóriák: víz, villany, gáz, szemétdíj, telefon, stb.)

Ugyanezt tedd meg az "income categories" (bevételek) beállításainál: fizetés, gyes, gyed, tartásdíj, stb.

(Töltsd le a excel fájlomat innen, ha kell segítség a kategóriákhoz.)

Ha ezzel készen vagy, beállíthatod a fizetési módokat, bankszámlákat, miegyebeket. Védheted jelszóval is a programodat illetéktelen, kíváncsi szemektől.

Ezek után már csak használnod kell a programot. Ez a képernyő fog fogadni:

A Schedule/Recuring fül alatt be tudod állítani a havonta ismétlődő bevételeidet (Repeating income) és kiadásaidat (expense.) Például az albérleti díjat 10.-én a számládra utalják, az internet díját és a biztosításokat pedig levonják a számládról. Így ezekkel nem kell tovább törődnöd. (Frequency: milyen sűrűn merül fel. Monthly: havonta. Description: leírás, például internet. Amount: összeg, mondjuk 3.500 Ft No of payment: hányszor fog felmerülni, hány hónapon keresztül. Category: kategória. Ha internet, akkor rezsi kategória.)

Az "Add new expense" gombbal tudsz új kiadást rögzíteni. Itt Amount az összeg,  Category a kategória (pl. Bevásárlás) Descripton leírás, ha akarod használni.

A kamera jelre kattintva lefényképezheted a számlát, így később ki tudod értékelni, ha akarod, hiszen a mai számlákon látszanak a tételek is, mit vettél.

Nyomsz egy ok-t és már készen is vagy. Ennyi volt az egész. Ugye, hogy még fél percig sem tartott?

A főoldalon látod a mai költéseid összegét, a hetit, a havit és az évit is. (Nem az Évit, hanem az évi költéseidet. 🙂 ) Rákattintva valamelyikre látod további részletességgel az összes felvitt tételt.

Ezen túl a "Chart" menüpontban a költéseidet és bevételeidet mindenféle bontásban meg tudod nézni oszlopdiagramon (bar chart) és torta diagramon (pie chart) is, nem csak a főkategóriák, de az alkategóriák alapján is. Ha ez kevés, le tudod tölteni excelben  (.cvs fájl) az adatokat további tanulmányozás céljából.

A budget gombbal előre meghatározhatod, hogy mennyit akarsz mondjuk bevásárlásra költeni ebben a hónapban/héten/napon és a program jelzi, hogy eddig mennyit költöttél a tervezett keretből.

A program tud szinkronizálni a memóriakártyádra és internetre is (Dropbox). Sőt, ha több kütyüd is van, közöttük is tudod szinkronizálni az adatokat.

Röviden ennyit kell tudni erről a programról. Innentől kezdve nem akarok több kifogást hallani, miért nem írod a kiadásaidat. 🙂

(Ha nincs okostelefonod, egy jegyzetfüzet is megteszi.)

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram