Lejárt bankkártyáról összeg leemelése

Lászlónak volt egy elfelejtett előfizetése, egy domain regisztráció, aminek a díja kétévente esedékes. A történetben az érdekesség, hogy egy azóta már két éve lejárt bankkártya adatait adta meg (a kártya nem sokkal azután járt le, hogy megadta azt a szolgáltatónak).

Ennek ellenére sikeresen le tudták emelni a pénzt a számlájáról, amit megreklamált a bankjában. Ezután a bank törölte a tranzakciót és visszahívta a pénzt, de mégis meglepő volt, hogy egy több éve lejárt vagy esetleg menetközben letiltott kártyával mégis lehet ilyet csinálni. A bank tájékoztatása szerint előfizetés jellegű lehívásokat a kártya lejárata után is bármeddig be lehet terhelni, függetlenül attól, hogy azóta már új bankkártyát kapott az ügyfél a lejárat miatt.

Érdemes ezt tudni, hogy te ne járj hasonlóan.

A bank válasza László kérdésére:

Share

65 hozzászólás

 • Randomfx
  Kicsi a világ
  Tiltott kártyát is be lehet terhelni. Nekem sajnos a … atengedett a letiltás után jóval ( pár héttel) egy terhelést. Meg kellett szuntetnem a számlát. Természetesen a kereskedő oldalán csalni kellett hozzá, de akkor is meredek volt, hogy a bank rendszere nem kezelte ezt a trukkozest és hogy a bank nem adta vissza a pénzem csak rendőrségi feljelentes alapján. Mármint ismeretlen tettest kellett jelenteni, nem a bankot. Tudom, ugyanaz az ugyrend, de a hitelkartyamnal a bank azonnal hatékonyan intézkedett és két nap múlva a pénz is vissza volt rakva a bank által. Azóta bankkártyáim ugyan vannak, de a foszamlamhoz nincs kapcsolva egy sem.
 • axt
  Alapvetően azért is cserélik a kártyát bizonyos időszakonként, mert a technika fejlődik, és az újabb kártyák újabb technológiával készülnek, akár korábbi, biztonsági szempontból nem túl szerencsés konstrukciókat váltanak ki. Csak egy triviális példa: ha nem cserélnék a bankkártyáinkat, még mindig a mágnescsíkost húzogatnánk lefele.
 • Lejáró
  Tehát az a célja, hogy lejárat után a kártyához rendelt bankszámla tulajdonosa ne tudjon tranzakciót kezdeményezni, de aki nem tulajdonosa a számlának, csak pénzt akar róla, az nyugodtan kezdeményezhet, csak be kell jelölnie, hogy előfizetés? A számla tulajdonosa ne tudjon előfizetést hosszabbítani, de a kártyaelfogadó nyugodtan hozzáférhessen tetszőleges összeghez? Nem hiszem, hogy bárki el merné ismerni, hogy ez a cél. 🙂

  Bizony, pontosan ez a célja. Ami nem teljesül, ha a lejárt kártya tovább terhelhető. Ez a probléma.

 • Kalv
  szerintem félreértessz valamit. A lejárt kártyáról nem tudnak csak úgy leszedni pénzt akár előfizetés akár nem. Akkor tudnak előfizetést beterhelni rá ha korábban, amikor még érvényes volt a kártya létrejött egy előfizetés, aminek során kaptak egy azonosítót. Ezzel az azonosítóval tudnak terhelni ha a bank nem érvényteleníti a kártyával együtt. Szóval új előfizetést nem tudnak létre hozni.
  Egyébként én nem értek hozzá, a tapasztalatom az, hogy a kártyás fizetésnél sokféle speciális eset van, ezért laikusként néha úgy tűnik mintha össze-vissza működne.
 • Lejáró
  Ehhez nem kell lejárnia a kártyának, főleg nem 3-4 évente. A Windows 95 és a Nokia 3210 se járt le, mégse használjuk azokat még mindig. Kártyáknál viszont még mindig fizetünk a ráírt 16 számjeggyel, ugyanúgy, ahogy jóval a Windows 95 és a Nokia 3210 előtt, hiába járt le azóta 10-szer. Csak máshova írjuk a számokat.
 • axt
  A Win95 és a Nokia? Azokat is cserélte a gyártó (és a piac) csak legfeljebb te nem vetted észre. Nem sokra mész ma már ezekkel, lejártak ezek is. Win95 meg tele van sebezhetőséggel és senkinek se ajánlja a gyártó már. Na meg sok szerencsét ahhoz, hogy akkut találj egy régi Nokiához. A bankkártya ugyanígy lejár, legfeljebb annyi, hogy az ügyfél nem választhat, hogy használja a régit tovább. De ez meg az ő érdekében van. Jobb ha cserélik időnként, azzal tuti, hogy senkinek se lesz túl régi technológia a kezében.
 • Lejáró
  Tehát szerinted sem kell mesterségesen meghatározott lejárati dátum ahhoz, hogy az emberek lecseréljék a telefont, az operációs rendszert, a bankkártyát, az autót, vagy bármi mást. Egyetértek. A lejárati idő nem erre van, hanem biztonsági funkció, csak a példa alapján az általa nyújtott gyenge védelmen is komoly sebezhetőség van.
  Azzal nem értek egyet, hogy emiatt senkinek nem lesz túl régi technológia a kezében, hiszen pont a bankkártya bizonyítja, hogy nem így van. Hiába van a mostaniakban chip és paypass, simán lehet fizetni ezek nélkül, csak a ráírt számsorral. Ez több, mint 50 éves technológia. Az emlegetett mágnescsík is rajta van majdnem mindegyiken, és az is több, mint 40 éves.
 • axt
  Rajta van, de szerintem nem minden esetben használható, megvan a protokollja biztos. Nem hülyék találják ezeket ki. És légy szíves ne adj a számba olyan szavakat, amiket nem írtam és nem is sugalltam. Nem mondtam olyat, hogy nem szükséges a lejárati dátum. Bizonyos eszközöknél az. A kártyát cserélni kell és kész, van lejárati dátuma, fogadd el. Hiába toporzékolsz itt nekem, nem én vagyok az, aki ez ügyben dönt.
 • axt
  Ja, és az sem igaz, hogy a számsorral ugyanúgy fizetsz, mint 50 éve. Elhallgatod azt a számodra kellemetlen tényt, hogy manapság már kétfaktoros autentikációval történik mindez, magyarul kapsz egy kódot vagy értesítést a telefonodra, amivel jóváhagyod a tranzakciót. De te biztos már így csináltad 50 éve is. Ne komolytalankodj már.
 • jurta

  “Így van jól? Akkor miért is van a kártyának lejárata?”

  Szerintem azért, amiért az okmányoknak is: ha sorozatcserét akarnak végrehajtani, annak egy ügyfél se tudjon a végtelenségig ellenállni. (Magyarországon még vannak állampolgárok kezében határidő nélkül érvényes személyi igazolványok, sokat bonyolítja a közigazgatást és egyik-másik alacsonyabb szintű jogszabályt, ügyrendet – mondjuk választási értesítőt -, ahogy türelmesen várni kell, hogy ők meghaljanak, s addig minden szövegbe betenni egy plusz lehetőséget, bekezdést.)

 • Lejáró
  Ez számomra nem kellemetlen, hanem nagyon is kellemes tény lenne. De téves. Ha az EU-ban fizetsz a kártyáddal, akkor tényleg kétfaktoros autentikációval történik. A világ többi részén viszont csak írod a számsort és ennyi. Ha az EU-s kártyádat használod, vagy használja jogosulatlanul valaki más a világ többi részén, akkor is csak a számsor kell.
  Az igaz, hogy nem hülyék találják ki ezeket. A lejárat egy biztonsági korlát, van értelme. A probléma az, ha valaki bevezet egy biztonsági korlátot, valaki más pedig megkerülhetővé teszi, pl. kényelmi okból. Egyik sem hülye, csak egymás ellen dolgoznak, a felhasználó pedig emiatt kap egy beépített biztonsági rést a termékben. Nem csak a bankkártyáknál fordul elő, ugyanez a helyzet az Apple jelszócseréjénél és még ezernyi másik esetben.
  Több “visszavonásig érvényes” kártyám van, mint lejáró. Pl. belépő, tagsági, adó, TB, lakcím
 • Szasza

  Szerintem picit fordítva ülsz te is meg többen itt a lovon.

  Annak a szolgáltatónak van joga pénzt lehúzni rólad, akinek te engedélyt adtál. A bank nem emlékeztető szolgáltatás, csupán egy “pénztárca”. Miért tartaná számon, (meg hogyan), hogy te kinek adtál engedélyt az adott szolgáltató felületén?

  A bankkártya pedig csak egy eszköz, a mögöttes számla nem változik, a szolgáltatás pedig lemondásig érvényes, nem addig amíg a bankkártya érvényes.

 • Tyrael
  ez teljesen szokvanyos mukodes, referencia tranzakcionak hivjak, a topup/recurring tipusu vasarlasoknal kesobb a kereskedo mar nem a bankkartya adatokat hasznalja (hiszen ezeket o nem is tarolhatja igazabol), hanem a kartya adatok megadasanal vagy az elso vasarlasnal tortent banki tranzakcios azonositora hivatkozva tud a jovoben ujabb tranzakciot inditani.
  ez normal esetben egy nagyon kenyelmes es biztonsagos megoldas (nem kell minden egyes alkalommal ujra beirni a vasarlonak a fizetesi adatokat, sem pedig a kereskedonek kartyaadatokat tarolni amit ha valamilyen modon megszerezne egy tamado akkor az ugyfel kartyajanak csereje nelkul nem lehetne megelozni a visszaeleseket), kereskedokent technikailag vissza lehetne elni vele, de viszonylag szigoruan szabalyozott ez a terulet, a merchant accountodat es komoly buntetest kockaztatsz plusz a bank visszatartja a kereskedo fele a kifizetest.
 • László
  Nem ulok forditva semmilyen lovon. Meglepodtem, hogy van lehetoseg lejart kartyarol penzt lehuzni es mellesleg hiaba van elvileg jogilag biztositva, meg egy fokkal kevesbe erzem biztonsagban a penzecskem.
 • Zabalint
  Konkrétan HBO-nál és Netflixnél nem így működik, most volt bankkártya cserém, az HBO figyelmeztetett, hogy lejárt a kártyám, a Netflix meg megpróbálta terhelni, és szólt hogy nem jó, állítsak be másikat.