Fizess egyszerűen! A Paypass kártyákról

2012-02-17
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nagyon gyakran fizetek kisösszegű tételeket a pénztáraknál, például egy 3-400 Ft-os reggeli kifli joghurttal kombóért.

Ez az összeg túl kicsi ahhoz, hogy bankkártyával fizessek, ami amúgy is elég macerás és sokáig tart.

Viszont a készpénzes fizetés sem túl kényelmes, vagy keresgélni kell az aprókat, vagy nagy pénzzel fizetek, de akkor rövid időn belül némi túlzással fél kilósra hízik a pénztárcám a rengeteg aprótól.

Ezért már egy jó ideje gondolkodok egy Paypass kártyán.

A Paypass kártya egy érintés nélkül használható, pici rádióadót tartalmazó kártya, amit ha elég közel tartunk az erre alkalmassá tett PIN bevitelére szolgáló billentyűzethez, akkor minden további teendő nélkül megtörténik a tranzakció. Se PIN kód, se kártyalehúzás, semmi további tennivalónk nincs.

A fizetés gyorsasága abból is ered, hogy a rendszer nem ellenőrzi, hogy van-e fedezet a kártyánkon, azaz nem épít fel a kártyaelfogadó terminál kapcsolatot a saját bankjával, az a kártyatársaság számítógépével, ami lekérdezi a számlavezető bankunkat.

Így igazából gyorsabb és kényelmesebb fizetni vele, mint készpénzzel.

Megjelentek innovatív formái is a techonlógiának, mint karórába rejtett jeladó, bárhová (például mobiltelefon hátuljára - már ha egy mobilt használsz három évig) felragasztható matricában lévő jeladó.

Sajnos árnyoldalai is vannak a technikának, leginkább biztonsági területen. Mivel PIN kód nélkül lehet vele vásárolni, ezért egy ellopás, elvesztés esetén semmi nem gátolja a kártya megtalálóját, hogy bárhol használja is a kártyánkat. A másik gond az elektronikus zsebtolvajlás, ahol nagy tömegben keresik a kártyatulajdonosokat egy leolvasóval. Erről itt találsz egy videót. (állítólag ilyen Magyarországon még nem fordult elő).

Ez ellen kétféleképpen védekeznek a bankok. Az egyik, hogy ha a tranzakció összege meghaladja az ötezer forintot, akkor PIN kódot kér a rendszer, de ez nem akadályozza meg a tolvajt, hogy sokszor vásároljon ötezer forint alatt. Ezért a legtöbb banknál alacsony napi limitet állítanak be a Paypass kártyákhoz, például 50 ezer forintot.

Ez miatt viszont nem tudunk nagyobb összegeket kártyával fizetni. Mivel ez a kártya internetes vásárlásra is alkalmatlan, ezért fő számla mellé fő kártyának én nem venném meg.

Ebből következik, hogy nyitnunk kell egy új folyószámlát, amin eleve csak kis összeget tartunk és ehhez igénylünk egy Paypass kártyát. (Gondolom lehetne társkártyában is kérni, de én nem szívesen bíznék túl sok pénzt egy bárhol leolvasható, PIN nélkül is használható kártyára.)

Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy pécsi lakcímkártyánk van, akkor kérhetünk az OTP-nél egy prepaid paypass kártyát, ahol kifizetünk 1000 forintot és levonnak feltöltésenként 1%-ot (például 30 ezerből 300 forintot) és már használhatjuk is a Paypass kártyánkat.

Hogy ilyen prepaid kártyát miért csak az OTP árul és miért csak a pécsieknek, arra nem tudok rájönni. Bővebb infó itt.

Amit találtam legolcsóbb megoldást, az a Raiffeisen bank. A kártya kibocsátási díja 1990 Ft (ezt elengedik május 31.-ig), az éves díja pedig 2490 Ft. A legolcsóbb számlacsomag havidíja nulla forint, ez a Bázis díjcsomag. Kártyahirdetményt itt találsz, számlahirdetményt pedig itt.

A Pátria Takarékszövetkezet szintén jó ajánlat, most egy évig akciósan ingyen vezeti a számlánkat (utána 339 forint/hó), a Paypass kártya éves díja pedig 2.490 Ft. (Egy kártya benne van a számlacsomagban ingyen, nem tudom, ez lehet-e paypass.) Bővebben itt. Budapesten három fiókja van. (Ez a számlanyitási akció több takarékszövetkezetben is él.)

Az OTP-nél a Paypass kártya kibocsátói díja 2.999 Ft, az éves díja 1990 Ft, a legolcsóbb számlacsomag pedig 409 forint. Kártya hirdetmény itt, számla hirdetmény itt.

A CITI-nél csak hitelkártya van Paypass technológiával, ha jól értettem.

Más bank tudtommal nem kínál Paypass kártyát.

Remélem ma is okosabbak lettetek.

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Olvassa el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram