A lakásbiztosításokról

Azért nem egyszerű a híres emberek élete. Nem tudunk elmenni bevásárolni a boltba, mert egyből felismernek. Annyi kérdést tesznek fel nekünk, hogy karácsonyig sem tudunk mindre válaszolni.

Balázs kérdezte, értek-e a lakásbiztosításokhoz. Be kell vallanom, ez nagyon fájt. Annyi ideje veletek vagyok és még most sem jöttetek rá, hogy pénzügyekben olyan sokoldalú vagyok, hogy az már szinte gömb? Na mindegy, fátylat rá, a lelki sebek is begyógyulnak egyszer.

Na szóval, lakásbiztosítás.

Van egy jó hírem: minden lakásbiztosításnál lehet olcsóbbat találni és minden ügynök talál is.

Megkérdezik, mennyit fizetsz most és azonnal kalkulálnak egy olcsóbbat. Te pedig boldog leszel.

A rossz hírem: nem véletlenül lesz olcsóbb az a biztosítás. Még ugyanannál a cégnél is tudok neked olcsóbb biztosítást kínálni.

A trükk a biztosítások modul jellegű felépítésében van.

Van egy alapbiztosítás, ami csak a lakás/ház összeomlása, tűzkára, földrengés, beomlás miatti megsemmisülésére fizet.

Ezt ki lehet egészíteni a berendezésre is. Mert alapesetben ha például tűz üt ki, a tetőcserét fizeti a biztosító, a bútorokat, berendezési tárgyakat és a ruhákat viszont már nem.

Ebben még nem feltétlen van benne a lopás kár, azt külön kell megkötni. Sok cégnél külön kell kötni az értékes dolgokra kiegészítő biztosítást, mint bunda, festmény, ékszer, máshol bizonyos értékhatárig ez is benne van.

Általában nincs benne a nagyon gyakori csőtörés és beázás miatt kár, ahogy az üvegkár sem. Ezek kifejezetten drága kiegészítők, pont ezért, mert az üvegtőrés és a beázás túl gyakran előfordulnak. (Az üvegnél van olyan cég, hogy csak a legolcsóbb üveget biztosítják, a drágább színes, thermo, meg mindenféle üvegért már külön felárat kell fizetni. Van ahol, nincs ilyen különbségtétel.) 

Tehát, mit csinál a ravasz ügynök? Kifelejti a csőtörést, esetleg a lopáskárt és egyből 20%-kal olcsóbb biztosítást kalkulál. Te nem fogsz rájönni a csalásra, mert ahogy fogalmad sincs, hogy most mi van a biztosításodban, az újat sem fogod átnézni.

Akkor fogsz elkedvtelenedni, amikor megint ki akarod fizettetni a biztosítóval a beázásodat, mint a múltkor, csak most majd elküldenek, hogy arra nem érvényes a biztosításod.

Úgyhogy mielőtt váltanál jó alaposan vizsgáld át, mit is kapsz pontosan a pénzedért.

Újabb rossz hírem van: olyan szinten kell elmerülnöd a részletekben, hogy az egyik biztosító korlátlanul fizeti a lopáskárt, a másik csak 300 ezer forintig. Ami azért nem ugyanaz, ugye.

Gyakori eset még, hogy a társasháznak van társasház-biztosítása és a kuncsaft ennek ellenére saját lakásbiztosítást is fizet teljesen feleslegesen.

Azt már meg sem merem kérdezni, tudod-e, a társasházad biztosítása mit tartalmaz. Csak a falakat biztosítja, vagy a lakásodban lévő ingóságot is? Fizet akkor, ha eláztatod az alattad levőt (ez az úgynevezett felelősségbiztosítás), vagy sem?

Tipp: ha a társasház biztosítás csak a lakásra szól, köthetsz külön csak az ingóságra egyéni biztosítást.

Úgyhogy ahány biztosító, annyi biztosítás. Vésd az eszedbe: az olcsóbb biztosítás nem feltétlen kedvezőbb is. Mindig járj utána, hogy pontosan mit tartalmaz a kapott ajánlat.

Na, ezzel is okosabbak lettetek. Remélem, ma sem irkáltam feleslegesen. 🙂

 

Amennyiben tetszik a blog, csatlakozz hozzánk a facebook-on, hogy értesülhess az új bejegyzésekről: http://www.facebook.com/kiszamolo

Share

9 hozzászólás

 • N.N.
  *timetowakeup:*
  Balázs köszöni, bár gondolom ez nem gyógyír a sebre .-) tudtam,hogy trükkös,van ahol az ablakuveg vastagsága is meg van határozva,de akkor itt is mint mindig,a részletekben rejlik a lényeg
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @timetowakeup: az egész blog arról szól, hogy a részletekben rejlik a lényeg. 🙂
 • Jenő
  Hol talál az ember jó lakásbiztosítást? Illetve hány munkaóra megtalálni? Van olyan netes fórum, ahol a kollektív agy már elvégezte a munkát, hogy ne kelljen mindenkinek egyeséve?

  Vö. bankszalma; elég itt elolvasni pár posztot, kommentet és az ember nagyjából képben van. Ehhez képest itt a lakásbiztosításos poszt alatt felettem 2 komment; 0 konkrétum. 🙁

 • Catinator
  Ez most többünket érdekelne, hol lenne érdemes megnézni? Van ahol modulárisan összekattintható..?
 • Sandor
  mi a helyzet akkor, ha van a társasháznak (TH) biztosítása (ingatlanra) és én is kötök egyet a lakásra (ami, mint fentebb olvastuk felesleges), de
  TH biztosítás X biztosító, Y összeg
  Saját biztosítás Z biztosító, W összeg

  – Kár esetén ki fizet? Mert ugye egyszerre nem lehet több lakásbiztosításom, mert azzal nyerészkedni lehet.
  – Csak akkor érdemes a lakásra saját biztosítást kötni, ha az nagyobb összegre biztosítana, mint a TH-é? (persze nem túlértékelve a saját ingatlant)

 • Kiszamolo
  Van úgynevezett kiegészítő biztosítás is, amikor csak azt biztosítod, ami nincs benne a társasház-biztosításban.
 • W.W.
  Nekem nincs biztosításom (családi ház), de nemrég egy ügynök elérte hogy ne nyomjam ki, végighallgattam és megbeszéltem vele egy időpontot (ott ahol az autóm kötelezője is van). Felelőtlenség hogy ne legyen biztosítás a házon? Eddig úgy voltam vele hogy ha átlag kár van ki tudom fizetni, ha összedől akkor még rég baj van… Szóval valami kell, és ezt ne csináljam hogy 0 biztosítás? Csak amikor átnyálazom a feltételek PDF-et pontosan látom hogy milyen alap dolgokra nem fognak fizetni mert még én is látom hogy nem a korszerű építészeti szabályoknak megfelelően épült a tető, a vízelvezetés is amolyan ahogy esik úgy puffan. Ha úgy lenne megépítve a ház ahogyan ők azt leírják hogy mit vállalnak akkor az egy erőd is lehet ennyi erővel és elég nehezen okozna kárt benne mondjuk a természet..
 • kridli
  a lakásbiztosítás nem az “akkor már rég baj van” jellegű összedőlésekre kell, amikor el van hanyagolva, aztán egyszer csak leomlik a plafon stb., hanem arra, ha mondjuk egy zárlat miatt leég az egész.
  Ha van annyi pénzed, hogy mondjuk egy tűzeset után újraépíted minden gond nélkül, akkor nem felelőtlenség, csak kockáztatás. Ha viszont nincs, akkor felelőtlenség.
 • Kiss Beáta
  Attól hogy van a TH-nak biztosítása, érdemes saját lakásra is kötni, mivel, ha a lakásodon belül ér valami kellemetlenség, arra a társasház biztosítója nem fog fizetni 10fillért sem!
  Miért is fizetne, ha pld felrobban a tévéd és kárt tesz a mellette lévő bútorodban??
  Vagy éppen ha kirabolnak, betörnek? Ahhoz mi köze a társasház biztosítójához?

  … Tehát én ajánlanék saját biztosítást kötni!