Az ingatlanpiaci szakértőkről

Mindig nagy örömmel olvasom a nagy ingatlanirodák elemzéseit és sajtóközleményeit.

Már negyedik éve időröl-időre az a legtöbb közleménynek a lényege, hogy itt az idő ingatlant vásárolni, mert ennél olcsóbbak már soha nem lesznek és ez az egyik legjobb befektetési forma. Néhány példa a közelmúltból: 2009. december: 2010 második felére felénkülhet a piac, újra vonzó befektetési lehetőség lesz az ingatlan. Cikk itt. 2010 március: pozitív növekedés, gyors talpraállás, kedvező árak. Cikk itt.

Értem én, hogy egy ingatlanforgalmazásból élő cég nem kommunikálhatja a potenciális ügyfelek felé, hogy ne vásároljatok, hanem inkább várjatok, mert lesz ez még olcsóbb is, hiszen akkor éhen hal a cég jutalék hiányában.

Azért tanulságos megnézni az FHB ingatlanindexét az árak alakulásáról:

Ma reálértelemben 35%-kal olcsóbbak az ingatlanok, mint 2007-2008-ban.

A legújabb elemzés ma jelent meg az indexen, ebben a cikkben a befektetni vágyó ingatlanvásárlókról van szó, akik 7,5-10%-os hozamot is elérhetnek csak a bérleti díjakból.

Ezen elgondolkodtam egy picikét. Egy 12 milliós budapesti lakást hol és mikor lehet kiadni havi 100 ezer forintért, vagy egy harmincmilliósat 250 ezerért? Egy 12 milliós lakás inkább 60-70 ezerért van most kiadva albérletbe, ami 6-7%-os hozam, ha eltekintünk a közvetitői jutaléktól (egy havi díj), az adótól, a felújítás és a berendezés költségétől, illetve attól a ténytől, hogy két évente átlag egy hónapig üresen állnak az albérletre kiadott lakások.

Ha valaki tudja, hogy jött ki ez a szám, megoszthatná velünk.

Share

55 hozzászólás

 • Kiszmol
  “nem lehet zárolni” minden cég már végrehajtási jogot jegyez be rá, akárcsak az autód biztosítását nem fizetted be.
 • Kiszmol
  “nem lehet zárolni” minden cég már végrehajtási jogot jegyez be rá, akárcsak az autód biztosítását nem fizetted be.
 • Kiszmol
  “nem lehet zárolni” minden cég már végrehajtási jogot jegyez be rá, akárcsak az autód biztosítását nem fizetted be.
 • Vinyard
  Na ezt most fogalmazd át kérlek, mert sem tartalmilag, sem nyelvtanilag nem tudtam értelmezni. 🙂
 • KopaszMercis
  Annyit még hozzátennék a tulaj költségeihez, hogy egy társasháznál (mert döntően ezeket adják ki) az ún. felújítási alapot is neki kell/illik fizetnie, amit a közgyűlés határoz meg, ami jellemzően pár ezer forint szokott lenni. Olyan apróságokkal is számolnia kell, hogy hatévente le kell cserélni a mellékvízmérőket (mai áron olyan 25 ezer HUF), ha kitalálja a társasházi közgyűlés, hogy parkosítanak, vagy új liftet vesznek, ne adj’ Isten költségelosztót, vagy hőmennyiségmérőt tesznek a radiátorra, na az is masszív összeg. És akkor még nem is beszéltem arról, ha a társasház belemegy egy panelfelújító programba, és egyszeri összeget kell leperkálni, sőt megy utána a huzavona, hogy a megemelt közös költségbe mennyivel szálljon bele az albérlő, mivel ő ezekből a hasznokból jó esetben nem fog részesülni.