Hová tűnt a pénzem?

2012-01-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Robi keresett meg pénteken, hogy segítsek megtalálni a pénzét.

Csütörtökön két utalása volt a bankjából, mindkettő végcélja a CIB bank volt. Az egyik egy kisebb összeg a Malacperselyre, ez meg is érkezett rendben. A másik egy jelentösebb összeg egy másik számlaszámra, ez eltűnt az éterben.

Robit kicsit kiverte a víz, együtt bogoztuk ki, mi is történhetett.

Összeszedem nektek is a lehetőségeket, ha legközelebb ilyen esettel találkoztok, tudjátok, mit érdemes megnézni.

Az első lehetőség: ha nagyobb összeget utalsz interneten, vagy telefonon, biztonsági okból visszahívnak a bankból az általuk ismert számon és leellenőrzik, hogy tényleg te utaltad-e el a pénzt. Ha ilyenkor nem veszed fel a telefont, akkor nem indítják el az utalást.

A második lehetőség: nem tud a teljes összeg elmenni, mert a bank beterhelt valami költséget, akár az utalás díját, akár egy havi díjat és így már nincs meg az utalandó teljes összeg. Ilyenkor az utalás várakozó helyzetbe rakják, várják, hogy a hiányzó kétszáz forint a számlára kerüljön, hogy mehessen a pénz.

Ebben a dologban az a ciki, hogy a pénz csak zárolva van és nem lekönyvelve, de te csak annyit látsz a számládon, hogy neked eltűnt a pénzed, ezért nyugodt vagy, hogy el is ment.

Pedig nem, ott van az, csak előled van elrejtve, nehogy elköltsd. Ilyenkor fel kell hívni az ügyfélszolgálatot, vagy be kell menni egy fiókba, mert csak a bank rendszerében látszik, hogy mi is a pontos státusza az összegnek.

A harmadik lehetőség, hogy te, vagy ha papír alapon adtad fel, akkor a banki alkalmazott elgépelte a számlaszámot. Ahogy azt ebben a bejegyzésben már jól megbeszéltük, elég nehéz az ellenőrző számok miatt egy jó számlaszámot létrehozni tévedésből, de azért nem lehetetlen.

Ha a szám technikailag helyes, de nem létező számlaszám, akkor a pénzed "postafordultával" visszajön. Ha létező szám, akkor gyorsan kell cselekedni, mielőtt még a tévedésből küldött összeget a címzett elkölti. Ha te kapsz tévedésből pénzt, ne örülj túlságosan, mert köteles vagy visszafizetni, börtönt is kaphatsz érte, ha ezt megtagadod.

A negyedik lehetőség, hogy sikerül az elszámolási idő (cut-off time) után megadnod a megbízást, ilyenkor már csak a másnapi utalások között lesz a te utalásod is teljesítve.

Ez az időpont minden banknál más, általában 14 órától 20 óráig bármikor lehet, erről a bankod tud felvilágosítást adni. (Ez változik júliustól, akkor már napi 4 elszámolási időpont lesz, így akár napon belül is teljesülhet a bankok közötti utalás.)

Mint kiderült, ez történt Robival is, a két utalás közötti rövid idő elég volt ahhoz, hogy a második utalás már csak pénteken induljon útnak és hétfőn érkezzen meg.

Így aztán Robi kénytelen volt lemondani 4 nap kamatáról a hétvége miatt és még a lélegzete is elakadt, hogy hová lett a pénze, de végülis ennél nagyobb gondja nem támadt.

(Érdemes elgondolkodni, hogy érdemes-e az akciós bankbetét miatt utalgatni kisebb összegeket, egy ilyen négy napos utalás a teljes hasznot el is viszi. Erről itt írtam, kalkulátort is találsz itt.)

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Olvssa el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.postr.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram