MÁV okosjegy

Bár már 2021 közepe óta létezik, én most találkoztam először a MÁV okosjeggyel. Mivel ezzel mások is lehetnek így, gondoltam, írok róla néhány szót.

Csak a mobilappban vásárolható, csak bizonyos vonalakra és csak feltételek mellett visszaváltható, ezért cserébe sokkal olcsóbb, mint a hagyományos jegy.

A jegy ára tartalmazza már az IC pótdíját is, viszont további kedvezményre nem jogosít, így elsősorban azoknak jó, akik teljesárú jeggyel utaznak. Ha hamarabb veszed, még olcsóbb lesz.

A példa kedvéért egy Budapest-Szeged vagy egy Budapest-Pécs jegy másodosztályon 2.399 vagy 2.999 Ft, egy Budapest-Záhony jegy 3.399 Ft. Így egy Budapest-Pécs út szerencsés esetben akár 4.800 forintért is megjárható oda-vissza.

További infó a MÁV oldalán.

Share

26 hozzászólás

 • Gergő
  Ha jól tudom nem csak, hogy tartalmazza a helyjegyet, de az egész jegy csak adott járatra érvényes (ha külön veszed, akkor ugye csak a helyjegy köt járathoz, az alapjegy 3(?) óráig érvényes), tehát kevésbé rugalmas. Nem deal breaker de érdemes észben tartani (és nem lekésni a vonatot).
 • expécsi
  Köszönjük! Én nem is hallottam még róla, de érintett lehetek. Az a 4800 nem gigászi, de azért szemmel látható előrelépes a 6000-valahányhoz amennyibe eddig került.
 • gajdipajti
  Az online vásárolás esetén is van lehetőség ezt választani, nem kell mobilappban vásárolni.
 • Közlekes
  Balaton felé is volt, amikor bevezették, de ezek szerint oda már nincs.
 • Werner
  Én mióta ez van, vonattal járok Szegedre. Sokkal olcsóbb, és nincs stressz az M5 kamionforgalma miatt.
 • Nepi
  Érdemes figyelni, csúcsidőn kívül Pécsre gyakran van 2999-ért, sokszor 2399-ért is. Van valami ilyesmi 1. osztályra is, van, hogy olcsóbb ott utazni, mint a 2.osztályon.
 • Petike
  Vezess.hu? Én is ott olvastam róla. Kár, hogy nagyon kevés helyet érint… Lehet hogy azokra az utakra szól, ahol amúgy nem lenne kihasználva az első osztály?
 • Keko
  Az nem találkozott eddig az okos jeggyel aki nem vonatozik…

  Többször vonatoztam azóta, csak pechemre nem arra és nem akkor mentem. Ahogy sokan mások sem. Hiába jársz te naponta vonattal Bicskéről Budapestre, nem fogsz vele találkozni.

 • Gabor
  Egypár apróságra érdemes figyelni.

  1 Csak az adott járatra érvényes.
  2 az 1. osztályú jegy nem sokkal drágább mint a 2. osztály ekkor (teljesárú jegy esetén) tehát érdemes 1. osztályra kérni.
  3 általában csak fejpályaudvartól ajánlja fel vagy esetleg km-hez között (Nyugati- Kecskemét van okosjegy de Zugló -Kecskemét már nincs)

 • Bobo (az igazi)
  Mióta gyerekkel utazunk, én mindig 33%-os, családi kedvezményes jegyet veszek.
 • Andrea
  Mikor először megláttam, nem hittem a szememnek. 15 éve jártam egyetemre és akkor a diák jegy volt közel ennyi Debrecenből Budapestre. Összehasonlításképpen, Németországban egy buszjegy 3,1 euro a 4 km-es távra, így oda-vissza már drágább, mint egy vonatjegy 240km-re.
 • Peter
  Én pont most futottam bele, Békés IC, 2 ajánlat volt az appban, én nem igen értettem, hogy mi a különbség a kettő között az áron kívül, mert ott volt a teljes ár és egy kb. 800 ft-al olcsóbb jegy… végül a drágábbat vettem meg, de most elolvasva a cikket, utánanézve visszatérítettem a jegyet (ennek volt 355 ft-os díja) és megvettem az olcsóbbat… Mai nap 1-kor indulok, szóval még most is volt belőle, gondolom nem sokan utaznak ebben az időszakban…
  De visszanézve az a különbség, hogy az olcsóbb, okosjegy 4 órán keresztül érvényes (a teljes út 3 óra hosszú), a teljes áras meg 24 órán keresztül jó. De ez így teljesen rendben van, mert aki IC-t választ, az valószínűleg tudja, hogy pontosan mikor indulna…
 • izolír doktor
  Volt már, hogy vasárnap délután a Dombóvárról Budapestre mentünk túra után, és a 2. osztályra elfogyott már az okosjegy, viszont szerencsére eszembe jutott megnézni, és első osztályra még volt –> kb. 4 forinttal volt drágább, mint a teljes árú 2. osztályú jegy.
 • fudosin
  Ez milyen szép és őszinte: ” így már az autónál is kedvezőbb alternatívát jelenthet vonattal utazni”…
 • Tekintetes úr
  Nem teljesen értem. Ha elkezdek egy sima jegyvásárlási folyamatot egy olyan vonalra, ahol ez működik, ott automatiksuan ezt fogom venni, vagy ez valami külön procedúra?
 • peetki
  Mobilapp-on vásárolt jegyekre is mindig alapból megy a 10% kedvezmény amikor a “kasszához” érsz az App-ban.
 • Grza
  Kapcsolódó téma: aki gyakran vonatozik, annak érdemes lehet Start Klub kártyát kiváltani
  Főleg ha nem fizeti a munkáltató a bérletet (mert pl. nincs)

  50% kedvezmény minden vonatjegyre, 1 évre 34 900-ért, Bp-en belül korlátlanul ingyen használható (csak vonaton,persze)

  Pl.egy 50km-es jegy 2. osztályra teljes áron 930Ft (App-ban 838Ft).
  Start kártyával 419Ft, tehát oda-vissza út esetén naponta 838Ft a spórolás.

  Ha heti 2x mész ennyit vonattal, az ~100 jegy évente = 83 800Ft takarítható meg (mínusz a kártya ára, tehát kb. 50 000Ft a teljes megtakarítás)

  A feltételezett példa évi költsége 83 800 + 34 900 = 118 700Ft. (teljes áron: 167 600Ft)
  Az országbérlet 18900Ft lesz, *12 = 226 800Ft (ez a teljes árúnál is több!), ergo még ahelyett is megérheti, főleg, mivel a Start Klub kártya az IC jegyárát is felezi, azzal ellentétben.
  Nyilván számolni kell, kinek mi éri meg…

 • Grza
  (Azt csendben jegyzem meg hogy a teljes MÁVra egy évre ingyenes utazást adó “VIP” változata 280 000Ft, ami ugyan több, mint az “országbérlet” 226 800Ft-os ára, de cserébe IC-n is érvényes (pótjegy 0 Ft ebben az esetben!). Igaz, volánbuszra nem érvényes.

  A sima “teljeskörű” nem érvényes IC-re ezért 250 000/év-ért már nem éri meg az országbérlettel szemben.

  Viszont 375 000Ft/ért van “céges” változat, ami az előzőekkel ellentétben nem névre szóló, ezért ha több alkalmazottnak kell utazni (vagy ha van céged és a családtagjaid rendszeresen, de jellemzően nem ugyanazon a napon utaznak) akkor megérheti. Főleg mivel ez is érvényes IC-re is. Ráadásul nyilván elköltségelhető.

 • Norb
  én mindig mobilappon veszek vonatjegyet, és ha van ilyen lehetőség, akkor felajánlja (a kiválasztott járat alatt szokott megjelenni úgy mint “1. ajánlat” “2. ajánlat”. Neked már csak annyi a dolgod, hogy kiválasztod az olcsóbbikat 🙂
 • Zsolt
  Már többször feljött. Nem, nem csak az appban jön le a 10% kedvezmény, hanem online vásárlásra is. Tehát ha számítógéppel veszed meg, akkor se aggódj, arról is lejön 10%.
 • peugeot106
  Budapest-Záhony jegy 3.399 Ft , sokat utazom Nyíregyháza – Budapest között okosjeggyel de még 3799től olcsóbban nem sikerült foglalnom. Létezik hogy záhonyba olcsóbb lenne?
 • mgpx

  Előfordulhatnak árazási hibák, amikor egy távolabbi desztinációra olcsóbb a jegy, mint a közelebbire. Pár éve például a Budapest-Zágráb járatok a Balaton déli partján közlekedtek, és esetenként a Zágrábig szóló nemzetközi jegy olcsóbb volt, mint ugyanarra a vonatra egy belföldi jegy pl. Fonyódig.

  Megakadályozni nem lehet, hogy az utas a jegyen feltüntetett végcél előtt leszálljon…

 • ET
  Igen, én is hasonlóan jártam. Néha (ha M.o-on járok) szoktam vonattal menni Bp-ről Várpalotára. Most megnéztem a jegyeket, olcsóbb lenne, ha Veszprémig venném… Mondjuk 100Ft nem csap tarkón, de ha nem felejtem el, legközelebb kipróbálom.
 • béhái
  Off
  Miklós, hogyan lehet Téged elérni? Már a többedik konzultációkérő levelemre nem érkezett válasz. Spambe kerülhettem?

  On
  Köszönjük a mai tippet is. Fogunk vele élni, okosjegyes vonalon élünk.

  Hát akkor könnyen lehet, mert el szoktak érni az emberek. Írj egy másik címről és legyen a tárgy béhái tanácsadás, figyelni fogom.

 • Neville
  mgpx:
  Ez gondolom azért lehet, mert az okosjegyet kivéve a belföldi árazás fix, míg a nemzetközi úgy működik, mint a repülőknél (ill. ott is vannak ÁSZF szerinti árak, amik rohadt magasak és kb senki sem veszi, de tájékozatlan újságíró kiválóan ki tudja számolni belőle, milyen drága a nemzetközi vonatozás 😀 )
 • mzsombor
  Érdekes, én pont ma foglaltam Kőbánya-Kispest és Kecskemét között, és bedobta az okosjegyes ajánlatot, pedig így még rövidebb az út, mint Zuglóból.

  Köszi Miklós, ritkán vonatozom, ha nem láttam volna itt a cikket két napja, vakartam volna a fejem, hogy mi ez a dupla ajánlat. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.